Mod øst: De 15 bedste seværdigheder i Chișinău

Leder du efter en rejsedestination, hvor du med garanti ikke møder et væld af turister, så kunne Moldovas hovedstad været et godt bud. Moldova er blandt Europas fattigste lande, men også et af de mest spændende at udforske, hvis du besidder bare en lille smule eventyrlyst. I Chisinau kommer du langt for pengene, du møder en venlig befolkning og du oplever seværdigheder der er… anderledes.

Jeg hørte engang Chisinau (officielt stavet Chișinău) omtalt som Europas kedeligste hovedstad næstefter Vaduz i Liechtenstein. Det er jeg bestemt ikke enig i, men det kommer naturligvis an på øjnene der ser, og ikke mindst hvad man søger.

Chișinău har lidt over en halv million indbyggere, og er en meget grøn hovedstad, med mange flotte parker. Der kan blive meget varmt om sommeren, så de skyggefulde parker og badesøen i Valea Morilor-parken er gode tilflugtssteder, når temperaruren kommer på den anden side af de 30 grader.

Skulpturer ved søen i Valea Morilor-parken. Foto: Benjamin Munk Olsen

Smukke kirker og grimme embedsbygninger

Det vil være synd at sige, at Chișinău er en arkitektonisk skønhed. Det er den langt fra. Mange af de grimmeste bygningsværker er de officielle bygninger med regeringskontorer, ministerier og præsidentens enorme skyskraber-palæ.

Den smukke katedral med det fritstående klokketårn, og den nærmest kvadratiske triumfbue midt i byen, skiller sig dog ud fra den øvrige arkitektur. Du finder også mange gode og hyggelige spisesteder, et storslået madmarked og en samling interessante museer. Kort sagt: For den der gerne vil udforske Chișinău, er der nok at give sig til.

Her får du en kort rejseguide til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Chișinău.



Booking.com

Aktiviteter i Chișinău – de 10 bedste seværdigheder

1. Chișinăus katedral

[Kirke]

Katedralen med det fritstående klokketårn i front. Foto: Benjamin Munk Olsen

Den ortodokse katedral, Catedrala Mitropolitană Nașterea Domnului, ligger midt i Chișinău, og er nok et af de første pejlemærker, du opdager. Den er i hvert fald en af byens smukkeste bygningsværker, tegnet af den russiske arkitekt Abram Melnikov, og opført i 1830’erne. Stilen er neoklassicistisk, og facaden er storslået men enkel.

Selve katedralen blev bombet under 2. Verdenskrig, men omhyggeligt genopbygget. I kommunisttiden blev katedralen benyttet som udstillingshal, ligesom det smukke fritstående klokketårn blev ødelagt af lokale kommunister i 1962. Det nuværende klokketårn blev opført i 1997. Hvis du vil ind i katedralen så husk den rette påklædning – kvinder bør f.eks. tildække bare arme.

2. Triumfbuen

[Monument]

Den kvadratiske triumfbue med katedralen i baggrunden. Foto: Benjamin Munk Olsen

Den karakteristiske kvadratiske triumfbue står lige foran katedralen på Den nationale plads, Piața Marii Adunǎri Naționale. Triumfbuen blev rejst i 1840 til minde om Det Russiske Imperiums sejr over Det Ottomanske Imperium i den russisk-tyrkiske krig 1828–29. Triumfbuen er en af byens mest markante vartegn, og i midten af buerne vejrer det moldoviske flag.

3. Ștefan cel Mare-parken

[Park]

Den store statue af Stefan III ved indgangen til parken. Foto: Benjamin Munk Olsen

Den centrale park, Grădina Publică Ștefan cel Mare, er Chișinăus ældste park. Den er placeret skråt overfor Katedral-parken og Triumfbuen, og åbnede i 1818. Den har siden fået tilnavnet ’De elskendes park’ eller ’Kærlighedsparken’, da mange par kommer her for en romantisk gåtur gennem alléerne. Den 7ha store park er opkaldt efter er den moldoviske prins og nationalhelt Stefan III, og foran hovedindgange står en stor bronzestatue af ham.

4. Evigheds-mindesmærket

[Monument + Park]

Den store pyramide med Den evige flamme i midten. Benjamin Munk Olsen

Det store mindesmærke blev rejst til minde om de mange sovjetiske soldater, der døde i kampen mod de tyske og rumænske tropper under 2. Verdenskrig. Mindesmærket består af en stemningsfuld park, hvor de mange fyrretræer danner en fin ramme. Centralt i parken står den ikoniske pyramide, bestående af fem søjler – én for hvert år krigen varede.

I midten af den 25-meter høje pyramide findes en evig flamme, som brænder døgnet rundt. Mindeparken blev opført i 1975, og den har et meget sovjetisk udtryk, men er samtidig rørende at besøge. Rundt i parken er mindetavler med navne på alle faldne soldater.

5. Markedet Piaţa Centrală

[Marked]

Chișinăus store marked, Piaţa Centrală, er stedet hvor de lokale gør deres indkøb. Og her kan købes al verdens ting! Som turist er det sjovest at gå gennem markedets mange madboder. Der sælges de lækreste frugter og grøntsager – kød og fisk sælges i de indendørs haller ved siden af.

Markedsfolkene er flinke, og de lader dig gerne smage på de flotte valnødder og andre lækkerier. Det Centrale Marked er ikke nogen turistfælde. Det er totalt autentisk, og her sælges ikke souvenirs og lignende, men i stedet alt hvad du skal bruge til husholdningen (inklusive rengøringsmidler, elektronik og drikkevarer i kassevis).

6. Vandtårnet

[Museum + Udsigt]

Vandtårnet i Chișinău tilbyder en fantastisk udsigt. Foto: Benjamin Munk Olsen

Fra toppen af vandtårnet får du den bedste udsigt over Chișinău, og på en varm dag er det behageligt at blive blæst igennem på den smalle udsigtsplatform. Vandtårnet blev bygget i 1892, og siden 1971 har den været et museum. Udstillingen du kan opleve i vandtårnet handler om byens historie, primært fortalt gennem gamle fotografier og plancher. Et par af genstandene er spændende nok, men det er primært udsigten, man skal komme for.

7. Valea Morilor-parken

[Park + Badning]

De smukke vandfald med søen i baggrunden. Foto: Benjamin Munk Olsen

Parcul Valea Morilor er min yndlingspark i Chișinău. Den har navn efter den næsten kvadratiske sø, Valea Morilor, som optager meget af parkens 114ha store areal. Der er mange gode grunde til at besøge Valea Morilor-parken, hvor du både kan se de smukke vandkaskader, slappe af, bade, cykle søen rundt eller prøve attraktioner i den lille forlystelsespark.

Kommer du til parken fra Chișinăus centrum, vil du opleve et kuperet terræn, som falder ned mod søen. Det opleves på smukkeste vis i parkens nordøstlige hjørne, hvor du finder de flotte vandkaskader, Scara Cascadelor.

Her løber vandet ned gennem snesevis af kunstfærdige vandfald, mens området omkring består at flotte blomsterbede og trapper i marmor. Det antikke udtryk leder straks tankerne hen på Italien eller Frankrig, men du er skam stadig i Moldova.

Skøn badestrand til de varme sommerdage

I parkens nordvestlige ende findes Valea Morilor-søens badestrand. Her er godt fyldt en varm sommerdag, hvor der både bades og slikkes sol. Her er også gode strandbarer og spisesteder.

Lige bag stranden findes et lille tivoli med forskellige forlystelser – nogle er nye mens andre er ret medtagne. Du kan også leje cykler, både almindelige og nogle med fire hjul. Det kan anbefales at cykle rundt om søen, og på den måde opleve mere af parken. Turen er ikke lang, og du kan gøre hvil på halvvejen, hvor der er kiosker, som sælger drikkevarer.

8. Sovjetisk arkitektur

[Sightseeing]

Det enorme præsidentpalads. Foto: Benjamin Munk Olsen

Meget af Chișinău blev ødelagt under 2. Verdenskrig samt under det store jordskælv i 1940. Derfor var der rig mulighed for byfornyelse under det kommunistiske styre i Sovjetunionen. Det er ikke mange byer udenfor Rusland, hvis bymidte i dag har så udpræget en sovjetarkitektur som i Chișinău. Det er derfor en speciel oplevelse at gå langs den brede Stefan cel Mare Avenue, og betragte de statslige og kulturelle bygninger, der ligger her.

Start f.eks. din tur ved Triumfbuen. På den modsatte side af Stefan cel Mare Avenue ser du Regeringshuset, Casa Guvernului din Chișinău, der blev designet af arkitekten Semyon Fridlin i 1964. Den seks etager høje betonbygning var i sin tid hovedkvarter for Ministerrådet i Det Moldoviske SSR. I dag har den moldoviske premierminister kontor her.

Et minimalistisk udtryk med rene linjer

Hvis du fortsætter ned ad Stefan cel Mare Avenue, i retning mod Stefan cel Mare-parken, kommer du til Moldovas Nationale Opera og Ballet, Teatrul Naţional de Operă şi Balet. Selve bygningen er fra 1957 og er præget af et funktionalistisk design.

De rene linjer og minimalistiske udtryk harmonerer fint med den enorme trappe, der leder op til indgangen. Foran ses den markante fontæne, hvor du sikkert vil se børn lege i sommerperioden.

Moldovas Nationale Opera og Ballet. Foto: Benjamin Munk Olsen

Det enorme præsidentpalads

Lidt længere nede ad Stefan cel Mare Avenue kommer du til Præsidentpaladset. Paladset blev opført mellem 1984 og 1987, og er en meget voluminøs bygning med et majestætisk og storslået udtryk. Den enorme bygning passer på sin vis ikke rigtig til præsidenten for et lille land med kun 4 millioner indbyggere. Ikke desto mindre var det herfra, at Moldova den 27. August 1991 bekendtgjorde sin uafhængighed fra Sovjetunionen.

Siden har paladset været benyttet som kontor for den Moldoviske præsident, indtil det i 2009 blev raceret under voldsomme protester mod den daværende præsident, Vladimir Voronin. I 2018 blev paladset genopbygget med økonomisk støtte fra den tyrkiske præsident Erdogan.

Overfor Præsidentpaladset ligger Det Moldoviske Parlament, i en næsten lige så storslået bygning. Parlamentsbygningen blev opført mellem 1976 og 1979, og ligesom Præsidentpaladset blev den også voldsomt beskadiget under 2009-protesterne.

9. Nationalmuseet for Etnografi og Naturhistorie

[Museum]

Hovedindgangen til Det etnografiske museum. Foto: Benjamin Munk Olsen

Det etnografiske og naturhistoriske museum, Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei, er et af de mest populære museer i Moldova – og samtidig landets ældste museum. Her formidles regionens biologiske og kulturelle udvikling, og med over 135.000 genstande er museets samling virkelig imponerende. Alene indgangspartiet, der ser mere asiatisk ud end europæisk, er et flot syn.

Blandt de mest spændende udstillinger er de velbevarede skeletter af urtidstyr fundet i Moldova, og fortællingerne om landbrug og folklore i området. De flotte nationaldragter er også spændende at se. Museet har åbent tirsdag til søndag 10:00-18:00 (lukket mandag).

10. Udflugt til Cricovas Vinkældre

[Vinkælder + Museum + Vinsmagning]

Monument ved indgangen til vinkældrene. Foto: Benjamin Munk Olsen

Et besøg i de enorme vinkældre på Cricova Winery er en stor og spændende oplevelse. Det enorme underjordiske net af veje er intet mindre end imponerende, og vinen er også god! Husk varmt tøj, for temperaturen i vinkældrene er altid 12 grader!

Cricova-vinkældrene ligger i byen Cricova ca. 15 km nord for Chișinău. Du kommer nemt hertil med bus (se nedenfor), men det er heller ikke dyrt at tage en taxa. Der er åbne rundvisninger dagligt, men for at være sikker på at få en plads, er det vigtigt at booke billetter på forhånd (kan gøres online).

Den elektriske bus er klar til at køre ind i de enorme kældre. Foto: Benjamin Munk Olsen

Professionel rundvisning

Cricova har Moldovas næststørste vinkælder efter Milestii Mici (som er verdens største). Man kan også besøge Milestii Mici, men oplevelsen på Cricova er bedre.

Rundvisningen fungerer meget professionelt, og man bliver kørt rundt i grupper ombord på en elektrisk minibus. Guiderne er dygtige og taler godt engelsk. Tunnelsystemet er på 120 km, og det er altså fuldvoksne veje, der findes her under jorden – der er også vejskilte, fodgængerfelter mm.

Minibussen gør stop forskellige steder i vinkældrene, hvor du bliver klogere på historien om Cricova og vindyrkning i Moldova. Du ser også en film i den underjordiske biograf. Filmen er ganske vist informativ, men føles også som en (meget) lang reklamefilm. Så er det sjovere at suse gennem de endeløse gange, forbi de mange vintønder, som arbejdsfolk også flytter rundt på imens.

Vinsmagning på Cricova. Foto: Benjamin Munk Olsen

Man kan vælge at tilkøbe vinsmagning til rundvisningen, og det kan klart anbefales. Så kommer man nemlig ind i en af de rigt dekorerede festsale – en er f.eks. udformet som et akvarium. I den største af salene afholdte Vladimir Putin sin 50-års fødselsdagsfest.

Stor vinsamling

Udover at producere egne vine, findes her også en spændende samling af specielle vine. Det gælder bl.a. Jerusalem of Easter-vinen fra 1902 og Hermann Görings store vinsamling, som Den Røde Hær beslaglagde under 2. Verdenskrig. Vladimir Putin, Angela Merkel mf. har også private vinsamlinger i kældrene.

En udflugt til Cricova tager ca. en halv dag, og det er en spændende oplevelse. Det er dog også ret dyrt i forhold til det generelle prisniveau i Moldova, for det er udelukkende turister der kommer her. Det er faktisk en af de største turistattraktioner i hele landet.

Transport: Bus 2 kører fra Vasile Alecsandri-gaden til Cricova – stå af ved bytorvet i landsbyen og gå det sidste stykke. Når du siger ’Cricova’ til billetøren i bussen, skal hun nok være opmærksom på, at du kommer af det rette sted…

Restauranter i Chișinău – de bedste spisesteder

Det moldoviske køkken minder meget om det rumænske. Det betyder, at der findes gode supper, lækre grillretter, og mad med kål. Tilbehør tæller bl.a. lækkert brød og polenta (der i Rumænien og Moldova er kendt som mămăligă).

Sarmale er en klassisk ret, hvor en fars af hakket svinekød, ris, æg og krydderier, rulles ind i kålblade og tilberedes. Det er lidt som græske dolmades, bortset fra at det altså er kålblade i stedet for vinblade.

Vin er dog en af Moldovas største eksportvarer, men meget af det eksporteres til de tidligere Sovjet-stater, så derfor er det ikke så kendt i Danmark. Både den lokale rød- og hvidvin er god, og bør bestemt prøves. Tag f.eks. med på rundvisning og vinsmagning på Cricova (læs mere ovenfor). Du kan også nemt finde udmærket øl. Der er flere rumænske øl på markedet, men den lokale øl af mærket ’Chișinău’ er også god.

Her får du inspiration til nogle gode spisesteder i Chişinău:

1. La Placinte

[Mitropolit Dosoftei St. 100]

På denne meget populære kæderestaurant serveres traditionel moldovisk mad og moldovisk øl til gode priser. Menukortet er på rumænsk (moldivisk), men der er billeder, så det er ikke noget problem at bestille – vær dog opmærksom på mængderne: Nogle af retterne passer til et helt bord! Der er også udendørs servering, og så er restauranten placeret centralt lige bag Katedral-parken.

2. Propaganda Cafe

[Alexei Sciusev 70]

Hyggelig, hip og autentisk restaurant i ambassadekvarteret. Tjenerne taler godt engelsk, da de er vant til udlændinge (bl.a. diplomater fra de nærliggende ambassader). Om sommeren er det dejligt at sidde udenfor på fortorvet – vejen er ganske stille. Men lokalerne indenfor er nu også hyggelige. Maden er rigtig god, og der er også et stort vinkort med moldoviske og udenlandske vine.

3. Smokehouse

[Stefan cel Mare si Sfant Boulevard 128]

Byens bedste øl, barbecue og stemning. Smokehouse er et rigtig godt sted at gå ud, hvis du vil smage forskellige lækre (og lokale) øl. Der er en stor tavle bag baren, der beretter om, hvad der er på de forskellige haner. Maden er god, og man kan sagtens spise i det hyggelige lokale. Alternativt er her også gode ølsnacks, hvis man bliver lidt småsulten under øldrikningen. Der er altid god stemning, og en god samling brætspil man kan kaste sig over.

4. Berăria Chişinău

[Strada Eugen Doga]

Strada Eugen Doga er Chișinăus meget korte gågade, og her ligger nogle hyggelige restauranter, bl.a. Berăria Chişinău. Kælderlokalet er meget stemningsfuldt, men om sommeren er det bedst at sidde i havestuen, hvor vinduespartierne kan åbnes. Maden er klassisk moldovisk, hvor der både er kælet for smagsløg og øjne. Bestil en ret med mămăligă, den moldoviske udgave af polenta, som har den smukkeste gule farve. Her er også gode øl og venlig betjening – tjenerne taler udmærket engelsk.

5. Andy’s Pizza

[Bl.a. Alexander Pushkin St. 32]

Du kan finde Andy’s Pizza flere steder i Chișinău, og det minder meget om den amerikanske kæde Pizza-Hut. Der er mange gode pizzaer at vælge mellem, der er billeder i menukortet og det er meget billigt. Det bedste er imidlertid, at flere af restauranterne, bl.a. den på Pushkin-gaden lige ved Katedral-parken, har døgnåbent. Et oplagt sted at smutte forbi på vej hjem fra byen…

Hotel i Chișinău – de bedste overnatningssteder

For at få det meste ud af din tid i Chișinău, vil jeg anbefale at du bor i centrum, gerne tæt på Katedral-parken, hvor du har seværdigheder samt bus og taxaer tæt på. Du kan med fordel vælge et af disse centrale hoteller eller se en oversigt over alle hoteller i Chișinău hos Booking.com her.



Booking.com

1. City Park Hotel

[Strada Eugen Doga 2]

City Park Hotel er et rigtig godt hotel i mellemklassen med en førsteklasses beliggenhed. Hotellet ligger lige bag Katedral-parken, på den korte gågade med hyggelige barer og restauranter. Fra City Park Hotel kan du gå til alle byens største seværdigheder, og servicen er rigtig god. Læs mere om hotellet her.

2. Radisson Blu Leogrand Hotel

[Mitropolit Varlaam 77]

Leder du efter et luksuriøst hotel i hjertet af Chișinău, så er Radisson Blu Leogrand et sikkert valg. Du får yderst kompetent personale, der gør alt for, at dit opholdet skal blive perfekt. Værelserne er store og indbydende, så du kan slappe godt af, inden du skal ud og opleve byen. Læs mere om hotellet her.

Sådan kommer du til Chișinău

For ikke så længe siden havde Wizzair en direkte flyafgang mellem København og Chișinău – det er mig fortsat en gåde, hvem der egentlig benyttede den, andet end nogle få eventyrlystne danskere på SU-budgetter. Ruten blev da også nedlagt, så det er blevet lidt sværere at komme til den moldoviske hovedstad. Eller man kunne sige det på en anden måde; det er blevet mere spændende.

Da jeg besøgte Chișinău ankom jeg med nattog fra Bukarest i Rumænien. Denne tur kan jeg klart anbefale, da den både er billig og spændende. Sporvidden i Moldova er den samme som i Rusland, og dermed forskellig fra det øvrige Europa. Derfor skal toget have skiftet hjul, når det kommer til den rumænsk-moldoviske grænse (meget) tidligt om morgenen. Læs mere om nattog fra Bukarest til Chișinău her.

Sådan kommer du rundt i Chișinău

Du kan opleve meget af Chișinău til fods. De fleste oplevelser ligger i gåafstand, så hvis du bor centralt, kommer du langt på dine fødder. Du kan dog også sagtens springe på en af de mange trollybusser og almindelige busser. Billetter købes af billetøren ombord, som ofte er en ældre dame. Kun kommer gennem bussen, og du skal betale med kontanter. Billetterne koster 2 LEI – omkring 80 danske øre!

Ankommer du med tog, bør du tage med bus fra togstationen, da den ligger et stykke udenfor bymidten. Trollybus 28, 08 og 04 og bus 03 og 22 kører til centrum. De almindelige bybusser kører også fra centrum til Chișinăus lufthavn – også her er prisen 80 øre, og dermed den billigste lufthavnstransport, jeg har oplevet.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (triumfbuen og katedralen): Billede af Benjamin Munk Olsen

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

1 thought on “Mod øst: De 15 bedste seværdigheder i Chișinău

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *