Guide: De bedste seværdigheder i romantiske Salzburg

The hills are alive with the sound of music – sådan synger Julie Andrews i filmklassikeren fra 1965, og det er netop de skønne bakker og bjergene omkring Salzburg, der får hende til at bryde ud i sang. The Sound of Music har gennem mere end 50 år været med til at få turisternes øjne op for den fantastiske østrigske by. Salzburg er fyldt med seværdigheder, hyggelige gader og spektakulære omgivelser, som blot venter på at blive udforsket.

Salzburg har ca. 155.000 indbyggere. Det er den fjerdestørste by i Østrig, men ikke nogen storby. Til gengæld er den gamle bymidte utrolig hyggelig og stemningsfuld, og du kan nemt komme rundt til alle de bedste seværdigheder i Altstadt på gåben.

Den største turistattraktion i Salzburg er uden tvivl fæstningen, Hohensalzburg, som ligger højt hævet over byen. En tur med kabelbanen herop er simpelthen et must. Du kan også nyde mange gode restauranter, spændende museer og naturligvis storslåede vandre- og skiruter i de omkringliggende alper.

Elsker du Sound of Music, tilbydes der også en række ture, som tager dig rundt til de forskellige lokationer, der blev anvendt i filmen.

En by med fest og musik

I det hele taget er Salzburg kendt for sit musik- og kulturliv, og det er ingen hemmelighed, at den verdensberømte komponist, Wolfgang Amadeus Mozart, blev født her i byen. En stor statue af det elskede bysbarn troner på pladsen med det indlysende navn, Mozart Platz, og i indkøbsgaden Getreidegasse skorter det heller ikke på diverse souvenirs med det musikalske geni.

Udsigt over skønne Salzburg, hvor mange af byens bedste seværdigheder kan nås til fods. Foto: Hans Braxmeier fra Pixabay 

I juli og august danner byen desuden ramme om Festspillene i Salzburg (Salzburger Festspiele), der er en stor kulturfestival med musik og teater. Under festspillene er Salzburg som forvandlet, og tusindvis af feststemte turister valfarter til byen. Er du ikke interesseret i at tage del i arrangementerne og festivitasen, kan du med fordel vælge et alternativt rejsetidspunkt.

I denne korte rejseguide finder du masser af inspiration til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Salzburg, så du kan planlægge den ideelle ferie i den skønne by ved alperne. God tur!



Booking.com

Seværdigheder i Salzburg – de 10 bedste oplevelser

1. Altstadt

[Bydel + Sightseeing]

Det er en fornøjelse at gå en tur gennem den travle handelsgade, Getreidegasse. Foto: Duernsteiner fra Pixabay 

Salzburgs gamle bydel, Altstadt, er et sandt overflødighedshorn, når det kommer til historiske bygninger, stemningsfulde gader og romantiske pladser. Her får du middelalderstemning for alle pengene og en vifte af tilbud, som kan tilfredsstille selv den ivrigste kulturelsker.

Du kan med fordel starte dit besøg i Salzburg med en gåtur gennem den hyggelige indkøbsgade, Getreidegasse. Her i hjertet af Altstadt bliver du budt på en shopping-oplevelse udover det sædvanlige. I den smalle gade finder du en blanding af eksklusive modebutikker, lokalt kunsthåndværk, souvenirs og isbarer – alt sammen i charmerende og autentiske omgivelser.

Historien lever videre i Salzburg og selv de nyeste og smarteste butikker holder traditionerne i hævd, hvilket bl.a. kan ses på de dekorative butiksskilte i støbejern, som udsmykker gaden fra den ene ende til den anden. Læg også mærke til de mange skjulte smutveje og baggårde, der går på tværs af hovedgaderne – flere steder er de indrettet med hyggelige caféer og restauranter.

Salt og rigdom

Salzburg betyder ’saltborg’ og salt var gennem århundreder en af de væsentligste årsager til byens rigdom. Salt blev udvundet i de omkringliggende områder og sejlet med pram på Salzach-floden. I Salzburg blev der lagt told på flodprammenes last, og pengene blev bl.a. anvendt til at skabe en smuk og storslået by – inklusiv en uindtagelig fæstning; Hohensalzburg.

Salzburg var i mange år en uafhængig bystat, og under fyrsteærkebiskop Wolf Dietrich von Raitenau oplevede byen stor fremgang. I von Raitenaus regeringstid blev der iværksat en række storstilede byggeprojekter – heriblandt mange kirker – som gav Salzburg det barokke udtryk, som både lokale og tusindvis af turister i dag kan nyde. Faktisk finder du hele 27 kirker her i Altstadt, hvilket er medvirkende til at gøre bykernen til en af de bedst bevarede nord for alperne.

Pompøse bygningsværker

I 1996 blev Salzburgs Altstadt optaget på UNESCOs liste over Verdenskulturarv, og på begge sider af Salzach-floden kan du nyde nogle af de fineste bygningsværker fra det 17. århundrede. På denne tid kom en række italienske arkitekter til byen, og deres indflydelse fornægter sig ikke.

De italiensk-inspirerede barokbygninger tæller bl.a. Salzburger Dom (beskrevet nedenfor), Kollegienkirche, det benediktinske kloster Stift Nonnberg, Residenz-slottet på Residenzplatz samt teateret Felsenreitschule (hvor musikfestivalen foregår i Sound of Music og hvorfra von Trapp-familien ender med at forsvinde).

2. Hohensalzburg

[Fæstning + Udsigt + Museum]

På listen over seværdigheder i Salzburg står den imponerende fæstning på en klar førsteplads. Foto: Hans Braxmeier fra Pixabay 

Den imponerende fæstning, Hohensalzburg, er både Salzburgs storslåede vartegn og byens største seværdighed. Den store middelalderfæstning indtager en prominent placering, hævet over byen på Fæstningsbjerget, Festungsberg. Herfra har besøgende en fantastisk udsigt over den gamle bydel og de omkringliggende bjerge og enge.

Byggeriet af Hohensalzburg blev indledt i 1077 under ærkebiskop Gebhard von Helfenstein. Den første fæstning var relativt lille og omgivet af en træmur, men i takt med at ærkebiskoppernes indflydelse i området blev mere udtalt, var det nødvendigt at udbygge anlægget.

For at opnå tilstrækkelig beskyttelse blev den massive ringmur og vagttårnene opført i 1462 af Burkhard II. af Weißpriach, og siden udbygget af Leonhard von Keutschach.

En af Europas største

I dag står Hohensalzburg med et areal på 250 x 150 meter som en af de største middelalderfæstninger i Europa. Gennem historien må den have været et skræmmende syn for ærkebiskoppernes potentielle fjender, og kun en enkelt gang kom den under angreb.

Det skete under den tyske bondekrig i 1525, hvor lokale minearbejdere og bønder forsøgte at afsætte den siddende ærkebiskop, Matthäus Lang von Wellenberg. De havde dog ikke succes med deres oprør, og det lykkedes ikke at belejre fæstningen.

I 1816 overgik Salzburg til det habsburgske monarki i Østrig og Hohensalzburg blev herefter primært anvendt som kaserne. Fæstningen forblev i kejserens besiddelse selv efter den havde udtjent sin militære funktion. I 1920’erne nåede Hohensalzburg at blive anvendt som fængsel for tilfangetagne italienske soldater fra 1. verdenskrig, inden den blev renoveret og ombygget til en af Østrigs største turistattraktioner.

Meget at se på

Der er meget at se, når du besøger den ikoniske fæstning. Du kan med fordel tage turen herop med kabelbanen, Festungsbahn, som kører nede fra byen (stationen finder du lige bag Salzburger Dom). Kabelbanen er en sjov oplevelse for både børn og voksne, og selvom vognene er ganske moderne går banens historie helt tilbage til 1892.

Når du er ankommet til fæstningen 542 meter over havet, kan du nyde det fantastiske område med gårdspladser, bastioner og kapeller, og du kan tage turen op i det høje Panoramatårn. Fra toppen af tårnet har man en mageløs udsigt, og turen gennem de historiske bygninger, for at komme herop, foregår med en spændende audioguide. Du kan også vælge af besøge nogle af fæstningens forskellige museer.

Museerne på Hohensalzburg

Der findes fem unikke museer på Hohensalzburg: Fyrstekamrene (Fürstenzimmer), Rustkammeret, Fæstningsmuseet, Museet for Rainer-regimentet og Dukkemuseet. I Fyrstekamrene kan du f.eks. komme tættere på Salzburgs historiske herskere, og lære mere om deres liv på fæstningen. Det hele foregår i en af Europas bedst bevarede gotiske bygninger.

I Rustkammeret kan du opleve en stor samling af historiske våben i stemningsfulde omgivelser og på Fæstningsmuseet kan du høre den spændende historie om Hohensalzburg.

På fæstningen finder ud også flere muligheder for at spise, ligesom der arrangeres forskellige aktiviteter for både børn og voksne – f.eks. kan man prøve at skyde med armbrøst, hvilket er sværere end det ser ud…

Åbent maj til september 8:30-20:00 (museerne 9:00-19:00), oktober til december 9:00-17:00.

Køb billet: Køb din billet til Hohensalzburg-fæstningen og kabelbanen her

3. Salzburger Dom

[Kirke]

Domkirken i Salzburg er blandt de mest fremtrædende seværdigheder i den gamle bydel, Altstadt. Foto: Hans Braxmeier fra Pixabay 

Salzburgs storslåede domkirke hæver sig op over byens tage, men kirkepladsen, Domplatz, foran hovedindgangen, er relativt lille. Det får den gotiske katedral til at synes endnu mere majestætisk. De to pompøse klokketårne står som en fornem ramme om den lige så imponerende facade, skabt i lys marmor, som blev hentet fra det nærliggende Untersberg.

Den første kirke på stedet blev grundlagt allerede i år 774, men efter en brand måtte den genopføres i 1181. Den nuværende domkirke er imidlertid fyrsteærkebiskop Wolf Dietrich von Raitenaus værk.

Biskoppen havde i sin levetid stor indflydelse på landets udvikling, og efterlod sig en lang række storslåede bygningsværker – bl.a. Salzburger Dom, som stod færdig i 1628 (hvilket var 11 år efter biskoppens død).

Fyrsteærkebiskoppen så således aldrig den færdige kirke, men mange generationer har siden kunnet nyde det unikke kirkerum. Lysindfaldet ved alteret er fornemt (i kontrast til hovedskibet, som er noget mørkere), og lofterne er ganske spektakulære. I nordtårnet hænger Salvatorklokken, der er Østrigs næststørste kirkeklokke og vejer 14 tons. Læg også mærke til døbefonden, hvor Wolfgang Amadeus Mozart blev døbt.

Domkirkens åbningstider varierer efter sæson – entreen er gratis. Du kan se de aktuelle åbningstider her. Der afholdes også jævnligt koncerter i kirken, så det kan anbefales at tjekke programmet på hjemmesiden.

4. Mozarts fødehjem (Mozarts Geburtshaus)

[Historisk ejendom + Museum]

I Mozarts fødehjem er der inderettet et flot og stemningsfuldt museum. Foto: Hans Braxmeier fra Pixabay 

Mozart fylder meget i Salzburg – man er naturligvis stolte over det verdensberømte bysbarn – og et besøg i Getreidegasse nummer 9 er da også et must på enhver turistrute rundt i Salzburg. På tredje sal i den gule bygning boede Mozart-familien fra 1747 til 1773 (Wolfgang Amadeus Mozart blev født her den 27. januar 1756 som det syvende barn i søskendeflokken).

I dag er hele bygningen indrettet som museum, hvor besøgende kan blive introduceret til komponistens tidlige liv, hans første musikinstrumenter, hans venner og hans store interesse for opera. På tredje sal udstilles Mozarts barne-violin sammen med portrætter, dokumenter og tidlige udgaver af hans musik.

Anden sal er viet til Mozarts interesse for opera og inkluderer det klavichord, som han anvendte til at komponere Tryllefløjten. Et klavichord er et simpelt musikinstrument med strenge der kan ses som forløberen til klaveret.

Museet i Mozarts fødehjem er rigtig flot, og udstillingen er også interessant, selvom du ikke har det store kendskab til den berømte komponist. Museet er dog ikke stort, og pladsen kan være trang – sørg derfor for at ankomme udenfor spidsbelastningerne.

Åbent dagligt 9:00-17:30.

5. Mirabell-slottet (Schloss Mirabell)

[Slot + Slotspark]

Den flotte Pegasus-fontæne er blandt de største seværdigheder i Mirabell-slotsparken. Foto: toxi85 fra Pixabay 

Det romantiske lystslot blev oprindeligt opført af fyrsteærkebiskop Wolf Dietrich von Raitenau til hans elskerinde, Salome Alt, i 1609. Angiveligt tog det blot seks måneder at opføre det prægtige palæ efter fransk og italiensk forbillede, som i dag tjener som en foretrukken bryllupslokation i Salzburg.

Slottet er blevet ombygget flere gange siden indvielsen – først af den østrigske barok-arkitekt, Johann Lukas von Hildebrandt, fra 1721-27, og siden til det nuværende, nyklassicistiske udtryk i 1818.

Marmorsalen, ærkebiskoppernes tidligere balsal, betragtes som en af Verdens smukkeste bryllupssale, og det kan anbefales at kigge indenfor. Sørg også for at nyde den smukt dekorerede trappeskakt, som leder op til salen.

Mens der med tiden er blevet ændret på slottets arkitektur, fremstår den magiske slotshave fortsat med sit barokke udtryk. De strenge geometriske former er tydelige og alléer, blomsterbede og omfattende buksbom-hække sørger for at holde på linjerne. Læg også mærke til Pegasus-fontænen fra 1913, og se om du pludselig bryder ud i sang. Det var nemlig rundt om denne fontæne, at Maria og børnene sang den klassiske ”Do Re Mi” i Sound of Music.

Når du besøger Mirabell-slotsparken bør du også gå en tur forbi ’Dværg-haven’ (Zwergelgarten), hvor en række marmorskulpturer af dværge har haft hjemme siden det 17. århundrede. Syd for slottet kan du også beundre rosenhaven, og du kan naturligvis også smutte forbi Orangeriet, der i dag fungerer som palmehus.

Slottet er åbent dagligt 8:00-16:00 – Marmorsalen er åben mandag, onsdag og torsdag 8:00-16:00, tirsdag og fredag 13:00-16:00.

Haven: Slotshaven er åben dagligt 6:00 til solnedgang og Orangeriet dagligt 9:00-16:00.

6. Untersberg

[Bjerg + Udsigt + Vandring]

Det storslåede bjergmassiv ligger på grænsen mellem Østrig og Tyskland, og er et populært udflugtsmål fra Salzburg. Untersberg er det bjerg, som ligger tættest på Salzburg – ca. 20 km syd for byens centrum – og byder på fantastisk udsigt, skønne naturoplevelser og vidunderlige vandreruter.

Untersberg er et bjergmassiv i Berchtesgaden-alperne med i alt seks bjergtoppe – den højeste top er Berchtesgaden Hochthron (1.973 meter over havet), som ligger på den tyske side, mens Salzburger Hochthron (1.853 meter over havet) er den højeste på den Østrigske side. Tager du hertil fra Salzburg venter en spændende tur med svævebanen Untersbergbahn.

Svævebanen åbnede i 1961 og fragter passagererne fra den lille landsby, Sankt Leonhard, i 456 meters højde til Geiereck-stationen i 1.776 meters højde. Turen tager blot 8½ minutter, og på vej op har du en fornem udsigt fra kabinen.

Fra den øverste station er der en fem minutters gåtur til toppen af Geiereck – det højeste punkt på den østlige side. Herfra kan du tage en ca. 30 minutters vandretur til Salzburger Hochthron. Vandreturen er i kategorien ’let’ og kan også klares af nybegyndere.

Transport: Bus 25 fra Salzburg Hbf til svævebanen Untersbergbahn. Du kan læse mere om svævebanen og se driftsopdateringer her.

Tip: En kontantbillet til bussen + billet til svævebanen koster mere end et 24-timers Salzburg Card, som giver gratis adgang til begge dele. Derfor kan det absolut anbefales at købe Salzburg Card, hvis du vil tage turen til Untersberg! Turen til Untersberg kan med fordel kombineres med besøg på Hellbrunn-slottet (læs mere nedenfor).

7. Hangar-7

[Udstillingshal]

Udstillingen i Hangar-7 tæller bl.a. en række flotte flyvemaskiner. Foto: atimedia fra Pixabay 

Red Bull-stifteren Dietrich Mateschitz kan lide at have mange bolde i luften. Udover den verdenskendte energidrik har Mateschitz også kastet sig over Formel 1, flyshows, rumfart og meget mere.

I den futuristiske glashal, Hangar-7, øst for Salzburgs lufthavn, kan besøgende ganske gratis opleve Red Bull-koncernens fantastiske biler, smarte fly, helikoptere og rumkapsler(!). Sidstnævnte henviser naturligvis til rumkapslen, Red Bull Stratos, som Felix Baumgartner i 2010 benyttede til sit rekordforsøg.

Den østrigske faldskærmsudspringer sprang ud fra den specialbyggede kapsel i 40 kilometers højde, og brød dermed en række astronautiske verdensrekorder.

Hangar-7 er både et imponerende reklamestunt og et spektakulært museum. Den specielle bygning åbnede i 2003 og var oprindeligt tiltænkt som hjemsted for Flying Bulls – en flåde af smukke opvisningsfly. Siden er udstillingen vokset betydeligt, og der er også kommet en række restauranter, caféer og barer til – bl.a. Michelin-restauranten Ikarus.

Udstillingen i Hangar-7 skifter løbende, og da specifikke Formel 1-biler og fly kan være i brug, kan du ikke med sikkerhed vide, hvilke modeller, du kan opleve i hangaren – det gælder også for andre effekter, som kan være på udlån. Du kan dog være sikker på, at der altid er noget at kigge på og imponeres over i den specielle hangar.

Åbningstider: Du kan se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: Bus 2 til Karolingerstraße eller bus 10 til Pressezentrum.

8. Hellbrunn-slottet (Schloss Hellbrunn)

[Slot + Park + Museum]

Slotsparken er det mest fantastiske ved et besøg på Hellbrunn-slottet. Foto: nautilus64 fra Pixabay 

Syd for Salzburg ligger Hellbrunn-slottet, opført til fyrsteærkebiskop Markus Sittikus mellem 1613 og 1619. Den barokke pragtvilla fik navnet Hellbrunn (’klar kilde’) efter det kildevæld, som udspringer ved ejendommen.

Slottet blev opført som en ’dagsresidens’, hvor ærkebiskopperne kunne opholde sig på sommerdage. Om aftenen vendte de tilbage til Salzburg, og Hellbrunn-slottet har derfor ingen sovegemakker.

Underholdende vandkunst

Hellbrunn er særligt kendt for sine ’jeux d’eau’ – vandlege eller trick-fontæner – der er populære blandt turister i sommerperioden. Legene blev opfundet af Markus Sittikus, som havde en interessant form for humor.

Han fik sine ingeniører til at konstruere kunstfærdige figurer, der kunne bevæge sig ved vandkraft, og han fandt også stor morskab i at byde sine gæster på en række praktiske vittigheder, hvor de bl.a. blev tilsprøjtet med vand.

Et eksempel på disse drillerier er de udendørs spisestole i sten. Her kan man aktivere en mekanisme, som sprøjter vand ud over de siddende gæster. I det hele taget er parken fyldt med skøn vandkunst og stemningsfulde områder.

’Vand-teateret’ fra 1750 (og dermed efter Sittikus’ regeringstid) er bestemt også værd at opleve. Her skildrer 163 vanddrevne figurer livet i en lille barok by. Figurerne hamrer, saver og foretager andet håndværk ganske utrætteligt til takten fra et orgel, som naturligvis også er vanddrevet.

Én billet – tre oplevelser

Billetten til Hellbrunn-slottet inkluderer adgang til slottet med audioguide, tur gennem fontænerne med audioguide samt adgang til Folklore-museet i Monatsschlössl. Der er gratis adgang til den store slotspark. Her kan man bl.a. opleve den berømte pavillon, hvor sangen “I am 16 going on 17” bliver fremført i Sound of Music.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Transport: Bus 25 fra Salzburg Hbf (turen tager ca. 20 minutter). Kan med fordel kombineres med udflugt til Untersberg (læs mere ovenfor).

9. Stiegl Brauwelt

[Bryggeri + Museum]

Når du bestiller en fadøl i Salzburg, er der god sandsynlighed for, at du får serveret en Stiegl. Det lokale bryggeris historie går helt tilbage til 1492, og den let syrlige, lyse lagerøl (helles) er populær i hele Østrig. Er du til weissbier, brygger Stiegl også en fremragende én af slagsen.

Vil du høre hele historien om Stiegl-bryggeriet og blive klogere på ølbrygning generelt, kan du med fordel besøge det flotte Stiegl Brauwelt, som ligger ved bryggerikomplekset i udkanten af byen.

Bag de gule mure på det flotte, gamle malthus gemmer sig en oplevelse for alle sanser. Her kan du både se og høre om de spændende aspekter ved ølbrygningen på stedet, men du kan også få lov at røre og dufte ingredienserne og naturligvis smage på øllet.

De autentiske omgivelser danner rammen om en spændende og interaktiv udstilling. På turen rundt får du lov at smage på tre forskellige øl, og bagefter kan du smage endnu flere i bryggeriets restaurant, som også serverer glimrende lokal mad.

Du bliver udstyret med en god audioguide, når du skal gennem museumsudstillingen, men du kan også prioritere en rundvisning med en personlig guide. Disse arrangeres på tysk og engelsk. Besøg hjemmesiden her for mere information.

Bryggeributik og museum er åbent dagligt fra 10:00-19:00 – sidste adgang er en time før lukketid.

Transport: Bus 1 eller 10 til stoppet Bräuhausstraße.

10. Ørnereden (Kehlsteinhaus) & Berghof

[Historisk bygning + Udsigt]

Udsigten fejler ikke noget fra ‘Ørnereden’, hvor der i dag også er indrettet restaurant. Foto: EdwinRS fra Pixabay 

Uanset om du er interesseret i 2. Verdenskrig og Hitlers unikke bjerghus, eller du blot vil nyde den spektakulære udsigt, så er en udflugt til Kehlsteinhaus i Obersalzberg en fantastisk oplevelse. Kehlsteinhaus, også kendt som Ørnereden, var en gave til Adolf Hitler på hans 50-års fødselsdag i 1939, og er i dag et af ganske få bygningsværker fra nazi-tiden, som står næsten uberørt.

Kehlsteinhaus ligger på toppen af bjerget Kehlstein i 1834 meters højde, og efter sigende brød Hitler sig ikke om at opholde sig her, da han led af højdeskræk. Han var til gengæld utrolig glad for at opholde sig på bjergskråningen nedenfor Kehlstein, hvor man kunne finde hans private hjem og fører-hovedkvarter, Berghof.

Obersalzberg i den sydligste del af de bayerske alper, nær grænsen til Østrig, blev benyttet som sommerresidens for flere af nazistpartiets fremtrædende medlemmer. Hitlers Berghof var uden tvivl den mest prominente af disse residenser.

Berghof blev dog ødelagt under afslutningen af krigen (først blev det bombet af det britiske luftvåben og siden nedbrændt af flygtende SS-vagter) og de øvrige Nazi-bygninger blev raget ned i 1950’erne. Kehlsteinhaus er således den eneste bygning i området, som vidner om den dystre fortid.

Spændende historie og hårrejsende tur til toppen

På museet Dokumentationszentrum Obersalzberg kan man blive klogere på områdets historie og forbindelsen til de højtstående nazister. Hitler begyndte selv at besøge området i 1928, og besøgte Berghof for sidste gang den 14. juli 1944.

Fra Obersalzberg fører den stejle Kehlsteinstraße op ad bjerget. Vejen er lukket for almindelig biltrafik, men fra Dokumentationscentret kan man tage med specielle busser, der kan klare stigningen på op til 24 grader. Selvom turen er på 800 højdemeter er der kun et enkelt hårnålesving på ruten. Man kan også vælge at vandre op til Kehlsteinhaus – denne tur tager ca. to timer.

Den sidste etape af turen til Kehlsteinhaus foregår i elevator. Den 124 meter høje elevatorskakt blev boret ind i selve klippen, og man kommer til det nederste niveau gennem en tunnel. Turen op tager blot 41 sekunder så sørg for at beundre elevatorens smukke interiør, som er beklædt med messing og dekoreret med spejle.

I Kehlsteinhaus kan du naturligvis nyde den helt fantastiske udsigt, men du kan også spise i restauranten, der er indrettet i den historiske bygning. I kælderetagen findes desuden en udstilling som fokuserer på husets interessante historie.

Udflugter til Ørnereden

Der arrangeres udflugter til Ørnereden fra Salzburg fra midten af maj til slutningen af oktober. Turene kan også indeholde besøg i Berchtesgaden eller den smukke sø, Königssee. Du kan læse mere om udflugt fra Salzburg til Ørnereden her.

Restauranter i Salzburg – de bedste spisesteder

1. Stiegl-Keller

[Festungsgasse 10]

Det er ikke ofte, at en restaurant kan prale af at have en kælder med udsigt, men det kan man i Stiegl-Keller. Den hyggelige ølhals kældre er gravet ind i fæstningsbjerget, og de blev tidligere anvendt til lagring af Stiegl-bryggeriets øl.

Selvom kældrene er hugget ind i bjerget, er der både vinduer og en fremragende terrasse, der kan benyttes om sommeren. Der kan godt være lidt larmende i de store rum, men stemningen er god, og de lokale retter smager glimrende. Prøv bl.a. den lokale dessert, Salzburger Nockerl – en sød blanding af soufflé og marengs.

2. Mozart Dinner Concert

[Sankt-Peter-Bezirk 1/4]

Har du blot den mindste interesse for Mozarts skønne musik, så kan det anbefales at købe billet til en Mozart Dinner-koncert. Arrangementerne foregår året rundt i den flotte barok-hall, som ligger oven på restauranten St. Peter Stiftskulinarium.

Her serveres en tre-retters menu (som du ikke selv har indflydelse på) og mellem retterne er der ellers fantastisk livemusik med orkester og sangere. Der er dækket flot op med hvide duge. Maden er fin, men det er musikken og selve oplevelsen, man skal komme efter. Du kan læse mere om Mozart Dinner-koncert her.

3. Augustiner Bräustübl

[Lindhofstrasse 7]

Er du i Salzburg om sommeren, kan du med fordel besøge Østrigs hyggeligste biergarten hos Augustiner Bräustübl. Augustiner Bräustübl ligger ved foden af bjerget Mönchsberg, og den imponerende ølhave har plads til intet mindre end 1.400 gæster under de skyggefulde kastanjetræer.

Du kan dog også tage plads i en af de stemningsfulde ølhaller indenfor, hvor du kan nyde lokal mad og ikke mindst den lokale øl, som brygges på stedet. Der er flere forskellige øl at vælge imellem, og de smager alle fantastisk i disse omgivelser.

4. Johanneskeller

[Richard-Mayr-Gasse 1]

Som navnet antyder, er Johanneskeller indrettet i en kælder, men modsat Stiegl-Keller, finder du ikke en ølhal her (selvom der naturligvis også serveres glimrende øl). I stedet er Johanneskeller en hyggelig restaurant indrettet i bedste middelalderstil, hvor du kan tage plads ved træbordene under de stemningsfulde hvælvinger.

På trods af den særlige atmosfære kommer der lige så mange lokale som turister her. Menukortet er ganske omfattende, og der anvendes friske og lækre råvarer. Priserne er bestemt ikke høje og serviceniveauet er i top.

5. Meet2eat

[Innsbrucker Bundesstrasse 136]

Har du lyst til en god steak, og har du ikke noget i mod at tage turen væk fra bymidten, så venter der dig en fremragende oplevelse hos Meet2eat. Det pæne og moderne steakhouse er på kort tid blevet en af byens mest populære restauranter, og efter et besøg forstår man godt hvorfor.

Her serveres de lækreste retter tilberedt på grillen, og tilbehøret til din steak er ikke bare en omgang slatne kartoffelbåde. Anretningerne er også flotte og indbydende. Meet2eat ligger ikke langt fra Hangar-7 og Stiegl Brauwelt, så hvis du i forvejen er i området, bør du bestemt få stillet din sult her.

Overnatning i Salzburg – de bedste hoteller

Der findes mange skønne hoteller i Salzburg, og nedenfor finder du tre forslag til gode overnatningssteder i den østrigske by. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Salzburg hos Booking.com her.



Booking.com

1. Altstadt Hotel Hofwirt

[Schallmooser Hauptstraße 1]

Altstadt Hotel Hofwirt er indrettet i en flot bygning fra 1878, og beliggenheden er rigtig god i forhold til at komme rundt og opleve de mange spændende seværdigheder i Salzburg. Indenfor 10 minutters gang kommer du bl.a. til Mirabell-slottet og den historiske indkøbsgade, Getreidegasse.

Værelserne er pæne og moderne indrettet, og morgenbuffet byder på mange lækre retter – om sommeren kan du endda nyde morgenmaden på terrassen. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

2. H+ Hotel Salzburg

[Südtiroler Platz 13]

Kommer du til Salzburg med tog, kan du med fordel vælge at tjekke ind på H+ Hotel. Det moderne og stilrene hotel ligger nemlig lige over for Salzburgs hovedbanegård. Herfra er der blot et kvarters gang til den skønne Altstadt, ligesom du finder de forskellige bybusser lige om hjørnet.

Blandt hotellets faciliteter findes et lækkert toetagers fitness- og spaområde. Værelserne er lyse og indbydende og badeværelserne det samme. Morgenmaden er også glimrende og dejlig at stå op til. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

3. Wolfgang’s

[Fanny-von-Lehnert-Straße 6-8]

Søger du billig overnatning i Salzburg, kan du med fordel vælge Wolfgang’s. Wolfgang’s er et hostel / budget-hotel, hvor du kan vælge mellem et privat værelse med eget bad og en enkeltseng på en sovesal. Her er rent og pænt – også på de fine fællesarealer der bl.a. tæller bar, opholdsrum og fælleskøkken.

Placeringen er heller ikke dårlig, og der er blot 300 meter til hovedbanegården. Til gengæld er det en lidt længere gåtur, når du skal ind til Salzburgs gamle bydel. Du får dog et godt overnatningssted for pengene. Læs mere om hotellet hos Booking.com her.

Sådan kommer du til Salzburg

Skal du på kør-selv ferie til Italien, kan du med fordel gøre stop i Salzburg, som ligger lige på vejen. Der er ca. 1.100 km til Salzburg fra den dansk/tyske grænse, og mange danskere besøger byen i bil, selvom der kan være nogle udfordringer forbundet med at køre rundt inde i selve Salzburg. Her kan du med fordel parkere udenfor centrum. Der er dog også gode forbindelser til Salzburg med tog og fly.

Salzburg med fly

I vintersæsonen kan du ofte finde direkte fly fra Danmark til Salzburg, hvor skigæster søger mod alpernes sne. I sommersæsonen vil det ofte være nødvendigt med en mellemlanding. Du kan også flyve til München, og tage toget herfra. Du kan faktisk komme fra lufthavnen i München til hovedbanegården i Salzburg på 2 timer og 15 minutter med et enkelt skift på Münchens Øst-banegård.

Salzburg med tog

Det er oplagt at komme til Salzburg med tog. Stationen ligger relativt centralt i byen, og finder du hotel i centrum, kan du således hurtigt være i gang med at opleve de mange spændende seværdigheder, som gemmer sig i skønne Salzburg.

På de bedste afgange kan du komme fra København til Salzburg med tog på ca. 14 timer. Her skal du skifte tog i Hamborg og München. Rejsetiden er omtrent den samme fra Aarhus, og der skal skiftes på samme stationer.

Salzburg er også et oplagt stop, hvis du rejser på Interrail gennem Europa. Strategisk placeret midt i Europa, er Salzburg ideel at besøge, uanset om du rejser i det vestlige- eller østlige Europa.

Du kan læse min guide til Interrail her.

Sådan kommer du rundt i Salzburg

Salzburgs gamle bymidte, Altstadt, er ganske kompakt, og du kan nemt komme rundt til de bedste seværdigheder til fods. Herudover findes der et godt netværk af busser, som kan bringe dig til destinationer udenfor centrum.

Busbilletter kan købes af chaufføren eller på forhånd i kioskerne med store ’Trafik’-skilte. Der er penge at spare ved at købe billetter på forhånd, men så skal du også købe sæt af fem billetter (f.eks. 5 enkeltbilletter). Enkeltbilletter er relativt dyre, så det kan hurtigt være en fordel med en 24-timers billet, hvis du skal køre en del med bus.

Der kan være endnu flere penge at spare ved at købe et ’Salzburg Card’. Salzburg-kortet gælder til de lokale busser, en række af byens museer samt til Untersberg-svævebanen. Planlægger du at skulle med svævebanen til Untersberg, sparer du med garanti penge med Salzburg Card. Læs mere om Salzburg Card her.

Flere oplevelser…

Har du lyst til at fortsætte din rejse i området byder de østrigske alper på mange spændende oplevelser. Er du til vandring, kan du f.eks. finde mange billige skihoteller i alperne hen over sommerperioden. Du kan også tage over grænsen til Tyskland og besøge Bayerns hovedstad, München. Det tager blot 1 time og 30 minutter at komme med tog fra Salzburg til München. Du kan læse mine forslag til de bedste seværdigheder i München her.

Wien Den østrigske hovedstad er en helt fantastisk og storslået oplevelse. Byen rummer masser af smukke bygningsværker fra kejsertiden og utrolig mange interessante museer. Her findes også en lang række fremragende spisesteder og barer. Tager du med tog fra Salzburg til Wien tager turen blot 2 timer og 20 minutter. Du kan læse min rejseguide til Wien her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (udsigt over Salzburg): Billede af Makalu fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *