Seværdigheder i Ljubljana: Slovensk charme og romantik

Sloveniens stemningsfulde hovedstad byder på masser af hyggelige gader, charmerende middelalderbygninger og indbydende pladser. Du kan nemt fortabe dig i de skønne omgivelser, og nyde lækker mad og vin i den historiske bymidte. Selvom det først og fremmest er stemningen, mange turister kommer for at opleve, finder du også en god mængde interessante seværdigheder i Ljubljana.

Der er plads til fordybelse i Ljubljana. Og til afslapning. Cafébordene på Prešernov-pladsen, langs floden og i de smalle gader i den gamle bydel, bliver hurtigt fyldt op om sommeren.

Herfra kan man beundre de smukke bygninger, lytte til de mange gademusikanter og kigge på mennesker. Masser af mennesker. Turisterne flokkes i Ljubljana, som byder på lige dele sydlandsk romantik, balkan-charme og pompøse bygninger fra tiden i det østrigske kejserrige.

Smukke Ljubljana med floden og slottet på bakketoppen. Foto: Eugene Kuznetsov fra Unsplash

Ljubljana har ca. 300.000 indbyggere, hvilket gør den slovenske hovedstad til en storby i området. Byen er dog ikke større, end at man nemt kan overskue den. Fra middelalderslottets udsigtstårn højt hævet over den gamle bymidte, kan du se det hele – og drømme dig tilbage til en anden tid…

Det meste af Ljubljana kan ses på et par dage, men heldigvis byder omgivelserne også på flere spændende attraktioner.

I denne korte rejseguide finder du inspiration til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i skønne Ljubljana. God tur!Booking.com

Seværdigheder i Ljubljana – de 10 bedste oplevelser

1. Ljubljanas gamle bydel

[Sightseeing + Shopping]

Ljubljanas gamle bydel med slotshøjen i baggrunden. Foto: Poropkar fra Pixabay

Ljubljanas gamle bydel er billedskøn – den er lille og kompakt, men byder på masser af fantastiske oplevelser, og en helt eventyrlig stemning. Her kan du nyde de smukke broer, som krydser Ljubljanica-floden, de historiske bygninger (flere med forbindelse til det kejserlige Østrig), indbydende pladser, storslåede kirker samt et spændende marked.

Start f.eks. din byvandring på Prešeren-pladsen (Prešernov trg), Ljubljanas centrale torv. Torvet er en del af den gamle bydels fodgængerzone, og er et foretrukket mødested for både lokale og turister. Her er masser af liv, og du kan også nyde de smukke bygninger, som omkranser pladsens nordlige side (bl.a. Franciskaner-kirken med de røde mure). Pladsen er opkaldt efter Sloveniens nationaldigter, France Prešeren (1800–49), som desuden er foreviget gennem pladsens centrale monument.

Tripel-broen

Umiddelbart syd for Prešeren-pladsen finder du Tripel-broen (Tromostovje). Den berømte bro er en af byens største seværdigheder, og består af tre uafhængige broer i kalksten. På modsatte side af broen leder den stemningsfulde gågade, Stritarjeva ulica, ned til rådhuset (Ljubljanska mestna hiša).

Den flotte rådhusbygning i barok og veneziansk stil er det første, du ser, når du træder ind på rådhuspladsen, men pladsen rummer også en række andre historiske bygninger samt den smukke Robba-fontæne. Fontænen blev skabt i 1751 af den italienske billedhugger Francesco Robba, og er i dag en af byens stolte vartegn.

Dragebroen

En anden af byens kendte broer er Dragebroen (Zmajski most). Drager spiller en væsentlig rolle for Ljubljanas mytologi, og Dragebroen er bestemt ikke det eneste sted, du vil se drager i den slovenske hovedstad.

Legenden fortæller, at sagnhelten Jason grundlagde Ljubljana efter at han sammen med sit følgeskab, Argonauterne, havde slået en drage ihjel netop her. Dragebroen blev opført i 1901, og er forsynet med fire flotte kobber-drager, som flittigt bliver fotograferet af turister.

Mellem Tripel-broen og Dragebroen finder du Det centrale marked. Den flotte markedsbygning blev opført mellem 1931 og 1939 langs floden, og pladsen foran fyldes dagligt med handlende. Her sælges masser af fødevarer, bl.a. grøntsager, frugt og fisk, men også blomster, tøj og souvenirs. Mellem tøjboderne findes små primitive huse, der anvendes som prøverum.

Om sommeren er det udendørs marked åbent hverdage 6:00-18:00 og lørdage 6:00-16:00. Om vinteren mandag til lørdag 6:00-16:00. Det indendørs marked har lidt kortere åbningstid.

2. Skt. Nikolaus-katedralen (Cerkev sv. Nikolaja)

[Kirke]

De spektakulære loftsmalerier gør Skt. Nikolaus-katedralen til en af de mest fantastiske seværdigheder i Ljubljana. Foto: Sean Kuriyan fra Unsplash

Bladguld og fantastiske frisker præger interiøret i den smukke Skt. Nikolaus-katedral, som ligger på pladsen Ciril-Metodov midt i Ljubljanas gamle bydel. Med sin grønne kobberkuppel og markante tvillingetårne er katedralen et af byens vigtige pejlemærker, men bortset fra den imponerende port, er det faktisk kirkens indre, der er den største oplevelse.

Skt. Nikolaus-katedralen stod færdig i 1706, og er et fint eksempel på højbarok. Gennem tiden var et stort antal arkitekter tilknyttet projektet – alle italienske – og de to klokketårne blev f.eks. tilføjet sent i byggeriet af Giulio Quaglio, som også stod for kirkens malerier. Inspirationen til tvillingetårnene skal findes i Salzburgs smukke domkirke.

Et besøg i katedralen er et must for alle kunst- og historieinteresserede, men man kan ende med at få ondt i nakken. Quaglios fantastiske værker – loftsmalerierne med hundredvis af engle – er nemlig kirkens absolutte trækplaster, og man må selvsagt læne hovedet godt tilbage, for at få det hele med. Herudover bør du også lægge mærke til det guldbesatte alter og det smukke orgel.

3. Sejltur på Ljubljanica-floden

[Sejltur + Seightseeing]

På en sejltur kommer du forbi en række af de bedste seværdigheder i Ljubljana. Foto: ivabalk fra Pixabay

Ljubljanica-floden skærer sig vej gennem Ljubljanas gamle bydel, og fra de små turbåde kan man få et fremragende indblik i byens charmerende arkitektur og nogle af hovedstadens største vartegn. På sejltuen kommer man bl.a. under byens kendte broer, og helt ud til forstæderne.

Når man sejler gennem Ljubljana, lægger man mærke til de mange kontraster, som præger byen. Samtidig kan du blive klogere på Sloveniens og Ljubljanas historie gennem den forhåndsindtalte guide, som kan høres i højttalerne.

Vil du være sikker på at få det hele med, bør du tage plads indenfor, hvor lyden er bedst. Er vejret godt, er pladserne på dækket dog at foretrække. Her kan man læne sig tilbage i liggestolene og nyde hvordan omgivelserne skifter i takt med at båden bevæger sig væk fra centrum. Bådene sejler fra kajen ved Ribji trg og turene er ca. 45 minutter.

Bådene sejler efter en fast tidsplan: Fra april til oktober dagligt kl. 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 17:00, 18:00, 19:00 og 20:00. I januar, februar, marts, november og december dagligt kl. 13:00, 14:00 og 15:00.

4. Ljubljana Slot (Ljubljanski grad)

[Slot + Museum + Udsigt]

Fra tårnet på Ljubljanas slot har man en fremragende udsigt over den gamle bydel. Foto: Eugene Kuznetsov fra Unsplash

Uanset hvor du befinder dig i Ljubljana, kan du se op på slotshøjen med det imponerende middelalderslot. De ældste dele af slottet stammer fra det 11. og 12. århundrede, men langt de fleste af slottets nuværende bygninger blev opført i det 16. og 17. århundrede.

I udgangspunktet var Ljubljana Slot en fæstning, der kunne forsvare området mod invaderende fjender, men senere blev det også hjemsted for regenterne af den historiske region, Krain. Slottet ses bl.a. i Ljubljanas byvåben, hvor en stor drage indtager pladsen lige over det hvide slotstårn.

I virkelighedens verden er slotstårnet også værd at besøge. Tårnet fungerer i dag som udsigtstårn, og fra terrassen på toppen har man et fantastisk 360 graders panoramavue over den slovenske hovedstad.

Udsigtstårnet er uden tvivl den største oplevelse på slottet, men middelalderstemningen lever også videre i de historiske fæstningsmure og bygninger. I hvert fald på ydersiden. Indenfor er flere af slotsbygningerne nemlig ganske moderne, og anvendes bl.a. til konferencer og lignende.

Museer på Ljubljana Slot

Slottet rummer også et museum, som giver en udmærket introduktion til Sloveniens spændende historie. Her bliver 200.000 års historie levendegjort, lige fra da de første mennesker bosatte sig i området og op til i dag. Her er flere interessante aspekter, og man kan bl.a. se forløberen for det moderne hjul, som er fundet ved arkæologiske udgravninger her i Slovenien.

Er du i Ljubljana med børn, vil Dukkemuseet måske være mere interessant. Her får man et spændende indblik i den lokale tradition for dukketeater, og man kan naturligvis opleve en række smukke historiske dukker. At skabe en håndlavet dukke kræver meget arbejde og ikke mindst lige dele kreativitet og originalitet.

Når du har overstået museumsbesøgene kan du passende tage plads i den smukke slotsgård. Her kan du slappe af ved slotscaféens borde med en kop kaffe eller noget koldt at drikke. Det er også muligt at spise på slottets restaurant (Restaurant Strelec) – bordreservation anbefales.

Adgang til slottet

Du kan naturligvis vælge at gå op til slottet, men det er også muligt at tage den moderne kabelbane. Kabelbanen åbnede i 2006 og bringer gæster op ad den stejle slotshøj på blot 60 sekunder. Du finder den nedre station på Krek-pladsen bag Det centrale marked.

Ved indgangen til kabelbanen kan du købe forskellige billettyper – bl.a. en kombineret billet, som giver adgang til slottets museer, udsigtstårnet samt en returbillet til kabelbanen. Hertil kommer desuden en ganske god audioguide, som kan gøre dig klogere på slottet og byens historie. Audioguiden findes på 14 forskellige sprog (bl.a. engelsk og tysk, men ikke dansk).

Slottet og kabelbanen er åbent dagligt 10:00-22:00. Udstillingerne 10:00-20:00.

5. Tivoli Park

[Park + Afslapning]

Tivoli Park i Ljubljana er ikke en forlystelsespark som i København, men en mere traditionel landskabspark. Faktisk er Tivoli Park Ljubljanas største og smukkeste park, og den strækker sig fra centrum og langt mod nordvest. Tivoli-parken er næsten fem kvadratkilometer stor.

Parken blev skabt i 1813 af den franske arkitekt Jean Blanchard, og blev en realitet ved at lægge to eksisterende parker sammen, som tidligere havde omgivet Podturn- og Cekin-palæerne.

Det nyklassicistiske Podturn-palæ er i dag kendt som Tivoli-slottet (Grad Tivoli), og ligger ved foden af Rožnik-bakken. Foran slottet ses fire flotte hunde-skulpturer. Hundene er udført i jern og blev skabt af den østrigske skulptør Anton Dominik Fernkorn i 1864.

Ved Tivoli-slottet findes også en indbydende terrasse, hvor man kan nyde en kop kaffe og en lækker kage (eller noget koldt på en varm sommerdag). Herfra har man udsigt over fontænen ’Deček z ribof’ (Dreng med en fisk) – en rekonstruktion af en barok fontæne fra 1870. Man kan også nyde den smukke Jakopič Promenade (Jakopičevo sprehajališče), en storslået allé, som ofte anvendes til forskellige udstillinger (bl.a. med fotokunst).

Cekin-palæet fra 1720 ligger i parkens nordlige hjørne, og huser i dag Museet for slovensk samtidshistorie (Muzej novejše zgodovine Slovenije). Har du vandreskoene med, kan du med fordel gå på opdagelse i den store park, som er forsynet med et godt netværk af veje og stier.

På turen kommer du temmelig sikkert forbi den menneskeskabte Tivoli-parksø (Tivolski ribnik) – et populært sted for lystfiskere. Ved siden af søen findes et væksthus med tropiske planter samt en fin rosenhave. Parken rummer også flere legepladser, motionsområder, restauranter samt Ljubljana Zoo.

6. House of Illusions

[Interaktivt museum]

Selv en regnvejrsdag i Ljubljana kan byde på spændende oplevelser – det er House of Illusions et fremragende eksempel på. Det interaktive museum er for hele familie, og her bliver der leget med sanserne på alle niveauer. Tiden flyver afsted, og du kan hurtigt få nogle sjove timer til at gå blandt de forskellige ’illusioner’.

House of Illusions ligger centralt placeret i Ljubljana og byder på en række forskellige installationer, som sætter dine sanser og din fatteevne på prøve. Først møder du en række klassiske billeder og malerier med optiske illusioner, og efterhånden som du bevæger dig gennem udstillingen, kommer du til de mere spektakulære dele.

Den snurrende Vortex-tunnel, som udsætter sine gæster for svimmelhed, er et af højdepunkterne. Det samme gælder Ames-rummet, hvor der leges med perspektiver. Rummet er konstrueret således, at personen i rummets ene hjørne synes meget stor, mens personen i det modsatte omvendt synes urimelig lille. Her er også sjove spejl-rum, kalejdoskoper, Face Mashup og så kan du få dit hoved serveret på et fad.

Det er oplagt at besøge House of Illusions med børn, men voksne kan bestemt også få megen sjov ud af de forskellige installationer. Det er klart en fordel at være flere sammen, da nogle af installationerne kun fungerer, hvis man er to personer (og gerne tre, hvis der også skal tages billeder…)

Billet: Du kan købe din entrébillet til House of Illusions gennem Get Your Guide her

7. Union Experience

[Bryggeri + Museum]

En af de gamle tappe-maskiner, som kan opleves på museet. Foto: Benjamin Munk Olsen

På det lokale bryggeri, Union, kan du komme på en spændende rundvisning i øllets verden. Navnet er ’Union Experience’, og oplevelsen består af en tur i bryggeriets stemningsfulde museum, en rundvisning på det moderne bryggeri og naturligvis muligheden for at smage på det lokale bryg.

På museet kan man komme på en tidsrejse til øllets barndom. Her kan man nemlig se forskellige historiske bryggeriværktøjer, instrumenter, flasker, tønder og meget mere. Nogle af instrumenterne ser ret mærkelige ud, og deres anvendelse kræver bestemt en forklaring. Og det kan man heldigvis få af en af de dedikerede guider. Man kan også opleve ingredienserne humle og bygmalt og naturligvis se de top-moderne samlebånd.

Der er kun adgang til museet og bryggeriet på de officielle rundvisninger, men man er altid velkommen i den lokale pub. Her kan du med fordel prøve nogle af Unions spændende øl – prøv f.eks. de ufiltrerede varianter, som er meget smagsfulde. Der kan også bestilles mad, ligesom du om tirsdagen kan deltage i beer-pong-turneringen og om torsdagen i den hyggelige pub-quiz.

Rundvisninger: Du kan se tidspunkter for rundvisninger og bestille tid på hjemmesiden her

8. Sloveniens Tekniske Museum (Tehniški muzej Slovenije)

[Museum]

Sloveniens Tekniske Museum ligger i landsbyen Vrhnika, ca. 20 km fra Ljubljanas centrum. Det er afgjort nemmest at komme hertil, hvis du er i bil, men det spektakulære museum kan også nås med bus fra hovedstanden. Og det er bestemt turen værd!

Museet er indrettet på Bistra Slot i et tidligere kloster, og de stemningsfulde bygninger er med til at gøre oplevelsen til noget særligt. Den 6000 kvadratmeter store ejendom udgør i dag Sloveniens største museum og rummer alt, hvad der har med teknik og mekanik at gøre. Her er temaer om skovbrug, træforarbejdning, jagt, fiskeri, bagning, elektroteknik, tekstilfremstilling, landbrug og transport (herunder motorcykler, biler og hestevogne).

Udover det enorme udstillingsområde kan man naturligvis også nyde de spektakulære klosterbygninger med fine hvælvinger, atriumgårde, broer og tårne. Omkring det gamle kloster finder du også en smuk have, en romantisk fiskedam og gode vandrestier i den nærliggende skov.

Titos biler

Skal man pege på en enkelt af museets udstillinger, som man absolut skal se, så er det samlingen af Titos biler. Den imponerende samling tæller femten biler, som alle har tilhørt den tidligere jugoslaviske præsident, Josip Tito (1892–1980).

De fleste af bilerne er ganske sjældne og luksuriøse limousiner, som både er interessante i et historisk og i et teknisk perspektiv. Samlingen tæller bl.a. en 1939 Mercedes-Benz, skænket til præsident Tito af det kroatiske indenrigsministerium, en 1937 Packard (en gave fra den sovjetiske leder, Joseph Stalin), to 1954 ZIS’er fra Stalins efterfølger på posten, Nikita Khrushchev, en Horch 951A fra den russiske hær og en 1952 Rolls Royce; en gave fra den slovenske republik.

Museet har følgende åbningstider: Fra marts til maj og september til december: 8:00-17:00 (tirsdag til fredag) og 9:00-19:00 (lørdag og søndag). Fra juni til august: 9:00-17:00 (tirsdag til søndag). Museet er lukket i januar og februar.

Transport: Fra Ljubljanas rutebilstation (Ljubljana AP) kører der mange busser til Vrhnika – op til fire i timen. Vrhnika er dog sjældent endestationen, så der står en anden destination på bussen. Brug den officielle hjemmeside til at finde din bus her. Fra Vrhnika er der ca. 4 km til museet.

Du kan tage en taxa eller gå, men det mest oplagte er at leje en cykel på turistkontoret i Vrhnika (åbent mandag til fredag 8:00-18:00 og lørdag 8:00-14:00).

9. Udflugt til Bled

[Hyggelig by + Sø + Slot + Bjerge]

Den smaragdgrønne sø i Bled. Den hyggelige by ligger tæt på Ljubljana og byder på mange spændende seværdigheder og naturoplevelser. Foto: Pantea Adrian fra Pixabay 

En smaragdgrøn sø, en smuk kirke og et middelalderslot på en stejl klippe omgivet af høje bjergtinder. Det er i hovedtræk sådan den lille by, Bled, tager sig ud, og det er disse magiske elementer, der har gjort byen til et populært turistmål. Spørger du en slovener, hvad man skal se i hans land, vil han med stor sandsynlighed svare ’Bled’, for byen ca. 54 km nordvest for Ljubljana er den nationale stolthed.

Det er nemt at komme til Bled fra Ljubljana med offentlig transport. Der går busser fra busterminalen mindst en gang i timen (se køreplanen her), og du kan også tage tog. Bussen tager ca. 1 time og 15 minutter. Toget er lidt hurtigere, men der er til gengæld en lidt længere gåtur til centrum fra stationen i Bled.

Bled ligger omgivet af de skønneste landskaber, og den idylliske sø er virkelig prikken over i’et. Ude i søen stikker en lille ø op med et romantisk rødt og hvidt klokketårn. Søen er ofte det første, turisterne i denne skønne by kaster sig over. Der sejler motoriserede både ud til øen, men den klassiske tur er med pletna – en stor gondol. Du kan også leje en robåd, og tage turen rundt på søen i dit eget tempo.

Går du i land på Bled-øen, kan du bl.a. nyde den smukke barokkirke fra 1698 og resterne fra et romersk kapel. I kirken findes en ønskeklokke – ligesom de andre turister er du velkommen til at ringe med den, og se om dit ønske går i opfyldelse…

Med den fantastiske placering på klippetoppen har man en fremragende udsigt fra Bled Slot. Foto: E-klasse2010 fra Pixabay 

Bled Slot

Inde på land er Bled Slot (Blejski grad) den største seværdighed. Det klassiske eventyrslot ligger højt hævet over byen og søen, og udsigten herfra er fantastisk. Slottet nævnes første gang i kilder fra 1011. I middelalderen blev der opført en række tårne og mure, der gjorde slottet til en uindtagelig fæstning.

På slottets museum kan du blive klogere på slottets historie, ligesom du kan se forskellige våben. Tekster er både på slovensk og engelsk. Gåturen op til slottet er ca. 15 minutter, men vær forberedt på at vejen er ganske stejl.

Områderne omkring Bled er også utrolig velegnede til vandreture, så har du pakket vandreskoene i kufferten, kan du med fordel begive dig ud på opdagelse. Du kan f.eks. tage turen rundt om søen (ca. 6 km). Her kommer du desuden forbi flere oplagte badesteder.

Er du mere til højder, kan en vandretur op til Mala Osojnica anbefales. Turen er på ca. 200 højdemeter og bringer dig op i 670 meters højde med en fornem udsigt over søen.

Vintgar-slugten byder også på gode vandremuligheder, og her kan du opleve en træsti fra 1893, som klæber sig fast til klippevæggen langs Radovna-floden. Stien ender ved det 13 meter høje vandfald, Šum.

Når du er i Bled må du heller ikke glemme at smage den lokale specialitet; kremna rezina. Disse ’creme-snitter’ består af et lag vaniljecreme med flødeskum mellem to lag butterdej. Kagerne findes overalt i byen.

Du kan købe dagsudflugt til Bled fra Ljubljana med Get Your Guide her

10. Postojna-grotterne (Postojnska jama)

[Underjordiske grotter]

Postojna-grotterne gemmer på mange spektakulære klippeformationer. Foto: Toyah fra Pixabay

Postojna-grotterne er en af de største turistattraktioner i hele Slovenien, og samtidig en af de oplagte seværdigheder, hvis du ønsker at tage på en dagsudflugt fra Ljubljana.

Udover de spektakulære grotter med eventyrlige kalkstensformationer, kan du også besøge det nærliggende Predjama Slot, en uindtagelig middelalderborg anlagt midt på en 123 meter høj klippe.

Gennem millioner af år har Pivka-floden skåret sig vej gennem landskabet, og derved skabt de fantastiske kalkstensgrotter. Gangene i Postojna-grotterne er mere end 24 km lange, og det er selvsagt blot en lille del af grotterne, som er åbne for publikum. Her kan du nyde de spektakulære stalaktitter og stalagmitter (førstnævnte er dem, der hænger ned fra loftet, mens sidstnævnte er dem, der rejser sig op fra grottens grundflade).

En historisk turistattraktion

Selvom der er fundet hulemalerier, som stammer helt tilbage fra 1213, blev grotterne først kendt for omverden i det 17. århundrede. I 1818 blev et nyt område af grotterne opdaget, da man forberedte et prominent besøg – nemlig af kejseren af Østrig-Ungarn, Franz I. Opdagelsen blev gjort af Luka Čeč, der stammede fra området, og året efter blev Čeč den første officielle turguide i grotterne.

Postojna-grotterne åbnede for offentligheden i 1819, og mange turister søgte mod det underjordiske vidunder. I de følgende årtier steg turismen i grotterne, og da det elektriske lys blev tilføjet i 1884, eskalerede interessen yderligere. På dette tidspunkt var der allerede blevet lagt jernbaneskinner, og turguiderne kunne således skubbe gæsterne gennem grotterne. I starten af 1900-tallet blev der introduceret et gaslokomotiv.

Et underjordisk rige

I dag kan man fortsat tage på opdagelse i grotterne med det lille minetog – dog er gassen skiftet ud med elektricitet. Herudover er grotterne forsynet med gode gangstier og rækværk, og en lang række projektører er placeret strategisk, så man får det bedste indtryk af de unikke klippeformationer.

En tur rundt i grotterne føles som en rejse til et eventyrligt underjordisk rige, og her er masser at se på. Et af højdepunkterne er den fem meter høje skinnende hvide stalagmit, som har fået navnet ’Brilliant’.

I udstillingen ’EXPO Postojna Cave Karst’ kan du bliver klogere på grotternes skabelse og opleve hvordan masseturismen har påvirket området.

Predjama Slot

Når du er i området, kan du også med fordel besøge det imponerende Predjama Slot – Verdens største grotte-slot ifølge Guinness Rekord-bog. Den uindtagelige middelalderfæstning er anlagt i en stor grotteåbning midt på en 123 meter høj klippe. Her har det ligget i mere end 800 år, og er i dag en unik turistattraktion.

Bag den flotte renæssanceborg gemmer sig et netværk af hemmelige tunneler, som er spændende at besøge. Det var fra disse tunneller at røver-ridderen Erazem fra Predjama drog ud på sine plyndringstogter – en interessant historie, som du kan høre meget mere om, når du besøger slottet. Hulen under Predjama-slottet er desuden hjemstedet for en stor koloni af flagermus, så du kan også være heldig at spotte nogle af de specielle dyr.

Slottet ligger 9 km fra grotterne og i juli og august fragter en shuttlebus gæsterne mellem grotterne og slottet (og retur).

Grotterne og slottet har varierende åbningstider afhængig af sæsonen. Der arrangeres også forskellige guidede ture. Du kan finde alle relevante informationer på hjemmesiden her.

Transport: Du kan både tage tog og bus fra Ljubljana til byen Postojna. Fra stationen i Postojna er der ca. 25 minutters gåtur til Postojna Cave Park. Du kan også tage en turistbus fra Ljubljana direkte til grotterne. Se afgangstiderne for den direkte bus til Postojna her.

Restauranter i Ljubljana – de bedste spisesteder

1. Abi Falafel

[Trubarjeva 40]

Stedet hedder Abi Falafel, og navnet siger (næsten) det hele. Udover Ljubljanas bedste falafel byder menukortet også på et større udvalg af forskellige mellemøstlige retter. Her serveres både kød- og vegetarretter, og du kan bestille en menu bestående af to retter, en kop te og en lille dessert til en ganske fornuftig pris.

Abi Falafel er en utrolig populær fastfood-restaurant – stedet er småt, og køen fortsætter gerne et stykke ud på gaden. Der findes nogle få borde, men mange tager deres mad med sig. Maden kan f.eks. tages med ned til floden og Dragebroen, som ligger lige ved siden af.

2. Pop’s Place

[Cankarjevo nabrežje 3]

Pop’s Place er en fantastisk gastropub, hvor du finder byens bedste burger. Du kan enten tage plads indenfor i de rustikke og hyggelige lokaler, eller ved et af de mange udendørs borde. Uanset hvad du vælger, er servicen god, maden lækker og øludvalget fantastisk.

Her findes et godt udvalg af ’craft-beers’ og et ligeledes stort udvalg af forskellige burgere – husk også at bestille de knasende løgringe. Du finder Pop’s Place lige i midten af Ljubljana – ved floden ca. 100 meter fra Tripel-broen.

3. Druga Violina

[Stari trg 21]

Du kan naturligvis ikke have været i Ljubljana uden at prøve nogle lokale, slovenske retter. Det kan du med fordel gøre på Druga Violina, som betyder ’Andenviolin’. Restauranten ligger lige overfor musikakademiet, og selvom vi befinder os i den gamle bydel, er priserne yderst rimelige – det gælder i særdeleshed til frokost.

Menukortet byder på en række lokale specialiteter – prøv f.eks. ajdova kaša z jurčki (boghvedegrød med svampe) og obara (en tyk gryderet med kylling og grøntsager). Restauranten er et socialt foretagende, som hjælper handicappede, så de penge du lægger her, går til et godt formål.

4. Monstera Bistro

[Gosposka ulica 9]

Vil du prøve finere slovensk og international madlavning, så kan du med fordel bestille bord på den eksklusive Monstera Bistro – maden og servicen vil bestemt ikke skuffe. Det er den slovenske tv-kok, Bine Volčič, der står bag konceptbistroen midt i Ljubljanas centrum, og her bliver du forkælet med de bedste lokale råvarer, sæsonbestemte ingredienser og et par spændende overraskelser.

Alle retterne er kunstnerisk anrettet på tallerkenen, så ikke kun smagssansen bliver tilgodeset. Indretningen er enkel, moderne og næsten klinisk – resultatet er en uformel og uforglemmelig oplevelse.

5. Capriccio Ristopizza

[Trubarjeva cesta 52]

Det kan godt mærkes og ikke mindst smages, at Slovenien er naboland til Italien. Pizzaerne er lækre, sprøde og lavet med kærlighed her i den slovenske hovedstad. En af byens bedste pizzaer finder du hos Capriccio Ristopizza, som ligger nær Dragebroen.

Ingredienserne er autentiske, hentet på den anden siden af grænsen, og lever til fulde op til idealet om den sprøde og enkle pizza. Lokalerne er hyggelige med rå murstensvægge og hvælvinger, men om sommeren foretrækker mange at sidde udenfor.

Bonustip: Hot Horse

Vil du prøve en anderledes burger, så smut forbi burgerbaren Hot Horse, som ligger i Tivoli-parken nær Union-bryggeriet. Hot Horse er nærmest blevet en institution i Ljubljana, og burgerne er da også ganske særlige. Bøfferne laves nemlig af hestekød! Stedet er meget simpelt – bordene ikke altid lige rene – men vil du smage en hesteburger, så er dette stedet… Adressen er Celovshka cesta 25, Park Tivoli.

Overnatning i Ljubljana – de bedste hoteller

Der findes mange skønne hoteller i Ljubljana, og nedenfor får du tre forslag til gode hoteller i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Ljubljana hos Booking.com her.Booking.com

1. City Hotel Ljubljana

[Dalmatinova ulica 15]

City Hotel er et oplagt valg, hvis du ønsker at bo på et hyggeligt og centralt hotel, uden at det skal koste en formue. Værelserne er pæne og moderne indrettet, og udstyret med alt, hvad du har brug for under din ferie i Ljubljana.

Nogle af værelserne har en skøn udsigt over byen og slotshøjen. Placeringen fejler bestemt heller ikke noget – blot fem minutters gang fra den gamle bydel, og ca. 850 meter fra hovedbanegården. Her er du tæt på alle de skønneste seværdigheder i Ljubljana. Desuden serveres en rigtig god morgenmad. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

2. Grand Hotel Union

[Miklosiceva 1]

Søger du luksuriøs indkvartering i Ljubljanas gamle bydel, så er Grand Hotel Union lige sagen. Hotellet er indrettet i en historisk bygning i jugendstil blot få skridt fra den centrale Prešern-plads. Herfra kan du nemt komme rundt og opleve alle byens skønne seværdigheder, restauranter og barer.

Værelserne er pæne og moderne, og desuden forsynet med aircondition, minibar og badekar. Blandt hotellets faciliteter findes bl.a. spaområde med en indbydende swimmingpool. Perfekt til en romantisk ferie i Slovenien. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

3. Kva Hostel

[Breg 14]

Leder du efter billig indkvartering i den slovenske hovedstad, så er Kva Hostel et oplagt valg. Her kan du enten vælge en seng på en sovesal eller et privat dobbeltværelse med eget bad. Er du afsted med hele familien, tilbyder Kva Hostel også familielejligheder.

Der findes gode, rene fællesarealer og et veludstyret køkken. Atmosfæren er rigtig god, og du kan nemt komme i snak med andre rejsende, hvis du ønsker at være social. Alternativt er Kva Hostel også et fint valg, hvis du blot ønsker et sted at sove. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Sådan kommer du til Ljubljana

Ljubljana ligger ca. 1.400 km fra den dansk/tyske grænse, og er sammen med det øvrige Slovenien velegnet til kør-selv ferie. Det gælder i særdeleshed også, hvis din endelige destination er Kroatien mod syd, eller hvis du besøger nabolandet Italien, som ligger nordvest for Slovenien.

I begge tilfælde kan du med fordel gøre stop her i den nordligste af de tidligere jugoslaviske republikker. Selvom bilferie kan synes som det mest oplagte, kan du selvfølgelig også komme til Ljubljana med fly og tog.

Ljubljana med fly

Der findes ikke direkte fly fra Danmark til Ljubljana, som derfor kræver en mellemlanding på vejen. Alternativt kan du flyve direkte fra København til Zagreb i Kroatien, og herfra tage tog videre til Ljubljana. Togrejsen fra Zagreb til Ljubljana kan gøres på 2 timer og 18 minutter med direkte tog.

Ljubljana med tog

Togforbindelserne fra Danmark til Ljubljana er ganske gode omend turen tager lang tid. Den bedste forbindelse er med skift i Hamborg og München og tager ca. 16 timer fra den dansk/tyske grænse (Padborg). Denne rejse kan du med fordel bryde op i mindre bidder, så du får tid til at nyde nogle af de mange spændende byer, som toget kører igennem. Foruden de to stationer, hvor der skal skiftets tog, kunne det f.eks. være i Hannover, Nürnberg eller Salzburg.

Ljubljana er også et oplagt stop, hvis du rejser rundt i Europa på Interrail. Jeg er selv stået af toget i Sloveniens dejlige hovedstad på Interrail, og det kan klart anbefales. Du kan læse min guide til Interrail her.

Sådan kommer du rundt i Ljubljana

Ljubljanas centrum er ikke specielt stort, så det er oplagt at udforske bymidten til fods. Har du brug for at komme længere omkring, findes her også et udmærket netværk af busser (26 linjer). For at køre med busserne skal du bruge et Urbana-kort. Urbana-kortet er det lokale svar på Rejsekortet, og fungerer på samme måde.

Selve kortet kan købes i automaterne ved de større stoppesteder (markeret med ’Urbanomat’), på turistkontorer, i aviskiosker mm., og kan herefter fyldes op med et valgfrit beløb. Du betaler et mindre gebyr for selve kortet. Du ’tjekker ind’ med dit kort på standeren indenfor fordøren.

Flere oplevelser…

Slovenien er et ganske lille land, så med Ljubljana som udgangspunkt, kan du nemt opleve mange af landets skønneste attraktioner og seværdigheder. Du kan også nemt besøge nabolandene, og f.eks. tage til Trieste i Italien, den kroatiske hovedstad, Zagreb, eller nogle af de mange charmerende badebyer ved Adriaterhavet.

Salzburg På din rejse til Ljubljana kan du også nemt tage et smut forbi den skønne østrigske by, Salzburg. Det gælder uanset om du kommer til Ljubljana i bil eller med tog. Der er blot 280 km mellem Ljubljana og Salzburg. Salzburg byder på en romantisk bymidte med skønne barokbygningsværker og en majestætisk fæstning. Du kan læse min rejseguide til Salzburg her.

Maribor Sloveniens næststørste by, Maribor, er relativt ukendt for de fleste udlændinge, men det er bestemt en oplevelse, at tilbringe en dag eller to her i den østlige del af landet. Maribor er omgivet af smukke vinmarker, og kan desuden prale af at have Verdens ældste vinranke. Stemningen i den hyggelige bymidte er meget autentisk, for der kommer slet ikke lige så mange turisterne til Maribor, som der gør til Ljubljana. Du finder mine forslag til de bedste seværdigheder og oplevelser i Maribor her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (flod og bro i Ljubljana): Billede af traveldudes fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *