Wien: De 15 bedste oplevelser og seværdigheder

Føler du også, at ordet ’storslået’ til tider bliver brugt lidt for flittigt? Det er ikke et ord, der bør bruges i flæng, men i Wiens tilfælde, er storslået det helt rette adjektiv. Du skal ikke have været i den østrigske hovedstad længe, inden du ved selvsyn kan betages af det ene voluminøse bygningsværk efter det andet. De smukke bygninger er dog kun nogle af de mange skønne seværdigheder i Wien.

Wien var i mange år hovedstad for det mægtige kejserrige, og derfor giver det også god mening, at man fornemmer en vis storhed i storbyen ved Donau-floden. Og apropos Donau, så var det også i Wien, at Johann Strauss Den Yngres vals, An der schönen, blauen Donau, blev opført første gang i 1867.

Klassisk musik, litteratur og teater er tæt forbundet med Wien, og det er bl.a. også bygninger til disse formål, der præger den prægtige Ringstraße, der cirkler om den indre by. Wien er rig på kultur.

Wien: Noget for enhver smag

Wien er dog ikke alene for dem, der søger finkulturel udfoldelse. Med omkring 2 millioner indbyggere er der masser af liv i byen, og der findes alle typer seværdigheder og attraktioner. Her er mange flotte museer, imponerende slotte og en spændende bymidte. Men der er også noget for børnefamilierne, der kan tilbringe mange timer i de indbydende parker eller i forlystelseshaven, Prater.

I 2001 blev Wiens gamle bydel optaget på UNESCOs liste over Verdenskulturarv, og den østrigske hovedstad er flere år i træk blevet kåret som Verdens bedste by at bo i. Dermed er Wien godt dækket ind, både hvad angår spændende fortid og inspirerende nutid. Og hvis du i nærmeste fremtid tænker at rejse hertil, kan du finde inspiration til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Wien lige her.



Booking.com

Seværdigheder i Wien – de 15 bedste oplevelser

1. Sporvognstur på Ringstraße

[Sightseeing]

Den imponerende parlamentsbygning er en af seværdighederne langs Ringgaden. Foto: David Mark fra Pixabay 

En tur med sporvogn på den store Ringstraße, er en oplagt introduktion til den østrigske hovedstad. Wiens ’ringgade’ strækker sig rundt om den gamle bydel, også kendt som indre by (Innere Stadt), og på vejen rundt kommer du forbi en lang række af byens mest fornemme bygningsværker.

Ringgaden ligger hvor Wiens bymure engang stod, og det var kejser Franz Josef 1. af Østrig-Ungarn, der i 1857 beordrede de gamle bymure revet ned. I stedet skulle pladsen bruges til en prægtig boulevard. Kejser Franz Josef var inspireret af de store boulevarder i Paris, som Napoleon 3. havde ladet opføre. Nu var det Wiens tur, mente kejseren.

Der var primært to grunde til at etablere de brede boulevarder. På den ene side kunne de symbolisere storhed, rigdom og velstand for det østrig-ungarske kejserrige, men de brede boulevarder kunne også samtidig forhindre revolutionære kræfter i at barrikadere gaderne. I Paris havde man set barrikader i stor stil, men det foregik i de smalle gader – ikke på de brede boulevarder. På denne måde kunne kejseren komme en potentiel revolution i forkøbet.

Imponerende bygningsværker på række

Områderne på ydersiden af Ringgaden blev hurtigt indlemmet i byen, og her blev søsat storstilede byggeprojekter. I dag kan man opleve det ene imponerende bygningsværk efter det andet på den ca. 6 km lange rundstrækning. Det gælder bl.a. parlamentsbygningen, børsen, operaen, rådhuset mf. samt en lang række smukke, grønne parker.

Man kan naturligvis gå turen rundt, men det er mere oplagt at køre i sporvogn. Der kører særlige sightseeing-sporvogne på ruten, hvor du får audioguide med. Således kan du på den spændende tur, blive klogere på seværdighederne, du kører forbi. Du kan dog også bare hoppe på en af de almindelige sporvogne. Herfra kan du ligeledes beundre den smukke boulevard, og de mindst lige så smukke bygninger.

Har du en almindelig 24-timers transportbillet eller Wien City Card kan du desuden stå af og på som du ønsker, hvis du ser noget spændende, du gerne vil studere nærmere.

Turen rundt med den almindelige sporvogn tager omkring 40 minutter. Du kan f.eks. starte på Schwedenplatz, hvor du tager med sporvognslinje 1 i nordvestlig retning mod Stefan-Fadinger-Platz. Du skal efterfølgende skifte til sporvognslinje 2 på enten Stadiongasse/Parlament, Burgring eller Kärntner Ring-Oper. Herfra tager du linje 2 resten af vejen til Schwedenplatz (hvor du også startede turen).

2. Stephansdom

[Kirke + Udsigt]

Det er en stor oplevelse at træde ind i kirkerummet i Stephan-domkirken. Foto: EM80 fra Pixabay 

Den romersk-katolske domkirke i hjertet af Wiens gamle bydel er Østrigs vigtigste gotiske bygningsværk. Byggeriet af kirken startede så tidligt som 1137, men størstedelen af den imponerende bygning stammer fra 1500-tallet. Når du kommer til pladsen foran kirken, Stephansplatz, kan du starte med at betragte bygningens storslåede arkitektur, med de gotiske tårne, og tagets smukke mosaikmønster, der består af 230.000 glaserede teglsten.

Stephansdom er blandt Verdens største kirkebygninger, og det er overvældende at træde ind i den. Blandt højdepunkterne er den gotiske prædikestol fra 1514, udhugget i syv sandstensblokke, det store fløjalter fra 1447, og de spændende katakomber. I katakomberne under Stephansdom ligger et stort antal biskopper og kongelige begravet.

Kirkens sydtårn er dominerende i Wiens skyline, og det tog hele 65 år at bygge det 136 meter høje tårn. I daglig tale kaldes sydtårnet ironisk for ’Steffl’ – ’lille Stephan’ – af byens indbyggere. Har du mod på at tage turen op i tårnet, venter der dig en fantastisk udsigt over den østrigske hovedstad. Du skal dog først tilbagelægge 343 trappetrin på vejen op.

Åbent mandag til lørdag 9:00-11:30 og 13:00-16:30. Søndag 13:00-16:30. Rundvisning på engelsk 10:30 mandag til lørdag.

Transport: U-bahn til Stephansplatz.

3. Schönbrunn-slottet (Schloss Schönbrunn)

[Slot + Park + Museum]

Selvom Schönbrunn blot var den kejserlige sommerresidens, er der ikke sparet på noget. Slottet er i dag en af de største seværdigheder i Wien. Foto: Federlos Blog fra Pixabay 

Hvis du tænker, at et lystslot til sommerbrug skal være lille og intimt, så kan du godt tro om igen. Schönbrunn Slot er et af Europas mest storslåede paladser, med velfriserede plæner, haveanlæg og massevis af spændende historie. Det enorme rokoko-palads ligger i Hietzing, et stykke udenfor centrum, og var Habsburgernes sommerslot, mens Hofburg i det centrale Wien, var deres vinterresidens.

Paladset består af 1.441 rum, og du kan langt fra komme ind i dem alle. Til gengæld kan du besøge de flotteste gemakker og modtageværelser, og den gode audioguide, der udleveres ved indgangen, forsyner dig med spændende viden og sjove anekdoter. Du kan blive meget klogere på det østrig-ungarske kejserrige, og dets mest fremtrædende personligheder, herunder Eleonora Gonzaga, Maria Theresa og Franz Josef.

Slottet er fyldt med de smukkeste kunstskatte, og et besøg i de rigt udsmykkede rum føles som en rejse tilbage i tiden. Du kan også høre historien om den 6-årige Mozart, der optrådte for kejserfamilien i 1762.

Imponerende parkanlæg

Det er imidlertid ikke alene slottet, der er værd at besøge. Der venter mindst lige så spektakulære indtryk i Schönbrunns imponerende parkanlæg. På bakken bag slottet findes den lige så storslåede pavillon, Gloriette, hvor du kan nyde en forfriskning i den hyggelige café, og besøge udsigtsterassen på taget. Herfra får du det bedste overblik over parken og slottet.

Mellem slottet og Gloriette findes den enorme Neptun-fontæne, og rundt i parken kan du besøge labyrinten, orangeriet, de romerske ruiner mm. Det store slotsområde er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, og du kan godt glæde dig til at besøge det. Afsæt gerne en hel dag her, for der er masser at opleve.

Åbent april til juni 8:00-17:30, juli til august 8:00-18:30, september til oktober 8:00-17:30, november til marts 8:00-17:00.

Transport: U-bahn 4 til Schönbrunn.

4. Prater

[Park + Forlystelseshave]

Det store pariserhjul er den mest ikoniske af Praters mange attraktioner. Er du i Wien med børn, så er Prater en af de seværdigheder, I ikke må misse. Foto: Alfred Stier fra Pixabay 

Prater er Wiens enorme rekreative område, som du finder i bydelen Leopoldstadt. Hvad der oprindeligt var de kejserlige jagtmarker, blev i april 1766, på initiativ af kejser Josef 2., gjort til en offentlig park med kaffesaloner og caféer. Med tiden udviklede området sig, og i dag præges Prater af den store forlystelseshave, hvor pariserhjulet, Wiener Riesenrad, er blandt hovedattraktionerne.

Det 64 meter høje pariserhjul blev konstrueret i 1897, og var i mange år Verdens højeste pariserhjul. I dag er pariserhjulet en af Wiens mest markante kendetegn, og det spillede endvidere en hovedrolle i Carol Reeds filmklassiker, Den tredje mand, fra 1949. Når du besøger Prater mødes du af den store Hauptallee, en smuk allé med massevis af kastanjetræer. Særligt smukt er her naturligvis når træerne blomstrer.

Prater minder på flere punkter om Dyrehavsbakken nord for København, og ligesom den danske pendant, koster det heller ikke penge at besøge Prater. Her betaler du udelukkende for de attraktioner, du prøver. Blandt de klassiske attraktioner findes også miniaturejernbanen, Prater Liliputbahn, fra 1928. Jernbanen kører rundt i hele parken (også udenfor selve forlystelsesområdet), og har flere stop undervejs.

Der Toboggan er verdens ældste rutsjetårn i træ, og man rutsjer ned gennem den smukt dekorerede trækonstruktion, liggende i en lærredssæk. Og man får altså masser af fart på, gennem den 100 meter lange bane. Tårnet er oprindeligt fra 1913, men genopbygget i 1947 efter at være blevet ødelagt under 2. Verdenskrig.

Udover de mange klassiske attraktioner, findes her også et voldsomt stort antal moderne forlystelser. Det gælder både i den vilde kategori, dem for hele familien og nogle til de allermindste. Når man har brug for en pause, findes her også et utal af hyggelige spisesteder.

Transport: U-bahn til Praterstern.

Spring køen over: Køb billet til pariserhjulet Riesenrad her og vis den på mobilen

5. Museumskvarteret (MuseumsQuartier)

[Museer + Afslapning]

På pladserne mellem museumsbygningerne findes gode muligheder for afslapning. Foto: Federlos Blog fra Pixabay 

Museumskvarteret, MuseumsQuartier, byder på en stor samling af museer, caféer, restauranter og barer. Selvom du ikke interesserer dig for museernes udstillinger, er det et fremragende rekreativt område, indrettet i de gamle kejserlige stalde. Pladserne mellem bygningerne er blevet til et lækkert område til afslapning, og specielt på en varm sommeraften er stemningen i top.

Museusmkvarteret er Wiens kulturelle centrum, og består af Leopold Museum, MUMOK, Kunsthalle Wien, Architekturzentrum og Zoom. Du kan købe billetter til de enkelte museer, eller købe en samlet MQ-billet, der giver adgang til de fire førstenævnte museer samt rabat til Zoom.

Leopold Museum finder du kunstsamleren Rudolf Leopolds imponerende samling, bestående af 5266 malerier (primært østrigsk kunst fra det 19. århundrede og til i dag). Du finder bl.a. den største samling af den østrigske ekspressionist, Egon Schieles værker. I den store vinduesløse bygning i sort basalt, finder du MUMOK, Wiens museum for moderne kunst med værker fra det 20. århundrede.

I Kunsthalle Wien findes skiftende udstillinger, som typisk foregår over tre til seks måneder. Du kan holde dig opdateret om de aktuelle udstillinger på kunsthallens hjemmeside. Architekturzentrum Wien favner østrigsk og international arkitektur, og formidler de nyeste tendenser gennem plancher og modeller. Zoom er kvarterets ’børne-museum’, hvor de mindste kan lade kreativiteten få frit løb. Her går leg og kunst op i en højere enhed, og Zoom er det perfekte sted, hvis du er på ferie med børn.

Husk endelig også at afsætte rigelig tid til at nyde området, og slappe af i de udendørs hængekøjer og liggestole. Eller lade dig forkæle på en af de mange gode caféer.

Museerne i MuseumsQuartier har forskellige åbningstider. Tjek de enkelte museers hjemmesider for mere information.

Transport: U-bahn til Museumsquartier

6. Hofburg

[Slot + Museum]

Den majestætiske indgang til Hofburg – en af de mest imponerende seværdigheder i Wien. Foto: Leonhard Niederwimmer fra Pixabay

Østrigs storslåede kulturarv formidles fremragende gennem de enorme bygninger i Hofburg, der har fungeret som Habsburgernes base fra 1273 til 1918. Kejserpaladset Hofburg rummer i dag præsidentens kontorer samt en række spændende museer (bl.a. de kejserlige gemakker, Sisi Museum og sølvkammeret). Herudover kan du naturligvis beundre de store gårdspladser, hvoraf Schweizerhof fra det 13. århundrede er den ældste.

Hofburg startede som en middelalderborg, men er gennem historien blevet udvidet et utal af gange. I dag er slotskapellet den eneste overlevende bygning fra den tidligste periode, mens de øvrige bygninger udtrykker et væld af forskellig stilarter.

Det er spændende at gå på opdagelse i de flotte gemakker, der tilhørte Franz Josef 1. og kejserinde Elisabeth (populært kaldet Sisi), og den særlige udstilling der er dedikeret til den folkekære kejserinde.

Når du har brug for en pause, så besøg den kendte Café Hofburg, som ligger i hjertet af det kejserlige palads. Man kan ikke sige Wien uden også at sige kaffe og kage, og den bedste af slagsen fås altså her. Om sommeren kan man sidde udenfor på slotspladsen, og betragte de skønne omgivelser, mens man får sig en lækker sachertorte eller en apfelstrudel.

Køb billet hjemmefra: Du kan købe entrébillet til Skatkammeret på Hofburg her

7. Wien Zoo (Tiergarten Schönbrunn)

[Zoologisk have]

Du kan opleve mange forskellige dyr i Wien Zoo. Foto: Photographiebay fra Pixabay

Det er en stor oplevelse at besøge verdens ældste zoologiske have, som tilmed er en at de smukkeste. Med 700 forskellige dyrearter, moderne anlæg og masser af historisk charme, er Wien Zoo en skøn oase for både børn og voksne. Den 17 hektar store have har vundet prisen som Europas bedste zoo et utal af gange, og det er meget nemt at forelske sig i det indbydende område. Blandt de mange spændende dyr findes bl.a. kæmpepanda, isbjørn, orangutang, sibirsk tiger og koalabjørn.

Tiergarten Schönbrunn var oprindeligt en del af Schönbrunn-slottets parkanlæg, men er siden blevet en attraktion i sig selv. Havens historie går tilbage til 1752, hvor Frans den 1. Stefan – kejser af det tysk-romerske rige og ægtefælle til Maria Theresia – tog initiativ til anlæggelsen af et såkaldt menageri, hvor sjældne dyr kunne vises frem for hoffets gæster.

Den ottekantede pavillon, som står midt i haven, stammer fra denne tid, og det samme gør havens barokke udformning med store alléer og prægtige dekorationer. De oprindelige indhegninger er imidlertid forlængst udskiftet med moderne og tidssvarende faciliteter, og der er ingen tvivl om, at dyrene i Tiergarten Schönbrunn har det godt.

Højdepunkter i Wiens zoologiske have

Blandt havens højdepunkter er det imponerende isbjørneanlæg, der åbnede i 2014. Her kan man opleve bjørnene på nærmeste hold, og se dem svømme i det fem meter dybe bassin. De veltrænede søløver nyder også stor popularitet – særligt når det er spisetid.

Er du mere til tropiske dyr, så er det oplagt at besøge regnskoven. I det store glashus er temperaturen konstant 25 grader og luftfugtigheden på 80% året rundt. Her kan du bl.a. se flyvende hunde, legesyge oddere, pytonslanger og smukke fugle.

Haven byder også på en lang række dyr fra den afrikanske savanne, flere store katte, et omfattende akvarium, en afdeling for kæle- og husdyr samt flere gode legepladser. Hvis du ikke lider af højdeskræk, kan du også prøve den flotte gangbro i 10 meters højde, som bringer dig rundt i trætoppene.

Transport: U4 til Station Hietzing.

8. Belvedere (Schloss Belvedere)

[Slot + Museum + Park]

Belvedere- slottet med den storslåede barokhave er blandt de mest populære seværdigheder i Wien. Foto: Leonhard Niederwimmer fra Pixabay

Belvedere er et af verdens fineste barokpaladser – et vaskeægte mesterværk, som består af hele to slotsbygninger (Øvre- og Nedre Belvedere), orangeri og royale staldbygninger. Rundt om de imponerende bygninger findes desuden et ganske fortryllende parkanlæg med blomsterbede, skulpturer, damme og fontæner.

Belvedere har gennem mange år været blandt de mest populære seværdigheder i Wien, og indenfor murene kan du bl.a. opleve en imponerende kunstsamling samt smukke sale og gemakker.

Det storslåede Belvedere-kompleks blev tegnet af Johann Lukas von Hildebrandt (1668–1745), og opført som sommerresidens for den østrigske feltherre, Eugen af Savoyen, der opnåede stjernestatus efter at have nedkæmpet tyrkerne i 1718.

Nedre Belvedere (Unteres Belvedere), som blev opført mellem 1714 og 1716, indeholder de ceremonielle sale samt Eugen af Savoyens personlige gemakker. Marmorsalen er et fornemt pragtstykke, hvor man drages af de vidunderlige skulpturer, fine relieffer og det forunderlige loft. Også Guldkabinettet er et højdepunkt, smukt dekoreret med spejle og ja, naturligvis maser af guld.

Kunstsamlingen på Belvedere

Øvre Belvedere (Oberes Belvedere), som blev opført mellem 1717 og 1723, rejser sig majestætisk øverst i det skrånende landskab. Herfra har man en fremragende udsigt over Wiens skyline, ligesom man kan nyde slottets omfattende kunstsamling. Kunstværkerne udstilles i en række fornemme sale dekoreret med marmor i rigelige mængder, stuk og skønne fresker.

Det absolutte højdepunkt i slottets kunstsamling er Gustav Klimts Kysset, 1908-1909, hvor et kærestepar omfavnes og nærmest smelter sammen i et kys. Et mesterligt kunstværk fuldt af nuancer. Du kan også beundre flere af Klimts øvrige værker, ligesom du kan studere Egon Schieles ekspressionistiske malerier. Flere udenlandske kunstnere er ligeledes repræsenteret, heriblandt Claude Monet og Vincent van Gogh.

Udover de to pragtpaladser bør du også afsætte rigelig tid til at opleve det store parkanlæg, og ikke mindst det centrale springvand med et væld af forbundne kaskader og fontæner. Det er også muligt at besøge orangeriet, hvor der arrangeres forskellige særudstillinger, og staldbygningen Prunkstall med en stor samling af middelalderkunst.

Spring køen over: Køb entrébillet til Belvedere her og vis den på mobilen

Transport: Sporvogn D til Schloss Belvedere.

9. Wiens rådhus (Wiener Rathaus)

[Rådhus + Rundvisning]

Det store rådhus er rigt dekoreret både inde og ude. En rundvisning med guide er spændende og en af de oplagte seværdigheder i Wien. Foto: Prowpatareeya Tan fra Pixabay 

Det neo-gotiske rådhus blev opført fra 1872 til 1883, og bærer visse lighedstræk med rådhuset på Grand Place i Bruxelles, som dog er over 400 år ældre. Wiens rådhus, Wiener Rathaus, er en fornem bygning, som både huser borgmesterkontorer og byrådet, og udenfor bygningen kan du slappe af i den fine Rådhuspark.

Da Wiens gamle rådhus i Wipplingerstraße var blevet for lille, udskrev man en arkitektkonkurrence om retten til at tegne et nyt. Det nye rådhus skulle naturligvis ligge langs den nyetablerede Ringgade.

Den tyske arkitekt, Friedrich Schmidt, vandt konkurrencen med sit overdådigt udsmykkede bygningsværk inspireret af flamsk gotik. Det centrale tårn er 98 meter højt, og på toppen står monumentet, Rathausmann, som hurtigt blev et symbol på den østrigske hovedstad.

Rundvisning i Wiens rådhus

Man kan komme på gratis rundvisninger i rådhuset, hvor man kan opleve byrådssalen, den store hall, arkadegården og ikke mindst de store sale, hvor festsalen er den mest imponerende.

Rundvisningerne foregår på tysk, men udenlandske turister kan låne en ganske udmærket audioguide. Med audioguiden i ørerne kan man hurtigt blive klogere på bygningens og byens historie. Der er ikke mulighed for selv at gå rundt i rådhuset.

Åbent: Rundvisninger foregår mandag, onsdag og fredag kl 13:00 (undtagen ved byrådsmøder).

Transport: U-bahn til Rathaus.

10. Kunsthistorisches Museum

[Kunstmuseum]

Bag murene på det imponerende palads venter nogle af verdenshistoriens mest berømte værker. Foto: Aguettl fra Pixabay

Interesserer du dig for kunst og kunsthistorie, så kan du tilbringe mange spændende timer på Kunsthistorisches Museum. Bag murene på den overdådige bygning findes nogle af verdenshistoriens mest kostbare værker, men museumsbygningen er faktisk også et kunstværk i sig selv – et mægtigt palads placeret direkte overfor Det naturhistoriske museum på Wiens fornemme Ringstrasse.

Bygningen blev indviet af kejser Franz Joseph 1. i 1891, og er et fremragende eksempel på nyrenæssance / historicisme efter italiensk forbillede. Den symmetriske facade består af buede vinduespartier og smukke skulpturer, som alt sammen krones af en mægtig kuppel, der når op i 60 meters højde. Museets interiør er lige så overdådigt, og dekoreret med marmor, sirlige udskæringer og bladguld.

Langs den store trappeopgang findes værker af Gustav Klimt, Franz Matsch, Hans Makart og Mihály Munkácsy. Ovenfor trappen – og lige under den store kuppel – venter bygningens mest fantastiske rum; den fabelagtige rotunde, som ligeledes fungerer som en fordelingsgang til etagens spændende sale.

Flere af museets malerier stammer fra Habsburg-dynastiets imponerende kunstsamling, og tæller bl.a. værker af Rafael, Tizian, Caravaggio, Bosch og Brueghel. Det er også muligt at beundre Johannes Vermeers mesterværk ‘Maleriets kunst’ fra slutningen af det 17. århundrede, og et af Velázquez’ mest berømte portrætter, der forestiller en ganske ung Margarita Theresa af Spanien iført en overdimensioneret og ganske detaljeret blå kjole.

Foruden malerkunst findes her også spændende værker fra oldtidens Egypten, Grækenland og Romerriget, ligesom den omfattende samling af mønter og medaljer er værd at studere nærmere.

Køb billet hjemmefra: Du kan købe din entrébillet til Det kunsthistoriske museum her

Transport: U3 til Volksteater.

11. Naschmarkt

[Marked]

Det historiske Naschmarkt i Wien er en oplevelse for alle sanser. Foto: Gerhard Bögner fra Pixabay

Frugter, grøntsager og delikatesser fra hele verden sælges fra mere end 100 forskellige boder her på Wiens mest populære marked. Naschmarkt har eksisteret siden det 16. århundrede – først som et mælkemarked, hvor byens husmødre kunne købe frisk mælk – og siden 1793 som et regulært frugt- og grøntsagsmarked. I dag er markedet en stor turistattraktion, der udover de klassiske boder også byder på en række små og hippe spisesteder.

De kulinariske oplevelser står i kø, når du besøger Naschmarkt, som er anlagt på et stykke af den overdækkede Wien-flod. Her møder du spændende dufte, smukke farver og naturligvis lækkerier for ganen.

Uanset om du skal købe ind til madlavning, spise ved en af områdets restauranter, eller blot ønsker unikke sanseindtryk, kan du med fordel lægge vejen forbi det berømte marked, som strækker sig over 1,5 km.

Markedet er åbent fra mandag til lørdag, og om lørdagen suppleres de faste boder med det ugentlige loppemarked. Selvom her kommer mange turister, er det stadig muligt at gøre en god handel. Åbningstider for boder: 6:00-21:00 (mandag til fredag), 6:00-18:00 (lørdag). Spisestederne har åbent til 23:00.

Transport: U4 til Kettenbrückengasse.

12. Det naturhistoriske museum

[Museum]

På Det naturhistoriske museum i Wien udstilles de flotte genstande i mindst lige så flotte omgivelser – en af de oplagte seværdigheder til en museumsdag. Foto: Kermit Lagrenouille fra Pixabay 

I de store og pompøse bygninger findes en af Verdens vigtigste samlinger indenfor naturvidenskab. I rene tal byder museet på 39 sale, 8.460 kvadratmeter og mere end 100.000 udstillede genstande. Museets samlede katalog består dog af langt mere materiale, som anvendes til forskning. Kort sagt: Wiens naturhistoriske museum er en mastodont.

På det fantastiske museum kan du lære om livet på jorden for både planter, dyr og mennesker. Man får et førsteklasses indblik i vores evolution, hvor smukke fossiler og store skeletter af dinosaurus er blandt højdepunkterne. En anden central genstand på museet er den lille venusfigur, Venus fra Willendorf, som blev udhugget i kalksten for over 30.000 år siden.

Den imponerende samling man i dag oplever på museet, blev grundlagt for mere end 250 år siden, da kejser Frans den 1. i 1750 købte datidens største naturvidenskabelige samling af den italienske videnskabsmand Jean de Baillou.

Den flotte samling rummede bl.a. sjældne fossiler, snegle, muslinger og koraller. Kejserens interesse for naturvidenskab var stor, og de følgende år indviede han desuden Schönbrunn Zoo (Verdens ældste zoologiske have) og den botaniske have.

Efter Frans den 1.s død donerede hans hustru, Maria Theresa, de store samlinger til staten, og de blev herefter tilgængelige for offentligheden. Og det har de været lige siden, i den storslåede renæssancebygning, som kejseren selv indviede den 10. august 1889.

På den store facade ses figurer og statuer, der hver især repræsenterer fremskridt inden for naturvidenskabernes område og naturens kræfter. Under kuplen lyder den kejserlige dedikation i gyldne bogstaver: ”Til naturen og dens udforskning”.

Åbent torsdag, fredag, lørdag, søndag og mandag 9:00-18:30, onsdag 9:00-21:00 (tirsdag lukket).

Transport: U-bahn til Volkstheater.

13. Den Spanske Rideskole (Spanische Hofreitschule)

[Hesteshow]

Den flotte sal som bruges af Den spanske rideskole i Wien. Foto: David Mark fra Pixabay

Når du besøger Den Spanske Rideskole, Spanische Hofreitschule, kan du se frem til et hesteshow ud over det sædvanlige. Her bliver de smukke Lipizzaner-heste vist frem i fornemme omgivelser, og de dygtige ryttere får hestene til at udføre serier af spektakulære øvelser.

Den Spanske Rideskole (officiel hjemmeside) er en del af Hofburg-slottet, og dens navn hentyder til de særlige heste, der blev importeret fra Spanien. I middelalderen opnåede maurerne kontrol over store dele af den iberiske halvø, og her krydsedes deres arabiske heste med de lokale spanske heste.

Den nye blanding viste sig særlig anvendelig til den klassiske ridning, som blev populær i renæssancen. Omkring 1562 bragte Maximilian 2. den nye spanske hesterace til Østrig, og senere til et nyoprettet stutteri i slovenske Lipizza.

Lipizzanerne er lette og elegante heste, der fødes sorte, men skifter til hvid pels i toårsalderen. På Den Spanske Rideskole er det udelukkende Lipizzaner-hingste, der anvendes til forestillinger.

Gallaforestillinger på hesteryg

Rideskolen i Wien blev grundlagt i 1735 for at uddanne unge adelsmænd til dygtige ryttere. I dag er forestillingerne et stor tilløbsstykke, og hestene bliver shinet op til den helt store guldmedalje. Det tager seks år at træne hestene, mens det tager 10-12 år at træne de ryttere, der skal ride dem.

Gallaforestillingerne udføres naturligvis til tonerne af klassisk østrigske musik, og her kan publikum opleve de smukke heste demonstrere de mest imponerende øvelser og koreograferede danse. Det er et perfekt stykke levende kunst, som udføres i den barokke ridehal fra 1729 – den ideelle oplevelse for hesteinteresserede børn og voksne.

Billet: Du kan købe billet til Lipizzaner-forestilling på Den spanske rideskole her

Transport: U-bahn 1 til Stephansplatz eller U-bahn 3 til Herrengasse.

14. Albertina

[Kunstmuseum]

Albertina byder på kunst i verdensklasse. Foto: Julius Silver fra Pixabay

Albertina er et slaraffenland for alle, der elsker kunst – både den klassiske, den moderne og den samtidige. Den imponerende samling, som dækker 600 års kunsthistorie, blev grundlagt af Hertug Albert af Sachsen-Teschen i 1776, og fokuserede i udgangspunktet på tegninger, skitser og tryk. Blandt højdepunkterne fra den oprindelige samling findes bl.a. flere interessante værker af Albrecht Dürer, men også værker af Leonardo da Vinci, Rafael, Rembrandt, Goya og Rubens.

Med tiden er Albert af Sachsen-Teschens samling blevet udvidet betragteligt – mest prominent med den storslåede Batliner-samling, som er navngivet efter kunstsamleren Herbert Batliner. Gennem en karriere på over 50 år opbyggede liechtensteinske Batliner en imponerende samling, som i dag udstilles for offentligheden på Albertina.

Batliner-samlingen er naturligvis blandt museets højdepunkter, og uanset om du er til fransk impressionisme og fauvisme, kontinentets ekspressionistiske kunstnergrupper eller den russiske avantgarde, så finder du nogle af historiens største værker her i de historiske omgivelser.

Claude Monet, Pablo Picasso, Marc Chagall, René Magritte, Edgar Degas og Paul Cézanne er blot nogle af de verdensberømte kunstnere, som er repræsenteret i Batliner-samlingen.

Mens du bevæger dig rundt på Albertina-museet må du også huske at nyde den smukke gamle bygning og de mange arkitektoniske detaljer. Det kan desuden anbefales at leje museets audioguide, hvis du gerne vil dykke dybere ned i kunstsamlingen.

Køb billet hjemmefra: Køb din entrebillet til Albertina her

Transport: U1, U2 eller U4 til Karlsplatz.

15. Donau-tårnet (Donauturm)

[Udsigt + Restaurant]

Det enorme Donau-tårn kan ses på lang afstand, og du kan samtidig se det meste af Wien og byens seværdigheder. Foto: Markus Steinacher fra Pixabay 

Donautårnet ligger på en ø midt i floden, og er med sine 252 meter den højeste bygning i Østrig. Udsigtsplatformen findes i 150 meters højde, hvorfra du får en storartet udsigt over hele Wien og byens omgivelser. Donautårnet blev opført i 1964, og tjener som observationstårn og turistattraktion. Desuden har tårnet en række radioantenner.

Ekspreselevatorerne bringer besøgende op til udsigtsplatformen på blot 35 sekunder, mens trapperne, der anvendes til det årlige Donauturm-motionsløb, består af hele 779 trin. Hvis du ikke synes, at udsigten fra tårnet i Stephansdom var nok, kan du med fordel tage til Donau-tårnet, hvor du også kan slappe af i de grønne områder, der omgiver tårnet.

Udover udsigtsplatformen findes der også to restauranter i tårnet, i henholdsvis 161,2 og 169,4 meters højde. Begge restauranter roterer, og giver besøgende et førsteklasses vue over floden og byen og de mange seværdigheder i Wien. Den øverste restaurant serverer finere mad, mens den nederste er mere cafeteria-præget.

Åbningstider: Dagligt 10:00-24:00

Spring køen over: Køb entrébillet til Donau-tårnet her og vis den på mobilen

Transport: U-bahn 1 til Alte Donau og herfra den gratis shuttlebus til tårnet – shuttlebussen tager ca. 5 minutter.

Restauranter i Wien – de bedste spisesteder

1. Wiener Wiaz Haus

[Gusshausstrasse 24]

Wiener Wiaz Haus ligger mellem hovedbanegården og bymidten, og meget tæt på den smukke Karlskirke. Søger du et klassisk spisested i bedste wienerstil, så er Wiener Wiaz Haus ikke til at komme udenom. Her får du fremragende mad (wienerschnitzelen er blandt byens bedste) og hyggelige omgivelser. De rød- og hvid-ternede duge sætter stemningen, og er du her om sommeren, byder bordene på fortorvet ligeledes på god atmosfære.

2. Cafe Lalibela

[Schulgasse 7]

Selvom Wien byder på masser af traditionelle restauranter og caféer, så er der ingen tvivl om, at Wien er en moderne og international by, med alt hvad det indebærer. Derfor kan du også roligt udforske de køkkener, du normalt ikke støder på. Det kunne f.eks. være Cafe Lalibela – en fremragende etiopisk restaurant tæt på Wien Währinger-undergrundsstationen. Maden er intet mindre end fantastisk, med masser af spændende smagssammensætninger. Og ejeren, George, er utrolig venlig og imødekommende.

3. Bier & Bierli Restaurant

[Operngasse 12]

I Wien hænger øl og mad tæt sammen, og det opleves for alvor på Bier & Bierli, hvor lokalerne er flot dekoreret med et enormt udvalg af øl, etiketter og ølbrikker. Bier & Bierli er både en bar og en restaurant, og du kan få serveret alle de østrigske og internationale klassikere (alt fra en perfekt paneret wienerschnitzel til en saftig burger). Og så er øludvalget naturligvis fornemt.

4. Fromme Helene

[Lange Gasse 33]

Gemt lidt væk fra turiststrømmene på en undseelig sidegade bag rådhuset, findes et rigtig lokalt spisested. Og hyggeligt vel at mærke. Fromme Helene tiltrækker mange lokale gæster, som lokkes af den billige ’dagens ret’, men her findes også et større a la carte-menukort. Det er klassiske østrigske retter, der serveres af det venlige personale. Er du i Wien på en varm dag, kan du med fordel tage plads i den indbydende gårdhave og nyde en pause fra byens mange seværdigheder.

5. ef16 Restaurant

[Fleischmarkt 16]

Det er finere østrigsk madlavning, der serveres på ef16, og du kan godt glæde dig til at blive forkælet. Køkkenchefen Christoph Lamprecht sætter en ære i at benytte sæsonens råvarer hentet fra lokalområdet, når han skal skabe nye kreative og opfindsomme retter. Restauranten er rigtig hyggelig, og betjeningen findes næppe mere professionel noget sted i Wien. Vinkortet er også fornemt, med et stort udvalg af nationale vine. Et besøg på ef16 er oplagt til en romantisk middag i den østrigske hovedstad.

Hotel i Wien – de bedste overnatningssteder

Det er altid dejligt at bo centralt, når man besøger en storby. Det gælder også i Wien, men hotellerne i bymidten kan nogle gange være urimeligt dyre. I stedet kan du med fordel benytte den fremragende offentlige transport, og lade dig indkvartere i roligere og fredeligere omgivelser udenfor centrum – være blot opmærksom på, om der er en U-bahn station i nærheden. Med undergrundsbanen kommer du hurtigt rundt til de bedste seværdigheder i Wien.

Herunder finder du tre forslag til gode hoteller i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Wien hos Booking.com her.



Booking.com

1. Hotel Austria

[Fleischmarkt 20/Wolfengasse 3]

Hotel Austria skal vælges på grund af den fremragende placering midt i centrum. Austria er et fint men også lidt slidt hotel i mellemklassen. Her er alt hvad du får brug for til den perfekte storbyferie i Wien – tæt på seværdigheder og med et venligt og imødekommende personale. Desuden er morgenmaden god, og giver dig energi til en spændende dag i Wien. Læs mere om hotellet her.

2. Ibis Wien Hauptbahnhof

[Canettistrasse 8]

Kommer du til Wien med tog, kan det ikke være nemmere, end at vælge Ibis-hotellet ved hovedbanegården. Hotellet er moderne og enkelt indrettet. Ibis-hotellerne er ikke luksus, men standarden er høj, og du får et pænt og enkelt værelse, hvor du kan lade op og samle kræfter til at udforske byen. Receptionen er desuden åben døgnet rundt. Læs mere om hotellet her.

3. Hostel Ruthensteiner

[Robert-Hamerlinggasse 24]

Ruthensteiner er blandt Wiens bedste hostels, og tilbyder både private værelser og klassiske sovesale. Hostel Ruthensteiner er oplagt, hvis du søger billig overnatning i Wien. Her findes fantastisk atmosfære og mulighed for at leje cykler, vaske tøj, benytte det fælles køkken og meget mere. Og så ligger det tæt på det store trafikknudepunkt, Westbahnhof, så du nemt kan komme rundt til alle de bedste seværdigheder i Wien. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Wien

Det kan godt være, at alle veje fører til Rom, men denne talemåde gør sig også gældende for Wien. Det er nemt at komme til den østrigske hovedstad, og du kan hurtigt komme hertil med både fly, tog og bus. Herudover kan du naturligvis også køre de ca. 1.100 km fra den danske grænse til Wien i egen bil.

Wien med fly

Der flyves direkte til Wien fra både København og Billund. Fra begge byer tager flyvningen ca. 1 time og 50 minutter.

Wien med tog

Den direkte togrejse fra den danske grænse til Wien kan gøres på en dag (ca. 13 timer), og kræver minimum to skift (f.eks. i Hamborg og Nürnberg / München). Som togdestination er Wien dog langt mere oplagt, hvis du rejser på Interrail.

Wien ligger meget centralt placeret i Europa, og giver nem og direkte adgang til hovedstæder som Bratislava (1t), Budapest (2t40m), Ljubljana (6t10m) og Zagreb (6t40m). Samt direkte afgange til øvrige destinationer som Salzburg (2t25m), München (4t), Venedig (7t40m) og Zürich (7t50m). Du kan læse mere om Interrail her.

Wien med bus

Bus kan være en billig og nem måde at rejse rundt i Europa på. At det er nemt skyldes bl.a., at du kan købe billetter på Flixbus’ danske hjemmeside, som gælder til busrejser over hele regionen. Vil du rejse til Wien med bus, bør du skifte i Berlin. Mellem Berlin og Wien kører nemlig direkte busser, der tager ca. 9 timer. Læs mere om Flixbus og køb dine busbilletter her.

Sådan kommer du rundt i Wien

Wien er en stor by, men den offentlige transport fungerer upåklageligt, så du kan nemt komme rundt til de bedste seværdigheder og opleve det hele. Indenfor den store Ringstraße ligger mange seværdigheder i gåafstand fra hinanden, og de hyggelige gader indbyder til at blive udforsket til fods.

Du skal dog ikke forvente, at kunne gå til alle byens seværdigheder – dertil er Wien simpelthen for stor. Til gengæld findes her både undergrundsbane (U-bahn), S-tog, sporvogne og busser. Alle kører på samme billetter, som kan købes i automater og kiosker.

Tip: Med Wien City Card får du transport i 24, 48 eller 72 timer samt rabat til byens mest populære seværdigheder. Du kan købe Wien City Card her.

Der kan købes enkeltbilletter eller billetter som gælder en dag, 24 timer, 48 timer, 72 timer eller en hel uge. Udover at bringe dig fra sted til sted, kan du også benytte den offentlige transport til sightseeing på den flotte Ringstraße – læs mere nedenfor.

Flere oplevelser…

Når du er færdig med at opleve alle de spektakulære seværdigheder i Wien, kan du med fordel fortsætte din rejse i området. Du kan f.eks. overveje den slovakiske hovedstad, Bratislava, der kun ligger en times kørsel fra Wien. Du kan også nå spændende byer som Budapest, Ljubljana, Zagreb og München indenfor få timer.

Budapest Ligesom Wien, ligger den ungarske hovedstad også smukt placeret ved Donau-floden og byder på en lang række seværdigheder. Her kan du nyde den pompøse bys mange smukke bygninger, indbydende parker og spændende oplevelser. Der er ca. 240 km mellem Wien og Budapest, og der kører direkte tog på strækningen. Du kan læse mine forslag til de bedste seværdigheder i Budapest her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (palads i Wien): Billede af Onkel Ramirez fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *