Kom med til charmerende Tallinn – en af Europas bedst bevarede middelalderbyer fyldt med seværdigheder. I den historiske hansestad, der er optaget på Unescos liste over verdenskulturarv, kan du gå på opdagelse i de hyggelige gader, udforske interessante museer og nyde atmosfæren i skyggen af de mange klassiske bygningsværker.
Historien er i centrum i den estiske hovedstad, der har været skueplads for drabelige krige og blomstrende handel. Som dansker har byen en helt særlig betydning, for det var nemlig her, at vores smukke flag dalede ned fra himlen i det Herrens år 1219.
Den danske konge, Valdemar Sejr, der ønskede at indtage den strategiske by ved Østersøen, tog flaget Dannebrog som et varsel, og han lykkedes da også med sin invasion.
I dag er der mere fredeligt i Tallinn – ja altså, når der ikke lige ligger et stort krydstogtskib for kaj i byens havn. Når dét sker, kan det være en fordel at vende blikket mod de mange seværdigheder, som findes udenfor Den gamle bydel i Tallinn.
I denne korte rejseguide finder du inspiration til de bedste oplevelser og seværdigheder i Tallinn, ligesom du finder forslag til de bedste restauranter og hoteller. God fornøjelse!
Indhold
- Seværdigheder i Tallinn: De 15 bedste oplevelser
- 1. Den gamle bydel og bymurene
- 2. Tallinns Rådhus (Raekoja)
- 3. Vandflyver-havnen – Estlands maritime museum (Lennusadam)
- 4. Kiek in de kök-tårnet og Forsvarsmuseet
- 5. Telliskivi Creative City
- 6. Toompea Slot (Toompea Loss)
- 7. Tallinn Zoo (Tallinna Loomaaed)
- 8. Kadriorg Slot og Park (Kadrioru)
- 9. KGB-museet (Hotel Viru KGB Museum)
- 10. Kumu Art Museum (Kumu Kunstimuuseum)
- 11. Sankt Olafs Kirke (Oleviste kirik)
- 12. Frilandsmuseet (Eesti Vabaõhumuuseum)
- 13. Aleksander Nevskij-katedralen
- 14. TV-tårnet (Tallinna teletorn)
- 15. Pirita-stranden
- Restauranter i Tallinn: De bedste spisesteder
- Hotel i Tallinn: De bedste overnatningssteder
- Sådan kommer du til Tallinn
- Sådan kommer du rundt i Tallinn
- Flere oplevelser
Seværdigheder i Tallinn: De 15 bedste oplevelser
1. Den gamle bydel og bymurene
[Bydel + Sightseeing + Udsigt]
Tallinns gamle bydel – Vanalinn på estisk – er et nærmest eventyrligt bekendtskab, og i det historiske centrum føler man sig hensat til en fjern fortid. Middelalderstemningen er intakt i de smalle brostensbelagte gader, som på fornem vis omkranses af majestætiske bymure. Gå på opdagelse i det skønne område, eller slap af på en af de mange caféer, som er indrettet i bydelens historiske huse.
Den gamle bydel består af to adskilte områder med hver deres charme – den flade bydel, som er centreret omkring Rådhuspladsen og Toompea-højen med slottet, parlamentet og domkirken. Den befæstede Toompea-høj har historisk set været roden til byens forsvar, men i 1265 begyndte man tillige at opføre en karakteristisk bymur.
Murene var op til tre meter tykke og 14-16 meter høje, og de sørgede for, at Tallinn i 1600-tallet var blandt Nordeuropas bedst befæstede byer. I dag står 1,9 km af den oprindelige bymur samt 20 tårne tilbage. Det er muligt at bestige bymuren tre forskellige steder; ved Müürivahe 48, Väike-Kloostri tn. 1 og i Den danske konges have. Udsigten samt atmosfæren gør bymurene til en stor oplevelse.
Inde i den gamle bydel skorter det som sagt heller ikke på fornemme købmandshuse fra hansetiden, for Tallinn var en vigtig by i handelsalliancen. Byens storhed og betydning kan ikke overdrives, hvilket forsvarsværkerne og de majestætiske byggerier er med til at understrege.
En af bydelens mest autentiske oplevelser får man ved at gå en tur gennem den smalle Skt. Katarinas passage (Katariina Käik) – en yndig gyde, hvor små værksteder og butikker med kunsthåndværk holder til. En række fine buer er fastgjort til murværket, og spænder over den idylliske gade.
2. Tallinns Rådhus (Raekoja)
[Rådhus + Udsigt]
Tallinns fornemme rådhus blev færdiggjort i 1404, og har i dag æren af at være Nordeuropas eneste gotiske rådhusbygning. En sjældenhed, som i den grad er værd at kigge nærmere på.
Den historiske bygning er opført i grå kalksten, og har et lidt dystert udtryk. Vinduerne er relativt små, og havde det ikke været for den åbne arkade i bygningens stueplan, ville rådhuset nærmere ligne en fæstning. På muren ved arkaden er det værd at bemærke den halsring, hvortil forbrydere og bedragere i forne tider blev fastspændt og udsat for spot og spe.
I middelalderen fungerede Rådhuspladsen ligeledes som markedsplads, og var således byens kommercielle hjerte. De gode tider med international handel indenfor hanseforbundet kom også til udtryk i byggeriet, hvor fine købmandshuse (og altså rådhuset) så dagens lys.
En af bygningens fineste detaljer er tårnspiret, der går under navnet Vana Toomas (Gamle Thomas). Spiret er i dag en af byens mest populære vartegn.
Tallinns historiske rigdom kommer skam også til udtryk indenfor de solide mure, hvor man kan gå på opdagelse i de storslåede sale med hollandske gobeliner fra midten af det 16. århundrede, og se en gæstebog, hvor et unikt udvalg af royale sværvægtere gennem tiden har indskrevet deres navne.
Hele bygningen er renoveret fra top til tå, og der findes mange spændende genstande under de smukke hvælvinger. Søger du en god udsigt, kan du også tage en tur op i rådhustårnet (117 trin), selvom udsigten fra tårnet på Sankt Olafs Kirke er bedre.
Åbningstider: Se aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
3. Vandflyver-havnen – Estlands maritime museum (Lennusadam)
[Museum + Oplevelsescenter]
I Tallinns gamle havneområde findes en af byens største seværdigheder, nemlig det maritime museum, som er indrettet i byens gamle vandflyverhangarer. Hangarerne med det unikke kuppeltag blev opført i 1916-17 af det danske entreprenørfirma Christiani & Nielsen. På dette tidspunkt var Estland en del af det russiske imperium, og planen var, at vandflyverne bl.a. skulle bistå forsvaret af den russiske hovedstad, Skt. Petersborg.
De historiske og rå omgivelser er som skabt til et museum for søfartøjer og fly. Udstillingen foregår både inde og ude, og er inddelt i tre temaer, som fokuserer på fartøjer, der befinder sig under vandet, over vandet og på vandet.
Blandt højdepunkterne er ubåden Lembit, som tidligere har indgået i den sovjetiske og estiske flåde. Lembit blev bygget i England i 1937, og det er en nærmest klaustrofobisk oplevelse at bevæge sig rundt i det specielle fartøj. Det er også muligt at komme ombord på den dampdrevne isbryder, Suur Tõll, fra 1914, som ligger fortøjret ved Vandflyver-havnens kaj.
Inde i den store hangar, der er udformet som tre kupler, venter masser af sjove oplevelser for legebørn i alle aldre. Her findes nemlig et spændende udvalg af interaktive installationer og simulatorer, og du kan bl.a. teste dine evner som torpedoskytte.
Gangbroer og trapper bringer dig rundt i den store udstilling, som naturligvis også tæller de vandflyvere, som hangaren blev bygget til. Desværre har ingen af de originale fly fra 1. Verdenskrig overlevet, så man må nøjes med en detaljeret kopi i fuld størrelse.
Åbningstider: Se aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
Transport: Bus 73 til Lennusadam.
4. Kiek in de kök-tårnet og Forsvarsmuseet
[Museum + Udsigt + Underjordiske tunneller]
Bliv klogere på krigsførelse og forsvar, mens du nyder udsigten over skønne Tallinn. Forsvarsmuseet er blandt de mest interessante seværdigheder i den estiske hovedstad, og byder bl.a. på hemmelige underjordiske tunneller, tårne og bymure.
Den spændende fortælling om Tallinn som fæstningsby starter i tårnet med det spøjse navn, Kiek in de kök. Navnet, der stammer fra plattysk, skyldes, at soldaterne øverst i tårnet havde frit udsyn til de omkringliggende huse, og således kunne de kigge direkte ind til byens køkkenpiger- og koner.
Kiek in de Kök-tårnet blev opført i 1470’erne, og udgjorde en vigtig del af byens forsvar. End ikke Ivan den Grusomme kunne lægge tårnet i ruiner under Den Livlandske Krig, selvom hans soldater gjorde et hæderligt forsøg. Anstrengelserne resulterede blot i et hul øverst i tårnet. Denne og mange andre spændende krigshistorier kan du høre meget mere om, når du bevæger dig rundt i den fine udstilling.
En del af museet er henlagt til de underjordiske tunneller, som blev konstrueret i 1600-tallet, hvor Tallinn var under svensk herredømme. Tunnellerne under byens bastioner fungerede som en vigtig del af Tallinns forsvar, for her under jorden kunne man både transportere ammunition og udføre spionage.
Under 2. Verdenskrig blev tunnellerne indrettet som beskyttelsesrum, og har siden givet ly til byens hjemløse. I dag er det oplagt at studere fortidens krigs- og belejringsteknik i de stemningsfulde omgivelser – evt. i følgeskab med den udmærkede audioguide.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
5. Telliskivi Creative City
[Bydel + Underholdning + Restauranter]
I de rette hænder og med den rette indstilling, kan man nemt omdanne et forladt fabriksområde til et kreativt fikspunkt fuldt af liv. Sådan forholder det sig i hvert fald for Telliskivi Creative City, der er Tallinns mest populære og hippe shopping- og underholdningskompleks.
Her finder du caféer, restauranter, food-trucks og barer, men også et væld af spændende vintage-butikker og boder med kunsthåndværk, smykker og håndarbejde samt interessante gallerier.
De rå fabrikshaller og den allestedsnærværende graffiti og dekorative street-art sørger naturligvis for et rebelsk og ungdommeligt udtryk, men Telliskivi Creative City byder også på hyggelige og rolige områder. Her er noget for enhver smag. Og er du på jagt efter en helt særlig souvenir, kan du passende kigge forbi om lørdagen, hvor der afholdes et ugentligt loppemarked.
Transport: Sporvogn 1 eller 2 til Salme.
6. Toompea Slot (Toompea Loss)
[Slot + Parlamentsbygning + Rundvisning]
Det er svært at overse Toompea Slot, der indtager en fremtrædende position på bakketoppen af samme navn. Toompea-bakken har gennem tiden været hjemsted for Tallinns herskere, og allerede i det 9. århundrede blev her opført en primitiv fæstning. Denne fæstning blev udbygget efter den danske erobring i 1219, men det var den katolske militærorden, Sværdbroderordenen, der påbegyndte det mægtige forsvarsværk i sten, som man oplever i dag.
Mange forskellige magthavere har i tidens løb sat deres præg på Toompea Slot. I det 14. århundrede stod Den tyske orden for at udbygge slottet til et markant forsvarsværk, mens den russiske kejserinde, Katarina den Store, omdannede Toompea til et sukkersødt, lyserødt barokslot i det 18. århundrede.
Den lyserøde facade vender i dag ind mod Toompea-højen og Nevsky-katedralen, mens de rå mure og det fremtrædende udkigstårn, Pikk Hermann (‘Lange Hermann’) vender ud mod havet. Det estiske flag vejrer fra tårnets top (det hejses dagligt ved solopgang til tonerne af nationalmelodien), mens landets parlament, Riigikogu, har til huse bag de lyserøde mure. Det er muligt at komme på rundvisning indenfor murene, hvor man bl.a. kan opleve parlamentet.
Rundvisning: Læs mere om rundvisninger her.
7. Tallinn Zoo (Tallinna Loomaaed)
[Zoologisk have]
Estlands eneste zoologiske have byder på skønne oplevelser for både børn og voksne. I den 89 hektar store park kan man opleve mere end 500 forskellige dyrearter, heriblandt verdens største samling af sjældne bjerggeder og -får.
Løver, leoparder og elefanter indtager flotte og moderne anlæg, som giver dyrene de bedste betingelser for at udfolde sig som i naturen. Blandt højdepunkterne finder man også det spektakulære anlæg til isbjørne, som åbnede i 2017.
Den zoologiske have blev grundlagt tilbage i 1939, hvor den lå i forlængelse af Kadriorg-parken, men flyttede i 1989 til den nuværende placering vest for bymidten. I de to tropehuse kan man bl.a. opleve krokodiller, slanger, fisk og eksotiske fugle, men haven byder skam også på mange lokale arter, som lever frit i den estiske natur. Det gælder f.eks. bjørn, los, ugle og ørn. Der findes også en hyggelig børne-zoo samt fine muligheder for at nyde en dejlig frokost.
Åbningstider: Se aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
Transport: Bus 21, 22, 41 eller 42 til Zoo.
8. Kadriorg Slot og Park (Kadrioru)
[Slot + Kunstmuseum + Park]
Det farvestrålende barokslot ligner noget fra et eventyr, og det samme gælder det velplejede, symmetriske parkanlæg, hvor ikke et græsstrå vender forkert.
Kadriorg-slottet og den tilhørende park blev opført af den russiske zar, Peter den Store, efter afslutningen på Den Store Nordiske Krig (1700-1721), og var en gave til hans hustru, Katharina. På estisk betyder Kadriorg ‘Katharinas dal’, og slottet, der blev tegnet af den italienske arkitekt Niccolo Michetti, fungerede i en årrække som zar-familiens sommerresidens.
I 1930’erne tjente slottet også som residens for den estiske præsident, men i dag er det indrettet som museum for udenlandsk kunst. Her er det bl.a. muligt at opleve hollandske, tyske og italienske værker fra 1500-1700-tallet samt flere russiske kunstnere fra 1700-1900-tallet. På øverste etage findes desuden en udstilling af porcelæn med kommunistiske motiver.
Kadriorg ligger ca. 2 km øst for den gamle bydel, og parken fungerer som en fantastisk grøn oase, der også trækker mange lokale til. Glæd dig til ekstravagante blomsterbede, fontæner og skyggefulde kastanjetræer – alt sammen udlagt omkring det lyserøde Kadriorg Slot. I parken – som strækker sig over 70 hektar – er der også plads til mindre formelle afdelinger, heriblandt en skøn legeplads for familiens yngste.
Åbningstider: Se aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
Transport: Sporvogn 1 eller 3 / Bus 1A eller 34A til J. Poska.
9. KGB-museet (Hotel Viru KGB Museum)
[Museum]
Da Hotel Viru – byens første skyskraber – blev opført i 1972, var det praktisk taget den eneste indkvarteringsmulighed for turister. Og det var ganske praktisk at have alle udlændinge boende på samme adresse, for på denne måde kunne KGB (Sovjetunionens hemmelige statspoliti) nemt holde øje med dem alle, og ikke mindst de lokale indbyggere, som udlændingene havde kontakt med.
Det hele foregik fra hotellets 23. etage, hvor KGB havde indrettet en kommandocentral beregnet til formålet. Er du til autentiske historier om spioner og hemmelige agenter, så er KGB-museet på 23. etage en af de oplagte seværdigheder i Tallinn.
Museet er ikke stort, men giver et fascinerende indblik i KGBs arbejdsmetoder og den fortættede stemning, der herskede i Estland under kommunismen. Udstillingen tager udgangspunkt i to intakte værelser fra sovjettiden, og her kan man se et udvalg af aflytningsudstyr og andre listige tricks. Besøget på museet arrangeres med rundvisninger, som kan bestilles på forhånd gennem museets hjemmeside.
Åbningstider: Se aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
Transport: Bus 14, 18 eller 18A til Viru Keskus.
10. Kumu Art Museum (Kumu Kunstimuuseum)
[Kunstmuseum]
Kunstmuseet Kumu er en spændende oplevelse for enhver, der interesserer sig for maleri, fotokunst, skulpturer og arkitektur. Museet er tegnet af den finske arkitekt Pekka Vapaavuori, og opført i forlængelse af den skønne Kadriorg-park udenfor centrum. Her er Kumu bygget ind i Lasnamäe-bakken – en løsning, som spiller perfekt sammen med omgivelserne.
Mens udstillingen på Kadriorg-slottet fokuserer på udenlandsk kunst, så er det den lokale kunst, der vises frem på Kumu. Den permanente samling tæller klassiske værker fra 1700-tallet og frem, og her findes bl.a. en interessant udstilling med kunst fra besættelsestiden 1940-1991.
De skiftende udstillinger giver plads til moderne kunstværker fra både ind- og udland. Udover kunstværkerne i sig selv, er det også værd at nyde den futuristiske bygning i kalksten, glas og kobber, som bl.a. blev anvendt i Christopher Nolans film, Tenet, fra 2020.
Åbningstider: Se aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
Transport: Bus 39 til Kumu.
11. Sankt Olafs Kirke (Oleviste kirik)
[Kirke + Udsigt]
Man siger, at lynet ikke slår ned samme sted to gange, men sådan forholder det sig åbenbart ikke i Tallinn. Gennem tiden er Sankt Olafs Kirke – byens ældste kirkebygning – nemlig blevet ramt af lynnedslag mindst 10 gang, og i tre tilfælde resulterede det i en komplet nedbrændt bygning.
Den nuværende kirke blev opført i starten af det 16. århundrede, og kirkens 124 meter høje tårn står i dag som et symbol på den estiske hovedstad.
Historikere mener, at Sankt Olafs Kirke blev grundlagt allerede i det 12. århundrede, hvor den fungerede som samlingspunkt for byens skandinaviske menighed. Kirkens skandinaviske forbindelse går således forud for den danske erobring af Tallinn i 1219. Bygningen er desuden opkaldt efter kong Olaf II af Norge, som regerede fra 1015 til 1028, og i 1164 blev kåret til helgen.
Sankt Olafs Kirke står i dag som et af Tallinns største bygningsværker fra middelalderen, og det er bestemt værd at kigge indenfor, hvor du kan nyde den himmelstræbende gotiske arkitektur, som suppleres af rene, hvidkalkede vægge.
Kirken er ganske enkel i sit udtryk med kirkebænke og gulv i lyst træ. En række enorme lysekroner hænger ned fra loftet, og sørger på fineste vis for at fylde det højloftede kirkerum ud. Bag alteret hænger et storartet maleri af den korsfæstede frelser.
I toppen af kirketårnet findes en smal udsigtsplatform, som smyger sig langs den irrede tagkonstruktion. Herfra har man en fantastisk udsigt over hele det centrale Tallinn, og selvom turen herop kan være ganske strabadserende, så er de 232 trappetrin det hele værd.
Åbningstider: Se aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
12. Frilandsmuseet (Eesti Vabaõhumuuseum)
[Frilandsmuseum]
På det estiske frilandsmuseum, som ligger 8 km vest for Tallinn, går rejsen tilbage i tiden. Bygningsværker fra hele Estland er sirligt genopført i de kystnære omgivelser, og illusionen af en fiskerlandsby fra det 18./19. århundrede er ganske overbevisende.
Her findes kirke, kro, skole, adskillige vindmøller samt et dusin hyggelige gårde og fiskerskure langs havet. Blandt de nyere tilføjelser er også en kolkhoz fra det 20. århundrede. Kolkhoz var betegnelsen for et kollektivbrug i de tidligere Sovjetrepublikker, i stil med den israelske kibbutz.
Museet åbnede for offentligheden i 1964, og gennem årene er der kommet mange spændende bygninger til. Den ældste bygning er Sutlepa-kapellet, som menes at være fra 1670. En tur rundt i det 72 hektar store område giver et spændende indblik i dagligdagen for de estiske fiskere og landmænd, ligesom man kan studere husenes særlige arkitektur og byggeteknik.
Indenfor i husene venter flere interessante genstande, og på kroen kan man nyde klassiske estiske retter. Det er desuden muligt at blive kørt rundt i området i en tidstypisk hestevogn. Frilandsmuseet er et skønt sted at tilbringe dagen for børn og voksne, og i løbet af året afholdes forskellige arrangementer fyldt med ældgamle traditioner.
Åbningstider: Se aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
Transport: Bus 21, 21A eller 21B til Rocca al Mare
13. Aleksander Nevskij-katedralen
[Kirke]
Den russisk-ortodokse Aleksander Nevskij-katedral er placeret i magtens centrum, direkte overfor parlamentsbygningen og slottet på Toompea-højen. Og det er bestemt ikke tilfældigt. Op gennem det 19. århundrede sørgede det russiske styre for at forsyne de baltiske stater med slet skjulte russiske referencer, og således er katedralen med de fornemme løgkupler i bund og grund propaganda.
Katedralen, som er opkaldt efter den russiske storfyrste og skytshelgen Aleksander Nevskij, stod færdig i 1900, og byder på masser af interessante indslag både inde og ude.
Når man træder ind gennem dørene, føles det lidt som at træde ind i en anden verden. Kirkerummet er rigt på udsmykning, og en varm duft fra store mængder stearinlys breder sig under de høje hvælvinger. Farvede vinduer lader lyset komme ind i katedralen, hvor det danser på de mange forgyldte overflader.
Tag dig god tid til at beundre de fine mosaikker og klassiske ikoner, og tænd evt. et lys for at bidrage til den særlige atmosfære. Selvom katedralen blev opført som et led i den russiske propaganda (og Tallinns bystyre undersøgte muligheden for at rive den ned efter 2. Verdenskrig), så er den i dag blandt byens mest populære seværdigheder.
Åbningstider: 8:00-18:00.
14. TV-tårnet (Tallinna teletorn)
[Udsigt]
Her får du panoramaudsigt for alle pengene. Skov, by og hav smelter sammen langt under dig, så forhåbentlig lider du ikke af højdeskræk. TV-tårnet (officiel hjemmeside) 6 km nordøst for Tallinns bymidte er Estlands højeste bygning, og den himmelstræbende konstruktion rager hele 314 meter op over terrænet. Udsigtsplatformen befinder sig dog ‘kun’ i 170 meters højde, og herfra har man et perfekt vue over hovedstadens grønne omgivelser.
TV-tårnet stod færdigt i 1980, og skulle sikre den nødvendige telekommunikation i forbindelse med De olympiske lege i Moskva samme år. Sejlkonkurrencerne blev nemlig afholdt i Østersøen med udgangspunkt i Tallinns marina.
Tårnet er konstrueret af 50 cm tykke betonelementer, som når op i 190 meters højde. Ovenpå findes en 124 meter høj metalmast.
Oprindeligt var planen, at tårnet skulle rumme en roterende restaurant, men denne idé blev ikke en del af det færdige design. Gæsterne må i stedet tage til takke med et stationært spisested i forlængelse af udsigtsplatformen. Platformen er for øvrigt forsynet med glasgulv, og det er således en lidt skræmmende oplevelse at bevæge sig herud. I tårnets grundplan finder du udstillingsområde, souvenirbutik og turistinformation.
Spring køen over: Køb entrébillet til TV-tårnet her
Transport: Bus 34A, 38, eller 49 til Teletorn.
15. Pirita-stranden
[Strand + Spisesteder + Lystbådhavn]
Besøger du Tallinn i de varme sommermåneder, så er det en fornøjelse at hænge ud på Pirita-stranden, som ligger ca. 7 km øst for centrum. Stranden er både populær hos turister og lokale, som kommer her for at bade, sole eller nyde nogle af områdets faciliteter som beachvolleybaner og legepladser. Det er også muligt at nyde kølige drikkevarer på en af de fine strandbarer.
Pirita er Tallinns største strand, og på en solrig sommerdag kan der sagtens være 30.000 mennesker, der nyder vejret og omgivelserne. Bliver det for meget, kan du passende søge mod den nærliggende marina, som også er kendt som Det olympiske sejlsportscenter. Det var nemlig her, at man kunne opleve sejlsportskonkurrencerne i forbindelse med OL i Moskva 1980.
I marinaen kan du i dag nyde de mange fine både og lystyachter, ligesom området byder på flere gode restauranter og caféer.
Transport: Bus 1, 1A, 8, 34A eller 38 til Pirita.
Restauranter i Tallinn: De bedste spisesteder
1. Olde Hansa
[Vana turg 1]
Har du mod på en tidsrejse tilbage til middelalderen? Olde Hansa byder på en autentisk middelalderlig restaurantoplevelse, som du sent vil glemme. Det hyggelige spisested er blandt de mest populære i Tallinn, og det skyldes både de klassiske retter på menukortet og de rustikke omgivelser med tunge bjælker og vægmalerier.
Øl serveres naturligvis i store lerkrus, og (for at sige det mildt), så er vegetarretter ikke stedets specialitet. I stedet forsøger kokkene at være tro mod middelalderens køkken, og serverer bl.a. fisk, vildsvin, elg og andet vildt. En af specialiteterne er svinekød marineret i øl.
2. Leib
[Uus 31]
Leib er det estiske ord for ‘sort brød’ – en helt særlig slags tungt, svampet og nærmest frugtagtigt brød, der har mere til fælles med en kage. Leib er populært i Estland, og skal naturligvis prøves, og hvilket sted kunne være mere velvalgt til formålet end på restauranten med det sigende navn. Restaurant Leib er blandt byens bedste spisesteder, og det sorte brød (serveret med saltet smør) passer perfekt til stedets moderne retter.
Stilen er ‘New Nordic’, og er således i tråd med tendenserne på den danske mad-scene. Råvarerne kommer fra de nærliggende marker, skove og farvande, og der er altid noget spændende at vælge imellem. Sæt f.eks. tænderne i den lækreste bøf serveret med gulerødder, hasselnødder og blåskimmelost. På Leib er både atmosfære, service og mad i særklasse.
3. F-hoone
[Telliskivi 60a]
F-hoone er en del af Telliskivi Creative City-komplekset (læs mere under ‘seværdigheder i Tallinn’), som ligger lidt udenfor Tallinns gamle bydel. I dette område får kreativiteten lov at folde sig ud – både når det kommer til kunst og madlavning. Det alternative miljø, indrettet i gamle industribygninger, byder på mange interessante spisesteder, heriblandt den hippe bar/restaurant, F-hoone.
F-hoone er indrettet i en gammel fabrikshal med store vinduespartier. Omgivelserne er rå, men indretningen hyggelig og nærværende. Menukortet tæller mange lækre retter til ganske fornuftige priser. Du kan bl.a. bestille klassikere som burger, suppe, salat og dessert, men her findes også en separat vegetar-menu. Maden kan med fordel suppleres med en lækker ‘craft beer’ – barens udvalg af spændende øl er ganske imponerende.
4. Tchaikovsky
[Vene 9]
Tchaikovsky er i sandhed en international oplevelse; fransk smag, russiske traditioner og estiske ingredienser. Den fornemme restaurant hører til det lige så fornemme Hotel Telegraf, og byder på en madoplevelse for alle sanser. Der er naturligvis fine duge på bordene, og som gæst tager man plads i indbydende spisestole med armlæn.
Kigger du op fra menukortet, præges rummet – under det store glastag – af malerier i forgyldte rammer og et udvalg af grønne planter. Omgivelserne er forførende, og det samme gælder de spændende retter med inspiration fra det russiske og franske køkken, dekorativt anrettet på tallerkenen. Der er også forkælelse for ørerne, da maden suppleres med kammermusik fremført live.
5. Restaurant Platz
[Roseni 7]
Der hersker en afslappet stemning på den populære Restaurant Platz midt i Rotermann-kvarteret. Området blev grundlagt i 1800-tallet af industrimanden C.A. Rotermann, som både skabte fabrik for byggematerialer, destilleri og bageri på stedet. I dag er Rosmanns livsværk fortid, men navnet og hans gamle pakhuse lever videre.
I de hyggelige omgivelser finder du både boliger, butikker, caféer og restauranter – bl.a. Restaurant Platz. Restauranten serverer velsmagende, internationale retter fra et omfattende menukort. Det er ikke gourmet-mad, men mindre kan også gøre det, og placeringen i det spændende område fejler bestemt ikke noget. Om sommeren kan man nyde maden på den skønne terrasse.
Hotel i Tallinn: De bedste overnatningssteder
Der er mange hoteller at vælge imellem, når du skal finde overnatning i Tallinn. Nedenfor får du tre forslag til gode overnatningsmuligheder; et klassisk byhotel, et moderne spahotel samt et hyggeligt, centralt og ikke mindst billigt hostel (som også tilbyder private værelser). Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Tallinn her.
1. Hestia Hotel Barons
[Suur-Karja 7]
Hotel Barons ligger lige i hjertet af Tallinns gamle bydel, og er indrettet i et elegant byhus fra 1500-tallet. Den historiske charme finder man i lobbyen, men også rundt på alle de 65 værelser, som bl.a. er forsynet med skønne senge, minibar og moderne badeværelser. En glimrende morgenmad serveres på restaurant Margarita, der har udsigt over den gamle bydel.
Hotel Barons er et perfekt udgangspunkt for at udforske de smalle, brostensbelagte gader, og alle de bedste seværdigheder i Tallinn. Rådhuspladsen er blot 300 meter fra hotellet, ligesom området byder på masser af butikker og spændende spisesteder. Læs mere om hotellet her.
2. Tallink Spa Hotel
[Sadama 11a]
Vil du gerne kombinere storbyferie med spa og wellness? Tallink Spa Hotel ligger midt mellem færgeterminalen og Den gamle bydel – et perfekt udgangspunkt for at udforske alle de bedste seværdigheder i Tallinn. Hotellets Aqua Spa byder på swimmingpools, forskellige slags saunaer, spabad og børnebassin. Den udendørs pool er åben året rundt. Herudover er det også muligt at bestille diverse skønhedsbehandlinger.
Der er blot fem minutters gang til Tallinns mest romantiske seværdighed, nemlig Den gamle bydel med de hyggelige gader og historiske byhuse. Værelserne på Tallink Spa Hotel er flotte og yderst moderne, og betjeningen er professionel. Et hotelophold, du virkelig kan glæde dig til. Læs mere om hotellet her.
3. Viru Backpackers Hostel
[Viru tänav 5]
Vil du gerne bo billigt og centralt i Tallinns gamle bydel? Viru er et hyggeligt og populært hostel, som ligger på en af bydelens hovedgader. Her findes både klassiske sovesale og private værelser – nogle har endda eget badeværelse. Du kan således selv afgøre, hvor luksuriøst dit ophold skal være.
Det er nemt at komme rundt til alle de bedste seværdigheder i Tallinn, ligesom du finder et væld af restauranter, barer og caféer lige om hjørnet. Atmosfæren på Viru er meget hyggelig, ligesom her er rent og pænt. Du kan desuden slappe af i fællesrummet, eller deltage i nogle af de mange aktiviteter, som arrangeres hver uge. Læs mere om hotellet her.
Sådan kommer du til Tallinn
Det er oplagt at vælge fly som transportmiddel, når du rejser til Tallinn. Alternativt kan du tage toget til Stockholm, hvorfra det er muligt at sejle til den estiske hovedstad.
Tallinn med fly
Du kan med fordel vælge at flyve til den estiske hovedstad. Fra Danmark kan du flyve fra København med SAS og AirBaltic og fra Billund med Ryanair. Flyvetiden er blot 1 time og 25 minutter fra København, og 1 time og 55 minutter fra Billund.
Tallinns lufthavn ligger 4 km sydøst for centrum. Når du ankommer til lufthavnen, kan du benytte Bus 2 for at komme til centrum – bussen fortsætter herefter til færgeterminalen. Du kan enten købe en kontantbillet af chaufføren, eller benytte det lokale rejsekort, SmartCard (Ühiskaart).
Sådan kommer du rundt i Tallinn
Tallinns gamle bydel må nødvendigvis opleves til fods, men skal du længere omkring – f.eks. til seværdigheder som Vandflyver-havnen, Kadriorg-parken eller Frilandsmuseet, kan du med fordel benytte byens udmærkede netværk af busser, trolleybusser og sporvogne.
Tallinn har fire sporvognslinjer samt et væld af forskellige busruter. Du kan se dem alle på hjemmesiden www.tallinn.ee. Langt de fleste busser kører til/fra den store busterminal, som ligger i forbindelse med indkøbscentret Viru Keskus. Indbyggere i Tallinn kan køre gratis med byens offentlige transport, mens gæster skal indløse billet.
Tip: 24- eller 72-timers hop-on hop-off-busbillet til de bedste seværdigheder i Tallinn – læs mere her
Der benyttes samme billetsystem til alle transportmidler, og her kan du enten købe kontantbilletter, benytte dit kreditkort (hvis det har kontaktløs funktion), eller det lokale rejsekort, SmartCard (Ühiskaart).
Som turist i Tallinn er det praktisk blot at benytte et kreditkort. Du scanner dit kreditkort i automaten ved indgangen på bus/sporvogn, hvorefter systemet i udgangspunktet trækker penge for en enkeltbillet (med 60 minutters gyldighed). Uanset hvor meget du kører rundt i løbet af dagen, kommer du dog aldrig til at betale mere end prisen for en dagsbillet.
Flere oplevelser
Vil du opleve mere af Estland, så kan du f.eks. udforske den spændende Lahemaa-nationalpark mod øst, besøge studiebyen Tartu (Estlands næststørste by) mod syd, eller tage på ø-hop på de estiske øer i Østersøen.
Er du mere til storbyer, så kan du overveje en smuttur over den finske bugt til Helsinki. Færgeruten mellem de to hovedstæder er yderst populær, og tager blot et par timer. Du kan læse min rejseguide med de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Helsinki her.
Vil du hellere blive i Baltikum, så kan du også besøge den lettiske hovedstad, Riga – den største by i de baltiske stater. Riga ligger ca. 300 km syd for Tallinn, og kan bl.a. nås med direkte busforbindelse. Du kan læse mine forslag til de bedste seværdigheder og oplevelser i Riga her.
Fotokreditering: Artiklens øverste billede (udsigt over Tallinn): Foto af Benjamin Munk Olsen