De bedste seværdigheder: 24 timer i Maribor

Hyggelige middelaldergader, en fantastisk promenade langs floden og Verdens ældste vin. Det er blot nogle af de seværdigheder, Maribor har at byde på. Maribor er Sloveniens næststørste by, og det kulturelle og økonomiske centrum for hele den østlige del af landet. Byen har lige under 100.000 indbyggere og var Europæisk kulturhovedstad i 2012.

Maribors relativt beskedne størrelse gør den let at overskue, og mens de fleste turister i Slovenien besøger hovedstaden Ljubljana eller den historiske by Bled, er turiststrømmene ikke særlig voldsomme her i den østlige del af landet. Faktisk er det vinteren, der er den primære turistsæson, hvor de nærliggende bjerge og skisportssteder byder på gode og billige oplevelser i sneen.

Som tidligere Europæisk Kulturhovedstad byder Maribor på flotte og indbydende pladser og kunst i gaderne. Foto: Benjamin Munk Olsen

Fantastisk sommerstemning

Om sommeren kan du i stedet slappe af, og nyde den autentiske stemning i selskab med et godt glas vin, som er en af regionens specialiteter. Du kan også nyde de grønne omgivelser enten i vandresko eller på cykel. Når du bliver sulten byder Maribor desuden på lækker lokal mad, hvor både kød og grøntsager gerne tilberedes på grill.

Maribor er et oplagt stop, hvis du er på bilferie eller rejser på Interrail i området. I Maribor er der seværdigheder og oplevelser nok til et par dage, men på 24 timer har du mulighed for at se det meste af byen. Nedenfor får du mine forslag til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Maribor.Booking.com

Seværdigheder i Maribor – de 7 bedste oplevelser

1. Den Gamle Vin

[Vinsmagning + Museum]

Verdens ældste vin vokser på den smukke bygning ved Drava-floden. Foto: Benjamin Munk Olsen

Byens største turistattraktion er uden tvivl Den Gamle Vin, Stara Trta. Verdens ældste vinranke vokser nemlig på Den Gamle Vins Hus (Hiša Stare Trte), i Maribors ældste bydel, Lent. Vinranken er ca. 450 år gammel, og optaget i Guinness-rekordbog som Verdens ældste. Den vokser på den smukke toetagers bygning ved Drava-floden, hvor der er indrettet et lille hyggeligt museum.

I Den Gamle Vins Hus kan du naturligvis blive klogere på historien om Den Gamle Vin, men også på vindyrkning i Slovenien generelt. Her tilbydes desuden vinsmagninger – en rigtig god måde at blive introduceret til regionens vine på.

Vinsmagningerne er ganske uformelle, og tilmelding er ikke nødvendig. Har du nogle personlige præferencer, kan de ofte imødekommes. Er du i Maribor i slutningen af september kan du desuden opleve den årlige høstfest, der er et stort tilløbsstykke.

Åbent maj til september dagligt 9:00-20:00. Oktober til april: Mandag til lørdag 9:00-18:00, søndag 9:00-16:00

2. Promenaden langs Drava-floden

[Afslapning + Spisning]

Der er et fredeligt og hyggeligt miljø langs floden. Foto: Benjamin Munk Olsen

Drava-floden er 710 km lang. Den udspringer i Sydtyrol i Italien, og løber gennem Østrig, Slovenien og Kroatien, inden den munder ud i Donau-floden i Ungarn. I Maribor har den været en væsentlig transportvej, mens den i dag hjælper til med at producere strøm gennem vandkraft. Af denne grund er floden opdæmmet tæt på Maribors centrum, og der er derfor ikke større bådtrafik på Drava.

Til gengæld er flodbredden i Lent-kvarteret et utroligt stemningsfuldt område. Lent er den ældste bydel i Maribor, og byder på flere hyggelige restauranter, caféer og barer. Langs floden står gamle piletræer, der dypper deres grene i vandet, og ude i selve floden findes fontæner, der skaber krusninger på overfladen.

Vincafé i et gammelt vandtårn

Den Gamle Vins Hus findes her ved den indbydende flodbred, og det samme gør vandtårnet, Vodni Stolp, fra 1600-tallet. Vandtårnet har også haft funktion som fæstning. Byens ældste gade, Usnjarska Ulica, bringer dig forbi tårnet, hvor der i dag er indrettet en stemningsfuld vincafé.

Om sommeren er det også muligt at komme ud på vandet, enten med sightseeingbåd (turene varer ca. 45 minutter) eller på et såkaldt paddleboard. Begge dele har udgangspunkt ved promenaden.

3. Det Regionale Museum

[Museum]

Maribor Slot, der huser Det Regionale Museum, ligger centralt på Bytorvet. Foto: Benjamin Munk Olsen

Maribors Regionale Museum har til huse i Maribor Slot (Mariborski Grad) – ikke noget storslået slot, men nærmere et smukt istandsat palæ. Museet er dog bestemt et besøg værd, og du kan blive meget klogere på områdets interessante historie.

Du kan både lære om militærhistorie, og bl.a. prøve riddernes rustninger, høre om regionens landbrug, og f.eks. se hvordan et bistade fungerer, samt studere den lokale folklore og historiske musikinstrumenter.

Der er mange mindre udstillinger på museet, og du kan nemt bruge mange timer her, hvis du har interessere for det. Du kan også nøjes med at betragte de smukke slotsværelser og den fine indretning.

4. Pyramidebakken

[Natur + Udsigt]

Pyramidebakken er dækket af vin. Fra toppen er en fantastisk udsigt. Foto: Benjamin Munk Olsen

Nord for bymidten, umiddelbart bag Mestni-parken ligger pyramidebakken (Piramida) – en fantastisk grøn og indbydende høj. Når man betragter den på afstand, indser man hurtigt, hvorfor bakken har fået sit navn. Formen med de rette linjer giver nemlig illusionen af en grøn pyramide, der hæver sig bag byen.

Pyramidebakken er et oplagt sted for en gåtur, og mindst lige så oplagt til dyrkning af vin. Bakken er fyldt med sirligt ombundne vinranker, og mens man bevæger sig opad, åbenbares den fine udsigt gradvist. Gangstien snor sig på kryds og tværs ad bakken med hårnålesving i siderne.

På toppen findes et lille kapel med en statue af Jomfru Maria, samt byens bedste udsigt. Her kan også ses ruiner fra det gamle Maribor Slot, der lå strategisk på bakketoppen.

5. Maribor Katedral

[Kirke + Udsigt]

Maribor Katedral (Mariborska Stolnica) er dedikeret til Johannes Døberen, og kan dateres tilbage til det 12. århundrede. I dag er det primært de gotiske og barokke stilarter, der præger kirken inde og ude. Maribor Katedral er ikke voldsom stor, men kirkerummet er stemningsfuldt og der findes en række smukke malerier.

Det er desuden muligt at besøge klokketårnet, der tilbyder en flot udsigt over bymidten. Der er ca. 160 trin op ad en snørklet trappe. Udover at fungere som klokketårn, tjente tårnet også som vagttårn, og i toppen ses derfor et lille vagtværelse.

6. Cykeltur til Maribor Ø

[Cykeltur + Badning]

Om sommeren er det oplagt at udforske området langs Drava-floden. Det kan f.eks. gøres på en cykeltur til Maribor Ø, Mariborski Otok. Cykler kan lejes hos turistbureauet i centrum, og langs floden findes en rigtig god cykelsti.

På turistbureauet kan du få udleveret kort med forslag til ruter. Nogle af cykelruterne vil bringe dig ud i de flotte vinmarker og bakkede området udenfor centrum. Turen langs floden byder ikke på bakker, og er oplagt for både børn og voksne.

Der er flere informationstavler langs stien, der fortæller om områdets historie og vandkraftværket længere oppe ad floden. Man kommer også forbi flere caféer, der tilbyder forfriskninger i varmen, inden man når til den lille bro, der fører ud til Maribor Ø. På øen findes områdets ældste friluftsbad – et meget populært sted om sommeren. Der skal betales et mindre beløb i entré, for adgang til friluftsbadet.

7. De termiske bade

[Badning + Wellness]

På Hotel Habakuk finde både indendørs og udendørs swimmingpools og boblebade med termisk vand. De termiske bade er kendt for deres helbredende og healende effekter, og det varme vand (29 – 35 ° C) er rigt på iodider og fluorider. Det har derfor gavnlige virkninger for bindevæv, muskler og knogler. Du behøver ikke være gæst på hotellet for at besøge De termiske bade, der er en god oplevelse både sommer og vinter.

Restauranter i Maribor – de bedste spisesteder

Der er særligt to områder, du bør besøge i jagten på hyggelige restauranter og barer i Maribor. Det gælder de hyggelige gader omkring promenaden ved floden, og så er det den smalle gågade Poštna Ulica. I Poštna-gaden ligger restauranter og butikker side om side, men på sommeraftenerne, når butikkerne er lukket, ekspanderer udeserveringen. Poštna-gaden bliver dermed hurtigt én lang spise- og gå-i-byen gade. I weekenden opstilles også scene med livemusik i gadens nordlige ende.

1. Baščaršija

[Poštna ulica 8]

Baščaršija er det oplagte valg, hvis du gerne vil prøve lokale grill-retter. Den autentiske restaurant ligger i den utroligt populære Poštna-gade, og om sommeren er det oplagt at sidde ved et af de mange borde, der placeres helt ude midt på gaden. Maden er fantastisk, men omgivelserne er også perfekte, og de ternede duge og gode betjening tæller også op.

2. Gril Ranca

[Dravska ulica 10]

I det hyggelige område ved Drava-floden ligger Gril Ranca, der både har indendørs og udendørs servering. Restauranten byder på fantastisk lokal mad, naturligvis tilberedt over grill. Restauranten er både oplagt til forkost og aften, og priserne er ganske gode, så du kan roligt prøve flere forskellige retter.

Mad fra grill er klassisk i det slovenske køkken. Her er det hos Gril Ranca. Foto: Benjamin Munk Olsen

3. La Pizzeria

[Gosposka ulica 8]

Slovenien er naboland til Italien, og det kan man godt smage på Maribors bedste pizzeria, som slet og ret hedder La Pizzeria. Den italienske restaurant ligger centralt i byen, og byder på autentiske italienske specialiteter, og selvfølgelig de lækreste og sprødeste pizzaer.

4. Gostilna Pri Treh Ribnikih

[Ribniška ulica 9]

Gostilna Pri Treh Ribnikih byder på gourmet i skønne omgivelser. Restauranten ligger nord for centrum, i en grøn og indbydende park med udsigt til Pyramidebakken. Det er blandt byens ældste spisesteder, og også et af de bedste. Maden er klassisk slovensk med et internationalt snit, og præsentationen af de velsmagende retter er fornem.

Hotel i Maribor – de bedste overnatningssteder

Der findes flere skønne hoteller i Maribor, og nedenfor finder du mine tre forslag til hoteller i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Maribor hos Booking.com her.Booking.com

1. Hotel Orel Maribor City Center

[Volkmerjev prehod 7]

Det er ikke altid, at et hotel med ’city center’ i sit navn formår at leve op til beskrivelsen, men det gør Hotel Orel Maribor til fulde. Hotellet har byens bedste beliggenhed, direkte ud til bytorvet. Det er et perfekt hotel i mellemklassen, med stilfuldt indrettede værelser. Det bedste er dog placeringen, hvor man er i gåafstand til alt i Maribor. Læs mere om hotellet her.

2. Hotel Habakuk

[Pohorska ulica 59]

Hotel Habakuk ligger sydvest for Maribor centrum og er populært på grund af sine termiske bade (læs mere ovenfor). Habakuk er det oplagte wellness-hotel i luksusklassen, hvor der ikke er sparet på noget. Morgenmaden, der er inkluderet, er også i topklasse. Til gengæld ligger hotellet et stykke fra centrum, men man kan heller ikke få det hele. Læs mere om hotellet her.

3. UNI Youth Hostel

[Volkmerjev prehod 7]

Det oplagte sted, hvis du søger billig indkvartering midt i Maribor. UNI Youth Hostel ligger lige ved siden af Ibis-hotellet i det absolutte centrum af Maribor, og du kan benytte Ibis-hotellets døgnåbne reception til indtjekning, hvis du ankommer sent. Fællesområderne er moderne og indbydende, og værelserne har alt, hvad du har brug for til et dejligt ophold i Maribor. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Maribor

Som sagt er Maribor oplagt som et stop, hvis du er på bilferie eller på Interrail – selvom byen har en lille lufthavn, er forbindelserne til Danmark ikke optimale. I stedet er der blot tale om en kort (og spændende) omvej, hvis du er kørt til Kroatien i bil. Der er ca. 110 km mellem Maribor og Kroatiens hovedstad, Zagreb. Og der er 255 km mellem Maribor og den østrigske hovedstad, Wien.

Rejser du på Interrail, ligger Maribor oplagt midtvejs på ruten mellem Wien og Zagreb, som er populær blandt Interrail’ere. De direkte tog kører mellem Wien og Zagreb to gange dagligt (morgen og eftermiddag), og efter ca. 3,5 timer kan du stå af i Maribor. Vær opmærksom på, at Maribor i tysksprogede tog og køreplaner kan stå opført som Marburg eller Marburg an der Drau. Du kan læse mere om Interrail og købe dine billetter her.

Sådan kommer du rundt i Maribor

Maribor skal helst opleves til fods, da langt de fleste seværdigheder, restauranter og hoteller ligger centralt. Der findes dog et større netværk af busser, men de fleste turister i byen vil ikke have brug for at benytte offentlig transport. Det skulle da lige være for at komme fra togstationen til centrum.

Togstationen ligger ca. 1,5 km fra centrum, så hvis du har meget oppakning, kan det være en god idé at tage bus eller taxa. Desuden er Maribor en god cykelby, hvor der er optegnede cykelstier på de største veje. Der kan bl.a. lejes cykler på det lokale turistbureau i centrum.

Flere oplevelser…

Når du har oplevet byens mest interessante seværdigheder kan du med fordel skifte Maribor ud med den slovenske hovedstad, Ljubljana. Ljubljana byder på mange spændende oplevelser og en helt fantastisk bymidte. I den gamle bydel midt i den slovenske hovedstad kan du nyde livet langs floden, og besøge spændende butikker og charmerende caféer. Du kan finde min rejseguide til Ljubljana her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (floden i Maribor): Billede af jarko7 fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *