Seværdigheder i London: De 10 bedste museer

London byder på masser af spændende museer for både børn og voksne. Uanset om du er interesseret i kunst, kultur eller historie, finder du nogle af Verdens mest imponerende udstillinger her i den britiske hovedstad. De bedste museer i London er samtidig blandt de bedste seværdigheder i hele kongeriget.

Læs også: Sådan kommer du til London

Det er som regel gratis at besøge de faste udstillinger på de nationale museer, mens man skal købe billet til de forskellige særudstillinger. Gratis adgang til museerne er en stor fordel i en by, der ellers er ganske dyr at være turist i.

Man føler sig heller ikke lige så forpligtet til at se hele museets udstilling, som man ville have gjort, hvis entréen havde været dyr. I stedet kan man fokusere på netop de områder, man har mest interesse for. Vil du gerne støtte de enkelte museer, kan dette gøres ved at donere penge i montren ved indgangen.

Læs også: De 15 bedste gratis oplevelser i London

Antallet af museer i London er svimlende, og der kommer løbende flere til. I denne guide har jeg valgt at fokusere på nogle af byens største og bedste museer, og samtidig forsøgt at favne så bredt som muligt. Her er både finkultur og spændende museer for børn. Museerne fra 1-8 er alle gratis at besøge (tillæg på særudstillinger), mens 9 og 10; museumsskibet Cutty Sark og Churchill War Rooms koster entré.

Læs også: De 20 bedste oplevelser i London (her kan du også finde information om Londons offentlige transport samt forslag til byens bedste restauranter og hoteller)

Museer i London: De 10 bedste oplevelser

1. British Museum

[Historie og Kultur]

De egyptiske mumier er blandt hovedattraktionerne på British Museum, og blandt de største seværdigheder i London. Foto: Denis Doukhan fra Pixabay 

British Museum er en mastodont, når det kommer til museer. Med over 7 millioner genstande er museets samling enorm, og du kan roligt afsætte god tid til besøget. Tro mig; det bliver ikke kedeligt. Her får du hele menneskets historie serveret, lige fra egyptiske mumier over aztekisk kunst til britisk krigsudstyr.

Det er den irske videnskabsmand Sir Hans Sloane, man i dag skal takke for det imponerende museum. Det var nemlig hans personlige samling, der i 1753 dannede grundlag for museet – Verdens første nationale museum åbent for offentligheden. Hvis Sloane besøgte museet i dag, ville han nok få et chok, for der er nemlig sket utrolig meget på stedet siden 1753, og hvert år besøger 6 millioner mennesker British Museum.

Bandt museets mest prominente genstande er de egyptiske mumier og Rosetta-stenen. Rosetta-stenen blev fundet i 1799, og viste sig at revolutionere arkæologi og historie for evigt: Den gjorde det nemlig muligt at oversætte de egyptiske hieroglyffer.

Andre kendte genstande tæller Parthenonfrisen (marmorfrise fra Parthenon i Athen), basaltstatuen fra Påskeøen, Lewis-skakbrikkerne (udskåret af hvalros omkring år 1100) samt imponerende gravgods fra Sutton Hoo-graven (500- og 600-tallet).

Genstande fra Egypten og Grækenland

Meget af materialet er blevet indsamlet i det britiske imperiums storhedstid – dengang landet var en dominerende faktor på verdenskortet. I dag er ejerskabet af flere af de udstillede genstande til diskussion. Både Grækenland og Egypten har ytret ønske om at få nogle af de mest kostbare genstande fra deres respektive lande udleveret. Indtil videre kan de dog nydes her på British Museum.

Formidlingen på museet fungerer glimrende, og det kan anbefales at gå med på en af de daglige rundvisninger. Rundvisningerne er tema-opdelte, og du kan finde tidsplanen på museets hjemmeside. Husk også at nyde de imponerende bygninger, særligt Great Court – den overdækkede plads mellem de fire hovedbygninger. Museet byder også på masser af spændende aktiviteter for børn.

Udstillingerne er åbne dagligt 10:00–17:30 (fredage til 20:30). Find mere information og se tidspunkter for rundvisninger på British Museum her.

Transport: Undergrund til Tottenham Court Road, Holborn eller Russell Square.

2. National Gallery

[Klassisk kunst]

Hovedindgangen til National Gallery som vender ud mod Trafalgar Square. Foto: papannon fra Pixabay

Det britiske nationalgalleri er et slaraffenland, når det kommer til kunst. Den storslåede bygning på Trafalgar Square huser mere end 2.300 kendte malerier fra midten af det 13. århundrede til 1900.

Listen over værker, som man bare må se, er ganske lang, så du oplever næppe det hele ved et enkelt besøg. Start gerne med at studere den ikoniske bygning, og i særdeleshed den smukke facade, som blev tegnet af William Wilkins, og opført mellem 1832 og 1838.

Når du har lagt Trafalgar Square med Lord Nelson-statuen bag dig, kan du for alvor fordybe dig i Vesteuropæisk kunst i verdensklasse. Du finder fantastiske værker af Vermeer, Van Gogh, Seurat, Raphael, Leonardo da Vinci og Rubens i de smukke omgivelser. Og naturligvis flere betagende malerier af J.M.W. Turner, heriblandt den ikoniske The Fighting Temeraire (1839). I et radioprogram på BBC i 2005 blev netop dette værk udråbt som ’Nationens favorit-maleri’ efter en afstemning.

Åbent dagligt 10:00-18:00 (Fredag til 21:00).

Transport: Charing Cross.

3. Victoria and Albert Museum

[Kunst og design]

Man kan bl.a. opleve mange klassiske skulpturer på V&A. Foto: Brett Jordan fra Unsplash

Victoria and Albert Museum (i daglig tale V&A) er opkaldt efter Dronning Victoria og Prins Albert. Museets imponerende samling spreder sig over syv etager, hvor du kan beundre det ypperste indenfor kunst og design.

Her finder du både malerier, beklædning, møbler, keramik, skulpturer, glas og smykker – en spændende blanding, der rummer genstande lige fra oldtiden til i dag.

V&A blev grundlagt i 1852, og et af formålene med udstillingerne var at (ud)danne Londons arbejderklasse. Derfor blev bygningerne også som nogle af de første forsynet med indendørs belysning.

Gaslamperne gjorde det nemlig muligt at besøge museet om aftenen, hvor arbejderne havde fri. Det var altså ikke finkultur a la National Gallery man fandt her, men folkets kultur, herunder brugsgenstande og designs fra alle dele af Verden.

Der er mange spændende genstande på V&A, og det kan anbefales at deltage i en af de mange daglige rundvisninger. Rundvisningerne er gratis, og kan give en god introduktion til museet og dets mest interessante genstande. En af disse er med sikkerhed Tipu’s Tiger, et robotagtigt kunstværk fra det 18. århundrede. Også den store udstilling af smykker, og det enorme rum med meterhøje skulpturer, er spændende at opleve.

Åbent dagligt 10:00-17:45 (Fredag til 22:00).

Transport: Undergrund til South Kensington.

4. Tate Modern

[Moderne kunst]

Den store turbinehal på Tate Modern. Foto: Massimo Virgilio fra Unsplash

Det tidligere kraftværk, Bankside Power Station, langs Themsen er en utraditionel men overraskende velegnet bygning til et moderne kunstmuseum. Efter et besøg på Tate Modern, kan du vurdere, om du er enig. Samlingerne fejler i hvert fald ikke noget. Her finder du værker af de største kunstnere fra 1900 og op til i dag. Picasso, Matisse, Dali, Magritte, Pollock og Warhol er blot nogle af de navne, der får Tate Modern til at skille sig ud fra mængden.

Tate Modern er en del af Tate-gruppen, som desuden tæller Tate Britain her i London, Tate Liverpool og Tate St. Ives i Cornwall. Alle museerne er værd at besøge, men ingen lokation overgår det nedlagte kraftværk, der åbnede som museum i 2000.

Udsigt over Themsen

Fra 10. etage har du et fremragende panoramavue over mod St. Paul’s Cathedral på den anden side af Themsen. Tate Moderns enorme turbinehal skaber også illusionen af en katedral – dog ikke en religiøs én af slagsen, men en industriel katedral med en helt særlig akustik.

Tate Modern har desuden mange fine aktiviteter til børn, og på 3. sal finder du familiezonen. Museet er meget populært (op mod 6 millioner besøgende om året), så hvis du vil slippe for den vildeste trængsel, bør du undgå at komme her i weekenden.

Åbent søndag til torsdag 10:00-18:00, fredag og lørdag 10:00-22:00.

Transport: Undergrund til Southwark eller Blackfriars.

5. Natural History Museum

[Naturhistorie]

Den store blåhval er noget af det første, man oplever, når man træder ind på Natural History Museum. Foto: Waid1995 fra Pixabay

Den storslåede museumsbygning, tegnet af Alfred Waterhouse, ligner et elegant slot. Bygningen er et fornemt eksempel på viktoriansk arkitektur, og den danner en fantastisk ramme om museets imponerende naturhistoriske samling. Oprindeligt var den naturhistoriske udstilling en del af British Museum, men da pladsen på det ellers store museum blev for trang, flyttede man til de nye bygninger i South Kensington i 1881.

Hovedattraktionen på Natural History Museum er uden tvivl den flotte udstilling af dinosaur. De flotte skeletter af fortidens enorme øgler er et hit hos både børn og voksne. Det er ikke hver dag, man står ansigt til ansigt med en mægtig T-Rex.

Museet rummer en fantastisk samling af dyr, planter, mineraler og fossiler, og er det perfekte udgangspunkt for leg, underholdning og læring. Husk også at beundre det enorme skelet af en blåhval, der hænger ned fra loftet, inden du prøver en tur i jordskælvssimulatoren.

Køen til at komme ind på museet i weekenden kan være chokerende lang, så planlæg at besøge Natural History Museum i hverdagene, hvis du har mulighed for det.

Åbent dagligt 10:00-17:50.

Transport: Undergrund til South Kensington

6. Imperial War Museum

[Krig]

Da Imperial War Museum blev grundlagt i 1917, var det planen, at det skulle formidle den igangværende 1. Verdenskrig til den britiske befolkning. Desværre blev 1. Verdenskrig ikke den eneste krig med britisk deltagelse, og museets fokus og dets flotte samlinger er derfor løbende blevet udvidet betydeligt. I dag dækker museet alle konflikter, som det britiske militær har været involveret i siden 1914.

Det er en spændende oplevelse at besøge Imperial War Museum (IWM). Den enorme udstilling strækker sig over seks etager, og rummer samlinger af uniformer, køretøjer, våben, fotografier og film, der alle fortæller en lille del af den omfattende historie om et land i krig.

De overdækkede atriumgårde er de mest spektakulære. Her hænger fly fra forskellige tidsaldre i wire ned fra loftet, mens gulvet fyldes med alskens køretøjer lige fra hestetrukne kanoner til moderne kampvogne. Det ikoniske Spitfire-kampfly er naturligvis blandt højdepunkterne (Er du interesseret i fly så besøg også Royal Air Force Museum som er beskrevet nedenfor).

Åbent 10:00-18:00.

Transport: Undergrund til Lambeth North eller Elephant & Castle.

7. Museum of London Docklands

[Handel og skibsfart]

Museum of London Docklands er blandt byens knap så kendte museer, men i det 200 år gamle pakhus ved Themsen, kan du blive klogere på Londons historiske rolle som havneby. Her fortælles spændende historier om handel og migration, og du kan bl.a. opleve ’Sailortown’, en stemningsfuld genskabelse af London i det 19. århundrede.

Hvordan var havnearbejdernes liv? Og hvordan var London involveret i sukkerplantager og slavehandel? De varierede udstillinger og de dygtige guider gør besøget i London Docklands utrolig medrivende, og du skal nok få besvaret alle dine spørgsmål. Blandingen af originale genstande, interaktive udstillinger, lyd og video gør også Museum of London Docklands til en fremragende familieaktivitet.

Åbent dagligt 10:00-18:00

Transport: Letbane (DLR) til West India Quay.

8. Royal Air Force Museum

[Luftfart]

Royal Air Force Museum er for alle dem, der ikke kan få nok af flyvemaskiner og helikoptere. På den gamle Hendon-flyveplads nordvest for Londons centrum, er der indrettet en enorm udstilling som hyldest til det royale britiske luftvåben, Royal Air Force (RAF). Udstillingen fylder seks store hangarer, og viser hele luftvåbenets historie fra grundlæggelsen i 1918 op til i dag.

På museet kan du naturligvis komme helt tæt på de mange flotte maskiner, men også lære mere om de heltemodige piloter, der fløj dem. Her er en stor udstilling dedikeret til piloter fra forskellige krige (inklusive flotte uniformer og andet udstyr). Du kan også teste dine egne evner som pilot i flysimulatoren.

Spændende historie og nye helikoptere

Der har været mange teknologiske fremskridt gennem RAFs 100 år lange historie, og du kan blive meget klogere på de forskellige komponenter, der har være med til at udvikle fly og helikoptere. Hangar 3 og 4 er dedikeret til 2. Verdenskrig, og fokuserer særligt på Slaget om England i 1940. Her kan du både opleve de britiske fly Hawker Hurricane og Supermarine Spitfire, men også et eksemplar af det tyske Messerschmitt Bf 109.

Blandt nyere genstande findes bl.a. en Westland Sea King-helikopter, som er blevet fløjet af Prinse William. Prinsen færdiggjorde sin uddannelsen som pilot ved luftvåbnet i 2009.

Åbent 10:00-18:00 (marts til oktober), 10:00-17:00 (november til februar).

Transport: Undergrund til Colindale.

9. Churchill War Rooms

[2. Verdenskrig]

Under jorden i Westminster findes et af Londons mest interessante museer: Churchill War Rooms. Museet er egentlig en sammensmeltning af Cabinet War Rooms, det underjordiske kompleks, hvor den britiske regering havde kommandocentral under 2. Verdenskrig, og Churchill Museum dedikeret til den britiske statsmand Winston Churchill.

Samlet giver museet et spændende indblik i de strategiske beslutninger og livet under krigen samt et fornemt portræt af den britiske premierminister.

Konstruktionen af det underjordiske hovedkvarter begyndte i 1938, og det stod klar til brug den 27. august 1939 – blot en uge inden Storbritannien erklærede krig mod Nazityskland. Det komprimerede kompleks blev benyttet under hele krigen, og kunne huse over 100 mand. Her var både sovesale til personalet, private værelser til officerer og ministre samt rum til maskinskrivning og telefonering.

Altid optaget på badeværelset

Churchill havde også et privat kontor- og soveværelse, hvor både hans datter (Mary Soames) og hans kone af og til tilbragte natten. På døren til Churchills badeværelse var et permanent skilt med teksten “engaged” (optaget). I realiteten var det dog slet ikke noget badeværelse, men i stedet et hemmeligt telefonrum, med en direkte linje til den amerikanske præsident, Franklin Roosevelt.

Det er rigtig spændende at besøge Churchill War Rooms, og med audioguiden, som er inkluderet i billetprisen, forsynes du med masser af spændende informationer og anekdoter. Hvis du ikke allerede har set Gary Oldmans Oscar-vindende præstation som den britiske premierminister Winston Churchill i filmen The Darkest Hour, kan det varmt anbefales at gøre dette, inden besøget i det underjordiske hovedkontor.

Åbent dagligt 9:30-18:00.

Transport: Undergrund til Westminster eller St. James’ Park.

10. Cutty Sark

[Skibsfart]

Er du interesseret i søfartshistorie så må du bestemt besøge det smukke træskib, Cutty Sark. Foto: 5477687 fra Pixabay

Englands stolte maritime historie kommer for alvor til live, når du besøger det smukke træskib Cutty Sark. Den skotske ’klipper’ fra 1869 ligger i tørdok i Greenwich øst for London, og er spændende at besøge for alle med interesse for skibsfart og britisk historie.

Da Cutty Sark stod færdig i 1869 var det blandt de hurtigste lastførende sejlskibe, der nogensinde var blevet konstrueret. Formålet var at bringe varer (primært te) hurtigt fra Kina til Europa. Da Suez-kanalen blev indviet samme år (1869), blev dampskibe dog hurtigt foretrukket på ruten mellem Europa og Asien. Cutty Sark fik derfor kun få år som fragtskib for te, og kom i stedet til at sejle med uld fra Australien.

Museumsskib med interaktiv formidling

Siden 1953 har Cutty Sark fungeret som museumsskib, og selvom en voldsomt brand i 2007 kortvarigt satte en stopper for besøgende, er skibet i dag smukt restaureret. Den interaktive historieformidling, man oplever på skibets forskellige dæk, er utrolig spændende, og man kan nemt tilbringe flere timer her – skibet føles langt større, end det syner udefra.

Under besøget hører du både om byggeriet af Cutty Sark, om livet ombord på skibet, og om de varer, der blev fragtet. Alt sammen formidles glimrende gennem audioguide og små film. Har du god tid i Greenwich, kan det anbefales at besøge Det maritime museum, inden du går ombord på Cutty Sark. På den måde får du nemlig hele konteksten for skibsfart og handel med.

Åbent dagligt fra 10:00-17:00

Transport: Letbanen (DLR) til Cutty Sark eller sejltur på Themsen til Greenwich.

Flere oplevelser…

Du kan med fordel finde inspiration i mine forskellige guides til den engelske hovedstad:

Sådan kommer du til London

De 20 bedste oplevelser i London

London: 15 gratis oplevelser

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (British Museum): Billede af hurk fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *