Oplevelser på Malta: 10 seværdigheder på middelhavsøen

Overvejer du en ferie til Malta? Middelhavsøen Malta, som samtidig er en selvstændig stat, byder på både solferie, aktiv ferie, kultur og masser af seværdigheder. Der er kort sagt noget for enhver smag. Med sit behagelige klima, er Malta oplagt at besøge året rundt, men det er naturligvis i sommerhalvåret, at der virkelig er tryk på turisthotellerne og badestrandene.

Malta blev for alvor en yndet destination for danskerne i 1980’erne med Dansk Folkeferies byggeri af feriekomplekset Mellieha Holiday Centre ved den smukke Mellieha Bay. Forfatteren og digteren Dan Turéll boede her f.eks. i flere omgang, ligesom hans krimi Mord på Malta tager sit udspring her.

Seværdigheder, sol og strand går hånd i hånd på Malta. Foto: Walkerssk fra Pixabay

Malta består af tre beboede øer. Foruden hovedøen, er det den næsten uspolerede og naturrige Gozo, samt den lille Comino, med den smukke Blå lagune. Naturen på Malta er fantastisk, og det klare vand indbyder til en kølende dukkert. De fleste strande er klippestrande, men der findes skam også lækre sandstrande, særligt i den nord-vestlige del af øen. Derudover er det naturligvis oplagt at komme ud på havet, med en af de mange udflugtsbåde.

Rig på historie

Malta byder på mange spændende seværdigheder, og øen har en rig historie. Præhistoriske bosættere kom hertil for flere tusinde år siden. De imponerende templer (bl.a. Hagar Qim og Mnajdra på hovedøen og Ġgantija på Gozo) blev bygget i årene 3600-3200 f.Kr., og er vidnesbyrd om, at selv den tidlige befolkning havde stor forståelse for byggeri, men også viden om naturen og solen – templerne er konstrueret ud fra viden om bl.a. sommer- og vintersolhverv.

Siden blev Malta hjemsted for tempelridderne, der var blevet forvist fra Det Hellige Land. De slog sig i stedet ned på Malta, hvor utallige imponerende byggerier vidner om en rig og kultiveret civilisation. Særligt byerne Valletta og Mdina rummer mange arkitektoniske perler, som stammer fra tempelriddernes æra. Også det storslåede forsvarsværk omkring hovedstaden Valletta er meget imponerende at betragte i dag.

Endnu senere kom briterne til, og gjorde Malta til en koloni. Det engelske sprog, engelske samfundsforhold og engelske kulturinstitutioner (bl.a. de røde postkasser og telefonbokse, venstrekørsel, pubkultur mm) har gjort sit indtog. Det har både haft positive og negative konsekvenser. Som turist må det dog siges at være et stort plus, at alle skilte mm. står på engelsk, ligesom befolkningen er dygtige til det engelske sprog.

Seværdigheder på Malta – de 10 bedste oplevelser

1. Vallettas gamle bydel

[Sightseeing]

Vallettas gamle bydel fra søsiden. I hovedstaden finder du nogle af de bedste museer, flotteste kirker og øvrige seværdigheder på Malta. Foto: Micaela Parente fra Unsplash

Hovedstaden Valletta er et must, og uanset hvor på Malta du bor, bør du som minimum afsætte en dag til at besøge den smukke og imponerende by. Læs mere om Valletta og byens seværdigheder her.

2. Mdina

[Historisk by]

Den smukke byport i Mdina. Foto: Benjamin Munk Olsen

Den gamle hovedstad, Mdina, ligger på en bakketop, og herfra er der en fremragende udsigt over den vestlige del af Malta. Men det er imidlertid ikke udsigten, der er den eneste grund til at komme til Mdina. Den befæstede middelalderbykerne med de spændende, smalle gader, små pladser, imponerende kirker, og storslåede bymure er fantastisk at opleve. For slet ikke at tale om den flotte barokke byport, Mdina Gate (også kendt som Vilhena Gate) fra 1724.

Byporten har, sammen med øvrige lokaliteter i både Mdina, det øvrige Malta og på Goza, været anvendt som locations i HBO-hitserien Game of Thrones. Er du fan af serien, kan det derfor anbefales at besøge nogle af disse steder.

Katedralen i Mdina, St Paul’s Cathedral, er også værd at besøge. Det tilstødende Katedral-museum er hurtigt set (og glemt igen), men Katedralen selv, genopbygget mellem 1696 og 1705 efter et jordskælv, er spektakulær, og hører til blandt Mdinas største seværdigheder.

Når det ud på eftermiddagen bliver kagetid, er der ingen vej udenom Fontanella Tea Gardens. Ja, der er masser af turister, og nej, det er hverken byens billigste kage eller kaffe. Men det er den bedste! Fontanella Tea Gardens er en institution i Mdina, og kan du få et bord på den øverste terrasse, har du en formidabel udsigt.

Udsigt fra bymurene i Mdina. Foto: Benjamin Munk Olsen

Mange turister kommer til Mdina på en dagsudflugt, og der er derfor stor forskel på at besøge Mdina tidligt på dagen og sen eftermiddag / aften. Museerne er selvsagt lukkede om aftenen, men stemningen er helt speciel, når folkemængderne har forladt den kompakte by.

Om aftenen er der mere gang i den i Rabat. Rabat er den nye by, der er vokset op syd for Mdina. Den er i dag langt større end Mdina, og det er således her du kan finde flere lokale restauranter og barer.

Transport: Bus 51, 52 og 53 kører mellem Valletta og Mdina (og Rabat).

3. Comino og Den blå lagune

[Ø med smuk badestrand]

Den blå lagune er en stor turistattraktion og vandet er da også ganske fantastisk netop her. Foto: Benjamin Munk Olsen

Den lille ø Comino ligger mellem Malta og Gozo, og færger og speedbåde mod Comino afgår fra færgelejet Cirkewwa. Busser fra Valletta, Sliema etc. har endestation ved færgelejet. Meneskemængderne på det øde færgeleje afslører at dette er blandt de store seværdigheder på Malta.

Køber du din båd-billet ved billetlugen i Cirkewwa, afgør farven på billetten, hvilket transportmiddel du kommer med herfra. Alle gæster kommer med speedbåd den ene vej og færge den anden, så hvis du er med speedbåden til Comino, skal du med den langsomme færge tilbage. Personalet er meget strikse, og holder øje med, at det går rigtigt for sig.

Turkisblå vand

Den blå lagune er utrolig flot. Vandet her har den klareste lyseblå / turkis farve og er spillevende. Når man ankommer med turistbåd til Comino, bliver man sat af ved Den blå lagune. Om sommeren er det et voldsomt syn, for lige så smukt vandet er, ligeså overrumplende er menneskemængden. På den skrå bakke ligger solbadende turister stort set ovenpå hinanden, mens du kan leje en liggestol på et af de få flade områder – hvis du vil betale for det.

Men trods menneskemængden, er Den blå lagune værd at opleve. Menneskemængden er nærmest en oplevelse i sig selv. Det er nemlig ikke hver dag, man oplever et spektakel som dette.

Udsigten fra Pirattårnet. Foto: Benjamin Munk Olsen

Udover Den blå lagune, er Pirattårnet (Santa Marija Tower) den eneste anden attraktion på Comino. Pirattårnet kan ses på lang afstand, og det er en frisk men god gåtur herop. Er flaget hejst, er tårnet åbent for publikum. Tårnet er gratis og bemandet af frivillige. Det er ikke fordi der er så meget at se i selve tårnet, men fra toppen har du et flot panorama, og du kan se hele øen rundt. Herfra ses farveforskellene på vandet i Den blå lagune og det øvrige vand også ganske tydeligt.

Husk badetøj. Ønsker du at bade andre steder end ved Den blå lagune – og det forstås, for i sommeren er der proppet med mennesker, så husk badesko, da der kan være spidse sten og klipper under vandoverfladen.

Køb billet: Du kan købe bådtur til Comino med Den Blå Lagune, Krystallagunen og havgrotter her

4. San Anton Gardens

[Park]

Et besøg i San Anton Garden er næsten som en romantisk tidsrejse – en af de fineste seværdigheder på Malta. Foto: viajeminuto fra Pixabay

Uanset om du søger en pause fra stolens stråler, eller afslapning i det hele taget, er den skyggefulde San Anton Gardens ved det smukke præsidentpalads et besøg værd. San Anton Gardens er en af de smukkeste haver på Malta, og har en udsøgt samling af blomster og planter.

Haven blev anlagt af Tempelridder og Stormester Antoine de Paule i forbindelse med hans sommerresidens, San Anton Palace. I dag tjener San Anton Palace som bolig for den maltesiske præsident.

San Anton Gardens har været åben for offentligheden siden 1882, og er fyldt med spændende gangstier, som leder dig gennem den smukke grønne have. Her er fontæner, damme med ænder og utallige sjældne træer og blomster.

5. Templerne på Malta

[Religiøse helligdomme]

Det er en fantastisk oplevelse at besøge de gamle templer. Foto: M W fra Pixabay

De præhistoriske templer blev indskrevet på UNESCOs verdensarvsliste i 1980, og er spredt ud over Malta og Gozo. Er du bare en lille smule historieinteresseret, er det et absolut must, at besøge de præhistoriske templer.

Templerne er blandt verdens ældste fritstående konstruktioner, og er endda ældre end de egyptiske pyramider. Det er ganske imponerende, at man i årene 3600-3200 f.Kr. har kunnet bygge disse templer af kalkstensblokke – nogle af stenblokkene vejer op til 20 tons.

Man ved meget lidt om menneskene, som byggede disse templer. Der er derfor mange gåder, som endnu ikke er blevet løst, og som måske aldrig bliver det. Dog er det tydeligt, at menneskene på den tid vidste, hvad de gjorde. De havde stor viden om årets gang, og ikke mindst om solen. Ved sommer- og vintersolhverv står solen nemlig præcis så højt på himlen, at den når ind i templernes inderste kamre. Man fornemmer således, at menneskene også dengang tilbad solen, og så den som en guddommelig kraft.

Templerne Hagar Qim og Mnajdra på den sydlige del af Malta og Ġgantija på Gozo er blandt de bedst bevarede. Hagar Qim og Mnajdra ligger meget tæt på hinanden, og sammen med det nærliggende museum tjener de derfor som et oplagt udflugtsmål.

Der kører busser lige til døren, og en restaurant tilbyder mad og drikke. Det er også værd at leje en audioguide, som du kan have med dig rundt, når du besøger templerne. Disse kan bl.a. lejes ved indgange til museet, når du besøger Hagar Qim og Mnajdra.

6. Hal Saflieni Hypogeum

[Gravplads + Museum]

Den præhistoriske gravplads, Hal Saflieni Hypogeum, er endnu en UNESCO-indskrevet seværdighed på Malta. Og en af de mest storslåede. De naturlige grotter blev brugt som gravplads så tidligt som år 3600 f.Kr., men i takt med at grotterne blev fyldt op med knogler, så man sig nødsaget til at grave dybere og mere spektakulære grotter.

Det er en imponerende bedrift, hvor gange, kamre og passager i dag udgør intet mindre end 500 kvadratmeter hugget ud af hård klippe. Man anslår at omkring 7.000 personer er blevet begravet i Hal Saflieni Hypogeum gennem årene. Den smukke figur, The Sleeping Lady, der i dag kan ses på Det arkæologiske museum i Valletta, blev også fundet her.

For at konservere gravkamrene bedst muligt, er besøg til Hal Saflieni Hypogeum strengt reguleret. Der lukkes derfor kun 80 besøgende ind hver dag, og det anbefales at booke billetter lang tid i forvejen.

7. Marsaxlokk

[Fiskerlandsby]

Blå vand og farvestrålende både i den hyggelige fiskerby. Foto: JanneG fra Pixabay

Den lille fiskerby på Maltas sydkyst er yderst romantisk. De farvestrålende fiskerbåde ligger fortøjret ved kajen, mens fiskerestauranterne tilbyder den friske fangst til en lækker frokost eller aftensmad.

Marsaxlokk skal opleves for stemningen, havet og de smukke fiskerbåde. Om søndagen er her stort marked, hvor der sælges lokalproduceret honning, marmelade og vin, samt grøntsager, souvenirs og tøj. Friskfanget fisk sælges tidligt om morgenen. Bus 81 og 119 kører til Marsaxlokk.

8. Gnejna Bay

[Badestrand]

Gnejna Bay byder på nogle af øens bedste badestrande. Foto: Steve Howard fra Pixabay

Da meget badning på Malta foregår på klippestrande eller direkte fra klipperne, er der rift om øens sandstrande. Gnejna Bay er en af de bedste sandstrande, og er oplagt for både svømning og dykning i det krystalklare vand.

Gnejna Bay findes i den nordvestlige del af Malta, og sammen med Golden Bay og Ghajn Tuffieha udgør den en række af tre fantastiske sandstrande i området. Gnejna er imidlertid den mindste, hyggeligste og fredeligste af de tre.

Her sælges mad og drikke, udlejes liggestole og parasoller, og der er fine toiletfaciliteter. Der er dog ikke nogen livredder på stranden.

9. Palazzo Parisio

[Slot + museum]

Flotte dekorationer på slottets murværk. Foto: M W fra Pixabay

Palazzo Parisio ligger i byen Naxxar, og er et smukt palads med imponerende interiør, fornem arkitektur og charmerende parkanlæg. Paladset blev bygget i det 19. århundrede af Marquis Giuseppe Scicluna, og tjente som hans personlige residens.

Palazzo Parisio bliver ofte omtalt som et Versailles i miniformat takket være de rigt dekorerede gemakker og sale, kunstskatte og naturligvis fantastiske park. Læg særligt mærke til The Ballroom of Mirrors, som er fantastisk smukt.

10. Gozo

[Fredelig ø]

Der er fantastiske landskaber i vente på Gozo. Foto: Carl Borg fra Unsplash

Har du brug for at koble helt af, og komme ned i tempo? Gozo har Maltas smukke natur og venlige befolkning blot uden alle turisterne, biltrafikken, støj og larm. Gozo er oplagt for vandreture eller fredelig badning fra klipperne. Naturen er blandt de primære seværdigheder på Gozo, som har fast færgeforbindelse fra færgelejet Cirkewwa på Malta.

Sådan kommer du til Malta

Der er både charterferier og rutefly til Malta. Flyvetiden er ca. tre timer, og der er direkte forbindelse fra både København og Billund. Charterferier arrangeres bl.a. af Dansk Folkeferie, som har dansker-feriekollonien Mellieha Holiday Centre. Læs mere om charterferie til Malta her.

Sådan kommer du rundt på Malta

Har du planer om at besøge flere dele af øen, kan det anbefales at leje en bil. Vær dog opmærksom på, at Malta som tidligere britisk koloni har venstrekørsel.

Busnettet på Malta er også godt og nemt at finde ud af. Der kører moderne busser mellem alle byer og seværdigheder, og billetterne er billige. Planlægger du at benytte busserne meget, kan det anbefales at købe en uges rejsekort. Disse kan købes allerede i lufthavnen, og gælder bl.a. i busserne fra lufthavnen til Valletta, Sliema, St. Julian, Mellieha etc.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (farverig båd på Malta): Foto: Benjamin Munk Olsen

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *