Pragtfulde Prag: 15 fantastiske seværdigheder

Prag byder på mange skønne seværdigheder, og den tjekkiske hovedstad har længe været et yndet rejsemål for danskere. Kulturen, arkitekturen, historien… og nå ja, (alkohol) priserne får mange danskere til at vælge en forlænget weekend i Prag.

For at starte med sidstnævnte: Prisniveauet i Prag (og Tjekkiet generelt) er meget lavt sammenlignet med danske priser. Priserne på mad og øl kan føre til mange festlige og våde aftener, men om dagen gør du klogt i at udforske byens smukke områder og spændende seværdigheder. Prag byder nemlig på noget for en hver smag.

Er vejret godt, kan du let få mange timer til at gå med at vandre gennem de gamle bydele. Her oplever man den særlige middelalderarkitektur og masser af spændende butikker. Der er også mange dejlige parker (bl.a. Petrin-højen, den zoologiske have og fæstningsområdet Vysehrad – læs mere om alle tre nedenfor).

I godt vejr er en sejltur på Moldau-floden også en fantastisk oplevelse. Er vejret dårligt, byder Prag heldigvis også på mange interessante museer – og på en regnvejrsdag kan man også altid finde et hyggeligt værtshus, hvor man kan tilbringe nogle timer i godt selskab.

Her får du en kort rejseguide til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Prag.

Vil du gerne opleve mange af Prags spændende seværdigheder, så kan du spare penge ved at købe et Prague City Card. Kortet gælder i 2, 3 eller 4 dage, og giver adgang til mere end 60 attraktioner (bl.a. Prags borg, Zoo og bådture på Moldau-floden). Læs mere og køb dit Prague City Card her.Booking.com

Sådan kommer du til Prag

Du kommer nemt til Prag med både tog, fly, bus og bil. Der er ca. 800 km til Prag fra den danske grænse, så kører du i bil, bør rejsetiden fra grænsen være ca. 8,5 timer (eksklusive pauser). Du har dog næppe meget at bruge bilen til, når først du er i Prag, så fly eller tog er også oplagte muligheder.

Fly til Prag

Det er oplagt at flyve fra Danmark til Prag, og du kan flyve direkte hertil fra både København og Billund. Flyvetiden er ca. 1 time og 30 minutter. Du kan bruge søgefunktionen herunder til at finde flyafgange med Skyscanner:

Prag: Fra lufthavn til centrum

Prags lufthavn (officielt Václav Havel Airport Prague) ligger ca. 12 km vest for bymidten. Lufthavnen består af to terminaler, og fra begge terminaler kører busser til centrum. Der findes ikke en togstation i lufthavnen, men busserne fra Prags officielle transportudbyder DPP kører flere gange i timen. Du kan også bestille privat transport mellem lufthavnen og dit hotel. Læs mere her.

Tog til Prag

Du kan køre i tog til Prag via Hamburg og Berlin. På de bedste afgange fra Danmark skal du kun skifte tog i Hamburg. Turen tager lidt under 10 timer fra den danske grænse. Overvejer du at tage til Prag med tog, kan den billigste løsning nogle gange være at købe en Interrail-billet. Læs mere om Interrail her.

Sådan kommer du rundt i Prag

Du kommer nemt rundt i Prag med sporvogn. Foto: Ann-Louise Nilsson fra Pixabay

Meget af Prag bør opleves til fods. Den gamle bydels smalle gader, Karlsbroen og vejen op til Slottet og Vitus-katedralen skal faktisk udforskes til fods, da biltrafik ikke er tilladt. Afstandene i det central Prag er også velegnede til gåture.

Der kører imidlertid også mange sporvogne til områderne udenfor den gamle bydel, ligesom Prags metro er let at finde rundt i. Offentlig transport i Prag er billig, så det kan klart anbefales, at benytte den – så kan du spare fødderne, og vælger du sporvognen, får du også set noget af byen imens.

Der kan købes enkeltbilletter, som gælder i henholdsvis 30 og 90 minutter, men du opnår mere frihed ved at købe 24-timers eller 72-timers billetter (selvom det ikke nødvendigvis er det mest økonomiske). Biletterne gælder til både metro, sporvogne, busser og kabelbanen til Petrin-højen. Billetter købes i automater, i kiosker samt i de officielle billetsalg. Husk at stemple billetten!

Seværdigheder i Prag – de 15 bedste oplevelser

1. Prags gamle bydel

[Sightseeing]

Det store torv: Et oplagt udgangspunkt i forhold til at opleve de bedste seværdigheder i centrum af Prag. Foto: ian kelsall fra Pixabay

Prags gamle bydel (Staré město) er fyldt med smukke historiske bygninger og monumenter. Start f.eks. på det store torv, Staroměstské náměstí, hvor du kan betragte det gamle rådhus med det astronomiske ur. Hver hele time samles der en større menneskemængde her, og alle har øjnene rettet mod urskiven.

Det astronomiske ur, Pražský orloj, findes på sydmuren af det gamle rådhus. Uret blev installeret her i 1410, og er dermed Verdens tredjeældste astronomiske ur.

Uret består af tre dele: (1) Den astronomiske skive, der viser solen og månens positioner på himlen. (2) ”Apostlenes Gang”, et klokkeværk med apostlene og andre figurer, der drejer rundt hver time. Det slutter af med, at figuren, der repræsenterer døden, slår timen an. (3) En kalender-skive med medaljoner, der repræsenterer månederne.

Det astronomiske ur. Foto: Rashidaj fra Pixabay

Et besøg i den gamle rådhusbygning

Det gamle rådhus er også et imponerende bygningsværk i sig selv, og du kan besøge rådhustårnet, middelalderkældrene, de historiske sale og Jomfru Maria-kapellet på én billet. Fra tårnet har du en fornem udsigt i 41-meters højde. Herfra får du et godt overblik over den gamle bydel, og kan bl.a. betragte torvets to store religiøse bygningsværker: Den gotiske Týn-katedral med de 80 meter høje tårne, og den hvide Nikolaus-kirke fra 1737.

Er du i Prag ved juletid, så afholdes der et flot julemarked på torvet. Der er også mange caféer på Staroměstské náměstí, men undgå dem! Du betaler op mod ti gange så meget for en øl, i forhold til en café i en af sidegaderne.

De mange smalle gader i Prags gamle bydel er bestemt værd at gå på opdagelse i. Om sommeren er her naturligvis mange turister, men selv de store folkemængder kan ikke ødelægge charmen ved den smukke middelalderbykerne.

Tip: Køb din adgangsbillet til Det gamle rådhus og det astronomiske ur hjemmefra og vis billetten på mobilen. Læs mere her.

2. Karlsbroen

[Bro + Udsigt]

Karlsbroen. Foto: HNBS fra Pixabay

Karlsbroen (Karlův most) er en af de største seværdigheder i Prag. Her vrimler med turister, og når du har tilbagelagt de 516 meter, som broen er lang, er du temmelig sikkert kommet med på 100 fremmede menneskers fotos. Her bliver taget masser af billeder til Facebook, Snapchat, Instagram og fotoalbummet derhjemme. Herudover er den 10 meter brede bro også fyldt med handlende, der gerne vil sælge dig en souvenir eller male et portræt af dig.

Når man lægger turistvrimlen til side, er Karlsbroen dog stadig et spændende bygningsværk. Konstruktionen af broen startede i 1357 under Kong Karl IV (1316-1378), og den smukke stenbro stod færdig i 1402 – en del år efter Karls død. Det var dog først i 1870, at broen officielt blev opkaldt efter ham. Indtil da var den kendt som Stenbroen eller Pragbroen.

Gennem historien har broen været et vigtigt bindeled mellem slottet på den ene side af Moldau-floden, og Prags gamle bydel på den anden. I hver ende er broen forsynet med smukke gotiske brotårne, der dannede forsvar mod fjendtlig indtrængen. Du kan komme op i Det gamle brotårn (Staroměstská mostecká věž), hvor du efter 138 trin har en fornem udsigt.

Langs Karlsbroens sider står 30 barokstatuer, som forestiller forskellige helgener. Den mest kendt (og ældste) er af Skt. Jan Nepomuk, der i 1393 blev kastet i floden og druknede. I moderne tider er det blevet en tradition at røre ved statuen – det siges både at bringe lykke, og at den besøgende vil vende tilbage til Prag.

Borg-området

[Slot + Museum + Kirke + Udsigt]

Borg-området med Skt. Vitus-katedralen i midten. Foto: lino9999 fra Pixabay

Smukke skatte, spektakulær arkitektur, fortryllende parker og blændende udsigt. Prags storslåede borg-område har det hele!

Prags middelalderborg, Pražský hrad, er blandt byens største turistattraktioner. Og det forstås. Højt hævet på den vestlige side af Moldau-floden, har borgen en fantastisk udsigt ud over byen, og omvendt kan slottet ses langvejs fra.

Konstruktionen af borgen startede i det 9. århundrede, mens den seneste udbygning er fra 1929. I dag har den tjekkiske præsident sit officielle kontor på slottet, og gennem tiderne har det både huset de böhmiske konger samt kejsere af det tysk-romerske rige.

Der er rigtig meget at se på borg-området. Seværdighederne er grupperede, og man køber billet til de forskellige grupper, mens andre skal købes individuelt (f.eks. billet til udsigtstårnet). Vil du se det hele, bør du afsætte en hel dag. Du kan også ’nøjes’ med højdepunkterne, som tæller Skt. Vitus-katedralen, Kongepaladset, Skt. Georg-basilikaen og Den Gyldne Gyde. Du kan købe din billet til Prags slot hjemmefra, og have den med på mobilen. Læs mere her

Rundvisning: Oplev Prags borgs på en 2,5-timers rundvisning – Køb din billet her.

3. Skt. Vitus-katedralen

Indenfor i Skt. Vitus-katedralen. Foto: Kirk Fisher fra Pixabay

Sammen med Karlsbroen udgør Skt. Vitus-katedralen Prags væsentligste vartegn. Byggeriet af den imponerende katedral begyndte i 1344, og fortsatte mange år frem. Ved de større krige blev byggeriet sat på pause, men i 1929 blev de sidste udvidelser færdiggjort. Når du går rundt i katedralen, er det en tur gennem tusinde års historie. Kirken er smukt og rigt dekoreret, og et besøg her er en stor oplevelse.

Hvis benene er gode, så tag også op i kirkens sydtårn. Efter mere end 280 trin får du Prags bedste udsigt. På turen op kan du også beundre katedralens klokkeværk.

4. Kongepaladset

Paladset på borg-højen. Foto: Andreas H. fra Pixabay

Da de store fæstningsværker omkring borgen stod færdige i 1000-tallet, flyttede de böhmiske fyrster ind på Kongepaladset, Královský Palác. Paladset har tre arkitektoniske lag, som afspejler hver sin tidsperiode. Den nederste del blev bygget omkring 1135 af Soběslav 1., mens senere regenter har bygget deres paladser ovenpå. Den massive, gotiske Vladislav-sal er et af højdepunkterne for nutidens besøgende.

5. Skt. Georg-basilikaen og kloster

Det er en helt anderledes oplevelse at træde ind i Skt. Georg-basilikaen, hvis man lige har været inde i den mægtige Skt. Vitus-katedral. Med sine to tvillingetårne og sparsomme interiør er byggestilen naturligvis en anden, men der er også gjort et stort arbejde for at bringe kirken tilbage til sit oprindelige udseende fra omkring år 1000. Det tilstødende Skt. Georg-kloster huser i dag Nationalmuseets store samling af böhmisk kunst.

6. Den Gyldne Gyde

På ved ned mod den Gyldne Gyde. Foto: Dragan Tomić fra Pixabay

Den hyggelige, smalle og maleriske gyde har fået sit navn fra de mange guldsmede, som indrettede værksteder her i 1600-tallet. De små farvestrålende huse blev bygget ind i borgmurens bure, og selvom guldsmedene for længst har overladt husene til butikker der sælger brugskunst og souvenirs, er det stadig en spændende oplevelse at gå en tur gennem den.

Åbningstider: Borg-området har åbent fra 6:00-22:00 året rundt. Se åbningstider for de enkelte seværdigheder her.

Transport: Sporvogn 22 og 23 til Pražský hrad eller Metro til Malostranská (10 minutters gang).

7. Petrin-højen

[Park + Udsigt]

Udsigtstårnet på Petrin-højen. Foto: nitli fra Pixabay

Petrin-højen er et åndehul for både lokale og turister. 130 meter over flodbredden får du ikke alene en god udsigt over Prags tage med de flotte røde teglsten – du får også et perfekt område til afslapning og aktiviteter. Du kan enten gå herop, eller lade dig transportere med kabelbanen, Lanová dráha na Petřín (samme billet som den øvrige offentlige transport). Køen kan godt være lang, men der kan være 100 mennesker i hver vogn, så det går forholdsvis hurtigt.

Det første du ser, når du kommer op på toppen, er udsigtstårnet (Petřínská rozhledna), der minder om en mindre udgave af Eiffeltårnet i Paris. Den 63 meter høje stålkonstruktion blev bygget i 1891, og vil du have en bedre udsigt end fra selve Petrin-højen, kan du tilbagelægge de 299 trin op til tårnets udsigtsplatform.

En anden bemærkelsesværdig, og noget ældre konstruktion på Petrin-højen, er Hungermuren. Hungermuren er et middelalderligt forsvarsværk bygget mellem 1360 og 1362 på ordre fra Kong Karl IV. Muren var oprindeligt 4-4,5 meter høj, med skydeskår og bastioner taktisk placeret langs den.

Gennem historien er Hungermuren af flere omgange blevet udvidet og restaureret. Navnet kommer af den hungersnød, som indtraf i 1361. Her fik Prags sultende arbejdere imidlertid mulighed for at arbejde sig til føden, ved at hjælpe med konstruktionen af muren.

Petrin-højen har naturligvis masser af grønne områder, hvor man kan slappe af og spise medbragt mad (der kan også købes mad på Petrin-højen). Her er også en smuk rosenhave og en spejllabyrint for børn.

Vil du ikke tage den samme tur ned fra højen, kan du gå gennem anlægget langs Hungermuren. Denne vej fører dig til Strahov-klostret, som også er en stor seværdighed. Særligt klostrets imponerende bibliotek fra slutningen af 1600-tallet er et besøg værd.

Vælger du at gå til klostret fra Petrin-højen, kommer du også forbi Restaurant Peklo. Her kan du med fordel spise frokost – restauranten er indrettet i en smal klippegrotte, og er meget stemningsfuld.

Transport til Petrin-højen: Sporvogn 5, 7, 12, 15, 20, 22 eller 23 til Újezd. Herfra kabelbane.

8. Sejltur på Moldau

[Sightseeing]

Flodbådene på Moldau bringer dig forbi de mest oplagte seværdigheder i Prag. Foto: Vladimír Hirsch fra Pixabay

Moldau er Tjekkiets længste flod. Dens tjekkiske (og engelske) navn er Vltava, mens Moldau er det tyske og deraf også det danske navn. Du skal derfor ikke blive forvirret, hvis du læser eller hører om Vltava – der er nemlig kun en flod i Prag, men den har to navne…

Det er altid spændende at opleve en by fra vandet. Det sætter ligesom byen i et andet perspektiv, og det er også tilfældet i Prag. Der sejle mange turbåde rundt på floden, og du kan komme på ture der varer fra en time og opefter. På en time kan du nå at se de største seværdigheder fra vandsiden. De fleste arrangører tilbyder audioguider på forskellige sprog.

Læs mere om sejlturen og book din billet her

Vltava Cruise, der sejler ud fra Čech-broen, er et udmærket selskab. Čech-broen ligger bag Det jødiske kvarter, og du kan tage sporvogn 17 eller metro til Staroměstská. Vltava Cruise tilbyder også aftensejlads med spisning – også en spændende måde at opleve Prag på. Tænker du på at besøge Prag Zoo (læs mere nedenfor), så arrangerer Prague Steamboat Company sejlture fra den indre by til den zoologiske have.

Det jødiske kvarter

Der er masser af spændende historie at dykke ned i, når du besøger Prags jødiske ghetto, Josefov. Det er særlig oplagt at besøge Det jødiske museum med Den jødiske kirkegård og Den gamle nye synagoge. Desuden finder du også forfatteren Franz Kafkas barndomshjem her.

Tip: Kom på byvandring / rundvisning i Det jødiske kvarter inkl. entrébilletter – læs mere her

9. Det jødiske museum

En billet til Det jødiske museum giver udover adgang til selve museet, også adgang til en række af kvarterets synagoger (dog ikke Den gamle nye synagoge) og Den jødiske kirkegård. Museet blev etableret i 1906 for at bevare artefakter fra de synagoger, som blev revet ned i forbindelse med rømningen af Josefov-slummen.

Ganske ironisk er det imidlertid Nazisterne under 2. Verdenskrig, der har bidraget mest til museets samling. Nazisterne overtog nemlig museet under krigen, da de ønskede at skabe et ‘Museum for en uddød race’. Massevis af jødiske genstande fra hele Tyskland blev derfor sendt til Det jødiske Museum i Prag, og i dag er det en imponerende samling af hellige artefakter, som findes her. Åbningstiderne varierer efter årstiden. Læs mere her.

10. Den jødiske kirkegård

Gravsten på Den jødiske kirkegård. Foto: Nicolas DEBRAY fra Pixabay

Man kommer til den Den jødiske kirkegård gennem Pinkas-synagogen. Kirkegården er Europas ældste overlevende jødiske gravplads, og det er meget specielt at gå rundt mellem de omkring 12.000 smuldrende gravsten. På grund af manglende plads er mange begravet i lag, og det anslås, at omkring 100.000 mennesker er begravet her.

Kirkegården blev lukket i 1787, og selv to århundreder senere, er stemningen stadig noget helt specielt. Den ældste gravsten tilhører rabbineren Avigdor Karo, som døde i 1439. Siden kirkegården lukkede, er jødiske begravelser foregået på Den jødiske kirkegård i Žižkov.

11. Den gamle nye synagoge

[Synagoge]

Den gamle nye synagoge til venstre. Bygningen bagved er det jødiske rådhus. Foto: kerut fra Pixabay

Den gamle nye synagoge (Staronová synagoga) er Europas ældste aktive synagoge, og kan dateres tilbage til 1270. En endnu ældre synagoge blev nedlagt i 1867, for at give plads til Den spanske synagoge. Dermed var Den gamle nye synagoge den ældste, og har derfor det specielle navn.

I middelalderen besluttede man at hæve gadeniveauet, for at forhindre oversvømmelser. Den gamle nye synagoge er dog ældre end dette projekt, og man træder derfor ned i den lille gotiske bygning. Mænd skal tildække hovedet (bring enten en hat eller brug en af papirs-karlotterne, som uddeles ved indgangen).

Synagogen er hurtigt set, men det er en speciel oplevelse, da indretningen ikke har ændret sig de seneste 500 år. Gudstjenesterne er forbeholdt mænd, men fra et særligt rum har kvinderne også mulighed for at følge med. På den østlige væg står Den hellige ark med torarullerne. .

Åbningstider: Sommer fra 9:00-18:00, vinter fra 9:00-16:30. Lukket lørdage og på jødiske helligdage.

12. Vysehrad

[Fæstning + Ruiner + Museum]

Gåtur langs de gamle fæstningsmure. Foto: Jan Blanicky fra Pixabay

Med den spektakulære udsigt over Moldau, kan det ikke overraske nogen, at magteliten i Prag ønskede denne placering til en fæstning, der kunne beskytte byen fra sydsiden. Resultatet er Vycehrad, som i dag er et smukt og roligt område med storslået historie. De ældste bygninger på stedet stammer fra 900-tallet, men det er primært fæstningsbyggeriet fra 1600-tallet, der er synligt den dag i dag.

Det kan anbefales at gå en tur gennem området. Her kan du nyde udsigten fra de høje fæstningsmure, se de små museer og udstillinger, mærke stemningen på kirkegården og måske tænde et lys i den nygotiske Skt. Peter- og Skt. Paulus-kirke.

Vysehrad ligger et stykke fra centrum, og det mærkes tydeligt på menneskemængden – her er fredeligt og ingen trængsel. På et af museerne får man en spændende historisk introduktion til befæstningen af Prag, og man kan komme på en guidet tur inde i de store fæstningsmure.

Transport: Metro til Vysehrad.

13. Prag Zoo

[Zoologisk have]

Prags Zoo – en af de oplagte seværdigheder, hvis du er i Prag med børn. Foto: Irina_kukuts fra Pixabay

Er du i Prag med børn, er den zoologiske have (Zoologická zahrada hl. m. Prahy) et oplagt åndehul, hvor du kan slippe for den travlhed, der findes inde i byen. Parken er kæmpestor, og dyrene har også dejligt meget plads i deres indhegninger. Da parken er anlagt i et bakket område, får du også en smuk udsigt over Prag.

Den zoologiske have blev grundlagt i 1931, og er siden blevet udvidet af flere omgange. I dag findes her omkring 5.000 dyr fordelt på mere end 650 arter (over 100 af disse er udrydningstruede).

Prag Zoo er også en meget populær turistattraktion, men med en størrelse på 50ha, er der bestemt plads til alle. Dog kan der, ligesom i alle andre zoologiske haver, opstå travlhed når dyrene skal fodres. I 2007 blev haven vurderet som verdens 7. bedste zoo af Forbes’ rejseguide.

Åbningstider: Dagligt: November-februar 9:00-16:00, marts 9:00-17:00, april-maj 9:00-18:00, juni-august 9:00-21:00, september-oktober 9:00-18:00.

Transport: Metro til Nádraží Holešovice, herfra bus 112 til Zoo, eller båd: Prague Steamboat Company arrangerer sejlture til Prag Zoo (marts-oktober. Turen tager ca. 75 minutter).

14. Dancing House

[Moderne arkitektur]

Dancing House. Foto: Lenka Sevcikova fra Pixabay

Interesserer du dig for moderne arkitektur, er det en sjov oplevelse at gå forbi Dancing House (Tančící dům). Bygningen har fået navnet ’dansende hus’ grundet konstruktionens svungne former, der leder tankerne hen på et dansende par – derfor har bygningen også siden fået øgenavnet ’Fred and Ginger’ med henvisning til de berømte dansere Fred Astaire og Ginger Rogers.

Den kontroversielle bygning blev tegnet af den kroatisk-tjekkeiske arkitekt Vlado Milunić i 1992, og fire år senere stod den færdig på Rašínovo nábřeží 80. Glas, stål og beton er fremtrædende elementer i Dancing House, og bygningen skiller sig således markant ud fra Prags generelle bybillede, som er præget af barok, gotik og Art Nouveau. Det var langt fra i alles smag i 1996 – og er det fortsat ikke i dag.

Dancing House ligger flot placeret ned mod Moldau, og skønt det ikke er muligt at komme ind i selve bygningen (den huser det tjekkiske hovedkontor for forsikringsvirksomheden NN Group N.V.), er det alligevel sjovt at slå et smut forbi. Er du her til spisetid, eller trænger du bare til en øl, kan bar-restauranten Potrefená Husa Resslova lige overfor anbefales. Den ligger i en hyggelig og stemningsfuld kælder.

Transport: Sporvogn 5, 17 og 20 til Jiráskovo náměstí.

15. Det nationale tekniske museum

[Museum]

Der er mange flotte biler på Det tekniske museum. Museet er en af de klassiske seværdigheder på en regnfuld dag i Prag. Foto: TheoRivierenlaan fra Pixabay

Det tekniske museum, Národní technické muzeum, er det oplagte sted for teknikinteresserede og legebørn i alle aldre. En trist regnvejrsdag i Prag kan hurtigt blive fuld af sjove, spændende og ikke mindst lærerige oplevelser på det tekniske museum. Man bliver både klogere på industrialderen generelt, og på hvordan den teknologiske udvikling har været i Tjekkiet.

Museets tre etager er spækket med køretøjer og maskiner. Jernbanemuseet alene rummer omkring 100 forskellige vogne, mens også udstillingen om luftfart er storartet. Her kan man opleve historiske flyvemaskiner, bl.a. den tjekkiske flypioner Jan Kašpars maskine fra 1911.

Tog og fly kan man naturligvis også opleve på andre museer, men i kælderen findes en meget spændende udstilling om minedrift, som til gengæld ikke ses lignende andre steder. Her lærer du også om, hvordan mennesket gennem tiden har udvundet forskellige metaller fra jorden.

Åbningstider: Tirsdag til søndag 9:00-18:00 (lukket mandag). Køb din billet hjemmefra her – inkl. introduktion ved ankomst.

Transport: Sporvogn 1, 2, 8, 12, 25 og 26 til Letenské náměstí.

Restauranter i Prag – de bedste spisesteder

Tjekkisk guláš. Foto: Benjamin Munk Olsen

Generelt har det tjekkiske køkken mange lighedspunkter med det tyske. En klassiker på spisekortet er den tjekkiske gullasch, guláš – en gryderet ofte lavet af oksekød med løg, krydderier og evt. paprikastrimler. Guláš serveres ofte med knedlík (brødbaseret knödel). Modsat ungarsk gullasch, er den tjekkiske udgave ikke en suppe. I Tjekkiet hedder gullasch-suppe gulášovka. Til maden bør naturligvis drikkes øl. Her får du forslag til nogle gode restauranter i Prag:

1. U Fleků

[Křemencova 11]

U Fleků (hos Flek) er en institution i Prag. Her er både husbryggeri og restaurant, og der er plads til rigtig mange mennesker. Heldigvis er U Fleků opdelt i mange mindre rum, så det er stadig et hyggeligt sted. Der brygges og serveres én øl – men den er heldigvis også god. Tjenerne går rundt med friskskænkede øl på store bakker, og hvis du markerer, får du en øl, og der bliver samtidig sat en streg på et stykke papir, der nu ligger på dit bord resten af aftenen – hvis det er tidligt på aftenen, kan der nå at komme mange flere streger på endnu…

2. Dinner Cruise

[Dvořákovo nábřeží ved Čechův most]

Et såkaldt ’dinner cruise’ på Moldau er en fantastisk oplevelse. Her kan du lade Prags smukke seværdigheder passere forbi, mens du nyder en aften med god mad. Der er mange forskellige rederier, som tilbyder sejlads på Moldau med spisning, men et af de bedste er Prague Boats. Her kan du vælge mellem flere forskellige restaurant-cruises, og du bestemmer selv, om det skal være á la carte eller buffet. Læs mere og book dit dinner cruise her.

3. Restaurant Pepř a Sůl

[Kratkeho 143/1]

Pepř a Sůl ligger et stykke udenfor centrum, men leder du efter finere tjekkisk madlavning, er det bestemt køreturen værd – restauranten ligger tæt ved Vysočanská-stationen. Alternativt er en taxa hertil ikke dyr. Restaurant Pepř a Sůl scorer topkarakterer på det hele: Hyggelige lokaler, fantastisk betjening og lækker gourmetmad inspireret af det moderne tjekkiske køkken. Du kan også få lækre skaldyrs- og vegetarretter.

4. Ferdinanda

[Politických vězňů 1597/19]

Et enkelt og hyggeligt spisested i to etager, og et glimrende sted at drikke øl. Ferdinanda serverer en af de bedste guláš i Prag, og er bestemt værd at besøge. Det ligger kun en kort gåtur fra den store shoppinggade Václavské mámesti, men i en lidt kedelig gade, så her kommer flere lokale end turister.

5. U Medvídků

[Na Perštýně 345/7]

I stueetagen er U Medvídků en stor restaurant og værtshus, med mange hyggelige afdelinger, og udmærket mad. Stedets husbryggeri gemmer sig imidlertid dybt inde i bygningen, og op ad nogle trapper. I et lille aflangt lokale uden vinduer, kan man sidde ved langborde, og spise klassiske tjekkiske retter med perfekt udsyn til ølbrygningen. Prøv stedets lækre Oldgott-øl, mens øl-isen, som serveres som dessert ikke er nogen god oplevelse!

6. U Pavouka

[Celetná 597/17]

Centralt placeret i den gamle bydel findes middelalderrestauranten U Pavouka. Stedet er hyggeligt indrettet i en kælder med store hvælvinger. Mens du spiser, får du et show med ildslugere, gøglere og mavedanserinder. U Pavouka er naturligvis for turister, men det er alligevel en sjov og anderledes oplevelse – specielt hvis man har børn med. Trods det turist-agtige tema, er maden velsmagende, og der er rigeligt af den (men priserne er også højere end almindelige spisesteder).

Hotel i Prag – de bedste overnatningssteder

Det er naturligvis dejlig at bo centralt i Prags gamle bydel, men selvom hotellerne i Prag generelt er noget billigere end i Danmark, kan der være mange penge at spare, ved at vælge et hotel udenfor den gamle by. Så længe du bor tæt på metro og/eller sporvogn, kommer du nemt rundt i byen. Nedenfor finder du forslag til tre hoteller i forskellige prisklasser. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Prag her.

1. Hotel Residence Agnes

[Hastalska 19]

Hotel Residence Agnes er et af de bedste hoteller i Prag. Med en fantastisk beliggenhed i Det jødiske kvarter, er du tæt på alle byens spændende oplevelser. Servicen er i top, og hotellet er da også det bedst anmeldte hotel i Prag på Tripadvisor. Værelserne er store, og der er alt hvad du skal bruge. Inklusive gratis morgenmad. Læs mere om hotellet her.

2. Hotel General

[Svornosti 1143/10]

Hotel General er et rigtig godt mellemklasses hotel. Det har masser af charme, og er placeret på den vestlige side af Moldau lidt udenfor centrum. Der er dog metro og sporvogn lige rundt om hjørnet, og du har kun kort vej ned til den dejlige flodbred. Værelserne er godt indrettet med rene og pæne badeværelser. Hertil en super god morgenmad, så du er klart til at komme ud i skønne Prag. Læs mere om hotellet her.

3. Green Garden Hotel

[Fügnerovo nám. 1865/4]

Leder du efter et godt og billigt hotel i Prag, så bør du overveje Green Garden Hotel. I ganske rolige omgivelser har du fred og ro til at slappe af og lade op til alle Prags mange spændende tilbud. Personalet er meget hjælpsomt og serviceminded, og værelserne er store og indbydende. Hotellet ligger lidt udenfor centrum, men der er sporvognsstoppested i nærheden. Læs mere om hotellet her.Booking.com

Flere oplevelser…

Der er mange oplagte rejsedestinationer i nærheden af Prag. Her er to forslag:

Plzen (Pilsen) I byen Plzen, hvor pilsner-øllen stammer fra, kan du bl.a. besøge det store bryggeri, og smage på det friske øl. Der er blot 100 km til den verdensberømte ølby fra Prag. Du kan læse mine forslag til de bedste seværdigheder i Plzen her – en perfekt dagsudflugt fra Prag.

Brno Tjekkiets næststørste by, Brno, er ikke særlig kendt, men byder også på masser af spændende oplevelser. Læs mine anbefalinger til de bedste oplevelser i Brno her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (Moldau og slotshøjen i Prag): Billede af USA-Reiseblogger fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *