Irlands charmerende hovedstad byder på masser af uforglemmelige oplevelser. Her er fest, kultur og historie for alle pengene, og så er den irske befolkning utrolig venlig og imødekommende.
Lokale, nationale og globale tendenser smelter sammen her i Dublin, og det helt særlige miljø er en fornøjelse at udforske. Dublin byder også på en lang række unikke seværdigheder, indkøbsmuligheder og naturligvis caféer, restauranter og pubber.
Meget af Dublins arkitektur er præget af tiden under det britiske imperium, men her er skam også blevet plads til nogle helt særlige detaljer; læg f.eks. mærke til de farverige hoveddøre. Da mange at byens huse ligner hinanden, har de malede døre tilført lidt krydderi i de ellers ensformige gader.
Shopping, seværdigheder og arkitektur
En gade, der bestemt ikke er ensformig, er Grafton Street, der sammen med Henry Street udgør Dublins primære indkøbsområde. Begge gader byder på mange flotte butikker, og er et must at besøge for alle, der kommer til Dublin, for at svinge kreditkortet.
Du kan naturligvis også nøjes med at nyde stemningen i de travle gader og efterfølgende slappe af i en af byens hyggelige parker eller på en pub i det hyggelige Temple Bar, hvor vimpler, flag og blomster sørger for en helt unik stemning.
Tip: Guidet byvandring til de bedste seværdigheder i Dublin – læs mere her
Dublin har lidt over en halv million indbyggere, men tæller man forstæderne med, er tallet tre gange højere. Byen har mange historiske bygninger, bl.a. Dublin Slot, universitetet Trinity College samt en række fornemme kirker og katedraler.
Her findes dog også masser af moderne arkitektur. Byen vokser nemlig med hastige skridt, og interesserer du dig for byudvikling, er her altid noget nyt at se på – det kan f.eks. gøres fra en af turbådene, der sejler på Liffey-floden.
I denne korte rejseguide kommer du forbi de 20 bedste seværdigheder samt fem forslag til restauranter, du bare må besøge i Dublin – i alt 25 fantastiske oplevelser! Herudover finder du praktiske informationer om transport og anbefalinger til de bedste hoteller i den irske hovedstad. God tur til Dublin!
Indhold
- Seværdigheder i Dublin – de 20 bedste oplevelser
- 1. Guinness Storehouse
- 2. Biblioteket på Trinity College og Book of Kells
- 3. Temple Bar
- 4. Dublin Castle
- 5. Sejltur på Liffey
- 6. Spire of Dublin
- 7. EPIC The Irish Emigration Museum
- 8. Kilmainham Gaol
- 9. St Stephen’s Green
- 10. Old Jameson Distillery
- 11. Henrietta Street 14
- 12. St. Patrick’s Cathedral
- 13. Phoenix Park
- 14. Nationalmuseet for arkæologi (National Museum of Ireland – Archaeology)
- 15. Ha’penny Bridge
- 16. The Jeanie Johnston
- 17. National Gallery of Ireland
- 18. Glasnevin-kirkegården (Glasnevin Cemetery)
- 19. The Little Museum of Dublin
- 20. Vandring på Howth Head-halvøen
- Restauranter i Dublin – de bedste spisesteder
- Overnatning i Dublin – de bedste hoteller
- Sådan kommer du til Dublin
- Sådan kommer du rundt i Dublin
- Flere oplevelser…
Seværdigheder i Dublin – de 20 bedste oplevelser
1. Guinness Storehouse
[Besøgscenter + Bryggerimuseum + Udsigt]
For mange mennesker er Guinness synonym med Dublin – det er her den mørke og fyldige øl er blevet brygget siden 1759, og det er bestemt også her, at den indtages i de største mængder. De lokale bestiller naturligvis ‘the black stuff’ på den lokale pub, og det samme gør mange af byens turister – selv dem, der ellers aldrig drikker mørk øl…
Arthur Guinness begyndte at brygge sin mørke øl med ristet bygmalt på St. James’s Gate-bryggeriet i 1759. Til trods for et godt produkt havde han dog næppe kunnet forestillet sig, at denne øl skulle få ikonisk status, og blive en verdensomspændende succes.
Men det er den blevet, og på Guinness Storehouse – Guinness-bryggeriets besøgscenter – kan du blive meget klogere på den legendariske øl og bryggeriets historie.
Bygningen, som i dag huser Guinness Storehouse, blev opført i 1902 og husede frem til 1988 bryggeriets fermenteringsanlæg. Det var her gæren blev tilføjet til brygget, så der kunne udvikles alkohol.
I 1988 blev et nyt gæringsanlæg taget i brug – opført nær Liffey-floden – og det smukke ’Storehouse’ stod ubenyttet hen, indtil det flotte besøgscenter åbnede i 2000.
Et spændende udstillingsområde
Guinness Storehouse byder på et syv etagers oplevelses- og museumsområde, som introducerer besøgende til alle aspekter af ølbrygningen.
På den selv-guidede tur gennem udstillingen starter du med at høre om ingredienserne vand, gær, humle og malt. Herefter bevæger du dig gennem brygprocessen, lagringen og tapningen. Det hele formidles på en rigtig god måde med en blanding af tekst, billeder, video og interaktive elementer.
På turen rundt i Guinness Storehouse kommer du forbi en række mindre udstillinger, som du kan vælge at fordybe dig i. Her kan man komme tæt på bødkerne, der skabte de mange lagringstønder, på reklamefolkene, der skabte de fantastiske plakater og slogans, og på det store logistikprojekt, der var forbundet med at bringe Guinness ud til hele Verden.
Du kan også afprøve dine evner som bartender, og se om du kan skænke en perfekt Guinness-fadøl – certifikater uddeles efter endt ’oplæring’.
Rundturen kulminerer på syvende etage, hvor du kan tage plads i den såkaldte ’Gravity Bar’. Her kan du nyde en perfekt skænket Guinness og den fantastiske udsigt over Dublin. Læg også mærke til hvordan atriumgården nedenfor er formet som et gigantisk glas Guinness.
Åbningstider: Søndag til torsdag 11:30-19:00 (sidste adgang 17:00), fredag og lørdag 11:30-21:30 (sidste adgang 20:00).
Køb billet: Køb din entrébillet til Guinness Storehouse inkl. en pint her
Transport: Letbane (Luas) rød linje til James’s.
2. Biblioteket på Trinity College og Book of Kells
[Bibliotek + Bibelmanuskript]
Trinity College er Irlands ældste og fineste universitet, grundlagt tilbage i 1592 af Dronning Elizabeth I. Udover at være en anerkendt lærings- og forskningsinstitution tiltrækker de historiske bygninger og smukke parker også mange turister.
Den største seværdighed på Trinity College er uden tvivl det fantastiske bibliotek, The Library of Trinity College, som også fungerer som det irske nationalbibliotek. Alle udgivere og forlag i Irland er forpligtet til at indlevere en udgave af deres publikation til bibliotekets samling, så det er selvsagt et betydelig arkiv, der findes på stedet.
Det er dog kun en mindre del af biblioteket, der er åbent for offentligheden, og her er bibelmanuskriptet Book of Kells samt den 65 meter lange sal ’The Long Room’ kronerne på værket.
Book of Kells
Book of Kells er et sirligt dekoreret bibelmanuskript, som indeholder de fire evangelier fra Det nye testamente. Manuskriptet er en af Irlands største nationale skatte, og samtidig en af de mest populære seværdigheder i Dublin. Book of Kells blev nedskrevet af keltiske munke omkring år 800, og består af 680 sider, som siden 1953 har været sat i fire bind.
I bibliotekets skatkammer kan du opleve de smukke håndskrevne sider og ikke mindst de fantastiske kunstneriske illustrationer. Det er ikke til at fatte, at siderne, du kigger på, er mere end 1200 år gamle.
Der er altid udstillet to af de fire bind – det ene opslået på en af de store illustrationer og det andet opslået på en typisk tekstside. Ønsker du at opleve hele Book of Kells, kan du tilgå en version online.
The Long Room
Udover selve Book of Kells kan du også fordybe dig i den spændende udstilling ”Turning Darkness into Light”, der omhandler tilblivelsen af manuskripterne. Udstillingen giver samtidig indblik i den interessante tidsperiode. Herefter kan du tage turen op ad trapperne, hvor Den lange sal – The Long Room – venter.
The Long Room er Det gamle biblioteks primære sal, opført mellem 1712 og 1732. I dag rummer de smukke egetræsreoler 200.000 af bibliotekets ældste bøger.
The Long Room byder også på mange fine kunstværker – bl.a. en række smukke marmorbuster af forskellige filosofer og forfattere. Du kan også se en af de få overlevende udgaver af Uafhængighedserklæringen, der blev læst op af Patrick Pearse nær byens postkontor den 24. april 1916. Erklæringen ledte efterfølgende til den voldsomme Påskeopstand.
Opstanden varede seks dage, inden den blev nedkæmpet og dens ledere stillet for en krigsret og henrettet. Disse begivenheder kan bl.a. ses skildret i den fremragende film ”Vinden som ryster kornet” (The Wind That Shakes the Barley) fra 2006.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider og book dit besøg på hjemmesiden.
3. Temple Bar
[Bydel + Shopping + Natteliv]
Smalle brostensbelagte gader, farvestrålende facader, flag og blomster, som hænger ned fra vinduer og på husmure. Stemningen er fantastisk i Temple Bar – Dublins kulturelle – og i dag også turistmæssige – centrum.
Temple Bar er et område på sydsiden af Liffey-floden i det centrale Dublin, og en af de mest populære seværdigheder i byen. Her kan du shoppe, slappe af og nyde omgivelserne og naturligvis starte en mindeværdig bytur på en af de mange pubber.
Temple Bar har sandsynligvis fået sit navn efter den engelske Temple-familie – en fornem familie, der boede i området i det 17. århundrede.
Sir William Temple, rektor på Trinity College fra 1609 til 1627, byggede et hus med tilhørende have her ved Liffey-floden i starten af 1600-tallet. Flere af hans efterkommere har siden indtaget højtstående hverv i lokalområdet og for den engelske stat, der som bekendt havde magten over Irland i en lang årrække.
Historien om Temple Bar
Temple Bar har haft en spændende og omtumlet tilværelse siden Temple-familiens tid. Fra at have været et mondænt kvarter op gennem det 18. århundrede, mistede det sin tiltrækningskraft i det 19. århundrede, for til sidst at blive en regulær slum.
Helt indtil 1980’erne var det et nedslidt og upopulært område, som blot ventede på en gennemgribende renovering. Det statslige transportselskab ønskede at rydde området og anlægge en stor busterminal her, og imens denne idé var på tegnebrættet, blev bygningerne i Temple Bar udlejet for små beløb.
Den billige husleje gav grobund for små butikker, kunstnere og gallerier, og området udviklede sig derfor til et center for kunst og kultur i den irske hovedstad. Planerne om en busterminal blev droppet, og i stedet lever Temple Bar videre med sin unikke mangfoldighed, skæve butikker og alternative gallerier.
Oplevelser i Temple Bar
Selvom Temple Bar er blevet noget af en turistmagnet, og priserne på mad og drikke har taget et voldsomt spring opad, er det stadig et fantastisk sted at besøge.
Du kan shoppe i de charmerende butikker med vintage tøj og brugskunst (bl.a. i gaderne Temple Lane, Crow Street og Fownes Street), eller besøge en af områdets mange hyggelige pubs. Den bedst kendte pub er uden tvivl ’The Temple Bar’, der med sin ikoniske røde facade er det primære vartegn for hele området.
Om aftenen er der utrolig livligt i Temple Bar – faktisk så livligt, at mange lokale lader turisterne have området for sig selv, og i stedet søger mod barer og pubs andre steder i byen. Temple Bar er et oplagt sted at starte en pub crawl, og du vil med garanti møde feststemte mennesker fra hele verden.
Er du ikke for hårdt ramt af tømmermænd om lørdagen, kan du besøge det flotte madmarked på Temple Bar Square (hver lørdag 10:00-17:00), eller se på kunst i bydelens hippe gallerier.
4. Dublin Castle
[Slot + Park]
Dublin Castle – byens majestætiske middelalderslot – har oplevet lidt af hvert gennem de seneste 800 år. Slottet er nemlig gået fra at være et forhadt symbol på britisk overherredømme til i dag at være byens fremtrædende vartegn og en populær seværdighed blandt dens turister. Slottet rummer bl.a. kontorer og repræsentationslokaler for det irske parlament, og en række spændende museer.
Det imponerende fæstningsværk blev opført i begyndelsen af det 13. århundrede, men i dag er det markante runde vagttårn, Record Tower, den eneste rest af det oprindelige slot.
Gennem de følgende århundreder er slottet blevet ud- og ombygget utallige gange – bl.a. på grund af brand i 1673 og 1684. Den seneste tilbygning – en ganske upopulær kontorbygning – stammer fra 1960’erne.
Det er muligt at udforske en del af slottet og den skønne park på egen hånd, men vil du opleve alle slottets attraktioner, så kan det anbefales at deltage i en af de mange rundvisninger.
Blandt slottets højdepunkter er de royale gemakker, hvor den britiske statholder i sin tid logerede, og den tidligere balsal – St. Patrick’s Hall – hvor irske præsidenter i dag indsættes og udenlandske statsoverhoveder modtages. I tronsalen kan man se den tronstol, der blev skabt til Georg 4.’s besøg i 1821.
Et besøg i slottets middelalderkældre er også en spændende oplevelse. Her kan man bl.a. se nærmere på fæstningens historiske fundament, som i sin tid blev bygget af vikingerne.
Du kan også besøge den smukke nygotiske slotskirke, Chapel Royal, fra 1814, Politimuseet Garda Museum og biblioteket Chester Beatty Library, der i højere grad kan karakteriseres som museum. Den omfattende samling på Chester Beatty-biblioteket består bl.a. af sjældne religiøse manuskripter, bøger, miniaturemalerier og tryk, samt flere islamiske og østasiatiske genstande.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
5. Sejltur på Liffey
[Sightseeing]
Har du lyst til at opleve Dublin fra en anderledes vinkel, kan du med fordel tage plads ombord på en af de mange sightseeing-både, som sejler på den smukke Liffey-flod. Liffey-floden er 125 km lang og udspringer ved Sally Gap nær Kippure syd for Dublin. Floden løber herefter gennem det centrale Dublin og under byens 16 broer, inden den udmunder i det Irske Hav.
Langs Liffey kan du opleve flere af byens seværdigheder, historiske bygningsværker, moderne beboelseskvarterer og ældre arbejderkvarterer. Du får kort sagt et spændende indblik i byens udvikling, kultur og ikke mindst arkitektur.
Der findes flere forskellige operatører, men fælles for dem alle er, at de har dedikerede turguider, som kan fortælle interessant fakta og sjove anekdoter om byens historie.
Spændende ture til vands
Du kan f.eks. vælge Dublin Discovered Boat Tours, som tilbyder en klassisk sightseeing-tur på ca. 45 minutter. Den lave båd kan nemt passere under selv de laveste broer, og er desuden forsynet med glastag, så alle passagerer får det bedste indtryk af omgivelserne. Turen starter ved Sean O’ Casey Bridge i Docklands. Du kan læse mere om turen og bestille billetter her.
Du kan også vælge Viking Splash Tours, som tilbyder en sjov og anderledes sightseeing-tur. Splash Tours råder over syv originale amfibiefartøjer fra 2. Verdenskrig, som i dag bringer turister rundt til Dublins største seværdigheder. Turen er ca. 75 minutter lang, hvoraf 15-20 minutter foregår på vandet.
Guiderne på Splash Tours er utroligt underholdende, og en tur med amfibiefartøjet er oplagt for både børn og voksne. Turen starter ved St. Stephen’s Green North overfor Cliff Townhouse & Shelbourne Hotel. Du kan læse mere om turen og bestille billet her.
6. Spire of Dublin
[Monument]
I 2003 fik Dublin et nyt vartegn – et 120 meter højt spir, tegnet af den britiske arkitekt Ian Ritchie. Spire of Dublin – også kaldet Monument of Light – ligner mest af alt en overdimensioneret og sylespids nål, der rejser sig op mod himlen. I bunden måler spiret tre meter i diameter, mens toppen snævrer ind til en diameter på blot 15 cm.
Spire of Dublin er opført på stedet, hvor den brede O’Connell Street møder indkøbsgaden Henry Street. Tidligere var det den britiske søhelt, Horatio Nelson, der kunne opleves her i det centrale Dublin, men i 1966 sørgede en gruppe IRA-medlemmer for at sprænge den kontroversielle statue (med tilhørende piedestal) i luften.
Derved forsvandt et symbol på britisk overherredømme, der havde været en torn i øjet på landets republikanerne lige siden Irland opnåede selvstændighed i 1922.
Spire of Dublin er beklædt med rustfrit stål, og vejer i alt 133 tons. Inde i konstruktionen findes maskineri, der forhindrer spiret i at svaje i vinden. Når mørket sænker sig over Dublin, oplyses det tårnhøje monument, og øverst oppe gemmer 11.884 små huller på lige så mange funklende dioder, der får spirets spids til at lyse op.
Moderne arkitektur har det med at dele vandene, og sådan forholder det sig også i Dublin, hvor spiret ikke er lige populært hos alle hovedstadens indbyggere. Dette har medført en række lidet flatterende øgenavne så som ‘The stiletto in the ghetto’ og ‘The stiffy by the Liffey’.
Transport: Luas (grøn linje) til O’Connell – GPO el. bus til O’Connell St Upper.
7. EPIC The Irish Emigration Museum
[Museum]
Alt ser stadig nyt ud på det fantastiske emigrations-museum, der åbnede i 2016. EPIC er indrettet i et historisk toldpakhus fra 1820, og den moderne udstilling giver et fornemt indblik i de faktorer, der har været afgørende for, at så mange irere gennem historien har søgt lykken udenfor landets grænser.
Her fokuseres naturligvis på den store udvandring til Nordamerika, men også på emigration i et bredere perspektiv.
EPIC The Irish Emigration Museum har vundet flere priser for sin storstilede og medrivende udstilling. Her anvendes et hav af interaktive virkemidler, og selvom de spændende historier er kernen i udstillingen, så hjælper lyd, lys og billedmateriale med til at skabe en ganske unik stemning på museet.
Migration, motivation og indflydelse
Den moderne teknologi sørger for, at besøgende kan komme ind under huden på udstillingens hovedpersoner, og samtidig forstå de historiske forhold, der ledte til udvandringerne i de forskellige tidsperioder.
Udstillingen på EPIC består af 20 gallerier med hver sit undertema. Hvert undertema hører ind under de overordnede kategorier Migration, Motivation, Indflydelse og Den irske diaspora i dag.
Migrations-temaet beskæftiger sig med de irske migrationsstrømninger siden år 500, mens ’Motivations-kapitlet’ dækker over missionærarbejde, den irske hungersnød, religiøs og social forfølgelse samt udvisning og transport af kriminelle.
Ikke overraskende har mange af de personer, der gennem tiden er udvandret fra Irland, opnået stor indflydelse i deres nye lande. Det gælder både indenfor erhvervsliv, sport, videnskab, musik, kunst og meget mere.
Emigrations-museet er ganske omfattende, men utrolig spændende. Besøget giver et fantastisk indblik i og ikke mindst forståelse for den irske befolkning, og hvad det vil sige at føle sig som irer. Du kan med fordel tage en pause midtvejs og slappe af med mad og drikke i museets cafeteria på førstesalen.
Køb billet: Køb din entrébillet til EPIC her
Transport: Luas (rød linje) til George’s Dock eller DART til Pearse Station.
8. Kilmainham Gaol
[Fængsel + Museum]
Det tidligere fængsel, Kilmainham Gaol, ligger i forstaden Kilmainham, ca. tre km vest for Dublins centrum. Det er bestemt værd at tage turen herud, hvis du interesserer dig for historie – ikke alene er fængselsbygningen ganske spændende, men Kilmainham Gaol har også spillet en væsentlig rolle i den irske kamp for uafhængighed.
Kilmainham Gaol blev grundlagt tilbage i 1796, og i begyndelse fandt de offentlige hængninger sted lige foran fængselsbygningen. Fra 1820’erne var det dog meget få henrettelser, der blev udført på Kilmainham Gaol. I stedet måtte fangerne leve under frygtelige forhold i det berygtede fængsel.
Fangerne blev ikke opdelt, og mænd, kvinder og børn blev smidt i samme celler. Der kunne være op til fem fanger i hver af de ugæstfrie celler, hvor der var koldt og mørkt – hver celle blev forsynet med et enkelt stearinlys, som skulle vare to uger. Den yngste fange siges at have været et barn på syv år dømt for tyveri.
Spændende rundvisning
De ganske forfærdelige forhold kan man naturligvis høre mere om gennem den spændende rundvisning. De autentiske omgivelser gør besøget ganske fascinerende, og man får et enestående indblik i den irske (fængsels)historie.
Kilmainham Gaol er blevet et vigtigt symbol på den irske selvstændighed, og på listen over tidligere indsatte finder man en lang række prominente navne, som deltog i den irske kamp for uafhængighed. Det gælder bl.a. lederne af den fejlslagne Påskeopstand i 1916, som blev henrettet i fængslet. Henrettelsesområdet i fængselsgården kan ses på rundvisningen.
En anden spændende oplevelse i Kilmainham Gaol er den store østfløj, som åbnede i 1861. Fra vagtstuen i den ovale hovedbygning er det muligt at se alle afdelingens 90 celler.
Læg også mærke til det enorme ovenlysvindue. Tanken var, at lyset fra oven skulle give de indsatte åndelig vejledning, så de ville vende sig mod himmelen og Gud i stedet for krimininalitet. Under jorden findes fire mørke og triste isoleringsceller.
Kilmainham Gaol som filmkulisse
Den ikoniske østfløj i Kilmainham Gaol er anvendt i en række film, som du med fordel kan se (eller gense) inden dit besøg. Det gælder bl.a. ”I faderens navn” (In the Name of the Father) fra 1993, ”Michael Collins” fra 1996 og ”Vinden som ryster kornet” (The Wind That Shakes the Barley) fra 2006.
Kilmainham Gaol lukkede som fængsel i 1924, kort tid efter Irland havde opnået selvstændighed fra Storbritannien. Siden er det blevet til et spændende museum, som kan opleves på officielle rundvisninger.
Rundvisning: Rundvisninger foretages løbende gennem museets åbningstid. Vil du være sikker på at få plads på en specifik tur, kan du booke billet online her.
Transport: Luas (rød linje) til Suir Road Luas Stop.
9. St Stephen’s Green
[Park + Afslapning]
St Stephen’s Green er en herlig grøn oase midt i Dublins travle centrum. Det er et oplagt sted at slappe af, når du har vandret rundt i den irske hovedstad, og måske handlet på de nærliggende indkøbsgader. I forhold til shopping i Dublin ligger St Stephen’s Green meget belejligt – lige ved den store handelsgade, Grafton Street, og indkøbsentret, Stephen’s Green Shopping Centre.
Den 8,9 ha store park er den største park i det centrale Dublin, og blev grundlagt i 1664. I de første mange år var adgangen til parken imidlertid forbeholdt byens finere borgerskab, som havde opført flotte palæer rundt om det indhegnede område. Først i 1877 fik alle byens borgere adgang til St Stephen’s Green.
St Stephen’s Green er et skønt område til afslapning og leg. Under de store trækroner kan du finde skygge på en varm sommerdag, og langs parksøerne med det kunstige vandfald, kan du opleve ænder og andre vandfugle.
Her er flere gode stier til en kort vandretur, og så kan du også beundre en lang række skulpturer (bl.a. en byste af den lokale forfatter, James Joyce) og en fornem fontæne.
I parkens nordvestlige hjørne findes et mere usædvanligt indslag, nemlig en særlig blinde-have med duftende blomster. De udvalgte planter er også ganske hårdføre og tåler berøring. Informationerne om de forskellige planter i dette område er naturligvis udført i blindskrift.
Transport: Letbane (Luas) grøn linje til St Stephen’s Green Station.
10. Old Jameson Distillery
[Whiskydestilleri + Museum]
Ordet ’whisky’ siges at komme fra det gæliske ’uisce beatha’, som betyder ”livets vand”, så hvad kunne være mere livgivende, end at besøge et whiskydestilleri, når du befinder dig i den irske hovedstad? Old Jameson Distillery (officiel hjemmeside) ligger midt i Dublin, og er en af byens mest populære seværdigheder.
Sammen med Guinness-øllet har Jameson-whiskyen altid været tæt knyttet til den irske hovedstad, men i 1970’erne flyttede produktionen af whisky til Cork i det sydlige Irland.
Dublin mistede et klenodie, men heldigvis lever ånden fra grundlæggeren, John Jameson (1740 – 1823), videre i de historiske bygninger i Bow Street. Her finder du nemlig fortsat de gamle produktionsfaciliteter, og under et besøg kan du lære meget mere om whiskyens spændende historie.
Old Jameson Distillery er i dag et moderne besøgscenter og museum, indrettet i autentiske omgivelser. Her kan du komme med på en dedikeret rundvisning, og blive meget klogere på den omfattende process, der er forbundet med at skabe ”livets vand”.
Turen giver både et godt indblik i historien bag Jameson-destilleriet og i whiskyens historie generelt. Du lærer også om råvarerne, selvom den eksakte opskrift naturligvis forbliver en hemmelighed.
Turen rundt i destilleriet er også en sjov tidsrejse, for her er blevet produceret whisky siden 1780. Du kan bl.a. se det gamle udstyr og redskaberne, og høre sjove anekdoter. Efter rundvisningen har du også mulighed for at smage en whisky i baren (inkluderet i turen) og eventuelt købe dig fattig i sjældne flasker og merchandise, når du besøger butikken. Rundvisningerne tager ca. 40 minutter.
Køb billet: Køb din billet til rundvisning på Jameson Whiskey Distillery inkl. smagsprøver her
11. Henrietta Street 14
[Museum]
Henrietta Street 14 er et ganske enestående museum, og blandt de bedste i den irske hovedstad. Den relativt undseelige ejendom – omringet af lignende byhuse fra midten af det 18. århundrede – har nemlig oplevet lidt af hvert, og et besøg her giver et unikt indblik i beboernes liv og i Dublins historie gennem de seneste 250 år.
Væggene kan ganske vist ikke tale, men det føles nærmest sådan, når du træder ind ad hoveddøren i Henrietta Street 14. Man fornemmer tydeligt, at huset gemmer på mange interessante (og nogle gange skræmmende) historier.
Ejendommen blev oprindeligt opført som bolig for Dublins finere borgerskab (dens første beboere var Lord Richard Molesworth og hans familie), men økonomiske nedgangstider resulterede i, at huset senere blev inddelt i 19 lejligheder.
Omkring år 1900 var bygningen i forfald, og beboerne levede under kummerlige forhold – forhold som kun langsomt blev forbedret i første halvdel af det 20. århundrede.
Gennem 250 år har Henrietta Street 14 huset folk fra alle samfundslag, og i 2018 åbnedes den historiske ejendom som museum.
På den spændende rundvisning kommer du helt tæt på beboernes skæbner, og får samtidig et fremragende indblik i Dublins historiske udvikling. Den guidede rundvisning suppleres af film og lydoptagelser, mens de rå og højloftede værelser byder på et udvalg af historiske genstande.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Letbane (Luas) grøn linje til Dominick el. Broadstone – DIT eller bus 83 til Church Street Upper
12. St. Patrick’s Cathedral
[Kirke]
Der findes to katedraler i Dublin; St. Patrick’s Cathedral og Christ Church Cathedral. St. Patrick’s er både Irlands national-katedral og samtidig landets største kirkebygning, mens Christ Church Cathedral er sædet for biskoppen.
Er du interesseret i kirkebygninger, historie og religiøs kunst, kan du sagtens besøge begge katedraler, men skal du blot opleve en enkelt kirke i Dublin, kan du med fordel vælge St. Patrick-katedralen.
Den nuværende St. Patrick-katedral blev grundlagt i 1191, og meget af den 91 meter lange bygning blev opført mellem 1191 og 1270. Det 43 meter høje hovedtårn (Minot Tower) blev restaureret i 1370 under ærkebiskop Minot, og det smukke spir blev tilføjet i det 18. århundrede.
Katedralen har navn efter den irske nationalhelgen, St. Patrick, og den oprindelige kirke på stedet var blot et lille trækapel. Kapellet blev opført udenfor bymurene nær en kilde, hvor St. Patrick siges at have døbt omkring 450 konverterede troende.
Viktoriansk udsmykning
Til trods for katedralens 800 år lange historie, er store dele af udsmykningen af væsentlig nyere dato. Efter at have været misligholdt gennem en længere periode, var det i midten af det 19. århundrede nødvendigt at rekonstruere meget af bygningen.
Bryggeren Benjamin Guinness betalte for den omfattende restaurering mellem 1860–65, og katedralens dekorationer har derfor et tydeligt viktoriansk udtryk.
Mere end 500 personer menes at være begravet under katedralens gulv og på kirkegården udenfor. En af de mest kendte er Jonathan Swift (1667-1745), som både var dekan for katedralen og forfatter til bl.a. Gullivers rejser. Swift ligger begravet sammen med sin livsledsagerske, Esther ’Stella’ Johnson.
St. Patrick’s Cathedral er en storslået kirkebygning, som gemmer på mange spændende historier. For at få de bedste historier med, kan du med fordel deltage i en af de (gratis) rundvisninger. Da det er relativt dyrt at købe entré til kirken, får man altså mere værdi for pengene, ved at gå en tur rundt i selskab med de dygtige guider.
Åbningstider: mandag til fredag 9:30-17:00, lørdag 9:00-18:00 (marts til oktober) og 9:00-17:00 (november til februar).
Spring køen over: Køb din entrébillet til Saint Patrick’s Cathedral her
13. Phoenix Park
[Park + Zoo]
Når vejret er godt, strømmer Dublins indbyggere til den store Phoenix Park vest for bymidten. Her kan man enten slappe af eller dyrke motion i skønne omgivelser, og bl.a. nyde de indbydende plæner, vildtvoksende enge, skove, vandløb og søer. Her findes også flere interessante bygningsværker og monumenter samt en række gode legepladser for børn. Og så er Phoenix Park også hjemsted for én af verdens ældste zoologiske haver.
Området, der i dag udgør Phoenix Park, blev i sin tid givet til Johanniterordenen (også kaldet Tempelridderne), men kom senere til at fungere som kongelig dyrehave. I 1745 blev parken åbnet for offentligheden, og siden har den været et populært, rekreativt område.
Phoenix Park strækker sig over hele 709 hektar, og under dit besøg gør du således klogt i at fokusere på en mindre del af parken. Har du løbeskoene med til Dublin, byder parken på fine løberuter. Det er også oplagt at hilse på nogle af områdets mange hjorte.
Wellington-monumentet og Dublin Zoo
I den sydøstlige del af Phoenix Park findes Wellington-monumentet – en 62 meter høj obelisk i granit. Monumentet hylder Arthur Wellesley, 1. hertug af Wellington, som ledede den succesfulde britiske armé i slaget ved Waterloo i 1815. Obelisken er den højeste af sin slags i Europa, og kunne endda have været endnu højere, hvis ikke man var løbet tør for penge under opførslen.
Dublin Zoo i parkens nordøstlige hjørne er en af byens største seværdigheder, og byder på mere end 100 forskellige dyr og tropiske fugle fra hele verden. Haven blev grundlagt tilbage i 1830, og har siden 1857 været kendt for sit omfattende avlsprogram for løver. Løven, som brøler i begyndelsen af film fra selskabet MGM, stammer f.eks. fra Dublin Zoo. Haven byder dog også på mange andre spændende dyrearter.
Af de øvrige højdepunkter i Phoenix Park, er Præsidentpaladset med det irske navn Áras an Uachtaráin, det mest prominente. Paladset fra 1751 fungerede tidligere som sommerresidens for den britiske statholder.
Det er muligt at besøge Áras an Uachtaráin på en af de gratis rundvisninger, som arrangeres hver lørdag. Tilmelding foregår i parkens Visitor Center, hvor du for øvrigt også kan blive klogere på parkens udformning og historie.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider for Dublin Zoo på hjemmesiden
Transport til Zoo: Bus 46A til Phoenix Park eller tog / Luas (rød linje) til Heuston.
14. Nationalmuseet for arkæologi (National Museum of Ireland – Archaeology)
[Museum]
Det irske nationalmuseum i Dublin består af tre separate afdelinger, som beskæftiger sig med henholdsvis kunst, naturhistorie og arkæologi. Skal du blot besøge ét af disse, vil min anbefaling være det arkæologiske museum i Kildare Street, hvor du kan opleve landets fineste fortidsskatte, studere mumificerede moselig og betragte værdifulde fund fra oldtidens Egypten.
Den smukke museumsbygning fra 1890 er tegnet af den lokale arkitekt Thomas Newenham Deane. Forbilledet har været Pantheon i Rom, men materialerne, som blev anvendt til at opføre det nyklassicistiske bygningsværk, er lokale. De mange søjler, som står langs facaden og følger den enorme rotunde, er f.eks. skabt af irsk marmor.
Inde i den store bygning – som for øvrigt er gratis at besøge – kan du komme med på en rejse fra stenalderen og frem til den sene middelalder. Blandt højdepunkterne er de keltiske metalgenstande Ardagh-kalken og Tara-brochen, som stammer fra henholdsvis det 12. og det 8. århundrede.
I skatkammeret byder udstillingen “Ór – Ireland’s Gold” på en lang række fantastiske smykker og dekorative genstande skabt af keltiske kunsthåndværkere i bronze- og jernalderen. Skatten “Broighter Hoard” med den detaljerede guldbåd og den store guldkrave fra det 1. århundrede f.Kr. er ligeledes blandt museets mest berømte effekter.
Et interessant alternativ til de smukke skatte er museets samling af moselig fra jernalderen. De fire moselig, som er gravet ud af de irske højmoser, er yderst detaljerede og ganske uhyggelige. De adskiller sig markant fra Tollundmanden hjemme i Danmark, som ligger ganske fredfyldt. De irske mosefund er nemlig fanget i foruroligende forvredne stillinger, og deres kroppe ligner mest af alt noget fra John Carpenter-filmen The Thing.
På museets førstesal venter en omfattende udstilling dedikeret til det middelalderlige Irland (år 1150 til 1550), ligesom du kan blive klogere på vikingetiden med irske briller – bl.a. baseret på udgravningerne ved Wood Quay. Sidst men ikke mindst findes en spændende udstilling om oldtidens Egypten.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på museets hjemmeside
Transport: Bus til Kildare Street eller Luas (Grøn linje) til St.Stephen’s Green.
15. Ha’penny Bridge
[Bro]
Der er mange broer over Liffey-floden, men Ha’penny Bridge må siges at være den mest berømte. Den hvide fodgængerbro i støbejern blev skabt i 1816, og er ikke blot den ældste af broerne over Liffey, men også blandt de ældste støbejernsbroer i verden.
I dag er Ha’penny Bridge et populært fotomotiv, og jeg har hyppigt hørt påstanden om, at man ikke rigtigt har været i Dublin, hvis ikke man har krydset Ha’penny Bridge. Så det må du hellere også gøre under dit besøg i den irske hovedstad.
Da den 43 meter lange bro blev opført i 1816, erstattede den syv færger, der hidtil havde sejlet i pendulfart over floden. Officielt hedder den elegante bro med de svungne former Liffey Bridge, men det er der så godt som ingen, der kalder den. I stedet benyttes navnet Ha’penny Bridge – et navn, der knytter sig til den halve penny (half penny altså ha’penny), det kostede at benytte broen frem til 1919.
Transport: Bus C1, C2, C3, C4 el. 51 til Aston Quay
16. The Jeanie Johnston
[Skib + Museum]
En lang række irere har gennem tiden søgt en ny tilværelse udenfor landets grænser – en emigration, der kulminerede i det 19. århundrede, foranlediget af den irske hungersnød (1845-49). Mange valgte at rejse til Nordamerika ombord på de såkaldte ‘coffin ships’ – kisteskibe – som Jeanie Johnston. En farefuld færd, som normalt tog 47 dage.
Historien om den irske emigration formidles fremragende på museet Epic (beskrevet tidligere i dette indlæg), men et stenkast fra det moderne museum kan du supplere Epic-museets interessante udstilling med et besøg på det tremastede sejlskib, Jeanie Johnston. Jeanie Johnston er et museumsskib, som formidler den historiske rejse over Atlanterhavet på glimrende vis.
Hvis du synes, at det smukke træskib på Liffey-floden holder sig lidt for godt, så er det bestemt ikke tilfældigt. Skibet er nemlig blot en kopi – men en yderst nøjagtig og sødygtig kopi – af det berømte ‘kisteskib’ fra 1848.
Frem til 1855 foretog Jeanie Johnston 16 rejser mellem Irland og Nordamerika, og bragte i alt 2.500 passagerer til Den nye verden.
Det var bestemt ikke unormalt, at passagerer mistede livet på den farefulde færd over Atlanten, men på dette punkt var Jeanie Johnston en undtagelse. Faktisk har det stolte skib ikke et eneste liv på samvittigheden. Ja, selv da skibet kæntrede og sank i 1858, blev alle passagerer reddet uskadte i land.
Besøget på Jeanie Johnston foregår som guidede rundvisninger og giver et god indblik i, hvordan livet ombord må have været. Den nuværende Jeanie Johnston er en tro kopi af det originale skib, og stod færdigt i 2002.
OBS: Jeanie Johnston fungerer også som sejltræningsfartøj, og du bør derfor inden dit besøg orientere dig om, hvornår skiber ligger ved kaj.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Letbane (Luas) rød linje til George’s Dock el. bus til Docklands, CHQ
17. National Gallery of Ireland
[Kunstmuseum]
Er du interesseret i kunst, så bør et besøg på det irske nationalgalleri naturligvis stå højt på din liste. Her kan du nemlig opleve et stort udvalg af irske og internationale værker – lige fra Rembrandt og Caravaggio til Goya, Turner og Picasso.
Alle større europæiske kunstskoler og retninger er repræsenteret bag murene på den fine museumsbygning fra 1864.
Et af samlingens absolutte højdepunkter er Caravaggios Judaskysset (The Taking of Christ) fra 1602. Den berømte bibelscene, hvor Judas med et kys angiver Jesus, der efterfølgende pågribes af de romerske soldater, er skildret ganske enestående. Dynamikken, stemningen og ikke mindst detaljerigdommen gør værket til noget helt særligt.
Med til historien hører også, at maleriet tilbragte mere end 60 år i en ejendom i Leeson Street, hvor det ved et tilfælde blev opdaget af chefkurator Sergio Benedetti i begyndelsen af 1990’erne.
I museets stueetage kan du udforske den irske samling, hvor værkerne af den impressionistiske maler Jack B Yeats – William Butler Yeats’ yngre bror – udgør et højdepunkt. Yeats (1871-1957) regnes gerne blandt Irlands vigtigste malere fra det 20. århundrede, og den flotte samling består af mere end 30 værker.
I forlængelse af de irske værker findes en mindre britisk samling med malerier af Reynolds, Hogarth, Gainsborough, Landseer og Turner.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden
Transport: Letbane (Luas) grøn linje til Dawson Street eller bus 4, 7 el. 8 til Merrion Square North & Clare Street
18. Glasnevin-kirkegården (Glasnevin Cemetery)
[Kirkegård + Museum + Rundvisning + Udsigt]
Den kæmpestore Glasnevin-kirkegård er bestemt en alternativ seværdighed, men ikke desto mindre en spændende og anderledes oplevelse. Området præges af en helt speciel atmosfære, og man kan let fortabe sig i fortiden, når man går rundt mellem de mange gamle gravsten.
Hvis du er historieinteresseret, kan du med fordel besøge en række af kirkegårdens berømte grave, med personer fra Irlands historie (f.eks. Daniel O’Connell, Michael Collins, Éamon de Valera og Brendan Behan), men du kan også bare nyde stilheden og de smukke gamle monumenter.
Den 50 ha store kirkegård åbnede i 1832 og kan i dag virke en smule uoverskuelig. Der er ikke særlig mange informationsskilte, så du bør tage med på en af de officielle rundvisninger, hvis du vil have det hele med.
Nyd udsigten fra O’Connell Tower
Du må bestemt ikke misse Daniel O’Connells grav, som er markeret med et højt, rundt tårn og en fornemt dekoreret krypt. O’Connell (også kendt som ‘Befrieren’) var en irsk politisk leder, som kæmpede for katolsk og irsk frigørelse i første halvdel af det 19. århundrede. Det er muligt at bestige det ikoniske tårn – O’Connell Tower: Efter 198 trin har du en skøn udsigt over Dublin.
Glasnevin er ikke en hvilken som helst kirkegård – et besøg her er faktisk ganske magisk. Du kan starte dit besøg på det udmærkede museum, som giver en god introduktion til stedet og de kendte personer, som er begravet her. Det er også herfra de populære rundvisninger starter.
Åbningstider: Museet er åbent mandag til fredag 10:00-17:00, lørdag, søndag og helligdage 11:00-18:00. Læs mere om rundvisningerne og book din tur her.
Transport: Bus 4, 9, 40, 83 eller 140 til Glasnevin Cemetery Museum.
19. The Little Museum of Dublin
[Museum]
Lokalhistorie behøver ikke at være kedelig. Det er The Little Museum of Dublin et godt bevis på. Det lille museum ved St. Stephen’s Green-parken er nemlig fyldt med sjove og anderledes genstande, som byens indbyggere har doneret til museet. Hver enkelt genstand fortæller således sin helt egen fascinerende historie – en historie, der både knytter sig til byen og til dens indbyggere.
Samlingen på The Little Museum of Dublin består af mere end 5.000 genstande fordelt på tre etager, og den kommer således hele vejen rundt om Dublins udvikling siden år 1900.
Du kan bl.a. få historien om Påskeopstanden i 1916, traktatforhandlingerne i 1921, John F. Kennedys besøg i Dublin i 1963 og mange flere begivenheder, som har præget byens sociale, kulturelle og politiske liv. På 2. sal er et helt rum dedikeret til rockgruppen U2.
Start gerne besøget med en kort rundvisning, der giver en god introduktion til samlingen og Dublins nyere historie. De entusiastiske og imødekommende guider er en sand fornøjelse. Rundvisningerne varer 30 minutter og starter hver time. Herefter kan du udforske museet på egen hånd.
Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.
20. Vandring på Howth Head-halvøen
[Vandring + Natur]
Vil du gerne opleve de smukke irske landskaber og den skønne natur, så kan du med fordel rette blikket mod Howth Head-halvøen, som ligger blot nogle få km fra Dublin.
Howth Head er en kuperet halvø, som stikker ud i Dublin Bugt ca. 10 km nord for den irske hovedstad. Langs halvøens kyster møder du stejle klipper beklædt med vilde blomster, og inde i landet kan du opleve frodige enge, vandløb og moser.
I fiskerbyen Howth kan du nyde den stemningsfulde havn, og ude i bugten er du måske heldig at spotte en sæl. Fyrtårnet Bailey Lighthouse er desuden et yndet fotomotiv på disse kanter.
Der findes mange forskellige vandreruter på Howth Head, og fire af de afmærkede ruter starter og slutter ganske praktisk ved togstationen Howth Village. Ruterne er hver især markeret med en farve; grøn (6 km), blå (7 km), rød (8 km) og lilla (12 km).
Uanset hvilken af disse ruter, du vælger, kommer du til at vandre langs halvøens smukke, klippefyldte østkyst. Hvor meget af det øvrige Howth Head, du ser, afhænger af den specifikke rute. Efter vandreturen kan du passende slappe af i den hyggelige landsby, inden turen går tilbage til Dublin.
Transport: DART-toget fra Connolly station i Dublin til Howth Village (ca. 35 min).
Restauranter i Dublin – de bedste spisesteder
1. Locks Brasserie
[Windsor Tce 1, Portobello]
Locks Brasserie ligger lidt udenfor det gængse turistområde, men er i sandhed en skjult perle. Her kan du betragte svanerne på den skønne Grand Canal mens du nyder sublim lokal mad i gourmet-klassen. Her anvendes sæsonbestemte kvalitetsingredienser, og de kreative retter serveres i et afslappet og hyggeligt miljø.
Med tanke på kokkenes lokale navne – Connor O’Dowd og Paul McNamara – kan du godt forvente en autentisk irsk madoplevelse. Der er naturligvis lam på menukortet, som du roligt kan bestille…
2. The Legal Eagle
[Chancery Pl 1/2]
The Legal Eagle byder på et charmerende mix af stilarter: Æstetisk minder indretningen om en gammel Dublin-pub, men maden er alt andet end gammeldags – altså lige med undtagelse af den fornemme søndags-menu, som er pub-klassikeren over dem alle; Sunday Roast.
The Legal Eagle serverer muligvis Dublins bedste ’Søndags-steg’ med ristede kartofler og Yorkshire Pudding. På ugens øvrige dage er det moderne og lette retter, du finder på menukortet. Centralt placeret og med imødekommende personale er The Legal Eagle et sikkert hit.
3. PI Pizza
[Castle House, South Great George’s Street 73 – 83]
Pizzaerne hos PI omtales gerne som Dublins bedste – besøg den moderne pizzarestaurant, og vurder selv. Der er blot otte forskellige pizzaer på menukortet – simpelt men velovervejet. Ordet ’simpelt’ kan også dække over den enkle, moderne og lidt kølige indretning, hvor de hvide kakler giver et nærmest klinisk udtryk.
Stemningen fejler dog ikke noget, og det gør maden sandelig heller ikke. Prøv f.eks. ’Nduja’ med tomat, frisk basilikum, Scamorza, Nduja, honning, parmesan og hvidløg. Det lokale medie, Lovin’ Dublin, kårede i 2019 ’Nduja’ som byens bedste pizza…
4. The Brazen Head
[Bridge Street 20]
The Brazen Head bryster sig af at være Irlands ældste pub, omend der er en del usikkerhed forbundet med det eksakte årstal. Der menes at have ligget et værtshus her siden 1198, men den nuværende bygning er altså ’kun’ fra 1754. Uanset årstal så byder The Brazen Head på en fornem autentisk pub-stemning, og der serveres ligeledes rigtig god mad.
Menukortet er fyldt med klassiske irske pub-retter og snacks, men du kan naturligvis også blot nyde en øl – eventuelt en Guinness – i de historiske omgivelser. Den bedste oplevelse får du, når der er godt gang i øldrikningen og når (live)musikken spiller…
5. Gallagher’s Boxty House
[Temple Bar 20]
Der findes bestemt turistfælder i Temple Bar-området, men Gallagher’s Boxty House er ikke én af dem. Her serveres rigtig god irsk mad, og så er priserne endda ganske overkommelige. En boxty er en traditionel irsk kartoffelpandekage med lækkert fyld, og er altså næsten et must at bestille her.
Der findes dog også gode retter med fisk og skaldyr på menukortet, ligesom du naturligvis heller ikke går galt i byen, hvis du bestiller en traditionel ’Irish stew’. Lokalerne er hyggelige og betjeningen god (selvom der kan være travlt).
Overnatning i Dublin – de bedste hoteller
Der findes mange skønne hoteller i Dublin, og nedenfor finder du fem forslag til hoteller i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Dublin hos Booking.com her.
1. Generator Dublin
[Smithfield Square]
Generator Dublin er det oplagte valg, hvis du leder efter billig og central indkvartering i den irske hovedstad. Generator er både et budget-hotel og et klassisk hostel med sovesale. Du bestemmer således selv, om du har brug for et privat værelse med eget bad, eller om du kan nøjes med en seng på en af de ganske udmærkede (og moderne) sovesale.
Generator Dublin er pænt, rent og ganske nyt. Lige ved siden af det populære hostel finder du Jameson-destilleriet, ligesom du også har en sporvognsstation rundt om hjørnet. Du kan således nemt komme rundt til alle byens seværdigheder. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge Generator Dublin?
- Mulighed for eget værelse eller seng på sovesal
- Gode fællesfaciliteter
- Rating på 7,3 (ud af 10) hos Booking.com
- Billig overnatning
2. Temple Bar Inn
[Fleet Street 40-47]
Beliggenheden bliver ikke bedre. Som navnet indikerer, ligger Temple Bar Inn i Dublins populære Temple Bar-distrikt, hvor du finder en lang række pubs, restauranter og caféer. Du er desuden i gåafstand til en række af byens bedste seværdigheder, herunder Dublin Castle og Trinity College. Skal du med offentlig transport, så ligger Tara Street-stationen 400 meter herfra.
Temple Bar Inn er et moderne byhotel, som byder på flotte, enkle (men lidt små) værelser. Her finder du bl.a. et pænt badeværelse, køleskab, fjernsyn og elkedel. Der tilbydes både enkeltværelser, dobbeltværelser og familieværelser. Hver dag serveres en glimrende morgenmad, men du kan også benytte hotellets indbydende restaurant og bar på andre tidspunkter af døgnet. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge Temple Bar Inn?
- Super central beliggenhed
- Pæne og moderne faciliteter
- Lækker morgenmad
- Rating på 8,6 (ud af 10) hos Booking.com
3. Beresford Hotel
[Store Street 21]
Ønsker du et godt mellemklassehotel, hvor beliggenhed betyder mere end luksuriøse faciliteter, så er Beresford Hotel et fornuftigt valg. Hotellet ligger i gåafstand til mange af Dublins største seværdigheder, og har du brug for offentlig transport (og transport til/fra lufthavnen) findes Connolly Station med busser, sporvogne og tog blot 280 meter væk.
Du finder Liffey-floden 300 meter fra hoveddøren, og det charmerende Temple Bar-område indenfor 10 minutters gang. Værelserne på Beresford Hotel er pæne og indbydende (men ikke de mest moderne), mens morgenmaden er rigtig god. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge Beresford Hotel?
- Godt budgethotel i gåafstand til byens seværdigheder
- Tog, sporvogn og busser 280 meter fra hotellet
- Rating på 7,3 (ud af 10) hos Booking.com
- God morgenmad
4. Anantara The Marker Hotel
[Grand Canal Square]
Ønsker du det bedste af det bedste, så kan du med fordel vælge Anantara The Marker Hotel. Det topmoderne, 5-stjernede business-hotel ligger fornemt placeret ved Grand Canal – et område, som byder på smarte restauranter, barer og indkøbsoplevelser. Fra loungen på øverste etage kan du betragte udsigten over den skønne by, mens du nyder en lækker drink.
Har du brug for selvforkælelse og afslapning, kan du benytte hotellets spaområde, som også rummer en 23-meters swimmingpool. Værelserne er stilfuldt indrettet og byder på alt, hvad du måtte få brug for til det perfekte ophold i Dublin. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge Anantara The Marker Hotel?
- Luksushotel med fremragende beliggenhed
- Spaområde med swimmingpool
- Højt serviceniveau og god morgenmad
- Rating på 9,0 (ud af 10) hos Booking.com
5. Staycity Aparthotels Dublin City Center
[Mary Street Little]
Ønsker du en ferielejlighed med eget køkken, så er Staycity Aparthotels et oplagt valg. Det topmoderne og stilrene lejlighedshotel byder på skønne ferielejligheder, hvor du bl.a. finder et fuldt udstyret tekøkken med spiseplads, aircondition, fjernsyn mm. Personalet er desuden yderst venligt og imødekommende.
Staycity Aparthotels ligger i gåafstand til mange af de bedste seværdigheder, restauranter og pubs i Dublin, og du kan således nemt besøge Tempel Bar, Jameson-destilleriet, Dublin Castle og andre af byens top-attraktioner. Ønsker du ikke selv at lave morgenmad, så serveres der ligeledes en glimrende morgenmad i hotellets restaurant. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.
Hvorfor skal du vælge Staycity Aparthotels Dublin City Center?
- Lejligheder med eget køkken og badeværelse
- Pæne og moderne faciliteter
- God og central beliggenhed
- Rating på 8,9 (ud af 10) hos Booking.com
Sådan kommer du til Dublin
Fly er naturligvis den oplagte rejseform, når du skal fra Danmark til Dublin – flyveturen kan nemlig overstås på et par timer, og samtidig er det ikke specielt dyrt at flyve til den irske hovedstad.
Du kan også rejse til Dublin med tog, men denne tur er ganske omfattende, og involverer både en tur i tunnellen under Den engelske kanal og en sejltur over Det irske hav. Denne rejse skal udelukkende vælges for oplevelsen – f.eks. hvis du rejser på Interrail. En kør-selv-ferie til Irland skal også kun vælges, hvis du har et særligt behov for at få din egen bil med. Der er nemlig mange fine muligheder for at leje bil i og omkring den irske hovedstad.
Dublin med fly
Du kan både flyve fra København og Billund, hvis du gerne vil besøge den irske hovedstad. Fra Købenavn er rejsetiden ca. 2 timer og 20 minutter mens den fra Billund er ca. 2 timer og 5 minutter. Fra København flyver både SAS og Ryanair på ruten, mens det irske lavprisselskab er den eneste udbyder på ruten Billund-Dublin.
Fra Dublins lufthavn til centrum (Dublin Airport til centrum)
Dublins lufthavn ligger ca. 10 km nord for centrum, og består af to terminaler. Ryanair benytter altid Terminal 1 mens det nationale flyselskab, Aer Lingus benytter Terminal 2. Fra begge terminaler er det nemt at komme ind til byen.
Fra Dublin Airport kan du benytte ekspresbussen, Rute 700, som køres af Aircoach. Disse busser kører ca. hvert kvarter, og turen til centrum tager ca. 30 minutter. Aircoach kører også til mange af byens store hoteller, ligesom du kan benytte Aircoach til at komme til en række af Irlands (og Nordirlands) øvrige byer. Køber du billet online, er der penge at spare. Læs mere om Aircoach her.
Du kan også benytte rute 747 AirLink, som betjenes af Dublin Bus. Denne rute bringer dig gennem centrum og bussen stopper bl.a. ved togstationerne Connelly Station og Heuston Station. Ruten giver også mulighed for skifte til letbanen ved en række stop. Du kan benytte rejsekortet Leap Card på denne bus (læs mere nedenfor), men det er ikke en fordel, da du ikke opnår samme rabat, som hvis du blot køber en returbillet online. Du kan læse mere om AirLink og købe billet her.
Den billigste mulighed, når du skal fra Dublins lufthavn til centrum, er at benytte de ’almindelige’ busruter (rute 16 eller 41). Begge tager noget længere tid end Aircoach og AirLink, men benytter du rejsekortet, Leap Card, er de også billigere.
Sådan kommer du rundt i Dublin
Dublin er en herlig by for fodgængere, og det er nemt at komme rundt til mange af byens største seværdigheder til fods. Traditionelt har byens kollektive infrastruktur ikke været specielt god. Heldigvis har det dog ændret sig de seneste år, hvor den lokale letbane, Luas, er blevet udbygget. Udbygningen af Luas fortsætter de næste mange år, men i dag kan besøgende benytte de to linjer; rød og grøn.
Tip: Hop-on hop-off-sightseeingtur i Dublin inkl. audioguide – læs mere her
Udover letbanen kan du også benytte s-togene (suburban rail service), som bringer dig ud til forstæderne. DART-toget vil være det mest interessante for turister, da det kører ned langs kysten. Sidst men ikke mindst har Dublin op mod 200 buslinjer, som også kan benyttes, når man skal rundt i byen. Du kan tilgå den officielle tjeneste til rejseplanlægning her.
Du kan købe enkeltbilletter til din rejse i automaterne på perronerne eller af chaufføren ombord på bussen – vær dog opmærksom på, at du kun kan betale med mønter ombord på busserne, og at der ikke gives penge tilbage. Sørg derfor for at have det præcise beløb i mønter, hvis du vil benytte denne løsning.
Billetter og Leap Card
Skal du benytte byens kollektive transportmidler flere gange under dit ophold i Dublin, kan du med fordel købe et ’Leap Card’ – Dublins svar på Rejsekortet. Leap Card gælder til alle typer transport: Letbane, tog og busser i Dublin.
Laep Card findes i to udgaver; den klassiske udgave og den særlige Visitor-udgave. For de fleste turister vil Leap Visitor Card være det ideelle valg. Dette kort giver dig mulighed for ubegrænset brug af offentlig transport i 1, 3 eller 7 dage, og kan købes i lufthavnen. Køb det f.eks. hos Wrights Food Fayre, som du finder udenfor Terminal 1 (når du går mod busterminalen).
Den klassiske udgave af Leap-kortet kan købes i kiosker, som annoncerer med ’Leap Card’ (og i begge terminaler i Dublins lufthavn). Dette kort koster €10, hvoraf €5 er et depositum, som kan refunderes, og de øvrige €5 er kredit på kortet. Herefter kan du sætte flere penge ind på dit Leap Card efter behov.
Leap Card skal valideres, inden du stiger på letbane og tog. I busserne valideres kortet i standeren umiddelbart indenfor fordøren.
Flere oplevelser…
Dublin er et fremragende udgangspunkt for at opleve mere af den skønne irske ø. Du kan f.eks. tage på ture til de nærliggende provinsbyer eller til fantastiske naturoplevelser i Wicklow-bjergene og de spektakulære Cliffs of Moher. Har du lyst til flere storby-oplevelser, findes der også mange gode forbindelser til den britiske hovedstad, London. Du kan læse min rejseguide til London her.
Fotokreditering: Artiklens øverste billede (Dublin Castle): Billede af Luca fra Pixabay