Seværdigheder i Dublin: 15 fantastiske oplevelser

Irlands charmerende hovedstad byder på masser af uforglemmelige oplevelser. Her er fest, kultur og historie for alle pengene, og så er den irske befolkning utrolig venlig og imødekommende. Lokale, nationale og globale tendenser smelter sammen her i Dublin, og det helt særlige miljø er en fornøjelse at udforske. Dublin byder også på en lang række unikke seværdigheder, indkøbsmuligheder og naturligvis caféer, restauranter og pubber.

Meget af Dublins arkitektur er præget af tiden under det britiske imperium, men her er skam også blevet plads til nogle helt særlige detaljer; læg f.eks. mærke til de farverige hoveddøre. Da mange at byens huse ligner hinanden, har de malede døre tilført lidt krydderi i de ellers ensformige gader.

De farvestrålende døre er blevet et sjovt særkende for den irske hovedstad. Foto: TuendeBede fra Pixabay 

Shopping, seværdigheder og arkitektur

En gade, der bestemt ikke er ensformig, er Grafton Street, der sammen med Henry Street udgør Dublins primære indkøbsområde. Begge gader byder på mange flotte butikker, og er et must at besøge for alle, der kommer til Dublin, for at svinge kreditkortet.

Du kan naturligvis også nøjes med at nyde stemningen i de travle gader og efterfølgende slappe af i en af byens hyggelige parker eller på en pub i det hyggelige Temple Bar, hvor vimpler, flag og blomster sørger for en helt unik stemning.

Dublin har lidt over en halv million indbyggere, men tæller man forstæderne med, er tallet tre gange højere. Byen har mange historiske bygninger, bl.a. Dublin Slot, universitetet Trinity College samt en række fornemme kirker og katedraler. Her findes dog også masser af moderne arkitektur. Byen vokser nemlig med hastige skridt, og interesserer du dig for byudvikling, er her altid noget nyt at se på – det kan f.eks. gøres fra en af turbådene, der sejler på Liffey-floden.

I denne korte rejseguide kommer du forbi de 10 bedste seværdigheder samt fem forslag til restauranter, du bare må besøge i Dublin – i alt 15 fantastiske oplevelser! Herudover finder du praktiske informationer om transport og anbefalinger til de bedste hoteller i den irske hovedstad. God tur til Dublin!Booking.com

Sådan kommer du til Dublin

Fly er naturligvis den oplagte rejseform, når du skal fra Danmark til Dublin – flyveturen kan nemlig overstås på et par timer, og samtidig er det ikke specielt dyrt at flyve til den irske hovedstad.

Du kan også rejse til Dublin med tog, men denne tur er ganske omfattende, og involverer både en tur i tunnellen under Den engelske kanal og en sejltur over Det irske hav. Denne rejse skal udelukkende vælges for oplevelsen – f.eks. hvis du rejser på Interrail. En kør-selv-ferie til Irland skal også kun vælges, hvis du har et særligt behov for at få din egen bil med. Der er nemlig mange fine muligheder for at leje bil i og omkring den irske hovedstad.

Fly til Dublin

Du kan både flyve fra København og Billund, hvis du gerne vil besøge den irske hovedstad. Fra Købenavn er rejsetiden ca. 2 timer og 20 minutter mens den fra Billund er ca. 2 timer og 5 minutter. Fra København flyver både SAS og Ryanair på ruten, mens det irske lavprisselskab er den eneste udbyder på ruten Billund-Dublin. Du kan bruge søgefunktionen herunder til at finde flyafgange med Skyscanner:

Fra Dublins lufthavn til centrum (Dublin Airport til centrum)

Dublins lufthavn ligger ca. 10 km nord for centrum, og består af to terminaler. Ryanair benytter altid Terminal 1 mens det nationale flyselskab, Aer Lingus benytter Terminal 2. Fra begge terminaler er det nemt at komme ind til byen.

Fra Dublin Airport kan du benytte ekspresbussen, Rute 700, som køres af Aircoach. Disse busser kører ca. hvert kvarter, og turen til centrum tager ca. 30 minutter. Aircoach kører også til mange af byens store hoteller, ligesom du kan benytte Aircoach til at komme til en række af Irlands (og Nordirlands) øvrige byer. Køber du billet online, er der penge at spare. Læs mere om Aircoach her.

Du kan også benytte rute 747 AirLink, som betjenes af Dublin Bus. Denne rute bringer dig gennem centrum og bussen stopper bl.a. ved togstationerne Connelly Station og Heuston Station. Ruten giver også mulighed for skifte til letbanen ved en række stop. Du kan benytte rejsekortet Leap Card på denne bus (læs mere nedenfor), men det er ikke en fordel, da du ikke opnår samme rabat, som hvis du blot køber en returbillet online. Du kan læse mere om AirLink og købe billet her.

Den billigste mulighed, når du skal fra Dublins lufthavn til centrum, er at benytte de ’almindelige’ busruter (rute 16 eller 41). Begge tager noget længere tid end Aircoach og AirLink, men benytter du rejsekortet, Leap Card, er de også billigere.

Sådan kommer du rundt i Dublin

Dublin er en herlig by for fodgængere, og det er nemt at komme rundt til mange af byens største seværdigheder til fods. Traditionelt har byens kollektive infrastruktur ikke været specielt god. Heldigvis har det dog ændret sig de seneste år, hvor den lokale letbane, Luas, er blevet udbygget. Udbygningen af Luas fortsætter de næste mange år, men i dag kan besøgende benytte de to linjer; rød og grøn.

Udover letbanen kan du også benytte s-togene (suburban rail service), som bringer dig ud til forstæderne. DART-toget vil være det mest interessante for turister, da det kører ned langs kysten. Sidst men ikke mindst har Dublin op mod 200 buslinjer, som også kan benyttes, når man skal rundt i byen. Du kan tilgå den officielle tjeneste til rejseplanlægning her.

Billetter og Leap Card

Du kan købe enkeltbilletter til din rejse i automaterne på perronerne eller af chaufføren ombord på bussen – vær dog opmærksom på, at du kun kan betale med mønter ombord på busserne, og at der ikke gives penge tilbage. Sørg derfor for at have det præcise beløb i mønter, hvis du vil benytte denne løsning.

Skal du benytte byens kollektive transportmidler flere gange under dit ophold i Dublin, kan du med fordel købe et ’Leap Card’ – Dublins svar på Rejsekortet. Leap Card gælder til alle typer transport: Letbane, tog og busser i Dublin.

Kortet kan købes i kiosker, som annoncerer med ’Leap Card og i begge terminaler i Dublins lufthavn. Leap Card koster €10, hvoraf €5 er et depositum, som kan refunderes, og de øvrige €5 er kredit på kortet. Herefter kan du sætte flere penge ind på dit Leap Card efter behov.

Kortet skal valideres, inden du stiger på letbane og tog. I busserne er der to muligheder; du kan enten vise kortet til chaufføren og samtidig fortælle din ønskede destination (chaufføren vil herefter trække det korrekte beløb fra kortet), eller du kan selv validere kortet på standeren indenfor døren.

Benytter du dig af sidstnævnte mulighed, trækkes det højest mulige beløb automatisk fra kortet. Skal du rejse kortere distancer, er det altså en fordel at lade chaufføren trække beløbet!

Seværdigheder i Dublin – de 10 bedste oplevelser

1. Temple Bar

[Bydel + Shopping + Natteliv]

Pubben ‘The Temple Bar’ er en institution i området af samme navn. Foto: Leonhard Niederwimmer fra Pixabay 

Smalle brostensbelagte gader, farvestrålende facader, flag og blomster, som hænger ned fra vinduer og på husmure. Stemningen er fantastisk i Temple Bar – Dublins kulturelle – og i dag også turistmæssige – centrum.

Temple Bar er et område på sydsiden af Liffey-floden i det centrale Dublin, og en af de mest populære seværdigheder i byen. Her kan du shoppe, slappe af og nyde omgivelserne og naturligvis starte en mindeværdig bytur på en af de mange pubber.

Temple Bar har sandsynligvis fået sit navn efter den engelske Temple-familie – en fornem familie, der boede i området i det 17. århundrede. Sir William Temple, rektor på Trinity College fra 1609 til 1627, byggede et hus med tilhørende have her ved Liffey-floden i starten af 1600-tallet. Flere af hans efterkommere har siden indtaget højtstående hverv i lokalområdet og for den engelske stat, der som bekendt havde magten over Irland i en lang årrække.

En spændende historie

Temple Bar har haft en spændende og omtumlet tilværelse siden Temple-familiens tid. Fra at have været et mondænt kvarter op gennem det 18. århundrede, mistede det sin tiltrækningskraft i det 19. århundrede, for til sidst at blive en regulær slum.

Helt indtil 1980’erne var det et nedslidt og upopulært område, som blot ventede på en gennemgribende renovering. Det statslige transportselskab ønskede at rydde området og anlægge en stor busterminal her, og imens denne idé var på tegnebrættet, blev bygningerne i Temple Bar udlejet for små beløb.

Den billige husleje gav grobund for små butikker, kunstnere og gallerier, og området udviklede sig derfor til et center for kunst og kultur i den irske hovedstad. Planerne om en busterminal blev droppet, og i stedet lever Temple Bar videre med sin unikke mangfoldighed, skæve butikker og alternative gallerier.

Oplevelser i Temple Bar

Selvom Temple Bar er blevet noget af en turistmagnet, og priserne på mad og drikke har taget et voldsomt spring opad, er det stadig et fantastisk sted at besøge.

Du kan shoppe i de charmerende butikker med vintage tøj og brugskunst (bl.a. i gaderne Temple Lane, Crow Street og Fownes Street), eller besøge en af områdets mange hyggelige pubs. Den bedst kendte pub er uden tvivl ’The Temple Bar’, der med sin ikoniske røde facade er det primære vartegn for hele området.

Om aftenen er der utrolig livligt i Temple Bar – faktisk så livligt, at mange lokale lader turisterne have området for sig selv, og i stedet søger mod barer og pubs andre steder i byen. Temple Bar er et oplagt sted at starte en pub crawl, og du vil med garanti møde feststemte mennesker fra hele verden.

Er du ikke for hårdt ramt af tømmermænd om lørdagen, kan du besøge det flotte madmarked på Temple Bar Square (hver lørdag 10:00-17:00), eller se på kunst i bydelens hippe gallerier.

2. Biblioteket på Trinity College og Book of Kells

[Bibliotek + Bibelmanuskript]

The Long Room er bibliotekets smukkeste sal fyldt med historiske bøger. Foto: Rudy and Peter Skitterians fra Pixabay 

Trinity College er Irlands ældste og fineste universitet, grundlagt tilbage i 1592 af Dronning Elizabeth I. Udover at være en anerkendt lærings- og forskningsinstitution tiltrækker de historiske bygninger og smukke parker også mange turister.

Den største seværdighed på Trinity College er uden tvivl det fantastiske bibliotek, The Library of Trinity College, som også fungerer som det irske nationalbibliotek. Alle udgivere og forlag i Irland er forpligtet til at indlevere en udgave af deres publikation til bibliotekets samling, så det er selvsagt et betydelig arkiv, der findes på stedet.

Det er dog kun en mindre del af biblioteket, der er åbent for offentligheden, og her er bibelmanuskriptet Book of Kells samt den 65 meter lange sal ’The Long Room’ kronerne på værket.

Book of Kells

Book of Kells er et sirligt dekoreret bibelmanuskript, som indeholder de fire evangelier fra Det nye testamente. Manuskriptet er en af Irlands største nationale skatte, og samtidig en af de mest populære seværdigheder i Dublin. Book of Kells blev nedskrevet af keltiske munke omkring år 800, og består af 680 sider, som siden 1953 har været sat i fire bind.

I bibliotekets skatkammer kan du opleve de smukke håndskrevne sider og ikke mindst de fantastiske kunstneriske illustrationer. Det er ikke til at fatte, at siderne, du kigger på, er mere end 1200 år gamle.

Der er altid udstillet to af de fire bind – det ene opslået på en af de store illustrationer og det andet opslået på en typisk tekstside. Ønsker du at opleve hele Book of Kells, kan du tilgå en version online.

The Long Room

Udover selve Book of Kells kan du også fordybe dig i den spændende udstilling ”Turning Darkness into Light”, der omhandler tilblivelsen af manuskripterne. Udstillingen giver samtidig indblik i den interessante tidsperiode. Herefter kan du tage turen op ad trapperne, hvor Den lange sal – The Long Room – venter.

The Long Room er Det gamle biblioteks primære sal, opført mellem 1712 og 1732. I dag rummer de smukke egetræsreoler 200.000 af bibliotekets ældste bøger.

The Long Room byder også på mange fine kunstværker – bl.a. en række smukke marmorbuster af forskellige filosofer og forfattere. Du kan også se en af de få overlevende udgaver af Uafhængighedserklæringen, der blev læst op af Patrick Pearse nær byens postkontor den 24. april 1916. Erklæringen ledte efterfølgende til den voldsomme Påskeopstand.

Opstanden varede seks dage, inden den blev nedkæmpet og dens ledere stillet for en krigsret og henrettet. Disse begivenheder kan bl.a. ses skildret i den fremragende film ”Vinden som ryster kornet” (The Wind That Shakes the Barley) fra 2006.

Åbent dagligt 9:30-17:00 (oktober til april 12:00-16:30 på søndage).

3. St. Patrick’s Cathedral

[Kirke]

Inde i den smukke St. Patrick’s Cathedral. Foto: TuendeBede fra Pixabay

Der findes to katedraler i Dublin; St. Patrick’s Cathedral og Christ Church Cathedral. St. Patrick’s er både Irlands national-katedral og samtidig landets største kirkebygning, mens Christ Church Cathedral er sædet for biskoppen.

Er du interesseret i kirkebygninger, historie og religiøs kunst, kan du sagtens besøge begge katedraler, men skal du blot opleve en enkelt kirke i Dublin, kan du med fordel vælge St. Patrick-katedralen.

Den nuværende St. Patrick-katedral blev grundlagt i 1191, og meget af den 91 meter lange bygning blev opført mellem 1191 og 1270. Det 43 meter høje hovedtårn (Minot Tower) blev restaureret i 1370 under ærkebiskop Minot, og det smukke spir blev tilføjet i det 18. århundrede.

Katedralen har navn efter den irske nationalhelgen, St. Patrick, og den oprindelige kirke på stedet var blot et lille trækapel. Kapellet blev opført udenfor bymurene nær en kilde, hvor St. Patrick siges at have døbt omkring 450 konverterede troende.

Viktoriansk udsmykning

Til trods for katedralens 800 år lange historie, er store dele af udsmykningen af væsentlig nyere dato. Efter at have været misligholdt gennem en længere periode, var det i midten af det 19. århundrede nødvendigt at rekonstruere meget af bygningen.

Bryggeren Benjamin Guinness betalte for den omfattende restaurering mellem 1860–65, og katedralens dekorationer har derfor et tydeligt viktoriansk udtryk.

Mere end 500 personer menes at være begravet under katedralens gulv og på kirkegården udenfor. En af de mest kendte er Jonathan Swift (1667-1745), som både var dekan for katedralen og forfatter til bl.a. Gullivers rejser. Swift ligger begravet sammen med sin livsledsagerske, Esther ’Stella’ Johnson.

St. Patrick’s Cathedral er en storslået kirkebygning, som gemmer på mange spændende historier. For at få de bedste historier med, kan du med fordel deltage i en af de (gratis) rundvisninger. Da det er relativt dyrt at købe entré til kirken, får man altså mere værdi for pengene, ved at gå en tur rundt i selskab med de dygtige guider.

Åbent mandag til fredag 9:30-17:00, lørdag 9:00-18:00 (marts til oktober) og 9:00-17:00 (november til februar).

4. Sejltur på Liffey

[Sightseeing]

En sejltur på Liffey-floden giver et spændende indblik i Dublins historie og arkitektur. Foto: Rudy and Peter Skitterians fra Pixabay 

Har du lyst til at opleve Dublin fra en anderledes vinkel, kan du med fordel tage plads ombord på en af de mange sightseeing-både, som sejler på den smukke Liffey-flod. Liffey-floden er 125 km lang og udspringer ved Sally Gap nær Kippure syd for Dublin. Floden løber herefter gennem det centrale Dublin og under byens 16 broer, inden den udmunder i det Irske Hav.

Langs Liffey kan du opleve flere af byens seværdigheder, historiske bygningsværker, moderne beboelseskvarterer og ældre arbejderkvarterer. Du får kort sagt et spændende indblik i byens udvikling, kultur og ikke mindst arkitektur. Der findes flere forskellige operatører, men fælles for dem alle er, at de har dedikerede turguider, som kan fortælle interessant fakta og sjove anekdoter om byens historie.

Spændende ture til vands

Du kan f.eks. vælge Dublin Discovered Boat Tours, som tilbyder en klassisk sightseeing-tur på ca. 45 minutter. Den lave båd kan nemt passere under selv de laveste broer, og er desuden forsynet med glastag, så alle passagerer får det bedste indtryk af omgivelserne. Turen starter ved Sean O’ Casey Bridge i Docklands. Du kan læse mere om turen og bestille billetter her.

Du kan også vælge Viking Splash Tours, som tilbyder en sjov og anderledes sightseeing-tur. Splash Tours råder over syv originale amfibiefartøjer fra 2. Verdenskrig, som i dag bringer turister rundt til Dublins største seværdigheder. Turen er ca. 75 minutter lang, hvoraf 15-20 minutter foregår på vandet.

Guiderne på Splash Tours er utroligt underholdende, og en tur med amfibiefartøjet er oplagt for både børn og voksne. Turen starter ved St. Stephen’s Green North overfor Cliff Townhouse & Shelbourne Hotel. Du kan læse mere om turen og bestille billet her.

5. Guinness Storehouse

[Bryggeri + Museum + Udsigt]

Det flotte besøgscenter på Guinness-bryggeriet er blandt de mest populære seværdigheder i Dublin og bestemt et besøg værd. Foto: Pertti123 fra Pixabay

For mange mennesker er Guinness synonym med Dublin – det er her den mørke og fyldige øl er blevet brygget siden 1759, og det er bestemt også her, at den indtages i de største mængder. De lokale bestiller naturligvis ‘the black stuff’ på den lokale pub, og det samme gør mange af byens turister – selv dem, der ellers aldrig drikker mørk øl…

Arthur Guinness begyndte at brygge sin mørke øl med ristet bygmalt på St. James’s Gate-bryggeriet i 1759. Til trods for et godt produkt havde han dog næppe kunnet forestillet sig, at denne øl skulle få ikonisk status, og blive en verdensomspændende succes. Men det er den blevet, og på Guinness Storehouse – Guinness-bryggeriets besøgscenter – kan du blive meget klogere på den legendariske øl og bryggeriets historie.

Bygningen, som i dag huser Guinness Storehouse, blev opført i 1902 og husede frem til 1988 bryggeriets fermenteringsanlæg. Det var her gæren blev tilføjet til brygget, så der kunne udvikles alkohol. I 1988 blev et nyt gæringsanlæg taget i brug – opført nær Liffey-floden – og det smukke ’Storehouse’ stod ubenyttet hen, indtil det flotte besøgscenter åbnede i 2000.

Et spændende udstillingsområde

Guinness Storehouse byder på et syv etagers oplevelses- og museumsområde, som introducerer besøgende til alle aspekter af ølbrygningen.

På den selv-guidede tur gennem udstillingen starter du med at høre om ingredienserne vand, gær, humle og malt. Herefter bevæger du dig gennem brygprocessen, lagringen og tapningen. Det hele formidles på en rigtig god måde med en blanding af tekst, billeder, video og interaktive elementer.

På turen rundt i Guinness Storehouse kommer du forbi en række mindre udstillinger, som du kan vælge at fordybe dig i. Her kan man komme tæt på bødkerne, der skabte de mange lagringstønder, på reklamefolkene, der skabte de fantastiske plakater og slogans, og på det store logistikprojekt, der var forbundet med at bringe Guinness ud til hele Verden.

Du kan også afprøve dine evner som bartender, og se om du kan skænke en perfekt Guinness-fadøl – certifikater uddeles efter endt ’oplæring’.

Rundturen kulminerer på syvende etage, hvor du kan tage plads i den såkaldte ’Gravity Bar’. Her kan du nyde en perfekt skænket Guinness og den fantastiske udsigt over Dublin. Læg også mærke til hvordan atriumgården nedenfor er formet som et gigantisk glas Guinness.

Åbent søndag til torsdag 11:30-19:00 (sidste adgang 17:00), fredag og lørdag 11:30-21:30 (sidste adgang 20:00).

Transport: Letbane (Luas) rød linje til James’s.

6. EPIC The Irish Emigration Museum

[Museum]

Alt ser stadig nyt ud på det fantastiske emigrations-museum, der åbnede i 2016. EPIC er indrettet i et historisk toldpakhus fra 1820, og den moderne udstilling giver et fornemt indblik i de faktorer, der har været afgørende for, at så mange irere gennem historien har søgt lykken udenfor landets grænser. Her fokuseres naturligvis på den store udvandring til Nordamerika, men også på emigration i et bredere perspektiv.

EPIC The Irish Emigration Museum har vundet flere priser for sin storstilede og medrivende udstilling. Her anvendes et hav af interaktive virkemidler, og selvom de spændende historier er kernen i udstillingen, så hjælper lyd, lys og billedmateriale med til at skabe en ganske unik stemning på museet.

Migration, motivation og indflydelse

Den moderne teknologi sørger for, at besøgende kan komme ind under huden på udstillingens hovedpersoner, og samtidig forstå de historiske forhold, der ledte til udvandringerne i de forskellige tidsperioder.

Udstillingen på EPIC består af 20 gallerier med hver sit undertema. Hvert undertema hører ind under de overordnede kategorier Migration, Motivation, Indflydelse og Den irske diaspora i dag.

Migrations-temaet beskæftiger sig med de irske migrationsstrømninger siden år 500, mens ’Motivations-kapitlet’ dækker over missionærarbejde, den irske hungersnød, religiøs og social forfølgelse samt udvisning og transport af kriminelle.

Ikke overraskende har mange af de personer, der gennem tiden er udvandret fra Irland, opnået stor indflydelse i deres nye lande. Det gælder både indenfor erhvervsliv, sport, videnskab, musik, kunst og meget mere.

Emigrations-museet er ganske omfattende, men utrolig spændende. Besøget giver et fantastisk indblik i og ikke mindst forståelse for den irske befolkning, og hvad det vil sige at føle sig som irer. Du kan med fordel tage en pause midtvejs og slappe af med mad og drikke i museets cafeteria på førstesalen.

Åbent dagligt 10:00-18:45 (sidste adgang 17:00).

Transport: Luas (rød linje) til George’s Dock eller DART til Pearse Station.

7. Kilmainham Gaol

[Fængsel + Museum]

Kilmainham Gaols ikoniske østfløj, hvor vagtmesteren har udsyn til alle celledørene. Foto: NakNakNak fra Pixabay 

Det tidligere fængsel, Kilmainham Gaol, ligger i forstaden Kilmainham, ca. tre km vest for Dublins centrum. Det er bestemt værd at tage turen herud, hvis du interesserer dig for historie – ikke alene er fængselsbygningen ganske spændende, men Kilmainham Gaol har også spillet en væsentlig rolle i den irske kamp for uafhængighed.

Kilmainham Gaol blev grundlagt tilbage i 1796, og i begyndelse fandt de offentlige hængninger sted lige foran fængselsbygningen. Fra 1820’erne var det dog meget få henrettelser, der blev udført på Kilmainham Gaol. I stedet måtte fangerne leve under frygtelige forhold i det berygtede fængsel.

Fangerne blev ikke opdelt, og mænd, kvinder og børn blev smidt i samme celler. Der kunne være op til fem fanger i hver af de ugæstfrie celler, hvor der var koldt og mørkt – hver celle blev forsynet med et enkelt stearinlys, som skulle vare to uger. Den yngste fange siges at have været et barn på syv år dømt for tyveri.

Spændende rundvisning

De ganske forfærdelige forhold kan man naturligvis høre mere om gennem den spændende rundvisning. De autentiske omgivelser gør besøget ganske fascinerende, og man får et enestående indblik i den irske (fængsels)historie.

Kilmainham Gaol er blevet et vigtigt symbol på den irske selvstændighed, og på listen over tidligere indsatte finder man en lang række prominente navne, som deltog i den irske kamp for uafhængighed. Det gælder bl.a. lederne af den fejlslagne Påskeopstand i 1916, som blev henrettet i fængslet. Henrettelsesområdet i fængselsgården kan ses på rundvisningen.

En anden spændende oplevelse i Kilmainham Gaol er den store østfløj, som åbnede i 1861. Fra vagtstuen i den ovale hovedbygning er det muligt at se alle afdelingens 90 celler.

Læg også mærke til det enorme ovenlysvindue. Tanken var, at lyset fra oven skulle give de indsatte åndelig vejledning, så de ville vende sig mod himmelen og Gud i stedet for krimininalitet. Under jorden findes fire mørke og triste isoleringsceller.

Kilmainham Gaol som filmkulisse

Den ikoniske østfløj i Kilmainham Gaol er anvendt i en række film, som du med fordel kan se (eller gense) inden dit besøg. Det gælder bl.a. ”I faderens navn” (In the Name of the Father) fra 1993, ”Michael Collins” fra 1996 og ”Vinden som ryster kornet” (The Wind That Shakes the Barley) fra 2006.

Kilmainham Gaol lukkede som fængsel i 1924, kort tid efter Irland havde opnået selvstændighed fra Storbritannien. Siden er det blevet til et spændende museum, som kan opleves på officielle rundvisninger. Rundvisningerne foretages løbende gennem museets åbningstid. Vil du være sikker på at få plads på en specifik tur, kan du booke billet online her.

Åbent oktober til marts 9:30-17:30, april og maj 9:00-18:00, juni til august 9:00-18:30, september 9:30-18:00. Sidste adgang er ca. en time inden lukketid.

Transport: Letbane (Luas) rød linje til Suir Road Luas Stop.

8. St Stephen’s Green

[Park + Afslapning]

Den flotte indgang til St Stephen’s Green. Foto: Picography fra Pixabay 

St Stephen’s Green er en herlig grøn oase midt i Dublins travle centrum. Det er et oplagt sted at slappe af, når du har vandret rundt i den irske hovedstad, og måske handlet på de nærliggende indkøbsgader. I forhold til shopping i Dublin ligger St Stephen’s Green meget belejligt – lige ved den store handelsgade, Grafton Street, og indkøbsentret, Stephen’s Green Shopping Centre.

Den 8,9 ha store park er den største park i det centrale Dublin, og blev grundlagt i 1664. I de første mange år var adgangen til parken imidlertid forbeholdt byens finere borgerskab, som havde opført flotte palæer rundt om det indhegnede område. Først i 1877 fik alle byens borgere adgang til St Stephen’s Green.

St Stephen’s Green er et skønt område til afslapning og leg. Under de store trækroner kan du finde skygge på en varm sommerdag, og langs parksøerne med det kunstige vandfald, kan du opleve ænder og andre vandfugle.

Her er flere gode stier til en kort vandretur, og så kan du også beundre en lang række skulpturer (bl.a. en byste af den lokale forfatter, James Joyce) og en fornem fontæne.

I parkens nordvestlige hjørne findes et mere usædvanligt indslag, nemlig en særlig blinde-have med duftende blomster. De udvalgte planter er også ganske hårdføre og tåler berøring. Informationerne om de forskellige planter i dette område er naturligvis udført i blindskrift.

Transport: Letbane (Luas) grøn linje til St Stephen’s Green Station.

9. Old Jameson Distillery

[Whiskydestilleri + Museum]

Et besøg på Jameson-destilleriet er et must for enhver whisky-elsker. Foto: Benjamin Munk Olsen

Ordet ’whisky’ siges at komme fra det gæliske ’uisce beatha’, som betyder ”livets vand”, så hvad kunne være mere livgivende, end at besøge et whiskydestilleri, når du befinder dig i den irske hovedstad? Old Jameson Distillery ligger midt i Dublin, og er en af byens mest populære seværdigheder.

Sammen med Guinness-øllet har Jameson-whiskyen altid været tæt knyttet til den irske hovedstad, men i 1970’erne flyttede produktionen af whisky til Cork i det sydlige Irland.

Dublin mistede et klenodie, men heldigvis lever ånden fra grundlæggeren, John Jameson (1740 – 1823), videre i de historiske bygninger i Bow Street. Her finder du nemlig fortsat de gamle produktionsfaciliteter, og under et besøg kan du lære meget mere om whiskyens spændende historie.

Et moderne besøgscenter

Old Jameson Distillery er i dag et moderne besøgscenter og museum, indrettet i autentiske omgivelser. Her kan du komme med på en dedikeret rundvisning, og blive meget klogere på den omfattende process, der er forbundet med at skabe ”livets vand”.

Turen giver både et godt indblik i historien bag Jameson-destilleriet og i whiskyens historie generelt. Du lærer også om råvarerne, selvom den eksakte opskrift naturligvis forbliver en hemmelighed.

Turen rundt i destilleriet er også en sjov tidsrejse, for her er blevet produceret whisky siden 1780. Du kan bl.a. se det gamle udstyr og redskaberne, og høre sjove anekdoter. Efter rundvisningen har du også mulighed for at smage en whisky i baren (inkluderet i turen) og eventuelt købe dig fattig i sjældne flasker og merchandise, når du besøger butikken.

Rundvisningerne tager ca. 40 minutter. Du kan booke dit besøge her. Udover klassiske rundvisninger arrangeres også whiskysmagninger, som ligeledes kan bookes gennem ovenstående link.

10. Glasnevin-kirkegården (Glasnevin Cemetery)

[Kirkegård + Museum + Rundvisning + Udsigt]

Glasnevin-kirkegården byder på en unik og stemningsfuld oplevelse. Foto: TuendeBede fra Pixabay 

Den kæmpestore Glasnevin-kirkegård er bestemt en alternativ seværdighed, men ikke desto mindre en spændende og anderledes oplevelse. Området præges af en helt speciel atmosfære, og man kan let fortabe sig i fortiden, når man går rundt mellem de mange gamle gravsten.

Hvis du er historieinteresseret, kan du med fordel besøge en række af kirkegårdens berømte grave, med personer fra Irlands historie (f.eks. Daniel O’Connell, Michael Collins, Éamon de Valera og Brendan Behan), men du kan også bare nyde stilheden og de smukke gamle monumenter.

Den 50 ha store kirkegård åbnede i 1832 og kan i dag virke en smule uoverskuelig. Der er ikke særlig mange informationsskilte, så du bør tage med på en af de officielle rundvisninger, hvis du vil have det hele med.

Nyd udsigten fra O’Connell Tower

Du må bestemt ikke misse Daniel O’Connells grav, som er markeret med et højt, rundt tårn og en fornemt dekoreret krypt. O’Connell (også kendt som ‘Befrieren’) var en irsk politisk leder, som kæmpede for katolsk og irsk frigørelse i første halvdel af det 19. århundrede. Det er muligt at bestige det ikoniske tårn – O’Connell Tower: Efter 198 trin har du en skøn udsigt over Dublin.

Glasnevin er ikke en hvilken som helst kirkegård – et besøg her er faktisk ganske magisk. Du kan starte dit besøg på det udmærkede museum, som giver en god introduktion til stedet og de kendte personer, som er begravet her. Det er også herfra de populære rundvisninger starter.

Museet er åbent mandag til fredag 10:00-17:00, lørdag, søndag og helligdage 11:00-18:00. Læs mere om rundvisningerne og book din tur her.

Transport: Bus 4, 9, 40, 83 eller 140 til Glasnevin Cemetery Museum.

Restauranter i Dublin – de bedste spisesteder

1. Locks Brasserie

[Windsor Tce 1, Portobello]

Locks Brasserie ligger lidt udenfor det gængse turistområde, men er i sandhed en skjult perle. Her kan du betragte svanerne på den skønne Grand Canal mens du nyder sublim lokal mad i gourmet-klassen. Her anvendes sæsonbestemte kvalitetsingredienser, og de kreative retter serveres i et afslappet og hyggeligt miljø. Med tanke på kokkenes lokale navne – Connor O’Dowd og Paul McNamara – kan du godt forvente en autentisk irsk madoplevelse. Der er naturligvis lam på menukortet, som du roligt kan bestille…

2. The Legal Eagle

[Chancery Pl 1/2]

The Legal Eagle byder på et charmerende mix af stilarter: Æstetisk minder indretningen om en gammel Dublin-pub, men maden er alt andet end gammeldags – altså lige med undtagelse af den fornemme søndags-menu, som er pub-klassikeren over dem alle; Sunday Roast. The Legal Eagle serverer muligvis Dublins bedste ’Søndags-steg’ med ristede kartofler og Yorkshire Pudding. På ugens øvrige dage er det moderne og lette retter, du finder på menukortet. Centralt placeret og med imødekommende personale er The Legal Eagle et sikkert hit.

3. PI Pizza

[Castle House, South Great George’s Street 73 – 83]

Pizzaerne hos PI omtales gerne som Dublins bedste – besøg den moderne pizzarestaurant, og vurder selv. Der er blot otte forskellige pizzaer på menukortet – simpelt men velovervejet. Ordet ’simpelt’ kan også dække over den enkle, moderne og lidt kølige indretning, hvor de hvide kakler giver et nærmest klinisk udtryk. Stemningen fejler dog ikke noget, og det gør maden sandelig heller ikke. Prøv f.eks. ’Nduja’ med tomat, frisk basilikum, Scamorza, Nduja, honning, parmesan og hvidløg. Det lokale medie, Lovin’ Dublin, kårede i 2019 ’Nduja’ som byens bedste pizza…

4. The Brazen Head

[Bridge Street 20]

The Brazen Head bryster sig af at være Irlands ældste pub, omend der er en del usikkerhed forbundet med det eksakte årstal. Der menes at have ligget et værtshus her siden 1198, men den nuværende bygning er altså ’kun’ fra 1754. Uanset årstal så byder The Brazen Head på en fornem autentisk pub-stemning, og der serveres ligeledes rigtig god mad. Menukortet er fyldt med klassiske irske pub-retter og snacks, men du kan naturligvis også blot nyde en øl – eventuelt en Guinness – i de historiske omgivelser. Den bedste oplevelse får du, når der er godt gang i øldrikningen og når (live)musikken spiller…

5. Gallagher’s Boxty House

[Temple Bar 20]

Der findes bestemt turistfælder i Temple Bar-området, men Gallagher’s Boxty House er ikke én af dem. Her serveres rigtig god irsk mad, og så er priserne endda ganske overkommelige. En boxty er en traditionel irsk kartoffelpandekage med lækkert fyld, og er altså næsten et must at bestille her. Der findes dog også gode retter med fisk og skaldyr på menukortet, ligesom du naturligvis heller ikke går galt i byen, hvis du bestiller en traditionel ’Irish stew’. Lokalerne er hyggelige og betjeningen god (selvom der kan være travlt).

Overnatning i Dublin – de bedste hoteller

Der findes mange skønne hoteller i Dublin, og nedenfor finder du tre forslag til hoteller i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Dublin hos Booking.com her.

1. Generator Dublin

[Smithfield Square]

Generator Dublin er det oplagte valg, hvis du leder efter billig og central indkvartering i den irske hovedstad. Generator Dublin er både et budget-hotel og et klassisk hostel med sovesale. Du bestemmer således selv, om du har brug for et privat værelse med eget bad eller en seng på de ganske udmærkede sovesale. Alt er pænt, rent og ganske nyt. Lige ved siden af Generator Dublin finder du Jameson-destilleriet, ligesom du også har en letbanestation om hjørnet. Du kan således nemt komme rundt til alle byens seværdigheder. Læs mere om hotellet her.

2. Beresford Hotel

[Store Street 21]

Ønsker du et godt mellemklassehotel, hvor beliggenhed betyder mere end luksuriøse faciliteter, så er Beresford Hotel et fornuftigt valg. Hotellet ligger i gåafstand til mange af Dublins største seværdigheder, og har du brug for offentlig transport (og transport til/fra lufthavnen) findes dette også lige om hjørnet. Du finder Liffey-floden 300 meter fra hoveddøren og det charmerende Temple Bar-område indenfor 10 minutters gang. Værelserne på Beresford Hotel er pæne og indbydende (men ikke de mest moderne) mens morgenmaden er rigtig god. Læs mere om hotellet her.

3. The Marker Hotel

[Grand Canal Square]

Ønsker du det bedste af det bedste, kan du med fordel vælge The Marker Hotel. Det topmoderne business-hotel ligger fornemt placeret ved Grand Canal – et område som byder på smarte restauranter, barer og indkøbsoplevelser. Fra loungen på øverste etage kan du betragte udsigten over den skønne by mens du nyder en lækker drink. Har du brug for selvforkælelse og afslapning kan du benytte hotellets spaområde, som også rummer en 23-meters swimmingpool. Værelserne er stilfuldt indrettet, og byder på alt hvad du har brug for til det perfekte ophold i Dublin. Læs mere om hotellet her.Booking.com

Flere oplevelser…

Dublin er et fremragende udgangspunkt for at opleve mere af den skønne irske ø. Du kan f.eks. tage på ture til de nærliggende provinsbyer eller til fantastiske naturoplevelser i Wicklow-bjergene og de spektakulære Cliffs of Moher. Har du lyst til flere storby-oplevelser, findes der også mange gode forbindelser til den britiske hovedstad, London. Du kan læse min rejseguide til London her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (Dublins slot): Billede af papagnoc fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *