Milano: De 15 bedste seværdigheder i den norditalienske storby

Kom med til skønne Milano, hvor mode, mad og masser af spændende seværdigheder står i kø. Hovedstaden i Lombardiet er en international og multikulturel by, som også byder på en fantastisk historie. Stig ombord på en af Milanos klassiske sporvogne og tag turen rundt til museer, slotte, kirker og parker.

Når du får brug for en pause, så findes der altid et autentisk trattoria med lokale lækkerier i nærheden. Og så skal der naturligvis også afsættes rigeligt med tid til shopping.

Italiens næststørste by har været et væsentligt handelscentrum siden renæssancen, og byens historiske rigdom kommer til udtryk i en række mægtige bygningsværker – bl.a. Duomoen, Sforza-slottet, triumfbuen Arco della Pace, operahuset La Scala og indkøbsarkaden Galleria Vittorio Emanuele II. I det charmerende boheme-kvarter Brera kan du opleve masser af hyggelige barer, caféer og restauranter, og det samme kan du langs kanalerne i Navigli-kvarteret.

I denne korte rejseguide finder du inspiration til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Milano. Ciao og god fornøjelse!



Booking.com

Seværdigheder i Milano – de 15 bedste oplevelser

1. Domkirken (Duomo di Milano)

[Kirke + Udsigt]

Duomoen er blandt de mest populære (og mest fotograferede) seværdigheder i Milano. Foto: Shen Xin fra Pixabay

Milanos mest ikoniske vartegn er den majestætiske domkirke kaldet ‘Duomo’ – et fuldstændig enestående bygningsværk. Man kan bruge lang tid på at studere bygningens overdådige ydre, som præges af 135 spir og 3.400 statuer, men det er også en magisk oplevelse at træde indenfor i den historiske domkirke, som det tog 500 år at opføre. Herudover er det muligt at besøge tagterrassen, hvorfra man har en fremragende udsigt over Piazza Duomo og det centrale Milano.

Det er nærmest umuligt at finde de rette ord, når man skal beskrive den fantastiske kirkebygning. Den skal ganske enkelt opleves. I størrelse overgås den kun af Peterskirken i Rom, men det er altså ikke alene dimensionerne (158 m lang, 92 m bred og 108 m høj), der gør den gotiske kirke til noget særligt. Kirkens velgører – den rige Visconti-familie – var fast besluttet på at skabe et monument, der både kunne visualisere kristendommens og familiens velstand, hvilket de bestemt formåede.

Byggeriet af Milanos Duomo (officiel hjemmeside) startede i 1336, og blev først afsluttet i sidste del af det 19. århundrede. Efter at Napoleons tropper havde erobret Italien, sørgede den franske kejser og feltherre for midler til at færdiggøre domkirken, og som kronen på værket tilføjede han (naturligvis) en statue af sig selv på bygningens tag.

Indenfor i det enorme kirkerum med 52 søjler er der plads til 40.000 mennesker, og man føler sig selvsagt meget lille, når man bevæger sig rundt i de unikke omgivelser. Blandt kirkens højdepunkter er korset, der indtager hæderspladsen over alteret. Korset er et helligt relikvie, der påstås at indeholde et af de søm, som blev brugt ved Jesu korsfæstelse. Der findes flere relikvier (fra helgener og martyrer) i kirkens krypt.

Udsigt fra tagterrassen

Af øvrige højdepunkter kan nævnes Gian Giacomo Medicis gravmonument i marmor (skabt af Leone Leoni i 1564) og den makabre statue af martyren Bartholomæus, der bliver flået levende (skabt af Marco d’Agrate i 1562). Begge værker kan ses i højre tværskib. Brug også tid på at studere de enorme glasmosaikker bagest i kirken. De kunstfærdige vinduer siges at være de største, der findes i en kristen kirke.

En billet til domkirken giver også adgang til museet, Il Grande Museo del Duomo, hvor du kan blive meget klogere på kirkens konstruktion. Det er også muligt at stå ansigt til ansigt med flere fornemme skulpturer og såkaldte gargoils.

En tur op på domkirkens udsigtsterrasse er et must, når du besøger Milano. Efter at have tilbagelagt de 165 trin (eller taget med den klaustrofobiske elevator), befinder du dig i en skov af spir, skulpturer og gotiske stræbepiller. Kigger du op, kan du nyde synet af den gyldne Madonna-skulptur, der udgør kirkens højeste punkt, og nedenfor dig ligger Milanos charmerende bymidte.

Der er normalt meget lang kø for at komme ind i Duomoen og op på tagterrassen, og det kan derfor anbefales at købe en tidsbestemt billet på forhånd. Du kan købe din entrébillet (inkl. adgang til tagterrassen) her.

Transport: M1 (rød) eller M3 (gul) til Duomo.

2. Milanos historiske sporvogne

[Transport + Sightseeing]

De gule sporvogne ses ofte i gadebilledet. Foto: Tal Molcho fra Unsplash

En tur med Milanos historiske sporvogne er en god måde at opleve byen på. Her får du nostalgi, romantik og klassisk sightseeing for den nette pris af en enkelt sporvognsbillet. Milanos netværk af sporvogne er et af verdens største, og består af 18 linjer. Nogle af linjerne betjenes af topmoderne modeller, men det er naturligvis de ældre udgaver, der er de mest interessante for byens turister.

De originale gule og røde vogne fra 1929 er indrettet med træsæder og fine lamper. Selvom de ligner museumsgenstande fra en svunden tid, så udgør de fortsat en vigtig del af byens transportsystem, og er en lige så fast del af Milanos identitet, som de røde dobbeltdækkerbusser er det for London.

Er du interesseret i at tage på sightseeing i Milano ombord på en af de historiske sporvogne, så kan du med fordel vælge en tur med linje 1, som kører gennem centrum fra Greco i nordøst til Roserio i nordvest. Vælger du strækningen fra Repubblica (kom hertil med M3) til Arco della Pace, kommer du forbi en lang række af de største seværdigheder i Milano og gennem byens fashionable modedistrikt.

Du kommer bl.a. forbi operahuset La Scala, Sforza-slottet, triumfbuen Arco della Pace, rådhuset og Galleria Vittorio Emanuele II og ned ad nogle af byens fineste boulevarder.

3. Den sidste nadver (Il Cenacolo)

[Kunstværk]

Et ikonisk værk: Leonardo da Vincis Den sidste nadver kan opleves i klostret Santa Maria della Grazie. Foto: 3444753 fra Pixabay

Den sidste nadver er et af kunsthistoriens mest ikoniske malerier, og ligeledes en af de mest populære seværdigheder i Milano. Maleriet, som præger en væg i klostret Santa Maria della Grazie, trækker mange besøgende til, og det er derfor nødvendigt at reservere entrébillet lang tid i forvejen, hvis du gerne vil opleve denne mesterlige kreation.

Motivet er velkendt; Jesus har samlet sine trofaste disciple, bryder brød med dem og fortæller, at én i selskabet vil forråde ham. Forfærdelsen står (bogstaveligt talt) malet i disciplenes udtryksfulde ansigter, og den fortættede stemning trækker beskueren med ind i denne centrale scene.

Leonardo da Vinci arbejdede med Den sidste nadver fra 1495 til 1498. Igennem mange år fungerede maleriet som udsmykning i klosterets spisesal, men i dag er Den sidste nadver klostrets absolutte midtpunkt. Den sidste nadver ses gerne som et vendepunkt i kunsthistorien, hvor det markerer indgangen til højrenæssancen. Leonardos teknik, og hans evne til at give sine personer liv, er ganske formidabel, og det er en sand fornøjelse at komme tæt på det ikoniske værk.

Fakta om Den sidste nadver

Ifølge legenden brugte Leonardo da Vinci særlig lang tid på at fuldende Judas’ ansigt. Klosterets munke blev utålmodige og klagede deres nød, hvortil Leonardo svarede, at klosterets prior skulle være velkommen til at sidde model. Et tilbud han prompte afviste.

Den sidste nadver er ikke malet på våd kalk som en traditionel fresko, men i stedet direkte på den tørre væg. Dette faktum – samt den uforholdsmæssigt lange tid, som Leonardo brugte på arbejdet – har gjort vægmaleriet yderst skrøbeligt. Det har derfor været nødvendig med indtil flere omfattende restaureringer – nogle mere skånsomme end andre, og der er i dag ikke meget af det originale maleri tilbage.

Ikke desto mindre har det verdensberømte maleri være optaget på Unescos liste over verdenskulturarv siden 1980, og interessen for Den sidste nadver og maleriets skaber er vokset år for år. Dette hænger naturligvis også sammen med, at maleriet spiler en central rolle i Dan Browns storsælgende spændingsroman, Da Vinci Mysteriet.

Billet: Der skal reserveres plads på forhånd, hvis du vil opleve Den sidste nadver. Du kan købe din entrébillet inkl. rundvisning her.

Transport: M1 (rød) eller M2 (grøn) til Cadorna.

4. Castello Sforzesco

[Slot + Museum]

Afsæt god tid, hvis du vil opleve hele det fantastiske slot. Foto: Dimitris Vetsikas fra Pixabay

Milanos imponerende fæstningsværk, Castello Sforzesco (officiel hjemmeside), har en lang og stolt historie, og fungerer som et væsentligt vartegn for den norditalienske by. Gennem mange år fungerede fæstningen som hovedsæde for den rige Sforza-familie, der regerede Milano under renæssancen, men den røde stenbygning har også udgjort et væsentligt forsvar mod invaderende fjender.

I dag kan du besøge hele syv forskellige museer inde på Sforza-slottet, men du kan naturligvis også nøjes med at nyde fæstningens monumentale arkitektur og dens pragtfulde omgivelser.

Det var Francesco Sforza (1401-1466), der grundlagde det milanesiske Sforza-dynasti i midten af det 15. århundrede, hvor han ligeledes tog initiativ til at genopbygge det slot, som senere skulle bære familiens navn. Det blev imidlertid Francescos søn, Ludovico Sforza, der for alvor fik sat skik på slottet.

Ludovico (som også finansierede Den sidste nadver i Santa Maria della Grazie-klostret) hyrede nemlig en række dygtige kunstnere, bl.a. Leonardo da Vinci og Donato Bramante, til at dekorere den storslåede familiejendom.

Resultatet af deres arbejde kan i dag nydes på Museo d’Arte Antica – slottets mest interessante museum. Her kan du dykke ned i Milanos middelalder og renæssance, mens du bevæger dig gennem de fresko-dekorerede gemakker. Udstillingen rummer en flot samling af skulpturer, våben og andre historiske genstande.

Blandt højdepunkterne er det pompøse gravmonument for den upopulære italienske statsmand, Bernarbó Visconti, og naturligvis Sala della Asse, med Leonardo da Vincis fine loftsdekoration.

Kunst på Castello Sforzesco

Det er også værd at besøge Pietá Rondanini-museet, hvor man kan nyde Michelangelos sidste (og ufuldendte) skulptur, Pietá Rondanini. Den smukke marmorskulptur forestiller den døende Jesus, som støttes af sin moder, Jomfru Maria.

Interesserer du dig for kunst, kan du også besøge Pinacoteca del Castello Sforzesco med værker af Tizian, Canaletto, Correggio og Tintoretto. Her findes også et egyptisk museum og et museum med historiske musikinstrumenter.

Brug også tid på at udforske selve fæstningen, som i det 16. århundrede blev udbygget til et af Europas største citadeller. Det symmetriske bygningsværk, som måtte genopbygges efter Napoleonskrigene, præges bl.a. af tykke mure, solide vagttårne, en stor, grøn gårdsplads og naturligvis det 70 meter høje tårn, Torre del Filarete, som rummer fæstningens hovedindgang. Udenfor hovedindgangen kan du nyde den storslåede fontæne på Piazza Castello.

Spring køen over: Køb din entrébillet til Castello Sforzesco inkl. audioguide her.

Transport: M1 (rød) til Cairoli eller M2 (grøn) til Cadorna-Triennale.

5. Pinacoteca di Brera

[Kunstmuseum]

Pinacoteca di Brera byder på en storslået kunstsamling. Foto: Dimitris Vetsikas fra Pixabay

Interesserer du dig for kunst og kunsthistorie, så bør Pinacoteca di Brera naturligvis stå højt på listen over de seværdigheder, du skal opleve på din tur til Milano. Det spændende museum er indrettet i et fornemt palads fra det 17. århundrede, og råder over en af Italiens fineste kunstsamlinger.

Midt på museets gårdsplads byder en skulptur af Napoleon Bonaparte museets gæster velkommen, og det er bestemt ikke tilfældigt. Det var nemlig den franske kejser, som netop var blevet kronet som konge af Italien, der tog initiativ til kunstmuseet, som åbnede i 1809. Målet var at skabe en italiensk pendant til Louvre i Paris.

Rembrandt, Goya, Rubens og van Dyck er alle repræsenteret på Pinacoteca di Brera, hvis udstilling spreder sig over 38 sale, men det er naturligvis de italienske mestre, der bør være målet for dit besøg. Samlingen er opbygget kronologisk, så du kan følge den kunstneriske udvikling gennem forskellige regionale tendenser og forskellige stilretninger.

Afsæt bl.a. tid til venezianerne, som er repræsenteret ved Giovanni Bellini og Andrea Mantegna (Mantegnas ‘Den røde Kristus’ fra 1480 er et mesterværk) og renæssance-mestrene Tizian, Tintoretto og Veronese. Tizians ‘Sankt Jerome’ (1552), Tintorettos ‘Skt. Markus’ lig findes’ (1560) og Veroneses ‘Middag i Simons hus’ (1570) er alle udsøgte værker.

Af øvrige højdepunkter kan nævnes Caravaggios ‘Gæstebud hos Emmaus’ (1606) – en mørk og dramatisk scene med en sublim lyssætning – og Francesco Hayez’ ‘Kysset’ (1859) – et ikonisk og romantisk værk, som siden blev et symbol på den italienske genforening.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: M2 (grøn) til Lanza.

6. La Scala og Teatermuseet (Museo Teatrale alla Scala)

[Operahus + Museum]

La Scala er blandt de mest berømte seværdigheder i Milano. Foto: Dimitris Vetsikas fra Pixabay

Gyldne overflader, stuk og rødt fløjl præger Scala-teaterets historiske sal, hvor 2.000 forventningsfulde publikummer tager plads foran den 70 mand store orkestergrav. La Scala er et af verdens mest berømte operahuse, og den overdådige bygning har lagt scene til mangen en premiereforestilling de seneste 250 år.

Bellini, Donizetti, Rossini og Verdi er fast inventar, og interesserer du dig for opera, bør du naturligvis bestille billet til en forestilling. Sæsonen åbner på Sankt Ambrosius-dag den 7. december, og strækker sig traditionel frem til maj. Du kan også besøge La Scalas fine museum, og komme med på en rundvisning bag kulisserne og rundt i den fornemme sal.

Det er arkitekten Giuseppe Piermarini, man i dag skal takke for det ikoniske Scala-teater, der blev indviet i 1778. Finansieringen blev sikret gennem salg af de særlige ‘palchi’ (private loger), som kan opleves på en rundvisning.

Højt over salens karakteristiske vertikale publikumsbåse findes loggione-sektionen, som rummer teaterets billigste pladser. Her findes også de mest dedikerede publikummer (de såkaldte loggionisti), som både er leveringsdygtige i højrøstet applaus og gennemtrængende buh-råb.

Udover at overvære en operaforestilling på La Scala, er det også en spændende oplevelse at besøge Teatermuseet, som blev indviet i 1913. Her kan du nyde klassiske kostumer, scenedekorationer, musikinstrumenter og forskellige relaterede genstande i form af malerier og fotos. Her findes også et omfattende bibliotek.

Udstillingen giver en fremragende introduktion til Scala-teateret og dets historie, men også til de mere generelle aspekter af milanesisk og italiensk teaterhistorie. Et besøg på museet giver desuden adgang til en tur rundt i den berømte sal.

Billet: Du kan købe entrébillet til museet og rundtur på La Scala her.

Transport: M1 (rød) eller M3 (gul) til Duomo.

7. Parco Sempione

[Park + Akvarium + Udsigtstårn]

Der findes flere spændende seværdigheder i Sempione-parken i Milano, men du kan også blot slappe af i de skønne omgivelser. Foto: Dimitris Vetsikas fra Pixabay

Bag Castello Sforzesco kan du opleve Milanos skønneste park, Parco Sempione. Området var engang Sforze-familiens private legeplads, og blev senere anvendt til militærparader, inden arkitekten Emilio Alemagna i 1888 omdannede det til en indbydende landskabspark efter engelsk forbillede.

Ønsket var at skabe en sammenhæng mellem de to klassiske monumenter; Sforze-slottet og triumfbuen Arco della Pace. I dag er den grønne oase værdsat af både indbyggere og turister.

Grønne plæner, snoede stier, søer, skulpturer og farverige blomsterbede er nogle af de ingredienser, der gør Parco Sempione til et populært rekreativt område. Når vejret er godt, er de frodige græsplæner ideelle til afslapning, ligesom det er muligt at nyde mad, drikkevarer og is fra en af de mange caféer og madboder.

Attraktionerne i Parco Sempione

Blandt højdepunkterne i Parco Sempione er triumfbuen Arco della Pac, udsigtstårnet Torre Branca og Milanos akvarium, Acquario Civico di Milano. Den 25 meter høje triumfbue, som rejser sig i parkens nordvestlige hjørne, blev bestilt af Napoleon Bonaparte, og modelleret efter den ikoniske triumfbue i Paris.

Napoleon var dog for længst fortid på den italienske trone, da triumfbuen stod færdig i 1838, og meget ironisk blev det centrale relief rettet til, så det (i stedet for at hylde hans bedrifter) viser scener fra hans nederlag i Slaget ved Leipzig (1813). I Milano markerer den nyklassicistiske triumfbue starten på Corso Sempione – hovedvejen der forbinder Paris og Milano.

Vil du nyde udsigten over Parco Sempione, kan du tage turen op i udsigtstårnet, Torre Branca. Den imponerende jernkonstruktion blev opført i 1933, og med en højde på 108,6 meter, er den blandt de højeste bygningsværker i Milano. Udsigten fra panoramaplatformen er fremragende, og på en klar dag kan man se helt til Alperne og Po-sletten. Du kan springe køen over ved at købe din entrébillet til Torre Branca her.

Er du i Milano med børn, er det oplagt af besøge Milanos akvarium, Acquario Civico di Milano, som har til huse i en smuk bygning fra 1906. Trods den høje alder byder akvariet på moderne faciliteter og mere end 100 forskellige slags undervandsdyr i spændende opgivelser.

Åbningstider: Dagligt 6:30-21:00

Transport: M1 (rød) til Cairoli eller M2 (grøn) til Cadorna-Triennale. Alternativt sporvogn 1 el. 10 til Arco Della Pace.

8. Galleria Vittorio Emanuele II

[Arkade + Arkitektur + Shopping]

Det overdådige galleri byder på fornem arkitektur og lige så fornemme butikker. Foto: Dimitris Vetsikas fra Pixabay

Når du besøger Milano, skal du naturligvis afsætte tid til shopping. Den norditalienske by er nemlig et slaraffenland for alle, der går op i tøj, mode og luksuriøst tilbehør.

Priserne på de verdensberømte mærker kan være i den høje ende, men det koster heldigvis ikke noget at kigge. Og i Galleria Vittorio Emanuele II – Italiens ældste og fineste indkøbsarkade – er der virkelig noget at kigge på. Både når det gælder fashionable modebutikker (her findes f.eks. to Prada-butikker), og når det kommer til galleriets smukke, historiske arkitektur.

Galleria Vittorio Emanuele II har navn efter Italiens første konge, og med den elegante og overdådige udsmykning, er bygningen bestemt også en konge værdig. Galleriet, der blev opført mellem 1865 og 1877, består af glasoverdækkede arkader, som rejser sig i fire etagers højde.

På stedet, hvor arkaderne mødes, skabes et smukt torv under en 47 meter høj glaskuppel. Læg også mærke til gulvmosaikkerne, der illustrerer de fire byer, der netop var blevet forenet i et fælles Italien; en ulv for Rom, en lilje for Firenze, en tyr for Torino og naturligvis Milanos hvide skjold på et rødt kors.

Galleriet er berømt for at huse nogle af Milanos ældste butikker og restauranter, og du kan f.eks. opleve Biffi Caffè fra 1867, som sørgede for delikatesser til det italienske hof, Savini-restauranten, hattebutikken Borsalino (1883), den historiske boghandel Libreria Bocca og cocktailbaren Camparino med den skønne Art Nouveau-indretning.

Herudover finder du naturligvis en lang række mode- og smykkebutikken som Versace, Louis Vuitton, Gucci, Armani, Luisa Spagnoli, Swarovski, Stefanel og Massimo Dutti.

Transport: M1 (rød) eller M3 (gul) til Duomo.

9. Poldi Pezzoli-museet (Museo Poldi Pezzoli)

[Museum]

Klassiske malerier, våben og historiske genstande. Greven Gian Giacomo Poldi Pezzoli var en ihærdig samler af kunst og antikviteter, og ville gerne vise sine spændende ejendele frem for offentligheden. Derfor valgte han at indrette et museum i familiens fornemme palads – et museum, der meget passende bærer hans navn.

Poldi Pezzoli-museet byder på en række uvurderlige skatte, men iscenesættelsen af de enkelte genstande er også ganske spektakulær. I hvert eneste rum er der kælet for detaljerne, hvilket gør besøget til noget helt særligt. F.eks. blev La Scalas scenograf, Filippo Peroni, hyret ind til at dekorere våbenkammeret i nygotisk stil – en indretning, der desværre gik tabt under 2. Verdenskrig. Heldigvis overlevede en række af de øvrige dekorationer (eller kulisser om man vil).

Det aktuelle våbenkammer (Sala d’Armi) har et stramt minimalistisk udtryk, og minder nærmere om et eksklusivt gravkammer. Salene, der tidligere fungerede som Poldi Pezzolis private gemakker, er indrettet, så de matcher udstillingens forskellige tidsperioder. Her er rokoko, stuk, mahogni og elfenben for alle pengene.

Kunstsamlingen fokuserer først og fremmest på Lombardiets væsentligste renæssance-malere (bl.a. Foppa, Bergognone og Luini) og de største mestre fra Venedig og Toscana (bl.a. Botticelli, Bellini og Piero della Francesca). Et absolut højdepunkt er Pollaiolos smukke ‘Portræt af en kvinde’ (1470-1472). Herudover findes også flere flamske værker, ligesom udstillingen af porcelæn, glaskunst og smykker også er værd at kigge nærmere på.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: M3 (gul) til Montenapoleone.

10. Monumental-kirkegården (Cimitero Monumentale)

[Kirkegård + Skulpturer]

En af de alternative seværdigheder i Milano: Den eventyrlige Monumental-kirkegård. Foto: Tomasz Kowaluk fra Pixabay

Cimitero Monumentale er ikke en hvilken som helst kirkegård. Her holdes de store ambitioner nemlig i live længe efter døden har afsluttet det jordiske liv. Der er ikke megen ydmyghed at spore, når man bevæger sig rundt mellem enorme gravmonumenter og ekstravagante mausoleer.

Monumental-kirkegården fungerer som sidste hvilested for en lang række store personligheder – lige fra kunstnere og adelige til politikere og forretningsmænd. Der findes dog også gravsteder for helt almindelige mennesker i det 25 hektar store område.

Det var arkitekten Carlo Maciachini, der blev betroet opgaven med at skabe en ny kirkegård, som i 1866 skulle erstatte en række mindre gravpladser, der lå spredt rundt i Milano. Det første monument, der springer i øjnene, er naturligvis det marmorbeklædte kapel, Famedio, der også fungerer som kirkegårdens hovedindgang. I kapellets sale kan man opleve flere spektakulære gravmonumenter, bl.a. for digteren Alessandro Manzoni, og udenfor venter endnu flere interessante værker.

Kirkegårdens kunstværker

Det er spændende at bevæge sig rundt på Cimitero Monumentale med de forskellige og meget kunstfærdige gravsteder. Nogle er nærmest vulgære i deres overdrevne udtryk, hvilket bl.a. gælder Morgagni-familiens unikke gravmonument med seks sørgende nymfer.

Andre er decideret uhyggelige som f.eks. Mariani-familien gravsted, hvor en ekspressionistisk skulptur er fanget i et skræmmende dødsskrig. Bliver disse personer ikke husket for deres gerninger i livet, så bliver de det sandsynligvis for disse særprægede monumenter, der pryder deres gravsteder.

Kirkegården er inddelt, så katolikker begraves i den centrale del af området. Den jødiske gravplads findes til højre, mens området til venstre er forbeholdt andre trosretninger. I midten af det hele kan man opleve det fine mindesmærke, som er rejst til ære for de milanesere, der mistede livet i koncentrationslejrene under 2. Verdenskrig. Af kendte gravsteder findes bl.a. gravene for kunstmaleren Francesco Hayez og forfatterne Salvatore Quasimodo og Dario Fo.

Åbningstider: 8:00-18:00 (tirsdag til søndag).

Transport: M5 (lilla) til Monumentale eller M2 (grøn) til Garibaldi.

11. Kanalkvarteret Navigli

[Bydel + Kanaler + Afslapning + Bådture]

Kanalkvarteret er blandt de oversete seværdigheder i Milano. Foto: Alfonso Cerezo fra Pixabay

Navigli er Milanos skønne kanalkvarter, der bedst kan beskrives som en italiensk udgave af Nyhavn. Langs de lige kanaler findes historiske huse med hyggelige butikker og charmerende udskænkningssteder. Fra den store kanal, Naviglio Grande, kan du også sejle afsted på en kanalrundfart.

Allerede i middelalderen etablerede man det kanalsystem, der i dag giver navn til en hel bydel i Milano. Det store netværk af vandveje (fem kanaler) gjorde det muligt at transportere varer rundt i byen, men man kunne også nemt fragte byggematerialer over længere distancer, da kanalerne var forbundet til Po-floden og søen Lago Maggiore. Kanalerne spillede en hovedrolle for byens udvikling, og blev flittigt benyttet, da der skulle fragtes sten og marmor til byggeriet af Duomoen, som blev indledt i 1386.

Efterhånden som trafikken på vejene erstattede trængslen på kanalerne, valgte man i 1930’erne at overdække vandvejene i den centrale del af Milano, og i dag eksisterer blot en mindre del af det historiske kanalsystem. Naviglio Grande er det oplagte udgangspunkt, hvis du gerne vil nyde stemningen i det historiske kvarter, hvor du finder autentiske restauranter og barer langs vandet.

Transport: M2 (grøn) til P.TA Genova FS eller sporvogn 10 til Via Vigevano V.le Gorizia.

12. Museet for moderne kunst (Museo del Novecento)

[Kunstmuseum]

For kunstinteresserede er Muset for moderne kunst et sandt slaraffenland. Foto: Ouael Ben Salah fra Unsplash

Det italienske navn betyder ‘Museet for det 20. århundrede’, og det er netop kunstværker fra 1900-tallet, der i dag pryder væggene på Palazzo dell’Arengario. Det symmetriske bygningskompleks, som består af to ens paladser i marmor, indtager den prominente placering lige overfor Duomoen, og blev opført i 1930’ernes fascistiske Italien. Arbejdet gik dog i stå under 2. Verdenskrig, og paladset blev først fuldført i 1956.

Siden 2010 har Palazzo dell’Arengario huset et af Milanos mest interessante museer, hvor du kan opleve nogle af 1900-tallets mest populære italienske kunstværker. Det gælder ikke mindst Giuseppe Pellizza da Volpedos enorme værk, Den fjerde stat (Il quarto stato) fra 1901, som skildrer en gruppe strejkende arbejdere. Det er også interessant at dykke ned i museets futuristiske samling med værker af Umberto Boccioni og Giacomo Balla.

I alt byder museets samling på mere end 400 værker – lige fra klassiske malerier til eksperimenterende skulpturer. Læg også mærke til den interessante arkitektur, der præger bygningens indre. Her findes bl.a. en markant spiralformet rampe, der har lånt inspiration fra Guggenheim-museet. Fra museets 3. sal – under Lucio Fontanas svævende neon-skulptur – har man en perfekt udsigt til Duomoen.

Selvom museet primært fokuserer på italienske kunstnere – og meget gerne de helt lokale af slagsen – er der også fundet plads til nogle prominente udlændinge, heriblandt Kandinsky, Klee, Matisse, Mondrian, Picasso, Daniel Buren, Roy Lichtenstein og Andy Warhol.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

Transport: M1 (rød) eller M3 (gul) til Duomo.

13. Basilica di Sant’Ambrogio

[Kirke]

Basilica di Sant’Ambrogio er et besøg værd, hvis du gerne vil dykke ned i byens religiøse historie. Foto: Dimitris Vetsikas fra Pixabay

Det er ikke retfærdigt, at Duomoen løber med al opmærksomheden, for der findes mange fantastiske kirker i Milano. En af dem er den romanske Basilica di Sant’Ambrogio, som samtidig er en af byens ældste kirker. Det stemningsfulde bygningsværk i røde teglsten er dedikeret til Milanos skytshelgen, Sankt Ambrosius (339-397), der grundlagde kirken i det fjerde århundrede, mens han tjente som biskop i Milano.

Den oprindelige Sant’Ambrogio-basilika blev opført i årene 379-386, mens en stor del af den nuværende bygning stammer fra det 11. århundrede. Allerede inden du træder ind i selve kirken, kommer du gennem en stemningsfuld, firkantet gårdhave med fornemme søjlegange. Indenfor er kirkerummet relativt afdæmpet, og i den dunkle lyssætning drages man straks mod det fine guldalter, som er dekoreret efter alle kunstens regler.

I højre side af skibet findes San Vittore-kapellet med de jordiske rester af Sankt Ambrosius’ broder, San Satiro. San Vittore-kapellet var oprindeligt et fritstående kapel, som er endnu ældre end kirken. Kapellets vægge og lofter prydes af smukke mosaikker fra det 5. århundrede, og byder bl.a. på et af de tidligste portrætter af Sankt Ambrosius.

I krypten under alteret findes det mumificerede lig af Sankt Ambrosius samt de to martyrer Protasius og Gervase. Man kan kigge ind til dem gennem et vindue på bagsiden af alteret. Har du god tid, kan du tage plads på en af kirkebænkene og nyde stilheden i de enkle omgivelser.

Udenfor kirken bør du desuden lægge mærke til den hvide marmorsøjle med to huller. Ifølge legenden forsøgte djævelen af friste Sankt Ambrosius, men da det ikke lykkedes, stangede han i vrede sine horn mod søjlen, hvilket altså efterlod et blivende mærke.

Åbningstider: 10:00-12:00 samt 14:30-18:00 (mandag til lørdag), 15:00-17:00 (søndag).

Transport: M2 (grøn) til S. Ambrogio.

14. Museet for videnskab og teknik (Museo Nazionale Scienza e Tecnologia Leonardo da Vinci)

[Videnskabsmuseum]

Ubåden Enrico Toti fra 1968 er blandt museets højdepunkter. Foto: Dimitris Vetsikas fra Pixabay

Udover at være en fremragende maler, var Leonardo da Vinci også en ivrig opfinder, og det er således ikke tilfældigt, at hans navn i dag pryder det nationale museum for videnskab i Milano.

Flyvemaskiner, helikoptere, tanks og undervandsbåde. Mange af Leonardos opfindelser var forud for deres tid, og af denne grund vakte de ikke udpræget begejstring i det 15. århundrede. Man skulle trods alt helt frem til 1903, før det lykkedes Wright-brødrene at sende den første bemandede flyvemaskine på vingerne.

På Museet for videnskab og teknik (officiel hjemmeside) er flere af Leonardos tegninger gjort til virkelighed – enten som små modeller eller som fuldvoksne maskiner. Nogle af dem kan endda afprøves på stedet. Det er dog langt fra kun Leonardos videnskabelige opfindelser, der kan opleves på museet, der for øvrigt er indrettet i et smukt kloster fra det 16. århundrede.

Lokomotiver, flyvemaskiner og både

Museets imponerende samling består af mange forskellige teknologiske genstande, heriblandt fantastiske damplokomotiver, flyvemaskiner og både.

Leonardos fantastiske idéer (som også tæller en moderne by bestående af kanaler i stedet for veje) udgør udstillingens højdepunkt, men afdelingen med transportmidler er bestemt også værd at besøge. Her kan du opleve de mægtige damplokomotiver, sejlskibe og fly (bl.a. det italienske Fiat G.91-jagerfly) på nærmeste hold. Handelsskibet Ebe fra 1921 og oceanlineren SS Conte Biancamano (udstilles i sektioner med bl.a. broen og en førsteklasses kahyt) er blandt de maritime højdepunkter.

I afdelingen dedikeret til astronomi og rumforskning kan man bl.a. opleve smukke og simple modeller af solsystemet fra det 17. århundrede, historiske teleskoper og månesten bragt til jorden af Apollo 17. Hele museumsområdet strækker sig over 50.000 kvadratmeter, så der er virkelig noget at se. Ønsker du at komne ombord på ubåden Enrico Toti fra 1968 skal dette besøg bookes på forhånd.

Spring køen over: Køb din entrébillet til museet her.

Transport: M2 (grøn) til S. Ambrogio.

15. San Siro

[Fodboldkamp + Stadionrundvisning + Museum]

Det er en stor oplevelse at overvære en fodboldkamp på San Siro. Foto: Chatst2 fra Pixabay

Italienerne elsker fodbold, og det er således en stor oplevelse at overvære en fodboldkamp på byens berømte stadion, Stadio Giuseppe Meazza – populært kaldet San Siro. San Siro har plads til svimlende 80.000 fanatiske tilskuere, og fungerer som hjemmebane for storholdene A.C. Milan og Inter.

Eftersom de to hold deles om stadion, spilles her kampe i hver spillerunde i løbet af sæsonen. Som turist i Milano er der dermed god mulighed for at opleve en fodboldkamp på San Siro. En stadionrundvisning samt et besøg på klubbernes museum er også oplagt, hvis du interesserer dig for fodbold.

Det originale San Siro blev opført i 1925, men stadionet er naturligvis blevet udbygget og ombygget flere gange siden. Den sidste store ombygning foregik mellem 1987 og 1990, hvor stadion blev gjort klar til VM-slutrunden i ‘90. Siden 1980 har San Siro officielt været navngivet efter Inter-legenden Giuseppe Meazza, som også var med til at vinde to verdensmesterskaber med Italien (i 1934 og 1938).

Selvom A.C. Milan og Inter til dagligt må deles om den storslåede hjemmebane, er de to klubber indædte rivaler, og kampene mellem klubberne er en særlig intens affære. Det lokale derby kaldes ‘Derby della Madonnina’ med reference til den berømte Madonna-statue, som findes på toppen af Duomoen.

A.C. Milan blev grundlagt i 1899, mens Inters historie går tilbage til 1908. Begge klubber kan altså prale af en lang, begivenhedsrig og ikke mindst succesfuld historie. Flere danske spillere har også tørnet ud for de milanesiske storhold, heriblandt Brian Laudrup, Martin Laursen og Jon Dahl Tomasson for A.C. Milan. Christian Eriksen nåede 43 kampe for Inter.

Rundvisning på San Siro og Museum

Vil du gerne blive klogere på de to klubber og komme bag kulisserne på San Siro, kan du tage med på en selvguidet rundvisning. Her kan du bl.a. opleve holdenes omklædningsrum, presserummet og spillertunnellen, ligesom du kan komme helt tæt på banen og udskiftningsbænken.

Turen inkluderer også et besøg på San Siro-museet. På museet findes en lang række genstande fra klubbernes glorværdige historie, ligesom du kan opleve flere af de berømte spillere som voksfigurer. Du kan læse mere om den selvguidede tur på San Siro og købe din billet her.

Transport: M5 (lilla) til San Siro.

Er du glødende A.C. Milan-fan, så vil San Siro-museets udstilling muligvis synes en smule overfladisk. I dag vises de mest interessante genstande – trofæer og andre skatte – nemlig frem i klubbens egen bygning – det topmoderne og farvestrålende Casa Milan. Casa Milan rummer også klubbens administration samt restaurant og butik. Du kan købe entrébillet til Casa Milan med A.C. Milan-udstillingen her.

Transport: M5 (lilla) til Portello.

Restauranter i Milano – de bedste spisesteder

1. Trattoria Milanese

[Via Santa Marta 11]

Er du på jagt efter autentisk milanesisk mad, så er Trattoria Milanese et oplagt valg. Det simple ‘trattoria’ er et hit blandt kvarterets indbyggere, og de lokale gæster behøver ikke afgive bestilling – tjeneren ved præcis, hvad de skal have. Det højloftede serveringslokale er ganske enkelt, lyst og hyggeligt. En stor reol med vinflasker pryder den ene væg, og bordene er dækket med hvide duge.

Blandt favoritterne på menukortet er lækre kødboller indpakket i kålblade, en fremragende minestrone og den fantastiske risotto al Salto. Lonely Planet har udråbt Trattoria Milanese som et af de bedste steder at nyde lokal mad, og der er al mulig grund til at besøge restauranten, som ligger 8 minutters gang fra Piazza del Duomo.

2. Rossini Restaurant Pizzeria

[Via Dei Piatti]

Det kan godt være at pizzaen oprindeligt kommer fra Napoli, men det tænker man bestemt ikke over, når man sætter tænderne i de lækre og sprøde pizzaer hos Rossini. Det er dog ikke kun pizzaer, men også andre italienske specialiteter, der serveres i de rustikke omgivelser med murstenshvælvinger og lysekroner. Fisk og skaldyr samt friske pastaretter er ligeledes i høj kurs, og skulle der være plads til en dessert, så smager disse også himmelsk.

Rossini er blandt de bedste pizzeriaer i Milano, og så ligger restauranten endda i gåafstand fra mange af byens mest populære seværdigheder. Betjeningen er venlig, men kan være lidt langsom. Det er et populært sted, så det gælder om at have tålmodighed. Vinkortet er også ganske interessant.

3. Seta

[Via Andegari 9]

Er du til finere og eksperimenterende gastronomi, så er Seta absolut stedet. På denne trendy Michelin-restaurant mødes tradition og nyskabelse i hver eneste ret, for køkkenchef Antonio Guida elsker at udfordre de klassiske smagssammensætninger. Studerer du en liste over de bedste spisesteder i Milano, så er det meget sandsynligt, at Seta ligger helt i toppen. At Seta nyder stor popularitet er helt sikkert berettiget, og et besøg her er en stor oplevelse.

Seta ligger gemt ad vejen i Mandarin Oriental-hotellets anden baggård. Serveringslokalet er pænt og enkelt, men får ikke lov til at tage opmærksomheden fra det, det virkelig handler om, nemlig maden. Menuen udskiftes løbende, men kan f.eks. byde på tortelli med andefyld, græskar, pecorinoost og rødvinssauce eller grillet blå hummer med kartofler og grøn the. Lam med krydderurter og polenta med blæksprutteblæk er også blandt de spændende retter. Gennem de store vinduespartier kan man holde øje med kokkenes arbejde.

4. Trattoria Arlati

[Via Alberto Nota 47]

Det er nemt at forelske sig i Trattoria Arlati, som ligger et stykke udenfor Milanos turistområde. Den fantastiske atmosfære og køkkenets klassiske opskrifter går hånd i hånd, og har gjort det siden 1930’erne. Uanset hvor du kigger hen, er der noget sjovt og spændende, der fanger din opmærksomhed. Malerier, fotos, art deco-lamper, gamle vinflasker og en skulptur af en struds i fuld størrelse, er blot nogle af de effekter, der er med til at gøre de intime serveringslokaler til noget særligt.

Og så er der maden. Den familieejede restaurant fører enkle og traditionelle retter. Her er ikke tilføjet unødvendigt pynt eller lignende – maden serveres, som den er. Blandt de velsmagende klassikere finder du ossobuco (måske byens bedste), risotto og cotoletta alla milanese (den lokale udgave af en wienerschnitzel). Betjeningen er kompetent og venlig, men bliv ikke overrasket over, at du skal ringe på døren, for at blive lukket ind.

5. Posto di Conversazione

[Alzaia Naviglio Grande 6]

Langs den hyggelige kanal, Naviglio Grande, findes mange charmerende barer og restauranter med siddepladser langs vandet. Nogle af stederne er regulære turistfælder, mens andre er rigtig fine spisesteder, som også besøges af de lokale. Og til sidstnævnte hører i den grad Posto di Conversazione. En super romantisk restaurant, hvor du kan nyde klassiske italienske retter under åben himmel eller indenfor i det enkle etablissement.

Serveringslokalet er præget af mørke trælofter og en ellers yderst enkel indretning. Stemningen er god, men på en sommeraften er det bordene langs kanalen, der er de mest populære. Blandt favoritterne er den himmelske carpacio og den mindst lige så udsøgte risotto, men den friske pasta med zucchini og vilde muslinger kan også anbefales. Slut af med en tiramisu eller den lokale ‘souffle de cioccolato’ sammen med en espresso.

Hotel i Milano – de bedste overnatningssteder

Lombardiets hovedstad byder på mange gode hoteller, og nedenfor finder du tre oplagte forslag i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Milano hos Booking.com her.



Booking.com

1. B&B Hotel Milano City Center

[Via San Tomaso 2]

B&B-hotellet i midten af Milano er et moderne 3-stjernet byhotel. Den centrale beliggenhed (450 meter til Castello Sforzesco og 500 meter til Piazza del Duomo) gør hotellet til det ideelle udgangspunkt, når du skal udforske Milanos mange spændende seværdigheder. Og det er tilmed til en ganske overkommelig pris. Fra den skønne tagterrasse kan du desuden nyde udsigten over det centrale Milano, og i nærheden findes mange autentiske restauranter.

Hotellet har en moderne og luftig indretning. Værelserne er ikke store, men de er indbydende, og pladsen er godt udnyttet. Der findes mange forskellige værelsestyper, som alle er forsynet med aircondition. Nogle værelser har en dejlig terrasse. Skal du benytte offentlig transport, så finder du Cordusio-metrostationen 250 meter fra hotellets hovedindgang. Du kan læse mere om hotellet på Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge B&B Hotel Milano City Center?

  • Rating på 9,0 (ud af 10) på Booking.com
  • 250 meter til Cordusio-metrostationen
  • Skøn tagterrasse med udsigt
  • Gåafstand til mange af de populære seværdigheder i Milano

2. Four Seasons Hotel Milano

[Via Gesú 6-8]

Er du til luksus og romantik i Milano, så er Four Seasons Hotel det ideelle valg. Det 5-stjernede hotel er indrettet i et gammelt kloster fra det 15. århundrede, og den spændende fortid kan anes flere steder – bl.a. i atriumgården, som er omringet af søjler. Gården er det perfekte sted at slappe af. Hotellets spa-afdeling med swimmingpool er placeret i klostrets gamle vinkælder.

Four Seasons Hotel Milano ligger blot 250 meter fra metrostationen Montenapoleone – en fantastisk beliggenhed, når du skal rundt og udforske den italienske storby. De store værelser er topmoderne og udstyret med alt, du måtte få brug for under dit ophold, og i restauranten kan du nyde en skøn morgenmad, frokost eller middag. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor vælge Four Seasons Hotel Milano?

  • Fremragende beliggenhed i det centrale Milano
  • Skønt gårdhavemiljø til afslapning
  • Spa-afdeling med swimmingpool
  • Rating på 8,9 (ud af 10)

3. Babila Hostel

[Via Conservatorio 2A]

Klassisk sovesal, dobbeltværelse med eget bad eller et indbydende familieværelse med fire sovepladser. Babila Hostel har noget for enhver smag, og så er det populære hostel endda billigt, ligesom beliggenheden er i top. Babila er et moderne designhostel indrettet i et smukt restaureret nygotisk bypalads, hvor man enten kan passe sig selv eller træffe nye bekendtskaber. Her findes et hyggeligt fællesrum og en lige så hyggelig bar, hvor der serveres cocktails og ‘craft beers’.

Den venlige reception er åben 24 timer i døgnet, og med 700 meter til San Babila-metrostationen, kommer du nemt rundt til de bedste seværdigheder i Milano. Der er ca. 10 minutters gang til Duomo-pladsen. Alle værelser har aircondition og morgenmaden er ligeledes et stort plus. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Babila Hostel?

  • Billig overnatning i det centrale Milano
  • Rating på 8,6 (ud af 10) på Booking.com
  • Gode og hyggelige fællesfaciliteter
  • Imødekommende og hjælpsomt personale

Sådan kommer du til Milano

Der er ca. 1.300 km til Milano fra den dansk/tyske grænse, og det er således muligt at køre i bil til den norditalienske by. Det er dog flyet, der er den mest populære og samtidig den mest effektive rejseform, og her undgår du samtidig den kaotiske biltrafik i det centrale Milano.

Milano med fly

Det er oplagt at rejse til Milano med fly, hvor der både flyves fra København og Billund. I begge tilfælde er flyvetiden ca. to timer. Milano har to lufthavne; Malpensa og Linate, mens lufthavnen i Bergamo også markedsføres som en Milano-lufthavn. Bergamos lufthavn betjenes af en række lavprisselskaber.

Malpensa ligger ca. 45 km nordvest for Milano, mens Linate ligger 7 km øst for bymidten. Bergamos lufthavn, Oreo al Serio, ligger ca. 45 km nordøst for Milano.

Fra Malpensa

Milano Malpensa er den største lufthavn i Norditalien og har to terminaler. Skal du fra Malpensa-lufthavnen til Milano centrum kan du benytte toget Malpensa Express, som kører fra Terminal 1 og Terminal 2. Toget kører op til fire gange i timen, og turen tager mellem 30 og 50 minutter afhængig af afgang.

Vær opmærksom på, at nogle tog kører til hovedbanegården (Milano Centrale), mens andre kører til stationen Milano Cadorna. Fra begge stationer er der adgang til metro – fra Milano Cadorna er der adgang til M1 og M2, og fra Milano Centrale er der adgang til M2 og M3. Du kan købe billet til Malpensa Express her.

Det er også muligt at benytte bus i form af Malpensa Shuttle og Malpensa Bus Express. Busserne kører fra begge lufthavnsterminaler til Milano Centrale, og turen tager ca. 60-70 minutter. Du kan købe din busbillet fra Malpensa-lufthavnen her.

Fra Linate

Fra Linate-lufthavnen kan du benytte buslinje 73, som kører til Piazza Duomo eller de egentlige lufthavnsbusser, som kører til Milano Centrale. Når metrolinjen M4 er færdigbygget, kommer den til at forbinde Linate-lufthavnen med centrum.

Fra Bergamo Oreo al Serio

Oreo al Serio ligger lige udenfor den hyggelige by, Bergamo. Fra Oreo al Serio kan du benytte flere forskellige lufthavnsbusser til at komme til det centrale Milano. Du kan købe billet til lufthavnsbussen her.

Milano med tog

Det er også muligt at komme til Milano med tog, selvom det er en længere tur, som næsten tager et døgn. Turen kan evt. inkludere nattog fra München.

Med sin centrale placering i Norditalien er Milano et fremragende stop, hvis du rejser rundt på Interrail. Går turen fra Danmark, er det oplagt med stop i Hamborg, München og/eller Salzburg. Du kan læse min guide til Interrail-rejser her.

Sådan kommer du rundt i Milano

Selvom Milano er en stor by, er den meget overskuelig. Når først du befinder dig i centrum, ligger mange af byens seværdigheder i gåafstand fra hinanden. Det kan dog også være en god idé at benytte det udmærkede netværk af metrolinjer, sporvogne og busser.

Undergrundsbanen har fire linjer; M1 (rød), M2 (grøn), M3 (gul) og M5 (lilla). En femte linje (M4) er under opførsel, og forventes at åbne i 2023. M5 er meget moderne, og har samme type førerløse tog som Københavns metro.

Netværket af sporvogne består af 18 linjer. Sporvognene er en fremragende (men også langsommelig) måde at opleve Milano på. Herudover findes et stort netværk af busser.

Tip: 1, 2 eller 3-dages hop-on-hop-off-busbillet – læs mere og køb billet her

Som turist kan det være en god idé at købe en 24- eller 48-timers billet, som er gyldig til alle transportmidler. Enkeltbilletter til metroen gælder til én tur, mens en enkeltbillet til sporvogn og bus er gyldig i 90 minutter (med så mange omstigninger, du ønsker). Husk at stemple billetten, når du stiger ombord på sporvogn og bus.

Alle billettyper sælges i automater på metrostationer og på større stoppesteder samt i tobaks- og bladkiosker.

Flere oplevelser…

Milano er et oplagt udgangspunkt, hvis du ønsker at udforske det skønne Lombardiet samt det øvrige Norditalien. Der er f.eks. ikke langt til spændende byer som Torino (ca. 1 time med tog), Verona (ca. 1 time og 10 min. med tog) og Bergamo (ca. 50 min. med tog). Du kan læse min guide til de bedste seværdigheder, restauranter og hoteller i Bergamo her.

Fra Milano er det også oplagt at tage på en dagsudflugt til Como-søen. Langs Como-søen findes mange charmerende byer og fantastisk natur. Togturen fra Milano til byen Como, som ligger i den sydlige ende af Como-søen, tager ca. 40 minutter. Du kan også tage med på en heldagsudflugt til Como-søen (inkl. byerne Bellagio og Varenna) – læs mere her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (Duomoen i Milano): Foto: Dimitris Vetsikas fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *