Rejseguide til Lanzarote: De 15 bedste seværdigheder

Lanzarote byder på en fuldstændig fantastisk blanding af lækre sandstrande og øde månelandskaber. En rejse til den spanske ø kan dermed både byde på afslapning og oplevelse. Uanset om du vil slikke sol, nyde lækker mad eller udforske øens spændende natur, så har du mulighed for det. Blandt de mange populære seværdigheder på Lanzarote finder du majestætiske vulkaner, lava-ødemarker, grønne søer og spektakulære grotter.

De naturlige vidundere suppleres desuden af charmerende landsbyer (bl.a. den hvide by Teguise, hvor søndagens marked lokker mange gæster til) og større byer som hovedstaden, Arrecife, og turistmagneten, Puerto del Carmen, med de mange hoteller, barer og restauranter.

Lanzarote er den østligste af De kanariske øer og ligger ca. 140 km fra Afrikas kyst. Øen, der hører under Spanien, har en relativt beskeden størrelse – den måler blot 60 km fra nord til syd og 25 km fra øst til vest. Af denne grund er det nemt og overskueligt at komme rundt til alle de bedste attraktioner.

Lanzarote og César Manrique

Når man siger Lanzarote, må man også sige César Manrique (1919-1992). Den energiske arkitekt og multikunstner tilbragte nogle år i New York, blot for at vende tilbage til sin fødeø med masser af idéer i bagagen.

Manrique frygtede, at Lanzarote skulle miste sin skønhed i bestræbelserne på at tiltrække horder af solhungrende turister. Han tog derfor kampen op mod de store og upersonlige hotelbyggerier, og søgte i stedet at skabe unikke bygningsværker opført i pagt med naturen og de eventyrlige landskaber.

Du kan blive meget klogere på Manriques visioner, når du besøger nogle af de mange seværdigheder, der står i gæld til ham. Han vandt ikke kampen mod de store hotelkomplekser (ifølge Manrique burde ingen bygning på Lanzarote være højere end et palmetræ), men hans indflydelse har været enorm og berigende for øen.

I denne korte rejseguide finder du forslag til de bedste seværdigheder og oplevelser på Lanzarote. God fornøjelse!

Seværdigheder på Lanzarote – de 15 største oplevelser

1. Nationalparken Timanfaya (Parque Nacional de Timanfaya)

[Nationalpark med vulkaner + Besøgscenter + Vandreture]

Landskabet i Timanfaya-nationalparken er ganske fortryllende. Foto: Benjamin Munk Olsen

I Timanfaya-nationalparken kan du opleve naturen fra sin mest barske, men samtidig også smukke og beundringsværdige, side. Her kan du nemlig komme helt tæt på Lanzarotes mægtige og skræmmende vulkaner, ligesom du ved selvsyn kan opleve, hvordan den vulkanske undergrund i området fortsat er ganske aktiv.

Lanzarote blev – sammen med de øvrige kanariske øer – skabt for 15 millioner år siden, hvor de vulkanske landmasser rejste sig fra havbunden. De seneste vulkanudbrud på Lanzarote fandt sted mellem 1730 og 1736, hvor en fjerdedel af øen blev dækket af lava, men selvom der findes mere end 100 vulkaner i nationalparken, så er Timanfaya-vulkanen (som parken er opkaldt efter) i dag områdets eneste aktive vulkan.

Besøgscentret Islet Hilario

Timanfaya-nationalparken, som strækker sig over 50 kvadratkilometer, byder på mange gode vandreruter og hele to forskellige besøgscentre. Det mest prominente center er Islet Hilario (skabt efter en idé af César Manrique).

Islet Hilario er parkens største attraktion, og et absolut must. Her kan du f.eks. komme på en unik bustur rundt i det bakkede område, hvor du kan nyde landskabets fantastiske udformning og særlige farvesammensætning. Bussen kører i snegletempo på en smal rundstrækning, som ellers er lukket for færdsel, og der gode muligheder for at tage billeder og lytte til den informative audioguide.

På selve besøgscentret kan du overvære guidens demonstration af undergrundens kræfter, når en spand vand hældes ned i et hul i jordskorpen. 10 meter under jordoverfladen når temperaturen 400 grader, og kort efter står en flere meter høj gejser op i luften. Du kan også besøge restauranten ‘El Diablo’, hvor kødet tilberedes med varme fra jordens indre. Det er muligt at overvære tilberedningen, selvom du ikke spiser på stedet.

Videnskaben bag vulkanerne og vandreture i området

Et andet besøgscenter, Centro de Visitantes e Interpretación de Timanfaya, ligger ca. 6 km mod nordøst, og her kan du få en mere videnskabelig introduktion til nationalparkens vulkaner. Ved hjælp af film, plancher og pædagogiske modeller forklares de spændende naturfænomener, ligesom du kan udforske lava-ødemarken fra en hævet gangbro.

Vil du gerne vandre ved vulkanerne, så kan turen ved Caldera de los Cuervos anbefales. Den overskuelige rute, som starter ved parkeringspladsen langs vejen, bringer dig helt tæt på den udslukte vulkan, og lidt længere fremme kan du endda gå ind i selve vulkanens krater. En lidt længere og ganske magisk tur kan du opleve på ruten ved Caldera Blanca. Her bliver en lidt stejl opstigning belønnet med en fornem udsigt over to vulkankratere.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Udflugt: Timanfaya-nationalparken indgår i heldagsudflugten til Lanzarotes Højdepunkter. Der findes også en udflugt som udelukkende fokuserer på nationalparken. Den kan du læse mere om her.

2. Dromedarridning i Timanfaya-nationalparken (Echadero de los Camellos)

[Ridning + Natur + Museum]

En ridetur på dromedar er en sjov og anderledes oplevelse. Foto: Userpablo fra Pixabay

I udkanten af Timanfaya-nationalparken er det muligt at komme på en 20 minutter lang ridetur gennem det fantastiske vulkanlandskab. Turen foregår på ryggen af en dromedar, og er ganske underholdende for både børn og voksne.

Dromedarerne har været benyttet som pakdyr på Lanzarote siden 1400-tallet, hvor de bl.a. har fragtet vandtønder og andre forsyninger. De er også blevet brugt til at pløje den tørre jord, dreje møllehjul med mere. Alt dette kan du blive klogere på, når du besøger det beskedne museum, der er indrettet ved siden af ridestien.

Turene starter på en stor parkeringsplads, hvor dromedarerne ligger klar på en lang række. Selvom det næppe er den mest interessante opgave at ride rundt med turister, så virker det til, at dyrene har det godt. På hver side af dromedarens pukkel findes der et relativt komfortabelt sæde (med sikkerhedssele). Der er således plads til to personer på hver dromedar. Vejer de to passagerer ikke lige meget, så suppleres der blot med sandsække, for at opnå ligevægt.

Selvom turen er relativt kort, så er det en sjov og anderledes aktivitet, som bestemt er værd at prøve. At ride på en dromedar føles ret specielt – lidt som en blanding af at ride på en hest og være til søs på én og samme tid. Man rider afsted på en lang række i et adstadigt tempo, mens man nyder omgivelserne og dromedarernes sjove gryntelyde.

Udflugt: Besøg indgår i heldagsudflugten til Lanzarotes Højdepunkter (rideturen er ikke inkluderet).

3. Arrecife

[Sightseeing + Shopping]

Arrecife er hovedstaden på Lanzarote og byder på flere gode seværdigheder. Foto: Benjamin Munk Olsen

Hovedstaden på Lanzarote er ganske livlig og det perfekte sted at besøge, hvis du gerne vil shoppe og nyde storbyens øvrige glæder. Ordet ‘arrecife’ betyder rev på spansk, og navnet henviser til de rev, man kan se umiddelbart ud for byens havn. Arrecife blev Lanzarotes hovedstad i 1853, og byder i dag på en række interessante seværdigheder.

Du kan med fordel indlede besøget med en travetur langs La Marina-promenaden – en charmerende promenade, som strækker sig langs kysten. Her finder du både skyggefulde palmer, caféer og legepladser.

Du kommer også forbi den historiske fæstning, Castillo de San Gabriel. Fæstningen blev opført i 1573, for at beskytte byen mod piratangreb, og huser i dag et historisk museum. Museet er relativt beskedent (primært tekstet på spansk), men udsigten og kanonerne er imponerende. For at komne ud til fæstningen, som er anlagt på et af områdets rev, må man krydse den flotte vindebro, Puente de las Bolas.

Autentisk stemning langs lagunesøen El Charco

Den primære indkøbsgade i Arrecife hedder León y Castillo (omtales også som Calle Real), og her finder du en lang række populære butikker. Du kan også udforske de hyggelige sidegader til den populære gågade.

Det er desuden værd at gå en tur langs lagunesøen El Charco, hvor små fiskerbåde vugger på det lave vand. Bydelen omkring søen er blandt de ældste i Arrecife, og de lave, hvidkalkede byhuse, der ligger rundt langs bredden, er et charmerende motiv for et feriefoto. Det er også spændende at gå rundt i områdets labyrintagtige gader.

I byens nordøstlige ende – nær den moderne havn – ligger endnu en fæstning, nemlig Castillo San José. San José-fæstningen blev opført mellem 1776 og 1779, og er siden blevet ombygget til et moderne kunstmuseum af César Manrique. Museet hedder Museo International de Arte Contemporáneo, og byder på flere spændende værker – bl.a. af Manrique selv og af internationale navne som Mark Rothko og Jackson Pollock.

4. Jameos del Agua

[Lavahuler + Kunst- & Kulturcenter]

Jameos del Agua er en spændende blanding af natur, kunst og arkitektur. Foto: Benjamin Munk Olsen

Natur og kunst i perfekt harmoni. Jameos del Agua blander på fornem vis områdets naturlige lavaformationer med moderne, menneskeskabte indslag. Du kan således både nyde den spændende lavagrotte og den underjordiske saltsø, men også restaurant, museum, koncertsal og et romantisk havemiljø med en smaragdgrøn pool i centrum.

Det lokale ord ‘jameo’ bruges om de specielle åbninger, der opstår, når lavatunnellernes loft styrter sammen. Her i den nordlige del af Lanzarote har det unikke naturfænomen resulteret i et ganske særpræget landskab, hvor huler og fordybninger flettes sammen og omsluttes af rå, dekorative lavavægge. Det hele ligner noget fra en eventyrfilm.

Et af de mange højdepunkter i Jameos del Agua er den klare, underjordiske vulkansø, hvor vandet står stille under den smukke klippehvælving. Nede i vandet lever en sjælden, blind og ganske lille albinokrebs, som ellers kun findes i verdens dybeste oceaner.

Jameos del Agua var den første af César Manriques såkaldte ’intervenciones’, hvor øens naturlige skønhed blandes med moderne design. Manrique har bl.a. tilføjet en bar, en restaurant (anlagt rundt om søen) og en 600-sæders koncertsal med vidunderlig akustik. I en af huleåbningerne findes en smuk oase med en hvidkalket swimmingpool og frodige planter.

Jameos del Agua blev skabt samtidig med lavatunnellen Cueva de los Verdes, som kan opleves længere inde i landet. Det er oplagt at kombinere de to attraktioner.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: Bus 9 fra Arrecife.

Udflugt: Jameos del Agua indgår i heldagsudflugten til Lanzarotes Højdepunkter.

5. Kaktushaven Jardín de Cactus

[Kaktushave]

Jardin de Cactus er blandt de mest populære seværdigheder på Lanzarote. Foto: Benjamin Munk Olsen

Kaktushaven på Lanzarote er blandt øens mest populære attraktioner, og bestemt et besøg værd, uanset hvor meget du interesserer dig for kaktus. Den skønne have er anlagt i et gammelt stenbrud, hvilket skaber en herlig dal, hvor stejle klippevægge giver læ til de stikkende planter.

Haven er hjemsted for næsten 1.500 forskellige kaktus-sorter, som stammer fra hele verden – lige fra Mexico til Madagaskar – og i de unikke omgivelser bliver de dekorative planter til levende skulpturer.

Det var (naturligvis) César Manrique, som fik idéen til at skabe den fine kaktushave, der åbnede for publikum i 1991. Af alle hans mange kreationer, var haven efter sigende hans personlige favorit, og det er derfor dejligt at opleve, hvordan området plejes og passes efter alle kunstens regler.

Inde i kaktushaven kan du følge en sti, der bringer dig rundt til stenbruddets hyggelige terrasser. Her er de mange kaktusplanter placeret på hylder som i et amfiteater, og over det hele knejser en hyggelig, gammel vindmølle. Kaktusserne findes i alle former og størrelser, fra de høje saguaros (kæmpekaktus) til den søde obregonia (artiskokaktus). Alle sammen trives de i Lanzarotes ørkenklima.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: Bus 7, 9 el. 26 fra Arrecife

6. Lavatunnelen Cueva de los Verdes

[Lavatunnel]

Et kig indenfor i den magiske lavatunnel. Foto: Benjamin Munk Olsen

Nær byen Harída i det nordlige Lanzarote venter en attraktion ud over det sædvanlige. Ja, det er faktisk svært at finde ord, der med rette kan beskrive den oplevelse, der venter dig, når du stiger ned i den 7 km lange lavatunnel, Cueva de los Verdes. Her kan du nemlig nyde smukke, oplyste klippeformationer og en underjordisk koncertsal!

Den lange lavatunnel opstod for omkring 3.000 år siden, da Monte Corona-vulkanens udbrud sendte floder af flydende magma ud mod havet. Efterhånden som lavaens øverste lag kølede ned, størknede det og skabte derved et ‘låg’, der siden blev til tunnellens loft. Nedenunder låget fortsatte lavaen ufortrødent sin vej mod havet indtil tunnellen var tømt.

Fra loftet hænger spøjse lavadråber, der ligner mini-stalaktitter, og langs væggene kan man observere, hvordan lavaniveauet langsomt er faldet. Turen ned i tunnellen foregår med guide (engelsk og spansk). Den guidede tur varer 50 minutter og viser dig ca. 1 km af tunnellen.

Der er et par snævre passager undervejs, og du bør således ikke lide af klaustrofobi, hvis du vil ned i den spændende tunnel. Temperaturen i tunnellen ligger konstant på 19 grader, og besøget kan således være ganske behageligt på en varm dag.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: Bus 9 fra Arrecife til Jameos del Agua. Herfra 800 meters gang.

7. Teguise

[Historisk by + Marked]

Teguise er en charmerende og romantisk by. Foto: Benjamin Munk Olsen

Teguise – også kendt som La Villa de Teguise eller blot ‘La Villa’ (for at adskille byen fra den moderne ferieby Costa Teguise – ligger midt på Lanzarote, og fungerede som øens hovedstad fra 1500-tallet og indtil 1853. Siden da har tiden stort set stået stille i den charmerende landsby, og besøget i Teguise giver derfor et indblik i det ægte og autentiske Lanzarote.

Hvidkalkede og velholdte husfacader præger det centrale Teguise, som også byder på antikke kirker og adelspalæer. Nogle af husene har romantiske træbalkoner, mens andre kan fremvise farvestrålende vinduesrammer, døre og porte.

Byen er blandt de ældste på De kanariske øer, og man får straks lyst til at udforske de smalle, brostensbelagte gader. Eller måske nyde en forfriskning på torvet Plaza de la Constitutión, som domineres af den flotte kirke og flere frodige palmetræer. Det er også på torvet, du finder det lokale turistkontor, hvor du kan få udleveret et praktisk kort, der guider dig til byens største attraktioner.

Et af højdepunkterne er byens (og Lanzarotes) ældste hus – Palacio de Marques – som stammer fra 1455, og kan opleves i gaden Herrera y Rojas nummer 7 (indrettet som lækker tapas-restaurant). Herudover er det primært stemningen i de hyggelige gader, der gør Teguise værd at besøge. Og så naturligvis det ugentlige marked, som foregår hver søndag.

Om søndagen forvandles den søvnige landsby til et slaraffenland for turister og handlende. Boder med alt fra autentisk håndarbejde, souvenirs og lokale fødevarer til billige kopivarer præger markedet, der er det største af sin slags på Lanzarote.

Åbningstider: Markedet er åbent søndag 9:00-14:00.

8. Fundación César Manrique

[Museum]

1960’ernes design blandes med de rå vulkanvægge. Foto: Benjamin Munk Olsen

Lanzarotes uimodståelige natur blandes på forunderlig vis med 1960’ernes strømlinede arkitektur, og elementer fra den internationale popkultur. César Manrique havde øje for detaljerne, og han var en sand mester, når det kom til sjove og kreative idéer. Hans originale påfund har skabt nogle af øens mest populære seværdigheder, og den lokale multikunstner har således sat et varigt aftryk på Lanzarote.

Lidt nord for Arrecife har du mulighed for at besøge Manriques hjem og atelier, som administreres af fonden Fundación César Manrique. Og det er altså ikke et hvilket som helst hus, der venter dig, for Manriques bolig er et kunstværk i sig selv.

Kælderetagen er husets mest spektakulære indslag, for den er indrettet i en række vulkanske huler. Hulerne er forbundet med hinanden via lavatunneller, og hver enkelt hule fungerer som en moderne stue – stilfuldt udsmykket med 1960’ernes mest hippe lounge-sofaer, borde og lamper. Her findes også nogle af Manriques egne skulpturer. Dagslys strømmer ind fra den naturlige åbning i toppen.

Et højdepunkt i underetagen er Den røde stue, hvor der er skruet op for farverne i møbler og dekorationer. Hulesystemets sidste tunnel fører gæsterne ud i en skøn gårdhave med en lyseblå swimmingpool, der står smukt til lavastenenes sorte farve.

Stueetagen er mere klassisk med åbne rum og store panoramavinduer. Her kan man til gengæld nyde udsigten over de fine lavamarker, ligesom man kan kigge indenfor i Manriques arbejdsværelse.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: Bus 7 el. 9 fra Arrecife.

9. Mirador del Rio

[Udsigtspunkt]

Udsigten fra Mirador del Rio er virkelig fantastisk. Foto: Adamkontor fra Pixabay

En lang, smal og stejl vej fører op til udsigtspunktet Mirador del Rio i den nordlige del af Lanzarote. Trods de markante stigningsprocenter er det svært at fornemme, hvor højt man egentlig er oppe, for den populære seværdighed er kamufleret bag en klippevæg.

Endnu engang er det César Manrique, der har været på spil, og den legesyge kunstner har valgt at skjule bygningsværket for at give stedets gæster en skøn overraskelse. Ja, man får nærmest et chok, når man opdager, hvad der gemmer sig bag det anonyme ydre.

Mirador del Rio befinder sig ca. 475 meter over havet, og fra hovedindgangen leder en snoet korridor ind til et kuppelhvælvet rum med to store glasvinduer – populært omtalt som Miradors øjne. Herfra kan du nyde den storslåede panoramaudsigt over El Río-strædet, Atlanterhavet, øen La Graciosa og de skønne klippeformationer. Det store rum byder også på en velassorteret bar.

En spiralformet trappe bringer dig endnu højere op i denne fantastiske konstruktion, og hvis vejret ikke er for blæsende, bør du desuden træde ud på den tilhørende balkon.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Udflugt: Mirador del Rio indgår i heldagsudflugten til Lanzarotes Højdepunkter.

10. Casa Museo de César Manrique

[Museum]

En gennemført tidslomme: De ufærdige malerier i arbejdsværelset står og venter på, at Manrique skal træde ind ad døren og fortsætte, hvor han slap. Men det sker ikke, for den lokale multikunstner døde i en bilulykke nær sit hjem tilbage i 1992, og i dag er hans sidste bolig omdannet til museum. Og et ganske autentisk et af slagsen.

Manriques tøj hænger i skabet, og det er hans personlige kunstsamling, der pryder væggene. Den charmerende bolig nær landsbyen Haría fungerede som Manriques hjem fra 1988 til 1992, og er siden blevet en af de mest populære seværdigheder på Lanzarote. Det er muligt at gå en tur i de stemningsfulde stuer med det originale møblement, og kigge indenfor i kunstnerens atelier.

Arkitekturen blander det traditionelle med det moderne, men udtrykket er noget mere beskedent end det, man oplever i hans foregående hjem (som i dag huser Fundación César Manrique). Der er dog mange fine detaljer at studere, bl.a. badeværelset med panoramavinduer(!), den fine samling af keramik, den turkise swimmingpool og naturligvis den sjove, farverige bil, som står ved indgangen (naturligvis dekoreret af kunstneren selv).

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: Bus 7 fra Arrecife (til Haría)

11. Lagomar / Casa Omar Sharif

[Museum + Restaurant]

Lagomar er bygget ind i selve bjergskråningen. Foto: Carsten fra Pixabay

Luksusejendommen Lagomar er anlagt i et gammelt stenbrud, og bygget direkte ind den massive bjergskråning. Den alternative beliggenhed har skabt en lige så alternativ bolig, som er præget af spændende huler, tunneller, terrasse og gårdhavemiljøer. Villaen blev opført af den britiske ejendomsudvikler Sam Benady i 1970’erne, og er i dag indrettet som museum og restaurant.

Villaen var oprindeligt tænkt som et udstillingshjem, der skulle lokke potentielle købere til at bosætte sig i området Oasis de Nazaret. Ideen til det specielle hus kom (naturligvis, fristes man til at sige) fra den allestedsnærværende César Manrique, og udtrykket (frilagte stenvægge og hvidkalket beton) minder mest af alt om noget fra Arabien og Tusind og én nats eventyr.

Lagomar omtales også gerne som Casa Omar Sharif, eftersom den egyptiske skuespiller i en kort periode ejede den fornemme villa. Omar Sharif, som bl.a. huskes for hovedrollen i Doktor Zhivago (1965), var på Lanzarote for at filme L’Île Mysterieuse (baseret på Jules Verne-klassikeren Kaptajn Nemos mystiske ø). Efter at have set den specielle villa blev han straks forelsket i huset, og købte det.

Sam Benady (ejendomsudvikleren) kendte imidlertid til Sharifs forkærlighed for kortspil, og udfordrede ham derfor til et spil bridge med den nyerhvervede ejendom som indsats. Og heldet var ikke med Sharif.

Lagomar har været åbent for offentligheden siden 1997, og i dag er det spændende at gå på opdagelse i det særprægede hus, hvor der gemmer sig mange sjove overraskelser. Husets restaurant er også værd at besøge, og her kan du bl.a. nyde lækre retter fra det moderne fusionskøkken samt en fornem udsigt over Lanzarote.

Åbningstider: Dagligt 10:00-18:00.

Transport: Bus 7 el. 9 fra Arrefice (til Nazaret). Herefter 1,2 km gang.

12. Bodegas El Grifo

[Vingård + Museum + Vinsmagning]

Vinmarkerne hvor planterne, der slynger sig langs jorden, er beskyttet for vinden af små stendiger. Foto: Benjamin Munk Olsen

El Grifo er den ældste vingård på De kanariske øer, og det perfekte sted at besøge, hvis du gerne vil smage de lokale druer, og samtidig blive klogere på vinens historie – både her på øen og i den øvrige verden. Vingården blev grundlagt i 1775, men gårdens logo – et spøjst fabeldyr – er nyere, og designet af César Manrique.

På vingårdens lille museum, Museo del Vino El Grifo, kan du se forskellige remedier, som har været brugt til vinproduktion gennem årene. Der arrangeres også rundvisninger, som bringer dig ud i de noget særprægede vinmarker, hvor planterne vokser i den sorte lavamuld. I vinbaren arrangeres der vinsmagninger, men du kan også nøjes med at købe et enkelt glas, som du kan nyde i de skønne (og autentiske) omgivelser.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Billet: Køb din entrébillet inkl. rundvisning her

13. El Golfo og Den grønne lagune (Charco de los Clicos)

[Fiskerlandsby + Grøn lagune + Sort strand]

Smukke farvesammensætninger ved El Golfo. Foto: Benjamin Munk Olsen

El Golfo er en afsidesliggende og ganske charmerende fiskerlandsby på Lanzarotes sydvestkyst, hvor du finder flere autentiske spisesteder. Det et dog ikke selve byen, der er den egentlig attraktion. Nej, den store seværdighed er i stedet den sorte lavastrand og den grønne lagune, som findes et lille stykke syd for El Golfo.

Den grønne lagune, Charco de los Clicos, er et sælsomt bekendtskab, og ligner bestemt ikke noget, der hører hjemme på denne planet. Kommer du fra parkeringspladsen i nord, fører en god sti gennem landskabet langs kysten, og efter en kort tur kan du nyde udsigten over den smaragdgrønne sø og den kulsorte lavastrand, Playa el Golfo. Den grønne lagune har fået sin særlige farve fra en blanding af vulkanske mineraler og alger, som findes i vandet – et perfekt og populært fotomotiv.

Udflugt: El Golfo indgår i heldagsudflugten til Lanzarotes Højdepunkter.

14. Los Hervideros

[Klippefyldt kyst + Udsigt + Lava-landskab]

Imponerende klipper langs Lanzarotes sydvestkyst. Foto: Benjamin Munk Olsen

De lodrette og forrevne klipper skaber en brat og spektakulær afslutning på den vulkanske landmasse, og nedenfor den smukke afsats arbejder kraftige bølger sig længere og længere ind under øens overflade. Kræfterne fra de konstante vandmasser har eroderet en stor del af kysten, og derved skabt en række snørklede, vandfyldte grotter.

Los Hervideros på Lanzarotes vestkyst er det perfekte sted at opleve en solnedgang over øen. Den magiske udsigt blander sig med elementernes rasen, og skaber en ganske unik oplevelse. Området er dog værd at besøge på alle tidspunkter af døgnet, men mest interessant ved højvande, hvor der er størst kraft på bølgerne. ‘Los Hervideros’ kan oversættes til ‘De kogende gryder’, og navnet giver god mening, når man betragter de sydende vandmasser.

Rundt i det barske klippelandskab er der etableret et netværk af labyrintiske stier, som bringer dig frem til en række fine udsigtspunkter. Du kan også gå på jagt efter mineralet olivine – en naturligt forekommende krystal, som du kan finde her i området. Olivine ligner grønne juveler.

Udflugt: Los Hervideros indgår i heldagsudflugten til Lanzarotes Højdepunkter.

15. Casa Museo del Campesino

[Museum + Butikker med fødevarer/kunsthåndværk + Restaurant]

Området omkring Casa Museo del Campesino er ganske smukt og velholdt. Foto: Benjamin Munk Olsen

På museet Casa Museo del Campesino kan du få et indblik i Lanzarotes stolte landbrugstraditioner, og se eksempler på øens fineste kunsthåndværk. Museet er dedikeret til de hårdtarbejdende bønder, der gennem århundreder har forvandlet øens golde vulkanjord til frugtbare agre. Resultatet af deres arbejde kan i dag opleves i museets restaurant, hvor der serverer egnsretter med lokale ingredienser.

Ved hovedvejen udenfor museet bydes du velkommen af det 15 meter høje monument – Monumento al Campesino (Hyldest til frugtbarheden). Den hvidkalkede, kubistiske skulptur, der forestiller en bonde, en ged, en dromedar og en hund, blev skabt af César Manrique og Jesús Soto i 1968.

Selve museet består af traditionelle, hvidkalkede bondehuse med de fineste grønne balkoner i træ. De fleste huse er indrettet som arbejdende værksteder, hvor der bl.a. laves keramik, sæbe, tøj, lædervarer og forskellige lokale delikatesser. Alle de lækre produkter er til salg, og særligt boden med lokal vin er et stort hit. Det er også muligt at se et udvalg af historiske redskaber og maskiner.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Sådan kommer du til Lanzarote

Lanzarote er en populær charterdestination – særligt i vinterhalvåret – og der findes derfor et stort udvalg af charterrejser til den spanske ø.

Ønsker du at sammensætte din egen ferie, er det straks vanskeligere. Der findes nemlig ikke rutefly fra Danmark til Lanzarote, og du skal derfor have minimum én mellemlanding undervejs – f.eks. i Madrid. Hos nogle rejsebureauer er det muligt at købe en flybillet uden hotel, men prisen er ofte uforholdsmæssig høj.

Foretrækker du at sejle til Lanzarote, findes der fast færgeforbindelse fra den sydspanske by, Cádiz. Der er også færgeforbindelse til naboøen Fuerteventura, som blot ligger 11 km sydvest for Lanzarote.

Lufthavnen på Lanzarote, Aeropuerto de César Manrique Lanzarote (ACE) ligger langs øens østkyst – ca. midt imellem hovedstaden Arrecife og den populære feriedestination, Puerto del Carmen. Der er ca. 5 km til begge byer. Bus 22 og 23 kører fra lufthavnen til Arrecife, mens bus 161 kører fra lufthavnen til Puerto del Carmen (og videre til Playa Blanca på sydkysten).

De fleste rejseselskaber tilbyder transfer mellem lufthavn og hotel mod betaling. Ligger dit hotel i Puerto del Carmen, kan der imidlertid være penge at spare ved at tage den lokale bus i stedet.

Sådan kommer du rundt på Lanzarote

Lanzarote er blot 60 km lang og 25 km bred, og øens kompakte størrelse sørger for, at der aldrig er langt til den nærmeste seværdighed.

Vil du gerne udforske øens landskaber og forskellige attraktioner, er det oplagt at leje en bil. Der kan lejes bil i lufthavnen, hvor du finder alle de internationale udlejningsbureauer, ligesom der findes mindre bureauer i de forskellige ferieområder og på de større hoteller. Vejene på Lanzarote er gode, og alle større veje er asfalteret.

Det er også muligt at besøge en del af øens seværdigheder med lokal bus. Der findes omkring 30 lokale busruter på øen, hvoraf de fleste starter i hovedstaden Arrecife. Bor du ikke i Arrecife, vil det ofte være nødvendigt at skifte bus her for at komme rundt til de øvrige dele af Lanzarote.

Er du på charterferie, så tilbyder dit rejsebureau muligvis et udvalg af spændende udflugter (evt. med dansk rejseleder). Kan du klare dig med en engelsktalende guide, kan der imidlertid være penge at spare (samt et langt større udvalg) ved at benytte lokale tour-arrangører. Disse ture formidles bl.a. gennem tjenesten GetYourGuide, hvor heldagsudflugten til Lanzarotes Højdepunkter kan anbefales.

Flere oplevelser:

Vil du gerne opleve flere af De kanariske øer, så er det muligt at sejle til Fuerteventura (fra Lanzarotes sydlige spids, Playa Blanca) eller til den lille og stemningsfulde ø, Isla de la Graciosa. Isla de la Graciosa er den mindste af øgruppens beboede øer, og kan nås med færge fra den nordlige by, Orzola. Den lille ø er perfekt til en tur på mountainbike (cykler udlejes ved færgelejet).

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (vulkan på Lanzarote): Foto: Benjamin Munk Olsen

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *