Rejseguide: De bedste oplevelser og seværdigheder i Nicosia

Kom med til Nicosia – Cyperns delte hovedstad – hvor de mange spændende seværdigheder og kulturelle oplevelser står i kø. Her kan du udforske Den gamle bydel, som er omkranset af venezianske bymure, nyde stemningen på en charmerende taverna og naturligvis besøge et væld af museer, kirker og historiske monumenter.

Nicosia (også kendt som Lefkosia på græsk og Lefkoşa på tyrkisk) har været beboet i mere end 4.500 år, og det er således en by, som er rig på historie. Grækere, venezianere, osmannere og englændere er blot nogle af de folkeslag, som i årenes løb har kontrolleret Cypern, og dermed også øens centrale hovedstad, som siden 1974 har været delt i nord og syd.

Den sydlige del af Nicosia er kontrolleret af Republikken Cypern, mens den nordlige del er hovedstad i Nordcypern – en republik, som udelukkende anerkendes af Tyrkiet.

I syd er man en del af EU, taler græsk og betaler med Euro. I nord er man de facto en del af Tyrkiet, taler tyrkisk og betaler med tyrkiske lira. Ved at krydse en af de mange FN-kontrollerede grænseovergange, kan du opleve to forskellige og spændende kulturer. I alt har Nicosia ca. 320.000 indbyggere fordelt med 245.000 i syd og 75.000 i nord.

Udover at nyde de historiske omgivelser og byens spændende museer, er der også gode muligheder for at shoppe i Nicosia. Indkøbene kan f.eks. gøres i gågaden Lidras, i et af de moderne indkøbscentre eller i det charmerende Laiki Geitonia-område med de smalle og snoede gader. Husk også at nyde cypriotisk mad og ikke mindst den lokale kaffe (undgå den kaffegrums, der ligger tilbage i koppen) på en af byens autentiske caféer.

I denne korte rejseguide finder du forslag til de bedste seværdigheder, attraktioner og spisesteder i Nicosia. God fornøjelse!



Booking.com

Seværdigheder i Nicosia – de 15 bedste oplevelser

1. Bymurene i Nicosia

[Forsvarsværk]

De gamle bymure ved Eleftheria-pladsen. Foto: Benjamin Munk Olsen

De venezianske bymure med dertilhørende voldgrave og bastioner danner en perfekt cirkel omkring Nicosias gamle bydel. De 11 bastioner stikker ud i alle retninger som takker på en stjerne, og giver mulighed for et fremskudt forsvar mod indtrængende fjender. Selvom murene blev opført tilbage i 1567, så holder de sig imponerende godt, og i dag er det en fryd at gå rundt langs det imponerende (og stort set intakte) forsvarsværk.

Bymurene skulle egentlig agere værn mod osmanniske invasionsstyrker, men de kunne desværre ikke stille noget op overfor tyrkerne i 1570. Efter tre måneders belejring faldt Nicosia, og 50.000 indbyggere (stort set hele byen) mistede livet.

I dag mærker man ikke meget til fortidens blodige kampe, når man bevæger sig rundt langs murene. Flere steder er voldgraven blevet til indbydende park, ligesom en række bastioner anvendes til rekreative og praktisk formål. Parkeringsplads til biler hører så afgjort til sidstnævnte. De venezianske bymure er på denne måde blevet en integreret del af Nicosia, som konstant minder indbyggere og turister om landets spændende fortid.

Bymurene er desuden forsynet med tre originale og virkelig flotte byporte: Famagusta-porten i sydøst, Kyrenia-porten i nord og Pafos-porten i vest. Famagusta-porten fungerer i dag som kulturcenter med forskellige arrangementer, mens Kyrenia-porten er indrettet som turistbureau i Nordnicosia.

2. Cyperns Museum

[Arkæologisk museum]

På Cyperns Museum kan du opleve en række af øens mest interessante arkæologiske fund, lige fra stenalderen og frem til begyndelsen af den byzantinske periode. Det kan lyde som en stor mundfuld, men museet er faktisk ganske overskueligt, og de 14 velorganiserede sale i den nyklassicistiske bygning er spændende at udforske.

Et af museets absolutte højdepunkter er de udsøgte skatte fra udgravningerne af kongegravene i Salamis. Her udstilles bl.a. en kæmpestor bronzegryde med smukke dekorationer, og en unik sengeramme pyntet med elfenben og glas. I Sal 4 er det udstillingen af 2.000 terrakotta-figurer, der stjæler opmærksomheden. Figurerne, der varierer i størrelse, stammer fra det 7. og 6. århundrede f.Kr., og blev opdaget i 1929. En næsten lige så interessant video fortæller historien om udgravningen af figurerne.

Af øvrige højdepunkter findes de fine kalkstensløver og sfinkser fra Tamassos-nekropolis og naturligvis den berømte statue Afrodite af Soli – populært kaldet ‘Cyperns gudinde’. Den smukke statue stammer fra det 1. århundrede f.Kr., og er en detaljeret fremstilling af den græske kærlighedsgudinde. Husk også at nyde museets fornemme mosaikker, heriblandt Leda og Svanen fra Palea Pafos, som er udstillet i Sal 7B sammen med forskellige guldgenstande.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

3. Shacolas Tower

[Udsigt]

Der er en god udsigt over Nicosia fra toppen af Shacolas Tower. Foto: Benjamin Munk Olsen

Køn er den ikke – ‘skyskraberen’ fra 1959 – men fra de store panoramavinduer på øverste etage får man et fremragende vue over Nicosias gamle bydel. Shacolas Tower er nemlig placeret midt i den charmerende bymidte, og var i en årrække den højeste bygning på Cypern.

Med de labyrintiske gader kan det være lidt af en udfordring at finde rundt i Den gamle bydel, men fra 11. etage i Shacolas Tower går det bedre. Her får du overblik over de smalle gader og bymurene, ligesom du kan se, hvordan ‘Den grønne linje’ skærer sig gennem den cypriotiske hovedstad. I klart vejr kan man også se bjergkæderne længere borte.

På panoramaetagen sørger informative tavler for at gøre dig klogere på udsigten, ligesom en række interessante fotografier skildrer byens historie. I bygningens nederste etager findes indkøbscenter og restaurant.

4. Hadjigeorgakis Kornesios’ Hus

[Historisk Byhus + Etnografisk museum]

Hadjigeorgakis Kornesios’ Hus er i dag indrettet som etnografisk museum. Foto: Benjamin Munk Olsen

Vil du gerne opleve et smukt overklassehjem fra den osmanniske periode, så er det oplagt at besøge Hadjigeorgakis Kornesios’ Hus – et fornemt stenhus fra 1793, der i dag er indrettet som museum.

Hadjigeorgakis Kornesios var en magtfuld mand, der besad embedet som dragoman frem til 1809, hvor han blev henrettet. En dragoman fungerede som tolk og rådgiver for styret i Konstantinopel, og Kornesios hørte derfor til blandt Nicosias absolutte elite. Huset, der i dag er opkaldt efter ham, byder både på tidstypisk arkitektur, smukt håndværk og en række historiske genstande.

Bygningen er opført omkring en central gårdsplads med et springvand og badehus (hamam). Tjenesteboligerne og køkkenet lå i stueetagen, mens Kornesios’ bolig, modtageværelse og kontor findes på 1. sal fra gårdspladsen.

Det hele er restaureret på fineste vis – læg bl.a. mærke til de enestående træudskæringer og forgyldte udsmykning i modtageværelset. Desværre er det sparsomt med informationer på engelsk.

5. Agios Ioannis (Skt. Johannes) Katedral

[Kirke]

Agios Ioannis-katedralen byder på et virkeligt smukt kirkerum. Foto: Benjamin Munk Olsen

Den charmerende katedral i gule sandsten ser ikke ud af meget, men bag det undselige ydre gemmer sig de fineste fresker og forgyldte træudskæringer. Det er desværre ikke tilladt at fotografere i kirken, så oplevelsen skal lagres i hukommelsen.

Agios Ioannis-katedralen blev opført af ærkebiskop Nikiforos i 1662 – på fundamentet af et benediktinerkloster fra det 14. århundrede. I det 18. århundrede kom katedralen til at fungere som hovedsæde for den ortodokse menighed på Cypern.

Den lille katedral er opført i fransk-byzantinsk stil med udvendige støttepiller. Det beskedne ydre var et krav under det osmannisk styre, men inde i det kompakte og nærmest klaustrofobiske kirkerum er der ikke sparet på noget.

Alle overflader er dækket af fresker, ikoner og forgyldt træværk. De fine udskæringer er dækket af bladguld, og oplyses af de fineste krystallysekroner. Kirkerummet er kort sagt ganske enestående, og er fint eksempel på cypriotisk håndværk fra det 18. århundrede.

6. Leventis Bymuseet

[Museum]

Arkæologiske fund, fotografier, keramik, landkort, smykker, klædedragter og møbler. På Leventis Bymuseet bliver Nicosias lange og begivenhedsrige historie fortalt ved hjælp af de genstande, som har været med til at forme byen og dens indbyggere. Museet, der er indrettet i et charmerende palæ med gul facade, viser Nicosias udvikling fra den kalkolitiske periode (3000 f.Kr.) og frem til i dag.

Cypern har gennem årtusinder fungeret som en kulturel smeltedigel, og folkefærd fra alle verdenshjørner har været med til at forme den charmerende middelhavsø.

Området omkring Nicosia menes at have været beboet i mere end 4.500 år, og museets mange spændende genstande kan således fortælle mindst lige så mange spændende historier. Genstandene fortæller nemlig både om livet og dagligdagen i byen, om religion og ritualer, og om de forskellige magthavere, der gennem årene har kontrolleret den strategiske ø.

Museet blev grundlagt i 1984, og har navn efter den cypriotiske forretningsmand Anastasios George Leventis, hvis fond i dag administrerer samlingen. Blandt højdepunkterne findes lertøj fra oldtiden, en unik samling af glaserede kar fra den byzantinske periode, og smukke landkort fra den venezianske periode (1489-1570).

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

7. Laiki Geitonia

[Romantisk bydel]

Der er mange spændende butikker i Laiki Geitonia-kvarteret. Foto: Benjamin Munk Olsen

Vil du opleve, hvordan Nicosia så ud i slutningen af 1800-tallet, så kan du passende besøge Laiki Geitonia. Det kompakte område (ca. 1.000 kvadratmeter) er placeret midt i Nicosias gamle bydel, og består af smalle gader, der snor sig mellem hinanden. Her er de originale huse indrettet med hyggelige tavernaer, gallerier og naturligvis souvenirbutikker.

Souvenirbutikkerne sætter godt nok en dæmper på den ellers autentiske stemning, men man fornemmer alligevel lidt af den originale atmosfære. I forne tider indrettede byens håndværkere sig i de charmerende byhuse, og kvarteret må have været mindst lige så populært dengang, som det er i dag. Alle byens turister skal nemlig en tur gennem Laiki Geitonia.

Gaderne Aristocyprou og Praxandrou udgør den primære del af Laiki Geitonia, som ligger modsat D’Avila-bastionen. I 1983 blev området indviet på ny, efter en omfattende renovering. De hyggelige gågader er flere steder belagt med mosaikker af småsten, og husenes facader er ført tilbage til deres oprindelige udtryk.

Laiki Geitonia er et oplagt sted at prøve cypriotiske specialiteter – f.eks. den specielle cypriotiske kaffe – og købe klassiske souvenirs som keramik og broderier. Det er også her du finder byens turistkontor.

8. AG Leventis Galleri

[Kunstmuseum]

Der findes mange fine kunstværker i det moderne kunstmuseum i Nicosia. Foto: Benjamin Munk Olsen

Er du interesseret i kunst, så er der virkelig noget at komme efter på AG Leventis Galleri, som ligger få skridt fra Nicosias gamle bydel. Det moderne kunstgalleri blev etableret i 2014, og bragte straks den cypriotiske hovedstad op i en ny, international klasse hvad angår kunst og kultur.

At den fine samling af internationale mesterværker overhovedet findes på Cypern, skyldes den lokale forretningsmand og kunstsamler Anastasios George Leventis (1902-1978). Gennem årene skabte Leventis en stor privat kunstsamling med fokus på franske og græske navne, og i dag udgør disse værker grundstenen i museets samling.

Det er bl.a. muligt at opleve værker af Chagall, Monet og Renoir samt væsentlige græske malerier fra det 19. og 20. århundrede. Som supplement til Leventis’ private samling af international kunst, finder man i stueetagen et flot udvalg af cypriotiske værker – bl.a. det 17 meter lange maleri med titlen O Kósmos tis Kiprou (Cyprioternes Verden), skabt af den anerkendte kunstner, Adamantios Diamantis.

Åbningstider: Se de aktuelle åbningstider på hjemmesiden.

9. Byparken

[Park + Afslapning]

Forlader du Nicosias gamle bydel gennem Pafos-porten, kan du kigge direkte over på Byparken – en skøn oase, som er anlagt lige udenfor bymurene. Det grønne åndehul byder på slanke palmetræer arrangeret i alléer, blomster, kaktus, romantiske damme med åkander samt klassiske springvand. Trænger du til en pause fra byens trængsel og dens mange museer, så er Byparken i Nicosia blandt de oplagte seværdigheder.

Da Byparken blev anlagt i 1901, blev den døbt Victoria Gardens – navngivet efter den britiske dronning. Siden har parken gennemgået to omfattende renoveringsprojekter i henholdsvis 1968 og 2005, og under navnet Fredsparken er den i dag en moderne seværdighed midt i den cypriotiske hovedstad.

Blandt parkens øvrige attraktioner findes Cyperns parlamentsbygning og teaterbygningen samt indhegninger med påfugle og en herlig legeplads for de yngste. Her findes også café, ligesom her afholdes marked om søndagen, hvis vejret tillader det.

Er du i humør til en vandretur, så starter Pediaios-stien lige bag Byparken. Den relativt nye sti, som flittigt benyttes af gående, løbere og cyklister, er i alt 11 km lang, og følger Pediaios-floden (Cyperns længste flod). Du kan dog sagtens nøjes med at udforske en mindre sektion af stien.

10. Den grønne linje

[Demilitariseret zone/Ingenmandsland]

Den Grønne Linje er FNs ‘bufferzone’ mellem Republikken Cypern og Nordcypern. Foto: Benjamin Munk Olsen

FNs ‘bufferzone’ mellem Republikken Cypern og det tyrkisk-kontrollerede Nordcypern er naturligvis ikke en seværdighed i klassisk forstand, men opdelingen med grænsehegn, vagtposter og et tilgroet ingenmandsland er alligevel ganske fascinerende.

Den grønne linje, som skærer sig tværs gennem Cypern, er i alt 180 km lang. Området har en varierende bredde på mellem syv km og 20 meter. Det smalleste punkt findes i det centrale Nicosia.

Når du besøger Nicosia, er det oplagt at krydse grænsen, og på denne måde opleve, hvordan livet udspiller sig på hver side af Den grønne linje. Som EU-borger er det normalt uproblematisk at krydse grænsen – du skal blot vise pas ved to forskellige kontroller: Først ved den cypriotiske kontrol (udrejse) og efterfølgende ved den nordcypriotiske / tyrkiske kontrol (indrejse). Proceduren gentages, når du skal tilbage igen.

Det er populært at benytte grænseovergangen i Lidras-gågaden, som du finder midt i Den gamle bydel. Her har fodgængere haft mulighed for at krydse grænsen siden 2003. Den grønne linje har eksisteret siden 1964, og blev udvidet efter den tyrkiske invasion i 1974.

De bedste seværdigheder i Nord-Nicosia

11. Büyük Han

[Karavanestation + Butikker + Spisesteder]

Den gamle karavanestation er blandt de smukkeste bygningsværker i Nicosia. Foto: Benjamin Munk Olsen

Büyük Han – ‘Den store kro’ – er en af de smukkeste bygningsværker på Cypern, og et absolut must, hvis turen går til Nordnicosia. Den osmanniske karavanestation blev opført i 1572, umiddelbart efter den tyrkiske invasion, og skulle tilbyde overnatning, mad og beskyttelse for områdets handelsrejsende. En ‘han’ er det osmanniske ord for kro, og netop denne kro var byens største og fineste.

Det var den første osmanniske guvernør på Cypern, Lala Mustafa Pasha, der stod for at opføre den firlængede kro. I stueetagen, der omkranser gårdspladsen, var der stalde til heste og æsler, lagerplads samt boder, hvor de handlende kunne gøre deres forretninger.

På 1. sal fandtes spisesal og herberg. Hvert værelse var forsynet med kamin, hvilket forklarer bygningens mange skorstene. Midt på gårdspladsen står fortsat et mescit (islamisk bederum), som er balanceret på seks søjler over en şadırvan (rituel vaskefontæne).

Büyük Han gennemgik en omfattende renovering i begyndelsen af 1990’erne, og i dag fungerer bygningen og dens gårdsplads som et charmerende kulturcenter. På gårdspladsen findes et par caféer, bl.a. den populære Sedirhan. Der findes traditionelle værksteder på førstesalen og dens balkoner, hvor orientalske buer bidrager til den autentiske stemning. Stedet benyttes desuden flittigt til musik, dans og fest.

12. Selimiye-moskéen

[Moské]

Et udsnit af Selimiye-moskéen. Foto: Benjamin Munk Olsen

Selimiye-moskéen i Nordnicosia er ikke blot en af områdets største seværdigheder – det imponerende bygningsværk står ligeledes som et billede på Cyperns turbulente historie, og vidner om, hvordan øens kultur og religion har udviklet sig gennem århundreder. Moskéen blev nemlig oprindeligt opført som en kristen katedral, og navngivet Skt. Sofia (Agia Sofia).

Med osmannernes invasion i 1570 blev katedralen imidlertid konverteret til en moské, og inde i det gotiske bygningsværk (ganske unikt for en moské), er der i dag plads til 2.500 gæster.

Grundstenen til Skt. Sofia-katedralen blev lagt i 1209, og byggeriet af den fornemme kirkebygning fortsatte de næste mange år. I 1326 blev kirken indviet, og den blev efterfølgende brugt som kroningskirke for det cypriotiske kongehus (Hugo III og Amalrik II er også begravet her). Man måtte dog jævnligt udbedre skader forårsaget af jordskælv og invaderende fjender, og de planlagte klokketårne blev aldrig realiseret.

Til gengæld forsynede osmannerne hurtigt bygningen med to minareter, efter den tyrkiske invasion af Nicosia. Også den obligatoriske minbar (prædikestol) og mihraben, der angiver retningen mod Mekka, blev installeret.

Oprindeligt blev moskéen navngivet Ayasofya, der ligesom Agia Sofia (katedralens navn) betyder ‘Den hellige visdom’, men i 1954 blev den omdøbt til Selimiye-moskéen efter den osmanniske sultan Selim II, som var rigets overhoved under invasionen af Cypern.

Trods en række islamiske ændringer i moskéens interiør (bl.a. de hvidkalkede vægge og søjler), så fornemmer man stadig bygningens gotiske forhistorie. Det er også værd at bemærke den udsmykkede vestfront med de tre dekorerede døråbninger (hver i sin helt egen stil), ligesom der i apsis findes fire marmorsøjler, der er flyttet hertil fra oldtidsbyen Salamis.

13. Dervish Pasha Mansion

[Historisk Byhus + Etnografisk museum]

Dervish Pasha-palæet byder bl.a. på klassiske klædedragter og smukke møbler. Foto: Benjamin Munk Olsen

I Arabahmet-kvarteret i Nicosias gamle bydel findes flere historiske huse – heriblandt Dervish Pasha-palæet, som i dag er indrettet som etnografisk museum.

Bygningen fra begyndelsen af det 19. århundrede har navn efter dens tidligere ejer, Dervish Pasha (Tuccarbasi Haci Dervish), der grundlagde den første tyrkisk-sprogede avis på Cypern.

Det stemningsfulde palæet er i to etager; i stueplan findes bl.a. køkken og værksted samt den centrale gårdsplads, hvorfra en trappe fører op til førstesalen. Det var på første sal, at husets ejer boede, og her kan man bl.a. opleve den store modtagesalon med udsigt til gaden og et smukt brudekammer.

Værelserne i Dervish Pasha-palæet er indrettet efter 1800-tallets normer, og det er ganske sjovt at kigge indenfor i denne tidslomme.

Det er også muligt at opleve tidstypiske klædedragter og redskaber – f.eks. den store væv og et særligt redskab, der anvendes til at fremstille en traditionel fez. Der er heldigvis beskrivelser på engelsk i det stemningsfulde museum.

14. Den gamle markedshal (Belediye Pazarı)

[Markedshal]

Et kig indenfor i den gamle markedshal i Nicosia. Foto: Benjamin Munk Olsen

Nicosias gamle markedshal fra 1932 byder både på fødevarer, tøj, møbler, brugskunst og souvenirs, men den højloftede Art Deco-bygning er også værd at nyde for sin arkitektur. Tag f.eks. et kig på de flotte trælofter og vinduessektionerne, der skaber et unikt lysindfald.

Markedshallen blev opført mens Cypern var under britisk herredømme, og den kom hurtigt til at fungere som byens primære bazar og mødested. Efter 1970’ernes uroligheder faldt det overdækkede marked stille og roligt i forfald indtil det blev lukket i 2010.

Efter en omfattende renovering kunne markedet imidlertid genåbne to år senere, og i dag er den historiske bygning blandt de mest populære seværdigheder i Nicosia.

15. Samanbahçe-husene

[Historisk beboelseskvarter]

Samanbahçe-husene i Nord-Nicosia. Foto: Benjamin Munk Olsen

Lige bag hovedgaden Girne Caddesi – blot få meter fra Kyrenia-byporten – ligger en samling simple hvidkalkede byhuse på rad og række.

Samanbahçe-husene fra begyndelsen af det 20. århundrede var et af de første offentlige boligprojekter, der blev realiseret af osmannerne i Nicosia, og de 72 huse udgør i dag et charmerende kvarter, som ligger afskærmet fra resten af byen.

De 72 huse blev opført i tre etaper, og i midten af det hele ses en central brønd, som gennem mange år leverede vand til de mange husholdninger. Alle husene er ens, og består af entré, to soveværelser, køkken, bad og en lille gårdhave.

De hvide facader med de turkise skodder og den gule stenbelægning fungerer som et populært fotomotiv, og selvom man ikke kan komme ind i husene (de er fortsat privat beboelse), så er det hyggeligt at gå igennem de smalle gader, hvor der flittigt placeres urtepotter med blomster, buske og krydderurter.

Restauranter i Nicosia – de bedste spisesteder

1. Piatsa Gourounaki

[Faneromenis 92]

Restaurantens navn kan oversættes til ”stedet, hvor smågrise mødes og hygger sig”. Og der er i sandhed hyggeligt på Piatsa Gourounaki, som serverer de lækreste græsk-cypriotiske delikatesser. Er du i tvivl om, hvad du skal vælge fra menukortet, så kan stedets souvlaki anbefales.

Souvlaki (delikate grillspyd) er det nærmeste, man kommer en nationalspise på Cypern, og på Piatsa Gourounaki grilles spyddene til perfektion. Der kan vælges spyd med svinekød, kylling eller lam. Tilbehøret tæller ovnbagte grøntsager, pommesfrites, brød og tzatziki. Den prisvenlige mad kan nydes i de lyse serveringslokaler eller ved bordene udenfor.

2. Pyxida

[Menandrou 5]

Pyxida betyder ‘kompas’ på græsk – et redskab, som må være ganske nyttigt på de fiskekuttere, der forsyner restauranten med frisk fisk og skaldyr. På menukortet findes en række af de lækreste specialiteter fra havet omkring Cypern. Fiskesuppen har ry for at være blandt øens bedste, og den grillede blæksprutte er mindst lige så populær.

Pyxida, der findes syd for Eleftheria-pladsen i den nye bydel, har eksisteret siden 2004, og du kan enten tage plads indenfor, hvor pastelfarvede stole præger det store lokale, eller på den overdækkede terrasse. Det er altid en god idé at tjekke dagens fangst – se tavlen eller spørg tjeneren. Udover restauranten i Nicosia har Pyxida også afdelinger i Larnaca og Limassol.

3. Zanettos Taverna

[Trikoupi 65]

De mange sort-hvid fotografier, der præger væggene på Zanettos Taverna, vidner om en lang og begivenhedsrig historie. Den populære taverna har eksisteret siden 1938, hvilket efterhånden er et særsyn i en branche, der konstant skriger på fornyelse. Hos Zanettos er der ingen fornyelse. Den traditionelle cypriotiske restaurant byder på de autentiske små-retter kendt som meze.

Der findes ikke noget menukort, men du skal nok blive mæt alligevel, for Zanettos Taverna fremstiller fantastisk mad – lige fra de friske salater til de røgede pølser og det lokale hit: Afelia – saftige udbenede stykker svinekød marineret i vin og koriander. Zanettos Taverna er også det oplagte sted at prøve den lokale specialitet; grillet halloumi-ost. Stemningen på restauranten er god, og Zanettos et ikke overraskende blandt favoritterne hos Lonely Planet.

4. The Gym

[Onasagorou 85-89]

Efter sigende valgte stedets ejer navnet ’The Gym’ (fitnesscentret red.) for at give ordet nogle mere positive og tillokkende associationer. I Nicosias gamle bydel er det dejligt at tage på ‘The Gym’ – stedet er nemlig ikke kendt for træningsmaskiner og håndvægte, men for fantastisk mad.

Det rå og industrielle look giver den populære bistro / restaurant / bar en skøn atmosfære, og menukortet tæller internationale retter med de lækreste ingredienser. Prøv f.eks. husets fantastiske burger, den udsøgte græskarrisotto, den friske laks eller den møre lammekrone. Husk også at tjekke cocktailkortet ud.

5. Pivo Microbrewery

[Asklipiou 36]

Har du lyst til at prøve nye og spændende øl, så er mikrobryggeriet Pivo det helt rigtige sted at besøge. Pivo betyder som bekendt øl på tjekkisk, og den tjekkisk-inspirerede ølbar midt i Nicosia byder på hjemmebrygget øl fra egne kobbertanke (tankene kan ses i skænkestuen). Er du sulten, så tilbydes også lette ølsnacks – f.eks. grillede pølser – samt mere solide retter. Det kunne f.eks. være schnitzel, burger eller risotto.

Pivo blev etableret i 2015, og byder på et interessant udvalg af velsmagende fadøl – f.eks. en velgjort bøhmisk pilsner og en ægte tysk ‘weissbier’, som med fordel kan nydes i den hyggelige gårdhave. Indenfor kan du tage plads i det lyse og højloftede serveringslokale. Skål – eller na zdraví, som de siger i Tjekkiet.

Hotel i Nicosia – de bedste overnatningssteder

Selvom mange turister blot kommer til Nicosia på en dagsudflugt, så findes der flere gode muligheder for at overnatte i byen. Den cypriotiske hovedstad byder både på klassiske hoteller, lejlighedshoteller med køkken samt billige hostels. Nedenfor finder du tre forslag i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Nicosia hos Booking.com her.



Booking.com

1. Kipros Acommodation

[Vasileiou Voulgaroktonou 16A]

Beliggenheden i Den gamle bydel kunne ikke være bedre, og vælger du at bo på Kipros Acommodation, kan du nemt gå rundt til de mest populære seværdigheder i Nicosia. Det budgetvenlige pensionat ligger i en stille sidegade kun få meter fra indkøbsstrøget Ledras og grænseovergangen til Nordnicosia. Bygningen er lidt slidt. Til gengæld byder værelserne på individuel indretning med forskellige dekorative effekter.

På værelset finder du bl.a. aircondition, køleskab, tv og balkon, ligesom du kan benytte pensionatets fællesrum, køkken og tagterrasse. Personalet er venligt og imødekommende, og det familiedrevne pensionat er oplagt for dig, der søger billig overnatning i Nicosia. Du skal dog være opmærksom på, at betaling foregår kontant. Du kan læse mere om Kipros Acommodation hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge Kipros Acommodation?

  • Prisvenligt pensionat
  • Central beliggenhed midt i Nicosia
  • Rating på 7,9 (ud af 10) på Booking.com
  • Venligt og imødekommende personale

2. The Classic Hotel

[Rigenis 94]

The Classic Hotel ligger i den vestlige udkant af Nicosias gamle bydel, og er dermed i gåafstand til byens bedste oplevelser. Det 3-stjernede hotel er et moderne byhotel, med nye og pæne faciliteter, og er dermed et oplagt valg for dig, der værdsætter en central placering og et enkelt og indbydende værelse. The Classic Hotel byder på mange forskellige værelsestyper – lige fra relativt små dobbeltværelser til store suiter.

Når du er gået forbi den venlige receptionist (døgnåben reception), venter nogle relativt smalle, labyrintiske korridorer, men værelserne er pæne og rummer det, du måtte få brug for under dit ophold: Aircondition, privat badeværelse, te- og kaffefaciliteter, tv og minibar. Der findes også sauna og motionscenter på hotellet, ligesom du kan se frem til en god morgenmad. Du kan læse mere om The Classic Hotel hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge The Classic Hotel?

  • God beliggenhed i Den gamle bydel
  • Pæne og moderne værelser
  • Rating på 7,9 (ud af 10) på Booking.com
  • Aircondition og minibar

3. MAP Boutique Hotel

[Stasinou Avenue 15]

Er du til luksus og forkælelse, så er det 5-stjernede MAP Boutique Hotel det oplagte valg. Det top-moderne designhotel ligger i det centrale Nicosia, lige udenfor de venezianske bymure, og fra hotellets hoveddør kommet du nemt rundt til byens bedste seværdigheder, restauranter og caféer. Værelserne er store og lyse, og rummer bl.a. aircondition, balkon med byudsigt, køleskab og tv.

Når du ikke har travlt med at udforske den cypriotiske hovedstad, kan du slappe af på det indbydende værelse, eller benytte hotellets motionsfaciliteter eller spa- og wellnesscenter. Hotellet byder på døgnåben reception, og det servicemindede personale står altid klar til at hjælpe. Du kan læse mere om MAP Boutique Hotel hos Booking.com her.

Hvorfor skal du vælge MAP Boutique Hotel?

  • Moderne luksushotel midt i Nicosia
  • Fremragende morgenmad (a la carte)
  • Rating på 9,4 (ud af 10) på Booking.com
  • Mulighed for spa og wellness

Sådan kommer du til Nicosia

Har du mod på eventyr, så kan du overveje at sejle til Cypern. Fly er dog det oplagte og mest populære transportmiddel, når du skal besøge den skønne middelhavsø.

Fly til Nicosia

Der findes to internationale lufthavne på Cypern, Larnaca og Pafos. Nicosia har ikke længere sin egen internationale lufthavn (den lå nemlig i det FN-kontrollerede ingenmandsland, der i dag adskiller Cypern og Nordcypern).

Larnacas lufthavn ligger ved den cypriotiske sydkyst, og har direkte forbindelse til Danmark (rutefly fra København og Billund samt charterflyvninger), og er således den lufthavn, som mange danskere benytter.

Fra Larnaca Lufthavn til Nicosia

Når du skal fra Larnacas lufthavn til Nicosia, kan du benytte lufthavnsbus eller taxa/privat transfer. Lufthavnsbussen betjenes af selskabet Kapnos Airport Shuttle, som har mange daglige afgange mellem lufthavnen og hovedstaden. Du kan læse mere og booke din billet til lufthavnstransport her.

Du skal være opmærksom på, at stoppestedet / endestationen for lufthavnsbussen i Nicosia er udenfor centrum – ca. 3,5 km sydøst for Den gamle bydel. Du må derfor benytte en lokal bybus eller taxa for at komme det sidste stykke ind til byen.

Lufthavnsbussens endestation er ved Kyrenias-gaden, og herfra skal du blot gå ud til den brede Lemesou Avenue, hvor der findes en moderne gangbro over vejen. Busstoppestedet nedenfor gangbroen hedder ‘Police Headquaters’ og herfra kører bus 3, 4 og 5 til Solomou-pladsen i det centrale Nicosia.

Sådan kommer du rundt i Nicosia

Nicosias gamle bydel skal naturligvis udforskes til fods. Flere af de smalle gader indenfor byens mure er udlagt som gågader, og generelt kan det ikke anbefales at køre i bil i Nicosias kompakte centrum.

Skal du længere omkring, kan du med fordel benytte byens netværk af bybusser. Busserne kører fra busterminalen ved Solomou-pladsen, som ligger lige udenfor de gamle bymure. Du kan finde en oversigt over ruter og billetpriser på busselskabets officielle hjemmeside her.

Flere oplevelser

Cypern byder på mange spændende oplevelser, og fra Nicosia kan du både udforske den nordlige og den sydlige del af landet. Vil du opleve nogle af landets historiske ruiner og arkæologiske udgravninger, kan du med fordel sætte kurs mod Pafos i den vestlige del af landet.

Ca. 50 km mod sydøst finder du Larnaca, som også huser landets største internationale lufthavn. Den hyggelige kystby er dog også værd at udforske i sig selv. Foruden de lækre sandstrande findes her gode museer, en historisk fæstning og den berømte Lazarus-kirke. Du kan læse mine forslag til de bedste seværdigheder og spisesteder i Larnaca her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (kirke i Nicosia): Foto: Dimitris Vetsikas fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Jeg elsker at udforske nye og spændende rejsemål, og besøge alverdens destinationer – lige fra Vesteuropas populære turistmagneter til Østeuropas hemmelige og ukendte byer. Siden 2020 har jeg skrevet om det hele her på Oplev Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *