Middelalderstemning i Schweiz: 10 seværdigheder i Bern

Den schweiziske hovedstad byder på en fantastisk blanding af skøn historie og spektakulære omgivelser. Med sin velbevarede middelalderbykerne er Bern et utroligt charmerende bekendtskab, og de mange seværdigheder står i kø i denne billedskønne tidslomme.

Berns gamle bymidte, Altstadt, har siden 1983 været optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv. Her kan du dykke ned i historien, og beundre de karakteristiske byhuse med de lige så karakteristiske arkader. Du kan drikke det friske og kølende vand fra byens offentlige fontæner, og du kan tage turen op i klokketårnet på Berner Münster, hvor en spektakulær udsigt venter.

Du kan også se bjørne i det flotte anlæg langs Aare-floden, slappe af i Rosenhaven eller nyde en forfriskende dukkert ved et af flodens friluftsbade. Kort sagt: Bern har noget for enhver smag, og det er oplagt at gøre et stop i byen, og nyde dens seværdigheder, når turen går sydpå gennem Alperne.

Med ca. 150.000 indbyggere er Bern en lille by – blot den femtestørste i Schweiz. På trods af størrelsen byder Bern dog på masser af seværdigheder, spændende oplevelser og indbydende restauranter. Du får alle de bedste rejseforslag i denne korte rejseguide. God tur til Bern!



Booking.com

Seværdigheder i Bern – de 10 bedste oplevelser

1. Berns gamle bydel (Bern Altstadt)

[Sightseeing]

Stemningen i Berns gamle bymidte er helt speciel, og de fine fontæner bidrager til den spændende arkitektur. Foto: Benjamin Munk Olsen.

Berns gamle bydel er ganske unik. De ensartede middelalderhuse med de karakteristiske arkader i stueplan, er med til at gøre et besøg i byen til en helt særlig oplevelse. Herudover kan du nyde de flotte byporte, et fantastisk klokketårn samt en lang række dekorerede brønde og fontæner.

Den gamle bydel er omgivet af Aare-floden på tre sider – en oplagt placering til en middelalderby. I dag kan man også nyde placeringen, hvor flodens turkisblå vand i sommerperioden står som en fin kontrast til husenes sandstensfacader og røde tegl. Aare-flodens farve afhænger af mængderne af smeltevand, der strømmer ned fra de omkringliggende bjerge, og skifter således i løbet af året.

Berns vestlige flanke, som ikke er beskyttet af vand, har gennem historien været stærkt befæstet. I takt med at byen voksede, blev bymurene flyttet længere og længere mod vest. Det fantastiske klokketårn, Zytglogge, var en del af den tidlige befæstning, men står nu relativt centralt i byen.

Klokketårnet Zytglogge

Zytglogge er en af de største seværdigheder i Berns gamle bydel, og i løbet af dagen bliver den gamle byport flittigt foreviget af fotoglade turister. Tårnet blev opført i starten af det 13. århundrede, hvor det tjente som vagttårn.

Bygningens facade blev siden forsynet med en stor urskive, et astronomisk ur samt et mekanisk klokkespil med små figurer. Hver hele time kan du opleve de mekaniske figurer bevæge sig, ligesom en metalmand slår tiden an. Du kan købe billet til guidet rundvisning i Zytglogge her.

Du finder Zytglogge midt på Marktgasse, som er hovedgaden i Berns Altstadt. Her kan du også med fordel beundre de karakteristiske arkader og ensartede facader. Efter en stor brand i 1405 blev byens træhuse udskiftet med bygninger i sandsten, som siden blev forsynet med de karakteristiske arkader.

Arkaderne gjorde det muligt at udvide husenes øvre etager, og samtidig kunne de give ly til byens borgere og handlende. I dag er arkadernes samlede længde på omkring seks kilometer. I Marktgasse vil du også opleve en lang række farvestrålende flag. De store faner hænger ud fra husfacaderne, og symboliserer de 26 forskellige kantoner i Schweiz.

Brønde og fontæner

I det 16. århundrede havde Bern udviklet sig til en magtfuld og ganske velhavende bystat, og der blev på samme tid anlagt en række brønde og fontæner i byens centrum. Fontænerne skulle både forsyne byens borgere med frisk drikkevand og samtidig åbenbare byens rigdom for omverden.

Fontænerne blev alle dekoreret med flotte og spektakulære skulpturer, udført af den schweiziske renæssanceskulptør, Hans Gieng. I dag står 11 af disse historiske fontæner fortsat på deres oprindelige placeringer, og forsyner lokale og turister med rent drikkevand. Du kan med fordel gå på jagt efter alle 11 fontæner – en oplagt idé til en hyggelig vandretur.

Kinderfresserbrunnen – ”børneæder-brønden” på Kornhausplatz er en af de bedst kendte fontæner, bl.a. på grund af det grufulde motiv. Her er en trold i færd med at fortære et barn. Motivet er formentlig forbundet med en lokal sagnfortælling, selvom teorierne om det eksakte ophav er uklare.

2. Berner Münster

[Kirke + Udsigt]

Den smukke indgangsportal til katedralen – en af de fineste seværdigheder i Bern. Foto: Benjamin munk Olsen

Berns enorme katedral skyder højt op mod himlen, og kan ses langvejs fra. Kirken er en af de største seværdigheder i Bern, og fungerer samtidig som et vigtigt pejlemærke for turister, der skal navigere rundt i byen. Fra tårnets top har man en fremragende udsigt over den gamle bydel med de smukke, røde tegltage.

Byggeriet af den gotiske katedral blev indledt i 1421, men det ikoniske tårn stod først færdigt i 1883. Med en højde på 100,6 meter, er Berner Münster den højeste katedral i hele Schweiz, og i toppen findes to udsigtsplatforme. Efter 254 trin når du den nederste platform, mens det kræver endnu 90 trin at nå den øverste. Herfra kan du nyde byens tage, den blågrønne Aare-flod og de omkringliggende bjerge.

På turen op kommer du også forbi den store klokke, som vejer over 10 tons. Klokken blev støbt i 1611, og du bør selvsagt undgå at stå nær den, når den ringer. Dette sker to gange dagligt, henholdsvis kl 12:00 og kl 18:00.

Gotisk dommedags-kunst

En anden af katedralens interessante detaljer er den storslåede indgangsportal. Over hovedindgangen til Berner Münster ses en af Europas mest komplette samlinger af sengotiske skulpturer. De detaljerede statuer danner tilsammen scenen fra Dommedag, hvor de troende skilles fra de fortabte. I midten af scenen står Ærkeenglen Mikael med et hævet sværd.

Man kan bruge lang tid på at betragte den voldsomme scene og de mange detaljer, som skulptøren Erhard Küng har lagt i værket. De enkelte statuer er alle skabt i den sidste halvdel af det 15. århundrede. Dommedag-statuerne er de eneste af katedralens skulpturer, som overlevede den protestantiske reformation.

Du må heller ikke gå glip af katedralens fine glaskunst. Nogle af vinduesmosaikkerne stammer ligesom Dommedags-statuerne helt tilbage fra det 15. århundrede.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

3. Bjørnegraven (Bärengraben) & BärenPark

[Bjørne]

Bjørnene i Bern kan opleves ganske gratis i den flotte BärenPark. Foto: Benjamin Munk Olsen

På Aare-flodens østside, lige overfor den gamle bydel, finder du Berns bjørnegrav. Bjørnene har historisk set spillet en prominent rolle for byen, og har siden det 12. århundrede været at finde i Berns byvåben. Siden det 16. århundrede har bystyret også holdt bjørne i fangenskab.

Legenden om bjørnene i Bern går tilbage til 1191, hvor hertugen Berthold V af Zähringen skulle anlægge sin nye by. Berthold svor, at det første dyr, han mødte i området, skulle lægge navn til byen. Det var naturligvis en bjørn, han mødte, da han var i færd med at fælde træer i området, hvor Bern i dag ligger.

Senere begyndte man at holde bjørne i fangenskab, og overtro førte til den antagelse, at byens velstand var direkte forbundet med bjørnenes tilstedeværelse. I en periode voksede byens bestand af bjørne derfor betydeligt. Denne side af historien kan du høre mere om, når du besøger Bjørnegraven.

Den moderne bjørnepark

Gennem tiden har der været opført forskellige indhegninger til Berns bjørne, og i 1857 åbnedes den nuværende bjørnegrav ved broen Nydeggbrücke. Bjørnegraven var gennem en årrække et stort tilløbsstykke i den schweiziske hovedstad, men med tiden blev den også kritiseret af dyreværnsaktivister, som med rette mente, at bjørnene mistrivedes i den trøstesløse grav.

I 2009 kunne byen derfor slå dørene op for en flot og moderne bjørnepark. Denne blev anlagt langs Aare-floden ved siden af den gamle bjørnegrav. Her kan bjørne boltre sig i det bakkede terræn, og benytte de underjordiske huler og gange. Bjørnene opholder sig nu udelukkende i bjørnegraven, når den moderne indhegning skal efterses.

4. Gurten

[Bjerg + Park + Udsigt + Aktiviteter]

Udsigten fra det 25 meter høje udkigstårn på toppen af Gurten. Foto: Benjamin Munk Olsen

Gurten er et lille bjerg, syd for Berns centrum, som byder på masser af spændende oplevelser, skønne vandreruter og en fantastisk udsigt over Jurabjergene og Alperne. På toppen af det 858-meter høje bjerg findes flere legepladser, en bobslædebane og et miniaturetog.

Turen op til toppen af Berns ’Hausberg’ (det tyske begreb for et bynært bjerg med gode afgangsforhold) sker med kabelbanen, Gurtenbahn. Kabelbanen fra 1899 er en oplevelse i sig selv, og har en stigning på op til 34%. På toppen finder du et skønt rekreativt område, med masser af aktiviteter for børnene.

Gurten er et oplagt udflugtsmål fra Bern, og du kan enten vælge at medbringe mad til en picnic, eller nyde en frokost på hotelrestauranten eller det lidt billigere cafeteria. Udsigten er naturligvis fabelagtig, og på en klar dag kan du nyde en række spektakulære bjerge i horisonten. Vil du have endnu bedre udsigt, kan du tage turen op i det 25-meter høje udsigtstårn (gratis adgang).

Sjove aktiviteter for børn

For børn er et besøg på Gurten et rent slaraffenland. Her findes glimrende legepladser, et miniaturetog, som børnene kan køre rundt med og ikke mindst en bobslædebane (for lidt større børn og voksne).

Bobslædebanen (Rodelbahn Gurten) åbnede i 2016, og er ikke en rigtig bobslædebane, men nærmere en sommer-rutsjebane, hvor man sidder på en bobslæde-lignende kælk. Man kan opnå en ganske høj fart ned ad bakkerne og rundt i svingene. Hastigheden justeres med en praktisk bremsestang.

Transport: Sporvogn 9 til stoppet ’Gurtenbahn’, herfra kabelbane til toppen. Alternativt S3 eller S31 til Wabern Station, som er i gåafstand til Gurtenbahns nedre station.

5. Berns historiske museum (Bernisches Historisches Museum) & Einstein Museum

[Museum]

Udefra ligner Berns historiske museum mest af alt et eventyrligt slot, og de majestætiske tårne, spir og imponerende indgangsparti fungerer som et godt trækplaster for interesserede gæster.

Museet var oprindeligt tiltænkt rollen som Det schweiziske nationalmuseum, og arkitekten André Lambert fandt derfor inspiration i landets historiske slotte fra det 15. og 16. århundrede.

I sidste ende var det dog Zürich, som fik æren af at huse Det schweiziske nationalmuseum, men det skal bestemt ikke tage noget fra Lamberts fornemme bygningsværk, der stod færdigt i 1894.

I stedet for at dække hele Schweiz, fokuserer samlingerne nu i stedet på lokalområdet, hvilket bestemt ikke er ensbetydende med et kedeligt museum.

Krigsbytte, byhistorie og Albert Einstein

Udover en relativt klassisk gennemgang af arkæologiske fund (de ældste tilbage fra stenalderen) byder samlingen også på en række interessante krigsbytter. Det gælder bl.a. et sæt smukke gobeliner fra Bourgogne (1400-1500-tallet) samt den perlebesatte tavle ’Diptychon aus Königsfelden’ (omkring år 1300). Tavlen var en bryllupsgave fra den ungarske konge, Andreas III til han kone Agnes.

Interesserer du dig for byplanlægning, militærstrategi og arkitektur er historien om Berns udvikling også ganske interessant. Her får du fortællinger og sagn fra middelalderen og til i dag – en medrivende øjenåbner, som gør en efterfølgende gåtur rundt i den gamle bydel endnu mere spændende.

Berns historiske museum rummer også en fyldig udstilling om Albert Einstein. Einstein boede i Bern mens han arbejdede på det schweiziske patentkontor, og det var i denne periode, han udviklede sine kendte relativitetsteorier. Udstillingen giver et godt indblik i Einsteins liv og er forsynet med en lang række relevante genstande, fotografier og illustrationer.

Vil du vide endnu mere om Einsteins tid i Bern, kan du også besøge udstillingen i hans tidligere lejlighed, Einsteinhaus (læs mere nedenfor).

Åbent tirsdag til søndag 10:00-17:00.

6. Rosengarten

[Park + Udsigt]

Fra Rosenhaven har man en fornem udsigt over Berns gamle bydel. Foto: Benjamin munk Olsen

Duften af de skønneste roser er næsten lige så betagende som den fantastiske udsigt over Berns gamle bydel med den høje katedralen i baggrunden og den smukke Aare-flod i forgrunden.

Rosenhaven i Bern er anlagt på en høj øst for bymidten, og er et oplagt foto-spot. Her kan du fange byens skønhed med kameralinsen, og forevige de romantiske omgivelser.

Rosengarten ligger tæt på Bjørnegraven, men turen herop kan være lidt strabadserende, da vejen er ganske stejl. Heldigvis kører her også busser, så alle har en chance for at komme op og nyde de dejlige omgivelser.

Om foråret blomstrer kastanjetræerne her, og om sommeren er der 250 forskellige typer blomstrende roser, du kan nyde. Rosenhaven er et oplagt sted for afslapning – enten på et tæppe på den indbydende græsplæne, eller på den stemningsfulde ’Restaurant Rosengarten”, hvor du enten kan spise eller blot nyde en øl eller et glas vin.

Transport: Bus 10 til Rosengarten.

7. Bundeshaus

[Parlamentsbygning + Rundvisning]

Det flotte Bundeshaus. Foto: Marcelkessler fra Pixabay 

I sommermånederne leger børnene i fontænerne på den store Bundesplatz – nogle forsøger at undgå de enorme vandkaskader, mens andre opsøger dem frivilligt. Den flotte plads var i mange år en kedelig parkeringsplads, men har siden 2004 haft sit nuværende udseende.

Pladsens primære bygningsværk er naturligvis den pompøse parlamentsbygning, Bundeshaus, med den store kobberkuppel, opført mellem 1894 og 1902. Bundeshaus blev tegnet af den schweiziske arkitekt Hans Wilhelm Auer, og hovedbygningen domineres af kuppelsalen, der er udformet som et schweizisk kors.

Salen er bl.a. udsmykket med våbenskjoldene for de 26 kantoner sammen med det latinske motto Unus pro omnibus, omnes pro uno (En for alle og alle for en). Kuppelsalen opdeler forbundsforsamlingen i to kamre: Nationalrådet med 200 medlemmer og Kantonrådet med 46 medlemmer.

Spændende rundvisning

Det er muligt at besøge den smukke bygning på officielle rundvisninger. Rundvisningerne er gratis, men der skal bestilles billet online – tidligst tre dage inden det ønskede besøg. Der er maksimalt 50 pladser pr. rundvisning, så det er med at være klar, når billetterne frigives.

På rundvisningen i den schweiziske parlamentsbygning kan du både opleve kuppelsalen, nationalrådets sal og lobbyen. Herudover kan du blive meget klogere på den demokratiske proces i Schweiz. Sidstnævnte er ganske interessant, da de to kamre og det store omfang af direkte demokrati adskiller styreformen en del fra den danske.

Der arrangeres rundvisninger på tysk, fransk, italiensk og engelsk – flest på tysk og ofte blot en enkelt om ugen på engelsk. Du kan se tidspunkter og bestille din plads her.

8. Einsteinhaus

[Museum]

Der er egentlig ikke noget bemærkelsesværdigt ved huset i Kramgasse 49 – i hvert fald ikke, når man betragter det udefra. Der er tale om et helt klassisk byhus, som der findes mange af i Bern. Og hvis det ikke lige havde været for en særlig beboer, havde offentligheden temmelig sikkert ikke haft adgang til netop dette hus i dag.

Huset – eller rettere sagt lejligheden på førstesalen, var nemlig Albert Einsteins hjem fra 1903 til 1905. Her boede den senere verdenskendte fysiker sammen med sin hustru, Mileva Marić, og deres søn Hans.

Tyskfødte Albert Einstein flyttede til Schweiz i 1895, og fik året efter schweizisk statsborgerskab. Efter at have fået sin uddannelse i Zürich, havde Einstein svært ved at finde arbejde, og det bragte ham i 1903 til Bern. Her fik han job på det schweiziske patentkontor, men arbejdede samtidig på sine videnskabelige teorier.

Relativitetsteoriens hjemsted

Relativitetsteorien, som blev Einsteins internationale gennembrud, blev udarbejdet i netop disse enkle værelser i Bern. I dag er lejligheden omdannet til et lille museum, og besøgende kan se hvordan Einstein-familien boede.

Lejligheden er bestemt ikke stor, så du skal ikke forvente en overvældende museums-oplevelse. Til gengæld er det sjovt at gå rundt i de stuer, hvor den senere så berømte videnskabsmand tilbragte meget af sin tid. Man kan bogstaveligt talt gå i Einsteins fodspor, og nyde den samme udsigt til Kramgasse, som fysikeren gjorde det mere end 100 år tidligere.

Udover at være en fin lille tidslomme, giver Einsteinhaus også en god mulighed for at komme indenfor i et af de klassiske byhuse, som præger Berns gamle bydel.

Åbent dagligt 10:00-17:00.

9. Svømning i Aare-floden

[Svømning + Friluftsbad]

Den turkisblå Aare-flod er oplagt til svømning. Bag den høje bro ligger det hyggelige friluftsbad, Marzili. Foto: Benjamin Munk Olsen

Besøger du Bern om sommeren, er det nærmest obligatorisk at tage en svømmetur i den indbydende blågrønne / turkise Aare-flod. Aare-floden snor sig i en halvbue rundt om den gamle bydels østlige side, og det er helt almindeligt at se de lokale flyde med strømmen ned ad floden.

Er det første gang, du skal svømme i Aare-floden, skal du være opmærksom på den relativt kraftige strøm. Strømmen ser voldsom ud, når du krydser floden ved Nydeggbrücke på vej til Bjørnegraven, men syd for den gamle bydel er vandet mere roligt, og sikkert at svømme i.

Du kan med fordel tage til det offentlige friluftsbad, Freibad Marzili, som ligger en kort gåtur fra centrum. Gåturen er ret stejl nedad, så benyt evt. Marzilibahn – en af verdens korteste kabelbaner.

Ved Freibad Marzili finder du både badefaciliteter for børn, en stor udendørs pool med flodvand, iskiosker, cafeteria, omklædningsområder og meget mere. Er vejret godt, kan du også tage plads på de indbydende græsplæner og nyde solen.

Gør som de lokale

Du skal ikke have været ved Freibad Marzili ret længe, inden du lægger mærke til de enorme mængder af svømmende gæster, som konstant ankommer hertil. Det fungerer på den måde, at man går op langs floden (mod strømmen – bare følg de lokale). Oppe ad floden hopper man så i vandet, og lader sig flyde med strømmen.

Ud for Freibad Marzili findes en ’svingbane’, hvor man kan svømme ind i friluftsbadets lille kanal og efterfølgende nemt komme op på land igen. Gåturen op og svømmeturen tilbage gentages så længe du har lyst.

Det kan være lidt svært at bevare overblikket, når du er ude på floden, men sørg for at holde dig i venstre side, så du ikke misser den lille kanal. Skulle det alligevel ske, kan du også komme op af floden andre steder (som dog ikke er helt så bekvemme).

Åbningstider varierer efter sæson. Se de aktuelle åbningstider for Freibad Marzili her.

Transport: Kabelbanen Marzilibahn fra Bundeshaus til Marzili-stationen (herfra få minutters gang). Alternativt Bus 30, som kører direkte til Freibad Marzili.

10. Zentrum Paul Klee (Paul Klee Center)

[Kunstmuseum]

Er du til moderne kunst, ekspressionisme og surrealisme, så bør du bestemt besøge det flotte museum, Zentrum Paul Klee, som ligger lidt udenfor Berns centrum. Her finder du en fantastisk samling af Klees værker (op mod 40 % af de værker, som den lokale kunstner nogensinde producerede). Det hele opleves i en futuristisk bygning, tegnet af den italienske arkitekt, Renzo Piano.

Paul Klee (1879-1940) var en schweizisk maler, grafiker og kunstteoretiker, hvis enkle, naivistiske og ofte farvestrålende værker har opnået stor international anerkendelse. Klees karaktertræk kan siges at være det ”poetisk-fabulerende formsprog”, og han udførte primært værker i grænseområdet mellem det figurative og det nonfigurative.

På Zentrum Paul Klee kan man opleve en lang række af Klees fineste værker – mange doneret af Livia Klee-Meyer, som var Paul Klees svigerdatter. Klees præferencer for tekstur og materiale ændrede sig over tid, og til hans værker er bl.a. anvendt oliefarver, akvarel, blyant, tusch, forskellige trykmetoder samt kombinationer af alle disse.

Udover selve værkerne, er det også fantastisk at opleve Renzo Pianos fornemme bygningsværk, der giver illusionen af tre bølger, der smelter ind i landskabet.

Åbent tirsdag til søndag 10:00-17:00.

Transport: Bus 12 til Zentrum Paul Klee.

Restauranter i Bern – de bedste spisesteder

1. Altes Tramdepot

[Grosser Muristalden 6]

Som navnet antyder, er restauranten og mikrobryggeriet Altes Tramdepot indrettet i en gammel sporvognsremise. Der findes en rigtig fin stemning i de anderledes lokaler, hvor du kan nyde lækre lokale specialiteter – bl.a. klassisk rösti – samt smage på de hjemmebryggede øl. Du kan også kigge rundt på de forskellige kedler og tanke, som forsyner ølhanerne med velsmagende øl (sælges også ud af huset). Altes Tramdepot ligger centralt placeret, lige ved Bjørnegraven, og om sommeren kan du også nyde mad og drikke på den indbydende terrasse.

2. Kornhauskeller

[Kornhausplatz 18]

Kornhauskeller er en ganske unik restaurant, placeret i hjertet af Berns gamle bydel. Kælderen i det gamle kornlager er indrettet i en speciel barokstil, som leder tankerne hen på et kirkeligt bygningsværk. Her under de markante hvælvinger kan du nyde delikate menuer inspireret af middelhavskøkkenet, og samtidig beundre fresker og ornamenterede balkoner. Søger du lokale retter, byder menukortet også på en række schweiziske specialiteter. At spise i Kornhauskeller er i sandhed en oplevelse – bordreservation anbefales. I stueplan findes en moderne cocktailbar.

3. Metzgerstübli

[Münstergasse 60]

Den hyggelige Metzgerstübli er indrettet i en af de klassiske byhuse i Berns gamle bydel, og om sommeren kan man med fordel tage plads udenfor i den charmerende arkade. Stemningen på restauranten er ganske uformel og autentisk – menukortet ligner, at det er skrevet i hånden – men retterne smager som var det på et fornemt spisested. Maden er klassisk schweizisk med lige dele inspiration fra det franske, italienske og tyske køkken. Der kan være gode penge at spare ved at vælge en menu bestående af flere retter – du vil med sikkerhed ikke fortryde det…

4. Restaurant Rosengarten

[Alter Aargauerstalden 31b]

Der er panoramaudsigt for alle pengene, når du besøger Restaurant Rosengarten. Som navnet antyder, finder du restauranten ved den skønne udsigtspark, Rosenhaven, og udsigten herfra er ganske betagende – særligt ved solnedgang. Der kommer selvfølgelig mange turister forbi, og menukortet er lige så multikulturelt som gæsterne. Her serveres alt fra saftige grillede svinekoteletter til marineret lam med tzatziki og frisklavet hummus. Maden er glimrende, men det er udsigten, der er den sande attraktion her.

5. Schwellenmätteli Restaurants

[Dalmaziquai 11]

Schwellenmätteli Restaurants kalder sig ganske kækt for Berns riviera, og sammenligningen er da heller ikke helt ved siden af. Den fantastiske beliggenhed lige ned til Aare-floden sørger i sandhed for en sydlandsk oplevelse. Schwellenmätteli dækker egentlig over to unikke spisesteder; Restaurant Terrasse og Restaurant Casa.

Førstnævnte byder på spisning langs flodbredden og et lækkert loungemiljø. Om sommeren kan du nyde lette anretninger under parasollerne, mens du betragter nogle enkelte vågehalse, der flyder med strømmen, her hvor den er stærkest. Ved siden af findes den italiensk-inspirerede Restaurant Casa indrettet i hyggelig landstil.

Overnatning i Bern – de bedste hoteller

Der findes mange gode hoteller i Berns gamle bydel, og det er bestemt her, du bør bo. Så er du nemlig i gåafstand til alle de spændende seværdigheder i Bern samt de bedste restauranter og caféer. Herunder får du tre forslag til overnatning i Bern, i tre forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Bern hos Booking.com her.



Booking.com

1. Kreuz City Hotel

[Zeughausgasse 41]

Kreuz City Hotel er et oplagt valg, hvis du søger et indbydende mellemklasse-hotel i den schweiziske hovedstad. Kreuz ligger perfekt placeret midt i Berns gamle bydel, hvor du er i gåafstand til alle byens seværdigheder (og blot fem minutters gang fra hovedbanegården).

Hotellet er pænt og moderne – nogle af værelserne er lidt små, men ganske indbydende. Værelserne har alt hvad du skal bruge under dit ophold – perfekt til afslapning efter en lang dag fuld af spændende oplevelser. Der serveres gratis morgenmad, med et stort udvalg af lækre retter. Læs mere om hotellet her.

2. Bern Backpackers Hotel Glocke

[Rathausgasse 75]

Det generelle prisniveau gør Schweiz til en dyr feriedestination, og derfor kan det være nødvendigt, at lede efter billige indkvarteringsmuligheder. En sådan finder du i Bern Backpackers Hotel, som desuden byder på en ganske fremragende beliggenhed midt i den gamle bydel (100 meter fra det berømte Zytglogge-tårn).

Budgethotellet tilbyder enkeltsenge på sovesale og private værelser med privat eller fælles bad. Du finder derfor nemt den overnatningsform, som passer perfekt til dit ønske. Her findes også hyggelige fællesarealer og et veludstyret køkken. Læs mere om hotellet her.

3. Hotel Schweizerhof

[Bahnhofplatz 11]

Kommer du til Bern med ønsket om et vaskeægte luksusophold, så kan du med fordel tjekke ind på Hotel Schweizerhof – et af byens fineste hoteller. Her får du en modtagelse, der er en konge værdig, og du kan se frem til topmoderne faciliteter som spabad, sauna, tyrkisk bad og motionsrum – sidstnævnte er åbent døgnet rundt.

Alle værelserne på Schweizerhof er stilfuldt indrettet og naturligvis forsynet med alt, hvad du skulle få brug for under dit ophold. Morgenmaden serveres i Jack’s Brasserie og senere på dagen kan du nyde en lækker cocktail på Sky-terrassen. Schweizerhof ligger meget centralt i Bern, lige overfor hovedbanegården. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Bern

Der er ca. 1.000 km fra den dansk/tyske grænse til Bern. Byen er oplagt at besøge med tog eller bil, men lidt mere besværlig at nå med fly. Går turen til Italien på bilferie, kan du med fordel gøre stop i den hyggelige by, ligesom det også er værd at besøge Bern, hvis du i forvejen befinder dig i alperne (eksempelvis på vandreferie).

Fly til Bern

Bern har en ganske lille lufthavn, med et meget begrænset rutenet. Ønsker du at flyve til Schweiz fra Danmark, går de mest optimale ruter således til enten Zürich eller Geneve – fra begge lufthavne er der direkte tog til den schweiziske hovedstad. De direkte intercity-tog fra Zürichs lufthavn til Bern tager ca. 75 minutter, mens de fra Geneve tager ca. 2 timer.

Tog til Bern

Det er oplagt at rejse til Bern med tog. På trods af de mange bjerge har Schweiz et af verdens bedste og tætteste tognet, og transporten på skinner forløber oftest ganske planmæssigt. Turen fra den dansk/tyske grænse (Padborg) til Bern tager ca. 10½ time med skift i Hamborg og Basel.

Hvis du synes, at rejsetiden virker lang, kan du med fordel bryde din rejse op i mindre bidder. Den billigste rejsemetode er oftest at købe en Interrail-billet af typen ’fire rejsedage i en periode på en måned’. Går turen til Bern, kan du således bruge to ’rejsedage’ på udrejsen og to på hjemrejsen. Du kan f.eks. gøre stop i Hamborg, Frankfurt eller Mannheim.

Du kan læse min guide til Interrail her.

Sådan kommer du rundt i Bern

Berns gamle bydel er fantastisk at opleve til fods, og du kommer nemt rundt til byens største seværdigheder på gåben. Byen har dog også et godt netværk af sporvogne, busser og trolleybusser, og det bedste af det hele; hvis du overnatter i Bern, er disse transportmidler gratis!

Alle gæster, som bor på et hotel, vandrerhjem eller lignende i Bern, får en gratis ’Bern Ticket’, som giver mulighed for ubegrænset transport i de centrale zoner (Zone 100/101). Billetten gælder både på ankomst- og afrejsedagen.

Flere oplevelser…

Med sin centrale placering er Bern et fremragende udgangspunkt, hvis du gerne vil opleve den skønne natur i Schweiz og nabolandene. Her er hverken langt til Tyskland, Italien eller Frankrig.

Wengen Ønsker du at vandre i de schweiziske alper, kan det anbefales at tage til den hyggelige, bilfri bjergby, Wengen. Wengen ligger i 1.200 meters højde, og er omringet af den skønneste natur. Bjergbaner og svævebaner kan bringe dig op i det kuperede terræn, hvor de velholdte vandreruter er oplagte selv for nybegyndere. Turen fra Bern til Wengen tager 1 time og 45 minutter i tog. Du kan læse min rejseguide til Wengen og vandring i Schweiz her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (udsigt over Berns røde tage): Foto af Benjamin Munk Olsen

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *