Lviv (udtales ’Luh-viv’) har en charmerende bymidte fyldt med historiske huse, brostensbelagte gader og romantiske pladser. Der er masser af liv ved cafébordene på Rynok-pladsen, den gamle markedsplads i Lviv, hvor lokale og turister nyder en kop kaffe og naturligvis de smukke omgivelser og spændende seværdigheder.
Her er nemlig ikke meget kommunistisk betonbyggeri i midten af Ukraines syvende største by, men derimod farvestrålende facader, gamle kirker og rislende fontæner. Den autentiske oplevelse har givet den historiske bymidte en fortjent plads på UNESCOs liste over Verdenskulturarv. En rejse til denne afsidesliggende perle kan derfor ikke anbefales nok.
Trods sin beskedne status som Ukraines syvende største by, er Lviv med sine 720.000 indbyggere et kulturelt centrum for hele den vestlige del af landet. Byen har haft en omtumlet historie, og hørte frem til 1939 under det polske rige. Allerede inden da havde Lviv dog skiftet nationalitet et utal af gange.
En multikulturel by
De forskellige tilhørsforhold har sat sit præg på byen, der traditionelt har været ganske multikulturel. Dette ses også i den varierede arkitektur, som ofte har flere lighedstræk med polsk og tjekkoslovakisk bygningskunst end med den ukrainsk/russiske.
Det er en fornøjelse at udforske Lvivs hyggelige gader, og mærke atmosfæren i den historiske by. Du kan nyde god mad, lækker øl og vin og slappe af i byens dejlige parker. Det skorter heller ikke på spændende seværdigheder og sjove oplevelser i selve byen og i dens nære omgivelser.
I denne korte rejseguide præsenterer jeg de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter, som Lviv har at byde på. Her finder du inspiration til alle slags attraktioner samt lidt praktiske informationer. God tur til Lviv!
Indhold
Seværdigheder i Lviv – de 10 bedste oplevelser
1. Lvivs gamle bydel
[Sightseeing]
Lvivs smukke, gamle bydel er absolut byens turistmæssige højdepunkt. De stemningsfulde gader og pladser venter på at blive udforsket, og de mange flotte bygninger er den ideelle kulisse for smukke feriefotos. Du kan med fordel tage udgangspunkt i markedspladsen, Rynok, som ligger i hjertet af den historiske bydel.
Rynok flankeres af smukke byhuse – mange i renæssance-arkitektur – der i dag er indrettet som restauranter, barer og caféer. Facaderne er i forskellige farver, men de tre- og fireetagers bygninger er alligevel ret ens. Stort set alle har nemlig tre vinduespartier pr. etage, som vender ud mod pladsen. Alt over tre vinduer medførte nemlig en ekstra ejendomsskat!
De fleste af bygningerne i Lvivs centrum er opført i samme tidsperiode. Det skyldes, at to brande i 1500-tallet ødelagde store dele af byen. Da bymidten skulle genopbygges, fandt man inspiration fra nær og fjern, og resultatet imponerer også den dag i dag.
På UNESCOs Verdensarvsliste
I sin begrundelse for at optage Lvivs gamle bydel på listen over Verdenskultur bemærkede UNESCO netop disse karakteristika. Her blev bydelen fremhævet som et fremragende eksempel på sammensmeltningen af de arkitektoniske og kunstneriske traditioner i Østeuropa med traditionerne i Italien og Tyskland.
Lonley Planet har beskrevet Lviv som Ukraines mest turistvenlige by, og det er også fornemmelsen man har, når man trasker rundt i den stemningsfulde bykerne. Sæt dig ved en fortovscafé, hvor du kan nyde atmosfæren og betragte hverdagslivet i den velbevarede bydel. Læg også mærke til byens mange flotte kirkebygninger, bl.a. den latinske katedral, Boim-kapellet og den armenske kirke.
Man kan sagtens bruge mange timer på at udforske Lvivs gamle bydel, og kunne du tænke dig at lære mere om de betydningsfulde bygninger, Lvivs historie og livet i Ukraine generelt, vil jeg anbefale at tage med på en gratis byvandring. Det kunne f.eks. være med LvivBuddy, som tilbyder daglige ture rundt i den spændende by.
Initiativet med Free Walking Tours er sikkert kendt for de fleste (du betaler hvad du har lyst til, når turen er slut), og det er en fremragende måde at få historie og sjove anekdoter formidlet, og samtidig møde nye mennesker. Byvandringerne med LvivBuddy arrangeres dagligt 10:30 og 15:00 fra Amphitrite-fontænen på Rynok-pladsen. Du kan læse mere om LvivBuddy her.
2. Lviv Rådhus
[Udsigt]
Rådhuset (Ratusha) midt på markedspladsen består egentlig af flere sammensmeltede bygninger, hvor de ældste dele kan dateres tilbage til 1400-tallet. Det italienske udtryk, der præget facaden og det 65 meter høje klokketårn, stammer fra 1835.
Det er i den grad værd at stoppe op ved den flotte renæssance-bygning, når du går rundt i Lvivs gamle bydel – både for at nyde arkitekturen, men også for at bestige tårnet.
Fra toppen af klokketårnet får du den bedste udsigt over Lviv. Det kan anbefales at tage op i tårnet først på dagen, for der skal bruges en del energi på at tilbagelægge de mange trin. Billetkontoret findes på fjerde sal (103 trin), og herefter er der yderligere 305 trin, inden du kan nyde den uspolerede udsigt.
Åbent dagligt 9:00-21:00 (april til oktober), 9:00-18:00 (november til marts).
3. Den Latinske Katedral
[Kirke]
Der er mange kirker i Lviv, og det er umuligt at afgøre, hvilken der er den mest spektakulære. Skal du blot besøge en enkelt kirkebygning, vil jeg dog anbefale Den Latinske Katedral, der med sit smukke og stærkt forgyldte kirkerum, overstråler de fleste af byens øvrige religiøse bygninger.
Byggeriet af katedralen begyndte i 1360 på ordre fra den polske konge, Kasimir III, og gennem mere end 100 år blev der arbejdet på det massive bygningsværk. Først i 1481 stod den storslåede gotiske katedral færdig. Interiøret er dog primært barok, og her kan du opleve smukke fresker, farverige søjler og imponerende hvælvinger.
Det er også værd at bemærke de stemningsfulde sidekapeller, hvor stearinlys er eneste lyskilde. Der afholdes gudstjenester i katedralen på fire sprog, inklusive engelsk.
Udenfor bygningen findes et relief af Johannes Paul II, som blev rejst til minde om pavens besøg i Lviv i 2001. Er du mere interesseret i religiøs arkitektur, kan du med fordel besøge nogle af byens øvrige kirker, f.eks. den store Sankt Georgs Katedral (Svyatogo Yura-katedralen), Boim-kapellet med den sorte facade udskåret i sandsten og den armenske kirke.
Åben mandag til lørdag 8:30-17:00, søndag 14:00-17:30.
4. Apotekermuseet (Apteka Museum)
[Apotek + Museum]
Der er stadig gang i apotekerforretningen ’Under den sorte ørn’ i Drukarska-gaden. Her er der blevet produceret og solgt medicin siden 1735, og det er dermed Ukraines ældste aktive apotek.
I dag findes et moderne apotek i stueetagen, mens den hyggelige kælderetage er indrettet som et beskedent men alligevel fascinerende museum. I ejendommens ’pidval’ (kælder) kan du opleve en fin udstilling af historisk udstyr, bøger, ingredienser og gamle lægemidler fra de seneste 300 år.
Åbent dagligt 10:00-17:00
5. Slotshøjen Visokyi Zamok
[Park + Udsigt]
Visokyi Zamok betyder ’Det høje slot’, men trods navnet må du ikke forvente nogen særlig prominent bygning – ja, du skal faktisk ikke forvente en bygning overhovedet. Engang lå der et slot på den 413 meter høje bakke, der hæver sig over Lviv, men i dag skal du være heldig, hvis du ser nogle sparsomme ruiner. Til gengæld er den kegleformede bakke et oplagt mål for en gåtur, og når du står på toppen, har du en glimrende udsigt over byen.
Toppen af bakken har været en perfekt placering til det forsvarsværk, som blev opført i 1250, men da bygningsværket med tiden mistede sin funktion, blev det raget ned i det 19. århundrede. Øverst oppe finder du i stedet en udsigtsplatform og en flagstang, hvor det ukrainske flag vejrer i vinden. Udsigten over den gamle bydel er måske bedre fra rådhustårnet, men den træbeklædte bakke er et udmærket udflugtsmål på en solrig dag. Gåturen fra markedspladsen Rynok til toppen tager ca. 25 minutter.
6. Lviv Arsenal
[Rustkammer + Museum]
Er du interesseret i våben og militærhistorie, så er Lvivs gamle rustkammer bestemt et besøg værd. Den store, røde bygning øst for centrum blev opført mellem 1554-56, og var et af byens tre rustkamre, anlagt strategisk så indbyggerne hurtigt kunne gribe til våben, hvis der var fare på færde. I dag er rustkammeret en del af Lvivs historiske museer, og den flotte udstilling byder på våben fra de seneste 1.000 år.
For at komme til Lviv Arsenal skal du op ad en relativt stejl bakke, men den strabadserende tur bliver belønnet med en flot samling af sværd, skydevåben, rustninger, kanoner og meget mere. Her er våben fra 30 forskellige lande, og flere af disse er tydeligvis fremstillet for at blive set og beundret. Der er således ikke sparet på indgraveringer, ædelstene, elfenben og perlemor på samlingens mest fornemme håndvåben. Et af højdepunkterne er ’ Zulqifar’ – et osmannisk sværd fra det 17. århundrede.
Åbent dagligt 10:00-17:00
7. Besættelsesmuseet Lontskogo
[Fængsel + Museum]
Polske, nazistiske og sovjetiske myndigheder har på skift benyttet den berygtede bygning i Bryullova-gaden som fængsel. I dag er her indrettet et spændende og skræmmende museum, der beretter om de uhyrligheder, som foregik gennem en årrække. Udstillingen er lille (strækker sig over to etager) men gribende.
Nogle af museets beskrivelser findes på engelsk, men vil du være sikker på at få det hele med, kan det anbefales at tjekke, hvornår der er rundvisninger på engelsk. Det kan ske via museets Facebook-side. Flere af rummene taler dog for sig selv, og et besøg på Besættelsesmuseet i Lviv sidder i kroppen længe efter. Her formidles spændende personlige beretninger, ligesom flere relevante genstande er udstillet.
Bygningerne husede et fængsel helt frem til 1996. En interessant detalje: Den pro-russiske præsident Viktor Yanukovych (præsident for Ukraine fra 2010 til 2014) forsøgte uden held at få nedlagt museet, som han mente fortalte løgne om undertrykkelsen i sovjettiden.
Åbent tirsdage til fredag samt søndage 10:00-19:00 (Pause fra 13:00 til 14:00).
8. Lychakivsky-kirkegården
[Kirkegård]
Lychakivsky-kirkegården er ikke blot en gravplads, men faktisk en af Lvivs største attraktioner. Ligesom Père Lachaise i Paris og Highgate i London har den til tider tilgroede Lychakivsky-kirkegård en helt unik aura. Her vidner de mange gamle gravsten, skulpturer og monumenter om tiden, der går, og den gotiske kirkegård bliver et udstillingsvindue for naturens kræfter.
Kirkegården blev anlagt i det 18. århundrede, og den mest prominente grav er for den populære nationalistiske digter Ivan Franko. I det hele taget ligger der mange store Vestukrainske personligheder begravet på Lychakivsky-kirkegården, men navnene er ikke videre kendte udenfor landets grænser. Til gengæld kan enhver besøgende nyde de unikke omgivelser.
I et område af den 42ha store kirkegård ligger også 2.000 polske soldater begravet, som døde i den polsk-ukrainske krig fra 1918 til 1920. Du finder også et mindesmærke til ære for den ukrainske oprørshær (UPA), der kæmpede for selvstændighed mod nazisterne og Sovjetunionen.
Et af de mest rørende afsnit af kirkegården indeholder ganske friske grave med soldater og frivillige, som har mistet livet under den nuværende konflikt mellem Ukraine og Rusland. På mange af disse grave kan man se billeder af konfliktens alt for unge ofre.
Tip: Du kan med fordel kombinere besøget på Lychakivsky-kirkegården med Frilandsmuseet Shevchenkivskyi Hai, som ligger i samme område (et enkelt sporvognsstop herfra).
Åbent dagligt 10:00-18:00.
Transport: Sporvogn 7 eller 8 til Pekarska.
9. Frilandsmuseet Shevchenkivskyi Hai
[Frilandsmuseum]
På den træbeklædte skråning nord for Lychakivsky-kirkegården finder du det fine frilandsmuseum, Shevchenkivskyi Hai. Her kan du opleve bjælkehuse, gårde og ladebygninger, som er hentet fra hele det vestlige Ukraine, og genopført i de charmerende omgivelser. I dag findes der over 100 forskellige bygninger i den store park – flere af dem er åbne for publikum.
De mest spektakulære er uden tvivl de eventyragtige Karpater-kirker med de smukke tagkonstruktioner. I sommerperioden er det også muligt at opleve traditionelt ukrainsk håndværk og se mænd og kvinder i autentisk påklædning. Parken er stor, så vær forberedt på at gå langt mellem husene. Læser du en guidebog på engelsk, vil museet være omtalt som Folk Architecture Museum.
Parken er åben dagligt 9:00-17:15, men bygningerne er lukket for publikum mandage og tirsdage.
Transport: Sporvogn 2, 7 eller 8 til Mechnikova.
10. Bryggerimuseet Lvivarnya
[Museum + Ølsmagning]
Lidt nord for Lvivs centrum finder du byens bryggeri, Lvivarnya, hvor den populære Lvivske-øl brygges. Samme sted har der siden 2017 været indrettet et flot og moderne museum, som trods forbindelsen til bryggeriet, ikke udelukkende handler om øl. Faktisk giver udstillingen en rigtig god introduktion til byen Lviv og dens spændende historie. Desuden rummer museets samling mange fine kunstgenstande.
Naturligvis får du også hele historien om ølbrygning – fra den primitive begyndelse i oldtidens Egypten til de moderne faciliteter på Lvivarnya og lignende bryggerier.
Du kan også opleve historisk bryggeriudstyr, og høre sjove anekdoter om ølbrygning i Lviv. Faktisk var bryggeriets øl så populær i sovjetæraen, at der dagligt blev fløjet forsyninger direkte til Kreml i Moskva. Det er en spændende oplevelse at besøge Lvivarnya-museet, som desuden har fremragende formidling på engelsk.
Når selve museumsbesøget er vel overstået, kan du sætte dig til rette i den flotte kobber-dekorerede bar, og nyde lækre smagsprøver på bryggeriets øl. Der er også mulighed for at købe snacks.
Åbent dagligt 10:00-19:00
Transport: Sporvogn 7 til Skt. Anna-kirken.
Restauranter i Lviv – de bedste spisesteder
1. Kumpel
[Volodymyra Vynnychenka 6]
Vil du prøve lokal mad og øl, så er Kumpel stedet. I de stemningsfulde omgivelser finder du både mikrobryggeri og restaurant – ja man er ikke i tvivl om, at der brygges øl på stedet, for de store kobbertanke står i midten af lokalet. Menukortet domineres af kødretter som steaks, stuvninger, pølser og schnitzel. Det meste tilberedes over grill – inklusive nogle lækre grillede grøntsager. Det hele skylles naturligvis ned med den fremragende øl; svitle (pilsner/lager) eller burshtinove (brown ale).
2. Chaykhana Samarkand
[Pekarska 48]
Lidt uden for Lvivs gamle bydel finder du denne fantastiske restaurant, som specialiserer sig i usbekisk mad. Serveringslokalet er rigtig hyggeligt med farverige dekorationer – nogle af bordene er endda pyntet med teltduge, hvilket leder tankerne i retning af karavanerne på silkevejen. Maden er utrolig lækker og velsmagende, og selvom lammekød er den primære ingrediens i mange af retterne, findes der også gode vegetariske alternativer. Prøv den usbekiske specialitet ’palov’ – en krydret risret med kød og grøntsager.
3. Stargorod
[Rymlyanyna 1]
Stargorod er hvor tjekkisk og ukrainsk mad- og ølkultur mødes. Retterne er store og velsmagende og det samme gælder øllet, som er hjemmebrygget. Prøv den stegte and, som er fremragende i følgeskab med en mørk øl. Læg også mærke til udsmykningen af det store serveringslokale, som gennem fine detaljer inkorporerer elementer fra Lvivs markedsplads. Om sommeren bør du dog ikke sidde indenfor, men i stedet tage plads i den hyggelige ølhave. Sent på aftenen byder Stargorod på musik og dans på bordene.
4. Puzata Hata
[Shevchenka 10]
Midt i Lvivs gamle bydel ligger en afdeling af cafeteria-kæden Puzata Hata, hvor du kan få alle de lokale retter til spotpris. Der er ikke gjort meget ud af indretningen, for selvom Puzata Hata ligger i turistzonen, så er det de lokale indbyggere der er målgruppen. Og Lvivs indbyggere ved godt hvordan de vil have deres varenyky, mlintsi og de andre ukrainske specialiteter. Ingen taler engelsk her, men du kan nøjes med at pege på det, du synes ser godt ud. Mere lokalt og autentisk bliver det næppe.
5. Meat and Justice (Myasa ta spravedlivost)
[Valovaya 20]
Mad og underholdning går op i en højere enhed på restauranten med det sigende navn ’Meat and Justice’ – kød og retfærdighed. Middelalderlige torturinstrumenter præger vægge og lofter, mens tjenerne er klædt i kapper. Det hele er ret teatralsk, men sjovt at opleve. Portionerne er store, og det er primært kødretter, du finder på menukortet. Én af tjenerne er klædt ud som bøddel, og han er klar til at henrette de største kødstykker på guillotinen midt i rummet! En mindeværdig oplevelse for hele familien.
Hotel i Lviv – de bedste overnatningssteder
Der findes mange skønne hoteller i Lviv, og herunder finder du tre forslag i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Lviv hos Booking.com her.
1. Blum Hotel
[Drohobycha 9]
Blum Hotel er et rigtig fint budgethotel i gåafstand til alle Lvivs spændende attraktioner. På værelserne finder du alt hvad du har brug for under dit ophold, og skulle der mangle noget, er personalet yderst hjælpsomt. Lydisoleringen mellem værelserne kunne være bedre, men beliggenheden er perfekt. En ganske udmærket morgenmad er inkluderet i prisen. Læs mere om hotellet her.
2. Taurus Hotel & SPA
[Ploshcha Knyazya Svyatoslava 5]
Taurus Hotel & SPA er et moderne og indbydende hotel lidt uden for Lvivs gamle bydel – det tager ca. 15 minutter at gå ind til centrum, men til gengæld ligger hotellet i et fredeligt og roligt område. Hvad Taurus Hotel & SPA ikke har i beliggenhed, har det til gengæld i faciliteter, og byder som navnet antyder på et indbydende spa-område. Her kan du nyde det store wellness-center med indendørs pool, spabad og sauna. Værelserne er godt indrettet med gode senge og pæne badeværelser. Læs mere om hotellet her.
3. Central Hotel Lviv
[Galytska 10]
Central Hotel i Lviv lever til fulde op til navnet – du finder ikke mere central overnatning i den smukke gamle bymidte. Med blot 170 meter til markedspladsen bor du i hjertet af Lviv, og kan nemt nyde områdets mange restauranter, barer og caféer samt naturligvis byens største seværdigheder. Central Hotel er ikke et luksushotel, men værelserne er indbydende og morgenmaden er virkelig god. Læs mere om hotellet her.
Sådan kommer du til Lviv
Der er ca. 1.350 km til Lviv fra den dansk/tyske grænse, så fly er den oplagte rejseform, selvom det bestemt også er muligt at komme til Lviv i bil og med tog. Lviv ligger ca. 70 km fra den polske grænse, så en smuttur til det vestlige Ukraine er også en mulighed, hvis du alligevel er på bilferie i den østlige del af Polen.
Fly til Lviv
Det er meget enkelt at flyve fra Danmark til Lviv, da der både er afgange fra København og Billund. Flyvetiden er ca 1 time og 50 minutter fra København og ca. 2 timer fra Billund.
Lvivs internationale lufthavn (Lviv Danylo Halytskyi International Airport) ligger ca. 7 km udenfor centrum, og det er meget nemt at komme ind til midtbyen med offentlig transport. Fra lufthavnen kører trolleybus nummer 9 – turen tager ca. 40 minutter.
Lviv og Kiev: Det kan anbefales at lave en rundrejse i Ukraine, så du flyver til enten Kiev eller Lviv og flyver hjem fra den modsatte lufthavn. Kiev har også direkte forbindelse til både København og Billund. Der kører moderne højhastighedstog mellem Lviv og Kiev. Ved at lave en rundrejse har du mulighed for at opleve begge spændende byer (som er meget forskellige) på en uges tid.
Tog til Lviv
Det er ikke oplagt at rejse med tog fra Danmark til Lviv, men det er bestemt ikke umuligt. I så tilfælde skal du rejse gennem Polen til Krakow. Fra Krakow kører der direkte nattog til Lviv. Turen tager ca. 8 timer. Togstationen i Lviv ligger ca. 2 km fra centrum – du kan sagtens gå denne distance, men har du oppakning med, kan du også vælge sporvogn 1 eller 9, som kører mellem banegården og centrum.
Sådan kommer du rundt i Lviv
Du kan gå rundt til alle seværdighederne i Lvivs bymidte, mens det kræver offentlig transport at komme til og fra lufthavn og banegård, samt nogle enkelte attraktioner, der ligger udenfor centrum (f.eks. Lychakivsky-kirkegården og Frilandsmuseet).
Lviv har et udmærket netværk af sporvogne, trolleybusser og busser. Enkeltbilletter kan købes i kiosker eller af chaufføren, og skal stemples umiddelbart efter påstigning. Billetten er lidt dyrere, hvis den købes af chaufføren. Der findes også dagsbilletter til byens transportsystem, men disse kan kun købes digitalt gennem en app eller over sms (kræver ukrainsk sim-kort).
Flere oplevelser…
Kiev Det er naturligvis oplagt at besøge den Ukrainske hovedstad, som du nemt kan komme til med eksprestog fra Lviv. Du kan læse mine forslag til de bedste oplevelser i Kiev her.
Krakow Polens næststørste by ligger ca. 330 km fra Lviv, og det er muligt at tage direkte nattog mellem de to byer. Du finder min rejseguide med de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Krakow her.
Fotokreditering: Artiklens øverste billede (café i Lviv): Billede af tuanMaciek fra Pixabay