Pragtfulde Pisa: Seværdigheder og kulturarv i Toscana

Pisa er meget mere end et skævt tårn – faktisk byder den toscanske by på en lang række spændende seværdigheder, attraktioner og autentiske restauranter. Placeringen ved Arno-floden har gjort Pisa til en historisk handelsby, og fordoms storhed viser sig stadig i gadebilledet.

På den grønne plads, Piazza dei Miracoli, kan du nyde en fantastisk samling af arkitektoniske vidundere, og i den kompakte bymidte kan du udforske de hyggelige, smalle gader og indsnuse den autentiske toscanske stemning.

Havde det ikke været for det verdensberømte tårn med den kraftige hældning, var Pisa næppe blevet den turistmagnet, som byen er i dag. Med blot 90.000 indbyggere, er Pisa nemlig ikke nogen storby.

Den beskedne størrelse gør til gengæld byen oplagt, hvis du vil på en forlænget weekend. Med flyforbindelse direkte til Danmark, er Pisa også et oplagt udgangspunkt, hvis du gerne vil opleve mere af skønne Toscana.

Uanset hvordan du ønsker at tilbringe din ferie i Pisa, er der garanti for en pragtfuld oplevelse. Foruden turistattraktionerne som Det skæve tårn, Katedralen og de øvrige bygningsværker omkring Piazza dei Miracoli, gemmer Pisa også på en mere autentisk side.

I den charmerende bymidte kan du komme helt tæt på den lokale kultur, nyde regionens gastronomiske specialiteter i solnedgangen, eller gå på indkøb i byens foretrukne handelsgade, Borgo Stretto.

I denne korte rejseguide finder du inspiration til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Pisa. God tur!



Booking.com

Seværdigheder i Pisa – de 8 bedste oplevelser

1. Det skæve tårn i Pisa (Torre pendente di Pisa)

[Tårn + Udsigt]

Der findes mange seværdigheder i Pisa, men det skæve tårn er ubetinget den mest populære. Foto: Pete Linforth fra Pixabay

Der er specielt én bygning, som i dag hænger uløseligt sammen med Pisa, og det er selvfølgelig det verdensberømte skæve tårn. Tårnet, der fungerer som en såkaldt kampanile – et fritstående klokketårn – for Katedralen, har gjort Pisa berømt, og lokker hvert år turister i tusindtal til den toscanske by.

Byggeriet af det ikoniske tårn blev indledt i 1173, og stod på de næste 199 år. Opførelsen foregik i flere etaper, da lokal krigsdeltagelse af flere omgange sørgede for at forsinke projektet. Allerede i forbindelse med byggeriet af tårnets anden sal i 1178, blev det tydeligt, at tårnet var begyndt at synke. Fundamentet var for svagt, og undergrunden for ustabil.

En række krige mod Genoa, Lucca og Firenze betød imidlertid, at byggeriet måtte sættes i bero i næsten 100 år, og i denne periode fik fundamentet og den underliggende jord mulighed for at fæstne sig. Var byggeriet fortsat, var tårnet med stor sandsynlighed kollapset.

Da byggeriet omsider blev genoptaget, valgte man at gøre tårnets ene side højere end den anden, for at kompensere for hældningen. Resultatet blev således et kurvet udtryk. Tårnets syvende etage stod færdig i 1319, mens klokkekammeret endelig blev tilføjet i 1372.

En stabil seværdighed

Gennem årene er der gjort mange forsøg på at rette tårnet op – eller i det mindste forhindre det i at kollapse. Ønsket har været at bevare en del af hældningen, da ’det skæve tårn’ er områdets største seværdighed.

I 1990 hældte tårnet 5,5 grader, men med en effektiv indsats for at stabilisere og styrke konstruktionen, var hældningen i 2001 reduceret til ca. 4 grader. Det betyder, at tårnet i dag er 55,86 meter højt i den lave side, og 56,67 meter højt i den høje side.

Selvom det primært er tårnets hældning, der har gjort bygningen berømt (og til et oplagt fotomotiv), er det imidlertid også værd at nyde selve arkitekturen. Den romanske byggestil med imponerende stenbuer i seks etager er et smukt syn. Læg også mærke til søjlernes detaljerigdom med fine skulpturer og udskæringer i marmor.

Det skæve tårns hældende konstruktion opleves bedst nedefra, men det er også populært at tilbagelægge de næsten 300 trappetrin, og opleve den skønne udsigt fra tårnets top. Der er strikse begrænsninger for, hvor mange mennesker, der må opholde sig i tårnet ad gangen, og adgang kræver derfor en reservationsbaseret billet.

Du kan købe billet på dagen (ventetiden kan herefter variere voldsomt, og kan være op til flere timer), så det anbefales i stedet at købe billetten online inden besøget. Billetten gælder også til Katedralen.

Åbningstider: Du kan se de aktuelle åbningstider og købe billet på hjemmesiden her.

2. Katedralen (Duomo di Pisa)

[Kirke]

Den enorme katedral byder på storslået arkitektur og fine kunstværker. Foto: Mikhail Vachtchenk0 fra Pixabay

Da Pisas imponerende katedral (Duomo di Pisa) stod færdig, var det Europas største – et magtsymbol uden sidestykke, der skulle markere byens sejr over en arabisk flåde ud for Palermo i år 1063. Som et billede på Pisas dominans i Middelhavet, blev byggeriet af katedralen sat i gang året efter, og bygningen blev indviet i 1118. Den elliptiske kuppel – den første af sin art i Europa – blev tilføjet i 1380.

Den smukke hovedfacade er dekoreret med marmorsøjler i fire lag – i højden mindskes hvert enkelt lag som i en religiøs lagkage. Bag facaden gemmer det 96 meter lange og 28 meter høje kirkerum sig. Træloftet, som er dekoreret med 24 karat guld, holdes oppe af 68 kraftige granitsøjler. Når man træder ind i dette magiske rum, føler man sig ganske lille og ubetydelig.

Allerede inden du går ind i selve katedralen, kan du med fordel nyde synet af de tre par bronzedøre ved hovedindgangen. Disse praktiske kunstværker stammer fra det 16. århundrede, hvor de erstattede de originale trædøre. Ligesom det meste af katedralens interiør var dørene nemlig gået til i en brand i 1596. Bronzedørene er dekoreret med klassiske bibelscener, bl.a. med Jesu fødsel, vejen til Golgata, korsfæstelsen og Kristi prædikener.

Entré til katedralen er gratis, men kræver enten en billet fra en af de øvrige attraktioner på Piazza dei Miracoli eller en særlig tidsstemplet billet, som kan skaffes ved tårnets billetsalg eller på Museo delle Sinopie.

Åbningstider: Dagligt 10:00-20:00 (april til oktober), 10:00-18:00/19:00 (november til februar).

3. Dåbskapellet (Battistero di San Giovanni)

[Kapel]

De største seværdigheder i Pisa: Dåbskapellet i forgrunden og Katedralen samt Det skæve tårn i baggrunden. Foto: Mikhail Vachtchenk0 fra Pixabay

Den storslåede grønne plads, Piazza dei Miracoli, byder på en række fantastiske bygningsværker, der foruden Det skæve tårn og Katedralen (Duomo di Pisa) også tæller ’baptisteriet’ eller Dåbskapellet. Det smukke runde kapel blev opført nogenlunde samtidig med katedralens skæve klokketårn, og er rigt dekoreret med statuer, søjler og buer – alt sammen i marmor.

Dåbskapellet er 54 meter højt og har en diameter på 34 meter. Den arkitektoniske stil blander romanske og gotiske traditioner; bygningens nederste del præges af romanske afrundede buer, mens den øverste del præges af spidse former, som man kender det fra gotikken.

Synes du, at kapellet ser en smule skævt ud, så er det ikke dine øjne, der fejler noget. Dåbskapellet er nemlig opført på samme ustabile underlag som klokketårnet, og hælder derfor 0,6 grader ind mod katedralen.

Indenfor i kapellet er den sekskantede og rigt dekorerede marmorprædikestol fra 1260 et af flere højdepunkter. Det samme gælder den ottekantede døbefont, hvor bl.a. den italienske videnskabsmand, Galileo Galilei, er blevet døbt.

Som noget ret specielt har Dåbskapellet to tagkonstruktioner – den inderste er pyramideformet mens den yderste er kuppelformet. Den yderste blev tilføjet, da arkitekten Nicola Pisano overtog projektet, og netop de to separate tagkonstruktioner har siden skabt grundlag for en særlig akustik med et prominent ekko. Det er muligt at besøge den øvre del af kapellet, hvor en kustode demonstrerer den særlige akustik.

Åbningstider: Dagligt 10:00-20:00 (april til oktober), 10:00-18:00/19:00 (november til februar).

4. Bymurene i Pisa (Mura di Pisa)

[Mure + Udsigt]

Fra de historiske bymure, der omgiver Pisas ældste kvarter, har man en skøn udsigt. Foto: lele_alien97 fra Pixabay

Pisas imponerende bymure stammer fra middelalderen, og er Italiens ældste intakte fæstningsmure. De første mure blev opført omkring Piazza dei Miracoli i 1161, og gennem de næste år blev hele det vigtige område befæstet.

I dag kan man naturligvis nyde synet af det historiske fæstningsværk, men det er også muligt at gå en tur ovenpå murene. Herfra har man en fremragende udsigt til Det skæve tårn og de øvrige attraktioner på Piazza dei Miracoli.

Turen på murene er i alt 3 km, og foregår i 11 meters højde. På ruten kommer du bl.a. over de fire byporte; Porta Nuova (på Piazza dei Miracoli), Porta a Lucca, Porta San Zeno og Porta Calcesana, ligesom du kan nyde smukke haver og arkæologiske skatte. Der er adgang til murene gennem en trappe i det runde tårn, Torre Santa Maria (bag Dåbskapellet), samt i byens østlige del ved Torre di Legno.

Åbningstider: Dagligt 9:00-19:00 (sommer), 10:00-15:30 (vinter).

5. San Matteo-museet (Museo Nazionale di San Matteo)

[Museum]

San Matteo-museet er indrettet i et tidligere benediktiner-kloster fra det 13. århundrede, og de religiøse omgivelser er utroligt velvalgte. Det spændende museum, som ligger direkte ned til Arno-floden, byder på en omfattende samling af kirkekunst og originale hellige skrifter. Du kan bl.a. se frem til mesterværker indenfor maleri, skulptur, keramik og træskærerarbejde.

Skal du blot opleve et enkelt museum i Pisa, så kan du med fordel vælge San Matteo-museet. Klosterets stemningsfulde atriumgård med marmorsøjler og murværk i røde sten kan ikke ses fra gaden, og denne lille oase er således en glædelig overraskelse.

Det samme gælder den store samling af malerier med tilknytning til ’Den toscanske skole’ (ca. fra det 12. til det 14. århundrede). Her findes værker af bl.a. Lippo Memmi, Taddeo Gaddi, Gentile da Fabriano og Ghirlandaio.

Samlingen af skulpturer er også imponerende, og værkerne af Nicola Pisano og Donatello er særligt værd at studere nærmere. En del af den originale kristne kunst stammer fra byens mange kirker og klostre – bl.a. en fantastisk altertavle skabte af Simone Martini i 1320. Altertalen med titlen ’Polittico di Santa Caterina d’Alessandria’ måler 95×339 cm og hang oprindeligt i byens Santa Caterina-kirke.

Åbningstider: 8:30-19:30 (tirsdag til lørdag), 8:30-13:30 (søndag).

6. Den botaniske have (Orto e Museo Botanico)

[Botanisk have + Afslapning]

I den skønne have kan man også besøge Palazzo della Conchiglie med det botaniske museum. Foto: simone giannini fra Pixabay

Folkemængden på Piazza dei Miracoli kan tage pusten fra de fleste – specielt hvis du besøger Pisa i sommerperioden. En pause fra de store turistgrupper kan således være tiltrængt, og det er lige netop hvad du kan få i Den botaniske have. Haven, som er omringet af en kraftig mur, ligger blot en kort gåtur fra Katedralen og Det skæve tårn, og fungerer som en skøn og fredfyldt oase.

Den botaniske have hører til Pisas Universitet, og er Europas ældste botaniske universitetshave. Her finder du skyggefulde palmer og flora som er typisk for Apuane-alperne. Gå også en tur gennem den duftende urtehave og besøg de historiske drivhuse med hele 35 forskellige orkidéer.

Haven blev grundlagt i 1544 af byens universitet, og senere administreret og passet af den berømte botaniker, Luca Ghini (1490–1556). Efter at være blevet flyttet hele tre gange, fik haven sin nuværende placering – midt i Pisas historiske bykerne – i 1591.

På det botaniske museum, indrettet i det smukke Palazzo della Conchiglie, kan man blive klogere på havens historie samt nyde en række historiske botaniske tegninger og kataloger.

Åbningstider: April til september: Dagligt 8:30-20:00. Oktober til marts: 9:00-17:00 (mandag til lørdag), 9:00-12:00 (søndag).

7. Keith Haring: Tuttomondo

[Street art]

Keith Harings smukke værk er en af de mere utraditionelle seværdigheder i Pisa. Foto: Marco Pomella fra Pixabay

Det virker en smule ironisk, at et værk af den homoseksuelle amerikanske street-art kunstner, Keith Haring, i dag pryder væggen på en katolsk kirke i Pisa. Tuttomondo, som betyder ’hele verden’, blev Harings sidste offentlige værk, inden han døde af AIDS i 1990. Er du interesseret i kunst – eller mangler du bare en smuk baggrund til en selfie – kan det anbefales at gå en tur forbi gaden Via Riccardo Zandonai.

At der overhovedet findes et vægmaleri af Keith Haring i Pisa skyldes en ren tilfældighed. Harings møde med en udvekslingsstuderende på gaden i New York, banede nemlig vejen for det ikoniske værk. Den studerendes hjemby var selvfølgelig Pisa, og her fandt man hurtigt en 180 kvadratmeter stor væg, der med fordel kunne fungere som lærred for Harings livsbekræftende temaer som fred og harmoni.

Fred og harmoni opleves meget tydeligt gennem kunstværket, hvor 30 farverige figurer bindes sammen på kryds og tværs som i et puslespil. De dynamiske figurerer har gang i mange forskellige aktiviteter – alene eller i fællesskab – men er alle forenet i deres fælles verden.

Ofte brugte Haring blot en eller to dage på sine vægmalerier, men værket i Pisa tog en hel uge. Maleriet blev skabt uden en forudbestemt skitse – den første dag malede Haring det sorte omrids af figurerne i fri hånd. De næste dage fik han hjælp til farvelægningen af lokale studerende og håndværkere. Resultatet taler for sig selv, og selvom du ikke bruger flere timer her, er det bestemt værd at nyde det specielle værk.

8. Santa Maria della Spina

[Kirke]

Den fine lille kirke rummede engang en torn fra Jesu tornekrone. Foto: jarekgrafik fra Pixabay

Selvom kirken Santa Maria della Spina er ganske lille, er det en af de mest populære og fotograferede seværdigheder i Pisa. Det skyldes først og fremmest den lille bygnings overdådige udsmykning, men naturligvis også den fantastiske placering ved Arno-flodens bred. Kirken blev opført mellem 1230 og 1233 for at huse et fornemt relikvie, nemlig en ’spina’ (torn) fra Kristi tornekrone.

Den hellige torn er siden blevet flyttet til Santa Chiara-kirken, hvor den kan ses i dag. Selv uden relikvie er Santa Maria della Spina dog værd at besøge; læg særligt mærke til den detaljerede gotiske udsmykning af kirkens facade. Her fanger øjet straks de tre markante spir samt de mange statuer af Jesus og Jomfru Maria omgivet af engle og apostle. Det er også værd at lægge mærke til de smukke vinduesrosetter.

Til forskel fra den overdådige udendørs udsmykning, er selve kirkerummet relativt simpelt. Det skyldes bl.a., at kirken i 1871 blev skilt ad, og genopført på et højere plateau, som beskyttelse for Arno-flodens hævede vandstand.

Loftsmaleriet er således ikke originalt, men stammer fra det 19. århundrede, mens flere kunstværker er blevet flyttet til San Matteo-museet. Man kan dog fortsat nyde Andrea og Nino Pisanos Madonna-skulptur – et af gotikkens mest udsøgte mesterværker.

Åbningstider: 10:00-13:00 (mandag), 15:00-19:00 (tirsdag til torsdag), 10:00-13:00 + 15:00-19:00 (fredag til søndag).

Restauranter i Pisa – de bedste spisesteder

1. L’Ostellino

[Piazza Cavallotti 1]

Mange turister gør det; slår sig ned på Piazza dei Miracolis fantastiske græsplæner med en god sandwich. Pladsen, der er omkranset af historiske bygningsværker, er et perfekt sted for en picnic i godt vejr, og du kan med fordel tage din gourmet panino (sandwich) med fra L’Ostellino.

L’Ostellino er muligvis byens bedste sandwich-bar / deli, og her kan du vælge mellem en lang række spændende fyld. De aktuelle kombinationer står skrevet på en tavle. Er du til søde sager, så prøv den grottemodnede pecorino-ost med honning og valnødder.

2. Ristorante Galileo

[Via San Martino 6-8]

Ristorante Galileo er naturligvis opkaldt efter Pisas verdensberømte bysbarn; videnskabsmanden Galileo Galilei, og maden, der i dag serveres i hans navn, burde også få plads i historiebøgerne. Den klassiske restaurant byder på uhøjtidelig toscansk madlavning, når det er bedst.

Den friske pasta er naturligvis både hjemme- og håndlavet, ligesom mange af grøntsagerne stammer fra restaurantens have. Bedre bliver det ikke. Start gerne måltidet med en ligeledes hjemmelavet focaccia. Serveringslokalet er lyst og enkelt, og betjeningen imødekommende. NB: Tag ikke fejl af restauranten og pizzeriaet ved siden af, selvom de har samme ejer.

3. Pizzeria Il Montino

[Via del Monte 1]

Dette ikoniske pizzeria er tæt på at kunne kaldes en regulær institution i Pisa. Pizzeria Il Montino er gerne fyldt med lokale – alt fra studerende til forretningsfolk – for placeringen i en anonym baggård sørger for, at kun de færreste turistflokke finder vej hertil.

Pizzeria Il Montino gør heller ikke meget væsen af sig – bestil din mad i baren, og tag plads inde eller ude ved et af de simple borde. Prøv en cecina (pizza med kikærter) og eventuelt en castagnaccio (kantanjekage) til dessert. Går du ad Via Dini, så hold øje med et ’Pizzeria’-skilt i blå neon, som viser vej hertil.

4. Ristorante La Buca

[Via Massimo d’Azeglio 6]

Arno-floden løber smukt gennem Pisa på sin vej mod Middelhavet, og netop den korte distance til havet, får gerne byens gæster til at se sig om efter en god fiskerestaurant. Sådan én er Ristorante La Buca, som foruden frisk fisk og skaldyr også serverer en række andre lokale klassikere.

Det kan anbefales at bestille den sammensatte menu med fisk og skaldyr, hvis du gerne vil prøve nogle forskellige delikatesser, men ellers er a la carte-mulighederne også gode. Den friske pasta med skaldyr er en fornøjelse, og det samme gælder tunbøfferne, som er perfekt tilberedte.

5. Osteria dei Cavalieri

[Via San Frediano 16]

Følger du Lonely Planets anbefaling, så bør du bestemt besøge Osteria dei Cavalieri på din tur til Pisa. Osteria dei Cavalieri ligger i den centrale del af byen, lige bag den historiske plads, Piazza dei Cavalieri, og der er bestemt også noget historisk over det sprudlende menukort. Her får du madkunst for alle pengene – smukt dekoreret og præsenteret af de dygtige tjenere.

Har du en god appetit, kan det anbefales at prøve en af de tematiske menu-sammensætninger. Det er også nærmest obligatorisk at prøve den lokale pasta fritta – en friturestegt pasta med toscansk skinke som fyld.

Hotel i Pisa – de bedste overnatningssteder

Som en populær turistdestination, byder Pisa på mange gode overnatningsmuligheder. Da byen ikke er specielt stor, er du som regel i gåafstand til de mest oplagte seværdigheder, ligesom du finder mange autentiske restauranter overalt i Pisa. Leder du efter hotel i Pisa, så får du tre oplagte forslag her – et budgethotel, et mellemklasse hotel samt et populært hostel / vandrerhjem. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Pisa hos Booking.com her.



Booking.com

1. Hotel Di Stefano

[Via S. Apollonia 35-37]

Hotel Di Stefano er et klassisk byhotel, som ligger meget centralt i skønne Pisa. Fra tagterrassen har man en skøn udsigt hen over hustagene og til Det skæve tårn. I det hele taget er der kun en kort gåtur til de mest populære seværdigheder i Pisa, og om morgenen kan du stå op til en fin morgenmad i den hyggelige kælderrestaurant med rå stenmure og hvælvinger.

Værelserne er enkle og pæne – hotellet har tre stjerner, så det er ikke luksus, men her findes alt hvad du skal bruge til et godt ophold. Læs mere om hotellet her.

2. Hotel Bologna

[Via Giuseppe Mazzini 57]

Hotel Bologna er blandt de mest populære hotellet i Pisa, og med den centrale beliggenhed kommer du nemt rundt til alle byens seværdigheder. Hotellet har fire stjerner, og på de store og rummelige værelser finder du alt, hvad du skulle få brug for, inklusive minibar og fladskærms-tv.

Det er også muligt at leje cykler i den døgnåbne reception, så du nemt kommer rundt til bl.a. Santa Maria della Spina-kirken (200 m), indkøbsgaden Borgo Stretto (400 m) og Det skæve tårn (1km). Morgenmaden er desuden god og varieret. Læs mere om hotellet her.

3. Safestay Pisa

[Via Filippo Corridoni 29]

Selvom du har et begrænset budget til rådighed, så byder Pisa på fremragende overnatningsmuligheder. Safestay Pisa er et utroligt populært hostel / vandrerhjem, som foruden lave priser også byder på mange sociale aktiviteter. Ønsker du at møde nye mennesker, så er Safestay et sikkert valg.

Du kan vælge mellem private værelser (dobbeltværelser og familieværelser) og senge på sovesal – alt er pænt og rent, ligesom personalet er meget imødekommende. Du finder alle de bedste seværdigheder i gåafstand fra Satestay Pisa – f.eks. 1,9 km til Det skæve tårn – mens togstationen er 500 meter borte. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Pisa

Du kan både komme til Pisa med bil, fly og tog. Afstanden fra den dansk/tyske grænse til Pisa er ca. 1.500 km, og mange vælger derfor at tage på bilferie til Toscana. Det er da også oplagt at have bilen med, hvis du gerne vil opleve så meget af den skønne italienske region som muligt. Med bilen får du nemlig masser af frihed til at køre på opdagelse i det charmerende område.

Fly til Pisa

Flyforbindelserne fra Danmark til Pisa er rigtig gode, og det er muligt at flyve til Pisa fra både København og Billund. Fra begge danske lufthavne er flyvetiden ca. 2 timer og 20 minutter.

Fra Pisa lufthavn til centrum

Lufthavnen i Pisa hedder Pisa Galileo Galilei Airport (PSA) og ligger få km syd for centrum. Faktisk er lufthavnen i Pisa så tæt på byen, at man reelt kan gå ind til centrum. Vil du spare gåturen, kan du i stedet benytte den fuldautomatiske letbane, Pisamover, som kører mellem lufthavnen og banegården. Turen tager blot 5 minutter.

Ønsker du en billigere løsning, kan du benytte den lokale bus. Busstoppesteder ’Aeroporto 1’ findes 5 minutters gang fra ankomstterminalen. Bussen kører til banegården samt bymidten (stopper ved Ponte di Mezzo og Piazza Garibaldi).

Tog til Pisa

Det er også muligt at komme til Pisa med tog, selvom rejsen er relativt omfattende. Turen fra Danmark involverer togskift i Hamborg, Basel, Chiasso og Milano, og det er derfor oplagt at gøre et længere stop i minimum én af disse spændende byer.

Vælger du at investere i den billigste Interrail-billet (4 rejsedage i en perioden på 30 dage) har du masser af frihed til at gøre stop undervejs. Denne type billet vil desuden ofte være billigere end en klassisk returbillet. Du kan læse mere om Interrail, priser og billettyper her.

Sådan kommer du rundt i Pisa

Pisa er bestemt ikke nogen stor by, og det er derfor nemt at komme rundt til de bedste seværdigheder og attraktioner til fods. Skal du længere omkring, kan du også benytte byens netværk af busser (billetter kan købes i kiosker samt på togstationens billetkontor). Busbilletterne skal stemples, når du stiger på bussen, og er gyldige i 70 minutter (gælder også ved omstigning).

Vær opmærksom på, at der er restriktioner for kørsel i den historiske bymidte, hvor kun områdets beboere har lov at køre ind i bil. Uvedkommende risikerer en stor bøde.

Flere oplevelser…

Når du har oplevet de bedste seværdigheder i Pisa, kan du med fordel fortsætte rejsen rundt i skønne Toscana. Besøg f.eks. de historiske byer Lucca og Firenze, eller tag ud til kysten, hvor skønne strande og hyggelige lystbådehavne venter. Du kan naturligvis også lægge vejen forbi den italienske storby Milano (oplagt på ud- eller hjemrejse, hvis du er på bilferie).

Bergamo Er du kørt i bil til Pisa, kan du med fordel besøge den hyggelige bjergby, Bergamo på enten ud- eller hjemrejsen. Bergamo ligger ca. 300 km nord for Pisa, og byder på en fantastisk historisk bymidte – højt hævet på et plateau. Du kan tage turen herop med den gamle kabelbane, og nyde de imponerende venezianske fæstningsmure og den dejlige stemning i de smalle gader. Læs mere om de bedste seværdigheder i Bergamo her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (katedralen og det skæve tårn): Billede af Christoph Schrattbauer fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *