Amsterdam: 10 fantastiske seværdigheder

Kultur og historie, vilde byture, afslappet charme og unikke omgivelser – Amsterdam byder på masser af spændende seværdigheder og attraktioner, og alle som besøger den hollandske hovedstad, kommer hjem med unikke oplevelser i bagagen. Amsterdam er både uformel og kantet, og besidder lige dele tolerance, frisind og progressivitet. Kort sagt: En oplagt feriedestination.

Det er de skønne kanaler, der historisk set har sikret byen handel og velstand, og det er også kanalerne, der i dag betager mange turister. Amsterdam kaldes ofte for ’Nordens Venedig’, og det er bestemt en sammenligning, som kan retfærdiggøres. Tag med på en kanalrundfart, og oplev byen fra dens smukkeste side.

Navnet Amsterdam kommer fra den dæmning (dam), som i middelalderen blev bygget her ved Amstel-floden, og kontrollen med vandet har spillet en vigtig rolle gennem århundreder. Det samme har handlen med resten af Verden, som bragte megen rigdom hertil.

Skønne Amsterdam med kanaler og både. Foto: djedj fra Pixabay

Amsterdam: En by i udvikling

I dag afspejles den historiske velstand både i de smukke byhuse langs kanalerne, og i de mange prægtige palæer, museer og storslåede kunstsamlinger. Det er imidlertid ikke blot finkultur, Amsterdam er kendt for. Også cannabis og vindues-prostitution er elementer, som har gjort den hollandske hovedstad kendt rundt om i Verden.

Amsterdam favner det hele, og er tilmed blandt de mest multikulturelle byer i Verden. Mindst 177 forskellige nationaliteter er repræsenteret her, og de mange forskellige kulturer har både smittet af på restaurationer, barer, butikker og markeder.

Amsterdams unikke dna lever videre og udvikler sig løbende. Eller cyklende skulle man måske sige, for byen er også blandt de mest indbydende cykelbyer på verdensplan, og de lokales foretrukne transportmetode har i mange år været jernhesten. Så spring på cyklen, og kom med til Amsterdam.

Her får du mine forslag til de bedste seværdigheder, oplevelser og restauranter i Amsterdam. God tur til den hollandske hovedstad!Booking.com

Sådan kommer du til Amsterdam

Der findes mange gode muligheder for at komme fra Danmark til Amsterdam. Du kan enten flyve fra København eller Billund, tage toget, bussen eller køre i bil. Der er ca. 630 km fra den dansk/tyske grænse til den hollandske hovedstad, hvilket gør afstanden udmærket til bilkørsel.

Amsterdam med fly

Der er gode flyforbindelser mellem Danmark og den hollandske hovedstad. Fra København har du hele fire flyselskaber at vælge imellem, som alle tilbyder direkte forbindelse til Amsterdam. EasyJey, Norwegian, SAS og KLM. Turen fra København til Amsterdam tager ca. 1 timer og 25 minutter. Fra Billund og Aalborg findes også afgange til Amsterdam. Disse flyves af KLM og tager henholdsvis ca. 75 og 85 minutter. Du kan bruge søgefunktionen herunder til at finde flyafgange med Skyscanner:

Amsterdam Airport Schiphol (AMS) ligger ca. 15 km sydvest for Amsterdam, og er blandt Europas største lufthavne. Der kører tog mellem lufthavnen og Amsterdam centrum – turen tager ca. 20 minutter, og togene kører ca. hvert 10. minut i løbet af dagen. Du kan købe billet i de gule billetautomater eller ved billetkontoret.

Amsterdam med tog

Amsterdam er en god tog-destination, men de bedste forbindelser tager alligevel mellem 8,5 og 9 timer fra den dansk/tyske grænse (Padborg). Her skal du påregne skift i Hamburg samt f.eks. Duisburg eller Osnabrück. Det er en lang tur, så det kan anbefales at bryde rejsen op i to, og f.eks. tage et par overnatninger i Hamburg eller en af de andre spændende byer, du kommer forbi på vejen.

Der kan naturligvis købes almindelige togbilletter mellem Danmark og Amsterdam, men ofte kan det være et billigere alternativ at købe en Interrail-billet. Interrail-billetter fås f.eks. med 5 rejsedage fordelt på en måned – så har du også god mulighed for at gøre ophold på turen, eller opleve nogle af Amsterdams spændende omgivelser med tog. Du kan læse mere om Interrail og købe dine billetter her.

Sådan kommer du rundt i Amsterdam

Amsterdams flade og kompakte centrum gør det oplagt at udforske byen til fods, eller hvis du vil gøre som tusindvis af lokale; på cykel. Der findes flere muligheder for at leje cykler i Amsterdam. Det gælder f.eks. de gule bycykler fra oBike, som aktiveres gennem en app til smartphone, eller mere klassisk cykeludlejning hos Rent A Bike Amsterdam, som er blandt byens billigste steder at leje cykler. Rent A Bike Amsterdam ligger i Hugo de Grootstraat 3e.

City-Ticket: 1-7-dages billet til offentlig GVB-transport – Køb dit kort her

Når du skal længere omkring i den hollandske hovedstad, eller blot har brug for at hvile fødderne, så findes der et glimrende offentligt transportsystem, som både tæller fem metrolinjer, tog, sporvogne og busser.

Billetsystemet er ens for alle transportmidler, og da enkeltbilletter er ganske dyre, kan det anbefales, at du benytter et OV-chipkaart (den hollandske udgave af Rejsekortet). OV-chipkaart fås både som klassisk plastikkort, der kan genoptankes, og som et engangskort. Sidstnævnte er ofte den bedste løsning for turister. Du kan købe kortet og tanke det op i billetautomater og på billetkontorer.

Seværdigheder i Amsterdam – de 10 bedste oplevelser

1. Kanalrundfart

[Sightseeing]

En kanalrundfart er den oplagte måde at stifte bekendtskab med Amsterdam. Foto: Nenad Maric fra Pixabay 

Amsterdams historie er tæt knyttet til vandet i byens 165 kanaler. Til sammen har kanalerne en længde på mere end 100 km, og du kan krydse dem via hundredvis af broer. De tre hovedkanaler, Herengracht, Prinsengracht og Keizersgrach, blev udgravet i det 17. århundrede – en periode som også kaldes for Hollands guldalder. Der var gang i handlen til søs, og de hollandske byer oplevede stor fremgang og rigdom.

Kanalbyggeriet i Amsterdam er et udtryk for storstilet byplanlægning, hvor hver kanal er del af et sirligt netværk. Når man kigger på et bykort over den hollandske hovedstad, imponeres man af det enorme arbejde, der har været forbundet med kanalbyggeriet. Kanalerne har tjent flere formål: De har både været en fremragende handels- og transportvej, været fundamentet for et godt forsvar og så har de været med til at vinde landområder fra havet, så byen har kunnet udvides.

Smukke omgivelser

En kanalrundfart i Amsterdam er en fremragende mulighed for at opleve og beundre de smukke omgivelser samt byens historie og kultur. Mange af Amsterdams seværdigheder og attraktioner ligger langs de stemningsfulde kanaler, og der følger naturligvis masser af sjove historier med.

Byen føles en smule mere magisk, når den opleves fra vandet. De fleste ture tager omkring en time, og det er rigelig tid til at se netværket af kanaler, som faktisk er opført på UNESCOs liste over Verdenskulturarv.

Udover de klassiske kanalrundfarter af ca. en times varighed, findes der også et væld af andre muligheder for en fantastisk dag til vands. Det kunne f.eks. være de praktisk hop-on-hop-off-ruter, hvor du kan gå i land og opleve byen, og vende tilbage til kanalen efterfølgende.

Der arrangeres også romantiske cruises med spisning, børnevenlige udflugter og intime sejladser for mindre grupper. De største udbydere af kanalrundfarter i Amsterdam er Stromma, Blue Boat og Lovers Canal Cruise.

Stromma og Lovers Canal Cruise sejler fra kajen ved hovedbanegården

Blue Boat sejler fra kajen ved Heineken Experience og fra kajen ved Hard Rock Café

2. Kongeslottet i Amsterdam

[Slot]

Kongeslottet er blandt de populære seværdigheder i Amsterdam. Foto: Frans Ruiter fra Unsplash

Dam-pladsen har navn efter den oprindelige dæmning på Amstel-floden (ligesom på engelsk betyder ’dam’ også dæmning på hollandsk). I dag er det Amsterdams bedst kendte plads, og et yndet samlingspunkt for både lokale og turister. Den rektangulære plads er ca. 200×100 meter, og omringet af en række prominente bygninger, herunder Kongeslottet, Koninklijk Paleis.

Kongeslottet på den vestlige side af Dam-pladsen var egentlig slet ikke tiltænkt kongemagten. Den imponerende bygning, der stod færdig i 1665, var i mange år Amsterdams rådhus. Bygningen blev tegnet af den hollandske arkitekt, Jacob van Campen, som havde ladet sig inspirere af det smukke rådhus i Antwerpen. På Dam blev den storslåede bygning opført i gul sandsten, mens der til interiøret blev benyttet marmor.

Efter den patriotiske revolution måtte den Bataviske Republik se sig tvunget til at vælge Napoleon Bonapartes bror, Louis, som regent i 1806. Kong Louis I flyttede kort efter hoffet til Amsterdam – inden da havde landet været regeret fra Haag og Utrecht – og valgte rådhuset som sin regentbolig. Resten er, som man siger, historie. I dag er kongeslottet på Dam-pladsen et af tre slotte, som tilhører den hollandske kongefamilie. Det benyttes dog udelukkende til ceremonielle anliggender.

Der findes mere storslåede slotte i Europa, men det er en spændende oplevelse at besøge Kongeslottet i Amsterdam. Her kan du se de smukke gemakker, og blive klogere på det hollandske kongehus. En gratis audioguide er inkluderet i besøget, og med den moderne teknologi i øerne kan du komme på en spændende rejse til fortiden.

Åbningstider: Dagligt 10:00-17:00, men lukket ved officielle begivenheder.

Billet: Køb din entrébillet til Kongeslottet inkl. audioguide her

3. Rijksmuseum

[Kunstmuseum]

Nationalmuseet rummer en imponerende kunstsamling af de mest berømte hollandske malere. Foto: Ron Porter fra Pixabay 

Det hollandske nationalmuseum er blandt byens absolut største attraktioner, og rummer en spændende samling af kunst og historie, som knytter sig til det hollandske rige.

Her kan du f.eks. opleve den store samling af malerier fra den hollandske guldalder, som bl.a. tæller Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Frans Hals og Jan Steen. Rembrandts maleri Nattevagten og Vermeers Mælkepigen er blandt udstillingens ubestridte kronjuveler.

Det hollandske nationalmuseum blev oprindeligt grundlagt i Haag i 1800, men otte år senere flyttet til Amsterdam på befaling af kong Louis Bonaparte, som var bror til den franske regent Napoleon Bonaparte. Den nuværende museumsbygning er tegnet af Pierre Cuypers, som også stod bag Amsterdams Hovedbanegård. Museumsbygningen åbnede i 1885 og er et meget smukt bygningsværk, som blander elementer fra gotik og renæssance.

En kæmpe samling

Man kan sagtens bruge lang tid på at beundre den flotte bygning, men det er nu engang samlingerne, som er den egentlige attraktion. Er du her i weekenden eller i sommerferien, skal du væbne dig med tålmodighed, når du vil se museets største attraktioner. Til gengæld kan det også være spændende at udforske de områder af museet, som ikke tiltrækker alle turisterne. Her kan du bl.a. nyde de spektakulære eksempler på hollandsk møbelkunst, våbenudstillingen og de hollandske kakler.

Kommer du her i sommerperioden, kan det også anbefales at afsætte rigelig tid til afslapning i den indbydende park. Rijksmuseum ligger tæt på mange af Amsterdams øvrige museer, men påtænker du at besøge flere museer på én dag, bør du måske genoverveje dén tanke. Rijksmuseum er nemlig kæmpestort, og det er nærmest umuligt at se det hele ved blot et enkelt besøg.

Åbningstider: Dagligt 9:00-17:00. Køb din billet til Rijksmuseum her!

Transport: Sporvogn 2, 5 eller 12 til Rijksmuseum.

4. Van Gogh Museum

[Kunstmuseum]

Van Gogh-museet er blandt de oplagte seværdigheder at besøge i Amsterdam. Foto: emoro fra Pixabay

Det er en fremragende oplevelse at besøge Van Gogh-museet, hvor du både kan blive klogere på den hollandske mester og hans samtidige kollegaer. Du kan også få et indblik i Van Goghs arbejdsprocesser og hans liv. Museet på Museumplein (Museumsplads) rummer Verdens største samling af van Goghs malerier og tegninger, og er blandt de mest besøgte museer i hele Holland.

Trods begrænset succes i sin korte levetid, er Vincent van Gogh regnet blandt de mest berømte og indflydelsesrige skikkelser i den vestlige kunsthistorie. Den post-impressionistiske maler skabte på lidt over et årti omkring 2.100 værker, inklusive omkring 860 oliemalerier – de fleste af disse stammer fra de sidste to år af hans liv.

Værkerne inkluderer landskabsmalerier, stilleben, portrætter og selvportrætter, og er kendetegnet ved dristige farver og dramatiske, impulsive og udtryksfulde penselstrøg.

Van Gogh var ikke specielt vellykket som kommerciel kunstner, og han begik selvmord i en alder af 37 år efter et liv med mental sygdom, depression og fattigdom. Til gengæld har han sat et varigt aftryk i kunstverdenen, og har bidraget betydeligt til grundlaget for moderne kunst.

Den moderne museumsbygning åbnede i 1973, og er tegnet af arkitekterne Gerrit Rietveld fra Holland og Kisho Kurokawa fra Japan. Blandt museets hovedværker er Van Goghs serie af solsikker (1889) og ni af hans ikoniske selvportrætter.

Åbningstider: Dagligt fra 9:00-17:00, fredage til 22:00. Køb din entrébillet til Van Gogh-museet her!

Transport: Sporvogn 2, 5 eller 12 til Van Baerlestraat.

5. Anne Franks Hus (Anne Frank Huis)

[Museum]

Kom tæt på den gribende historie om Anne Frank ved at besøge Anne Franks Hus. Foto: Tokkokg fra Pixabay

Anne Frank er blandt de bedst kendte ofte for nazisternes jødeudryddelser under 2. Verdenskrig, og står i dag som et vigtigt symbol på de meningsløse grusomheder. Hendes dagbog, som blevet skrevet mens familien levede i skjul, er i dag oversat til mere end 70 sprog, og huset, der agerede skjulested for familien, bærer nu hendes navn. Det er i dag indrettet som et meget spændende, smukt og stemningsfuldt museum.

Anne Frank blev født i Frankfurt, men da nazisterne kom til magten i Tyskland, flyttede familien til Amsterdam. Da tyskerne i maj 1940 besatte Holland, blev Frank-familien fanget her, og i takt med at situationen for den jødiske befolkning forværredes i juli 1942, besluttede familien at leve i skjul.

Annes far, Otto Frank, fandt nogle egnede rum i den bygning, hvor han arbejdede. Indgangen til rummene var skjult af en bogreol, og det lykkedes familien at leve på den trange plads frem til August 1944, hvor de blev anholdt af Gestapo. I al den tid havde Anne skrevet i en dagbog, som hun havde fået i fødselsdagsgave.

Fremragende formidling

Anne Frank, hendes søster Margot og deres mor, Edith, kom aldrig tilbage fra nazisternes kz-lejre. Otto Frank overlevede, og kunne vende tilbage til Amsterdam, hvor han arbejdede på at få Annes dagbog publiceret. Dagbogen var blevet reddet af Otto Franks sekretær, der også havde hjulpet til med at skjule familien.

Anne Franks dagbog er et unikt vidnesbyrd om livet under besættelsen. Den personlige vinkel og den uskyldige pige i centrum, har gjort fortællingen om hende verdensberømt. Du behøver dog ikke have læst Anne Franks Dagbog for at få en spændende oplevelse på museet.

Museets fremragende formidling sikrer, at alle besøgende får et godt indblik i Frank-familiens liv. Alle gæster forsynes med en glimrende audioguide, som findes på ni forskellige sprog. Billetter skal bookes online på forhånd.

Åbningstider: November til marts: Søndag til fredag 9:00-19:00, lørdag 9:00-22:00. April til oktober: Dagligt 9:00-22:00.

Transport: Sporvogn 13 eller 17 til Westermarkt (alternativt er der 20 minutters gang fra Amsterdams hovedbanegård).

6. Vondelpark

[Park + Afslapning]

Vondelpark byder på indbydende stier til cykling og løb samt mange gode plæner til afslapning. Foto: Hung Tran fra Unsplash

Besøger du Amsterdam i sommerperioden, kan det være belejligt med et godt sted at slappe af i varmen. Sådan et sted finder du i Vondelpark syd for centrum. Den 45 ha store park er Amsterdams største bypark, og har eksisteret siden 1865.

I starten hed den Nieuwe Park (Den nye park), men skiftede snart navn til Vondelpark, opkaldt efter den hollandske poet Joost van den Vondel. Når du går rundt i parken, vil du lægge mærke til den store statue af Vondel udført af Louis Royer i 1867.

En anden smuk statue i parken er Fisken (1965) af Pablo Picasso, men ellers er Vondelpark primært en landskabspark, hvor naturen har førsteprioritet. Du finder dog flere fine legeplader for børn, og gode muligheder for at købe mad og drikke. Det kunne f.eks. være i den charmerende café, Groot Melkhuis (Det store mælkehus), der har terrasse ned til parksøen.

Ved Vondeltuin findes der en hyggelig biergarten hver sommer. Og apropos sommer: I sommerperioden arrangeres også et stort antal gratis koncerter på parkens friluftsscene.

Transport: Sporvogn 1 og 11 kører på Overtoom-gaden som løber parallelt med parken.

7. De Negen Straatjes

[Shopping + Sightseeing]

De Negen Straatjes betyder ”De ni små gader”, og er en samlebetegnelse for et netværk af gader, der ligger mellem kanalerne Prinsengracht og Singel i Amsterdams centrum. Husene i dette område er omkring 400 år gamle, mens navnet ”De Negen Straatjes” er relativt nyt. Idéen var at markedsføre det ellers ikke særligt turistprægede område, og siden 1990’erne er planen forløbet perfekt. Det skyldes naturligvis ikke alene promoveringen af området, men også at de ni gader faktisk har noget at byde på.

De ni gader rummer en utrolig koncentration af spændende butikker og caféer. Alle butikkerne er meget små, og byder desuden på et meget specialiseret og dedikeret vareudvalg, som skiller sig ud fra mængden. Det er ikke her du finder de internationale tøjkæder og dets lige. Samtidig kan du opleve den fantastiske stemning langs kanalerne, som byder på mange fine fotomuligheder.

Den charmerende blanding af designerbutikker, kunstgallerier, vintage tøjbutikker, brugskunst og hyggelige spisesteder gør De Negen Straatjes til et fornemt udgangspunkt for en dejlig dag i den hollandske hovedstad.

De hyggelige gader, som tager del i initiativet, har et lille blåt skilt med ”De Negen Straatjes” monteret under gadenavnet. Gaderne er – fra vest til øst, og nord til syd: Reestraat, Hartenstraat, Gasthuismolensteeg, Berenstraat, Wolvenstraat, Oude Spiegelstraat, Runstraat, Huidenstraat, Wijde Heisteeg.

8. Heineken Experience

[Bryggeri + Museum]

Kom med på en interaktiv tur gennem ølgigantens historie. Rundturen foregår i det tidligere bryggeri, og afsluttes naturligvis med en ølsmagning. Heineken er ikke alene et af Verdens største bryggerier, det er også et af Hollands bedst kendte vareværker. Gennem de seneste år er besøgscentret, Heineken Experience, vokset til at blive en af de største turistattraktioner i Amsterdam, og det er absolut værd at besøge for alle med interesse for øl.

Heineken-bryggeriets historie startede i 1864, da den 22-årige Gerard Adriaan Heineken købte et eksisterende bryggeri i den hollandske hovedstad. Det var lige omkring den tid, hvor man begyndte at brygge undergæret øl med inspiration fra den klassiske pilsner.

Heineken-øllen blev derfor hurtigt populær, og allerede i 1874 kunne man åbne endnu et bryggeri – denne gang i Rotterdam. Siden er det kun gået fremad for bryggerigiganten, men det er fortsat gærceller udviklet i 1886, der er nøgleingrediens i en Heineken-øl.

Historiske bygninger

Heineken Experience er indrettet i de tidligere bryggeribygninger i det centrale Amsterdam. Her blev der brygget øl indtil 1988, hvor man flyttede til større og mere moderne faciliteter udenfor byen. I stedet for at rive de historiske bygninger ned, indrettede man dem i stedet som museum. Ordet ’museum’ lyder måske lidt tørt, så derfor er navnet blevet Heineken Experience – den rigtige Heineken-oplevelse.

Henieken Experience er da også langt fra et tørt og kedeligt museum. De autentiske omgivelser sørger for den rette stemning, og med moderne, interaktive installationer er det en fantastisk oplevelse at besøge stedet. Du bliver både klogere på ølbrygning generelt og på historien om Heineken-bryggeriet. Man kan både nyde de smukke gamle bygninger, de sjove aktiviteter og naturligvis en friskskænket Heineken.

Åbningstider: Mandag til torsdag 10:30-19:39, fredag til søndag 10:30-21:00.

Billet: Køb din billet til Heineken Experience inkl. smagsprøver her

Transport: Metro til Vijzelgracht eller sporvogn 24 til Marie Heinekenplein.

9. De Wallen: Red Light District

[Område]

Aften i Red Light-distriktet. Foto: PublicDomainPictures fra Pixabay 

De Wallen er Amsterdams største Red Light-distrikt, og området er samtidig blandt byens største turistattraktioner. Det er dog langt fra alle besøgende, der kommer her for at købe seksuelle ydelser. Her findes nemlig også mange almindelige barer og restauranter. Herudover går mange blot en tur gennem området, for at opleve det specielle miljø, hvor vinduesprostitution, bordeller, sex-butikker og pornobiografer fylder meget i gadebilledet.

De Wallens historie går helt tilbage til den sene middelalder, hvor det fattige havnemiljø tiltrak et blandet klientel. I det 18. århundrede indrettedes flere spillebuler her, og for at tilfredsstille de mandlige gæster, udvidedes virksomhedsgrundlaget til også at gælde bordeldrift.

Prostitution var ulovligt på denne tid, men myndighederne var langt hen ad vejen tilfredse med udvikling, som sikrede de prostituerede tag over hovedet. Flere af etablissementerne udviklede sig til at være meget luksuriøse, og Amsterdams rygte som Europas centrum for sexhandel, spredtes hurtigt.

Røde neon-lamper

Red Light-distriktet har fået sit navn fra de røde lamper, som også i dag præger mange af områdets huse. Bag de neon-oplyste vinduer viser de prostituerede kvinder sig frem, som var de en hvilken som helst anden kommerciel vare bag et udstillingsvindue. I Holland er gadeprostitution ulovlig, mens kvinderne i bordellerne frit kan sælge deres krop.

Myndighederne kæmper for at begrænse turiststrømmene til Red Light-distrikterne, men de fleste synes enige om, at et forbud mod denne type prostitution blot vil gøre markedet skjult og dermed mere usikkert og måske ligefrem farligt for sexarbejderne. I dag er der i hvert fald ikke meget, der er skjult i De Wallen, og det er virkelig en speciel oplevelse at besøge området.

Det er naturligvis i aften- og nattetimerne, der er mest gang i sexhandlen, men flere af bordellerne er også åbne om dagen. De Wallen er desuden hjemsted for et større antal coffee-shops, hvor der helt legalt kan købes cannabis til egent forbrug – endnu en faktor, som lokker mange turister til.

Hvis du gerne vil opleve alle facetter af den hollandske hovedstad, bør du naturligvis besøge området – om ikke andet kan du gøre det ved højlys dag, hvor De Wallen ikke virker spor utrygt. Du kan også besøge Red Light Secrets Museum – et museum der formidler områdets spændende historie. Museet er tilmed indrettet i et tidligere bordel. Læs mere og køb din entrébillet her.

10. Ons’ Lieve Heer op Solder

[Kirke + Museum]

Her finder du en af de oversete seværdigheder i Amsterdam: Ons’ Lieve Heer op Solder betyder direkte oversat ”Vor herre på loftet”, og disse ord giver god mening, når du først har besøgt byhuset i Oudezijds Voorburgwal nummer 40.

Udefra ligner bygningen et helt klassisk Amsterdam-byhus, som du finder dem langs alle de hyggelige kanaler, men indenfor er noget helt anderledes: Husets tre øverste etager er nemlig indrettet som katolsk kirke!

Det smukke byhus langs Oudezijds Voorburgwal-kanalen blev opført i 1630, men i 1660’erne ændrede man de tre øverste etager, og indrettede et stort kirkerum her. Efter reformationen var det nemlig ikke længere tilladt for Hollands katolikker at udøve deres religion offentligt. Derfor måtte de katolske gudstjenester og andre kirkelige handlinger foregå i det skjulte.

Det vil overraske de fleste besøgende i Ons’ Lieve Heer op Solder, hvor smukt og storartet kirkerummet er. Med fine træskærerarbejder og smukke malerier, ligner det en almindelige kirke, men de ydre rammer er helt specielle.

I slutningen af 1800-tallet mistede hus-kirken sin funktion, da den store St. Nicolaas-kirke åbnede. I stedet levede Ons’ Lieve Heer op Solder videre som museum. Museet i bygningen åbnede i 1888, og det er således Amsterdams næstældste museum, kun overgået af Rijksmuseum. Et besøg tager ikke lang tid, men det er en spændende oplevelse, som godt kan anbefales. Der følger en gratis audioguide med i entréen.

Åbningstider: Mandag til lørdag 10:00-18:00, søndag 13:00-18:00

Transport: Metro til Nieuwmarkt eller gå hertil fra hovedbanegården.

Restauranter i Amsterdam – de bedste spisesteder

1. De Blauwe Hollander

[Leidsekruisstraat 28]

Der kan sagtens være proppet på ’Den blå hollænder’, og du kan se tjenerne suse travlt rundt og tage imod bestilling ved de forskellige borde. Stedet er nemlig ganske populært, og et af den slags restauranter, hvor både lokale og turister gerne kommer. De Blauwe Hollander server klassiske lokale retter, og det er et glimrende sted at stifte bekendtskab med det hollandske køkken. Sørg for at prøve stedets ’stamppot’, der er en slags kartoffelmos med forskellige grøntsager. Den serveres gerne som tilbehør til pølser.

2. Van Dobben

[Korte Reguliersdwarsstraat 5-9]

Van Dobben er det modsatte af en gourmetrestaurant. Det enkeltindrettede cafeteria har ligget her siden 1940’erne, og rummet byder på masser af autentisk charme trods det faktum at væggene er beklædt med ensfarvede hvide kakler. Menukortet består af klassiske hollandske sandwiches og traditionelle kroketter – sidstnævnte er muligvis byens bedste. Van Dobben er utrolig populært, og priserne er små. Bestillingerne bliver afgivet og maden tilberedt med militær disciplin, og du kan få mange specielle ingredienser i din sandwich. Prøv f.eks. pekelvlees, som minder om klassisk roastbeef, eller halfom som er pekelvlees blandet med lever.

3. REM Eiland

[Haparandadam 45]

Det ligner en boreplatform, og det er ikke meget ved siden af. REM Eiland blev bygget i 1960’erne til at sende piratradio og tv fra internationalt farvand, men platformen har siden fået permanent ophold i Amsterdams havn. Her er den blevet omdannet til en fin restaurant, og landingspladsen til helikoptere på toppen er lavet om til tagbar. Udsigten fra den 22-meter høje platform er fornem, og det er en oplevelse i sig selv at besøge stedet. Maden er også ganske god, men det er omgivelserne der virkelig tæller. Bestil bord hvis du vil være sikker på at få plads ved vinduet.

4. d’Vijff Vlieghen

[Spuistraat 294-302]

Hos d’Vijff Vlieghen bydes du på en restaurantoplevelse ud over det sædvanlige. Det er ikke billigt at spise her, men besøget er også af den type, du husker længe efter. De udsøgte retter spænder fra røget gåsebryst med æble, til stegt kalvekød med majroer og hollandsk krabbe-mayonnaise. Desuden gør den unikke indretning på tværs af fem kanalhuse fra det 17. århundrede ikke oplevelsen ringere. Hvert spiseområde er indrettet i sin egen stil, og der er ikke sparet på smukke trælofter og hollandske kakler.

5. The Happy Bull

[Hoofddorpweg 9]

Skal du have tømmermændene kureret, eller har du bare lyst til en god burger, så er The Happy Bull lige stedet. ’Den glade tyr’ er Amsterdams bedste burgerbar, og byder på et stort udvalg af både burgere og andre amerikanske specialiteter. Der serveres også en glimrende vegetar-burger. Serveringslokalet hos The Happy Bull er ikke særlig stort, men du kan være heldig at få en plads her. Alternativt er det oplagt at tage maden med. Som drikkevarer findes både lækre milkshakes og autentiske amerikanske øl.

Hotel i Amsterdam – de bedste overnatningssteder

Amsterdam byder på spændende byliv og fantastiske seværdigheder, og det handler om at være tæt på det hele. Når du besøger den hollandske hovedstad, kan du med fordel benytte et af de tre nedenstående forslag. Du kan også se en oversigt over alle hoteller i Amsterdam hos Booking.com her.

1. CityHub Amsterdam

[Bellamystraat 3]

CityHub Amsterdam er et rigtig fint budgethotel / hostel med en central placering i Amsterdam centrum. Det er oplagt, hvis du gerne vil bo billigt og evt. møde andre (unge) mennesker. Alt er meget nyt og pænt, de fælles badeværelser er indbydende, og der findes desuden et hyggeligt café-område ved siden af receptionen. Med et lille chip-armbånd kan du både åbne døre og betale i baren. Værelserne er små og enkle, men her er hvad du skal bruge for det perfekte ophold i Amsterdam. Læs mere om hotellet her.

2. Ambassade Hotel

[Herengracht 341]

Ambassade Hotel er et af de absolut bedste hoteller i Amsterdam – perfekt placeret i centrum og med en fantastisk udsigt til kanalen Herengracht. Her er du i gåafstand til alle byens spændende seværdigheder og restauranter, og har samtidig et fremragende værelse at slappe af på, når en begivenhedsrig dag lakker mod enden. Der kan ikke sættes en finger på hotellets indretning, som rummer flere fine kunstværker af bl.a. Ejler Bille og Asger Jorn. Morgenmaden er lækker og hotellet giver rabat til nærliggende spa og fitness. Læs mere om hotellet her.

3. De Toren

[Keizersgracht 164]

De Toren ligger langs Keizersgracht – en af byens primære kanaler, men i et fredeligt og roligt område. Det er et rigtig godt udgangspunkt for at komme rundt og opleve alle Amsterdams spændende attraktioner, enten til fods eller med offentlig transport. Hovedbanegården ligger 13 minutters gang herfra, og du finder sporvognsstoppested få minutter borte – der er også blot 200 meter til Anne Franks Hus. Værelserne på De Toren er hyggelige og stemningsfulde og personalet meget imødekommende. Læs mere om hotellet her.Booking.com

Flere oplevelser…

Bruxelles Vil du fylde din ferie med flere spændende oplevelser, så er der mange oplagte destinationer nær den hollandske hovedstad. F.eks. er der ikke langt fra Amsterdam til Bruxelles, og turen mellem de to hovedstæder tager under to timer med tog. Du finder min rejseguide til Bruxelles her.

Antwerpen En anden oplagt destination i nabolandet, Belgien kunne være den spændende havneby Antwerpen. Med tog tager det blot 1 time og 15 minutter at komme fra Amsterdam til Antwerpen. Du kan finde inspiration til oplevelser i Antwerpen i min rejseguide her.

Bremen Rejser du med tog eller i bil til Amsterdam fra Danmark, er det også oplagt at gøre stop i Hamburg eller Bremen. Du kan læse mine rejseforslag til Bremen her.

Fotokreditering: Artiklens øverste billede (båd på kanalen): Billede af djedj fra Pixabay

Share:

Author: Benjamin Munk Olsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *