Rejseguide til Bruxelles: Seværdigheder i EUs hovedstad

Belgiens hovedstad er mere end EU-kontorer, politikere og lobbyister. Bruxelles er samtidig rig på historie, storslået arkitektur og spændende seværdigheder. Faktisk er EU’s de facto hovedstad en overset feriedestination – det er både let og billigt at komme hertil fra Danmark, og byen byder på oplevelser for enhver smag.

Byen ved Zenne-floden blev grundlagt omkring år 1.000, og hvad der startede med at være en lille handelsby, strategisk placeret ved vandet, er i dag en spændende international hovedstad med 1,2 millioner indbyggere. I Bruxelles’ smukke centrum finder du mange gamle barok-bygningsværker, hvor det storslåede rådhus på Grand Place naturligvis er blandt de mest prominente.

Sommeraften på Grand Place. Foto: Dimitris Vetsikas fra Pixabay

Udenfor det gamle centrum, og særligt i EU-kvarteret, kan man opleve spændende moderne arkitektur, men der er også fundet plads til indbydende parker. Belgien har også en stolt tradition for tegneserier, og mange af de mest kendte har fundet vej til byrummet i form af store gavlmalerier. I Bruxelles’ centrum kan du bl.a. opleve motiver af Tintin, Lucky Luke, Vakse Viggo, Splint og Co. mf.

Bruxelles er i udgangspunktet tosproget (fransk og flamsk), og mange gader og pladser har derfor to navne. F.eks. hedder byens centrale plads både Grand Place og Grote Markt. Da op mod 85% af byens indbyggere taler fransk, er det franske sprog dog klart dominerende. Som EU’s hovedstad, hører du dog mange andre sprog på gaden, og du kan naturligvis også sagtens begå dig på engelsk.

Bruxelles er oplagt til alle slags ferier – også familieferie med børn. Her har jeg samlet de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Bruxelles, så du kan blive klædt godt på til rejsen.Booking.com

Sådan kommer du til Bruxelles

Det er nemt at komme til Bruxelles, hvad enten du vil med tog, fly eller køre i bil. Fra den danske grænse er der ca. 750 km til den belgiske hovedstad. Det er imidlertid ikke specielt behageligt at være billist inde i Bruxelles, så kører du hertil, kan det være smart, at vælge et hotel i udkanten af byen, og benytte offentlig transport ind til centrum. Alternativt er både fly og tog billige og praktiske løsninger.

Bruxelles med fly

Det er oplagt at flyve til Bruxelles, da turen blot tager 1 time og 30 minutter. Du kan både flyve fra København og Billund. Du kan bruge søgefunktionen herunder til at finde flyafgange med Skyscanner:

Der er to lufthavne i Bruxelles! Vær derfor opmærksom på, hvilken du ankommer til. Den største er Brussels Airport (BRU). Herfra er det let at komme ind til centrum, da der kører tog med få minutters mellemrum. Alle tog kører til hovedbanegården, Bruxelles Medi, og mange fortsætter til det belgiske opland, f.eks. til Brügge, Gent, Antwerpen etc.

Bruxelles’ anden lufthavn hedder Brussels South Charleroi Airport (CRL). Mange lavprisselskaber, bl.a. Ryanair flyver hertil. Fra Charleroi-lufthavnen kører busser til centrum hver halve time, og rejsetiden er ca. en time.

Bruxelles med tog

De bedste togafgange tager lidt under 10 timer fra den danske grænse (Padborg) til Bruxelles Medi. På disse afgange har du to skift (i Hamburg og Köln). Du kan købe billetter via Deutsche Bahn her. Vær opmærksom på, at det nogle gange kan være fordelagtigt at købe et Interrail-pas i stedet for enkeltbilletter.

Med et Interrail-pas har du også mulighed for at bryde rejsen op i mindre bidder (f.eks. tage på sightseeing i Hamborg, Köln eller Liege), eller tage på smutture fra Bruxelles til eksempelvis den smukke middelalderby Brügge. Læs mere om Interrail her.

Sådan kommer du rundt i Bruxelles

Det er hyggeligt at opleve Bruxelles’ smukke centrum til fods, og her kan du gå rundt til mange af seværdighederne. Skal du længere væk, f.eks. til EU-kvarteret, den zoologiske have, Atomium eller lignende, bør du tage metro, bus eller sporvogn.

Tip: Bruxelles CityCard med fri offentlig transport i 1-3 dage + entré til mange af byens attraktioner – læs mere her

Den offentlige transport i Bruxelles er let at finde ud af. Billetterne er de samme til metro, bus og sporvogn, og kan købes i automater eller ombord (bus og sporvogn – det er dog dyrere at købe billetten om bord). Du kan købe enkeltbilletter (€2,10), som stemples inden påstigning (metro) eller umiddelbart efter påstigning (bus og sporvogn). Skal du køre meget med offentlig transport, kan det være en fordel at købe en dagsbillet (€7,50).

Seværdigheder i Bruxelles – de 10 bedste oplevelser

1. Grand Place

[Plads]

Om aftenen er Grand Place smukt oplyst. Foto: NakNakNak fra Pixabay

Grand Place er en af Verdens smukkeste pladser, omgivet af imponerende bygningsværker. Særligt Rådhuset, Hôtel de Ville, med sit gotiske udtryk, er et arkitektonisk mesterværk. Rådhuset blev opført i 1402-1420, og facaden er minutiøst dekoreret med et væld af skulpturer. Det mindst lige så imponerende tårn er 96 meter højt. Der er rundvisninger i rådhuset på engelsk, fransk og flamsk onsdage og søndage. Læs mere om rundvisning på rådhuset i Bruxelles her.

På de øvrige sider af den store plads (68×110 meter) findes de smukke laughuse. Laugene var sammenslutninger af forskellige håndværkere, som varetog økonomiske, politiske, sociale og kulturelle behov. På Grand Place forsøgte hvert laug at overgå hinanden med storslåede byggerier. I dag er der indrettet restauranter og caféer i husene, og selvom du spiser og drikker til turistpriser, er det et herligt sted at sidde og betragte arkitekturen.

I pladsens anden store bygning (modsat rådhuset), findes i dag Bruxelles’ Bymuseum, Musée de la ville de Bruxelles. Den smukke bygning blev opført fra 1504 til 1536 på bestilling af Hertugen af Brabant, for at sikre at hertugmagten også fik et fremtrædende symbol på pladsen.

Grand Place blev optaget på UNESCOs Verdensarvsliste i 1998, og er et spektakulært syn. Sørg for at komme på Grand Place både om dagen og om aftenen – det er to meget forskellige oplevelser. Om aftenen er alle de smukke bygninger oplyst, og stemningen er helt speciel.

2. Manneken Pis

[Skulptur]

Manneken Pis er en af Verdens mest bemærkelsesværdige seværdigheder. Foto: 3282700 fra Pixabay

Manneken Pis: En lille nøgen dreng, der tisser ned i en fontænes bassin. Den 61 cm høje bronzeskulptur må siges at være et af Verdens mest bemærkelsesværdige seværdigheder. Men populær er han, og midt på dagen vil du se en vrimmel af turister, der alle skal have et billede af den lille dreng. Bruxelles’ indbyggere anser statuen som humoristisk, og den skal således ikke tages alt for seriøst.

Statuen blev designet af Jérôme Duquesnoy den Ældre, og opstillet her i 1618 eller 1619 – det præcise årstal vides ikke med sikkerhed. Til gengæld ved man, at den originale skulptur i dag kan ses på Bruxelles’ Bymuseum. Den Manneken Pis, der står på hjørnet af Rue du Chêne/Eikstraat og Rue de l’Étuve/Stoofstraat, er en kopi fra 1965.

Du skal ikke blive overrasket, hvis du møder en påklædt Manneken Pis. Der er nemlig tradition for, at klæde den lille dreng ud i forskellige kostumer. Hans garderobe består i dag af op mod 1.000 forskellige kostumer – flere af disse kan ses på Bymuseet, sammen med den originale Manneken Pis.

Transport: Sporvogn ti Bourse/Beurs.

3. Atomium

[Monument + Udsigt]

Atomium ligger i smukke omgivelser et stykke fra centrum. Foto: Alex Sky fra Pixabay

Det enorme futuristiske bygningsværk blev konstrueret til Verdensudstillingen i 1958. I dag er Atomium blevet lige så ikonisk for Bruxelles og Belgien, som Eiffeltårnet er for Paris og Frankrig. Den 102 meter høje konstruktion forestiller en forstørret jernkrystal med ni atomer – deraf navnet ’Atomium’. De ni kugler har hver en diameter på 18 meter, og flere af dem er åbne for publikum.

Det er naturligvis den øverste kugle, som er den mest interessante. Her opnår du nemlig en spektakulær udsigt. Først og fremmest ser du den omkringliggende park (som også er værd at besøge), og længere borte ser du Bruxelles’ blanding af ny og gammel arkitektur. På dage med gode vejrforhold kan man se helt til Antwerpen. I den øverste kugle findes også en restaurant.

I de øvrige kugler findes bl.a. en snackbar, en permanent udstilling om byggeriet af Atomium og Verdensudstillingen i 1958, samt forskellige midlertidige udstillinger. Når du ankommer til Atomium, vil du ofte opleve en længere kø – alle skal nemlig med elevatoren op til toppen. Resten af skulpturen kan man gå rundt i – i rørene er der trapper (nogle er rulletrapper).

Atomium er en af Bruxelles’ største turistattraktioner, og i sommerperioden mærkes det tydeligt. Men det er også specielt at opleve den enorme jernkrystal tæt på, og ikke mindst den storslåede udsigt. Man kan købe en kombineret billet til Atomium og den nærliggende park, Mini Europe. Hvis du alligevel har tænkt dig at se Mini Europe, så er der penge at spare. I Mini Europe kan du se miniaturemodeller af kendte bygningsværker fra de forskellige EU-lande (bl.a. Nyhavn).

Åbningstider: Dagligt 10:00-18:00. Køb din entrébillet til Atomium her!

Transport: Metrolinje 6 til Heysel-Heizel.

4. Kongeslottet (Palais Royale)

[Slot]

Det storslåede kongeslot. Foto: Dimitris Vetsikas fra Pixabay

Kongeslottet i Bruxelles er ganske storslået, ligesom mange af byens øvrige bygningsværker fra omkring år 1900. Her lå ganske vist en samling mindre paladser i forvejen, men Kong Leopold II fik i 1904 held til at slå dem sammen, og byggede herefter den imponerende facade ud mod Parc de Bruxelles. Facaden er et sandt kunststykke, og er 50% længere, end facaden på Buckingham Palace i London.

Den belgiske kongefamilie bor ikke på slottet, men benytter det ved officielle lejligheder – kongefamilien bor på det store slot i Laeken udenfor Bruxelles. I sommerferien, hvor slottet ikke bruges til officielle begivenheder, kan det besøges ganske gratis. Her er den store hall, den enorme balsal med de imponerende lysekroner, samt de smukke modtageværelser spændende at gå rundt i. Når du har set slottet, kan du gå en tur gennem parken på den anden siden af gaden.

Åbningstider: Tirsdag til søndag 10:30-17:00 i perioden 21. juli (den belgiske nationaldag) til starten af september.

Transport: Metrolinje 1 og 5 til Parc eller sporvogn 92 og 94 til Palais.

5. Cantillon-bryggeriet (Brasserie Cantillon)

[Bryggeri + Museum + Butik]

Bag en kedelig facade i et af byens mindre attraktive områder gemmer sig en helt særlig oplevelse for øl-interesserede. Foto: Benjamin Munk Olsen

Ølbrygning er en central del af belgisk historie, og i Bruxelles står Cantillon-bryggeriet for en fremragende historieformidling gennem malt, gær og humle. Hvis du aldrig har hørt om spontan-gærret lambic-øl før, venter dig en spændende (og syrlig) oplevelse hos Cantillon. Hvis du kender alt til den særlige belgiske øltype, er der blot endnu mere grund til at besøge bryggeriet, og se hvordan den fremstilles – og naturligvis få et par smagsprøver…

Lambic er spontan-gærret øl, der gærer i åbne kar, hvor gærsvampe fra luften lander, og får øllet til at udvikle sig. Denne teknik er blevet anvendt i århundreder, og engang var der masser af lambic-bryggerier i Bruxelles. I dag er der kun Cantillon tilbage. Her foregår brygningen på gammeldags manér, i lige så gamle og primitive lokaler. Gærsvampene lever nemlig også i bygningens trækonstruktion, så man flytter ikke lige et lambic-bryggeri (eller moderniserer det).

Den særlige brygproces giver øllet en lige så særlig smag. Den er tør, vinøs og har en syrlig eftersmag. For at gøre lambic-øllet mere drikkeligt, tilsættes gerne forskellige frugter, f.eks. kirsebær (kriek), hindbær (framboise) eller solbær (cassis).

Er du interesseret i øl, bør et besøg på Cantillon stå højt på din liste, hvis du er i Bruxelles. Det er sjovt at se de gammeldags maskiner og værktøjer, de store kobberkar, og de mange egetræstønder, hvor øllet gærer. Man kan gå rundt for sig selv, men jeg vil klart anbefale at løse billet til en af de mange rundvisninger. Guiderne er ekstremt dedikerede og vidende. Uanset om du går for dig selv, eller med en guide, slutter turen med spændende smagsprøver. Der er også en butik, hvor du kan købe øl og souvenirs.

Åbningstider: Åbent for selvguidede ture mandag-lørdag (undtagen onsdag) fra 10:00-16:00. Guidede ture på engelsk afholdes mandag, fredag og lørdag. Læs mere og book tid her.

Transport: Metro til Clemenceau.

6. Det royale kunstmuseum (Musées Royaux des Beaux Arts de Belgique)

[Kunstmuseum]

På det store kunstmuseum kan du gå på opdagelse i kunsthistorien. Du kan også deltage i seminarer, hvor du selv kan udtrykke din kreativitet. Foto: Mark Rademaker fra Pixabay

Belgien og kunst hænger tæt sammen, og har gjort det gennem århundreder. Det enorme royale kunstmuseum, Musées Royaux des Beaux Arts de Belgique, består af flere bygninger, og er i udgangspunktet opdelt i museet for De gamle mestre, Musée d’Art Ancien, og Museet for moderne kunst, Fin-de-Siècle Museum. De to museer er forbundet gennem en passage.

I stilfulde lokaler kan du dykke ned i de fremmeste værker indenfor belgisk kunst fra det 14. til det 20. århundrede. Blandt de ældste er Hans Memlings detaljerede portrætter fra sidste halvdel af det 15. århundrede. I denne afdeling findes også prominente navne som Hiëronymus Bosch, Rubens, Van Dyck, Frans Hals og Rembrandt.

I afdelingen for moderne kunst skal du under jorden – de otte etager ligger nemlig under jordoverfladen. Den flotte samling inkluderer værker af van Gogh, Matisse, Dalí, Tanguy, Ernst, Chagall, Miró og den lokale surrealistiske kunstner Magritte. Der kan også købes en kombineret billet, som også giver adgang til Magritte Museum, hvor du kan opleve flere af Magrittes værker samt breve, skitser mm.

Åbningstider: Tirsdag til fredag 10:00-17:00 og weekend 11:00-18:00 (Magritte-museet er også åbent mandag).

Transport: Metro til Parc eller Gare Centrale, eller sporvogn 92 og 93 til Royale.

7. Det naturhistoriske museum (Muséum des Sciences naturelles)

[Naturhistorisk museum]

Det er spændende at stå ansigt til ansigt med de enorme dinosaurer. Foto: 2853469 fra Pixabay

Er du i Bruxelles med børn, er det naturhistoriske museum ikke til at komme uden om. Den imponerende udstilling med dinosaurer er dog også et besøg værd for voksne. Museets dinosaurus-sal er verdens største museums-rum dedikeret til dinosaurer.

Museets imponerende samling af dinosaurus-skeletter består af 30 fosiler af typen Iguanodon. Iguanodon var en planteædende dinosaur, der levede på næsten alle kontinenter fra 132-100 millioner år siden. I 1878 fandt man de 30 fosiler i den over 300 meter dybe Bernissart-kulmine. På museet findes også andre spændende fund, bl.a. sjældne artefakter fra kolonien Belgisk Congo.

Åbningstider: Tirsdag til fredag 9:30-17:00 og lørdag til søndag 10:00-18:00 (mandag lukket).

Transport: Metrolinje 1 eller 5 til Maelbeek eller metrolinje 2 eller 6 til Trône.

8. EU-kvarteret

[Parlamentsbygning + Kontorbygninger + Moderne arkitektur]

Plenarsalen i Europaparlamentet. Foto: Florian Pircher fra Pixabay

Der er ca. 30.500 ansatte i EU-institutionerne, så det er en voldsom arbejdsplads, du kommer til, når du besøger EU-kvarteret. Ligegyldigt om du er tilhænger eller modstander af Den Europæiske Union, kan det være en spændende oplevelse, at gå rundt i det moderne område, og ikke mindst besøge Europaparlamentet.

Bygningen, som til daglig huser Europaparlamentet i Bruxelles, hedder officielt Espace Léopold. Her mødes parlamentets 705 folkevalgte medlemmer (Danmark har 13 medlemmer) i den store plenarsal. Det er gratis at besøge parlamentsbygningen, hvor du kan opleve plenarsalen på tæt hold. Under besøget får du en multimedieguide (findes på de 24 officielle EU-sprog) med dig, og kan gå rundt i dit eget tempo.

Besøg Europaparlamentet

Du kan besøge Europaparlamentet mandag til torsdag fra 9:00-16:00 og fredag 9:00-12:00. Hvis du vil blive endnu klogere på Europa-Parlamentets arbejde og rolle, kan du være med til en briefing i forbindelse med besøget. Briefingerne holdes af parlamentets talere, og foregår på engelsk og fransk mandage kl 11:00 og 15:00. I sommerferien (juli-august) mandag til torsdag 11:00 og 15:00 samt fredag kl 11:00. Læs mere om besøg i Europaparlamentet her.

Udover Europaparlamentet er der også mange andre spændende bygninger at se i EU-kvarteret. Efter at have besøgt parlamentet kan du f.eks. besøge Huset for Europæisk Historie. Som navnet antyder, kan du her blive klogere på EU-landenes historie og det historiske samarbejde landene imellem. Her er også spændende særudstillinger.

Flere spændende bygninger

De øvrige officielle bygninger i EU-kvarteret er ikke åbne for offentligheden, men de kan stadig være spændende at se på nært hold. Arkitekturen er i hvert fald ofte ganske bemærkelsesværdig. Se f.eks. Berlaymont-bygningen og Europa-bygningen:

Berlaymont-bygningen hvor du finder EU-kommisionen. Foto: Dimitris Vetsikas fra Pixabay

Berlaymont-bygningen huser EU-kommisionen, og er endnu en af de ikoniske bygninger, man ofte ser på tv. Berlaymont-bygningen blev færdigbygget i 1969, og har et samlet gulvareal på 240.500 kvadratmeter fordelt over 14 etager. Fra 1991-2007 var bygningen lukket, da fund af asbest igangsatte en storstilet renovering. Bygningens navn kommer fra det kloster, der lå her før i tiden.

Lige ved siden af Berlaymont-bygningen ligger Europa-bygningen, som huser Det Europiske Råd. Arkitekturen på Europa-bygningen er meget speciel, og man fornemme her hvordan moderne arkitektur møder klassiske designidealer. Den moderne lanterne-formede konstruktion er nemlig forenet med bygningens oprindelige Art Deco-facade fra 1920, hvilket giver et helt særligt udtryk.

Når du bliver sulten under dit besøg i EU-kvarteret, kan det anbefales at slå et smut forbi pommesfrites-boden Maison Antoine på Place Jourdan. Her får du nogle af byens bedste fritter, og måske møder du også en parlamentariker eller to i jakkesæt. Stedet er både populært blandt ansatte i EU-institutionerne og områdets beboere. Man må gerne tage sine pommesfrites med til de omkringliggende ølbarer med fortovsservering.

Transport til EU-kvarteret: Metrolinje 1 og 5 til Maelbeek eller Schuman, eller linje 2 og 6 til Trône.

9. Jubilæumsparken (Parc du Cinquantenaire)

[Park]

Den store triumfbue ved indegangen til Parc du Cinquantenaire. Foto: Waldo Miguez fra Pixabay

Parc du Cinquantenaire (Jubelpark på flamsk) er en storslået park i den østligste ende af EU-kvarteret. Her kan du både slappe af, besigtige nogle af de storslåede arkitektoniske perler (bl.a. triumfbuen), og besøge flere af byens bedste museer.

Den pompøse park blev anlagt i 1880 for at fejre 50-året for Belgiens uafhængighed fra Holland. Parken blev udtænkt af Kong Leopold II (1835-1909), som ønskede at forskønne Bruxelles, og sammen med den belgiske regering skabte de en dejlig oase. Rundt om parken blev anlagt en række store bygninger i jern, glas og sten, som for alvor skulle vise Belgiens entreprenante side frem for omverden.

Mange af bygningerne huser i dag spændende museer. Af de mest populære kan nævnes automobilmuseet Autoworld og Militærmuseet. I parken findes også mange legepladser, borde og bænke og flotte fontæner. Det nok mest bemærkelsesværdige monument er den store neoklassicistiske triumfbue, Arcade du Cinquantenaire, fra 1905.

Spring køen over: Køb din entrébillet til bilmuseet Autoworld her

Transport: Metro til Schuman.

10. Udflugt til Waterloo

[Monument + Natur + Museum]

Fra bakken med løve-monumentet har man en fremragende udsigt over det flade område. Foto: PublicDomainPictures fra Pixabay

Al storhed kommer til en ende, og det gjorde det også for Napoleon Bonaparte den 18. juni 1815, lige her på de flade marker syd for Bruxelles. Napoleons-krigene havde sat deres præg på store dele af datidens Europa, men den geniale hærfører og strateg mødte nu sin overmand i form af Hertugen af Wellington.

En udflugt til det skønne Waterloo er både flot og spændende, og giver mulighed for at dykke ned i historien. Selvom det i dag er et dejligt og smukt område, dannede Waterloo ramme om voldsomme begivenheder for to hundrede år siden. 10.000 soldater døde på slagmarken, og op mod 40.000 blev sårede.

Napoleon vs. Hertugen af Wellington

Napoleons hær var oppe imod hære fra Storbritannien, Preussen og Hannover. Napoleon havde egentlig besejret den preussiske hær, og håbede på en hurtig afgørelse. Han ville nu slå den britiske hær med Hertugen af Wellington i spidsen, som havde slået lejr i Waterloo. Det skulle gøres inden de preussiske forstærkninger kunne nå frem.

Sådan gik det som bekendt ikke, for franskmændenes kanoner kunne ikke antænde i regnvejret, og i stedet mødtes infanteri og kavaleri til en blodig kamp på slagmarken. Klokken halv syv om aftenen nåede de preussiske forstærkninger så frem, og sammen med briterne kunne de nedkæmpe Napoleons ellers uovervindelige hær.

Smukt område

I Waterloo kan du gå rundt i det dejlige område, se det spændende museum, Musée Wellington, og bestige de 226 trappetrin op til Mémorial 1815. Fra højen med den 28 tons tunge jernløve, har man en fantastisk udsigt over det flade landskab. Man kan sagtens bruge mange timer på de flotte og gennemarbejdede udstillinger, der også rummer interaktive audioguides og multimedieshows. Det er også en god og spændende attraktion for børn.

Åbningstider: Dagligt april-oktober 9:30-18:30 og november-marts 10:00-18:00.

Transport: Direkte tog fra Bruxelles-Zuid til Waterloo kører flere gange i timen (rejsetid ca. 20 minutter).

Restauranter i Bruxelles – de bedste spisesteder

I Bruxelles finder du naturligvis alle typer mad – restauranterne og menukortene er lige så internationale som indbyggerne (inklusive de mange medarbejdere i EU-institutionerne). Derfor finder du også al slags mad, og til rimelige priser. Det kan dog anbefales at prøve nogle af de nationale specialiteter:

På menukortet i Bruxelles (og resten af Belgien for den sags skyld) finder du oftest en god omgang moule frites – muslinger med pommesfrites – en af de belgiske nationalretter. Muslingerne kan både være dampet i vin eller øl, men da Belgien er et udpræget ølland, så prøv de øldampede. Prøv også carbonnades à la flamande – en særlig flamsk stuvning, som ofte vil være tilberedt efter (hemmelige) familieopskrifter. Her får du nogle forslag til gode belgiske spisesteder i Bruxelles:

1. In’t Spinnekopke

[Place du Jardin aux Fleurs 1]

En af de hyggeligste og mest autentiske restauranter i det centrale Bruxelles. Simple borde med rød-hvid-ternede duge, og gamle håndlavede marionetdukker til at give stedet karakter. Den hyggelige indretning fejler bestemt ikke noget, og det gør betjeningen og maden så sandelig heller ikke. Prøv f.eks. deres øldampede muslinger, eller den udsøgte kanin. Om sommeren er der udeservering på den dejlige Place du Jardin aux Fleurs.

2. Chez Leon

[Rue des Bouchers 18]

Chez Leon er en institution i Bruxelles, og der er løbende blevet udvidet med flere restauranter. Den, der ligger i Rue des Bouchers, er dog den ægte, som i mere end 100 år har specialiseret sig i moule frites – dampede blåmuslinger med pommesfrites. Der kommer mange turister hos Leon, men kvaliteten er fortsat i top. Og selvom stedet er stort, er det opdelt i mange mindre afsnit, så det stadig føles hyggeligt. Foruden moule frites findes der også mange andre belgiske retter på menukortet.

3. Viva M’Boma

[Rue de Flandre 17]

Viva M’Boma er sikkert ikke for alle, men det er en speciel gastronomisk oplevelse. Traditionelle delikatesser, som kun de færreste danskere værdsætter i dag; tunger, hjerter, lever og hjerner fra grise, køer og får. Det hele er naturligvis lavet ud fra de lækreste opskrifter. Og indretningen fejler bestemt heller ikke noget. Hvis du vil prøve noget anderledes, men stadig autentisk, så er Viva M’Boma stedet.

4. Restaurant Vincent

[Rue des Dominicains 8-10]

Meget attraktiv restaurant, og selvom den er placeret i området, hvor mange turister færdes, er der også flere lokale, som sværger til Restaurant Vincent. Restauranten har ligget her siden 1905, og er smukt indrettet med gammeldags flisefrisker. Der serveres klassisk belgisk mad, og køkkenet er åbent, så gæsterne kan følge med i, hvad der foregår.

5. Theatre Toone

[Rue du Marché Aux Herbes 66a]

Som navnet antyder, er dette et teater, og det mindste og hyggeligste af dem alle. Her opsættes teaterstykker med marionetdukker, og de smukke gamle dukker hænger også i den tilstødende bar. Man kan ikke spise på baren hos Toone (ved arrangementer og til selskaber kan der bestilles tapas-anretninger), men der serveres fantastisk Pauwel Kwak-øl fra fad. Glassene, som denne stærke øl (8,4%) serveres i, er kendetegnet ved, at de er runde i bunden, og behøver en holder for at stå. Toone er en af byens hyggeligste steder at drikke en god øl.

Hotel i Bruxelles – de bedste spisesteder

Det er naturligvis dejligt at bo centralt tæt på Grand Place, men hotellerne her kan også være relativt dyre. Du kan med fordel vælge et hotel lidt udenfor centrum. Hvis du blot bor i nærheden af en metrostation, kommer du let rundt til Bruxelles’ mest spændende seværdigheder. Herunder får du forslag til tre hoteller i hver deres prisklasse. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Bruxelles hos Booking.com her.

1. Vintage Hotel Brussels

[Rue Dejoncker 45]

Vintage Hotel Brussels er et udmærket storbyhotel i budgetklassen. Hotellet har hvad du skal bruge på en storbyferie, inklusive en dejlig morgenmad, så du kan blive godt rustet til oplevelser og seværdigheder. Vintage Hotel ligger lidt udenfor centrum, men der er metrostation lige i nærheden (metrostationen hedder Louise). Læs mere om hotellet her.

2. Hotel Hubert – Grand Place

[Rue d’Arenberg 18]

Leder du efter et godt hotel i mellemklassen, så er Hotel Hubert et oplagt valg. Det er et moderne og smart designhotel, med en ideel placering kun fem minutters gang fra Grand Place. Værelserne er ikke store, men de er godt indrettet. Hvis du gerne vil bo centalt til en overkommelig pris, er Hotel Hubert stedet. Læs mere om hotellet her.

3. Hotel Amigo

[Rue de l’Amigo 1-3]

Hotel Amigo har ry for at være blandt de bedste hoteller i hele Bruxelles, så hvis du leder efter et hotel i luksusklassen, med den absolut bedste beliggenhed i den belgiske hovedstad, så er dette stedet. På de store indbydende værelser findes alt hvad du skal bruge til dit ophold, og servicen på hotellet er uovertruffen. Morgenmaden er også superb. Læs mere om hotellet her.Booking.com

Mere Belgien…

Når du har oplevet Bruxelles, kunne du f.eks. fortsætte rejsen til den hyggelige middelalderby, Brügge. Det tager under en time at køre med tog fra Bruxelles til Brügge, hvor der venter mange skønne oplevelser. Læs mine forslag til de bedste oplevelser og seværdigheder i Brügge her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (solnedgang i Bruxelles): Billede af Dimitris Vetsikas fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *