Find frem til de bedste oplevelser og seværdigheder i Kristiansand! Sørlandets hovedstad på Norges sydkyst byder på mange spændende oplevelser – lige fra historiske fæstningsanlæg til museer, dyrepark og naturligvis skøn natur.
Kristiansand blev grundlagt af Christian IV i 1641, da kongen, som både regerede Danmark og Norge, ønskede at styrke forsvaret af den norske sydkyst. Kristiansand er derfor opført som fæstningsby med vinkelrette gader. Bymidten er anlagt i en stor firkant, og går under navnet Kvadraturen.
I dag er Kristiansand både kendt som havneby (med fast overfart til Hirtshals i Danmark) og som en populær feriedestination. Dyreparken med tilhørende forlystelsespark er den største attraktion, men interesserer du dig for historie eller natur, findes her også mange gode oplevelser til dig.
I denne rejseguide kan du finde inspiration til de bedste seværdigheder, spisesteder og hoteller i Kristiansand. God fornøjelse!
Booking.comIndhold
Seværdigheder i Kristiansand – de 10 bedste oplevelser
1. Posebyen
[Historisk bydel]
Vil du gerne opleve Nordeuropas største sammenhængende træhusbebyggelse, så skal du blot gå en tur gennem den romantiske bydel, Posebyen. Her ligger de hvidmalede træhuse side om side, som de har gjort det i mere end 300 år. Træhusene overlevede nemlig den store brand i 1892, og Posebyen er i dag blandt de mest populære seværdigheder i Kristiansand.
Det vides ikke med sikkerhed, hvordan bydelen har fået navnet ‘Posebyen’, men måske kommer navnet fra det franske ord ‘repos’ (hvilested). Mange af bydelens indbyggere ernærede sig nemlig ved at indlogere soldater fra byens fæstninger.
Ligesom resten af det centrale Kristiansand er Posebyen anlagt med lige og vinkelrette gader. En af de mest romantiske er Rådhusgate med de fine kirsebærtræer. Flere af husene er forsynet med blå skilte, der fortæller om deres historie og tidligere beboere. Du kan få en folder med flere informationer på turistbureauet (Rådhusgate 18).
2. Kristiansand Dyrepark
[Zoologisk have + Forlystelsespark]
Kristiansand Dyrepark byder på underholdning for legebørn i alle aldre. Udover en zoologisk have med dyr fra hele verden, findes her også en mindre tivolipark med forlystelser, ligesom man om sommeren kan besøge det store vandland med svømmebassiner og vandrutsjebaner.
Kristiansand Dyrepark blev grundlagt i 1966, og med et areal på 60 hektar er parken i dag Norges største zoologiske have, ligesom det er landets mest besøgte turistattraktion.
Dyreparken er inddelt i geografiske sektioner, som afspejler dyrenes oprindelseslande. I den nordiske afdeling er det f.eks. muligt at opleve ulv, jærv, polarræv og elg, mens den afrikanske afdeling rummer gepard, zebra, løve og struds.
Blandt parkens hovedattraktioner er de sibiriske tigere og de store orangutanger, som begge findes i den asiatiske afdeling.
Tivoliparken byder på flere forskellige forlystelser for store og små. Prøv f.eks. de klassiske træstammer med garanti for et ordentligt plask, når stammerne tager turen ned ad den stejle sliske. Her findes også rutsjebane-bobslæden JungelBob, spøgelseshuset og et tårn med frit fald.
For de mindre børn vil Kardemomme By (fra historien om Folk og røvere i Kardemomme By) sandsynligvis være et hit. Dybt inde i skoven finder man den hyggelige Kardemomme By opført med farverige huse og butikker. Byen er desuden befolket med de klassiske karakterer (skuespillere i kostumer) fra Thorbjørn Egners fortællinger.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Bus M1 til Dyreparken
3. Kanonmuseet
[Krigsmuseum]
Otte kilometer syd for Kristiansand ligger Møvig Fort – et stort kanonbatteri fra 2. Verdenskrig, der i dag er indrettet som museum. Fortet består bl.a. af verdens næststørste landfaste kanon med en kaliber på 38 cm. Kanonens rækkevidde når langt ud i Skagerrak og halvvejs til Danmark. I de omkringliggende bunkers og kasematter udstilles forskellige militærgenstande.
Efter den tyske besættelse af Danmark og Norge i 1940, var det nødvendigt for tyskerne at spærre Skagerrak og søvejen til Kattegat og Østersøen for allierede fartøjer. Man besluttede derfor at opføre to store kanonbatterier – et i Møvig og et i Hanstholm i Danmark. Med en afstand på 116 km er denne strækning den korteste mellem Norge og Danmark.
På Møvig Fort findes fire kanonstillinger med tilhørende bunkers, men det er kun den største kanon, som er bevaret. Kanonløbet på den store kanon er næsten 20 meter langt og vejer 110 tons.
Udover kanoner og militærgenstande byder det klippefyldte terræn også på smuk natur og en fremragende udsigt. Og så er det endda også muligt at komme med på en togtur.
I forbindelse med etableringen af Møvig Fort skabte tyskerne nemlig en smalsporsbane til at fragte ammunition. Den 1.800 meter lange jernbane bringer i dag museets gæster fra parkeringspladsen, forbi ammunitionslageret og frem til kanonerne.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Bus M1 til Kroodden
4. Christiansholm Fæstning (Christiansholm Festning)
[Fæstning + Udsigt]
På volden står de historiske kanoner side om side med mundingen rettet mod havet. Christiansholm Fæstning – et strategisk fæstningsværk – blev opført af Frederik III omkring 1672, og med sine 5 meter tykke stenmure udgjorde den byens primære forsvar. I dag kan man fortsat nyde den historiske fæstning og samtidig spejde ud over havet.
Den tilbageværende hovedbygning er udformet som en rotunde, og er i dag forsynet med en moderne tagkonstruktion og ovenlysvinduer. Den benyttes bl.a. til koncerter og udstillinger. Fæstningens nære omgivelser er heller ikke helt autentiske, for på begge sider ligger moderne lystbåde fortøjet.
Den indelukkede fæstningsvold, som man kommer til gennem en port, er dog værd at opleve. Bronzekanonerne, som er opstillet her, er fra perioden 1666-1788. Der er også flere bænke i det grønne område.
5. Kristiansand Domkirke
[Kirke]
Den nygotiske kirke på torvet i Kristiansand er blandt de største i Norge, og samtidig den fjerde kirke på stedet. Domkirken blev opført 1883-84, og med sine markante dimensioner (70 meter høj, 60 meter lang og 38,7 meter bred) overstråler den klart de mere beskedne omgivelser i den gamle bydel.
Inde i det smukke kirkerum kan du nyde den imponerende, høje loftskonstruktion i lyst træ, som understøttes af kraftige søjler (ligeledes i træ). Der er plads til 1.000 kirkegængere på de turkisblå bænke.
Blandt højdepunkterne er Eilif Peterssens altertavle med motivet “Jesus og Emmausvandrerne” (1886) og de dekorative vinduesmosaikker. Mosaikkerne blev skabt i 1930, og motiverne er hentet fra Det nye testamente.
6. Kristiansand Museum
[Frilandsmuseum]
Ca. 4 km øst for Kristiansand finder du dette lille, charmerende og ganske overskuelige museum. Kristiansand Museum består af en hovedbygning samt et friluftsmuseum med omkring 40 historiske bygninger fra Setesdalen og selve Kristiansand.
Vil du gerne opleve, hvordan befolkningen i det sydlige Norge boede og arbejdede i gamle dage, og samtidig nyde de smukke landskaber, så er det oplagt at besøge det historiske museum, der blev grundlagt i 1903. Området er ikke stort, og kan snildt ses på et par timer.
Museets historiske huse, gårde og værksteder er inddelt i tre forskellige afdelinger; Setesdaltunet, Vest-Agdertunet og Bygaden. Setesdaltunet består af boliger, stalde, lader og badstue. De ældste bygninger stammer fra midten af 1600-tallet, og gården viser, hvordan bolig- og levevilkårene udviklede sig i Setesdalen frem til 1920.
Vest-Agdertunet består af stuehus, stald, lade og skolehus fra Eiken i Hægebostad kommune (oprindeligt opført 1859-1875), mens Bygaden består af historiske byhuse fra det centrale Kristiansand. Her findes købmand, værksteder og huse fra slutningen af 1800-tallet. Du kan også besøge Kristiansand Miniby, som i miniature viser, hvordan byen så ud i 1880’erne.
I hovedbygningen udstilles bl.a. historiske uniformer og forskellige maritime genstande. Om sommeren er der gang i værkstederne, ligesom der arbejdes i marken. Det er desuden muligt at ride på ponyer, klappe får og tage en tur i hestevogn.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Bus M1, M2, M3 el. M4 til Bjørndalssletta
7. Bystranden (Bystranda)
[Strand]
Hvis du besøger Kristiansand om sommeren, er der mulighed for en forfriskende dukkert ved Bystranden, som består af dejligt lyst sand. Her kan du arrangere dig på et strandtæppe og slappe af i solen. Her er relativt lavvandet og stranden er således ganske børnevenlig.
Bystranden ligger langs Strandpromenaden – i direkte forlængelse af Kristiansands centrum. Her findes bl.a. bænke, volleyballbane, legeplads og toiletter. Bystranden er selvsagt populær på varme sommerdage – er det ikke strandvejr, kan du i stedet besøge det nærliggende Aquarama, som er et indendørs vandland.
8. Baneheia
[Natur + Vandring + Udsigt + Badning]
Umiddelbart nord for Kristiansands centrum finder du det populære naturområde, Baneheia. Det varierede landskab byder på skov, søer og klipper. Her findes gode vandrestier, og fra udsigtspunkterne Brannposten og Drageknatten har man desuden den fineste udsigt over Kristiansand.
Baneheia blev oprindeligt givet til byens indbyggere af Christian IV tilbage i 1641. Gennem de følgende århundreder blev området dog ikke alene benyttet til rekreative formål – der blev også begået rovdrift på skovens tømmer, indtil alle træer i Baneheia var væk.
I det 19. århundrede sørgede den lokale general Joseph Frantz Oscar Wergeland imidlertid for at genbeplante området, ligesom Baneheia blev gjort tilgængelig med stier og trapper.
I dag er Baneheia et populært område uanset årstid. Ved flere af søerne (den største hedder 3. Stampe) er der etableret strande og badebroer, så husk badetøjet, hvis du kommer her i sommerperioden. Der er også gode muligheder for vandreture, ligesom Baneheia er det perfekte udgangspunkt, hvis du vil samle bær og svampe.
9. Kunstsilo
[Kunstmuseum]
I maj 2024 åbner Kristiansands nye og yderst spændende kunstmuseum; Kunstsilo. Museet er indrettet i en tidligere kornsilo fra 1935, og rummer en imponerende samling af malerier, skulpturer, grafik, installationer og kunsthåndværk. Museets samling består af mere end 7.500 værker, herunder verdens største samling af nordisk modernisme.
Den aldrende kornsilo, som står langs vandet på Odderøya, var en af byens første funktionalistiske bygninger, og er i dag vurderet bevaringsværdig. I 2017 blev det besluttet at omdanne siloen til et topmoderne center for kunst og kultur, og dermed give Sørlandets kunstmuseum (SKMU) et større og mere tidssvarende udstillingsrum.
Den omfattende samling består af tre faste afdelinger: Tangen-samlingen (nordisk modernistisk kunst fra 1910 til 1990), Sørlandssamlingen (kunsthåndværk, samtidskunst og regionale kunstnere) og Christianssands Billedgalleri (flere klassiske værker af bl.a. J.C. Dahl, Erik Werenskiold, Edvard Munch og Arne Ekeland).
Udover selve kunstværkerne er der også god grund til at beundre den unikke arkitektur, hvor detaljerne i den gamle industribygning suppleres af moderne elementer.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Nærmeste busstoppested er Tollbodgata (1 km fra Kunstsilo)
10. Odderøya
[Natur + Udsigt + Kanonstillinger]
Med sin beliggenhed direkte ud for Kristiansand har øen Odderøya (forbundet til fastlandet via flere broer) altid fungeret som byens naturlige forsvarværk. Langs øens ugæstfri klippekyst kan man se flere historiske kanonstillinger, og ved Sødre Batteri kan man nyde den fremragende udsigt samt den hyggelige café.
Det er spændende at udforske Odderøya, som udover volde og bastioner også byder på skøn natur. Størstedelen af øen består af skov og klippeterræn. Følg eventuelt den fine panoramavandresti langs kysten, hvor man kan nyde de barske og smukke omgivelser. Nogle steder er trappetrin hugget ind i klipperne.
I øens nordøstlige side findes den charmerende museumshavn med klassiske træbåde, mens moderne byggeri (inklusive det store koncerthus ‘Kilden’ og kunstmuseet Kunstsilo) præger den nordvestlige del. Langt størstedelen af Odderøya er imidlertid et skønt rekreativt område.
Tip: Vil du gerne opleve Kristiansands smukke skærgård på nærmeste hold, kan du i sommermånederne stige ombord på M/B Øya – en turbåd, der sejler mellem Kristiansand og Lillesand. Læs mere om ruten her
Restauranter i Kristiansand – de bedste spisesteder
1. Christianssand Brygghus
[Tollbodgate 9]
Chicken wings, pulled pork burger, mac n’ cheese, spareribs samt fish and chips. Menukortet på den hyggelige brewpub midt i Kristiansand byder på klassisk pubmad og lækker BBQ – retter der passer perfekt til Brygghusets hjemmebryggede øl. Du kan også få et smagsbræt, hvor du kan teste de forskellige øl.
Serveringslokalet er moderne og atmosfæren god. Der findes hyggelige båse nær baren og flere mindre borde længere inde i lokalet. Servicen er venlig og smilende, og får du lyst til et brætspil eller en omgang shuffleboard, findes begge dele her ligeledes.
2. Smag & Behag
[Dronningens gate 48a]
Vil du opleve finere gastronomi i Kristiansand, så kan du med fordel besøge Smag & Behag, som er indrettet i den gamle gymnastiksal på Kongens Gate Skole – et spektakulært lokale fra 1899. Fra de veldækkede borde har man bl.a. udsigt til det åbne køkken og den velassorterede vinkælder.
Smag & Behag åbnede i Grimstad tilbage i 2011, og i 2020 kunne den nye restaurant i de højloftede lokaler i Kristiansand slå dørene op. Menuen sammensættes af friske, lokale ingredienser efter årstiden, og tallerkenerne er dekoreret efter alle kunstens regler. De små og delikate retter tæller bl.a. østers, hummersuppe, rensdyr, andelår og meget andet.
3. Sjøhuset Restaurant
[Østre Strandgate 12]
Byens bedste fiskerestaurant finder du langs havnefronten ved siden af lystbådehavnen. Sjøhuset Restaurant er indrettet i en stor rød træbygning, hvor den ene afdeling består af et hyggeligt, gammeldags serveringslokale og den anden del af et moderne glashus med panoramaudsigt over havet.
Menukortet byder naturligvis på velsmagende retter med fisk og skaldyr. Du kan f.eks. prøve de friskeste rejer med brød og smør, moule frites eller fiskesuppe. Sjøhuset Restaurant har eksisteret siden 1982 og er fortsat utrolig populær.
4. La Famiglia
[Vestre Strandgate 22]
Der er dækket op med rød- og hvidternede duge på La Famiglia, som har ry for at være byens bedste italienske restaurant. Det stemningsfulde spisested ligger i den vestlige del af bymidten tæt på banegården, og tilbyder en lang række velsmagende retter fra ‘Støvlelandet’.
Restauranten består af flere rum, og om sommeren kan man ligeledes tage plads på terrassen (vejen er dog lidt støjende). Pizzaen er fremragende, og det samme gælder de friske pastaretter samt de delevenlige antipasti. Slut eventuelt af med husets dejlige panna cotta.
5. Snadderkiosken
[Tangen 1]
Det er bestemt ikke hverdagskost, at en primitiv grillbar/isbod næves blandt de bedste spisesteder hos rejsemagasinet Lonely Planet, men det er lige netop, hvad Snadderkiosken i Kristiansand har opnået. Der er derfor al mulig grund til at besøge det populære fastfood-spisested, der er en sand institution i Kristiansand.
Snadderkiosken ligger lige bag Bystranden, og her har den ligget siden 1951. Det er bl.a. muligt at bestille burgere, hotdogs, solide frikadeller med kartoffelmos, pizza og salater. Herudover sælges fremragende is og lækre milkshakes (der går for at være de bedste i Kristiansand). Foran grillbaren findes flere bænke.
Hoteller i Kristiansand – de bedste overnatningssteder
Der findes mange gode hoteller i Kristiansand – både hvis du gerne vil være tæt på byen og hvis du foretrækker naturen. Du kan se alle hoteller i Kristiansand hos Booking.com her.
Booking.com1. Scandic Kristiansand
[Østre Strandgate 74]
Scandic Kristiansand er et oplagt valg, hvis du gerne vil bo centralt i Kristiansand. Det moderne hotel ligger ved Bystranden, og du kan således nemt tage en dukkert i det friske vand. Beliggenheden er også glimrende i forhold til gågaden (8 min. gang) og havnen (ca. 1,5 km).
Der findes både dobbeltværelser og familieværelser – nogle har udsigt over havet. Værelserne er stilfuldt indrettet med alle relevante fornødenheder. Hotellets gæster får desuden rabat til vandlandet Aquarama, som ligger ved siden af. Om morgenen kan du se frem til en stor og lækker morgenmad. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge Scandic Kristiansand?
- God beliggenhed tæt på centrum
- Pæne og moderne værelser
- Fremragende morgenmad
- Rating på 8,2 (ud af 10) hos Booking.com
2. Dyreparken Safarihotell
[Dyreparkveien 2]
Besøger du Kristiansand med familien, er Dyreparken Safarihotell et oplagt valg. Det populære hotel er opført i forbindelse med byens dyrepark, og er meget børnevenligt. Arkitektonisk minder bygningen om en safari lodge – opført med inspiration fra Noas ark. Fra vinduet kan man holde øje med flere af parkens dyr.
På de indbydende familieværelser finder du alt, hvad du måtte få brug for under dit ophold (bl.a. te- og kaffefaciliteter, minibar, fjernsyn). Nogle værelser har balkon. Der serveres desuden en herlig morgenmad. Der er gratis parkering på hotellet, som ligger ca. 10 minutters kørsel fra Kristiansand centrum. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge Dyreparken Safarihotell?
- Børnevenligt hotel ved Kristiansand Zoo
- Pæne og moderne familieværelser
- Gratis parkering og 10 minutters kørsel fra Kristiansand centrum
- Rating på 7,8 (ud af 10) hos Booking.com
3. Citybox Lite Kristiansand
[Tordenskjoldsgate 12]
Citybox Lite er et pænt og enkelt byhotel med en glimrende beliggenhed. Det 3-stjernede hotel ligger 300 meter fra stationen og færgehavnen. Hotellet er således et godt valg, hvis du ankommer til Kristiansand med færge eller tog. Herudover finder du den primære gågade, Markens Gate, lige rundt om hjørnet.
Værelserne (dobbeltværelser og familieværelser) på Citybox Lite er enkle og pæne. Der findes bl.a. eget badeværelse, fjernsyn, skrivebord mm. Hotellet har også et gæstekøkken med køleskab, mikrobølgeovn mm. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge Citybox Lite Kristiansand?
- Budgethotel med central beliggenhed
- Pæne og enkle værelser (dobbeltværelser og familieværelser)
- Mulighed for parkering bag hotellet
- Rating på 7,5 (ud af 10) hos Booking.com
Sådan kommer du til Kristiansand
Fra Danmark er det oplagt at komme til Kristiansand med færge eller fly. Der er fast færgeoverfart mellem Hirtshals og Kristiansand med Fjordline, ligesom der flyves direkte mellem København og Kristiansand.
Færge til Kristiansand
Overfarten mellem Hirtshals og Kristiansand tager ca. 4 timer, og sejles af Fjordline. Når du ankommer til havnen i Kristiansand, befinder du dig stort set midt i byen. Byens centrum starter umiddelbart øst for havneområdet. Byens jernbanestation ligger overfor havnen, hvilket er praktisk, hvis du skal videre med tog.
Fly til Kristiansand
Du kan flyve direkte fra København til Kristiansand. Flyvetiden er officielt 1 time og 15 minutter, men kan sagtens være hurtigere.
Kristiansand Lufthavn (KRS) ligger ca. 16 km nordøst for centrum. Du kan benytte Bus 35 til at komme fra lufthavnen til midtbyen. Turen tager ca. 30 minutter.
Sådan kommer du rundt i Kristiansand
I Kristiansand er alt samlet ét sted; færgeterminalen, banegården og busterminalen findes allesammen tæt på centrum og få meter fra byens indkøbsstrøg, Markens Gate.
Selve bymidten kan nemt udforskes til fods, men ønsker du at besøge seværdigheder som Kristiansand Dyrepark eller Kanonmuseet, bør du benytte bil eller bus. Der findes et godt netværk af busser.
Du kan benytte hjemmesiden akt.no til at lave rejseplan og købe billetter. Billetter kan også købes ombord på bussen. Overvej en 24-timers billet, hvis du skal benytte bussen flere gange inden for et døgn.
Flere oplevelser
Vil du opleve mere af Norge? Langs den norske sydkyst finder du mange charmerende byer, heriblandt Arendal, som er kendt for sin hyggelige bymidte og idylliske skærgård.
Du kan også sætte kurs mod vestkysten, hvor du kan besøge Stavanger. Den spændende havneby byder på en række interessante seværdigheder og ikke mindst oplevelser i naturen – f.eks. Lysefjorden og Prædikestolen.
Der er ca. 230 km fra Kristiansand til Stavanger. Det direkte tog tager ca. 3 timer. Du kan læse mine forslag til de bedste oplevelser i Stavanger her.
Ønsker du at besøge den norske hovedstad? I Oslo finder du mange gode museer (bl.a. Munch Museet, Kon-Tiki Museet og Fram-museet), slotte og shopping, ligesom du kan besøge skisportsområdet Holmenkollen (og evt. tage en tur op i tårnet, der anvendes til skihop).
Der er ca. 315 km fra Kristiansand til Oslo. Turen kan eventuelt tilbagelægges i direkte tog (ca. 4 timer og 30 minutter). Du kan tjekke mine forslag til de bedste seværdigheder i Oslo her.
Fotokreditering: Artiklens øverste billede (jolle i vandet): Foto: Debora Kittel fra Unsplash