Weekend i Kaliningrad: Seværdigheder ved Østersøen

I smukke Kaliningrad kan du få en smagsprøve på Rusland, uden at skulle bekymre dig om visum. Her er også masser af historie, og i det gamle fiskerkvarter finder du et charmerende miljø med farvestrålende bygninger. En stor kontrast til meget af den senere soviet-æras betonbyggeri. Kaliningrad byder på mange spændende seværdigheder, autentiske oplevelser og fremragende spisesteder.

Under navnet Königsberg var Kaliningrad tysk gennem store dele af historien. F.eks. levede filosoffen Immanuel Kant hele sit liv her, og det er muligt at se hans gravsted, som findes udenfor Königsberg-katedralen.

Meget af byen blev dog ødelagt under 2. Verdenskrig, og dermed forsvandt en del af den tyske historie. Samtidig tvang Stalin den tilbageværende tyske befolkning til at flytte, for i stedet at bosætte byen med etniske russere.

Spændende historie

Er du til historie og kultur har Kaliningrad masser at byde på, lige fra gamle fæstningsværker til spændende museer. Adgangen fra havet har historisk været en vigtig faktor for Kaliningrad. Siden 2. Verdenskrigs afslutning har byen været en yderst vigtig adgang til Østersøen for først Sovietunionen og senere Rusland. Derfor er temaerne for to af Kaliningrads bedste museer også knyttet til havet, nemlig Museet om verdenshavene og Ravmuseet.

Siden oktober 2019 har det været muligt at søge om e-visum til Kaliningrad online. Dette visum gælder kun Kaliningrad-regionen, og er ganske gratis. Behandlingstiden er sat til fire dage, men søg gerne i god tid. Du modtager dit visum på mail, og det skal printes og medbringes på rejsen. Læs mere om E-VISUM til Kaliningrad her.

Vær opmærksom på, at Kaliningrad både er navnet på byen og på Kaliningrad Oblast, en af de 46 administrative regioner i Rusland. Dette indlæg omhandler byen Kaliningrad. E-visum til Kaliningrad gælder dog til hele regionen.Booking.com

Seværdigheder i Kaliningrad – de 7 bedste oplevelser

1. Den gamle bydel og fiskerkvarteret

[Sightseeing]

Der er dejlig atmosfære i det restaurerende fisker-kvarter. Foto: Georg Adler fra Pixabay 

Start f.eks. gåturen på Victory Square. På denne centrale plads finder du byens administrative bygninger, banker og butikker.

På en gåtur rundt i Kaliningrad bør du, udover at gå langs den smukke Pregolya-flod, også se nogle af Kaliningrads syv tilbageværende byporte. Rossgarten Gate (Росгартенские ворота) er blandt de mest kendte, mens Brandenburg Gate (Бранденбургские ворота) er den eneste af portene, som fortsat tillader almindelig trafik at passere.

Der er masser af atmosfære i det gamle fiskerkvarter ved floden. Gaderne med de farvestrålende huse i tysk stil er hyggelige at gå rundt i, og det er samtidig et oplagt sted at finde lokal mad. De fleste huse er genskabt efter originale forbilleder, og der er lagt mange kræfter i at få Fiskerkvarteret til at fremstå idyllisk.

2. Museet om verdenshavene

[Museum]

Havmuseet med de to museumsskibe i front er blandt de mest populære seværdigheder i Kaliningrad. Foto: Vadim Svirin fra Pixabay

Søfart har historisk set altid haft en væsentlig forbindelse til Kaliningrad, som også i dag huser en stor russisk flådebase. På Museet for verdenshavene (Музей Мирового океана) langs floden, kan man blive klogere på den russiske søfartshistorie og på verdenshavene generelt.

Et godt sted at starte er i det tidligere ekspeditionsskib for videnskabelige undersøgelser, Vityaz, som ligger ved siden af et andet interessant skib, Viktor Patsaev (opkaldt efter kosmonauten af samme navn). Sidstnævnte blev designet med rumkommunikation for øje. Begge skibe kan besøges. Det samme kan den spændende u-båd B-413. Her kan man få et indblik i forholdende for de 300 mand, som gjorde tjeneste på undervandsbåden.

I et restaureret pakhus er der indrettet forskellige udstillinger om livet til søs, ligesom der bl.a. findes et skelet af en kaskelothval.

3. Kaliningrad Ravmuseum

[Museum]

Den imponerende samling af rav-kunst finder du i en mindst lige så imponerende fæstning, bygget under Napoleonskrigene. Med over 14.000 individuelle objekter, er der selvsagt meget at se på Ravmuseet (Музей янтаря). Man kan også opleve hvordan rav forarbejdes i dag, og er blevet det gennem historien, ligesom her udstilles samtidskunst i rav.

Blandt højdepunkterne på museet er verdens næststørste ravstykke, der vejer hele 4280g. Du kan også se den 1,2-meter høje Abundanc-vase samt utallige smukke indkapslinger af fossiler, hvor den mest kendte er én med et firben.

4. Königsberg-katedralen

[Katedral + Museum]

Den markante katedral. Foto: Georg Adler fra Pixabay

Königsberg-katedralen (Кафедральный собор Калининграда) fra 1333-1380 har beholdt sit tyske navn. I katedralen ved Pregolya-floden blev de preussiske konger engang kronet, og kirken er i dag et massivt vidnesbyrd om den tyske fortid. Her findes også et museum tilegnet Immanuel Kant, ligesom hans grav kan ses udenfor bygningen.

5. Fort XI Dönhoff

[Fæstning + Museum]

Fort XI Dönhoff blev bygget i forbindelse med den anden store befæstning af byen fra 1872 til 1894 (den første var fra 1626-1634 i forbindelse med de polsk-svenske krige). Modsat mange af Kaliningrads øvrige forsvarsværker, slap Fort XI Dönhoff lettere fra 2. Verdenskrigs ødelæggelser, og efter krigen blev området brugt som militært depot.

Derfor fremstår det spektakulære forsvarsværk nærmest intakt den dag i dag, og er både et interessant studie i historie, militær strategi og militær arkitektur. Med sin imponerende voldgrav med vand, ligger det rektangulære fort godt beskyttet mod fjender et stykke udenfor Kaliningrads centrum.

Besøg Fort XI Dönhoff og føl historien. Der er faste rundvisninger hver anden time i hverdagene (fra 11-17) og hver time i weekenderne (også 11-17). Guiderne er dygtige, og her er også mulighed for at prøve en lokal frokostmenu. Da fortet ligger et stykke udenfor centrum af Kaliningrad, kan det anbefales at tage en taxi dertil.

6. Kaliningrad Zoo

[Zoologisk have]

En nysgerrig giraf i Kaliningrad Zoo. Foto: Viktoriya2210 fra Pixabay

Den zoologiske have åbnede tilbage i 1896 som Königsberg Zoo, og er en af de ældste og største zoologiske haver i Rusland. Haven strækker sig over 16ha og har mere end 300 forskellige dyrearter. Her findes desuden en række flotte skulpturer af dyr i bronze og sten, ligesom parken også rummer en smuk botanisk have med sjældne træer og planter.

7. Udflugt til Den kuriske landtange

[Nationalpark]

Smukke scener ved Den kuriske landtange. Foto: step-svetlana fra Pixabay

Nationalparken Den kuriske landtange (Куршскя Коса) som deles af Rusland og Litauen, er en stor oplevelse, og blev i 2000 optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Der er tale om en 100 km lang landtange af sand, som på de smalleste steder blot er 400 meter bred. Klitterne er blandt Europas største vandreklitter, og nogle af dem er helt op til 60 meter høje.

Kommer man fra Kaliningrad er byen Rybatshi med sine lækre sandstrande en oplagt destination. Her kan man også få rigeligt af den lokale spise, som ikke overraskende er saltet fisk. Det er også et oplagt område at finde rav i. Der kører busser fra Kaliningrad, som tager ca. to timer. Det kan også anbefales at leje en bil for at komme til Den kuriske landtange.

Restauranter i Kaliningrad – de bedste spisesteder

Königsberger Klopse – specialiteten i Kaliningrad. Foto: Daniel Baezol fra Pixabay

Når du holder pause fra de mange seværdigheder i Kaliningrad, kan du med fordel besøge en af byens mange gode spisesteder. Her skal du bestemt prøve den lokale specialitet, Königsberger Klopse. Det er en variant af kødboller med hvid sovs med kapers (ofte serveret med kartofler). Denne ret findes på mange af byens restauranter.

1. Solyanka Cafe

[Mira 24]

Hyggelig lokal café/restaurant med ganske fair priser. Navnet hentyder til den tykke, pikante suppe, solyanka, som du bestemt bør prøve. Den kan enten være med kød, fisk eller vegetarisk, og tilberedes med agurker, oliven, kapers og tomatpure. Udover rødbedesuppen borscht, er solyanka den mest populære suppe i Rusland.

2. Salt Gastrobar

[Kosmonavta Leonova 55]

Blandt byens bedste restauranter på niveauet lige under gourmet. Retterne er ikke nødvendigvis russisk-inspirerede, men de er fantastisk velsmagende og lokalerne er hyggelige. Tjenerne taler godt engelsk, hvilket gør det nemt at kommunikere. Det er ikke tilfældet på de fleste restauranter i Kaliningrad. Salt Gastrobar er velbesøgt, så book gerne bord i forvejen.

3. Kaiser Wurst

[Teatralnaya 30 – på 3. sal i shoppingcentret]

Okay, Kaiser Wurst kan godt lyde som lidt af en turistfælde. Og her kommer naturligvis en del turister, men restauranten er lang fra en fælde. Tværtimod er Kaiser Wurst et oplagt sted, hvis du vil prøve god lokal mad (lokal øst-preusisk mad – ikke russisk). Her finder du alle specialiteterne, og når du har besøgt Kaiser Wurst er du ikke i tvivl om, at Kaliningrad engang var tysk – og glem ikke en klassisk strudel som dessert.

4. Karamel

[Leninsky 30]

Trendy restaurant på øverste etage af Plaza Center. Her får du, foruden lækker mad, en fremragende udsigt over Kaliningrad. Retterne er europæisk mad i den, for russisk standard, dyrere ende, men absolut et besøg værd.

5. Khmel’

[Pobedi Square 10 i Klover-shoppingcenteret]

Khmel’ er et oplagt sted at tilbringe en aften i godt selskab. Her er både restaurant og husbryggeri, så du kan få lækkert hjemmebrygget øl til din mad. Efter spisetid er her ofte musik. Åbent til 01:00 i hverdagene og 02:00 i weekender.

Hotel i Kaliningrad – de bedste overnatningssteder

Der findes mange gode hoteller i Kaliningrad, og nedenfor får du mine forslag til de to bedste. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Kaliningrad hos Booking.com her.Booking.com

1. Kaliningrad Hotel

[Lenin’s Ave 81]

Kaliningrad Hotel er et af de mest centrale hoteller og et oplagt udgangspunkt for at udforske byen. Her er pænt og rent, og bygningen er nyrenoveret. Et oplagt udgangspunkt, når du skal rundt til de bedste seværdigheder i Kaliningrad. Læs mere om hotellet her.

2. Radisson Hotel Kaliningrad

[Pobedy Square 10]

Centralt placeret hotel af international standard. Hotellet har 178 værelser og suiter, som alle er indrettet af den svenske designer Christian Lundveld. Fra Radisson-hotellet i midten af Kaliningrad kommer du nemt rundt til alle byens spændende seværdigheder. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Kaliningrad

Der er flere måder at komme til Kaliningrad på. Hvilken der er mest oplagt, kommer an på, om du vil besøge Kaliningrad som del af en rundrejse, hvor du besøger flere destinationer på turen, eller om du vil tage den mest direkte forbindelse mellem Danmark og Kaliningrad.

Både Gdansk i Polen og Vilnius i Litauen giver udmærkede forbindelser til den lille russiske region, og både Gdansk og Vilnius nås nemt med fly fra både København og Billund. Der er desuden direkte forbindelse mellem Aarhus og Gdansk.

Fra Litauens hovedstad, Vilnius, er det muligt at springe på nattoget der ankommer til Vilnius (omkring kl 7 om morgenen) fra Moskva, og fortsætter til Kaliningrad. Det er en rejse på cirka seks timer, og det er muligt at købe togbilletterne online, hvor du også kan vælge pladser. Læs mere her. Der kører også busser på strækningen, som er billigere men mindre komfortable.

Fra Gdansk kører der flere busser dagligt til Kaliningrad. Læs også mine forslag til de bedste oplevelser i Gdansk her.

Sådan kommer du rundt i Kaliningrad

Det er nemt at komme rundt i Kaliningrad til fods, da byen ikke er specielt stor. Busser og sporvogne er dog meget billige, så du kan med fordel lade dig transportere rundt i byen og spare fødderne. Desuden er det altid en oplevelse at benytte offentlig transport i en fremmed by.

Busbilletter købes af konduktøren om bord. Det kan anbefales at downloade rejseplans-app’en Yandex Transport. Med denne app kommer du nemt rundt til de forskellige seværdigheder i Kaliningrad, og du kan både vælge latin- eller kyrillisk alfabet.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (havnefronten i Kaliningrad): Billede af Georg Adler fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *