Seværdigheder i Lissabon: Portugals smukke hovedstad

Kom med til Lissabon – Portugals charmerende hovedstad. Lissabon byder på en lang række fantastiske seværdigheder, romantiske bydele, lækker mad og spændende kultur. Uanset om du er interesseret i byens lange historie, dens romantiske kvarterer, indkøb eller gastronomi, så venter der mange spændende oplevelser i den smukke og bakkede by ved Tejo-floden.

Lissabons bydele er forskellige som dag og nat, og hver især har de deres charme og karakteristika. Alfamas labyrint af smalle gader, Bairro Altos lækre restauranter, Beléms majestætiske kulturskatte, Baixas stilrene arkitektur og modebutikker. Lissabon har det hele.

Planlægger du en rejse til Lissabon, så får du her en kort rejseguide med praktiske oplysninger til de bedste seværdigheder, spisesteder og hoteller. God fornøjelse!



Booking.com

Seværdigheder i Lissabon – de 20 bedste oplevelser

1. Markedspladsen Praça do Comércio og triumfbuen Arco da Rua Augusta

[Plads + Monument + Udsigt]

Markedspladsen med rytterstatuen af Josef 1. og den flotte triumfbue i baggrunden. Foto: Natalie Richardson fra Pixabay

Med et areal på 175×175 meter er markedspladsen Praça do Comércio en af de største pladser i Lissabon, og samtidig blandt de smukkeste og mest storslåede. På tre sider omkranses pladsen af fine arkader fra det 18. århundrede – malet i gule og hvide nuancer – og langs sydsiden løber Tejo-floden.

Oprindeligt lå dette skønne område uden for Lissabons bymure, men i begyndelsen af det 16. århundrede besluttede Kong Manuel 1. at opføre sit nye slot – Ribeira-paladset – her. Senere kom også havne- og værftsfaciliteter til, men i 1755 blev det alt sammen tilintetgjort i det store jordskælv og den efterfølgende flodbølge.

Efter jordskælvet fik stadsarkitekten Eugénio dos Santos til opgave at planlægge den nye by, og i dag kan hans visioner opleves overalt i bydelen Baixa. Det storslåede og ensartede udtryk gælder også for Praça do Comércio, som du bestemt ikke må gå glip af.

Blandt pladsens højdepunkter er den flotte rytterstatue af Josef 1. (Dom José I), som var konge, da jordskælvet ramte i 1755. Statuen står majestætisk midt på pladsen.

Et andet højdepunkt er den imponerende triumfbue (Arco da Rua Augusta), som er bygget sammen med de fine arkader. Buen blev skabt af den portugisiske arkitekt Santos de Carvalho og stod færdig i 1873. I den øverste sektion ses en række statuer, der repræsenterer vigtige portugisiske figurer såsom Vasco da Gama og markisen af Pombal.

Du kan komme op i triumfbuen med en elevator, og få et godt overblik over Praça do Comércia og resten af Baixa. Spring køen over: Køb din entrébillet til triumfbuen her og vis den på mobilen.

Transport: Metro til Terreiro do Paço eller sporvogn 15 til Pç. Comércio

2. Santa Justa-elevatoren (Elevador de Santa Justa)

[Historisk elevator + Udsigt]

Den ranglede Santa Justa-elevator. Foto: Loyloy Thal fra Pixabay

Niveauforskellene i Lissabon kan være barske, og derfor valgte man i 1899 at opføre en såkaldt ‘gadeelevator’, der kunne transportere passagerer og varer fra den lave bydel Baixa og op til den højereliggende Carmo-plads. Resultatet er Santa Justa-elevatoren – en ranglet men ikonisk konstruktion, som du finder for enden af Santa Justa-gaden i Baixa.

Santa Justa-elevatorens nygotiske udtryk i smedejern leder straks tankerne i retning af Eiffeltårnet i Paris, og denne tanke er heller ikke helt forkert. Elevatoren blev nemlig skabt af Raul Mésnier, som havde stået i lære hos Gustave Eiffel.

I dag er det primært byens turister, der lader sig fragte med den 45 meter høje gadeelevator. På toppen af Santa Justa-elevatoren findes en terrasse samt en observationsplatform, hvorfra man har en fantastisk udsigt over Lissabon.

Adgang til platformen er inkluderet i elevatorens relativt høje billetpris, men du kan også nøjes med at besøge platformen (uden elevatortur), hvilket er væsentligt billigere. Køen til elevatoren kan være virkelig lang, så kom tidligt, hvis du vil undgå folkemængderne.

Åbningstider: Dagligt 7:00 til 22:45

Transport: Sporvogn 54 til Sta. Justa – R. Ouro eller metro til Rossio.

3. Udsigtspunktet Miradouro de São Pedro de Alcântara

[Park + Udsigt + Kabelbane]

Skøn udsigt over Lissabon! Foto: Nahália Segato fra Pixabay

Trods den formidable beliggenhed, så er udsigtsterrassen São Pedro de Alcântara en af Lissabons oversete seværdigheder, men det gør bestemt ikke besøget mindre interessant. Uanset om du tager med den historiske kabelbane herop, eller tilbagelægger distancen til fods, så venter der en stor oplevelse.

Højt hævet over byens tage, og med et perfekt kig til Alfama-kvarteret, er udsigtsterrassen med tilhørende park et yndet mødested for de lokale indbyggere, der værdsætter parkens skyggefulde træer og de charmerende omgivelser med blomster, springvand og skulpturer. Her findes bl.a. statuer af Minerva, Ulysses og andre karakterer fra græsk og romersk mytologi.

Mange af terrassens yngre gæster medbringer selv drikkevarer i form af øl og vin, mens de ældre gerne nyder en forfriskning ved et af de nærliggende udskænkningssteder.

Den strabadserende opstigning til Miradouro de São Pedro de Alcântara kan virke uoverskuelig, men heldigvis er det muligt at benytte den klassiske kabelbane, Elevador da Glória, fra 1885, som forbinder pladsen Praça dos Restauradores i Baixa med gaden Rua S. Pedro de Alcântara i Bairro Alto.

Transport til Glória-kabelbanens nederste station: Metro eller sporvogn 207 til Restauradores.

4. Sejltur på Tejo-floden

[Sightseeing]

Der er flere gode muligheder for at komme ud på Tejo-floden i Lissabon. Foto: Pedro Souto fra Unsplash

Hop ombord på en af Tejo-flodens mange færger og turbåde, og oplev Lissabon fra vandsiden. Tejo-floden (Tajo på spansk og Tagus på engelsk) er den længste flod på den iberiske halvø, og har sit udløb i Atlanterhavet umiddelbart vest for Lissabon. Fra vandet er det muligt at nyde en række af byens bedste seværdigheder, men det er også en skøn måde at blive kølet ned på, når temperaturen i byen bliver høj.

Hvilken slags tur skal du vælge? Der er flere forskellige typer både, som sejler rundt på Tejo-floden, lige fra færgerne, der sejler i rutefart på tværs af floden, til de traditionelle turbåde og mindre sejlbåde. Her kan du bl.a. finde klassiske sightseeing-ture, romantiske ture i solnedgangen samt fugle- og delfinture.

Den billigste måde at opleve Tejo-floden på, er at tage med en af de lokale færger, der indgår som en del af Lissabon kollektive transport. På disse ruter kan du benytte det lokale rejsekort og krydse Tejo-floden. Ruten mellem Cais do Sodré (vest for markedspladsen Praça do Comércio i Baixa) og Cacilhas er den mest oplagte. Denne tur kan desuden kombineres med et besøg til Kristusstatuen Cristo Rei.

Ønsker du klassisk sightseeing ombord på en turbåd, så er Lisboat og Yellow Boat to af de mest populære selskaber. Begge selskaber giver dig mulighed for at stige af og på båden, så mange gange, du ønsker i løbet af dagen. Lisboat sejler på den skønne rute fra Cais do Sodré i Baixa til Belém. Yellow Boat tilbyder længere ture og lægger både til kaj i Belém, Cacilhas mm.

Transport: Færgelejet ved Cais do Sodré er det bedste udgangspunkt, hvis du vil med færger eller turbåde. Sporvogn 15E, 22B, 201 og 208 samt forskellige busser kører til Cais do Sodré.

5. Det nationale museum for kakler (Museu Nacional del Azulejo)

[Museum]

Kakler er en vigtig kunstform i Portugal og på museet kan du opleve mange fine værker skabt i kakler. Foto: Benjamin Munk Olsen

Har du kigget rundt i souvenirboderne i en hvilken som helst portugisisk by, er du ikke i tvivl om, at kork og kakler er noget, landet er kendt for. På Museo Nacional del Azulejo har de specialiseret sig i sidstnævnte. Og ja, et museum for kakler lyder måske ikke som det mest sindsoprivende, men fald ikke i søvn endnu!

Kaklerne hedder azulejos på portugisisk, og udstillingen rummer tusindvis af de ikoniske portugisiske kakler. Det er de mest spektakulære værker, man gennem tiden har kunnet skabe ved hjælp af de tinglaserede, keramisk tegl. Motiverne blev først og fremmest skabt og anvendt indenfor et religiøst tema. Derfor er det også naturligt, at museet er placeret i et gammelt kloster.

Udsmykningen i klosterkirken, både hvad angår kakler, men også bladguld og træskære-arbejde, er nærmest ubeskrivelig, og skal bestemt opleves.

På øverste etage i museet findes det smukke Grande Panorama de Lisboa – et næsten 23 meter langt panorama udført i blåmalede kakler. På museet findes en udmærket audioguide, der både fortæller om de enkelte værker, og om teknikken bag fremstillingen af kakler.

Åbningstider: 10:00-18:00 (lukket mandag). Køb din entrébillet til museet for kakler her.

Transport: Bus 718, 742 og 794 stopper foran museet.

Seværdigheder i Alfama

Alfama er Lissabons ældste og mest særprægede bydel – kendt for sin kuperede topografi og sine stejle, labyrint-agtige brostensgader. Man farer nemt vild i den spændende labyrint af små gader og trapper, men det gør ikke så meget. Her er nemlig mange sjove butikker, hyggelige caféer og gode restauranter. På flere af bydelens spisesteder kan man opleve den traditionelle Fado-musik om aftenen (læs mere nedenfor).

Blandt højdepunkterne i Alfama-kvarteret er Sé-katedralen (Lissabons flotte domkirke), den spektakulære, mauriske fæstning, St. Georgs Slot (Castelo de São Jorge) og det populære loppemarked, Feira da Ladra. Læs mere om alle tre nedenfor.

6. St. Georgs Slot (Castelo de São Jorge)

[Fæstning + Museum]

Udsigten fra Castelo de São Jorge er virkelig storslået. Foto: Lapping fra Pixabay

Når man går rundt i Lissabon, kan man ikke undgå at se den store borg på bakken øst for Baixa. Og det er absolut værd at begive sig op gennem Alfama-kvarteret, for at nå op til den spektakulære fæstning.

Historien om St. Georgs Slot går over 1.000 år tilbage, til den tid, hvor de nordafrikanske maurere havde indtaget store dele af nutidens Spanien og Portugal. Maurerne byggede store fæstninger, for at forsvare sig mod fjender (først og fremmest kristne korstog).

I dag kan man komme ind og opleve det flotte Castelo de São Jorge, og ikke mindst den fantastiske udsigt over Lissabon. Meget af fæstningen er bevaret (og noget genopbygget), siden maurerne måtte overgive sig i 1147, som konsekvens af Belejringen af Lissabon.

På museet kan du blive klogere på historien og livet på borgen, men det bedste indblik får du gennem en af de guidede ture. Her får du også et spændende indblik i hvorfor borgen er opbygget som den er – der var nemlig ikke noget, der blev overladt til tilfældighederne i middelalderens borgbyggeri.

Åbningstider: November-februar 9:00-18:00, marts til oktober 9:00-21:00.

Spring køen over: Køb din entrébillet til Castelo de São Jorge her og vis den på mobilen

7. Domkirken (Sé de Lisboa)

[Kirke]

Den flotte domkirke i Lissabon. Foto: Claudio Schwarz fra Unsplash

Lissabons mest berømte kirke byder på en interessant blanding af stilarter. De ældste dele stammer fra 1147, men den historiske bygning er blevet udbygget, ombygget og renoveret mange gange siden da – bl.a. for at udbedre skader forårsaget af jordskælv. I dag blandes det oprindelige romanske udtryk således med gotik, barok, nyklassicisme og rokoko.

Lissabons domkirke er officielt navngivet efter Den hellige jomfru, men omtales gerne som Sé de Lisboa, Sé-katedralen eller blot Sé. Bevæger du dig op mod Alfama-bydelen fra Baixa, kommer du helt naturligt forbi den mægtige katedral, der ligger, hvor den stejle vej slår et sving. Og det er bestemt værd at kigge indenfor i denne flotte middelalderbygning, der deler flere lighedstræk med en fæstning.

Kirkerummet er overraskende enkelt i modsætning til flere af byens øvrige kirker. Til gengæld er stemningen noget helt særligt. Her er gotiske buer, der strækker sig helt op til det hvælvede loft, smukke malerier og middelalderlige statuer, der gemmer sig i alkoverne.

I den bageste del af kirken kan du se den gamle klostergård, som oprindeligt blev anlagt ovenpå en maurisk moské. Her foretages arkæologiske udgravninger, og man kan derfor få et interessant indblik i fortiden. Herudover bør du naturligvis opleve skatkammeret med den fine samling af manuskripter, sølvtøj, skulpturer og relikvierne af Sankt Vincent af Zaragoza.

Du bør også stige op til højkoret, hvorfra man kan opleve katedralen i fugleperspektiv, samt få et perfekt kig til det smukke rosetta-vindue, der pryder den store facade.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: Sporvogn 12 el. 28 eller bus 10 til Sé

8. Tur med sporvogn 28

[Sightseeing]

De gule sporvogne er et klassisk syn i Lissabon, og Rute 28 tager dig forbi en række skønne seværdigheder. Foto: Benjamin Munk Olsen

Sporvognslinje 28 er blevet et sandt tilløbsstykke for turister i Lissabon. Desværre. De gamle gule sporvogne har længe været synonym med Lissabon, og de findes gengivet på alt fra køleskabsmagneter til indkøbsposer i stof og sofapuder. Men de er også charmerende, og det er turen rundt i Alfamas smalle, snoede og bakkede gader ombord på linje 28 også.

De hvinende lyde, når hjulene suser over de gamle skinner, gnisterne der springer fra elkablerne, og chaufførens koncentrerede blik, når han forsøger at få overblik over trafikken, er fantastiske indtryk.

Du kan bruge det almindelige rejsekort i sporvognen (Læs mere i afsnittet ’Sådan kommer du rundt i Lissabon’), men det er langt fra sikkert, at du kan få en plads. Det er nemlig en billig og populær oplevelse, som samtidig giver mulighed for at se meget af byen.

De klassiske sporvogne fra 1936 og 1947 er desuden korte modeller, med få siddepladser. I stedet for at planlægge en tur med rute 28, kan det derfor være smart blot at springe på sporvognen, hvis du pludselig ser en knap så fyldt vogn.

Du kan også være strategisk og stå på ved en af sporvognens endestationer – der er bedre mulighed for at få plads. Om aftenen er der heller ikke så travlt, så en aftentur med sporvogn 28 er også en mulighed. Jeg har endda oplevet, at mine to rejsefæller og jeg havde en sporvogn for os selv, en sen aften på vej hjem fra Alfama.

9. Fado i Alfama

[Traditionel sang og musik]

Væggene på Fado-klubben Boteco da Fá prydes af gamle fotografier med lokale Fado-kunstnere. Foto: Benjamin Munk Olsen

Fado er det portugisiske ord for ’skæbne’ og definerer samtidig en helt særlig musikgenre, kultur og stemning. Derfor kan det klart anbefales, at opleve traditionel, autentisk fado-musik, når du besøger Lissabon. Det bedste område at opleve Fado er i Alfama. Det var nemlig her (samt i områderne Mouraria og Bairro Alto) at Fado-musikken opstod i starten af det 19. århundrede. Siden 2011 har Fadoen været optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Fado er melankolsk musik, hvor der ofte synges om længsel, sorg og ulykkelig kærlighed. Det kan både være mandlige og kvindelige sangere, ofte akkompagneret af en eller flere akustiske guitarer. På mange restauranter i Alfama opleves Fado sammen med spisning. Nogle steder betaler man for musikken, men oftest er det indeholdt i menu-prisen. Derfor kan Fado-restauranternes mad ofte være lidt dyrere.

Det er ikke svært at finde et sted at opleve Fado i Alfama, og mange spisesteder vil have skilte i vinduet, som reklamerer med ’Fado tonight’. Vil du spise på specifikke restauranter, kan det dog være en fordel af reservere bord. Kendte steder inkluderer Clube de Fado (R. de São João da Praça 86) og Parreirinha de Alfama (Beco do Espírito Santo 1).

De store steder har ofte professionelle sangere, men det kan være en særlig oplevelse, at høre den helt autentiske Fado, hvor det er lokale beboere, som stiller sig op og giver en sang, f.eks. på Boteco da Fá (R. do Vigário 70E).

Fado-musikken starter som regel kl. 21:30 på de forskellige restauranter.

10. Loppemarkedet Feira da Ladra

[Loppemarked i Lissabon]

Der kan købes mange forskellige ting på det store marked – en af de vigtige seværdigheder, hvis du vil gøre et godt loppefund i Lissabon. Foto: Benjamin Munk Olsen

Er du i Lissabon en tirsdag eller lørdag, kan det være en spændende oplevelse, at besøge det store loppemarked, Feira da Ladra (direkte oversat: De kvindelige tyves marked) på Campo de Santa Clara. Trods navet er her nu ganske fredeligt, men pas på dine værdigenstande, som du ville gøre på et hvilket som helst andet marked.

Uanset om du er på jagt efter noget særligt, eller du bare kan lide at snuse, og mærke den lokale atmosfære, er Alfamas store loppemarked en spændende oplevelse. Kom først på dagen, hvis du vil gøre de bedste køb.

De største boder, og dem der sælger souvenirs, har længe åbent, men de små lokale handlende, primært kvinder, der har deres varer på et tæppe indenfor de sirligt afmærkede og nummererede pladser, pakker allerede sammen ved middagstid.

Transport: Sporvogn 28, bus 734 eller metro til Santa Apolónia (fra Santa Apolónia skal man gå op ad en stejl bakke).

Seværdigheder i Belém

Belém er et overflødighedshorn, når det kommer til seværdigheder, og et absolut must for førstegangs-besøgende i Lissabon. Bydelen ligger langs Tejo-floden i det sydvestligste hjørne af Lissabons bygrænse, og du kommer nemt hertil med bus, sporvogn og tog (Bus 727, 28, 729, 714 og 751, sporvogn 15, eller lokaltog til Belém Station).

Du kan sagtens bruge en hel dag, ja måske endda to, på at se de mange smukke bygninger og spændende museer. Det gælder især, hvis du kommer om sommeren, hvor køen af turister kan strække sig langt.

Blandt højdepunkterne i Belém er Belém-tårnet (Torre de Belém), Jeronimos-klosteret (Mosteiro dos Jeronimos), det flotte monument, Padrão dos Descobrimentos, Det nationale karetmuseum og naturligvis den lokale delikatesse, Pastéis de Belém. Læs mere om alle fem nedenfor.

11. Belém-tårnet (Torre de Belém)

[Fæstning + Udsigt]

Belém-tårnet ligger smukt placeret ved floden og byder på en skøn udsigt. Foto: Benjamin Munk Olsen

Man kan godt mærke på turiststrømmene, at Belém-tårnet er blandt højdepunkterne, når det gælder seværdigheder i Lissabon. Men det ikoniske tårn, oprindeligt bygget på en lille ø i Tagus-floden, er også spændende at besøge. Det 30 meter høje tårn, der er fra begyndelsen af 1500-tallet, var oprindeligt en del af et større forsvarsværk, som skulle beskytte indsejlingen til den portugisiske hovedstad.

Man må sige, at forsvaret af Lissabon blev udført med stil. Det massive tårn, bygget i kalksten, er skabt i smuk portugisisk renæssancestil, og blev i 1983 optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Selve tårnet er flot med sine mange finurlige detaljer, men placeringen ude i floden, gør oplevelsen og udsigten fra toppen helt speciel.

Tårnet har begrænset kapacitet, så besøgende lukkes ind i hold – kom gerne tidligt på dagen, så du undgår lange køer.

Billet: Køb din entrébillet til Belém-tårnet her.

12. Jeronimos-klosteret (Mosteiro dos Jeronimos)

[Kloster]

Det enorme klosterbyggeri. Indgange til kirken er mellem tårnene. Foto: Sylabo fra Pixabay 

Klostret til Ordenen af Sankt Hieronymus er uden sidestykke det mest imponerende bygningsværk i Belém. Kong Manuel I ønskede et stort kloster på denne placering, hvor den portugisiske opdagelsesrejsende, Henrik Søfareren, tidligere have ladet opføre en kirke.

I klostret skulle munkene af Sankt Hieronymus bede til kongens evige frelse, og samtidig give åndelig vejledning til navigatører og søfolk, der stævnede ud for at opdage Verden.

Byggeriet af klostret startede den 6. januar 1501 og sluttede 100 år senere. Sammen med Torre de Belém, blev klostret optaget på UNESCOs liste over verdensarv i 1983. Når man står foran den enorme bygning, eller går gennem den overdådigt udsmykkede, 32 meter høje indgangsportal til Santa Maria-kirken, føler man sig virkelig lille.

Bygningerne er smukt dekoreret, og den storslåede klostergård med de mange søjler og detaljerede udskæringer, er et besøg værd, selvom det er relativt hurtigt overstået. Udover klostret og klosterkirken, findes også Det maritime museum og Det arkæologiske museum i bygningerne. Der er for øvrigt gratis adgang til kirken, hvor man bl.a. kan opleve Vasco da Gamas gravsted.

Billet: Køb din entrébillet til Jeronimos-klosteret her.

13. Pastéis de Belém hos Antiga Confeitaria

[Specialitet + Bageri + Café]

Man SKAL prøve Pastéis de Belém-kagerne når man er i Lissabon. Foto: Marcelkessler fra Pixabay 

Når det er blevet kaffetid, så er der ingen vej udenom; er du i Belém skal du naturligvis forbi cafébageriet Antiga Confeitaria de Belém. Man kan få Pastéis de Belém-kagerne alle steder i Lissabon, men det er her, du finder de ægte.

I 1837 startede Antiga Confeitaria med at bage de sprøde og cremefyldte kager, baseret på en opskrift, man havde fået overleveret fra det nærliggende kloster, og voila; den ikoniske Pastéis de Belém var født. Kage og kaffe kan nydes på caféen, eller købes ’to go’, og evt. bringes med ned til floden. Selvom her ofte er lang kø, er kagerne al ventetid værd.

14. Det nationale karetmuseum (Museu Nacional dos Coches)

[Museum]

Der er god mulighed for at komme i eventyrstemning, når du besøger Det nationale karetmuseum, som er blandt de mest besøgte museer i Lissabon. Her kan du nemlig opleve en imponerende samling af historiske kareter, som er en eventyrprins eller -prinsesse værdig.

De fleste af museets 70 kareter er udsmykket i den mest overdådige stil, og stammer fra det 17., 18. og 19. århundrede. Udover at nyde det smukke håndværk, kan du også dykke ned i de mange gode historier, der som regel hører med til de klassiske køretøjer.

Hele samlingen af kareter blev tidligere vist frem i Den kongelige rideskoles smukke ridehal fra 1787, men i 2015 blev museet udvidet med en topmoderne bygning på den modsatte side af gaden. En håndfuld af kareterne udstilles dog fortsat i den nyklassicistiske ridehal. Ridehallen er 50 meter lang og dekoreret med malerier og kakler.

Samlingen tæller kareter fra Portugal, Spanien, England, Italien, Frankrig og Østrig, og blandt de mest interessante er Kong Filips rejsevogn fra begyndelsen af 1600-tallet og pave Clemens XIs ceremonivogn fra 1715. Sidstnævnte er et sandt barokt mesterværk dekoreret med malerier og forgyldt træværk.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: Tog eller sporvogn 15 til Belém

15. Padrão dos Descobrimentos

[Monument + Udsigt]

Det smukke monument rejst til ære for de opdagelsesrejsende. Foto: Benjamin Munk Olsen

Direkte oversat betyder Padrão dos Descobrimentos ’monument til opdagelserne’, og det er lige præcis hvad det er. Det flotte monument (52 meter højt) blev rejst til ære for de portugisiske søfarere, og er naturligvis placeret ved Tagus-floden, hvor skibe i århundreder tog afsted for at handle med Indien og Orienten.

Monumentet fra 1939 hylder den portugisiske opdagelsestid, og på begge sider er 33 fremtrædende skikkelser fra tidsperioden afbilledet (bl.a. Vasco da Gama, Henrik Søfareren og Pedro Álvares Cabral, der i 1500 opdagede Brasilien).

Det er muligt at komme op i Padrão dos Descobrimentos, hvor man har en fantastisk udsigt fra toppen. Udsigten er faktisk noget bedre end fra toppen af Torre de Belém, da man både er højere oppe, og er tættere på det smukke Mosteiro dos Jeronimos. Desuden fornemmer man fra toppen, hvordan pladsen nedenfor er udformet som et stort kompas i sten.

Åbningstider: Marts til september dagligt 10:00- 19:00, oktober til februar 10:00-18:00 (tirsdag-søndag).

Flere populære seværdigheder i Lissabon

16. Nationalmuseet for antik kunst (Museu Nacional de Arte Antiga)

[Kunstmuseum]

Alvor-Pompal-paladset blev oprindeligt opført til greverne af Alvor, men blev senere residens for markisen af Pombal, der regerede Portugal i anden halvdel af det 18. århundrede. I dag huser slottet dog hverken adelsmænd eller regenter, men i stedet landets fineste kunstsamling.

Bag paladsets citrongule mure kan du opleve en omfattende samling af portugisisk og udenlandsk kunst, med tusindvis af værker fra henholdsvis Det Nationale Kunstakademi og De Royale Kunstsamlinger.

Blandt højdepunkterne er Skt. Vincent-panelerne skabt af Nuno Gonçalves i det 15. århundrede. Der er meget mystik forbundet med de seks paneler – ikke mindst i forhold til, hvem personerne på panelerne skal forestille. En af dem er dog formentlig Henrik Søfareren. Panelerne blev genopdaget så sent som i 1883 i klostret São Vincente de Fora.

Også det detaljerede portræt af Skt. Jerome, skabt af Albrecht Dürer i 1521, og Lucas Cranachs Salomé, der optræder med Johannes Døberens afhuggede hoved, er værd at kigge nærmere på.

Museet byder desuden på en fin samling af møbler og brugsgenstande, hvor du bl.a. kan opleve Kong Afonso 5’s ceremonielle lænestol fra 1470’erne og Belém-monstransen – en overdådig, forgyldt og rigt dekoreret beholder til oblater. Monstransen blev bestilt af Kong Emanuel 1. i 1506, og skabt af guld, som var blevet hjembragt fra Indien af Vasco da Gama. Her findes også flere antikke genstande fra Asien – ligeledes hjembragt af portugisiske opdagelsesrejsende.

Husk desuden at nyde museets fredelige haver med udsigt over floden.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: Sporvogn 15 el. 18 til Cais Rocha (Museu Nac. Arte Antiga) eller bus 713 el. 714 til R. Janelas Verdes (Museu Arte Antiga)

17. Ordem do Carmo-klostret (Convento da Ordem do Carmo)

[Klosterruin + museum]

Klostret Convento da Ordem do Carmo blev voldsomt beskadiget af jordskælvet. I dag er det en af de smukkeste seværdigheder i Lissabon. Foto: Benjamin Munk Olsen

Klostret med den tilstødende kirke blev voldsomt beskadiget under jordskælvet i 1755, men i modsætning til byens øvrige bygninger, blev klostret hverken revet ned eller genopbygget. I stedet står det nu som en flot ruin midt i byen, som minder os om de voldsomme kræfter, der er på spil, når jorden skælver.

I dag er Convento da Ordem do Carmo indrettet med en flot arkæologisk udstilling i kirkeskibet uden tag, som fortsætter i den eneste del af bygningen, som er delvist genopbygget.

Indenfor er der mange smukke kunstskatte, og et spændende og flot multimedieshow, som man bør tage tid til at se. Showet fortæller hele historien om klostret, fra det blev bygget, ødelagt af jordskælvet og genåbnet som museum. Kirkens fritstående søjler og tagbuer giver desuden gode fotomuligheder.

Åbningstider: 10:00-18:00 (lukket søndag).

18. Kristusmonumentet (Cristo Rei)

[Monument + Udsigt]

Det imponerende Kristusmonument, Cristo Rei, rejser sig på sydsiden af Tejo-floden. Foto: Postcardtrip fra Pixabay

Det 110 meter høje Kristusmonument, Cristo Rei, er den mest interessante seværdighed på sydsiden af Tejo-floden. Fra panoramaplatformen, som findes nedenfor selve statuen, har man en fabelagtig udsigt over hele Lissabon, men turen ud til det det store monument kan også være ganske flot – særligt hvis du vælger at komme hertil med båd på tværs af floden.

Cristo Rei i Lissabon har flere lighedstræk med den berømte kristusfigur i Rio de Janeiro, og blev rejst i 1959 for at takke Gud for at have skånet Portugal fra 2. Verdenskrigs rædsler.

Monumentet består af en 82 meter høj piedestal, dannet af fire buer, samt en flad platform, der bærer den 28 meter høje statue af Kristus. Kristusfiguren retter sit blik og sine udstrakte arme mod Lissabon, der ligger på den anden side af Tejo-floden.

En moderne elevator bringer dig hurtigt op til panoramaplatformen i 82 meters højde. Herfra ligger den portugisiske hovedstad og den brede flod smukt for dine fødder.

Transport: Tag med pendlerfærgen fra færgeterminalen Terreiro do Paço til Cacilhas. Overfarten tager ca. 15 minutter. Herefter kan du benytte bus 101 for at komme til Cristo Rei.

19. Parque das Nacoes

[Park + Akvarium + Svævebane]

En tur med svævebanen giver en god udsigt over parken. Foto: Bernswaelz fra Pixabay 

Den imponerende Parque das Nacoes, og hele det omkringliggende område, blev anlagt i forbindelse med verdensudstillingen i 1998. Det er ikke en klassisk park med træer og planter, men nærmere en park for arkitektur, hvor planterne er udskiftet med moderne bygningsværker. Og så ligger den smukt, direkte ud til Tagus-floden. Her har man bl.a. et flot kig til den storslåede Vasco da Gama-bro, der med sine 17,2 km er den længste vejbro i EU.

Det kan være en sjov oplevelse at tage med svævebanen, Telecabine Lisboa, som fragter gæster de 1230 meter fra det store tårn, Torre Vasco da Gama, til akvariet (og retur). Her får man en førsteklasses udsigt over parken og floden. Akvariet, Oceanário de Lisboa, er desuden verdens næststørste akvarium, og også et besøg værd. Du kan købe din billet til akvariet online og vise den på mobilen.

Du kan møde forskellige skulpturer i parken, ligesom der ved siden af den store Altice Arena findes flagstænger med alle verdens flag. I shoppingcentret, Centro Vasco da Gama, kan man også få nogle gode timer til at gå med indkøb. Her findes nemlig alle typer butikker og flere restauranter.

Transport: Metro til Estação do Oriente.

20. Fodbold i Lissabon

[Fodboldkamp + Stadionrundvisning]

Fodboldkamp på Sportings hjemmebane, Estádio José Alvalade. Foto: Benjamin Munk Olsen

Portugiserne elsker fodbold, men det var du sikkert ikke i tvivl om. Hvis du gerne vil vide præcis hvor meget, de elsker fodbold, så tag med til en kamp. I Lissabon findes to af de største portugisiske hold; Benfica og Sporting CP (det tredje store portugisiske hold er FC Porto fra byen Porto).

Der er som regel god stemning, men hvis hjemmeholdet spiller dårligt, er du ikke i tvivl om tilskuernes humør. Der bliver nemlig buhet og piftet så voldsomt, at du ville ønske at du havde taget ørepropper med. Til gengæld er her også feststemning, når spillet på banen fungerer.

Fodboldbilletter købes online på de enkelte holds hjemmeside eller i billetlugen på stadion. Vær opmærksom på, at kampene ikke programlægges i særlig god tid i forvejen. Spilletidspunkter i Portugal er på både fredag, lørdag og søndag. Storholdene spiller som regel aftenkampe.

Benfica

Benfica, i de rød-hvide spillerdragter, spiller sine hjemmekampe på det flotte Estádio da Luz, som også blev brugt til finalen ved EM i 2004 (hvor Grækenland som bekendt slog Portugal). Estádio da Luz er et af de smukkeste stadions i Europa, og har plads til 64.642 tilskuere.

Transport: Metro (blå linje) til Colégio Militar.

Sporting CP

Sporting CP (Sporting Clube de Portugal), i de grønne og hvide spillerdragter, spiller sine hjemmekame på Estádio José Alvalade. Ligesom Benficas hjemmebane blev det også benyttet flittigt ved EM 2004, bl.a. til semifinalen mellem Portugal og Holland (som Portugal for øvrigt vandt 2-1). Estádio José Alvalade har plads til 50.095 tilskuere.

Transport: Metro (gul eller grøn linje) til Campo Grande.

Restauranter i Lissabon – de bedste spisesteder

På det portugisiske menukort står fisk ganske højt. Sardiner er en delikatesse, når det er sæson, men hele året kan du få dem fra frost eller på dåse. Ja, du skal ikke have gået rundt i Lissabon mange minutter, før du støder på den første butik, som udelukkende sælger flotte farvestrålende dåser med sardiner – til turisterne naturligvis.

Herudover er torsk meget populært, og særligt retten ’bacalao’, en slags portugisisk klipfisk, fås alle steder. Prøv den, men vær advaret: den er ofte meget salt og fiske-agtig. En anden type ret er pica pau, som ofte er en frokost eller forret. Pica pau kan være med både oksekød, gris eller kylling, og serveres med kartofler eller ris (og nogle gange begge dele). I retten kan desuden både være kogte, friske og syltede grøntsager.

På mange restauranter bringer tjeneren forskellige små forretter og snacks ind på bordet, inden du har fået mulighed for at bestille. Disse er ikke gratis, men du betaler kun for dem, du spiser. Er du ikke interesseret, eller ønsker du kun nogle af dem, så bed tjeneren om at tage dem, du ikke ønsker, ud igen.

1. LX Factory

[R. Rodrigues de Faria 103]

LX Factory er et gammelt fabriksområde, som er omdannet til kulturelt samlingspunkt. Uden at ødelægge fornemmelsen af de rå fabriksbygninger, er LX Factory blevet til et spændende område med alternative butikker og lækre spisesteder. Man kunne beskrive området som Lissabons ultimative hipster-zone, og det er nok ikke meget forkert. Til gengæld er det et sjovt område at udforske, og du kan få meget forskelligt mad. Prøv f.eks. ’Dogs’ der serverer flotte gourmet-hot dogs.

2. Boteco da Fá

[R. do Vigário 70E]

Både lokale og turister kommer til den lille, lidt primitivt indrettede restaurant, Boteco da Fá. Maden er god, og portionerne er store, men det er selvfølgelig Fado-musikken som er det helt store trækplaster. Fado kan opleves mange steder i Alfama-området, men den helt igennem autentiske oplevelse på Boteco da Fá er nu noget specielt. Her kommer de lokale og spiser, og på skift giver de også lige et par sange, smukt akkompagneret af akustiske guitarer.

3. Trobadores

[Rua de São Julião 27]

Der er langt mellem de hyggelige steder i Baixa, som er præget af mange turistrestauranter, hvor tjenerne står ude på gaden, og forsøger at få dig lokket indenfor. Det sker imidlertid ikke på Trobadores, som er en hyggelig bar og tapas-restaurant, indrettet i bedste middelalder-stil med smukke hvælvinger. Øl og vin serveres i stentøjskrus, og maden er portugisiske specialiteter. Prøv f.eks. en af de lækre pølser, som tilberedes over ild ved bordet.

4. Invicta

[Rua da Esperanca 140]

Dette er det ultimative insider-tip; Invicta er muligvis den bedste restaurant i Lissabon, og uden tvivl et sted, du bare skal besøge, hvis du er glad for fisk og skaldyr. Restauranten ligger væk fra de traditionelle turiststrømme, tæt på Santos-togstationen. Men den tid, du måtte bruge på at komme herhen, er godt givet ud. I de hyggelige lokaler serveres fisk og skaldyr bagt, grillet, stegt og stuvet. Her er alle delikatesserne, og de er helt perfekt tilberedt. Og servicen er i topklasse.

5. Há Tapas no Mercado!!!

[Rua Angela Pinto 12 | Mercado de Arroios, Loja 20]

Leder du efter en god tapas-restaurant, så er Há Tapas no Mercado!!! lige stedet. Faktisk betyder navnet ’Der er tapas på markedet’, og det er tilmed så heldigt, at den tapas, der er på markedet her, er blandt byens bedste. Og det er nemt at komme herhen, blot få minutters gang fra Alameda-metrostationen. Der er kun 7-8 borde, så der er tid og overskud til gæsterne, så man rigtig kan blive forkælet. På portugisisk. Og bliv ikke bange, når du ser, at menukortet også kun er på portugisisk. Bare kast dig ud i det, og prøv lidt af hvert. Det er trods alt en tapas-restaurant…

6. Delirium Cafe Lisboa

[Calcada Nova de Sao Francisco 2A]

Hvis du nogensinde har været i Bruxelles, ved du hvad det handler om, og hvis ikke, vil du blive glædeligt overrasket… altså hvis du kan lide øl. I den belgiske hovedstad er Delirium Cafe en institution i sig selv, hvor du kan få alverdens øl, i store men alligevel stemningsfulde lokaler. Denne fremragende idé har også spredt sig til Portugal, hvorfor Delirium Cafe Lisboa nu kan besøges. Og i modsætning til det belgiske forbillede, kan du også spise her. Maden er ikke stor gastronomi, men passer godt til øl, og det er jo det vigtigste på en ølbar.

Hotel i Lissabon – de bedste overnatningssteder

Hoteller i Bairro Alto, Baixa og Alfama samt så nordligt som Praça do Marquês de Pombal-rundkørslen, er gode steder at bo. Vælger du indkvartering udenfor disse områder, er det en god idé at tjekke, om der er en metrostation i nærheden, så du nemt kan komme ind til centrum, og de mange oplevelser som venter her. Herunder får du fem forslag til hoteller, som ligger i god afstand til de mest populære seværdigheder i Lissabon. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Lissabon her.



Booking.com

1. Hotel LX Rossio

[Rua da Assuncao 52]

Hvis du gerne vil bo ekstremt centralt, uden at sprænge dit budget, så kan du roligt vælge det populære og enkle byhotel, LX Rossio. Hotellet er et godt og billigt udgangspunkt for at udforske Baixa og resten af Lissabon. Hotel LX Rossio er ikke luksuriøst, men der er, hvad du skal bruge for at få en god byferie.

Med kun tre minutters gang til metro-stationen Baixa/Chiado, kommer du nemt rundt til de forskellige seværdigheder i Lissabon, men du finder også mange spændende oplevelser i gåafstand fra hotellet. Og lige udenfor hoveddøren har du desuden Baixas skønne gågader med masser af butikker, restauranter og caféer. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Hotel LX Rossio?

  • Super central beliggenhed i Baixa-kvarteret
  • Metrostation nær hotellet
  • Pæne og enkle værelser
  • Rating på 7,3 (ud af 10) hos Booking.com

2. Hotel Convento do Salvador

[Rua do Salvador 2B]

Convento do Salvador er et dejligt hotel i mellem-prisklassen, som ligger i en af Lissabons skønneste bydele, nemlig det charmerende Alfama-kvarter. Hotellet er moderne og stilfuldt indrettet, og lige udenfor døren venter Alfamas kuperede terræn og smalle brostensbelagte gader.

Der er også flere gode seværdigheder i nærheden, bl.a. Sé-domkirken og St. Georgs Slot (Castelo de São Jorge) med en fantastisk udsigt over Lissabon. På hotelværelset (med panoramaudsigt) findes aircondition, fladskærms-tv, klædeskab, værdiboks samt eget badeværelse. Personalet er meget hjælpsomt og imødekommende, og morgenmaden er en buffet med alt, hvad du kan ønske dig. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Hotel Convento do Salvador?

  • Skønt byhotel i det charmerende Alfama-kvarter
  • Flotte og moderne værelser med udsigt
  • Fremragende morgenmad
  • Rating på 8,9 (ud af 10) hos Booking.com

3. The Central House Lisbon Baixa

[Rua dos Fanqueiros 300]

Billig overnatning i Lissabon? Det populære hostel / vandrerhjem The Central House lever bestemt op til sit navn – det ligger nemlig midt i den portugisiske hovedstad, i gåafstand til mange af byens bedste seværdigheder. Rossio-metrostationen ligger også kun 150 meter herfra.

Der tilbydes både private værelser (dobbeltværelser og familieværelser) og seng på en klassisk sovesal, og du kan således vælge det niveau af komfort, der passer til dit budget. Der er bad og toilet på alle værelser. Her er pænt og rent, og så er personalet meget imødekommende. Sidst, men ikke mindst, serveres der en glimrende morgenmad. Læs mere om overnatningsstedet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge The Central House Lisbon Baixa?

  • Mulighed for privat værelse eller seng på sovesal
  • Perfekt beliggenhed nær seværdigheder og transport
  • Rating på 9,0 (ud af 10) hos Booking.com
  • Højt serviceniveau og god morgenmad

4. HF Fenix Music

[Rua Joaquim António de Aguiar 5]

HF Fenix Music er et moderne designhotel, som byder på dekorative værelser, swimmingpool på tagterrassen og en rigtig god beliggenhed. Det 3-stjernede hotel ligger tæt på den eksklusive Avenida da Liberdade og kun få minutters gang fra Marquês de Pombal-metrostation.

Efter en lang dag med sightseeing og spændende oplevelser i Lissabon, kan du tage en dukkert i den lækre swimmingpool og samtidig nyde udsigten over den portugisiske hovedstad. På hotellets elegante værelser finder du bl.a. eget badeværelse, aircondition, fladskærms-tv, værdiboks, skrivebord mm. Der findes både dobbeltværelser og familieværelser. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge HF Fenix Music?

  • Tagterrasse med udsigt og swimmingpool
  • Flotte og moderne værelser
  • 110 m til Marquês de Pombal-metrostationen
  • Rating på 8,7 (ud af 10) hos Booking.com

5. Britania Hotel

[Rua Rodrigues Sampaio 17]

Perfekt beliggenhed og masser af luksus: Britania Hotel er et charmerende hotel i smuk art deco-stil og blandt de bedste hoteller, Lissabon kan tilbyde. Hotellet ligger i et fredeligt, men samtidig spændende område, hvorfra der er god adgang til Lissabons seværdigheder.

Med to minutters gang til metro-stationen Avenida, kommer du let rundt i byen, men du kan også bare blive på det lækre, lyse og indbydende værelse, som Britania Hotel tilbyder. På værelset findes alle relevante bekvemmeligheder, og om morgenen kan du stå op til en fremragende morgenmad. Der er desuden døgnåben reception og et yderst imødekommende personale. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Britania Hotel?

  • Smuk og historisk indretning
  • 300 meter til metrostationen Avenida
  • Rating på 9,4 (ud af 10) hos Booking.com
  • God morgenmad

Sådan kommer du til Lissabon

De spændende seværdigheder i Lissabon er kun en flyvetur væk. Fra København flyver både Norwegian og Portugals nationale luftfartsselskab, TAP, direkte til Lissabon. Flyvetiden er ca. 3 timer og 40 minutter. I sommerperioden er det også muligt at flyve til Lissabon fra Billund og Aalborg.

Når du skal fra lufthavnen til Lissabons centrum, kan du benytte metro (rød linje). Metrostationen Aeroporto findes ved lufthavnens Terminal 1. Herfra tager det ca. 20 minutter at komme til centrum. For at benytte metroen skal du købe et Viva Viagem-kort (det lokale rejsekort – læs mere nedenfor). Dette kan gøres i automaterne ved metrostationen.

Sådan kommer du rundt i Lissabon

Lissabon består af flere, meget forskelligartede, bydele, med hver deres unikke seværdigheder. Det er bestemt oplagt at opleve de enkelte bydele til fods. Skal du mellem bydelene, hvad du helt sikkert skal i løbet af en ferie i Lissabon, er metroen det bedste valg, men de historiske sporvogne er nu også meget charmerende.

Tip: Med Lisbon Card får du gratis transport i 24, 48 eller 72 timer samt adgang til en række af byens mest populære seværdigheder. Du kan også benytte Lisbon Card når du skal med toget fra Lissabon til Sintra. Du kan læse mere om Lisbon Card og købe dit kort her.

Køber du ikke et Lisbon Card, så er den nemmeste måde at benytte offentlig transport i Lissabon, at købe et rejsekort, (et grønt Viva Viagem-kort). Dette kort kan købes i automaterne ved metrostationerne, og kan med fordel allerede købes på metrostationen i lufthavnen, efter du er landet. Automaterne har tekst på engelsk, og er lette at forstå.

Viva Viagem-kortet koster €0,5 i sig selv, og kan tankes op med enkeltbilletter (€1,50) eller en 24-timers billet (€6,40). Du kan ikke have flere forskellige billettyper på samme kort, og hver person skal have sit eget kort. Rejsekortet gælder både til metro, bus og sporvogn.

Gratis byvandring

Ligesom i mange andre storbyer, findes der også i Lissabon mange muligheder for at komme på en såkaldt ’Free Walking Tour’. Konceptet er simpelt; du går rundt i byen med en guide, og hvis du ved turens afslutning er tilfreds, donerer du det beløb, du har lyst til.

I Lissabon kan ’Lisbon Chillout Free Walking Tour’ anbefales. Turene starter på pladsen Praça Luís de Camões, og går gennem Bairro Alto, Baixa og ender i Alfama, med masser af spændende stop undervejs. Tidspunkt: Dagligt 10:00 og 15:00. Læs mere om Lisbon Chillout Free Walking Tour her.

Flere oplevelser…

Sintra I forbindelse med en ferie i Lissabon, er det oplagt at besøge den smukke by Sintra vest for den portugisiske hovedstad. Sintra byder på fantastiske slotte og flotte naturoplevelser. Læs mine forslag til de bedste oplevelser i Sintra her.

Madrid Rejser du rundt på den Iberiske Halvø, kan du med fordel besøge nabolandets hovedstad. Madrid byder på masser af fantastiske oplevelser – lige fra kongeslotte til kunstmuseer i verdensklasse og delikate madmarkeder. Læs min rejseguide til Madrid her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (gamle sporvogne i Lissabon): Billede af Andrzej fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *