Klemt inde mellem Schweiz og Østrig ligger alpelandet Liechtenstein – et af verdens mindste og rigeste lande. I denne guide finder du inspiration til alt det bedste, som Liechtenstein har at tilbyde. Her er smukke omgivelser, ro og spændende vandreruter. Og så byder hovedstanden, Vaduz, også på en lille portion seværdigheder.
Der er groft sagt to typer turister, der kommer til Liechtenstein; dem som stræber efter at besøge så mange af verdens lande som muligt, og dem der ferierer i nærheden eller tilfældigt kører forbi Liechtenstein på ruten gennem alperne, og derfor bliver inspireret til en kort afstikker.
Det er da heller ikke fordi, det lille alpeland har noget sensationelt at byde på. Omgivelserne ligner dem, du finder i Østrig og Schweiz, og de kulturelle tilbud er der heller ikke overvældende mange af. Til gengæld er det hyggeligt at besøge det lille land med godt 38.000 indbyggere.
I Vaduz er det sjovt at opleve en hovedstad, som mest af alt ligner en søvnig provinsby, og det er spændende at iagttage de mange dagsturister, der kommer til Liechtenstein og betaler penge for at få et stempel i deres pas. Ja, man kan faktisk betale for et passtempel på turistbureauet i gågaden!
Der er en speciel og fredelig stemning i Vaduz, der med sine 5.500 indbyggere er blandt Verdens mindste hovedstæder. Det er i Vaduz, du finder regeringsbygningerne, shoppinggaden og museerne, men vil du opleve den smukke natur, skal du en tur op i bjergene, der rejser sig øst for floddalen. Her kan man stå på ski om vinteren og vandre om sommeren. Liechtenstein har det hele i miniformat.
Jeg har samlet de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Vaduz og Liechtenstein til en kort rejseguide. Her kan du finde inspiration til din ferie i det lille alpeland.
Indhold
Seværdigheder i Vaduz og Liechtenstein – de 9 bedste oplevelser
1. Gåtur i Vaduz’ centrum
[Byvandring + Sightseeing]
Vaduz er en af Verdens mindste hovedstæder, og når man går rundt i byen, opleves den da heller ikke som en hovedstad, men nærmere som en undseelig schweizisk provinsby. Størrelsen taget i betragtning er her dog et rigt handelsliv. I gågaden findes fine urmagere og butikker med dyrt designertøj. Men her findes også en række interessante bygninger.
Start f.eks. din byvandring på bytorvet ved Råhuset. Den modernistiske bygning med flotte søjlegange og fresker, har været Vaduz’ Rådhus siden indvielsen i 1933. På bytorvet afholdes koncerter og andre arrangementer. Fra bytorvet kan du fortsætte ad den bilfri hovedgaden, Städtle. I Städtle findes foruden butikker og caféer også det nybyggede turistbureau, nationalmuseet og kunstmuseet – de to sidstnævnte kan du læse mere om nedenfor.
Det er også i Städtle, du finder parlamentsbygningen, Landtag. Den moderne bygning i gule mursten går nærmest i ét med gadens belægning, og er et studie i enkel samtidsarkitektur. Landtag-bygningen er tegnet af den tyske arkitekt Hansjörg Göritz, og stod færdig i 2008. Det er en relativt lille bygning, men Liechtensteins parlament består også blot af 25 medlemmer.
For enden af gågaden kommer du til Skt. Florin-katedralen, Vaduz’ neogotiske kirke fra 1874. Kirken blev ophævet til katedral af Pave Johannes Paul II i 1997. Du kan roligt tage et kig herind, og opleve det relativt enkle kirkerum og de flotte glasmosaikker. Ved siden af katedralen findes gravpladsen for Liechtensteins royale familie. Her ligger bl.a. den nuværende fyrstes forældre, Franz Josef II og hans kone Gina.
2. Schloss Vaduz
[Slot + Udsigt]
Fyrstens residens, Vaduz’ Slot, ligger hævet over byen et stykke oppe på bjerget. Man kan ikke komme ind på slottet, da det er fyrstens private bolig, men man kan betragte den flotte bygning udefra. Og så kan man nyde den dejlige gåtur herop nede fra byen. Vejen til slottet er godt skiltet, men du skal være forberedt på en hel del trapper. Det første stykke vej går man på almindelig vej gennem byen, men hurtigt bevæger ruten sig opad til venstre om slottet.
Når du er kommet op ad alle trapperne – der findes et par bænke undervejs, hvor der kan gøres hvil – kommer du til en udsigtsterasse, hvor man får et godt vue over Vaduz og floddalen. Slottet ligger lidt længere fremme. Det blev oprindeligt konstrueret som et forsvarsværk i 1200-tallet, og tårnets mure er hele fire meter tykke. Fyrstefamilien overtog slottet i 1712 men først i 1938 blev det fyrstens officielle residens – indtil da havde den royale familie boet i Wien.
Mens fyrstens slot ikke kan besøges, er det dog muligt at lægge vejen forbi fyrstens vingård, som ligger få minutters gang fra Vaduz’ centrum. Kommer du hertil på gåben, går den bedste rute gennem vinmarken. På vingården kan du både købe vin og opleve vinsmagninger.
3. Liechtensteins Nationalmuseum
[Museum]
Liechtensteins nationalmuseum (Liechtensteinische Landesmuseum) har til huse i en smuk, gammel bygning, som kan dateres tilbage til 1438. Museet ligger i gågaden, presset op mod klippevæggen, og er en af de populære seværdigheder i Vaduz.
Her kan du blive klogere på historie, kultur og geografi, som knytter sig til fyrstendømmet, og med den medfølgende audioguide, kan du sagtens tilbringe flere timer her. Udstillingen er flot, og der er mange spændende effekter fordelt ud på de 42 rum.
Da Liechtenstein er et meget lille land, er det sparsomt med spektakulære genstande på museet. Til gengæld er det interessant at blive klogere på fyrstefamilien, der i århundreder ejede Liechtenstein som deres private landområde.
En tur i skatkammeret
Ved siden af nationalmuseet ligger Skatkammeret (Schatzkammer Liechtenstein). Har du løst billet til nationalmuseet, får du samtidig udleveret en særlig mønt. Denne mønt skal du bruge, når du vil besøge Skatkammeret.
Ved at indføre mønten i automaten ved indgangen, åbner den massive dør sig op. Det føles som at træde ind i en stor bankboks, og det giver også god mening. I skatkammeret findes nemlig en række uvurderlige artefakter – de fleste af dem personligt udlånt af Fyrste Hans-Adam II.
Hans-Adam II er den rigeste monark i Europa, og i Skatkammeret i Vaduz kan du få et lille indblik i hans rigdom. Du kan bl.a. se de flotte kronjuveler, kostbare Fabergé-æg, malerier og fire månesten sammen med den lille udgave af Liechtensteins flag, som var med Apollo 11 på månen. Skatkammeret er dog ikke stort, og alle ’skattene’ findes i et enkelt rum.
Museum og skatkammer er åbent tirsdag til søndag 10:00-17:00. Onsdag til kl. 20:00 (mandag lukket).
4. Postmuseet
[Museum]
Tro det eller ej, men frimærker har traditionelt været én af fyrstendømmets største eksportvarer. Når filatelister fra hele Verden har fundet interesse for frimærkerne fra det lille alpeland, skyldes det først og fremmest et rigtig godt produkt. Frimærkerne fra Liechtenstein har ry for at være meget flotte og med varierede temaer.
Historien om postvæsenet i fyrstendømmet, frimærkerne og deres udseende, kan du blive klogere på, når du besøger Postmuseet (Postmuseum des Fürstentums Liechtenstein) der blev grundlagt tilbage i 1930. Museet er lille, men hyggeligt. Og så er det gratis.
Her findes et imponerende kartotek med hele landets historie fortalt gennem frimærkerne. Og er du selv frimærkesamler, kan der også købes masser af mærker med hjem. Både de nyeste tryk og de mere sjældne eksemplarer.
Åbent dagligt 10:00-17:00
5. Alte Rheinbrücke
[Bro]
Liechtensteins vestlige grænse udgøres af Rhinen, som i gamle dage kunne krydses ad en række overdækkede træbroer. I dag er disse træbroer for længst blevet erstattet af moderne vejbroer… alle undtagen én. Alte Rheinbrücke, Den gamle bro over Rhinen, står nemlig tilbage, og forbinder Vaduz med kommunen Sevelen i Schweiz.
Træbroen er for cyklister og fodgængere, og den 135 meter lange bro er langt fra den første bro på stedet. Efterhånden som Rhinens opdæmninger er blevet forhøjet, har man også måttet hæve broerne over den. Den nuværende bro er således fra 1901 (opført på den foregående bros piller).
Den gamle træbro er naturligvis interessant i en kulturhistorisk kontekst, men der er imidlertid en anden grund til, at mange turister kommer til stedet. Midtvejs ude på broen kan man nemlig gå fra Liechtenstein til Schweiz (og omvendt). Man kan faktisk stå med en fod i hvert land. Det er en sjov oplevelse, og desuden en oplagt fotomulighed.
6. Vandring og skiløb i bjergene
[Vandring + Skiløb + Udsigt + Natur]
De bedste naturoplevelser i Liechtenstein fås i bjergene mod øst. Her er der mulighed for skiløb om vinteren, og smukke vandreture om sommeren. Vandreruterne i Liechtenstein er afmærkede, og er i god stand. De bedste vandreruter i bjergene tager deres udgangspunkt i byen Malbun på bjerget Augstenberg. Det er også her, du finder skifaciliteter om vinteren.
Malbun ligger 1.600 meter over havet, og bus 21 kører hertil fra Vaduz’ centrum. Fra Malbun kan du tage med Sareis-stoleliften, og komme op i 2.000-meters højde over havet. Herfra har du en fremragende udsigt over de idylliske omgivelser. Tæt ved liftens stop findes en restaurant, hvor du kan slappe af, mens du nyder det spektakulære panorama.
Der er mange gode vandreruter i Liechtensteins alper. En af de flotteste er Fürstin-Gina-Weg, opkaldt efter Fyrstinde Gina. Den 12 km lange rute starter i Malbun, og bringer dig op på Augstenberg i 2.359 meters højde.
Her er du omgivet af storslåede bjergtoppe og smukke, farverige alpeblomster. Ønsker du en kortere og mindre strabadserende tur, kan du tage stoleliften op på bjerget, og starte din vandring her. Du kan læse mere om Fürstin-Gina-Weg og områdets øvrige vandreruter her.
Skiliften Malbun-Sareis er åben dagligt fra 8:00-17:00 i sommerperioden (juni-oktober), hvis vejrforholdene er gode.
7. Kunstmuseum Liechtenstein
[Museum]
Liechtensteins nationale kunstmuseum ligger som en enorm sort boks i gågaden Städtle. Det moderne og enkle design kan tilskrives de tre schweiziske arkitekter Meinrad Morger, Heinrich Degelo og Christian Kerez, som har skabt den specielle bygning i beton og sort basalt. Bygningen beskrives som havende storslået strukturel kompleksitet og diskret simplicitet. Du må selv vurdere, hvad det betyder, og hvorvidt det passer…
Kunstmuseet åbnede i 2010, og i 2015 blev udstillingen udvidet med endnu en bygning, der huser den private kunstsamling Hilti Art Fundation. Museets fokus er på moderne og særligt på samtidig kunst. Derfor findes også en række spændende skulpturer og installationer fra de seneste år. Der arrangeres løbende forskellige særudstillinger, som du altid kan holde dig opdateret omkring på museets hjemmeside.
Åbent tirsdag til søndag 10:00-17:00, torsdag til kl. 20:00 (mandag lukket).
8. Burg Gutenberg
[Slot + Udsigt]
Burg Gutenberg ligger i byen Balzers i den sydlige del af Liechtenstein. Kommer du til Liechtenstein fra Sargans i Schweiz, vil du helt sikkert lægge mærke til det flotte slot, der ligger strategisk placeret på en lille bakke midt i floddalen. Slottet er nævnt så tidligt som 1296, men arkæologiske fund på stedet har afsløret, at der har boet mennesker her siden stenalderen.
Den strategiske placering har gennem historien givet bakkens besiddere gode muligheder for at opdage fjender på lang afstand. Samtidig har floddalens frugtbare jorde givet gode muligheder for jagt og senere landbrug. Gutenberg-slottet er et af to slotte, der i dag findes i fyrstendømmet (det andet er Vaduz Slot, fyrstens private residens).
Selvom Burg Gutenberg i dag fremstår som en flot middelalderborg, er det dog langt fra en autentisk én af slagsen. Faktisk er slottet et udtryk for en romantisering af de middelalderlige borge, realiseret af arkitekten Egon Rheinberger. Fra 1905 til 1912 stod Rheinberger for en gennemgribende renovering og ombygning af slottet, som i dag ligner et klassisk eventyrslot.
Desværre er selve slottet ikke åbent for publikum. Gårdspladsen er dog åben året rundt, mens slottets lille kapel og rosenhaven med den fantastiske udsigt, er åben søndage fra 10:00 til 19:00 i sommerperioden (maj til oktober).
Der er opsat informationsskilte på vejen op ad slotsbakken og rundt på gårdspladsen. Disse forsyner de besøgende med gode beskrivelser af slottets virke og udseende gennem historien. Og så er der naturligvis udsigten, som er storslået på en klar sommerdag.
Transport: Bus 11 kører fra Vaduz’ centrum.
9. Fodbold i Liechtenstein
[Fodboldkamp]
Interesserer du dig for fodbold, kan det være en sjov oplevelse at besøge Liechtensteins nationalstadion, Rheinpark Stadion, når enten landsholdet eller den lokale klub, FC Vaduz, spiller her.
Stadion har en beskeden kapacitet på 7.584 tilskuere (5.873 siddepladser), men byder til gengæld på en fantastisk beliggenhed. Bag den ene langside rejser alperne sig op, mens Rhinen, der har givet navn til stadion, bruser bag den modsatte langside.
Fodbold i Liechtenstein er ikke et stort tilløbsstykke. Faktisk er det ofte sparsomt med publikummer på tribunerne, men det kan stadig være sjovt at overvære en kamp på en nationalarena. Liechtensteins landshold er blandt Europas svageste, men er du her til en landskamp, kan du måske se nogle af modstanderholdets verdensstjerner.
I EM- og VM-kvalifikationen får hjemmeholdet sjældent en sejr at glæde sig over. Så går det alligevel bedre for FC Vaduz, der spiller i den næstbedste schweiziske fodboldrække. Billetter til disse kampe kan købes på stadion inden kampstart – der er aldrig udsolgt. De billigste billetter er til fanafsnittet bag målet.
Restauranter i Vaduz – de bedste spisesteder
Det lokale køkken i Liechtenstein minder meget om det schweiziske, så du skal forvente gode kød- og osteretter. De bedste er naturligvis dem, der kombinere begge dele, som f.eks. cordon bleu. En god cordon bleu kan findes mange steder i Vaduz, men kan med fordel bestilles på det hyggelige Gasthof Au. Her får du forslag til gode spisesteder i den Liechtensteinske hovedstad:
1. Gasthof Au
[Austrasse 2]
Gasthof Au ligger lige uden for centrum, men en rask gåtur bringer dig hurtigt til den klassiske landevejskro. Au ligger ud til hovedvejen, som går gennem Liechtenstein, men indenfor er der fred og ro. Lokalerne er hyggelige og menukortet er præget af lokale retter. Du er ikke i tvivl, hvis nogen har bestilt schnitzel, for så kan man høre, at den bliver banket godt igennem ude i køkkenet. Prøv den lokale cordon bleu, der er utrolig saftig og lækker.
2. Made in Italy
[Herrengasse 9]
Der er ikke langt fra Liechtenstein til Italien, og afstanden føles endnu kortere, når du besøger den lille italienske restaurant, Made in Italy. Her får du klassiske italienske retter, og mange af dem smager bedre end i støvlelandet. Prøv f.eks. de fantastiske kødboller. Prisniveauet er også ganske acceptabelt i det ellers meget dyre land.
3. Restaurant Adler
[Herrengasse 2]
Adler er blandt byens ældste spisesteder og samtidig også blandt de hyggeligste. Her er klassisk og autentisk alpestemning med lyst træ på væggene, suppleret med gamle fotografier. Maden består af lokale specialiteter og internationale klassikere. Det er også et udmærket sted at have børn med.
4. Restaurant Torkel
[Hintergass 9]
Nær bymidten, men alligevel omringet af en smuk vinmark, finder du ikke bare Vaduz’ men måske hele Liechtensteins bedste restaurant. Det er absolut førsteklasses gourmet, der serveres på Torkel, og blot et hurtigt kig på de lækre retter, får omgående tænderne til at løbe i vand. Torkel er bestemt ikke billig, men det er en oplevelse ud over det sædvanlige.
Hotel i Vaduz – de bedste overnatningssteder
Der findes flere gode hoteller i – om omkring – Vaduz. Nedenfor finder du mine tre forslag til skønne overnatningssteder. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Vaduz på Booking.com her.
1. Hotel Vaduzerhof
[Städtle 3]
Vaduzerhof er et moderne, pænt og enkelt selvbetjeningshotel. Det ligger lige midt i Vaduz med udsigt til bytorvet og rådhuset. Bedre beliggenhed fås ikke. Der er ingen bemandet reception, så man står selv for indtjekning på en automat, og der er parkeringspladser lige ved siden af hovedbygningen. Læs mere om hotellet her.
2. Gasthof Löwen
[Herrengasse 35]
Gasthof Löwen er et hyggeligt familiedrevet hotel, der også har restaurant. Den gamle bygning er meget stemningsfuld, og på værelserne finder du alt hvad du skal bruge for det perfekte ophold i Liechtensteins hovedstad. Den charmerende atmosfære og den perfekte beliggenhed gør Löwen til det ideelle hotel for et romantisk ophold. Læs mere om hotellet her.
3. JUFA Hotel Malbun – Alpin-Resort
[Malbunstrasse 60]
Kommer du til Liechtenstein for at vandre, skal du naturligvis bo oppe i bjergene. Her er JUFA Hotel Malbun et oplagt valg. Det moderne hotel tilbyder alt hvad du skal bruge for den perfekte ferie i alperne. Malbun er en hyggelig bjergby, hvor du finder mange aktiviteter både sommer og vinter. På hotellet findes både store familieværelser og almindelige dobbeltværelser. Læs mere om hotellet her.
Sådan kommer du til Liechtenstein
Du kan komme til Liechtenstein i bil eller bus. Der er ingen lufthavn i landet, og togforbindelsen er heller ikke ideel – i hvert fald ikke hvis du vil til hovedstaden, for Vaduz har nemlig ingen jernbanestation.
Kommer du med tog, bør du derfor skifte til bus i Feldkirch, hvis du kommer fra Østrig, eller i Sargans, hvis du kommer fra Schweiz. Fra begge byer kører der busser ind i Liechtenstein.
Sådan kommer du rundt i Liechtenstein
Vaduz er så lille, at du sagtens kan komme rundt i hele byen til fods. Der kører dog også busser – de primære ruter går fra nord til syd i hele landets længde. Der kan købes relativt dyre enkeltbilletter af chaufføren, men planlægger du, at skulle køre en del med bus, kan det være en fordel med et Liechtenstein Adventure Pass.
Passet gælder også, hvis du vil vandre i bjergene, da kortet både gælder til bussen op til bjergområdet samt til stoleliften helt op til toppen. Liechtenstein Adventure Pass giver også entré og rabatter til en række af landets seværdigheder. Du kan læse mere om Adventure Pass her.
Flere oplevelser…
Du kan med fordel fortsætte din rejse i alpe-regionen med at besøge Schweiz’ største by, Zürich. Den historiske by ved Zürich-søen er helt fantastisk i sommermånederne, hvor cafélivet blomstrer og parkerne indbyder til afslapning. Der findes også gode indkøbsmuligheder i den fornemme Bahnhofstrasse og fantastiske vandreruter i de omkringliggende bjerge. Du kan læse mere om de bedste seværdigheder i Zürich her.
Fotokreditering: Artiklens øverste billede (slottet i Vaduz): Billede af Benjamin Munk Olsen