Seværdigheder i Lissabon: Portugals smukke hovedstad

Find de bedste seværdigheder i Lissabon: Der venter dig mange spændende oplevelser i Portugals smukke hovedstad, uanset om du er interesseret i historie, kultur, shopping eller lækker mad og forkælelse. Smukt placeret ved Tagus-floden, er Lissabon, med sine bakkede bydele, en spændende by at udforske.

Bydelene er forskellige som dag og nat, og de har hver deres charme og karakteristika. Alfamas labyrint af smalle gader, Bairro Altos lækre restauranter og Baixas stilrene arkitektur og modebutikker. Lissabon har det hele.

Planlægger du en rejse til Lissabon, får du her en kort rejseguide med praktiske oplysninger til de bedste seværdigheder, oplevelser og spisesteder.Booking.com

Sådan kommer du til Lissabon

De spændende seværdigheder i Lissabon er kun en flyvetur væk. Fra København flyver både Norwegian og Portugals nationale luftfartsselskab, TAP, direkte til Lissabon. Flyvetiden er ca. 3 timer og 40 minutter. I sommerperioden er det også muligt at flyve til Lissabon fra Billund og Aalborg. Du kan bruge søgefunktionen herunder til at finde flyafgange med Skyscanner:

Sådan kommer du rundt i Lissabon

Et klassisk gadebillede fra Lissabon: Yasmina Lakmad fra Pixabay 

Lissabon består af flere, meget forskelligartede, bydele, med hver deres unikke seværdigheder. Det er bestemt oplagt at opleve de enkelte bydele til fods. Skal du mellem bydelene, hvad du helt sikkert skal i løbet af en ferie i Lissabon, er metroen det bedste valg, men de historiske sporvogne er nu også meget charmerende.

Tip: Med Lisbon Card får du gratis transport i 24, 48 eller 72 timer samt adgang til en række af byens mest populære seværdigheder. Du kan også benytte Lisbon Card når du skal med toget fra Lissabon til Sintra. Du kan læse mere om Lisbon Card og købe dit kort her.

Køber du ikke et Lisbon Card, så er den nemmeste måde at benytte offentlig transport i Lissabon, at købe et rejsekort, (et grønt Viva Viagem-kort). Dette kort kan købes i automaterne ved metrostationerne, og kan med fordel allerede købes på metrostationen i lufthavnen, efter du er landet. Automaterne har tekst på engelsk, og er lette at forstå.

Viva Viagem-kortet koster €0,5 i sig selv, og kan tankes op med enkeltbilletter (€1,50) eller en 24-timers billet (€6,40). Du kan ikke have flere forskellige billettyper på samme kort, og hver person skal have sit eget kort. Rejsekortet gælder både til metro, bus og sporvogn.

Seværdigheder i Lissabon – de 10 bedste oplevelser

1. Lissabons bydele – Byvandring og sightseeing

Som mange andre europæiske storbyer, opleves Lissabon bedst til fods. Her er nemlig meget at kigge på, og mange gader tillader slet ikke bil- og bustrafik. Områderne Bairro Alto, Baixa og Alfama er de oplagte områder for sightseeing til fods. Og disse områder har en bemærkelsesværdig forskellighed i både geografi, arkitektur og kultur.

At Lissabons centrum ser ud som det gør, skyldes hovedsageligt én særlig begivenhed: 1. november 1755 blev Lissabon (og store dele af regionen) ramt af et voldsomt jordskælv, som ødelagde en stor del af byen. Det kunne næppe have været en værre dag, for det var Allehelgensdag, og alle familier havde levende lys i hjemmet.

Den rystende jordskorpe var således ikke den eneste katastrofe, for snart udviklede en voldsom brand sig, og man anslår, at op mod 100.000 mennesker mistede livet. Jordskælvet og den efterfølgende genopbygning har sat sit tydelige præg på Lissabons bymidte, hvor kun Alfama-kvarteret gik nogenlunde fri for skade.

Området Baixa

Triumfbuen. Der er god udsigt fra toppen. Foto: Aurélien MAILLET fra Pixabay 

Baixa, Lissabons flade centrum, repræsenterer de vinkelrette gader, og bygninger der tilnærmelsesvis ligner hinanden. Det er et tydeligt resultat af byplanlægningen efter 1755-jordskælvet. På hovedgaden Rua Augusta, som er en bred gågade, findes både mærkevarebutikker, souvenirboder og caféer. I den ene ende af Rua Augusta finder du den store plads, Praça Dom Pedro IV, og piedestalen med statuen af kong Pedro IV som troner på toppen.

I den modsatte ende finder du den store markedsplads, Praça do Comércia, og den flotte triumfbue, Arco Triunfal, rejst til minde om genopbygningen efter jordskælvet i 1755. Du kan komme op i triumfbuen med en elevator, og få et godt overblik over Praça do Comércia og resten af Baixa. Spring køen over: Køb din entrébillet til triumfbuen Arco Triunfal her og vis den på mobilen.

Elevador De Santa Justa, den flotte jernkonstruktion med elevator fra 1902, skal også ses. Den fragter folk fra det flade Baixa og til det høje Bairro Alto. Hvorvidt du vil køre en tur, er op til dig. Udsigten fra toppen fejler bestemt ikke noget, men der er ofte lang kø til elevatoren, og du får præcis den samme udsigt, ved at gå den spændende tur op gennem Bairro Alto.

Området Alfama

Udsigt til Alfamas hustage med fæstningen i baggrunden. Foto: teojab fra Pixabay 

Alfama er Lissabons ældste bydel, og også den mest særprægede. I det meget kuperede terræn, farer man nemt vild i den spændende labyrint af små gader og trapper. Her er mange sjove butikker, små caféer og restauranter. Mange af restauranterne reklamerer med Fado-musik om aftenen (læs mere nedenfor).

Går du op mod Alfama fra det flade område, kommer du forbi Lissabons store katedral ’Sé’, som er værd at kigge ind i. Se evt. også katedralens skatkammer Tesouro da Sé. Øverst på bakken i Alfama finder du den spektakulære, mauriske fæstning, St. Georgs Slot, Castelo de São Jorge (læs mere nedenfor).

Området Bairro Alto

Bairro Alto er området hvor du finder mange gode restauranter og barer. I de smalle og bakkede gader, er der noget for enhver smag – både portugisisk- og internationalt køkken. Af seværdigheder er særligt det gamle kloster, Convento da Ordem do Carmo, værd at besøge (Læs mere nedenfor).

Gratis byvandring

Ligesom i mange andre storbyer, findes der også i Lissabon mange muligheder for at komme på en såkaldt ’Free Walking Tour’. Konceptet er simpelt; du går rundt i byen med en guide, og hvis du ved turens afslutning er tilfreds, donerer du det beløb, du har lyst til.

I Lissabon kan ’Lisbon Chillout Free Walking Tour’ anbefales. Turene starter på pladsen Praça Luís de Camões, og går gennem Bairro Alto, Baixa og ender i Alfama, med masser af spændende stop undervejs. Tidspunkt: Dagligt 10:00 og 15:00. Læs mere om Lisbon Chillout Free Walking Tour her.

2. St. Georgs Slot (Castelo de São Jorge)

[Fæstning + Museum]

Udsigten fra Castelo de São Jorge er virkelig storslået. Foto: Lapping fra Pixabay

Når man går rundt i Lissabon, kan man ikke undgå at se den store borg på bakken øst for Baixa. Og det er absolut værd at begive sig op gennem Alfama-kvarteret, for at nå op til den spektakulære fæstning.

Historien om St. Georgs Slot går over 1.000 år tilbage, til den tid, hvor de nordafrikanske maurere havde indtaget store dele af nutidens Spanien og Portugal. Maurerne byggede store fæstninger, for at forsvare sig mod fjender (først og fremmest kristne korstog).

I dag kan man komme ind og opleve det flotte Castelo de São Jorge, og ikke mindst den fantastiske udsigt over Lissabon. Meget af fæstningen er bevaret (og noget genopbygget), siden maurerne måtte overgive sig i 1147, som konsekvens af Belejringen af Lissabon.

På museet kan du blive klogere på historien og livet på borgen, men det bedste indblik får du gennem en af de guidede ture. Her får du også et spændende indblik i hvorfor borgen er opbygget som den er – der var nemlig ikke noget, der blev overladt til tilfældighederne i middelalderens borgbyggeri.

Åbningstider: November-februar 9:00-18:00, marts til oktober 9:00-21:00.

Spring køen over: Køb din entrébillet til Castelo de São Jorge her og vis den på mobilen

3. Fado i Alfama

[Traditionel sang og musik]

En tur til Lissabon er ikke komplet uden Fado-musik. Foto: Daniel Duque fra Pixabay

Fado er det portugisiske ord for ’skæbne’ og definerer samtidig en helt særlig musikgenre, kultur og stemning. Derfor kan det klart anbefales, at opleve traditionel, autentisk fado-musik, når du besøger Lissabon. Det bedste område at opleve Fado er i Alfama. Det var nemlig her (samt i områderne Mouraria og Bairro Alto) at Fado-musikken opstod i starten af det 19. århundrede. Siden 2011 har Fadoen været optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Fado er melankolsk musik, hvor der ofte synges om længsel, sorg og ulykkelig kærlighed. Det kan både være mandlige og kvindelige sangere, ofte akkompagneret af en eller flere akustiske guitarer. På mange restauranter i Alfama opleves Fado sammen med spisning. Nogle steder betaler man for musikken, men oftest er det indeholdt i menu-prisen. Derfor kan Fado-restauranternes mad ofte være lidt dyrere.

Det er ikke svært at finde et sted at opleve Fado i Alfama, og mange spisesteder vil have skilte i vinduet, som reklamerer med ’Fado tonight’. Vil du spise på specifikke restauranter, kan det dog være en fordel af reservere bord. Kendte steder inkluderer Clube de Fado (R. de São João da Praça 86) og Parreirinha de Alfama (Beco do Espírito Santo 1).

De store steder har ofte professionelle sangere, men det kan være en særlig oplevelse, at høre den helt autentiske Fado, hvor det er lokale beboere, som stiller sig op og giver en sang, f.eks. på Boteco da Fá (R. do Vigário 70E).

Fado-musikken starter som regel kl. 21:30 på de forskellige restauranter.

4. Udflugt til Belém

[Historisk bydel med seværdigheder og museer vest for centrum af Lissabon]

Det enorme klosterbyggeri. Indgange til kirken er mellem tårnene. Foto: Sylabo fra Pixabay 

Belém er et overflødighedshorn, når det kommer til seværdigheder, og et absolut must for førstegangs-besøgende i Lissabon. Bydelen ligger langs Tagus-floden i det sydvestligste hjørne af Lissabons bygrænse, og du kommer nemt hertil med både bus, sporvogn og tog (Bus 727, 28, 729, 714 og 751, sporvogn 15, eller lokaltog til Belém Station).

Du kan sagtens bruge en hel dag, ja måske endda to, på at se de mange smukke bygninger og spændende museer. Det gælder især, hvis du kommer om sommeren, hvor køer af turister kan strække sig langt, og ventetiden lige så lang. Her er nogle af de mest populære seværdigheder i Belém:

Torre de Belém

[Fæstning + Udsigt]

Belem-tårnet kunne ikke ligge flottere. Foto: Thewonderalice fra Pixabay 

Man kan godt mærke på turiststrømmene, at Belém-tårnet er blandt højdepunkterne, når det gælder seværdigheder i Lissabon. Men det ikoniske tårn, oprindeligt bygget på en lille ø i Tagus-floden, er også spændende at besøge. Det 30 meter høje tårn, der er fra begyndelsen af 1500-tallet, var oprindeligt en del af et større forsvarsværk, som skulle beskytte indsejlingen til den portugisiske hovedstad.

Man må sige, at forsvaret af Lissabon blev udført med stil. Det massive tårn, bygget i kalksten, er skabt i smuk portugisisk renæssancestil, og blev i 1983 optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Selve tårnet er flot med sine mange finurlige detaljer, men placeringen ude i floden, gør oplevelsen og udsigten fra toppen helt speciel.

Tårnet har begrænset kapacitet, så besøgende lukkes ind i hold – kom gerne tidligt på dagen, så du undgår lange køer.

Åbningstider: Oktober til maj: 10.00-17.30, maj til september: 10.00-18.30 (mandag lukket hele året).

Jeronimos-klosteret (Mosteiro dos Jeronimos)

[Kloster]

Det smukke kloster er værd at besøge. Foto: leilavm fra Pixabay 

Klostret til Ordenen af Sankt Hieronymus er uden sidestykke det mest imponerende bygningsværk i Belém. Kong Manuel I ønskede et stort kloster på denne placering, hvor den portugisiske opdagelsesrejsende, Henrik Søfareren, tidligere have ladet opføre en kirke.

På klostret skulle munkene af Sankt Hieronymus bede til kongens evige frelse, og samtidig give åndelig vejledning til navigatører og søfolk, der stævnede ud for at opdage Verden.

Byggeriet af klostret startede den 6. januar 1501 og sluttede 100 år senere. Sammen med Torre de Belém, blev klostret optaget på UNESCOs liste over verdensarv i 1983. Når man står foran den enorme bygning, eller går gennem den overdådigt udsmykkede, 32 meter høje indgangsportal til Santa Maria-kirken, føler man sig virkelig lille.

Bygningerne er smukt dekoreret, og den storslåede klostergård med de mange søjler og detaljerede udskæringer, er et besøg værd, selvom det er relativt hurtigt overstået. Udover klostret og klosterkirken, findes også Det maritime museum og Det arkæologiske museum i bygningerne. Der er for øvrigt gratis adgang til kirken, hvor man bl.a. kan opleve Vasco da Gamas gravsted.

Åbningstider: Oktober til maj: 10.00-17.30, maj til september: 10.00-18.30 (mandag lukket hele året).

Antiga Confeitaria de Belém

[Bageri + Café]

Man SKAL prøve Pastéis de Belém-kagerne når man er i Lissabon. Foto: marcelkessler fra Pixabay 

Når det er blevet kaffetid, så er der ingen vej udenom; er du i Belém skal du naturligvis forbi cafébageriet Antiga Confeitaria de Belém. Man kan få Pastéis de Belém-kagerne alle steder i Lissabon, men det er her, du finder de ægte.

I 1837 startede Antiga Confeitaria med at bage de sprøde og cremefyldte kager, baseret på en opskrift, man havde fået overleveret fra det nærliggende kloster, og voila; den ikoniske Pastéis de Belém var født. Kage og kaffe kan nydes på caféen, eller købes ’to go’, og evt. bringes med ned til floden. Selvom her ofte er lang kø, er kagerne al ventetid værd.

Padrão dos Descobrimentos

[Monument + Udsigt]

Det smukke monument til ære for de opdagelsesrejsende. Foto: Drago Gazdik fra Pixabay 

Direkte oversat betyder Padrão dos Descobrimentos ’monument til opdagelserne’, og det er lige præcis hvad det er. Det flotte monument (52 meter højt) blev rejst til ære for de portugisiske søfarere, og er naturligvis placeret ved Tagus-floden, hvor skibe i århundreder tog afsted for at handle med Indien og Orienten.

Monumentet fra 1939 hylder den portugisiske opdagelsestid, og på begge sider er 33 fremtrædende skikkelser fra tidsperioden afbilledet (bl.a. Vasco da Gama, Henrik Søfareren og Pedro Álvares Cabral, der i 1500 opdagede Brasilien).

Det er muligt at komme op i Padrão dos Descobrimentos, hvor man har en fantastisk udsigt fra toppen. Udsigten er faktisk noget bedre end fra toppen af Torre de Belém, da man både er højere oppe, og er tættere på det smukke Mosteiro dos Jeronimos. Desuden fornemmer man fra toppen, hvordan pladsen nedenfor er udformet som et stort kompas i sten.

Åbningstider: Marts til september dagligt 10:00- 19:00, oktober til februar 10:00-18:00 (tirsdag-søndag).

5. Museet for kakler (Museo Nacional del Azulejo)

[Museum]

Kakler er en vigtig kunstform i Portugal. Foto: Narcisse Navarre fra Pixabay 

Har du kigget rundt i souvenirboderne i en hvilken som helst portugisisk by, er du ikke i tvivl om, at kork og kakler er noget, landet er kendt for. På Museo Nacional del Azulejo har de specialiseret sig i sidstnævnte. Og ja, et museum for kakler lyder måske ikke som det mest sindsoprivende, men fald ikke i søvn endnu!

Kaklerne hedder azulejos på portugisisk, og udstillingen rummer tusindvis af de ikoniske portugisiske kakler. Det er de mest spektakulære værker, man gennem tiden har kunnet skabe ved hjælp af de tinglaserede, keramisk tegl. Motiverne blev først og fremmest skabt og anvendt indenfor et religiøst tema. Derfor er det også naturligt, at museet er placeret i et gammelt kloster.

Udsmykningen i klosterkirken, både hvad angår kakler, men også bladguld og træskære-arbejde, er nærmest ubeskrivelig, og skal bestemt opleves.

På øverste etage i museet findes det smukke Grande Panorama de Lisboa – et næsten 23 meter langt panorama udført i blåmalede kakler. På museet findes en udmærket audioguide, der både fortæller om de enkelte værker, og om teknikken bag fremstillingen af kakler.

Åbningstider: 10:00-18:00 (lukket mandag).

Transport: Bus 718, 742 og 794 stopper foran museet.

6. Parque das Nacoes

[Park + Akvarium + Svævebane]

En tur med svævebanen giver en god udsigt over parken. Foto: bernswaelz fra Pixabay 

Den imponerende Parque das Nacoes, og hele det omkringliggende område, blev anlagt i forbindelse med verdensudstillingen i 1998. Det er ikke en klassisk park med træer og planter, men nærmere en park for arkitektur, hvor planterne er udskiftet med moderne bygningsværker. Og så ligger den smukt, direkte ud til Tagus-floden. Her har man bl.a. et flot kig til den storslåede Vasco da Gama-bro, der med sine 17,2 km er den længste vejbro i EU.

Det kan være en sjov oplevelse at tage med svævebanen, Telecabine Lisboa, som fragter gæster de 1230 meter fra det store tårn, Torre Vasco da Gama, til akvariet (og retur). Her får man en førsteklasses udsigt over parken og floden. Akvariet, Oceanário de Lisboa, er desuden verdens næststørste akvarium, og også et besøg værd. Du kan købe din billet til akvariet online og vise den på mobilen.

Du kan møde forskellige skulpturer i parken, ligesom der ved siden af den store Altice Arena findes flagstænger med alle verdens flag. I shoppingcentret, Centro Vasco da Gama, kan man også få nogle gode timer til at gå med indkøb. Her findes nemlig alle typer butikker og flere restauranter.

Transport: Metro til Estação do Oriente.

Spring køen over: Køb din billet til svævebanen i Parque das Nacoes her og vis den på mobilen

7. Loppemarked i Lissabon

Der kan købes mange forskellige ting på det store marked – en af de vigtige seværdigheder, hvis du vil gøre et godt loppefund i Lissabon. Foto: Kyrios Kyriakos fra Pixabay 

Er du i Lissabon en tirsdag eller lørdag, kan det være en spændende oplevelse, at besøge det store loppemarked, Feira da Ladra (direkte oversat: De kvindelige tyves marked) på Campo de Santa Clara. Trods navet er her nu ganske fredeligt, men pas på dine værdigenstande, som du ville gøre på et hvilket som helst andet marked.

Uanset om du er på jagt efter noget særligt, eller du bare kan lide at snuse, og mærke den lokale atmosfære, er Alfamas store loppemarked en spændende oplevelse. Kom først på dagen, hvis du vil gøre de bedste køb.

De største boder, og dem der sælger souvenirs, har længe åbent, men de små lokale handlende, primært kvinder, der har deres varer på et tæppe indenfor de sirligt afmærkede og nummererede pladser, pakker allerede sammen ved middagstid.

Transport: Sporvogn 28, bus 734 eller metro til Santa Apolónia (fra Santa Apolónia skal man gå op ad en stejl bakke).

8. Tur med sporvogn 28

[Sightseeing]

De gule sporvogne er et klassisk syn i Lissabon, og Rute 28 tager dig forbi en række skønne seværdigheder. Foto: Ilse Meister fra Pixabay 

Sporvognslinje 28 er blevet et sandt tilløbsstykke for turister i Lissabon. Desværre. De gamle gule sporvogne har længe været synonym med Lissabon, og de findes gengivet på alt fra køleskabsmagneter til indkøbsposer i stof og sofapuder. Men de er også charmerende, og det er turen rundt i Alfamas smalle, snoede og bakkede gader ombord på linje 28 også.

De hvinende lyde, når hjulene suser over de gamle skinner, gnisterne der springer fra elkablerne, og chaufførens koncentrerede blik, når han forsøger at få overblik over trafikken, er fantastiske indtryk.

Du kan bruge det almindelige rejsekort i sporvognen (Læs mere i afsnittet ’Sådan kommer du rundt i Lissabon’), men det er langt fra sikkert, at du kan få en plads. Det er nemlig en billig og populær oplevelse, som samtidig giver mulighed for at se meget af byen.

De klassiske sporvogne fra 1936 og 1947 er desuden korte modeller, med få siddepladser. I stedet for at planlægge en tur med rute 28, kan det derfor være smart blot at springe på sporvognen, hvis du pludselig ser en knap så fyldt vogn.

Du kan også være strategisk og stå på ved en af sporvognens endestationer – der er bedre mulighed for at få plads. Om aftenen er der heller ikke så travlt, så en aftentur med sporvogn 28 er også en mulighed. Jeg har endda oplevet, at mine to rejsefæller og jeg havde en sporvogn for os selv, en sen aften på vej hjem fra Alfama.

9. Convento da Ordem do Carmo

[Klosterruin + museum]

Klostret Convento da Ordem do Carmo blev voldsomt beskadiget af jordskælvet. I dag er det en af de smukkeste seværdigheder i Lissabon. Foto: Aurélien MAILLET fra Pixabay 

Klostret med den tilstødende kirke blev voldsomt beskadiget under jordskælvet i 1755, men i modsætning til byens øvrige bygninger, blev klostret hverken revet ned eller genopbygget. I stedet står det nu som en flot ruin midt i byen, som minder os om de voldsomme kræfter, der er på spil, når jorden skælver.

I dag er Convento da Ordem do Carmo indrettet med en flot arkæologisk udstilling i kirkeskibet uden tag, som fortsætter i den eneste del af bygningen, som er delvist genopbygget.

Indenfor er der mange smukke kunstskatte, og et spændende og flot multimedieshow, som man bør tage tid til at se. Showet fortæller hele historien om klostret, fra det blev bygget, ødelagt af jordskælvet og genåbnet som museum. Kirkens fritstående søjler og tagbuer giver desuden gode fotomuligheder.

Åbningstider: 10:00-18:00 (lukket søndag).

10. Fodbold i Lissabon

Benficas enorme hjemmebane med plads til over 64.000 tilskuere. Foto: Walkerssk fra Pixabay 

Portugiserne elsker fodbold, men det var du sikkert ikke i tvivl om. Hvis du gerne vil vide præcis hvor meget, de elsker fodbold, så tag med til en kamp. I Lissabon findes to af de største portugisiske hold; Benfica og Sporting CP (det tredje store portugisiske hold er FC Porto fra byen Porto).

Der er som regel god stemning, men hvis hjemmeholdet spiller dårligt, er du ikke i tvivl om tilskuernes humør. Der bliver nemlig buhet og piftet så voldsomt, at du ville ønske at du havde taget ørepropper med. Til gengæld er her også feststemning, når spillet på banen fungerer.

Fodboldbilletter købes online på de enkelte holds hjemmeside eller i billetlugen på stadion. Vær opmærksom på, at kampene ikke programlægges i særlig god tid i forvejen. Spilletidspunkter i Portugal er på både fredag, lørdag og søndag. Storholdene spiller som regel aftenkampe.

Benfica

Benfica, i de rød-hvide spillerdragter, spiller sine hjemmekampe på det flotte Estádio da Luz, som også blev brugt til finalen ved EM i 2004 (hvor Grækenland som bekendt slog Portugal). Estádio da Luz er et af de smukkeste stadions i Europa, og har plads til 64.642 tilskuere.

Transport: Metro (blå linje) til Colégio Militar.

Sporting CP

Sporting CP (Sporting Clube de Portugal), i de grønne og hvide spillerdragter, spiller sine hjemmekame på Estádio José Alvalade. Ligesom Benficas hjemmebane blev det også benyttet flittigt ved EM 2004, bl.a. til semifinalen mellem Portugal og Holland (som Portugal for øvrigt vandt 2-1). Estádio José Alvalade har plads til 50.095 tilskuere.

Transport: Metro (gul eller grøn linje) til Campo Grande.

Restauranter i Lissabon – de bedste spisesteder

På det portugisiske menukort står fisk ganske højt. Sardiner er en delikatesse, når det er sæson, men hele året kan du få dem fra frost eller på dåse. Ja, du skal ikke have gået rundt i Lissabon mange minutter, før du støder på den første butik, som udelukkende sælger flotte farvestrålende dåser med sardiner – til turisterne naturligvis.

Herudover er torsk meget populært, og særligt retten ’bacalao’, en slags portugisisk klipfisk, fås alle steder. Prøv den, men vær advaret: den er ofte meget salt og fiske-agtig. En anden type ret er pica pau, som ofte er en frokost eller forret. Pica pau kan være med både oksekød, gris eller kylling, og serveres med kartofler eller ris (og nogle gange begge dele). I retten kan desuden både være kogte, friske og syltede grøntsager.

På mange restauranter bringer tjeneren forskellige små forretter og snacks ind på bordet, inden du har fået mulighed for at bestille. Disse er ikke gratis, men du betaler kun for dem, du spiser. Er du ikke interesseret, eller ønsker du kun nogle af dem, så bed tjeneren om at tage dem, du ikke ønsker, ud igen.

1. LX Factory

[R. Rodrigues de Faria 103]

LX Factory er et gammelt fabriksområde, som er omdannet til kulturelt samlingspunkt. Uden at ødelægge fornemmelsen af de rå fabriksbygninger, er LX Factory blevet til et spændende område med alternative butikker og lækre spisesteder. Man kunne beskrive området som Lissabons ultimative hipster-zone, og det er nok ikke meget forkert. Til gengæld er det et sjovt område at udforske, og du kan få meget forskelligt mad. Prøv f.eks. ’Dogs’ der serverer flotte gourmet-hot dogs.

2. Boteco da Fá

[R. do Vigário 70E]

Både lokale og turister kommer til den lille, lidt primitivt indrettede restaurant, Boteco da Fá. Maden er god, og portionerne er store, men det er selvfølgelig Fado-musikken som er det helt store trækplaster. Fado kan opleves mange steder i Alfama-området, men den helt igennem autentiske oplevelse på Boteco da Fá er nu noget specielt. Her kommer de lokale og spiser, og på skift giver de også lige et par sange, smukt akkompagneret af akustiske guitarer.

3. Trobadores

[Rua de São Julião 27]

Der er langt mellem de hyggelige steder i Baixa, som er præget af mange turistrestauranter, hvor tjenerne står ude på gaden, og forsøger at få dig lokket indenfor. Det sker imidlertid ikke på Trobadores, som er en hyggelig bar og tapas-restaurant, indrettet i bedste middelalder-stil med smukke hvælvinger. Øl og vin serveres i stentøjskrus, og maden er portugisiske specialiteter. Prøv f.eks. en af de lækre pølser, som tilberedes over ild ved bordet.

4. Invicta

[Rua da Esperanca 140]

Dette er det ultimative insider-tip; Invicta er muligvis den bedste restaurant i Lissabon, og uden tvivl et sted, du bare skal besøge, hvis du er glad for fisk og skaldyr. Restauranten ligger væk fra de traditionelle turiststrømme, tæt på Santos-togstationen. Men den tid, du måtte bruge på at komme herhen, er godt givet ud. I de hyggelige lokaler serveres fisk og skaldyr bagt, grillet, stegt og stuvet. Her er alle delikatesserne, og de er helt perfekt tilberedt. Og servicen er i topklasse.

5. Há Tapas no Mercado!!!

[Rua Angela Pinto 12 | Mercado de Arroios, Loja 20]

Leder du efter en god tapas-restaurant, så er Há Tapas no Mercado!!! lige stedet. Faktisk betyder navnet ’Der er tapas på markedet’, og det er tilmed så heldigt, at den tapas, der er på markedet her, er blandt byens bedste. Og det er nemt at komme herhen, blot få minutters gang fra Alameda-metrostationen. Der er kun 7-8 borde, så der er tid og overskud til gæsterne, så man rigtig kan blive forkælet. På portugisisk. Og bliv ikke bange, når du ser, at menukortet også kun er på portugisisk. Bare kast dig ud i det, og prøv lidt af hvert. Det er trods alt en tapas-restaurant…

6. Delirium Cafe Lisboa

[Calcada Nova de Sao Francisco 2A]

Hvis du nogensinde har været i Bruxelles, ved du hvad det handler om, og hvis ikke, vil du blive glædeligt overrasket… altså hvis du kan lide øl. I den belgiske hovedstad er Delirium Cafe en institution i sig selv, hvor du kan få alverdens øl, i store men alligevel stemningsfulde lokaler. Denne fremragende idé har også spredt sig til Portugal, hvorfor Delirium Cafe Lisboa nu kan besøges. Og i modsætning til det belgiske forbillede, kan du også spise her. Maden er ikke stor gastronomi, men passer godt til øl, og det er jo det vigtigste på en ølbar.

Hotel i Lissabon – de bedste overnatningssteder

Hoteller i Bairro Alto, Baixa og Alfama samt så nordligt som Praça do Marquês de Pombal-rundkørslen, er gode steder at bo. Vælger du indkvartering udenfor disse områder, er det en god idé at tjekke, om der er en metrostation i nærheden, så du nemt kan komme ind til centrum, og de mange oplevelser som venter her. Herunder får du tre forslag til hoteller, som ligger i god afstand til de mest populære seværdigheder i Lissabon. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Lissabon her.

1. Britania Hotel

[Rua Rodrigues Sampaio 17]

Britania Hotel er et charmerende hotel i smuk art deco-stil, og blandt de bedste hoteller, Lissabon kan tilbyde. Hoteller ligger i et fredeligt men samtidig spændende område, med god adgang til Lissabons seværdigheder. Med to minutters gang til metro-stationen Avenida, kommer du let rundt i byen, men du kan også bare blive på de lækre, lyse og indbydende værelser, som Britania Hotel tilbyder. Der er desuden døgnåben reception og morgenmad inkluderet i prisen. Læs mere om hotellet her.

2. Hotel Convento do Salvador

[Rua do Salvador 2B]

Convento do Salvador er et dejligt hotel i mellem-prisklassen, som ligger i den fantastiske Alfama-bydel. Hotellet er moderne og stilfuldt indrettet, og lige udenfor døren åbner sig en helt anden verden, nemlig den fantastiske labyrint-agtige Alfama. St. Georgs Slot (Castelo de São Jorge) med den fantastiske udsigt over Lissabon, ligger også kun fire minutters gang væk. Personalet er meget hjælpsomt og imødekommende, og morgenmaden er en buffet med alt hvad du kan ønske dig. Læs mere om hotellet her.

3. Hotel LX Rossio

[Rua da Assuncao 52]

Hvis du gerne vil bo ekstremt centralt, uden at sprænge dit budget, kan du roligt vælge Hotel LX Rossio. Hotellet er et godt og billigt udgangspunkt for at udforske Baixa og resten af Lissabon. Med kun tre minutters gang til metro-stationen Baixa/Chiado, kommer du nemt rundt til de forskellige seværdigheder, men lige udenfor døren har du også gågaderne med masser af butikker, restauranter og caféer. Hotel LX Rossio er ikke luksuriøst, men der er hvad du skal bruge, for at få en hyggelig byferie. Læs mere om hotellet her.Booking.com

Flere oplevelser…

Sintra I forbindelse med en ferie i Lissabon, er det oplagt at besøge den smukke by Sintra vest for den portugisiske hovedstad. Sintra byder på fantastiske slotte og flotte naturoplevelser. Læs mine forslag til de bedste oplevelser i Sintra her.

Madrid Rejser du rundt på den Iberiske Halvø, kan du med fordel besøge nabolandets hovedstad. Madrid byder på masser af fantastiske oplevelser – lige fra kongeslotte til kunstmuseer i verdensklasse og delikate madmarkeder. Læs min rejseguide til Madrid her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (magneter af sporvogne): Billede af nextvoyage fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *