Kom med til Oslo: Seværdigheder i den norske hovedstad

Oslo er en spændende, smuk og meget grøn by, som byder på et væld af spændende seværdigheder. Byen indbyder naturligvis til storbyferie, men fungerer også perfekt som udgangspunkt for forskellige udflugter. Her er masser at opleve både hvad angår historie og kultur, men også shopping og fester.

Oslos historie kan spores tilbage til år 1048, men arkæologiske fund tyder på, at der har boet mennesker i området siden 10.000 f.Kr. I 1048 blev Oslo imidlertid grundlagt af kong Harald Hardråde, og omkring 250 år senere blev byen hovedstad i Norge. Oslo mistede dog dette privilegie igen, da Norge blev en del af unionen med Danmark fra 1348 til 1814. I denne periode var København hovedstad for unionen Danmark-Norge.

Som følge af en stor brand i 1624, besluttede man at flytte byen nogle kilometer mod vest, for at opnå beskyttelse fra Akershus-fæstningen. I samme ombæring blev byen omdøbt til Christiania, efter den danske konge Christian IV. Først i 1925 blev navnet ændret tilbage til Oslo.

Karl Johans Gate på Norges nationaldag. Selv til dagslig er den en af de populære seværdigheder i Oslo. Foto: Bluespicture fra Pixabay 

Oslo: En grøn og smuk hovedstad

Oslo er en af de grønneste og smukkeste hovedstæder i verden. Her er masser af parker og skove i umiddelbar nærhed af byen. Samtidig er der masser af seværdigheder, og et rigt kulturliv. Omkring hovedgaden, Karl Johans Gate, er der gode muligheder for at shoppe, mens der på Aker Brygge, ved vandet, er masser af barer og restauranter med udendørsservering i sommerperioden.

Grünerløkka er også et utrolig hyggeligt område, med gode caféer og barer, samt små mode- og designerbutikker. I den vestlige del af Grünerløkka finder du floden Akerselva, og her findes også en række spændende barer og caféer godt gemt af vejen. Her finder du også madmarkedet Mathallen (læs mere under spisesteder i Oslo).

Tjek Oslo Pass. Alt efter hvad du ønsker at opleve i Oslo, kan det være en fordel at købe Oslo-passet, der giver entre og rabatter til forskellige seværdigheder, samt gratis transport. Læs mere om Oslo Pass her.

Her får du en kort rejseguide til de bedste oplevelser, seværdigheder og restauranter i Oslo. God tur!Booking.com

Sådan kommer du til Oslo

Der er rigtig gode, og ikke mindst billige muligheder, for at komme til den norske hovedstad. Og alle transportmidler er i spil, da du både kan flyve, sejle og køre i tog. Sidstnævnte er naturligvis mest oplagt for rejsende fra Københavns-området.

Fly til Oslo

Det er nemt at komme til Oslo med fly, og der flyves direkte til den norske hovedstad fra København, Billund, Aalborg og Aarhus. Fra København flyver både SAS og Norwegian dagligt til Oslo, og fra Billund flyver Norwegian dagligt direkte til Oslo. Flyvetiden fra begge lufthavne er ca. 70 minutter. Fra Aalborg og Aarhus flyver SAS til Oslo med flyvetider på henholdsvis 55 og 60 minutter. Du kan bruge søgefunktionen herunder til at finde flyafgange med Skyscanner:

Båd til Oslo

Oslobåden sejler dagligt fra København (DFDS-Terminalen på Dampfærgevej 32). Sejladsen varer ca. 16,5 timer, og skibet ligger ved kaj i Oslo ca. syv timer, inden det sejler retur til København igen. Dermed er der tid nok til at opleve de mest spændende seværdigheder og indkøbsmuligheder i Oslo. Læs mere om Oslobåden her.

Tog til Oslo

Togturen fra København H til Oslo S kan klares på 8½ time, med skift i Göteborg (flere daglige afgange). Priserne på togbilletterne mellem den danske og den norske hovedstad kan ikke konkurrere med flybilletterne, men til gengæld er det et væsentligt grønnere alternativ.

Overvejer du at tage toget til Norge, kan det anbefales at undersøge mulighederne for Interrail. F.eks. koster 4 rejsedage i en måned fra 1406 kr. Du kan således med god samvittighed opleve mere end blot en enkelt destination på din rejse. Du kan f.eks. tage et stop i Göteborg i Sverige, eller forlænge rejsen med en af verdens smukkeste jernbanestrækninger til Bergen. Læs mere om Interrail her.

Sådan kommer du fra Oslo Airport til Oslo centrum

Når du ankommer til Oslo Airport (Gardermoen), er der tre muligheder for transport til centrum. Den hurtigste (og dyreste) er det direkte Flytoget, som kører til Oslo Central Station (Oslo S) på ca 19 minutter.

Vy-lokaltoget tager nogle minutter længere, men koster også mindre, og er et oplagt valg. Sidste mulighed er Flybussen som tager ca 45 minutter, og er dyrere end Vy-toget (til gengæld er der gode rabatter for grupper, børn, pensionister mm.).

Sådan kommer du rundt i Oslo

Med sporvognene kommer du let rundt til de bedste seværdigheder i Oslo. Foto: TheoRivierenlaan fra Pixabay 

Oslos centrum er ganske kompakt, og man kan nemt gå rundt til de forskellige seværdigheder. Skal du længere omkring, eller ønsker at spare fødderne, findes der tunnelbane (metro), bus og sporvogn. Billetter til bus og sporvogn kan købes ombord, men disse billetter er dyrere. Køb derfor billetter på forhånd, enten i en kiosk eller i billetautomat.

Oslos metro ’Tunnelbanen’ (T-banen) består af fem linjer, og er nem at benytte. Alle linjer kører gennem centrum, og hele T-bane-nettet ligger indenfor zone 1. Billetter købes og stemples inden påstigning. Der findes både enkeltbilletter (36 NOK/voksen) og 24-timers billetter (108 NOK/voksen).

Seværdigheder i Oslo – de 11 bedste oplevelser

1. Gåtur i Oslos centrum

[Sightseeing]

Karl Johan Gate med Kongeslottet i baggrunden. Foto: Reinhard-Karl Üblacker fra Pixabay 

Gåturen ad Karl Johans Gate, fra Oslo Central Station (Oslo S) og til Kongeslottet, er et absolut must. Den smukke hovedgade er altid fyldt med mennesker, og her er masser af kigge på. Det er også i denne gade, at det norske parlament har til huse.

Se det norske parlamentet, Stortinget, i Karl Johans Gate 22. Bygningen blev opført fra 1861-66 af den svenske arkitekt Emil Victor Langle, og det er muligt at komme på rundvisning i parlamentet. Rundvisningerne foregår om lørdagen forår og vinter, og dagligt i sommerperioden (rundvisningerne foregår både på norsk og engelsk, og det er gratis at deltage). Læs mere om tidspunkter for rundvisning i Stortinget her.

Rådhuset med de ikoniske tårne. Foto: Alexandra von Gutthenbach-Lindau fra Pixabay 

Gå forbi Rådhuset. Den moderne bygning blev indviet i 1950, og rummer bl.a. nordens største klokkespil. Hver time fra kl. 7:00 til 24:00 spiller klokkerne et stykke musik (alt fra klassisk til moderne popmusik).

Det kan også anbefales at tage med på en guidet tur rundt i Oslo med ’Oslo Free Walking Tour’. Konceptet er kendt fra mange europæiske storbyer: Turen er ’gratis’, men er du godt tilfreds, betaler du det, du har lyst til ved turens afslutning. Oslo Free Walking Tour har daglige ture på engelsk, og mødestedet er Jernbanetorget ved tiger-skulpturen. Der er ture kl 10 og nogle gange også kl 13 afhængig af ugedag og sæson. Se program, og læs mere om Oslo Free Walking Tour her.

2. Det Kongelige Slot

[Slot]

Kongeslottet. Foto: Reinhard-Karl Üblacker fra Pixabay 

Kongeslottet, Norges kongelige residens, blev opført af den dansk-norske arkitekt Hans Ditlev Linstow i årene 1824-48. Den smukke bygning er opført i nyklassicisme, og skulle have været residens for Karl Johan (konge af Sverige og Norge fra 1818-1844), som dog ikke nåede at opleve det færdige slot.

I sommerperioden (når slottet ikke benyttes af regentparret), er det muligt at komme på rundvisning på slottet. Billetter skal købes på forhånd. Slotsparken er derimod åben hele året, og rummer flere flotte statuer. Der er vagtskifte med H.M. Kongens Garde udenfor slottet hver dag kl. 13.30.

3. Vigelandsanlegget

[Skulpturpark]

Vigeland Skulpturpark er blandt de mest fantastiske seværdigheder i Oslo. Foto: Reinhard-Karl Üblacker fra Pixabay 

Vigelandsanlegget, eller Vigeland Skulpturpark, ligger i Frognerparken, som er den mest besøgte park i Norge. Gå en tur igennem parken, og oplev hvorfor. Vigelandsanlegget rummer hele 212 af Gustav Vigelands skulpturer (bl.a. det meget imponerende monument Den enorme Monolit).

Den norske billedhugger Gustav Vigeland (1869-1943) fik bevilliget penge til projektet i 1907, af bystyret i Kristiania, men ingen have overblik over, hvor omfattende Vigelandsanlegget skulle blive. Det har vi imidlertid i dag, og et besøg her kan varmt anbefales. Et af de temaer, som går igen i mange af Vigelands skulpturer, er forholdet mellem mand og kvinde. Dette ses også i flere af skulpturerne i Vigelandsanlegget, som er udført i bronze, granit og jern.

Mens det er gratis at besøge Vigelandsanlegget, kan det også anbefales af løse billet til Vigeland-museet, hvis du vil vide mere om Gustav Vigelands arbejde. Museet ligger i Nobels Gate 32, lige i nærheden af Vigelandsparken, og har åbent tirsdag til søndag 12:00-16:00 (mandag lukket).

4. Akershus Slot

[Fæstning + Museum]

Akershus Slott. Foto: Sebastian Mellen fra Pixabay 

Middelalderfæstningen Akershus Slot kan spore sin historie tilbage til 1299, hvor det tjente som slot og kongelig residens. I 1592 blev Akershus udviklet til en regulær fæstning, og mellem 1637 og 1648 til et flot renæssanceslot. I dag fremstår slottet som en af de mest betydningsfulde fæstninger i Norge.

Det er spændende at besøge Akershus Slot, hvor du både kan se store festsale, det royale mausoleum, statslige modtagerværelser, og den lille historiske kirke, hvor den kogelige sarkofag hører hjemme. Akershus Slot har varierende åbningstider året igennem, og er lukket i vinterperioden.

Transport: Sporvogn nr. 12 til Kontraskjæret.

5. Oslos operahus

[Koncertsal + Moderne arkitektur + Udsigt]

Det moderne operahus. Fra taget har man et godt vue ud over Oslo og byens fine seværdigheder Foto: afhermin fra Pixabay 

Operahuset er et besøg værd, også selvom du ikke har planer om at opleve en forestilling her. Operaen blev bygget i 2008, og ligger direkte ud til fjorden. Den moderne arkitektur er fabelagtig, og det fornemmes hvordan bygningen er inspireret af et isbjerg eller skib, der flyder på havet. Bygningen har fået mange arkitektur-priser, bl.a. den anerkendte Mies van der Rohe-pris for ”Best European contemporary architecture” i 2009.

Er du hverken til opera eller moderne arkitektur, er der dog også en tredje grund til at besøge bygningen; nemlig udsigten. Det er muligt at bestige det skrå tag, hvor man får en smuk udsigt over Oslofjorden. Vær dog opmærksom på, at taget kan være glat under våde og kølige forhold.

6. Kunst i Oslo

[Kunstmuseer]

Skriget. Foto: Eric Perlin fra Pixabay 

Norsk kunst forbindes i særlig grad med den ekspressionistiske maler Edward Munch, og hans mesterværk, Skriget (som findes i flere udgaver) er blandt verdens mest kendte malerier. Er du interesseret i kunst, så er det nationale kunstmuseum, Nasjonalmuseet for kunst, og Munch-museet to oplagte steder at starte:

Nasjonalmuseet for kunst

Nasjonalmuseet for kunst er lukket i øjeblikket, men åbner i en ny stor bygning i løbet af 2021.

Munchmuseet (Tøyengata 53)

På Munchmuseet kan du opleve mange af Munchs fornemmeste værker, bl.a. 1910-versionen af Skriget og Madonna. Du kan også blive klogere på hans liv og arbejde. Museet er åbent dagligt fra 10:00-16:00.

Transport: T-bane til Tøyen Stasjon eller bus 20 til Munchmuseet.

Museerne på Bygdøy

Fram Museet. Foto: Alexandra von Gutthenbach-Lindau fra Pixabay 

Bygdøy er en halvø i Oslojorden, hvor mange af Oslos bedste museer kan opleves. Om sommeren er det oplagt at tage en båd hertil fra Rådhusbrygge 3 (lige bag rådhuset). Overfarten tager ca. 10 minutter, og det er både en nem, sjov og flot måde at komme til museerne.

Det er billigst at købe billetterne på kajen, men disse kan også købes ombord. På Bygdøy findes Fram Museet, Vikingeskibsmuseet, Kon Tiki-museet, Norsk Folkemuseum, Det maritime museum og Holocaust Center. Herudover findes gode bademuligheder, samt den kongelige sommerresidens Kongsgården.

7. Fram Museet

Fram Museet er et af Oslos bedste museer, og hovedudstillingen omhandler polarskibet Fram, der var verdens første isbryder. Fram blev bygget i 1892 og brugt til de norske polarekspeditioner udført af bl.a. Fridtjof Nansen og Roald Amundsen. Siden 1935 har skibet været vist frem på Fram Museum. Museet er åbent dagligt fra 10:00-17:00.

8. Vikingeskibsmuseet

På Vikingeskibsmuseet eller Vikingskipshuset som det hedder, findes skibene Gokstad, Tune og Oseberg. De 1100 år gamle vikingeskibe er blandt de bedst bevarede i verden, og selv for en dansk turist, der kender historierne om vikingerne indgående, er det en imponerende udstilling. Restaureringen af Oseberg-skibet tog f.eks. hele 21 år. Her findes også andre spændende genstande, samt et gravkammer med skeletter.

9. Kon-Tiki Museet

Den norske antropolog og opdagelsesrejsende, Thor Heyerdahl, var overbevist om, at Polynesien i urtiden var blevet befolket af mennesker fra Sydamerika, og ikke fra Indonesien, som ellers var den gængse opfattelse. For at bevise denne påstand, tog han i 1947 afsted på en rejse fra Sydamerika til Tuamotu i Fransk Polynesien på en primitiv tømmerflåde kaldet Kon-Tiki.

På Kon-Tiki Museet kan du opleve Heyerdahls originale tømmerflåde, Kon-Tiki, ligesom du han lære meget mere om hans fantastiske rejse og oplevelser i Polynesien.

10. Holmenkollen

[Skisport + Museum + Udsigt]

Tårnet til skihop ved Holmenkollen. Foto: Andi Graf fra Pixabay 

Holmenkollen er synonym med sne og ski, men skisportsområdet kan besøges hele året rundt. Her er nemlig et flot skimuseum, hvor du samtidig kan komme op i det enorme Hopptårn, der bruges ved skihop. Herfra er der en fantastisk udsigt. En fælles billet koster 140 NOK, og her er åbent dagligt fra 10:00-16:00.

Transport: T-bane til Holmenkollen.

På kælk i vinterperioden

Er du i området ved Holmenkollen om vinteren, er det oplagt at prøve kræfter med kælkebakken Korketrekkeren. Korketrekkeren, eller Korken i daglig tale, er en bakke på ca. 2 500 meter, som går fra Frognerseteren Station til Midtstuen Station. De lokale kælker ned (faldhøjden er på 255 meter), og benytter tunnelbanen fra Midtstuen Station som skilift op igen. Kælke udlejes fra 100 NOK/dag. Tjek deres Facebook-side for sneforhold/åbningstider inden.

Transport: T-bane til Frognerseteren.

11. Sejltur på Oslofjorden

Oslofjorden. Foto: nextvoyage fra Pixabay 

Er du ikke kommet til Oslo ad vandvejen, venter der dig en stor oplevelse på Oslofjorden. Der er mange forskellige ture, du kan tage på, f.eks. et 2-timers cruise på Oslofjorden med Fjord Tours (læs mere her). Disse både afgår fra Rådhusbryggen bag ved rådhuset.

Der afgår også både til de mange øer i Oslofjorden. Disse afgår fra Vippetangen, og du kan tage bus 60 fra centrum til kajen. Der er mange spændende øer i fjorden, bl.a. Hovedøya, Gressholmen og Langøyene, som alle er oplagte at tilbringe en solskinsdag på.

Er du interesseret i at bade, findes der om sommeren en ’bade-bus’ (Bus 87), som kører fra Jernbanetorvet til de fantastiske strande Hvervenbukta, Bestemorstranda og Ingierstrand. Sidstnævnte er et smukt bade-resort fra 1930’erne med en særlig funktionalistisk arkitektur.

Restauranter i Oslo – de bedste spisesteder

1. Mathallen

[Maridalsveien 17]

Mathallen er et madmarked indrettet i en gammel fabrikshal. Det ligger tæt på Grünerløkka i området Vulkan, og her kan du både købe lokale norske specialiteter og internationale delikatesser, spise snacks, få en drink i Norges længste bar, eller blot hænge ud og nyde atmosfæren. Åben tirsdag til søndag (mandag lukket).

Transport: Sporvogn 11, 12 og 13 til Schous Plass eller bus 34 og 54 til Møllerveien.

2. Dovrehallen

[Storgata 22]

Dovrehallen er et af Oslos mest autentiske og hyggeligste spisesteder, hvor du får traditionel norsk mad og god øl. Indrettet som en klassisk ølhal, byder Dovrehallen på god mad til rimelige priser. Prøv f.eks. dagens ret – hver tirsdag er det eisbein. Her er desuden levende musik fredag og lørdag.

Transport: T-bane til Jernbanetorget eller sporvogn til Jernbanetorget eller Brugata.

3. Grünerløkka Brygghus

[Thorvald Meyers gate 30B]

I Grünerløkka er der mange spændende spisesteder, barer og caféer. Er du til spændende øl og norsk pub-stemning, så er Grünerløkka Brygghus’ pub bestemt værd at prøve. Normalvis er op til 20 forskellige fadøl at give sig i lag med, samtidig med at madkortet rummer klassikere som fish and chips og Bangers and Mash.

OBS: Selve bryggeriet (hvor der også er øludsalg) ligger i Københavngata 4, mens pubben ligger i Thorvald Meyers gate 30B

4. San Francisco Bread Bowl

[Frognerveien 9]

Et af de mest populære, nyere tiltag på madscenen i Oslo er den amerikanske café/restaurant San Francisco Bread Bowl placeret et par gader bag kongeslottet. Som navnet antyder, serveres maden i ’skåle’ af udhulet brød, og her er masser at vælge imellem – også vegetariske og veganske muligheder. Indretningen er utrolig hyggelig, og man føler sig straks velkommen. Servicen er i topklasse, og det er udvalget af specialøl også.

5. Statholderens Mat & Vinkjeller

[Raadhusgata 11]

I den hyggelig kælder får du særdeles lækker mad, baseret på årstidens bedste råvarer. Restaurantens ejer er nemlig Bent Stiansen, som i 1993 blev verdensmester i kokkekunst, Bocuse d`Or. Han ejer også Statholdergaarden, som ligger i stueetagen. Statholdergaarden er gourmet-restauranten, mens du i kælderen finder den mere uformelle restaurant. Et besøg i Statholderens Mat & Vinkjeller er dog stadig noget ganske særligt, hvor der er kælet for detaljerne, så sæsonens råvarer sprænger smagsskalaen. Og så er det, modsat Statholdergaarden, til at betale.

6. Sofies Mat og Vinhus

[Sofies gate 15]

Sofies Mat og Vinhus er blandt favoritterne, når det gælder klassisk norsk mad til overkommelige priser. Netop disse to faktorer er også medvirkende til, at stedet kan være ganske travlt. Hvis du vil opleve spisestedet fra sin bedste side, bør du således komme lidt udenfor de normale spisetider. Her er klassisk og lækker mad, og ikke mindst god og venlig betjening i hyggelige omgivelser. Sofies Mat og Vinhus er også blandt højdespringerne på Tripadvisor.

Hotel i Oslo – de bedste overnatningssteder

Der findes mange skønne hoteller i Oslo, og nedefor finder du mine tre forslag til gode overnatningssteder i den norske hovedstad. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Oslo hos Booking.com her.

1. Thon Hotel Astoria

[Dronningensgate 21]

Meget centralt, i en sidegade til Oslos hovedgade, Karl Johans gate, ligger det enkle og pæne Thon Hotel Astoria. Hotellet er et oplagt udgangspunkt for at udforske Oslo, og det ligger blot 300 meter fra banegården. Værelserne er pæne og enkle, og receptionen er åben døgnet rundt. Morgenmad er inkluderet. Læs mere om hotellet her.

2. Radisson Blu Plaza Hotel

[Sonja Henies plass]

Blot 100 meter fra Oslo Centralstation findes det 37 etager høje Radisson Blu Plaza Hotel. Mange af værelserne har flot udsigt over byens centrum og Oslofjorden, ligesom 34 Restaurant & SkyBar på øverste etage tilbyder et stort udvalg af lækre retter. Udover at være placeret i Oslos absolutte centrum, tilbyder hotellet også en komfortabel sauna og swimmingpool. Læs mere om hotellet her.

3. Verdandi Hotel

[Tordenskiolds gate 6b]

Leder du efter et billigt og centalt sted at bo, er Verdandi Hotel et oplagt mulighed. Det 3-stjernede hotel har døgnåben reception og moderne indrettede værelser. Hotellet ligger blot 10 minutters gang fra Det Kongelige Slott. Læs mere om hotellet her.Booking.com

Flere oplevelser…

Skal din rejse fortsætte, var det måske en mulighed at besøge den svenske hovedstad, Stockholm – de direkte togafgange tager ca. seks timer. Læs mine anbefalinger til de bedste oplevelser i Stockholm her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (Akershus): Billede af Thomas Wolter fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *