Vidunderlige Wengen & vandring i Schweiz

Med udsigt til Eiger og Jungfraus mægtige bjergtoppe, og hævet over den frodige Lauterbrunnen-dal med sine 72 vandfald, finder du den hyggelige schweiziske bjergby, Wengen. Wengen er et fornemt udgangspunkt for vandring i Schweiz, og omgivelserne byder også en en god portion seværdigheder.

I Wengen er der fuld gang i den, når vinterens skiturister invaderer områdets lifter og løjper, og fester til langt ud på natten. Anderledes roligt er her om sommeren, hvor byen i stedet er et fantastisk udgangspunkt for at nyde naturen og regionens mange spektakulære vandreruter.

Wengen ligger 1.274 meter over havet – ca. midtvejs oppe ad bjergskråningen. Nede i dalen findes byen Lauterbrunnen, og ca. 1000 meter over Wengen rejser bjergtoppen Männlichen sig i 2.227 meters højde.

Omkring Wengen findes vandreruter i alle sværhedsgrader, og masser af andre aktiviteter, som gør byen oplagt at besøge for nybegyndere og øvede vandrere samt børnefamilier og andre, der gerne vil nyde Schweiz’ smukke landskaber.

Byen har en helårsbefolkning på omkring 1.300 mennesker, men i skisæsonen øges dette tal til 10.000. I sommerperioden arbejder byens hoteller blot på halv kraft, og Wengens befolkning når i denne periode op på ca. 5.000.

Udsigt ned mod Wengen fra Männlichen med svævebanen i forgrunden. Foto: Benjamin Munk Olsen

En bilfri by

Wengen har status af bilfri by, hvilket betyder, at du kun forstyrres af biler med særlige ærinder i de smalle gader – og at være indlogeret på et af byens hoteller er altså ikke et ’særligt ærinde’. Hotelgæster og dagsturister må pænt parkere bilen i Lauterbrunnen og tage bjergtogbanen herop.

Selve byen består af en hovedgade hvor hoteller, restauranter, postkontor og butikker ligger side om side. Herudover eksisterer et mindre vejnet, der leder hen til byens øvrige indkvarteringssteder og private huse.

Wengen er således meget nem at overskue. Byen har hvad du skal bruge (inklusive et supermarked), men bortset fra nogle enkelte attraktioner (bl.a. en minigolfbane og et udendørs skakspil) er det altså omgivelserne, som trækker turisterne til.

Du kommer nemt rundt i området på vandrestierne eller med tog og svævebaner (læs mere nedenfor). Men du skal ikke gå mange meter, før roen sænker sig, og det eneste der bryder stilheden er køernes og fårenes klokker.

Der venter spektakulære udsigter fra de afmærkede vandreruter og på terrasserne ved svævebanerne. Nedenfor har jeg samlet en kort rejseguide, så du nemt finder de bedste vandreruter, seværdigheder, oplevelser og restauranter i Wengen. God tur!Booking.com

Vandring omkring Wengen – de 5 bedste ruter

Vandring i Schweiz er for alle aldre. Foto: MaBraS fra Pixabay

Der er mange skønne vandreruter omkring Wengen og i hele Jungfrau-regionen. Jungfrau-regionen tager sit navn fra det 4.158 meter høje bjerg, Jungfrau, som er en af områdets smukke bjergtoppe. Her findes vandreruter i alle sværhedsgrader – også for nybegyndere.

Jeg vil klart anbefale, at du benytter vandresko eller støvler, som er gået til i forvejen og medbringer vandrekort, vandflaske og påklædning i lag, så du nemt kan justere efter temperaturen. Der er køligere oppe på bjergene, men solen kan være utrolig skarp, så medbring også solbriller og rigelige mængder solcreme. Vær opmærksom på, at distancerne på vandreruterne er angivet i tid frem for afstand, hvilket kan synes noget upræcist.

Anskaf et godt vandrekort til vandring i Schweiz

Det er altid vigtigt at have udstyre i orden. Det gælder også, når det kommer til vandrekort. Der findes mange gode kort, som er oplagt, når du skal på vandring i Schweiz. I Wengen kan du købe f.eks. vandrekort hos turistbureauet. Du kan også finde en overdigt over ruterne i PDF-format her.

