Stavanger: 10 seværdigheder i den norske havneby

Skønne Stavanger byder på en lang række fantastiske seværdigheder, og er samtidig en oplagt destination for spektakulære outdoor-oplevelser. Lige udenfor centrum venter de smukke landskaber med fjorde og fjelde, som kan udforskes på en uforglemmelig båd- eller vandretur. Herudover byder Stavangers gamle bydel på charmerende træhuse samt autentiske restauranter, caféer og butikker.

Gennem de seneste årtier har Stavanger udviklet sig fra en traditionel fiskeri- og industriby til Europas førende oliehovedstad. Det norske olieeventyr i Nordsøen har naturligvis sat sit præg på byen, og det er bestemt ikke unormalt at høre fremmede sprog på barer og hoteller. Den udenlandske arbejdskraft har givet Stavanger et internationalt islæt året rundt, mens turisterne primært kommer hertil i sommerperioden.

Vil du gerne vide mere om Stavanger som oliehovedstad, kan det anbefales at besøge det moderne Oliemuseum ved havnen. Vil du gerne blive klogere på byens historie inden olien tog over, så findes der en fremragende udstilling på den gamle konservesfabrik.

Stavanger har ca. 130.000 indbyggere, og er dermed Norges fjerdestørste by (efter Oslo, Bergen og Trondheim). Du kan sagtens få masser af tid til at gå med at udforske den hyggelige bymidte, men de mest spektakulære oplevelser finder du ude i den betagende natur med fjorde, fjelde og lange hvide sandstrande. Blandt Stavangers mest ikoniske naturoplevelser kan bl.a. nævnes Lysefjorden og Preikestolen.

I denne korte rejseguide finder du forslag til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i – og omkring – Stavanger. God tur!



Booking.com

Seværdigheder i Stavanger – de 10 bedste oplevelser

1. Gamle Stavanger

[Bydel + Sightseeing]

De hyggelige brostensbelagte gader gør Gamle Stavanger til en af byens mest romantiske seværdigheder. Foto: Z O fra Pixabay

At gå en tur gennem Gamle Stavanger er en af de mest romantiske oplevelser, du finder i den hyggelige norske by. Gamle Stavanger ligger vest for havnen – bag bugten ‘Vågen’ – og byder på de hyggeligste brostensbelagte gader og charmerende hvidmalede træhuse. De ikoniske huse stammer fra slutningen af det 18. århundrede, og i sommermånederne prydes de fleste huse af krukker og farverige blomster.

At man i dag kan nyde mere end 200 hvide træhuse i Gamle Stavanger skyldes i høj grad byarkitekten Einar Hedén. Efter 2. Verdenskrig blev det nemlig foreslået at rive bydelen ned, for at give plads til moderne byfornyelse.

Denne plan var Hedén mildt sagt ikke meget for, og den blev da heldigvis også droppet. I stedet er bydelen blevet en af de mest populære seværdigheder i Stavanger; i nogle af byhusene er der indrettet små butikker og restauranter, men de fleste anvendes fortsat til beboelse.

2. Stavanger domkirke

[Kirke]

Stavanger domkirke, der er Norges ældste domkirke, er bestemt et besøg værd, når du bevæger dig rundt i byen. Den imponerende stenbygning blev opført omkring 1125, men en omfattende brand gjorde det nødvendigt med en stor ombygning allerede i 1272. Gennem årene har domkirken bevaret sit unikke middelalderlige udtryk, og i arkitekturen findes spor af romansk stil, gotik og barok.

Indenfor præges rummet af en række store stensøjler og smukke gobeliner. Læg også mærke til den overdådige prædikestol, skåret af den skotske billedhugger, Andrew Lawrenceson Smith, i 1658. I de farvede glasvinduer skildres de vigtigste begivenheder i den kristne kalender, og i koret kan man nyde synet af en smuk døbefont fra 1300.

Døbefonten er udskåret i fedtsten og dekoreret med bladmønstre og buer. Her udstilles også en dansk bibel, som blev trykt i København i 1589.

Åbningstider: Dagligt 9:00-18:00 (juli og august), dagligt 9:00-16:00 (maj, juni og september) – kortere åbningstider resten af året.

3. Norsk Oliemuseum (Norsk Oljemuseum)

[Museum]

Oliemuseet til højre i billedet er indrettet i en moderne bygning ved havnen og skal naturligvis ligne en boreplatform. Foto: Marie Schneider fra Pixabay

Går du rundt i Stavangers havnekvarter, kan du ikke undgå at lægge mærke til den futuristiske bygning, der nærmest svæver hen over vandoverfladen. Lighedstrækkene med en boreplatform giver rigtig god mening, for den specielle bygning huser nemlig Norsk Oliemuseum – et spændende og topmoderne besøgscenter, som inviterer gæsterne med på olieeventyret i Nordsøen.

Stavanger har gennem årtier fungeret som Norges og det øvrige Europas oliehovedstad, og det giver derfor god mening, at byens turister får et indblik i netop dette arbejdet. På museet ser man både hvordan olieudvindingen foregår i dag, og hvordan det hele gik til i starten af 1970’erne, hvor olieeventyret for alvor tog fart.

Museets højdepunkter inkluderer verdens største borekrone, genskabte omgivelser fra virkelighedens boreplatforme samt en sal med modeller af forskellige typer boreplatforme. Det er også muligt at blive klogere på selve råstoffet – olien, der blev skabt for millioner af år siden – og hvilke konsekvenser forbruget af fossile brændstoffer har for vores klima.

Under besøget bliver man både klogere på den tekniske side af olieboringerne og den teknologiske udvikling på området. Samtidig sørger interaktive udstillinger for at giver et autentisk indblik i livet ombord på boreplatformene. En del af udstillingen er også dedikeret til den voldsomme ulykke på Alexander L Kielland-boreplatformen i 1980, hvor 123 arbejdere mistede livet.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

4. Havnen

[Afslapning + Spisesteder + Bådture]

Havnen i Stavanger er fuld af liv i sommerperioden, hvor turister flokkes på caféerne og i bådene med retning mod Lysefjord. Foto: Marie Schneider fra Pixabay

Der er liv i havneområdet året rundt, men i sommerperioden bliver der skruet godt op for stemningen, charmen og hyggen. Det gælder særligt på Skagenkaien, som strækker sig langs østsiden af den lille fjord, Vågen. Her er der masser af liv på caféerne, i restauranterne og på barerne, som alle er indrettet i smukke farvestrålende huse – de fleste fra det 19. århundrede.

I nummer 13 finder du en af kajens fineste bygninger, som stammer helt tilbage fra 1770. I stueetagen kan du med fordel besøge den velrenommerede restaurant, Matkontoret, som fokuserer på lækker sæsonbestemt mad med lokale ingredienser. På modsatte side af Vågen ligger Strandkaien, hvor du bl.a. finder byens turistbureau.

I det hyggelige havnemiljø kan du naturligvis nyde en is mens du kigger på de forskellige både – små motorbåde og store lystyachter – der sejler rundt mellem hinanden eller ligger langs kajen. Det er også herfra du finder færgerne, der sejler turister til Lysefjorden.

5. Lysefjorden

[Bådtur + Natur]

En sejltur på Lysefjorden er en fantastisk naturoplevelse for både børn og voksne. Foto: Sephelonor fra Pixabay

Den majestætiske Lysefjord er et højdepunkt for ethvert besøg i denne del af Norge. Den berømte fjord, der omkranses af karakteristiske fjelde, ligger ca. 25 km øst for Stavanger, og fungerer som en af byens absolut største seværdigheder. Fra havnen i Stavanger sejler turbådene turister ud på oplevelser i det naturskønne område.

Lysefjorden er 42 km lang og har navn efter de lyse granit-klipper, som rejser sig på fjordens sider. Det eventyrlige landskab blev skabt af istidens gletsjere, som langsomt udgravede fjeldmasserne. Ved indsejlingen nær byen Forsand er fjorden blot 13 meter dyb, men nedenfor Preikestolen når dybden næsten 400 meter. De stejle fjelde kan således dykke lige så langt ned under vandet, som de rejser sig over vandoverfladen.

Det er umuligt at beskrive Lysefjorden med ord – den skal simpelthen opleves. Særligt i sommerperioden sejler et stort antal turbåde afsted fra Stavanger, og fra bådenes åbne dæk får man en førsteklasses udsigt til de majestætiske fjelde, smukke vandfald og små idylliske øer.

Bådturene til Lysefjorden tilbydes af flere forskellige selskaber, f.eks. Rødne Fjord Cruise. Rødne Fjord Cruise sejler fra Strandkaien i Stavanger, og benytter elektriske og dermed støjsvage både. Turene tager ca. 3 timer og involverer bl.a. Preikestolen fra vandsiden, Fantahålå hvor sørøvere gemte sig for ordensmagten og vandfaldet Hengjanefossen (hvor man risikerer at få forfriskende vandkaskader i ansigtet).

Sejltider: I højsæsonen (maj til september) sejles to gange dagligt, mens der er færre afgange resten af året. Du kan læse mere om Rødne Fjord Cruise og bestille billetter på hjemmesiden her.

6. Preikestolen

[Klippe + Vandring + Udsigt]

Vandreturen til Preikestolen er en fantastisk oplevelse, og belønningen er en skøn udsigt over Lysefjorden. Foto: Ivars Utināns fra Unsplash

Preikestolen (eller Prædikestolen på dansk) er det mest ikoniske udsigtspunkt langs Lysefjorden, og samtidig et fremragende udflugtsmål fra Stavanger. Det fantastiske fjeldplateau rejser sig 604 meter over havet, og fra den flade, næsten kvadratiske top, har man en formidabel udsigt over fjorden og de omkringliggende fjelde.

Som Kongeklippen i Løvernes Konge hæver Predikestolen sig majestætisk over omgivelserne, og fungerer som et magisk vartegn for området. Har du mod på en vandretur ud over det sædvanlige, så kan turen til toppen af Predikestolen varmt anbefales. Sværhedsgraden er moderat, og den samlede tur (frem og tilbage) er på ca. 8 km.

I filmen Mission: Impossible – Fallout (2018) klatrer Tom Cruise op ad Preikestolens stejle klippe, men den populære vandrerute på fjeldets modsatte side er langt fra lige så udfordrende. Sørg blot for det rette fodtøj, behagelig påklædning og en god portion vand – så skal du nok klare den smukke og varierede vandretur.

Det specielle plateau er formentlig skabt ved en frostsprængning for 10.000 år siden, hvor gletsjerens kant lå lige over fjeldet. Den tydelige sprække, som i dag ses løbe på tværs af Predikestolen, anses ligeledes for at være et resultat af frostsprængninger, men der er nu ingen grund til at være bekymret: klippen er 100% stabil.

Transport: Der arrangeres forskellige busture fra Stavanger til Preikestolen (Prædikestolen). Du kan f.eks. benytte ‘Go Fjords’ med ekspresbus fra Stavanger gennem Ryfylketunnelen (verdens længste undervandstunnel) eller booke din tur gennem Get Your Guide. Læs mere her.

7. Flor og Fjære

[Have + Restaurant]

Haver, mad og fjord – én unik oplevelse. Sådan er mantraet for Flor og Fjære – en unik blanding af haveanlæg og restaurant, placeret på spidsen af den 1,4 km² stor ø, Sør-Hidle, øst for Stavanger. Man kommer hertil med båd fra Strandkaien i Stavanger (en sejltur på ca. 30 min.), hvorefter parkens dedikerede guider står klar til at vise rundt i de eksotiske haver. Efterfølgende serveres en fremragende middag i restauranten.

Et besøg i Flor og Fjære er en totaloplevelse – man kan ikke nøjes med kun at besøge parken (eller restauranten for den sags skyld). Det hele skal opleves i kombination. Til gengæld er de farvestrålende haver en fryd for øjet, og her plantes hvert år 50.000 sommerblomster.

Historien bag haverne på Sør-Hidle går tilbage til 1965, hvor ægteparret Åsmund og Else Marie Bryn købte et husmandssted på øen, og efterfølgende plantede 3.000 træer.

I 1980’erne var træerne store nok til at give læ for nordvestenvinden, og Åsmund anlagde den første have. Siden overtog sønnen Olav projektet, og haverne blev et udstillingsvindue for familiens gartneri. Flere og flere haver kom til, og i 1995 åbnede det Flor og Fjære, som man også kan opleve i dag.

Mad i unikke omgivelser

Med over 35.000 besøgende hver sæson, er Flor og Fjære en rigtig succeshistorie, og en af de skønneste seværdigheder omkring Stavanger. Det er helt specielt at nyde denne form for plejet naturprodukt i et område, der ellers præges af den vilde og uspolerede natur. Flor og Fjære byder f.eks. på verdens nordligste palmeø, kunstige søer og vandfald samt sirligt studsede buske.

Ønsker du en romantisk oplevelse i Stavanger, så er et besøg i Flor og Fjære en fantastisk attraktion. Udover de imponerende haveanlæg byder restauranten også på fantastisk mad, hvor du bl.a. kan se frem til den lækreste fiskesuppe som forret.

Åbningstider: Se de aktuelle ture og bestil billet på hjemmesiden her.

8. Konserves-museet (Norsk Hermetikkmuseum)

[Museum]

På Konserves-museet kan man få et spændende indblik i forarbejdningen af fisk på dåse. Foto: Mabel Amber fra Pixabay

Før olieeventyret satte sit varige præg på Stavanger, fungerede byen som den norske konserves-hovedstad. Mere end halvdelen af landets konservesfabrikker lå i Stavanger og i 1922 arbejdede 50% af byens indbyggere i konserves-industrien. Denne historiske epoke er forsøgt bevaret på Konserves-museet, også kendt som Norsk Hermetikkmuseum.

Et museum dedikeret til dåsemad lyder måske ikke videre sindsoprivende, men et besøg på Konserves-museet er faktisk en både sjov og lærerig oplevelse. Museet er indrettet i en gammel konservesfabrik i Øvre Strandgate, som var i funktion fra 1916 til 1950’erne. Her er det originale maskineri og det historiske værktøj bevaret til glæde for både børn og voksne.

På museet bliver gæsterne introduceret til hele processen med at putte sardiner og kippers på dåse. Processen består af 12 trin med bl.a. saltning, rygning og pakning, men naturligvis også den mere makabre del, hvor fiskens hoved skæres af. I den tilstødende bygning kan man se hvordan fabrikkens arbejdere boede.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

9. Sværd i bjerget (Sverd i fjell)

[Monument]

Selvom de 10 meter høje bronzesværd er rejst til minde om et krigerisk slag, fungerer de også som et smukt monument for fred. Foto: John Baylis fra Pixabay

Inderst i Hafrsfjord står tre markante bronzesværd dybt forankret i klippegrunden. Monumentet blev skabt af billedhuggeren Fritz Røed i 1983, og rejst til minde om Slaget i Hafrsfjord i år 872. Ved dette slag lykkedes det Harald Hårfager at samlede Norge til ét rige, og det største af de tre sværd repræsenterer derfor kong Harald Hårfager. De to øvrige sværd symboliserer de tabende småkonger, som Harald kæmpede imod.

De 10 meter høje sværd blev afsløret for offentligheden af kong Olav V i 1983. Udover at fungere som et monument for det historiske slag, tjener sværdene også som et symbol på fred. Sværdene er nemlig sat fast i klippen for aldrig at skulle trækkes igen.

Monumentet Sværd i bjerget (Sverd i fjell på norsk) ligger ved stranden Møllebukta ca. 5 km sydvest for centrum. På en varm sommerdag kan du med fordel tage badetøjet med, og nyde det forfriskende vand i samspil med udsigten til sværdene. Foruden selve stranden byder Møllebukta også på et skønt grønt område, kiosk og toiletter.

Transport: Bus 16 til Kompani Linges vei.

10. Valbergtårnet

[Udsigt + Museum]

Fra Valbergtårnet i baggrunden har man en flot udsigt over Stavanger, ligesom tårnet byder på en udstilling om byens vægtere. Foto: Victor Malyushev fra Unsplash

På bakken bag Skagenkaiens smukke og farverige huse rejser det gamle Valbergtårn sig. Tårnet, der oprindeligt blev opført som brandtårn mellem 1850 og 1853, byder på en skøn udsigt over Stavangers gamle bydel, ligesom her findes et mindre museum. Museet er dedikeret til byens vægtere, der i gamle dage holdt til i tårnet, og skulle varsle Stavangers indbyggerne ved brand.

Valbergtårnet er 26,66 meter højt, men opleves højere da det er opført på en bakke. Da tårnet stod færdigt i 1863 kunne man overskue hele Stavanger herfra, men i takt med at byens er vokset, oplever man i dag blot et lille udsnit. Den sidste vægter forlod Valbergtårnet i 1922 hvorefter moderne varslingssystemer tog over.

Restauranter i Stavanger – de bedste spisesteder

1. Fisketorget

[Strandkaien 37]

Udsigten til haven er fremragende, og det samme gælder maden, som naturligvis involverer frisk fisk og skaldyr. I en by som Stavanger er det oplagt at smage på nogle af havets lækkerier, og det kan du med fordel gøre i flotte og stilrene omgivelser hos Fisketorget.

Beliggenheden er perfekt, og restauranten er således et oplagt stop, når du holder pause fra de mange seværdigheder i Stavanger. Start eventuelt med den delikate suppe med fisk og rejer samt brødcroutoner og purløgsolie på toppen. Betjeningen er yderst kompetent og imødekommende, så dit besøg på Fisketorget vil helt sikkert blive en god oplevelse.

2. Døgnvill

[Skagen 13]

Ikke langt fra havnen i Stavanger finder du byens bedste burgerbar – Døgnvill (en del af en mindre norsk burgerkæde). Her får du kvalitetsburgere for alle pengene; friskbagte burgerboller og fyld fremstillet af de bedste (og gerne lokale) råvarer.

Tænderne løber i vand så snart de flotte burgere bliver placeret på bordet foran dig, så der er virkelig noget at glæde sig til. Der er mange muligheder for at sammensætte den perfekte burger, og vegetarudgaven (Vegan Viking) er lavet med røget aubergine og bønner. Udvalget af øl er også glimrende, og der følger et kvalificeret forslag med til hver burger.

3. Renaa Matbaren

[Breitorget 6]

Renaa Matbaren er ’lillebror’ til Sven Erik Renaas Michelin-restaurant, og jagter du en gourmet-oplevelse, som er til at betale, så kan du med fordel bestille bord på denne charmerende og uhøjtidelige bistro. Indretningen har et moderne skandinavisk udtryk; en blanding af træ og glas, suppleret med kunst i verdensklasse.

Menukortet følger ligeledes de moderne nordiske tendenser og byder bl.a. på grillet jomfruhummer, entrecôte og lammeskulder – alt sammen med et nordisk twist. Prøv den sammensatte menu eller vælg fra a la carte-kortet. Udover maden er atmosfæren og gæstfriheden også i top.

4. Gådjå Etiopisk Restaurant

[Broedregata 6]

Gådjå er en eksotisk og farvestrålende restaurant, som ikke kan anbefales nok. Uanset om du kender til det etiopiske køkken i forvejen, eller du gerne vil have en ny og spændende madoplevelse, så kan du godt glæde dig til fantastisk madkultur hos Gådjå. Her serveres klassiske etiopiske retter, og der findes mange velsmagende vegetariske muligheder.

Det etiopiske køkken er centreret omkring injera – en form for syrlig pandekage, som både fungerer som proteinkilde og som bestik(!). Hertil serveres en lang række farvestrålende, lækre og krydrede tilbehør. En anderledes og utrolig velsmagende oplevelse.

5. NB Sørensen’s Damskibsexpedition

[Skagen 26]

Stavanger lever højt på sine maritime omgivelser og den spændende søfartshistorie, og det samme gør NB Sørensen’s Damskibsexpedition – en hyggelig restaurant og bar, ideelt placeret i byens havneområde. Lokalerne er dekoreret med masser af modelskibe, skibsværktøj, malerier og anden maritim udsmykning.

Det hele er med til at give stedet en autentisk og hyggelig stemning. Der hænger endda en lavbundet jolle ned fra loftet. På menukortet finder man naturligvis fisk – fiskesuppen kan anbefales samt steak, burger, salater og meget mere. Der serveres også en traditionel norsk ret hver dag.

Hotel i Stavanger – de bedste overnatningssteder

Der findes mange skønne hoteller i Stavanger, og nedenfor får du tre forslag til hoteller i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Stavanger hos Booking.com her.



Booking.com

1. Thon Hotel Stavanger

[Klubbgata 6]

Thon Hotel Stavanger er et flot og moderne hotel (4 stjerner), som passer lige godt til forretningsrejse og familieferie. Den centrale beliggenhed midt i Stavanger gør det nemt at komme rundt til byens bedste seværdigheder, ligesom du hver morgen kan stå op til en yderst lækker og indbydende morgenmadsbuffet.

Værelserne er store og rummelige, og udstyret med bl.a. minibar og smart-tv. Vil du gerne holde din træning ved lige, kan du passende benytte hotellets veludstyrede motionscenter, ligesom det er muligt at besøge hotellets hyggelige bar og restaurant. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

2. Hotel Skagen Brygge

[Skagenkaien 30]

Bedre beliggenhed finder du ikke i Stavanger. Hotel Skagen Brygge har adresse på den populære og livlige Skagenkaien midt i byens idylliske havneområde. Herfra kan du nyde udsigten over havnebassinet, ligesom du nemt kommer rundt til alle byens største seværdigheder – inklusive de fantastiske bådture til Lysefjorden, som sejler fra havnen.

Værelserne er pæne og enkle – de øverste har skrå vægge. Der er også garanti for, at du ikke kommer til at gå sulten i seng, da morgenmad, eftermiddagskaffe (og kage) samt en fremragende aftenbuffet er inkluderet i prisen. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

3. Stavanger Bed & Breakfast

[Vikedalsgata 1A]

Er du på jagt efter billig overnatning centralt i Stavanger, så er Stavanger Bed & Breakfast et oplagt valg. Værelserne i den flotte røde bygning er ikke luksuriøse, men pæne og rene – enten med privat badeværelse eller med fælles faciliteter på gangen. Til gengæld er beliggenheden helt i top, blot 500 meter fra den idylliske havn.

Personalet er venligt og imødekommende, og du kan se frem til en fin morgenmad hver dag. Der findes desuden et fælleskøkken, som er til rådighed for gæsterne. Et andet stort plus er muligheden for gratis parkering, hvilket ellers kan være en omkostningsfuld affære i midten af Stavanger. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Sådan kommer du til Stavanger

Stavangers status som Europas oliehovedstad har bidraget til en lang række internationale flyforbindelser, og det er således relativ nemt at komme til den norske by med fly. Har du brug for at få bilen med, kan du også benytte færgeforbindelsen mellem Hirtshals og Stavanger. På denne tur kan du desuden nyde den flotte natur og imponerende bjerglandskaber langs kysten.

Fly til Stavanger

Der er gode muligheder for at flyve fra Danmark til Stavanger – en flyvetur på ca. 1 time og 15 minutter. Der flyves til den norske by fra både København, Billund og Esbjerg.

Fra Stavanger lufthavn til centrum

Stavanger Lufthavn (SVG) ligger i Sola ca. 11 km sydvest for Stavangers centrum. Turen mellem lufthavnen og midtbyen kan nemt klares med Flybussen, som har mange daglige afgange. Der kan købes billetter ombord på bussen, men der er penge at spare ved at købe dem online. Du kan læse mere om Flybussen og købe dine billetter her.

Færge til Stavanger

Det er oplagt at komme til Stavanger med båd. Her kan du nyde den smukke sejltur langs de norske fjorde og fjelde, ligesom du har mulighed for at medbringe din egen bil. Der sejles til Stavanger fra Hirtshals med rederiet Fjordline. Rejsetiden er ca. 10 timer og 30 minutter med afsejling om aftenen. Efter en god nats søvn er du klar til at nyde skønne Stavanger fra morgenstunden. Du kan læse mere om færgen fra Hirtshals og Stavanger her.

Havnen i Stavanger hedder Risavika og ligger ca. 17 km sydvest for centrum. Har du ikke din egen bil med færgen, kan det anbefales at benytte den hurtige shuttlebus, som kører fra havnen til centrum. Billetter til bussen kan købes sammen med færgebilletten hos Fjordline.

Sådan kommer du rundt i Stavanger

Den centrale del af Stavanger kan nemt udforskes til fods, men når du skal længere omkring, kan du med fordel benytte det udmærkede netværk af busser – hvis du da ikke har taget bilen med til Norge.

Det lokale busselskab hedder Kolumbus, og det er muligt at købe busbilletter i automaterne, på hjemmesiden og i busselskabets app. Billetter kan også købes ombord, men vær opmærksom på, at billetten her pålægges et gebyr.

Tip: Hop-on hop-off-bustur i Stavanger inklusive audioguide – køb din billet her og vis den på mobilen

Det er relativt dyrt at købe enkeltbilletter, så har du planer om at benytte bussen minimum to gange på én dag, kan det bedre betale sig at købe en 24-timers billet. Der findes forskellige zone-kategorier, og alt efter hvor mange zoner, du køber, kan din 24-timers billet også benyttes til nogle af områdets båd- og togruter. Omkring Stavanger findes mange øer, så en tur på vandet er en oplagt attraktion – specielt om sommeren. Du kan læse mere om busruter, billetter samt benytte rejseplanen hos Kolumbus her.

Flere oplevelser…

Har du mod på flere oplevelser og seværdigheder, så kan du passende fortætte turen nord for Stavanger. Her venter flere fantastiske naturoplevelser, ligesom du f.eks. kan besøge den fantastiske by, Bergen. Der er ca. 210 km fra Stavanger til Bergen.

Oslo Ønsker du at kombinere din rejse til Stavanger med et besøg i den norske hovedstad? Stavanger og Oslo er adskilt af høje fjelde, og turen i bil eller tog går således langs den norske sydkyst (ca. 660 km i alt). Togrejsen mellem Stavanger og Oslo via Kristiansand tager ca. 7 timer og 40 minutter. Turen i bil tager ca. det samme. Til gengæld kan du se frem til en smuk rute, som åbenbarer den norske natur på flotteste vis. Du kan finde forslag til de bedste seværdigheder og oplevelser i Oslo her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (havnemiljø i Stavanger): Billede af Thomas Wolter fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *