Den finske hovedstad er både rig på historie og fuld af spændende oplevelser. Uanset om du er til arkitektur og design, nordisk gastronomi, naturoplevelser eller seværdigheder for hele familien, så finder du det helt sikkert i Helsinki.
Helsinki (Helsingfors på svensk) blev grundlagt i 1550, og har været Finlands hovedstad siden 1812. På denne tid blev byen genopbygget af den russiske zar, og med storslåede palæer, monumentale kirker, boulevarder og vinkelrette gader, kom Helsinki til at fremstå som en miniudgave af Sankt Petersborg.
Under Den kolde krig agerede Helsinki endda stand-in for Sankt Petersborg i en lang række udenlandske filmproduktioner.
Den strategiske beliggenhed ved Østersøen og nordkysten af Den Finske Bugt har både haft militær- og kommerciel betydning for byen. Se blot på det imponerende fæstningsværk, Suomenlinna, der rejser sig smukt ud for kysten, eller gå en tur gennem Den gamle markedshal, hvor der fortsat handles varer fra nær og fjern.
I dag er Helsinki en moderne hovedstad med ca. 1,3 mio. indbyggere og et væld af spændende attraktioner for turister. Du kan f.eks. nyde katedralens klassiske arkitektur, tage en tur i Linnanmäkis rutsjebaner, dykke ned i landets historie på Nationalmuseet, opleve udsigten fra Det olympiske tårn og naturligvis slappe af i en finsk sauna.
Herudover er det selvfølgelig oplagt at udforske den finske natur – evt. på en sejltur i Helsinkis charmerende skærgård.
I denne korte rejseguide finder du inspiration og forslag til de bedste seværdigheder, restauranter og hoteller i Helsinki. God fornøjelse!
Indhold
- Seværdigheder i Helsinki – de 20 bedste oplevelser
- De bedste parker og haver i Helsinki
- De bedste museer i Helsinki
- Flere populære seværdigheder i Helsinki
- Restauranter i Helsinki – de bedste spisesteder
- Hotel i Helsinki – de bedste overnatningssteder
- Sådan kommer du til Helsinki
- Sådan kommer du rundt i Helsinki
- Flere oplevelser
Seværdigheder i Helsinki – de 20 bedste oplevelser
1. Suomenlinna
[Fæstning + Museer]
Suomenlinna – ‘Finlands Fæstning’ – er blandt de absolutte højdepunkter, når det gælder seværdigheder i Helsinki. Det imponerende forsvarsværk, som er opført på flere mindre øer, beskytter indsejlingen til den finske hovedstad, og kaldes populært for ‘Nordens Gibraltar’. Gennem en årrække var Suomenlinna den mægtigste fæstning i Østersøen, og optræder i dag på UNESCOs liste over verdenskulturarv.
Med sine imponerende bastioner, massive fæstningsmure, katakomber og støbejernskanoner fremstår Suomenlinna yderst velbevaret, og det historiske forsvarsområde er i dag forvandlet til et spændende rekreativt område.
Suomenlinna fungerer imidlertid også som et moderne bysamfund med omkring 1.000 indbyggere, ligesom her findes restauranter, caféer og museer. Fæstningen er desuden et populært udflugtsmål på varme sommerdage, hvor man kan nyde en picnic, alt imens man betragter de store passagerfærger, der sejler mod Tallinn og Sankt Petersborg.
Suomenlinnas oprindelige navn er Sveaborg (svenskernes borg), og det var den svenske kongemagt, der beordrede fæstningen opført i midten af 1700-tallet. Den svenske konge ønskede beskyttelse mod russisk ekspansion, men med en skrantende økonomi, og utidssvarende militært udstyr, var det ingen sag for russerne at indtage fæstningen i februar 1808. Året efter blev hele Finland indlemmet i Det russiske imperium.
Seværdigheder på Suomenlinna
Ved færgelejet på Suomenlinna findes fæstningens turistkontor – indrettet i en lyserød barakbygning, som stammer fra den russiske æra. Vil du udforske fæstningen på egen hånd, er det oplagt at følge den blå vandrerute, der bringer dig forbi de vigtigste attraktioner.
Det er oplagt at besøge Suomenlinna-Museo, et museum i to niveauer, der dækker fæstningens historie. Du finder museet ved broen, der forbinder Iso Mustasaari og hovedøen, Susisaari. Herfra kan man desuden komme med på guidede rundvisninger i området.
For enden af den blå vandrerute kommer du til Kustaanmiekka, som er den mest charmerende og atmosfæriske del af Suomenlinna. Her kan du udforske de gamle bunkere, fæstningsmure og kanoner. Den monumentale Kongeport (opført 1753-54) blev designet med dobbelt vindebro og trappe.
Af øvrige højdepunkter findes Ehrensvärd-Museo, som er tilegnet Augustin Ehrensvärd, der tegnede og var kommandant på fæstningen. Museet er indrettet i hans tidligere bolig, og udenfor kan man se hans gravsted.
Viaporin Telakka er et malerisk skibsværft, hvor dygtige skibsbyggere og sejlmagere har bygget skibe siden 1750’erne. Det er også muligt at besøge Vesikko – den eneste tilbageværende finske ubåd fra 2. Verdenskrig. Ubåden deltog i kampe mod russerne, og det er ganske spændende at udforske dens trange indre.
Militærmuseet Sotamuseo Maneesi har en omfattende samling af finsk militærudstyr, og lægger primært vægt på 2. Verdenskrig. Ønsker du et fredeligere tema, så kan du i stedet besøge Suomnelinna Legetøjsmuseum – en privat samling med hundredvis af dukker, bamser og andet legetøj.
Der findes flere (gode) spisesteder på Suomenlinnan, f.eks. Panimo ved hovedkajen, som også brygger sin egen øl, og Bastion Bistro.
Transport: De offentlige færger til Suomenlinna afgår fra markedspladsen Kauppatori. I sommerperioden besejles ruten også af private rederier.
2. Helsinki Katedral (Helsingin tuomiokirkko)
[Kirke]
Med de stramme nyklassicistiske linjer, slanke søjler, grønne kupler og dekorative statuer overstråler Helsinkis kridhvide katedral nemt de øvrige bygningsværker på Senatpladsen (Senaatintori). Arkitekten bag det pompøse vartegn er Carl Ludvig Engel – en populær herre, der står bag et anseligt antal bygningsværker i den finske hovedstad. Helsinki Katedral må dog siges at være hans mesterværk.
Den smukke katedral blev opført mellem 1830 og 1852, og er i dag den mest fotograferede bygning i Helsinki. Bygningen, der har grundform som et græsk kors, er hævet over Senatpladsen, og den høje trappe tjener således som en påmindelse om Guds overherredømme. Langs katedralens tag står statuer af de 12 apostle.
Katedralens kirkerum er relativt spartansk, og minder næsten om et mausolæum. Under det høje kuppelloft står kirkebænkene i lyst træ, og bag alteret ses en fin altertavle skabt af den russiske kunstner Carl Timoleon von Neff (en gave fra zar Nikolaj I). Læg også mærke til de tre statuer, der forestiller reformationsheltene Martin Luther, Philipp Melanchthon og Mikael Agricola.
Åbningstider: 9:00-18:00
Transport: Sporvogn 7 til Hallituskatu
3. Linnanmäki
[Forlystelsespark]
Linnanmäki er et populært slaraffenland for legebørn i alle aldre. Den historiske forlystelsespark i Helsinki har eksisteret siden 1950, og byder på mange spændende attraktioner – lige fra de børnevenlige karruseller til de vilde rutsjebaner. Herudover findes et stort udvalg af restauranter, madboder og caféer.
Linnanmäki er anlagt i et bakket terræn, og navnet er egentlig en omskrivning af Vesilinnanmäki, der kan oversættes til ‘vandslots-bakken’. Vandslottet refererer til bakkens to klassiske vandtårne, der i dag er fredede. Det ene af disse tårne rummer en indendørs rutsjebane; Linnunrata eXtra.
Forlystelsesparken er relativt kompakt, og attraktionerne ligger således ganske tæt. Her er dog blevet plads til fine dekorationer, blomster og buske. Og så sørger det bakkede terræn for en god udsigt over Helsinki.
En af parkens mest interessante forlystelser er Vuoristorata (finsk for ‘Rutsjebane’) – en klassisk trærutsjebane fra 1951. Vuoristorata er en lidt større udgave af Rutsjebanen på Dyrehavsbakken – begge designet af danske Valdemar Lebech. Banens tophastighed er på 60 km/t, og bagest i hvert tog står en ‘bremsemand’, der sørger for at sænke farten de rette steder.
En anden publikumsfavorit er Taiga, som er den højeste (52 m), hurtigste (106 km/t) og længste (1,1 km) rutsjebane i Finland. Karuselli er en charmerende karrusel, som oprindeligt blev bygget i Tyskland i 1896, mens tårnet Kingi byder på et frit fald fra 75 meter. Ønsker du at nyde udsigten i et mere adstadigt tempo, kan du begive dig op i det roterende udsigtstårn, Panoraama (53 meter).
Entré til Linnanmäki er gratis, og der skal således kun betales for at prøve attraktionerne. Parken drives af en almennyttig fond, og overskuddet går til velgørenhed for børn.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Sporvogn 3 til Linnanmäki
4. Sejltur i Helsinkis skærgård
[Transport + Sightseeing]
Turbåde, færger og krydstogtskibe sejler ud og ind mellem hinanden, og skaber tæt trafik mellem de mange små øer i Helsinkis skærgård. Vil du gerne opleve den finske hovedstad fra vandet, så er der gode muligheder for at komme på sejltur – enten med en af turist- og turbådene eller med en af de mindre færger, der sørger for rutefart mellem fastlandet og skærgårdens øer.
Den mest populære færgerute går fra markedspladsen Kauppatori til fæstningen Suomenlinna – en rute, der drives af HSL, byens kollektive transportudbyder. Denne rute betjenes året rundt, og benyttes af både turister og indbyggere på fæstningsøerne. I sommerperioden tilbyder private rederier også ture til Suomenlinna.
En anden populær sommerrute forbinder markedspladsen Kauppatori med Korkeasaari Zoo. Ønsker du at besøge den zoologiske have, er det oplagt at benytte færgen.
Er du interesseret i en lidt længere sejltur, så kan du stige på det historiske dampskib M/S J. L. Runeberg, som sejler til den charmerende middelalderby, Porvoo. Turen tager ca. 3,5 timer og sejles maj til september. Læs mere om sejlturen Helsinki – Porvoo her.
Udover færger og rutebåde findes der også klassiske sightseeing-både. Disse både tilbyder spændende sejladser i Helsinkis skærgård, og bringer dig forbi mange af byens største seværdigheder. Som regel er sightseeing-bådene udstyret med en fysisk guide eller med audioguide, så du kan blive klogere på byens historie og de forskellige seværdigheder, du passerer forbi. De fleste sightseeing-både sejler fra Markedspladsen Kauppatori.
5. Den gamle markedshal (Vanha Kauppahalli)
[Markedshal]
Ost, røget laks og sild, bær, svampe, krydderurter og finsk lakrids er blot nogle af de delikatesser, der dagligt langes over disken i Helsinkis ikoniske markedshal, der har været en institution i byen siden 1889. Den dekorative bygning gennemgik en omfattende renovering i 2014, men den autentiske atmosfære lever heldigvis videre, og det er en sjov oplevelse at udforske hallens mange forskellige boder.
I 2022 udnævnte magasinet National Geographic Den gamle markedshal som én af verdens 10 bedste fødevaremarkeder – en liste som også tæller berømte markeder som Borough Market i London og Den store bazar i Istanbul. Markedshallen er det perfekte sted at prøve en lækker rensdyr-burger, og så er det naturligvis også oplagt at besøge den fantastiske cafe, Story.
Åbningstider: 8:00-18:00 (man-lør)
Transport: Sporvogn 2 til Eteläranta
De bedste parker og haver i Helsinki
6. Esplanadi
[Park]
Den aflange og ganske kompakte bypark er det mest populære mødested for hovedstadens indbyggere, og på skønne sommerdage er der rift om bænkene og de indbydende græsplæner. Her omdannes ‘Espa’ nemlig til en vaskeægte menneskemagnet – perfekt til picnic, afslapning og naturligvis den indlysende beskæftigelse; at kigge på mennesker.
Esplanadi blev designet af stadsarkitekten CL Engel i 1818, og strækker sig fra Markedspladsen (Kauppatori) i øst til Erottaja-pladsen i vest. I nord og syd afgrænses parken af gaderne Pohjoisesplanadi (Nord Esplanadi) og Eteläesplanadi (Syd Esplanadi), hvor der findes elegante butikker, caféer og restauranter. I midten af det hele står en statue af Johan Ludvig Runeberg – Finlands nationaldigter, som bl.a. skabte den finske nationalsang i 1885.
Transport: Sporvogn 2 til Kauppatori
7. Korkeasaari Zoo (Korkeasaaren eläintarha)
[Zoologisk have]
Berberaberne leger tagfat, den brune bjørn flader ud i varmen og sneleoparden holder et vågent øje med parkens gæster. Helsinkis zoologiske have optager næsten hele øen Korkeasaari, og er hjemsted for ca. 150 forskellige dyrearter. Dyrene er udvalgt til at kunne klare det barske, nordiske klima, men der findes også to store bygninger med tropiske dyr, fugle, fisk og insekter.
Korkeasaari Zoo blev etableret i 1889, og på den 22 hektar store klippeø er der i dag indrettet flotte og indbydende indhegninger til havens dyr. Her findes primært europæiske og asiatiske dyr, og blandt højdepunkterne er sibirsk tiger, sneleopard, den sjældne og truede Przewalski-hest, brun bjørn, rensdyr, sneugle, lammegrib og europæisk odder. Her findes også klappegeder for børnene.
Flere af de oprindelige anlæg, (bl.a. den originale bjørnegrotte) er bevaret i parken, og det er således muligt at sammenligne disse kummerlige forhold med de nutidige.
I 1972 blev Korkeasaari forbundet til fastlandet med en bro via øen Mustikkamaa. Inden da var det udelukkende muligt at komme til øen med båd. Båden er dog fortsat det mest populære transportmiddel, og i sommerperioden sejles der fra Markedspladsen (Kauppatori) til Korkeasaari Zoo.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Båd fra Markedspladsen (Kauppatori) i sommerperioden. Bus 16 kører fra togstationen dagligt året rundt.
8. Kaisaniemi Botaniske Have (Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha)
[Botanisk have]
Helsinkis botaniske have er en herlig grøn oase, som du finder umiddelbart nordøst for byens Hovedbanegård. Oprindeligt blev området udlagt som en privat have for guvernøren Hans Henrik Böje i 1763, men i starten af 1800-tallet åbnedes haven for offentligheden under navnet Kaisaniemi Park. Den ene halvdel af parken blev anlagt med stram symmetri, mens den anden halvdel fungerede som landskabspark efter engelsk forbillede.
Da byen Turku i 1827 blev offer for en omfattende brand, besluttede man at flytte byens botaniske have til Helsinki, nærmere bestemt Kaisaniemi Park. I de følgende år blev parken omdannet til en fornem botanisk have, og i 1889 kom de store palmehuse til. Målet var at samle alle planter, som var hjemmehørende i Finland samt alle fremmede planter, der kunne trives i det nordiske klima.
I dag huser parken omkring 3.600 forskellige planter, hvoraf 800 af disse findes i de 10 tropiske palmehuse, som er forbundet med hinanden. De historiske palmehuse er havens største attraktion, og et perfekt sted at få varmen på en kølig dag. Udenfor findes også mange dejlige områder, hvor man kan slappe af, og nyde buske, blomster og træer.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Sporvogn 3, 4, 5, 6, 7 el. 9 til Kaisaniemenpuisto
9. Kaivopuisto
[Park]
De store græsplæner i Kaivopuisto-parken indbyder til picnic og afslapning i sommermånederne, men når vinteren sætter ind, drager alle byens børn mod Kaivopuisto med deres kælk under armen. Parkens bakker egner sig nemlig perfekt til en kælketur.
Kaivopuisto, i byens sydvestlige hjørne, er en af de ældste og mest populære parker i Helsinki. Parken blev anlagt ved havnefronten i 1834, og i dag byder det idylliske område på talrige skulpturer, snoede stier og rester af byens gamle befæstning.
Mattolaituri-caféen langs vandet er perfekt til afslapning, men parken er også berømt for restauranten og natklubben Kaivohuone – oprindeligt parkens spa – der stammer fra 1838. Her findes også et lille, kuppelformet observatorium, Ursa, der stammer fra 1926. Om sommeren arrangeres her koncerter (rock, pop, klassisk mm).
Transport: Sporvogn 3 til Kaivopuisto
10. Hietaniemi-stranden
[Strand]
Der findes flere badestrande i – og omkring – Helsinki, men Hietaniemi i Töölö-bydelen anses for at være den bedste. Besøger du den finske hovedstad i sommerperioden, er det derfor oplagt at pakke badetøj og håndklæde, og sætte kursen mod Hietaniemi.
Den brede og indbydende sandstrand kaldes populært for Helsinkis Copacabana, og her findes både omklædningsfaciliteter, café, volleyballbaner og legeplads. Selve vandet er relativt koldt, men der er alligevel mange, som tager en forfriskende svømmetur – evt. ud til de små, romantiske øer, der ligger ganske tæt på kysten.
Der findes også et stort græsklædt område, som er perfekt til en picnic. En række fyrretræer sørger for, at der er læ for vinden. Den bedste måde at komme til Hietaniemi-stranden er ved at slentre fra Mechelininkatu mod vest gennem den store Hietaniemi-kirkegård.
Transport: Sporvogn 8 til Arkadiankatu (herfra en kort gåtur)
De bedste museer i Helsinki
Der findes mange gode museer i Helsinki, og nedenfor finder du mine forslag til de fem bedste:
11. Nationalmuseet (Kansallismuseo)
[Museum]
Vil du gerne blive klogere på Finlands begivenhedsrige historie, så er Nationalmuseet det helt rigtige sted at starte. Her kan du nemlig opleve en lang række interessante genstande, der hver især har været med til at forme det finske samfund. Tidsrejsen bringer dig bl.a. tilbage til regionens første bosættere, til middelalderen og til tiden med svensk og russisk overherredømme.
Med sine massive kampestensmure og høje, firkantede tårn, ligner Nationalmuseet i Helsinki mere en middelalderborg eller en gotisk kirke end et museum.
Den spændende bygning i nationalromantisk jugendstil blev opført mellem 1905 og 1910, og byder på flere fine detaljer både inde og ude – f.eks. Akseli Gallén-Kallelas smukke fresker, der præger lofterne i museets indgangsparti. Freskerne skildrer scener fra det nationale epos Kalevala, og opleves bedst fra balkonen på 1. sal.
Museets omfattende udstilling byder bl.a. på oldtidsfund, smykker og sølvgenstande, våben og rustninger, mønter og meget mere. En interessant del af udstillingen fokuserer på udviklingen af det finske samfund, og gør bl.a. nedslag i landets folkekultur, som opstod i det 18. og 19. århundrede. En anden del af udstillingen er dedikeret til samerne. Her udstilles flotte klædedragter, ligesom du kan dykke ned i den samiske livsstil.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Sporvogn 7A, 7B, 4T el. 10 til Kansallismuseo
12. Ateneum
[Kunstmuseum]
Ateneum udgør den primære afdeling af Det finske nationalgalleri, og er hjemsted for landets fineste kunstsamling. Interesserer du dig for kunst og kunsthistorie, er det oplagt at besøge det populære museum, der både rummer nationale og udenlandske mesterværker. Ønsker du ikke at løse billet til den omfattende samling, kan du nøjes med at nyde museumsbygningens fine og yderst detaljerede facade.
Den paladslignende bygning i overdådig nyrenæssance blev tegnet af den lokale arkitekt, Theodor Höijer, i 1887, mens facadens skulpturer og relieffer kan tilskrives finske Ville Vallgren og svenske Carl Eneas Sjöstrand. Man kan bruge lang tid på at beundre de fine dekorationer, som bl.a. rummer en smuk collage med Athene – kunstens og visdommens gudinde – i centrum, og buster af Bramante Fidias og Rafael – tre vigtige skikkelser indenfor den klassiske kunst.
Bag det smukke ydre gemmer Ateneum på en flot samling af finske malerier og skulpturer fra ‘guldalderen’ i slutningen af det 19. århundrede og frem til 1950’erne. Det gælder bl.a. værker af Albert Edelfelt, Hugo Simberg, Helene Schjerfbeck, Pekka Halonen og von Wright-brødrene. Blandt højdepunkterne er Akseli Gallen-Kallelas smukke malerier med motiver hentet fra det finske nationalepos, Kalevala. Det gælder i særdeleshed skildringen af Väinämöinens jagt på jomfruen Aino.
Museet har også en interessant samling af udenlandsk kunst fra det 19. og det 20. århundrede, inklusive Van Gogh-maleriet Rue d’Auvers-sur-Oise (1890). Maleriet var i sin tid det første Van Gogh-værk, der blev erhvervet af et museum. Paul Cézanne, Edvard Munch og Amedeo Modigliani er også repræsenteret i den udenlandske afdeling.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Sporvogn 5 el. 7 til Mikonkatu eller metro til Rautatientori
13. Seurasaari Ulkomuseo
[Frilandsmuseum]
Seurasaari er en idyllisk og fredfyldt ø, som ligger ca. 5,5 km nordvest for Helsinkis bymidte. Øen (der er forbundet til fastlandet via en bro) er et populært udflugtsmål for alle, der ønsker at komme ned i tempo, og se hvordan alting så ud ‘i gamle dage’. En stor del af Seurasaari udgøres nemlig af frilandsmuseet Seurasaari Ulkomuseo, og i de naturskønne omgivelser finder du en række historiske bygninger, som er hentet hertil fra hele Finland.
Gamle værksteder, gårde og hytter er fint forbundet af et netværk af stier, der giver mulighed for en skøn vandretur gennem skoven og langs kysten. Frilandsmuseets samling består af 87 historiske træbygninger, og rummer alt fra stalde og lader til palæer, præstegård og kirke. Du kan også se en kæmpestor og rigtig smuk robåd, der har været brugt til at transportere kirkegængere.
Frilandsmuseet blev grundlagt i 1909, og giver et indblik i tidsperioden fra det 18. til det 20. århundrede. Inde i bygningerne fremvises folkedans og kunsthåndværk af dedikerede formidlere, som naturligvis er iført traditionelle klædedragter. Der er desuden gode muligheder for at spise i et af områdets fine etablissementer.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Bus 24 til Seurasaari
14. Kiasma
[Kunstmuseum]
Den amerikanske arkitekt Steven Holl har virkelig leget med formerne og skabt en bygning, der i en årrække har stået som symbolet på Helsinkis modernisering. Med sit kurvede, metalliske udtryk, er kunstmuseet Kiasma et elegant indslag i bybilledet, og samtidig det perfekte udstillingsvindue for byens samtidskunst.
Kiasma (Chiasma) er betegnelsen for synsnervernes krydsning i hjernen, og navnet er således velvalgt til et museum, der beskæftiger sig med farver og former. Interesserer du dig for moderne malerier, skulpturer og installationer, så bør du helt sikkert løse entré til det spændende museum.
Kiasma-museet åbnede for publikum i 1998, men bygningens arkitektur er fortsat yderst aktuel. Det er en fornøjelse at gå gennem de særprægede rum med deres organiske former, svungne trapper og velplacerede ovenlysvinduer. I disse omgivelser finder du en flot samling af finsk og international samtidskunst fra 1960’erne og frem til i dag.
Blandt højdepunkterne er værker af førende finske kunstnere som Nina Roos, Susanne Gottberg, Jussi Nivi og Touko Laaksonen, mens de internationale kunstnere tæller Nan Goldin, Richard Serra, Andy Warhol og Cindy Sherman.
Her arrangeres også mange forskellige særudstillinger, ligesom Kiasma jævnligt byder på performancekunst, dans, musik, teater og film. Entréprisen er relativt høj, så museet er mest oplagt for dem, der virkelig går op i (moderne) kunst.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Metro til Hovedbanegården el. Kamppi eller Sporvogn 1, 2, 4 el. 10 til Lasipalatsi
15. Designmuseet (Designmuseo)
[Museum]
Moderne og kreativt design er en vigtig del af den finske identitet, og har været det lige siden landet opnåede selvstændig i 1917. Ja, selv i tiden inden finnerne blev herrer i eget hus, var kreativiteten og nysgerrigheden i en klasse for sig. Det har bl.a. resulteret i spændende bygninger, interessante møbler og en lang række praktiske brugsgenstande.
På Designmuseet i Helsinki kan du blive klogere på de finske designtraditioner, og studere nogle af de arkitekter og designere, der har været med til at præge design-scenen de seneste mange år. Designmuseet blev grundlagt tilbage i 1873, og er således blandt de ældste museer i verden – ikke blot indenfor design, men på tværs af alle museumstyper.
Designmuseet flyttede til den nuværende adresse – i en smuk nygotisk bygning skabt af Gustaf Nyström – i 1978. Den permanente udstilling er forholdsvis lille, men tæller alligevel en række interessante genstande fra 1870 og frem til i dag. Her findes alt lige fra tøj og møbler til køkkenredskaber, vaser og legetøj.
Sakse fra Fiskars, glaskunst fra Iittala, skulpturer af Kaj Franck, møbler og vaser af Alvar Aalto, stentøj fra Arabia, tekstiler fra Marimekko og naturligvis de søde Mumitrolde skabt af Tove Jansson. Flere udenlandske designere er også repræsenteret, bl.a. danskerne Kaj Bojesen og Finn Juhl.
Museets overetage benyttes til skiftende særudstillinger, og det er værd at tjekke det aktuelle program, når du besøger den finske hovedstad.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Sporvogn 10 til Johanneksenkirkko
Flere populære seværdigheder i Helsinki
16. Temppeliaukio-kirken (Temppeliaukion kirkko)
[Kirke]
Det ligner, at en flyvende tallerken er landet midt i Helsinki-bydelen Töölö, men i virkeligheden er det Temppeliaukio-kirkens kuppel, der hæver sig op over landskabet.
Selve kirkerummet ligger nedsænket i klipperne – hugget direkte ind i undergrunden. Den specielle kirke, skabt af arkitektbrødrene Timo og Tuomo Suomalainen, åbnede i 1969, og er i dag blandt byens bedste seværdigheder i kategorien arkitektur og design.
Kirkens kuppel har en diameter på 24 meter, og er forsynet med vinduespartier langs siden, så dagslyset nemt kan trænge ned i det runde kirkerum. Det nedgravede kirkerum er bogstaveligt talt en tidslomme, for kirkens interiør har ikke ændret sig siden 1960’erne.
Akustikken i Temppeliaukio-kirken er fabelagtig, da de rå klippevægge giver ideelle betingelser for musik og sang. Af denne grund anvendes kirken, som har plads til 750 gæster, flittigt til koncerter. ‘Klippetemplet’ er dog også et fremragende sted til fordybelse og meditation. Da jeg besøgte kirken, sørgede en pianist for at skabe en dejlig stemning med sit klaverspil.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Sporvogn 1, 2 4 el. 10 til Sammonkatu
17. Olympiastadion
[Stadion + Rundvisning + Museum + Udsigt]
Det Olympiske Stadion i Helsinki stod færdigt i 1938 – i god tid inden den store sportsbegivenhed, der skulle finde sted to år senere. Men på grund af 2. Verdenskrig, blev De Olympiske Lege i 1940 aldrig afholdt. Helsinki måtte derfor vente helt til 1952, inden man kunne byde alverdens atleter velkommen til Finland.
Med sit funktionalistiske udtryk er Olympiastadion et tidstypisk mesterværk, skabt af de lokale arkitekter, Yrjö Lindegren og Toivo Jäntti. Det legende lette formsprog lever heldigvis videre den dag i dag, selvom det store stadion har gennemgået en række renoveringer og ombygninger – senest i 2020.
Ved legene i 1952 var var der plads til mere end 70.000 tilskuere på Olympiastadion, men i dag er kapaciteten reduceret til 36.251. I forbindelse med koncerter kan kapaciteten dog øges.
Olympiastadions mest fremtrædende element er det markante tårn (Stadionin Torni), der rejser sig fra tribunens sydvestlige hjørne. Tårnet med den udvendige, og ganske dekorative spiralformede trappeskakt, har en højde på 72,71 meter, hvilket bestemt ikke er tilfældigt. Målet svarer nemlig til Matti Järvinens guldvindende spydkast ved OL i 1932.
Det et muligt at komme på rundvisning på det historiske stadion, men man kan også besøge tårnet uden rundvisning (Læs mere om besøg i tårnet her). Fra tårnets top har man en skøn udsigt over Helsinki.
Rundvisning: Find aktuelle informationer om rundvisning på hjemmesiden
Transport: Sporvogn 2, 3, 4 el. 10 til Töölön halli
18. SkyWheel Helsinki
[Pariserhjul]
Vil du gerne opleve den finske hovedstad og Helsinkis havneområde i fugleperspektiv, så er det oplagt at tage en tur i pariserhjulet SkyWheel. Det 40 meter høje pariserhjul blev opført i 2014, og findes langs kajen på Katajanokka-øen – ganske tæt på Markedspladsen i det centrale Helsinki.
SkyWheel Helsinki er forsynet med 30 gondoler, hvoraf de fleste har plads til seks personer. Der er findes dog også en VIP-gondol med plads til fire personer, mens en anden gondol er indrettet med en sauna. Efter sigende er der tale om verdens første sauna i et pariserhjul, og det giver naturligvis god mening, at den findes netop her i Finland.
Turen tager ca. 12 minutter – én runde varer omkring 3 min., og du får således 3-4 runder på én billet. Selvom det er en relativt kort tur, er det tilpas med tid til at nyde udsigten over det centrale Helsinki og det trafikerede havnebassin.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Sporvogn 4 el. 5 til Tove Janssonin Park
19. Sibelius-monumentet (Sibelius-monumentti)
[Monument]
Selv i dag – mange år efter sin død – står Jean Sibelius (1865-1957) som en af Skandinaviens mest betydningsfulde komponister. Hans storslåede musik var med til at udvikle og forme den finske nationalidentitet og give næring til uafhængighedskampen. På denne måde var det helt naturligt, at der i 1967 – 10 år efter Sibelius’ død – blev rejst et smukt monument til hans ære.
Monumentet, som er hovedattraktionen i Sibeliusparken, blev skabt af den lokale kunstner Eila Hiltunen, og forestiller en slags abstrakt orgel. Kunstværket består af 600 hule, sammensmeltede stålpiber i varierende længde, og vejer 24 tons. Ved siden af det særprægede orgel – og som en del af det samlede værk – ses en skulptur, der forestiller Sibelius’ ansigt.
Transport: Bus 24 el. 25 til Sibeliuksenpuisto
20. Finsk sauna
[Wellness]
Der er efter sigende tre millioner saunaer i Finland, og ønsker du at prøve én eller flere af disse, er der god mulighed for det i Helsinki. Rundt i byen og langs kysten findes et stort udvalg af offentlige saunaer, og tjekker du ind på et hotel i en hvilken som helst finsk by, finder du med garanti også en sauna på stedet.
I de kolde måneder kombineres en tur i sauna gerne med vinterbadning, men saunaen er bestemt ikke kun en vinteraktivitet. Finnerne går i sauna året rundt, og om sommeren er det oplagt at nyde en kold øl, når man holder pause fra varmen. Og så kan man naturligvis slå kroppen med et bundt birkegrene (kendt som en vasta eller vihta). Slagene har til formål at booste blodcirkulationen og blødgøre huden.
Når du besøger en finsk sauna, er det vigtigt at have styr på sauna-etiketten. Offentlige saunaer er som regel kønsopdelt, og her er det normalt at være nøgen. Badetøj er generelt bandlyst, men man kan dække sig til med et håndklæde. Brug også gerne håndklædet til at sidde på, så du ikke drypper sved på træbænken. Husk at tage et brusebad, inden du går ind i saunaen.
Når du først har fået dig placeret, så undgå at tale. Der hersker gerne meditativ stilhed i en finsk sauna. Husk også, at en saunatur ikke er en konkurrence, hvor det gælder om at holde ud længst. Tolerancen for finsk sauna varierer, men forvent ca. 15 minutter ad gangen. Hold gerne mange pauser og drik masser af vand.
3 populære saunaer i Helsinki
Löyly er placeret direkte ud til vandet, og er et topmoderne kompleks med sauna, restaurant og bar. Stedet er indrettet i en elegant træbygning med indbydende terrasser og pæne faciliteter. I modsætning til mange af byens traditionelle saunaer, så er saunaerne i Löyly ikke kønsopdelt, og man skal derfor benytte badetøj. Omklædningsfaciliteterne er dog opdelt efter køn.
Kotiharjun Sauna er det perfekte valg, hvis du er på jagt efter en helt igennem autentiske sauna-oplevelse. Kotiharjun er nemlig den eneste tilbageværende træfyrede sauna i Helsinki, og stammer tilbage fra 1928. Det påstås, at træfyringen giver en blødere og mere behagelig damp. Saunaens enkle og historiske interiør bidrager naturligvis til stemningen. Udenfor på gaden kan man sidde og køle af med en øl mellem sauna-turene.
Allas Sea Pool er en skøn oase for velvære, som er placeret midt i den finske hovedstad – i direkte forbindelse med havet. Allas er åbent hele året rundt og har tre saunaer (både inde og ude – badetøj påkrævet), to varmtvandsbassiner og en havvandspool. Det kan være skønt at køle af i havvandet efter en tur i saunaen. Allas Sea Pool byder også på restaurant, bar & café.
Restauranter i Helsinki – de bedste spisesteder
1. Ravintola Lappi
[Annankatu 22]
På Ravintola Lappi er det den traditionelle madlavning fra Lapland, der er i centrum. Her serveres nemlig braiseret rensdyr, stegt elg, bjørnepølser, vintergrøntsager, stegt snerype med tranebærsauce og lignende retter. Den klassiske laksesuppe kan også anbefales som forret.
Atmosfæren på Ravintola Lappi er et kapitel for sig. Når man træder ind ad døren, står man nemlig i en charmerende bjælkehytte med stenpejs, kraftige træborde og personale i traditionelle samiske dragter. Den stemningsfulde kulisse passer perfekt til de autentiske specialiteter.
2. Ravintola Suomenlinnan Panimo
[Suomenlinnan C 1]
Det smukke forsvarsværk, Suomenlinnan, byder ikke kun på historiske fæstningsmure og spændende museer. Øen har også sin helt egen kombination af restaurant og bryggeri. Befinder du dig alligevel på Suomenlinna er det oplagt at besøge Panimo, og ellers kræver det blot en 15 minutters færgetur at komme hertil.
Restauranten og bryggeriet er indrettet i en barakbygning fra 1868-1870, og ligger lige ved hovedkajen. Serveringslokalet er pænt og enkelt. De hvidkalkede hvælvinger, lyse plankegulve og borde med ternede duge sætter stemningen. På menukortet findes en blanding af typisk finsk mad og klassiske snacks, der passer perfekt til det hjemmebryggede øl. Om sommeren kan mad og øl også nydes på den skønne terrasse.
3. Ravintola Nerone
[Pursimiehenkatu 27]
Glæd dig til at sætte tænderne i en lækker pizza, frisklavet pasta og andre italienske delikatesser i denne hyggelige, romerske restaurant midt i Helsinki. Ravintola Nerone serverer byens bedste pizza, og selvom der ikke står italiensk varme og gæstfrihed på menukortet, så fås begge dele i rigelige mængder. Og så er prisniveauet yderst rimeligt.
Start evt. middagen med husets delevenlige antipasto-platte eller den populære risotto. Er du til muslinger, så er den lokale Spaghetti Vongole et sikkert hit, og ellers byder Nerone på et flot udvalg af pizzaer og pastaretter. Indretningen er enkel som på et ægte italiensk trattoria, og baggrundsmusikken bidrager ligeledes til den gode stemning.
4. Ravintola Kuu
[Töölönkatu 27]
Kuu, som betyder ‘måne’ på finsk, byder på lækker og uformel hverdags-gastronomi, som kan nydes i afslappede omgivelser. Den populære bistro har eksisteret siden 1966, og menukortet tæller en række finske klassikere og skandinaviske retter med et moderne twist – altid med fokus på lokale råvarer, der passer til årstiden.
Kuu ligger på det rolige hjørne af Tölönkatu og Kivelänkatu – lige overfor en skøn grøn park. Menuen kan f.eks. bestå af rensdyrfilet med knoldselleripuré og solbærsauce eller lever med tyttebær og baconsauce. Køkkenchefen Matti Olkkonen sørger for den perfekte smagsoplevelse. Kuu har også et flot udvalg af vine – nogle af dem er dog i den ganske dyre ende.
5. Café Regatta
[Merikannontie 8]
Besøger du den finske hovedstad i sommerperioden, så bør du afgjort besøge Café Regatta, som byder på en perfekt beliggenhed langs vandet. Caféen er indrettet i et lille, rødt træskur fra 1887, som ikke er større end en sauna. Hytten blev oprindeligt brugt til opbevaring af fiskenet, og udenfor findes siddepladser med den skønneste udsigt.
Det er muligt at leje en kano og paddleboard, og således udforske den skønne bugt, mens caféens menu står på kaffe, is og korvapuusti (kanelsnurre). Herudover er det muligt at købe de lækreste pølser, som kan grilles over åben ild. Café Regatta er en anderledes, men utroligt charmerende og autentisk oplevelse.
Hotel i Helsinki – de bedste overnatningssteder
Der findes mange gode hoteller i Helsinki, og nedenfor finder du mine forslag til de bedste overnatningssteder i den finske hovedstad. Her er forslag i tre forskellige prisklasser, så du nemt kan vælge et hotel, der passer til dit budget og dine behov. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Helsinki hos Booking.com her.
1. Hostel Diana Park
[Uudenmaankatu 9]
Er du på udkig efter billig og central overnatning i den finske hovedstad, så er Hostel Diana Park et fornuftigt valg. Det populære hostel byder både på private værelser (enkeltværelser, dobbeltværelser og 3-personersværelser) og seng på sovesal. Og så ligger det i hjertet af Helsinki. Det er således nemt at komme rundt til byens bedste attraktioner og seværdigheder.
Dania Park er indrettet i en flot, historisk bygning, få minutters gang fra Esplanade-parken, hovedbanegården og byens bedste indkøbsgader. Værelserne er pæne og indbydende, og man bydes velkommen af et imødekommende personale. Der er døgnåben reception og fællesrum samt køkken. Læs mere om overnatningsstedet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge Hostel Diana Park?
- Prisvenlig overnatning
- Central beliggenhed i Helsinki
- Mulighed for privat værelse eller seng på sovesal
- Rating på 8,7 (ud af 10) hos Booking.com
2. Hotel Finn
[Kalevankatu 3 B]
Fantastisk beliggenhed til en overkommelig pris. Det 3-stjernede Hotel Finn er et oplagt valg til dig, der ønsker et centralt hotel i mellemklassen. Her findes både enkeltværelser, dobbeltværelser og familieværelser, så der er virkelig noget at vælge imellem. Helsinkis hovedbanegård ligger desuden blot 350 meter fra hotellet.
Trods lidt indretningsmæssig stilforvirring er værelserne på Hotel Finn pæne og indbydende – og dekoreret med værker af lokale kunstnere. Værelserne er ikke specielt store, men her findes de mest nødvendige faciliteter. Og så er badeværelserne nye og pæne. Der tilbydes ikke morgenmad, men det kan nemt findes på et af områdets mange caféer. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge Hotel Finn?
- Centralt 3-stjernet byhotel
- Pæne og enkle værelser
- Meget værdi for pengene
- Rating på 8,2 (ud af 10) hos Booking.com
3. Hotel Mestari
[Fredrikinkatu 51-53]
Hotel Mestari er et moderne 4-stjernet hotel, som byder på perfekt beliggenhed i det centrale Helsinki. De indbydende værelser er indrettet med aircondition, skrivebord, elkedel, minibar, værdiboks, fladskærms-tv og eget badeværelse, og så kan du se frem til en skøn seng og en lige så skøn morgenmad at starte dagen på.
Med den gode beliggenhed kan du nemt udforske Helsinkis seværdigheder, restauranter og caféer, ligesom Kamppi-metrostationen ligger 250 meter fra Hotel Mestari. På hotellet findes både motionscenter og sauna, og du kan nyde lækker mad i hotellets restaurant. Personalet yder en god service og med den døgnåbne reception er hjælpen altid lige i nærheden. Du kan læse mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge Hotel Mestari?
- 4-stjernet designhotel midt i Helsinki
- Fremragende morgenmad
- Rating på 9,0 (ud af 10) hos Booking.com
- Pæne og moderne faciliteter
Sådan kommer du til Helsinki
Fra Danmark er det oplagt at flyve, hvis du vil besøge den finske hovedstad. Flyveturen København – Helsinki tager ca. 1 time og 35 minutter.
Ønsker du at sejle til Helsinki, kan dette bl.a. gøres fra Stockholm (med udsejling gennem den smukke skærgård) eller fra Tallinn. Overfarten fra Tallinn til Helsinki tager blot 2 timer.
Fra Helsinki Lufthavn til centrum
Ved at benytte lufthavnstoget er det nemt at komme fra Helsinkis lufthavn til byen centrum. Stationen findes under selve lufthavnen, og fra perronen kan du tage med toget i to retninger.
Uanset hvilken retning du vælger, kommer du til centrum på ca. 30 minutter. Den vestgående linje (linje I) kører via Huopalahti, mens den østgående linje (P) kører via Tikkurila. I Tikkurila er der mulighed for at skifte til intercitytog til andre finske byer.
Det er også muligt at benytte bus fra lufthavnen. Busrute 615 kører til hovedbanegården i Helsinki døgnet rundt.
Sådan kommer du rundt i Helsinki
Helsinkis bymidte er relativt kompakt, og meget af byen kan således opleves og udforskes til fods. Der findes imidlertid også glimrende kollektiv transport, som består af metro, sporvogn, bus og lokaltog.
Alle transportmidler styres af det offentlige transportselskab, HSL, og billetterne er ens for metro, sporvogn, bus, tog (men gælder ikke til langdistancetog) samt Suomenlinna-færgen. Billetter kan købes i kiosker og billetautomater eller i HSLs app. Besøg HSLs hjemmeside her.
Transportsystemet er inddelt i zoner, hvor zonerne A og B dækker det centrale Helsinki. Lufthavnen ligger i zone C. Der findes enkeltbilletter til zone AB (gyldig i 80 minutter), ABC (gyldig i 90 minutter) og ABCD. Ofte vil en dagsbillet (gyldig i 24 timer) være et oplagt valg for turister. Der kan også købes billetter til flere sammenhængende dage.
Enkeltbilletter skal aktiveres, når du stiger på bus, sporvogn, metro eller tog, mens 24-timers billetter er gyldige straks efter køb.
Flere oplevelser
Ønsker du at fortsætte din rejse, så fungerer Helsinki som det perfekte udgangspunkt for at udforske det øvrige Finland. Du kan f.eks. sætte kursen mod Lapland – Finlands nordligste region, hvor man kan opleve midnatssol i sommermånederne og nordlys i vinterhalvåret.
På turen mod nord kan du evt. gøre stop i Tampere, Finlands tredjestørste by, som ligger 180 km nord for Helsinki. Her findes smukke søer og flere spændende museer. Du kan også besøge Porvoo – en af Finlands ældste og mest charmerende byer. Porvoo (Borgå) ligger ca. 50 km øst for Helsinki, og i sommerperioden kan man sejle til den charmerende middelalderby.
Det er også oplagt at kombinere en rejse til Helsinki med et besøg i den estiske hovedstad, Tallinn. Sejlturen mellem de to byer tager kun et par timer, og det er således muligt at tage til Tallinn på en dagsudflugt fra Helsinki. Du kan læse mine forslag til de bedste seværdigheder i Tallinn her.
Artiklens øverste foto (Helsinkis havnefront): Foto: Benjamin Munk Olsen