Nedenfor præsenterer jeg fem oplagte forslag til vandreruter, som tager udgangspunkt i Wengen. Ruterne er rangeret efter sværhedsgrad, men de kan sagtens gennemføres, selvom du ikke er trænet vandrer. Ønsker du mere udfordring, kan flere af ruterne kombineres til en sammenhængende rute.

Tip: Det er altid en fordel at vandre op ad bjerget. Selvom det kan synes mere anstrengende, så udsætter du dine ben og led for mindre belastning, når du går opad i forhold til den krævende nedstigning. Har du i forvejen planer om at vandre den ene vej, og benytte tog eller svævebane den anden, vil jeg anbefale, at du vandrer op og benytter transport ned.

1. Den frodige Lauterbrunnen-dal

Lauterbrunnen-dalen byder på smukke vandfald og let vandreterræn. Foto: Alev Takil fra Unsplash

Dalen med de 72 vandfald er en fremragende startrute. Den er relativt flad, og byder på helt fantastiske omgivelser. Jeg kastede mig selv over Lauterbrunnen-dalen på ankomstdagen, og det vil jeg også gerne anbefale andre. Ruten behøver ikke være lang, så den kan med fordel indledes over middag.

Jeg rejste til Wengen på en Interrail-billet, og fik derfor rabat på togbilletten fra Interlaken til Wengen via Lauterbrunnen. For at spare penge, benyttede jeg denne dags rabatmulighed til at tage turen ned ad bjerget igen. Herefter startede jeg vandreturen ved togstationen i Lauterbrunnen.

Mit mål for ruten gennem Lauterbrunnen-dalen var Trümmelbach-vandfaldene, som ligger ca. 3,5 km fra stationen. Der er ikke tale om nogen udfordrende vandrerute, og turen kan endda tilbagelægges med en barnevogn, hvis det skulle være. Til gengæld giver turen et godt indtryk af det frodige område, hvor du kan se de mange vandfald, som springer ud over klipperne og ned i dalen.

Vandfald langs ruten

Ruten går ad landevejen mod syd. Der er meget lidt trafik på denne del af vejen, så roen sænker sig hurtigt. Senere kommer du til grusstier, som er et mere behageligt underlag at gå på.

Det kan anbefales at tage en afstikker til Staubbach-Fall, som falder næsten 300 meter ned i dalen, men du kan også nøjes med at betragte det på afstand. Trümmelbach-vandfaldene er noget anderledes, da de er underjordiske vandfald, som skal opleves inde i klipperne (læs mere under ’Seværdigheder omkring Wengen’ nedenfor).

Du kan fortsætte turen gennem Lauterbrunnen-dalen så langt, du har lyst. Der kommer hele tiden nye, smukke vandfald og spektakulære klippeformationer, som du kan beundre. Du vil løbende møde skilte, som informerer om afstanden til næste seværdighed. Hvis du ikke har lyst til at gå tilbage til Lauterbrunnen igen, så kører bus 141 igennem dalen, og kan hurtigt fragte dig tilbage til Lauterbrunnen Station.

2. Spektakulær udsigt: Männlichen til Kleine Scheidegg

Dette forslag inkluderer to separate vandreruter, nemlig rute 47 fra Männlichen til udsigtsplatformen Männlichengipfel og retur, samt rute 33 fra Männlichen til Kleine Scheidegg. Den første del af ruten hedder officielt ’Royal Walk’ og byder på en formidabel udsigt fra en træplatform, mens anden del, Panorama-ruten (Panoramaweg) bringer dig gennem skønne alpelandskaber til bjergpasset Kleine Scheidegg.

Første del af ruten, Royal Walk, (Männlichen – Männlichengipfel – Männlichen) er 1,43 km hver vej, mens anden del, Panoramaweg (Männlichen – Kleine Scheidegg) er 4,43 km.

Den fantastiske udsigtsrute starter på bjergtoppen Männlichen i 2.227 meters højde. Her kan du vandre op (se forslag 3), men jeg vil klart anbefale at tage svævebanen – så kan du nyde den spændende tur med svævebanen, og samtidig have masser energi til den flotte vandrerute.

En tur med svævebanen

Svævebanen er en attraktion i sig selv, og man kan endda få pladser på panoramadækket ovenpå selve kabinen mod et ekstra beløb. Når du ankommer til toppen, går turen til venstre op mod Männlichengipfel 2.342 meter over havoverfladen. Heroppe har man en storslået udsigt til begge sider af bjergryggen, og turen er ganske populær. Du kan derfor godt forvente en del turister – også dem, som foretrækker at ’vandre’ i klip-klap-sandaler frem for vandrestøvler.

Når du har nydt udsigten længe nok, kan du starte nedstigningen tilbage til Männlichen, hvorfra turen over mod Kleine Scheidegg begynder. Har du fået nok strabadser for én dag, kan du naturligvis også tage svævebanen tilbage til Wengen herfra.

Turen fra Männlichen til Kleine Scheidegg er uden de store strabadser. Du har et fantastisk kig ned mod Grindelwald og kan samtidig betragte områdets stolelifte, som transporterer massevis af skigæster i vinterperioden. Om sommeren er de lukket ned.

Der er til gengæld gang i den hyggelige bjælkehytte lige inden du når Kleine Scheidegg. Her kan du nyde en forfriskning eller et måltid. Fra Kleine Scheidegg (som forresten betyder ’lille vandskel’) kan du tage bjergtoget tilbage til Wengen. Du kan også gå herfra til Wengen på vandrerute 41 (2 timer og 45 minutter).

3. Bjergbestigning: Wengen til Männlichen

Fra Männlichen kan du opleve denne smukke udsigt over Lauterbrunnen-dalen. Foto: Benjamin Munk Olsen

I stedet for at tage svævebanen op til Männlichen, kan du gå den flotte og udfordrende tur, hvor udsigten bliver mere betagende, for hvert skridt, du tager. Jo længere du kommer op ad bjerget, des mere dragende bliver kigget ned over Lauterbrunnen-dalen.

Der findes to forskellige ruter, som fører fra Wengen til Männlichen – begge i medium sværhedsgrad. Vandrerute 45 ’Gemsenweg’, der er den mest direkte, mens rute 46 går via ’In Gassen’, og er lidt mere udfordrende:

Næsten 1.000 højdemeter

Turen op til Männlichen ad rute 45 er 4,79 km lang, og udgør 945 højdemeter. Fra Wengen vandrer du gennem duftende alpine enge og gennem en skyggefuld bjergskov, inden du når Parawengi. Herfra går ruten stejlt op ad bjergskråningen til Männlichen i 2227 meters højde.

Turen ad rute rute 46 er 5,99 km lang, udgør 950 højdemeter, og er således noget længere end rute 45. Du starter også med at kunne nyde de smukke enge omring Wengen, og kommer bl.a. forbi In Gassen, som ligger i udkanten af bjergbyen. In Gassen dannede i 1971 ramme om et voldsomt jordskred, som krævede adskillige menneske- og dyreliv. Herfra starter den egentlige opstigning.

Turene kræver ikke decideret klatring. Du bør dog være opmærksom på, at rutens tilstand kan ændre sig som følge af vejret. For begge ruter gælder desuden, at du bør være i god form, inden du begiver dig afsted. Du kan med fordel benytte svævebanen, når du skal tilbage til Wengen. Alternativt kan du fortsætte vandringen mod Kleine Scheidegg (se forslag 2 ovenfor).

4. I World Cup-løbenes skygge: Lauberhorn-ruten

Mellem Wengen og Grindelwald liger bjerget Lauberhorn, som har givet navn til en af skisportens mest berømte løb, nemlig Lauberhornrennen. World Cup-løbene inkluderer styrtløb og slalom, og pisten er en af Verdens længste til dette formål. På den 4,4 km lange pist kan løberne nå tophastigheder i nærheden af 160 km/t.

Lauberhorn-løbene er meget populære, og tiltrækker et stort publikum hvert år – ofte op mod 30.000 tilskuere. Om sommeren må man bruge fantasien til at forestille sig det enorme arrangement, men til gengæld kan man selv prøve noget af turen, hvis man altså bytter skiene ud med vandrestøvler. Vandrerute 40 – Lauberhorn-ruten – følger nemlig ruten fra Kleine Scheidegg, gennem Lauberhornschulter og Hanneggbrücke til Allmend ved Wengen.

Labuerhorn-vandreruten er i sværhedsgraden ’nem’, men med 9,88 km, hvoraf de fleste går nedad, er det alligevel en udfordrende rute. Du kan tage bjergbanen fra Wengen op til Kleine Scheidegg, hvor ruten starter, eller alternativt vandre denne rute først, hvis du har meget energi.

Vandreruten følger skipisten så godt som muligt, og langs ruten møder du tolv informationstavler, som giver interessante fakta om løbet. Ruten er desuden forsynet med særlige foto-kikkerter, der minder om teleskoper. Kigger du herigennem, kan du se skiløbets præcise rute.

5. Den klassiske rute: Wengen til Kleine Scheidegg

Vandreturen fra Wengen til Kleine Scheidegg (rute 41) er en af områdets mest klassiske ruter. Her kan du bl.a. opleve det spektakulære syn af de verdensberømte bjerge Eiger, Mönch og Jungfrau i fantastisk silhuet mod den blå himmel. Den 6,74 km lange rute er i sværhedsgraden ’medium’ og involverer en opstigning på 785 højdemeter.

Ruten følger landskabets konturer, og på de til tider stejle stier, kommer du gennem det ene charmerende alpelandskab efter det andet. Turen går op gennem duftende skove og smukke alpemarker via Allmend til Wengernalp. Herefter kan du nyde udsigten over de mægtige klippevægge i Lauterbrunnen-dalen og ned i den uberørte Trümmelbach-dal.

Det suveræne kig til Eiger, Mönch og Jungfrau må du vente med til rutens sidste del fra Wengernalp og Kleine Scheidegg – men det er bestemt ventetiden og besværet værd. Der findes restauranter i Kleine Scheidegg, hvor du kan spise, inden du tager toget herfra tilbage til Wengen (eller fortsætter vandringen mod Männlichen eller Grindelwald).

Seværdigheder omkring Wengen – de 5 bedste oplevelser

1. Lauberhorn Crazy Golf

[Minigolf]

Minigolf er en klassisk feriebeskæftigelse for både store og små. Foto: Stefan K. fra Pixabay

Normalt bruger jeg ikke plads på at skrive om minigolfbaner, men her er en undtagelse. Det skyldes (1) at minigolfbanen er den eneste reelle attraktion i Wengen (altså når man ser bort fra de spektakulære landskaber, der omgiver byen) og (2) at minigolfbanen faktisk er ganske underholdende. Desuden kan du nyde synet af de smukke bjerge, mens du spiller.

Ikke overraskende er det ’skisport’, som er temaet for minigolfbanen, der ligger centralt placeret i Wengen. Her bliver der anvendt forskellige skisports-rekvisitter som forhindringer, og du skal bl.a. prøve kræfter med slalom, forsøge at at få bolden hurtigt i hul på styrtløbsbanen og skyde den ud gennem en snekanon i miniudgave. Den 18-hullers minigolfbane er sjov og udfordrende for hele familien. Køller og bolde udleveres på turistbureauet.

Åben 9:00-18:00 (maj-juni), 9:00-20:30 (juli-august), 9:00-18:00 (september-oktober)

2. Trümmelbach-vandfaldene (Trümmelbachfälle)

[Underjordiske vandfald]

Vandet er iskoldt og strømmer i fuld fart ned gennem de 10 vandfald i Trümmelbachfälle. Foto: Benjamin Munk Olsen

Trümmelbach-vandfaldene er Europas største undergrundsvandfald og samtidig blandt Lauterbrunnen-dalens mest populære seværdigheder. Her kan du opleve, hvordan voldsomme kaskader af smeltevand fra Eiger, Mönch og Jungfrau buldrer gennem bjerget, og passerer ti gletsjervandfald, inden det når bunden 140 meter nede.

De spektakulære vandfald ligger i bjerget under Jungfraumassivet, og der er udhugget tunneller i klipperne, så publikum kan komme helt tæt på de kraftfulde vandmasser. 20.000 liter iskoldt vand løber hvert sekund gennem vandfaldene, inden det fortsætter ud i Lütschine-floden.

Det er en spændende oplevelse at besøge Trümmelbach-vandfaldene, hvor trapper, stier, tunneller og en underjordisk elevator lader gæsterne udforske området. Vær opmærksom på, at der er koldt i grotterne, hvor det forstøvede vand hænger længe i luften. Medbring derfor gerne en trøje og regnslag.

I sommersæsonen er der åbent dagligt 8:30-18:00.

Transport: Bus 141 kører til vandfaldene fra Lauterbrunnen. Alternativt er ruten gennem Lauterbrunnen-dalen en smuk tur, som nemt kan tilbagelægges af alle (ca. 3,5 km).

3. Jungfraujoch – Top of Europe

[Bjergbane + Udsigt + Ispalads]

Jungfraujoch med Sphinx-observatoriet på toppen. Foto: Erol Ahmed fra Unsplash

Når du besøger Schweiz om sommeren, er her grønt og frodigt – alpeblomsterne står i fuld flor og vandreruterne venter på at blive udforsket.

De hvide snelandskaber er afløst af indbydende grønne enge. Hæver du blikket op mod de mægtige bjergtinder, vil du imidlertid opdage, at sneen ikke er langt væk. Og du kan faktisk komme op til den – helt op i 3.454 meters højde med Europas højeste jernbane til Jungfraujoch.

Jungfrau-jernbanen (Jungfraubahn) er en oplevelse i sig selv. Det enorme projekt med at bygge en jernbane i de ugæstfrie omgivelser begyndte allerede i 1896, og i 1912 kunne de første turister tage hele turen op til Jungfraujoch, hvor de kunne nyde den majestætiske udsigt. Det meste af den 9 km lange tur foregår i en tunnel, som er sprængt ind i bjergene Eiger og Mönch.

Et hav af is

I 3.158 meters højde gør toget et kort stop ved stationen ’Eismeer’ – Ishavet. Her er bjergvæggen forsynet med enorme panoramavinduer, som byder på den blændende udsigt over Grindelwald-Fiescher-gletsjeren.

Efter stoppet ved Ishavet fortsætter turen op til endestationen, Jungfraujoch. Siden åbningen i 1912 er der kommet en lang række attraktioner til, så du kan tilbringe masser af tid i området.

Nyd f.eks. det smukke ispalads med fine skulpturer af pingviner, bjørne og ørne skåret ud af isblokke. Du kan også besøge den spændende udstilling, som fortæller om konstruktionen af jernbanen, og om den tidlige turisme i området.

Du skal naturligvis også opleve observationsdækket på Sphinx-observatoriet. I 3.571 meters højde er det et af Verdens højest beliggende observatorier. Jeg behøver vel næppe at understrege, at udsigten herfra er fantastisk. Man føler virkelig, at man er på Europas top.

Turen med Jungfrau-jernbanen starter i Kleine Scheidegg. Her kommer du nemt til med tog fra Wengen. Du kan læse mere om turen og booke dine billetter her.

4. Airtime Paragliding

[Paragliding]

Paragliding er en populær attraktion i de schweiziske alper. Foto: mjaraas fra Pixabay

Vil du have et adrenalin-kick ud over det sædvanlige, kan du krydre din ferie i Jungfrau-regionen med en fantastisk flyvetur. Paragliding er meget populært i de schweiziske alper, og når du vandrer rundt i Lauterbrunnen-dalen, vil du med stor sandsynlighed lægge mærke til flere af de farvestrålende aerodynamiske faldskærme.

Med den blå himmel og de majestætiske klippevægge som baggrund, ser det helt fortryllende ud.

Modsat faldskærmsudspring fra et fly handler paragliding ikke om fart, tempo og hjertet i halsen. Når du paraglider svæver du gennem luften og får en unik oplevelse af at være i et med naturen. Samtidig får du et unikt perspektiv på de spektakulære omgivelser, og får en fornemmelse af vægtløshed, mens stejle klipper, imponerende vandfald og grønne enge passerer forbi under og ved siden af dig.

Er du interesseret i paragliding i Jungfrau-regionen, så er Airtime Paragliding den oplagte arrangør. Topprofessionelle guider søger for tandem paragliding, og hjælper dig naturligvis med alle sikkerhedsspørgsmål. Der er også mulighed for at blive hentet og afleveret på dit hotel i området. Flyveturen tager som regel 15-20 minutter. Tjek evt. anmeldelserne på Tripadvisor, som er utrolig gode. Læs mere om Airtime Paragliding og book din flyvetur her.

5. James Bond & Piz Gloria

[Udsigt + Ikonisk restaurant]

På toppen af Schilthorn i 2.970 meters højde ligger drejerestauranten Piz Gloria, som byder på en helt fantastisk udsigt. Takket være denne unikke placering, er den runde bygning en stor seværdighed i området. Herudover er Piz Gloria også kendt for at spille en central rolle i James Bond-filmen “On Her Majesty’s Secret Service” fra 1969.

Meget af filmens handling er henlagt til denne særlige lokalitet, hvor Bonds nemesis, Ernst Stavro Blofeld, har oprettet en klinik for allergiforskning. Faktisk var restauranten slet ikke færdigbygget, da filmproducenterne udså sig den fremragende lokation. Producenterne indvilligede således i at finansiere færdiggørelsen af restauranten mod retten til at benytte den i filmen.

Transportmidler til Piz Gloria

Turen op til Piz Gloria er en oplevelse i sig selv, og kræver en hel serie af transportmidler. Starter du turen i Lauterbrunnen, skal du først med svævebanen til Grütschalp, herfra med tog til Mürren, hvor du skifter til svævebanen til Birg, og til sidst svævebanen til Schilthorn. En omfattende tur, men overalt har du mulighed for at nyde de smukke omgivelser.

Der er gode muligheder for at spise i den verdensberømte restaurant, selvom priserne er i den højde ende – transporten herop koster mange penge i sig selv. Vil du gøre det lidt mere økonomisk, kan du overveje en ’James Bond Brunch’ som serveres dagligt indtil kl 14:00.

I restaurantens underetage findes desuden en flot James Bond-udstilling, hvor man kan se filmkip samt forskellige genstande, som blev benyttet under optagelserne. Du kan læse mere om Piz Gloria, bestille billetter og booke bord her.

Restauranter i Wengen – de bedste spisesteder

Wengen er en udpræget turistby, så naturligvis byder byen også på et utal af turistrestauranter. De fleste restauranter er hotel-restauranter, men der er skam også nogle gode i blandt. Du kan med fordel besøge en af de følgende spisesteder, når du er på ferie i Wengen:

1. Bären Restaurant

[Acher]

Det kan være svært at finde en restaurant i Wengen, som skiller sig ud fra mængden af ensformige hotel-restauranter. Og det er vel naturligt, da stort set hele byen består af netop hoteller. Derfor er det også en befrielse, at træde ind på Bären Restaurant. Her forsøger man virkelig at tilfredsstille gæsternes sanser med fornem gastronomi og lækre råvarer. Menukortet er ikke stort, men rummer spændende retter, som alle er smukt anrettet. Serviceniveauet er tillige blandt byens bedste.

2. Pickel Bar

[Dorfstrasse]

Pickel Bar er en hyggelig og stemningsfuld tapas-bar, som du finder i hovedgaden, Dorfstrasse, tæt på banegården. Har du fået nok af det tunge schweiziske køkken med ostefondue osv., kan de lette tapas-retter være en velsignelse. Den rustikke indretning med træ og natursten fungerer godt, og maden er lækker og oplagt at dele. Vinkortet er ganske pænt, men der er også gode øl på hanen. Du kan både bestille enkelte små retter, eller et større delebræt.

3. Taverne Bernerhof

[Dorfstrasse]

Når man er i en turistby som Wengen, er det naturligvis oplagt at prøve nogle af områdets klassiske retter. Det er lige netop hvad man kan på den relativt turistprægede, men samtidig klassiske hotel-restaurant, Taverne Bernerhof. Her serveres en række helt klassiske schweiziske retter som ostefondue, raclette, rösti og cordon bleu. Om sommeren åbnes der op for panoramavinduerne direkte ud til hovedgaden, og stemningen i den familievenlige restaurant er god.

Hotel i Wengen – de bedste overnatningssteder

Der findes mange skønne hoteller i Wengen, og nedenfor får du tre forslag til oplagte overnatningssteder. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Wengen hos Booking.com her.Booking.com

1. Arenas Resort Victoria-Lauberhorn

[Dorfstrasse]

Victoria-Lauberhorn er en stor og pompøs bygning, som allerede kan ses, når du stiger af toget i Wengen. Byggestilen er klassisk schweizisk med masser af træ og naturligvis med blomster i altankasser langs hele facaden. Hotellet har traditionelt været blandt byens finere indkvarteringssteder, og besidder en vis historisk charme. Værelserne er gode, morgenmaden fantastisk og efter en lang vandretur er det en udsøgt fornøjelse at benytte swimmingpoolen i underetagen. Læs mere om hotellet her.

2. Hotel Edelweiss

[Am Acher]

Hotel Edelweiss er et fremragende familiehotel, som ligger en kort gåtur fra banegården i Wengen. Det charmerende bjerghotel er et oplagt udgangspunkt for vandreture i området, og når der er behov for afslapning findes her både restaurant, lounge og aktivitetsområde med bl.a. bordtennis og bordfodbold. Værelserne er hyggelige og enkle – det er ikke et luksushotel, men her er, hvad du skal bruge til et spændende ophold i Wengen. Læs mere om hotellet her.

3. Hotel Alpenrose

[Am Acher]

Det idylliske alpehotel er faktisk det ældste hotel i hele Wengen, og har levet højt på sine fornemme traditioner siden 1881. Hotellet ligger i den fredelige udkant af byen, hvor du kan nyde den blændende udsigt fra både værelserne og den indbydende terrasse / hotelhave. Morgenmaden er rigtig god, og giver dig masser af energi til at udforske det spændende område. Værelserne er pæne og enkle, og der er brugt rigelige mængder lyst træ til indretningen. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Wengen

Du skal benytte tog, for at komme til Wengen. Da Wengen er en bilfri by, må du benytte bjergbanen op fra Lauterbrunnen eller ned fra Kleine Scheidegg – der er ingen vej udenom, jo mindre du vil gå op ad bjerget. Kommer du i bil, er der parkeringsmuligheder lige ved stationen i Lauterbrunnen.

Fly til Wengen

Lufthavnen i Zürich er den bedste løsning, hvis du gerne vil flyve til en lufthavn så tæt på Wengen som muligt. Der er ca. 130 km mellem Zürich og Lauterbrunnen, hvor du skal skifte til bjergbanen mod Wengen. Der flyves direkte mellem København og Zürich.

Tog til Wengen

Rejsens sidste strækning mellem Lauterbrunnen og Wengen skal tilbagelægges med tog, men det er i det hele taget oplagt at rejse med tog i Schweiz, der trods sine mange bjerge, har et af Verdens mest kompakte jernbanenet.

Vil du rejse hele vejen fra Danmark til Wengen med tog, vil det være oplagt at bryde rejsen op i mindre bidder. På ruten skal du ofte skifte tog i Hamborg, Basel og Interlaken, inden du når Lauterbrunnen og siden Wengen. Du passerer mange spændende byer, hvor en overnatning eller to vil være oplagt. Det kunne f.eks. være i Hamborg, Frankfurt, Basel eller Bern.

Læs også: De bedste oplevelser i Zürich

Det vil ofte være mest økonomisk at købe en Interrail-billet, hvis du vil rejse fra Danmark til Schweiz. Interrail-billetter findes f.eks. i en udgave med fem rejsedage fordelt på en måned. På denne måde vil du med fordel kunne brække din rejse op i flere bidder, uden at det koster dig ekstra.

Du skal dog være opmærksom på, at Interrail-billetterne ikke gælder til bjergbanerne i Schweiz (ofte kan du dog opnå rabat ved at have en gyldig Interrail-billet). Rejser du til Wengen, vil din Interrail-billet gælde til Interlaken, hvorfra du skal købe en særlig billet, for at køre videre med bjergbanerne. Du kan læse min guide til Interrail her.

Sådan kommer du rundt i Wengen og Jungfrau-regionen

Wengen er en bilfri by, hvilket betyder, at du udelukkende kan komme rundt i byen til fods. Det er dog ikke noget problem, da byen er ganske lille og kompakt og alt er i gåafstand. Når du skal rundt i Jungfrau-regionen, hvor Wengen ligger, kan du enten benytte de mange vandreruter, bjergbanerne eller svævebanerne.

Wengen er forbundet med byen Lauterbrunnen og bjergpasset Kleine Scheidegg via Wengernalpbahn samt med bjergtoppen Männlichen via svævebanen Luftseilbahn Wengen-Männlichen. Fra både togbanen og svævebanen kan du opleve en fantastisk panoramaudsigt over området, og det kan varmt anbefales at benytte disse transportmidler.

Desværre er billetpriserne ganske høje, så planlægger du at benytte togbanen flere gange i løbet af dit ophold, kan det være en fordel at købe et Jungfrau-travel pass. Du kan læse mere om Jungfrau Travel Pass her.

Tip: Hvis du bor på hotel i Wengen, får du udleveret et turistkort, som giver rabat til svævebanen (samt andre af områdets aktiviteter).

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (udsigt over dalen): Billede Alev Takil fra Unsplash

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *